Ramai tak tahu cara cegah hamil

Penggunaan kaedah perancangan keluarga tidak betul

Lelaki sebagai suami dan peneraju rumah tangga juga perlu melengkapkan diri dengan pengetahuan mengenai perancangan keluarga serta kaedah pencegah kehamilan kerana kehamilan yang tidak dirancang boleh menimbulkan tekanan emosi suami isteri.

Kehamilan adalah tanggungjawab kedua-dua pihak, justeru memerlukan kerjasama suami isteri untuk merancang sebaik-baiknya sebelum mengambil keputusan menjadi ibu bapa, terutama apabila belum bersedia, supaya kehadiran anak itu tidak terlalu cepat, terlalu lewat atau sangat rapat.

Kehamilan yang tidak dirancang dan tidak dikehendaki berlaku di seluruh dunia. Peningkatan kehamilan luar nikah bukan saja membimbangkan ibu bapa dan pemimpin masyarakat, tetapi menjadi perhatian pakar perubatan kerana banyak kehamilan begini berakhir dengan pengguguran tidak selamat atau pembuangan bayi.

Pun begitu, masalah pengguguran haram turut berlaku pada wanita bergelar isteri. Walaupun tiada data, perkara ini bukan lagi rahsia. Di seluruh dunia, dianggarkan 220,000 kehamilan tidak dirancang dan mungkin berakhir dengan pengguguran.

Ini adalah masalah global yang berlaku di negara membangun dan maju, jarang diberi perhatian akibat kekurangan pendidikan seks serta penggunaan kaedah perancangan keluarga yang tidak betul, kata Perunding Obstetrik dan Ginekologi, Dr Premitha Damodaran.

Kajian antarabangsa yang dibentang pada Kongres Kesatuan Obstetrik dan Ginekologi Antarabangsa baru-baru ini melaporkan ramai wanita — tidak kira latar belakang pendidikan atau kewangan — kurang tahu mengenai kaedah pencegahan kehamilan. Ini bukan saja menyebabkan mereka ada pilihan terhad, malah ramai salah faham terhadap kaedah sedia ada.

Mungkin ada yang mempersoalkan apa pentingnya pencegahan kehamilan. Tahukah anda, dalam masa seminit, sebanyak 70 trilion sperma dihasilkan di seluruh dunia, satu juta telur disenyawakan; 60,000 lelaki mengalami ejakulasi; 500 wanita hamil dan 40 daripada kehamilan itu berakhir dengan pengguguran.

Dalam seminit juga, sebanyak 260 bayi dilahirkan, seorang wanita meninggal dunia ketika mengandung, bersalin atau menggugurkan anak dan paling menyedihkan, 21 bayi kurang daripada setahun meninggal dunia.

Dr Premitha berkata, tiada siapa berhak menghalang mana-mana pasangan untuk mendapatkan anak jika keadaan kesihatan dan ekonomi mengizinkan; cuma yang disarankan ialah kehamilan itu tidak berlaku terlalu cepat, lewat atau sangat rapat kerana boleh menimbulkan banyak konflik.

Malangnya, dalam era teknologi yang membolehkan kita mendapat pelbagai maklumat dengan hanya menggerakkan jari, masih ramai pasangan tidak tahu kaedah pencegahan kehamilan yang ada di negara kita.

Masih ada orang percaya wanita tidak akan mengandung pada kali pertama mengadakan hubungan seks, menjalankan aktiviti seksual ketika haid atau hanya ‘bermain di luar’. Sehingga kini ada 10 hingga 15 jenis kaedah pencegahan kehamilan yang ada di negara kita.

