Bersetubuh tanpa seurat benang

Apakah hukum seseorang itu bersetubuh dalam keadaan terang dan tiada seurat benang pada badannya?

Jika seseorang itu terlupa mandi wajib kerana haid atau kerana berjimak dan pada masa itu juga mereka bersetubuh, apakah hukumnya?

——————-

Bagi soalan pertama mengenai bersetubuh tanpa seurat benang, hukumnya makruh. Pasangan suami isteri dinasihatkan supaya menutup badan mereka dengan kain, umpamanya selimut.

Manakala bersetubuh sebelum mandi wajib selepas haid kering menurut kebanyakan ulama tidak dibenarkan. Oleh itu, isteri hendaklah mandi terlebih dahulu.

Hanya Imam al-Awza’i dan Ibn Hazm membenarkan bersetubuh (sebelum mandi), itu pun apabila isteri sudah membasuh atau membersihkan kemaluannya (Ibn Rushd, I: 94-96).

Sekiranya anda terlupa untuk mandi, mohonlah keampunan kepada Allah. Seterusnya mengulangi persetubuhan beberapa kali dibenarkan tanpa terlebih dahulu mandi wajib. Adalah disunatkan untuk mengambil wuduk terlebih dahulu.

Penawar Konflik Rumahtangga

150 thoughts on “Bersetubuh tanpa seurat benang

  1. Saya bakal melangsungkan perkahwinan lagi seminggu..
    tapi sekarang saya masih rasa berdebar2 menunggu malam pertama memandangkan bakal suami saya seorang duda, menyebabkan saya takut bile memikirkan malam pertama..soalan saya macam mana saya nak menghadapi malam pertama bersama bakal suami yg pernah ada pengalaman perkahwin?saya takut dia akan membandingkan saya dengan exwifenye dulu..

  2. 2 la masalahnyer kawin gan duda..dlu saya ada couple gan duda..tapi famili halang perkahwinan kami.. ok luperkan apasal tu awk just bahagiakan dia supaya dia luper ex dia
    yag baru lagi best pd yg lama

  3. selalunya hb suh pakai selimut tapi separuh jalan terus tertanggal. Dah tu lupa nak tutup.

    Tapi rasa2 memang agak seronok bila berbogel nie. nak lagi bila pasang cermin besar dalam bilik! fuyooh! nampak segala bagai!

    • x payah nak pasang2 cermin malam pertama tgk diri sendiri buat apa nak nmpak bagai2 yang real kan lg nmpak semua biarlah ia berlaku dgn semulajadinya dan insyaallah akan jadi memori yang terindah buat semua jika ianya berlaku secara halal dan sempurna…

  4. kalo bogel nanti jin iblis naik syok tumpang sekaki,,nanti baka jadi prilaku jin iblis..tapi ade orang cari pasangan untok menghibur diri menonton disebalik takbir kaca..untok syok sendiri..ahkibat benda tak naiek semula jadi…bygkan hati mau punye abe tundok bumi aje..itu la kalo benda maseh segar begar nak nak nak aje.tala aje sepuas puas nye..gunakan (cara halal laa)sepuas yg dia mau..masa tak dapek nak diperkatakan, kadang kala abe terkulai sejuk aje..tampa warning..tujok langit pun tak dapek menolong..bah kan tongkat pak ali pun gitu…

    • kalau bogel masa buat seks jin tumpang.?x prcayalah..bogel lah lagi best baru nampak itu pantat untuk dijilat..