Antara kaedah yang boleh digunakan untuk merancang keluarga ialah:

  • Kaedah semula jadi (contohnya penyusuan bayi atau ejakulasi di luar).
  • Halangan (kondom).
  • Pemandulan.
  • Pil perancang (wanita.
  • Alat intrauterin (IUD).
  • Sistem intrauterin (IUS).
  • Implan.
  • Suntikan.
  • Kondom dan pemandulan adalah kaedah yang boleh digunakan pada wanita dan lelaki. Manakala kaedah lain adalah untuk wanita. Setiap kaedah ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.“Pil perancang bukan saja mencegah kehamilan, tetapi turut ada manfaat lain seperti haid lebih ringan, tetap dan kurang senggugut; mengurangkan risiko pembentukan sista ovari, kanser ovari dan uterus; mengurangkan penyakit keradangan pelvik, meningkatkan ketumpatan tulang serta memperbaiki tekstur kulit. Cuma masalahnya ialah kepatuhan pada jadual pengambilan kerana ia perlu dimakan setiap hari.

    “Kondom juga antara cara pencegahan kehamilan yang baik dan murah. Ia juga dapat mengelak masalah jangkitan penyakit seksual,” katanya ketika pelancaran Hari Pencegahan Kehamilan Sedunia pertama yang diadakan serentak di 50 negara, baru-baru ini.

    Selain itu, penggunaan kaedah hormon (suntikan, IUD, IUS dan implan) semakin popular kerana ia bukan saja mudah, tetapi turut memberi banyak manfaat sampingan. Berbanding IUD, IUS adalah kaedah lebih terkini dan digemari ramai wanita.

    Walaupun keberkesanan IUD (yang dimasukkan ke dalam rahim) sangat tinggi iaitu sehingga 99.8 peratus selama tiga hingga lima tahun, ia ada kekurangan kerana menyebabkan haid lebih banyak dan lama, terutama pada peringkat awal.

    Manakala kesan IUS berbeza dengan IUD kerana wanita akan mendapat haid yang kurang, tempohnya singkat dan kurang masalah senggugut.

    Kedua-dua alat ini mengeluarkan hormon pada kadar tetap setiap hari untuk mencegah kehamilan daripada berlaku.

    Ia boleh dikeluarkan pada bila-bila masa apabila dikehendaki dan kesuburan wanita akan pulih seperti sedia kala. Ada orang bimbang, jika haid sikit bermakna ada darah tertinggal dalam rahim. Sebenarnya anggapan ini salah kerana kehadiran hormon mempengaruhi penghasilan haid dan bukan ia terkumpul dalam rahim.

    Satu lagi kaedah popular ialah implan (rod mengandungi hormon dimasukkan di bawah kulit pada lengan). Ia sesuai bagi wanita yang menyusukan anak, namun kaedah ini menyebabkan pendarahan haid tidak tetap dan banyak, mungkin mengalami pertambahan berat badan dan emosi berubah-ubah.

    Mereka yang ingin menggunakan kaedah suntikan pula perlu faham ia perlu diambil setiap dua hingga tiga bulan. Walaupun ia tidak mempengaruhi jumlah haid, kaedah ini dikaitkan dengan masalah pertambahan berat badan, emosi berubah-ubah dan tekanan. Kesuburan juga mengambil masa lama untuk pulih seperti sedia kala.

    Kaedah terakhir ialah pemandulan yang dilakukan melalui pembedahan. Kebanyakan pakar perubatan tidak menggalakkan kaedah ini kerana ia tidak boleh ‘diundur’. Ini bermakna, individu yang menggunakan cara ini tidak berpeluang lagi mendapat anak.

    “Setiap pasangan perlu tahu mereka ada banyak pilihan untuk merancang keluarga. Paling penting, selepas ini tiada lagi orang melakukan pencegahan kehamilan berisiko tinggi dan terlarang seperti menggunakan racun sperma (spermisid) atau pancutan air pada vagina selepas persetubuhan,” katanya.

NORLAILA HAMIMA JAMALUDDIN

341 thoughts on “Ramai tak tahu cara cegah hamil

  1. alah… lelaki adalah peranan penting dalam merancang keluarga. saya skrg masih study dan dilarang mengandung. atpi sebab suami saya blh consider, saya masih selamat dari mengandung. lelaki ni kadang2 tak bertimbang rasa. tau nak sedap je. yang mengidapnya adalah perempuan.