      • sy masih bujang, nak tanye ape rasenye bila jilat kemaluan perempuan? masin ke payau? gf sy teringin sgt nak sy jilat dia punya tp sy belum bersedia la..takut muntah lak nnt…

      • bau tungkek sial bau pepet ni..
        busuk nak mampus…nak2 kalau yg ada bulu byk….hahahahaha…mcm haram kejadah

  5. Seelok-eloknye biarlah bdn kita d lindungi dgn penutup kain (selimut ke) ketika melakukan hubungan intim bersama pasangan kita…bknnye ape..takut gak nnt ade yg join sekali..tp kdg kala..oleh kerana terlalu asyik-masyuk..terlepas gak penutup kain tu..sedar2 da mcm bayi baru lahir lak, hehe…

  6. tapi ade awek yg kuat sek pasang cermain kat dinding bilek..dia rase puas tengok kot..laki lak rase malu aja..tapi ikut hukum kena tutup sikit..kalo kat rumah bilek terkuci..nak bogel ikut pilihan diri..tapi kalo kat mano luak sana tu kena hati2 sikit ada spy tv…

  7. ice time main ngn hb pasang lampu ke tutup? tapi kalu main time siang2 terutama weekend mesti nampak seluruh tubuh kan pakai selimut ke tak pakai sama jer..hehe

  8. kalau aku,tido mesti pkai selimut..sejuk aircon..tp bila kepala dh rs nk main,secara automatik la hilang selimut tu..isteri pun dh faham sangat2 dh..hehe

  9. dulu ada jugak prakis tudung ngan selimut…
    tak sampai separuh jalan entah kemana daa…
    nak selimut apa kalu dah nak isap tetek lagi, nak cium cipap lagi, yg bini lak sibuk nak isap tetek kita jugak, nak isap kote lagi..ha ha tak kemana le guna selimut tu… skang, selimut kena campak bawah je
    lagi la skang, aku ngan bini asik main siang hari je..aku p ambil dia kat ofis, balik rumah terus on.. depan tv pun jadik… takde selimut disediakan kat ruang tgk tv..ha ha ha… malam dah tak bole sgt, anak-anak asik ketuk pintu bilik.

    • wakakakaka…i kinda like your statement tu patin bunga..!! kalu bdn berkurap..camno tuh?? geli ati plak baca your statement.. ;)

  10. Salam..
    Korg ni tau main..main..main.
    Main gaya bebas memang la lebih sedap..tp kurang la adabnya.
    Kta main 2 ingat la skit…yg kta dpt hsl nnti anak kta.
    Klau dh main xde adab, mcm mna nk dpt anak yg ada adab.
    Mcm mna,ada trfikir x benda mcm ni..lu fikir la sndiri..

      • hhhmmm jgn tgk luaran jer tak smestinya bapa imam anak ustazah atau ustaz…..lg satu pendididkan awal baby bermula dari dlm perut lagi…….so masa tengah syok kekadang terleka so kita mintak di lindungi jer la…kita susah nak kawal keadaan pada ketika tu……..jgn marah eh

  11. aku nih memang kene tengok body bini bru bole on.. kalau duk selimut mood tak semcm sgt.. nak buat mcm maner.. laki ransangannyer bermula dr mata..

    Pada yg perasan ulamak kata iblis join sekali tolong bagi hadis yg sahih dan penerangannyer.. jgn duk nak lecture / tapi tak tak hujung pangkal disebaliknyer…

    Kalau x bole nak bogel nanti kalau nak mandi pun kene berkemban satu badan.

    Aku memang angin kat manusia yang buat judgement satu2 bende tapi dia sendiri yg x berlajar sedalam2 nyer

    • my statement above tuju pada yg perasan dia boleh bole fatwa mcm ulamak like Selimut vs Bogel. skang nih ader ulamak yg membuat cadangan suami isteri mandi bersama utk merapatkan hubungan kasih sayang. so selimut vs bogel komen la yg nih. ko tu pandai dr ulamak lagi bole bagi fatwa

      • Hmm.. make sense jugak.. tapi rasa2nya tak lah sampai mandi bogel kot? both pakai kain agaknya. Justru, yang nampak tak nampak tu lah lagi berahi.. :)

      • huhuhuhu… apa yang ‘nampak’ tak ‘nampak’ tu cik jelita ooiii… hahahah!! teman cam penah dgr jek term nih.. tapi takde sapa ke nak tlg huraikan.. ;)

      • minah, ingat hang sorang ka yg pandai merayap kat intim nehh.. hahaha.. teman pon dah pandai gak tau…hehehe..sbb teman ada tok guru yg ‘hebat’…kuang3.. ;)

      • tok guru teman nie bertapa kat kaki gunung ledang…so, kompem korang takkan jumpa dia kat sini nyer… tapi dia tu selalu gak le berhubung dgn teman pakai wifi dia kat sana.. almaklum aje la.. kaki gunung kan kawasan yg cepat liputan dan coverage nye…muahahha…!!

        Ppsstt.. minah, awat hang kol teman? huhuhu… dah tahu line x clear, jgn dok col tak tentu pasal.. kekkeke…

      • sekadar berkongsi maklumat dengan semua pembaca;

        Apabila diantara kamu mencampuri isterinya, hendaklah ia menutupi dirinya dan menutupi isterinya dan janganlah keduanya (suami isteri) bertelanjang bulat seperti keledai.
        Hadits Riwayat Tabrani.

        Wallahualam.

  12. hehehe… kalau anak dah ramai buat ar bilik air dalam bilik mandi je…

    biasa wife aku yang sibuk masuk time aku mandi… haahahaha… elok2 mandi tak wajib terus jadi mandi wajib… tapi yang hanginnye kata lenguhlah… lama lagi ke… sapa suruh masuk time aku mandi… hehehehe

  13. ..biasa nya lah anak 5 lima ni macam kereta lama laa..nak rest…kena tukar yg naru..macam peroton tu laa ..lima 6 tahun keluar model baru..sikit punya siok memandu ..tapi simpan yg lama ..walau ada yg naru..

  14. xtreme.. amalkan makan supplement.. supaya badan sihat dan faraj sentiasa sihat@cantik.. macam macam ada jual kat pasaran.. dekat sini paling popular ladyherbs.. ko cari sini dulu ramai bersembang tentang ladyherb ni..

  15. pada aku…lemaslah kalau main pakai selimut ni..dah lama lemas cium hisap lidah sampai kebas..semput tahan nafas..nak jilat n hisap tetek..tu tak cite jilat cipap and hisap bijik bini sampai keras…lemas weh pakai selimut…lagipun tak stim lah…nak jilat satu badan mcm mana plk kalau kalau pakai selimut..nak mengenjut macam2 posisi..kalau posisi kaki bini sangkut kat bahu kita camne tak selimut?yg paling best kalau jilat cipap dia kakang tepi katil kita duk melutut tepi katil..camne nak selimut…adoi…kena pulak masa kita baring,bini kangkang kat muka mulut kita jilat lubang cipap dia..adehhh..lemas lah kalau nak selimut

  16. hehehehhe…adooii…tergelak sorang2 teman baca komen si hafis ni… sungguh detail dan boleh buat hujah dalam court dgn alibi2 yg ada nih… huhuhu…

    ppsstt: macam2 pesen la korang neehh… ;)

  17. Pasang kelambu la… ok tak… Rasulullah dah guide mcmn adab sopan masa bersetubuh… kadang-kadang pelik gak manusia ni… suka mikir perkara yang bukan bukan… buat la mcmn style pun… cuma adab sebagai org Islam kena ada…

  18. seronok nyer baca hafis nyer citer..ntah laa..i dah lama kawin pn x dpt rasa cam tu..brtuahnyer is3 u..hafis..nasib badan laa..trima seadanya..balik2 posisi yg sama..puas sorang2 jer dia..hmmm..sian i kan

    • yeke? skemanye laki u hafisah.. sian u.. senang u terus terang jela ngan laki u..ckp kat dia – allo bro, xde skill lain ke??.. hehe

    • hafisah tak perli la mention kat sini yang u tak puas apa kata u terus trang ngan hubby u yang u nak ara cmne………..lg pun mgkn dia tak tau yg u tak puas so baik u teus ternag senang citer ajar la dia klu u diam jer leh gugat umah tangga u nanti……….cuba la