  2. adakah pengambilan pil perancang dapat menggugurkan kandungan diperingkat awal..
    cth situasi:: pil perangcang diambil selepas kehamilan di peringkat awal???
    plzz bg jawapan

  3. mishi….tkde la tk leh mengandung sbb mkn jamu. Kak ida dah makan jamu dari perawan lagi..tp ade gak anak 3!

  4. maaf lah ye…nak kene komen gak ni…aku kawin awal umur 23 thn…mem 21 thn..
    tapi aku memang terkejut gak..bila bende mudah camni ada yang masih tak tau ni…
    skang dah umur 38 thn…dan sumenye yang di plan sume menjadi..

    bahaya ni beb….setau aku ada banyak cara…..tapi elok le kalau yang belum pernah
    beranak rasanya elok ikut yang natural je…i.e. .tabur atas pusat / kondom..takyah
    ler amik perancang kut…..pasal, walau pun dah beranak..bila amik pil perancang…doktor ada suruh gak break after abt 2 years camtu…makne nye bukan bleh belasah aje amik pil hormon ni…

    and..jamu?…apalak kene mengene kamu dgn pencegahan kehamilan??..setau aku itu patut lebih kepada penyuburan…

    bagi yang belum kawin ..toksah lah have sex…tapi kalau nak jugak..dosa kau org….tapi
    yang nyatanye…kalau dah pandai nak menyungkit ..patut pandai dah bende2
    pencegahan ni….

    bagi laki2 yang bini kene postpone mengandung tu..fahamilah dia org…..tabur je lah
    atas perut tu dulu…tak pun sarong lah durex….

    …kalau tanya aku…ini lebih kepada lelaki ni….nak sedap aje….adjust ler sikit..

  5. putri, masa muda kak ida mkn jamu utk kulit dn jamu montk sbb masa remaja kak ida bdn mcm sekeping je…..he he (pecah rahsia!)

    Lepas ada anak, mula makan jamu utk wanita yg dah kawin – jamu rapat, singset, jamu utk kulit. Biasanya, makan hanya utk 3 bulan dulu tiap2 hari, bila dah ok, nk maintain hanya 2-3 kali seminggu. Pada masa yg sama, mkn byk sayuran dan buah2an utk kesihatan, dan byk minum air suam – minum jamu mesti dgn air suam ye.

    Tapi kalau putri masih remaja, boleh makan jamu utk remaja, sekarang ada jamu khas utk remaja.

    Tapi waktu datang haid, sebaiknya jangan ambil jamu.

  6. boleh ke sesapa tolong bgtau mana2 klinik yang sediakan khidmat perancang keluar IUS tu?macam nak cuba la…

  7. apa kau cakap ni jang…tak paham den…..banyak ke sikit ke apa cara pun kalau air
    mani tak masuk dalam faraj…takde nye hamil…..kalau hamil gak aku nasihat kau
    gi siasat sikit….anak sapo tu…he he…gurau yo…

    • sy da lame bersetubuh dgn gf sy…n now sy rase laen mcm sikit…perut makin naik…risau juga….da 1 bulan gf sy x period….bila sy baca tntang pil perancang….sy ingin menyuruh gf sy mencuba…adakah gf sy bakal mengandung..???…please….bg jawapan…takut sgt2…kerana sy takut da terlambat bru nk cegah…please ye tlg sy T_T….skrg

  8. bab mangandung ni tuhan yang bagi… kalau pancut kat mana2 pun kalau tuhan nak kasi masuk dalam tu.. jadi jugakkk…
    ikhtiar azal tu bagus juga.. tapi just ikhtiar… kalau tuhan nak tiupkan roh.. sikit meleleh pun jadi jugak… bekas2 tangan pun boleh jadi….

    so.. apa2 pun tawakkal je..