  19. teman fikir tak fair citer smpi mcm tu skali… even mcmn skalipun itu antara suami dan isteri sahaja… kat sini stakat bagi tips, nasihat ok la… ini tak, citer kadang melampaui adab plak…

  20. mula2 pkailah slmt..dah dok gentel2 slmt entah kemana.apa kata pakai kain sarung jer..confrmla tak t’cabut..sy dah test..best woh

    • kain sarong?? tgk2 nnt lepas main hbs belubang-lubang kain sarung tu…dgn kain2 sarung tembus gak kang..kikikiki

  21. semasa sedang beraksi pastikan takde tukang-tukang skodeng yang gatal memainkan kamera untuk mendapatkan scene wayang terbaik untuk ditayangkan ke seantero dunia via internet. malu wey…jadi kalu selimut, sah kaki skodeng gila tak nampak yang itu….selimut cover. ‘pancut..pancut’..diaorang jerit time skodeng. almaklumlah terangsang sama tapi takleh rasa macam orang yang dia skodeng tu…huahuwawawa….

    • kalau rumah kampung naknye rumah papan memang bahaya sgt la..kene teliti dan berjaga-jaga..kene plak katil besi bebunyi-bunyi lg plak..adooii…hahahah

  22. mandi dulu sblum main.
    Islam tetapkan kena mandi dulu dengan tujuan mengelakkan penyakit kerana darah haid adalah penyakit. selain itu, dapat segarkan batang tubuh isteri yang menjadi lemah selepas diserang segugut. adakalanya penat juga kena segugut, maklumlah sakit-cuba tanya orang perempuan- mesti sakit. jadi biar dorang segarkan dulu diri sendiri barulah boleh bersama lagi. kitakan suka makan makanan yang segar-segar so, dapatkan yang segar. jangan gelojoh time isteri tengah mandi wajib. tapi terus je terkam bila di mula buka pintu bilik air dengan dia dan basmallah..amin. sedap tu..nikmatilah kesedapan anugerah Tuhan dengan cara yang betul ek..muah,muah,muah.

  23. aku dah kawin 12 tahun..anak dah 4

    dulu ada tutup2 time main…

    tp skang tarak tutup….

    bini aku, kalu aku masuk bilik…dia sengaja bogelkan disi dia n buat tarian…ha ha ha

    dulu2…time malam je main… aku suka time subuh..

    tp skang… banyak siang hari…

    dulu2…main dalam bilik je….

    tp skang…kalu dia masak, aku masuk dapur..dia akan ttonggekkan bontot sambil goyang2…kat situ pun jugak main… dalam keta pun ada…

    dulu2 belum kawin… tgk dia..geram2 je…

    2-3 tahun kawin…tgk awek lain..geram2 je…

    skang..tgk bini aku balik… dah jadi mcm belum kawin…hahaha

    pelik betul seks ni… makin tua makin menjadi..bukan aku sorang…bini aku pun sama…

    hari minggu..anak2..bibik p lepak umah mak bapak dia…

    aku ngan dia membalun di rumah…tutup dah tak sempat… bogel je lah..wlwpun chasis dia agak dah lari dr zaman anak dara, tp ghairah dia makin kuat buataku makin geram…hahahahha…

    • okey lah 2 don..maien nie sampei last nonent nii pun tak habis jugak ..jgn ajal atas perut dah laa…

      • tak bogel mano nak naek stim…kalo kat dapo tu kou peluk raba tiek , french kiss, raba raba aje akt aliran bawah tu…hie hie hie..dont be happy be so;;y okey..bye

  24. kiss mulut dulu….dengan ghairahnye…pegang leher dia…cium betul2…sepuas hati…senikmat2nye…gentel2 puting dia…bile dah keras..best wooo…dadanya ke depan2..makin membesar..huuh…wat geli2 sket kat sekitar tetek dia…wow..hisap puting pelan2..nnt mesti dia tarik muka kita kat breast dia..dia tekan kuat2…sedapnyeer..tangan sebelah main breast satu lagi…ramas2..picit2…pastu tuka hisap sebelah lg…slow2..ramas dengan lembut…syok oo..turun bawah sket…main2 kat bulu2…pegang peha dia…mesti dia kangkang sendiri…time tula jilat kat lubang..hush.sedap..jilat2..jilat lama2…

  25. best gak citer u all sumer ni..i der citer kelakar gak..dulu2 laa..masa anak2 kecil i ngan hubby tidor kt bawah jer..ngan anak2..adik ipar tinggal sama..dah pkul 12.00 mlm nak projek laa…so dah naked dua2..hehe..tengah2 sedap tu..adik ipar pn tiba2 turun dari bilik atas…huhu..kelam kabut cari kain tutup..haha..sedar2 i pakai kain pelikat..huby pakai kain batik..huhu..adik ipar senyum jer..faham kot..so pas tu x brani laa nak projek cam tu..masuk bilik laa..

      • alya apa salahnya kalau ipar kamu nampak kamu kolom kote suami,sruh lah dia join sekali buat projek kalau dia dah kawin

    • itu kat tempat public mmg arrr. pengalaman kita dgn isteri masa di umah mak kat dlm bilik tido. baru mula projek n sama2 naked…..tetiba atok ku berumur 86 thn (dah arwah 3 tahun lepas) boleh buka pintu bilik. apa katanya “OPSSS…..salah bilik, ingatkan bilik air….” perkhhh….kami malu giler saat tu. semenjak hari tu….never n ever let the door unlock. huhuhu

      • ha lain kali berhati2 kalu nak menjolok tu..langkah pertama masa nak jolok ialah tutp n kunci pintu..ingat 2

  26. haha…itu citer dulu2…dah jadikan iktibar ..kiter ni manusia kan selalu wat silap dan belajar dari kesilapan..betul x..walau per pn Alhamdulilah rumahtangga tetap bahgia ..dah lebih 18 tahun..

  27. so skrg alya projek ngan hubby dalam bilik je la sejak peristiwa itu..hehehhe…alya biase naked dlm bilik tak? time shower bersama ke?

  28. Geli hati aku baca semua komen2 kat sini.. tapi ingat la sikit kepada orang yang dah kawin tu, Islam dah mengatakan dari awal lagi, hubungan antara suami isteri pe yang korang wat tu jadikan lah rahsia antara kamu berdua, bukan nak menjaja citer kat orang lain tanpa sebab yang mustahak seperti mudarat. Mudarat tu contohnye disebabkan penyakit yang xtaw nak di ubati ke pe.kalo nak cari ilmu xpe, tapi bukan citer pe yamg korang wat. wat malu mak bapak korang je dapat anak cam ni citer kat orang.

  29. setakat nak kongsi pengalaman je takpe kot..da nama pun forum pasal rumahtangga, lagipun kite bukan kenal kat dunia sebenar..kalu tak suka toksah baca

  30. iyala..x payahlah wat karangan bf kat sini..kang anak2 nak wat researce,jd research wat lucah aje..yg crite tu mesti x kahwin lg kot..nak lepas gian.Jadilah khalifah utk generasi yg lbh baik yek!!

  31. hanz

    ntah laa..now dah x cam dulu…masing2 dah cool kot
    w/pe pn ..masih bahgia..dunia rumahtangga bukan hanya untuk sex jer kan…

  32. sex tu memanglah mengeratkan kasih sayang tapi klu dah suami 2 nak sedap sendiri jew memang kurang kasih sayang ar.pada yg beruntung 2 bagus lah tapi klu yg xberuntung 2 nasib badan ar

    • siok lamo mano bib, dah ado gerabak hilae lah bab siok 24 jei nie..dgn bermasaalahie dalamein…keneo carie yg laen lak..nyaman ajo tampa bermasaalahei nie..siok selalu..had demo ..kecek selalu loh……

    • hahahah ni kelakar nih………….lum tentu larat nak tala 24 jam………takkan tak yah mkn kot huhuhu selamt mencuba yer…..

  33. Din&Ina kalau dah mampu tu kahwin le cepat .
    Best tau kahwin .
    Dalam seminggu ada dua malam yang sunat main kata tok guru tapi yang 5 malam lagi tu wajib .
    Siang hari hari berikut nya jika ada peluang dan sesuai keadaannya jangan lepas peluang , main le , seronok tau ,best gile .

  34. kalo xnak pakai selimut, pakai lah baju yg seksi2 tu.. yg jarang2 (underpants xyah arr pakai).. lagi best foreplay & make love

  35. hhhnmmmm pendapat yg berguna pakai selimut n tak yah pakai kalu i biar je mengikut keadaan dan ketika kejadian klu mula2 pakai dah tu selimut tanggal nak watcmne kekadang benda tu jadi tanpa sedar maklum la kan……………hahahahaha

    • panas pakai selimut,apa2 jilat apa yg patut dulu baru syok,klu dah main x ada selimut .mcm2 terjadi klu dah nak pancut,lepas mandi sama2 hehehe…

  36. lawak lh korang nie..pkai jelah slimut..takut ada orng lain skodeng ke,pasang camera ke..? kan slamat..kalau panas pasang lh a’cont 16’cc..x pun pasang kipas laju2..hehehe:)

  37. klu leh selimun sikit, spaya malikat tak malu melihat…fizz kou sekarang the great conquerer kat cni hri nie yorr..

  38. klu leh selimut sikit, spaya malikat tak malu melihat…fizz kou sekarang the great conquerer kat cni hri nie yorr..

  39. baru berumah tangga. nak bertanya, sebolehnya mencuba mencari mawaddah rumah tangga. bagaimana nak bertutup ye, semasa aksi yang pelbagai?

  40. salam..
    peringatan tuk diri sendiri dan semua…
    berjima’ tu nikmat dunia
    menjadi ibadah sekiranya berlandaskan syariah
    halal bg yang dh berkahwin@menikah
    tp..jgn bertuankan nafsu!!…
    anak yang bakal dilahirkan bergantung kepada adab pasangan ketika berjima’
    pernahkah anda berdoa ketika melepaskan benih ke dalam rahim supaya benih anda menjadi hamba Allah yang soleh?
    aib mesti dijaga xkira kita kenal ataw x seseorang
    org yang x menjaga aib menggambarkan diri dia mcmana..
    jaga adab berkata kata..
    menyebut perkataan yg x elok ibarat meletakkan najis di lidah sendiri…
    dalamilah ilmu agama sentiasa..
    jangan leka dengan nikmat dunia…
    Allah memaafkan hambanya yang membuat silap kerana lupa ataw terpaksa..
    Setiap orang mempunyai keaiban dan tidak ada seorang pun yang terlepas dari melakukan kesalahan. Rasulullah SAW bersabda, “Setiap daripada kamu adalah orang yang berbuat salah, dan sebaik-baik orang yang berbuat salah adalah orang yang bertaubat.”( HR Ahmad).

  41. kene kawin la bro..gua kwin umor 22thn sbb dh xtahan n xnk wat maksiat. Kurg2 20ribu la kalo nk kwin..so dr wt maksiat jom kita kahwin..

  42. assalammualaikum..

    halal lagi lumayan jika anda membeli e-book mas kahwin ini..

    ini jugak dapat membantu anda untuk memulakan hidup baru sbagai seorang yang bergelar suami dan isteri..

    dengan e-book ini juga, anda dan pasangan akan dapat mengurangkan beban untuk mendirikan rumahtangga..

    jangan risau..ia jamin akan membuat anda dan pasangan lebih bahagia menjalani hal rumah tangga tanpa perlu

    memikirkan terus tentang kos hantaran, mas kawin dan juga kewangan selepas berkahwin..

    cubalah!! anda tidak akan rugi. !

    hanya klik link ini dan akan mengubah hidup anda ke arah lebih baik.,http://www.Maskahwin.com/index.php?ref=jaja_riri

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s