  9. wei arjuna…betul lah tu…bab hamil ni kuasa tuhan….tapi kalau tak masuk air mani
    tu takkan mengandong…hamil tu sendiri ialah kuasa tuhan….setitik air mani – darah – segumpal daging…ini sume keagungan kuasa tuhan….tak yah gi jauh2 nak tengok kuasa Allah…so bila di kupas…masuk air mani bersenyawa baru hamil..kecuali kuasa tuhan yang bagi Mariam mengandong tanpa ayah………

  10. ak bru kwin..x pkai aper2 pencegahan elak hmil. jumt n sbtu leps husbnd ak ade pancut dlm..ak tkut hamil coz ak stdy..korang tu x ape ak ptut wat nk cuci ovari ak dr de bby..ader ape2 pil yg k boley mbil ker?

  11. atik….jangan main belasah aje…kalau tak nak elok lah plan betul2….paling tidak
    pakai cndom ke…kang hang belasah yang bukan2 nanti nak mengandong betul2 susah
    lak..

    tu tanya kak nida tu…dia pandai main bilang hari

  12. kes bunuh membunuh bayi aje…..kerana sedap menyedap…punya pasai..aku suka tengok anjing tala menala…amboi lidah nyo terjulor-terjela-jela lidah nyo beryaor…meleleh…finger lickin god ..colonel ?sodap tak dapat nak di kata lagi….gilo 3/4 paklah kalau tak dapet…

  13. HANI …DAH JADI JADIAN MACAN TU NOK WAT GANO..TA’ KEN MU PUN TOK RASO SAMO…KOT MU NYO KEMATO KOT…Main2 ajo…stay cool ..relax..tojah menojak syok tau

  14. i SOLUTE POMPUAN,KEMAMPUAN MEREKA MENGGANDONG SERTA TUGASAN-HARIAN MEREKA TAMPA LETIH LETIH…..MARKAH 101% PADA MEREKA….

  15. macam mana ek sya ni baru jer 4 bsalin,anak dah nak masuk 4 bulan .risau ler sebab lewt period 2 hari ni.i tak nak lagi mengandung macam mana nk buat ni.boleh ker ambik suntikan IUD

  16. you kene makan hormon pils…tapi mesti full course utk sebulan…makan hari2
    from your 1st day period….so sepanjang makan pil tu takde lah ngandong….
    Yasmin…salah satu nya..tapi kene jumpa doktor elok utk nasihat dulu

  17. nak tanya ni..aku dah main ngan gf aku.die baru period ari ketiga.mase main aku pancut dalam.mase tempoh period,if pancut dalam boleh pregnant ke????

  18. sy da kawin 3 bln lps, tp suami slalu posting.sy stdy lg, da thun akhir, so plan xnk la prgnant lg.tp awl blan ari tu, ada la wat ngn suami, cuma suami gesel kt luar je(sy pkai jeans, suami x).tp mggu sblm tu sy da dtg period. cuma kalo ikutkn, mgu ni sy dtg period, tp xdtg2 pun. suami pn xpancut,cuma gesel2 je.ade kmgkinan sy prgnant ke?bkn xbsyukur,cuma nk hold dlu sb next year bru abes stdy.pd yg pakar, tlg bg pndpt ye.tq.

  19. Saya ni dah lama tak makan apa2 pil perancang.Baru habis period 3 hari lepas & nak start makan pil balik hari ni. Kalau hubby lepas kat dlm takpe ke? malas dah nak pregnant ni. Poning kepala den…

  20. sy da lame bersetubuh dgn gf sy…n now sy rase laen mcm sikit…perut makin naik…risau juga….da 1 bulan gf sy x period….bila sy baca tntang pil perancang….sy ingin menyuruh gf sy mencuba…adakah gf sy bakal mengandung..???…please….bg jawapan…takut sgt2…kerana sy takut da terlambat bru nk cegah…please ye tlg sy T_T….skrg

    • i just nak bagi pendapat jer..meB gf u x kan mgndung tp kalo dah 1 bln x period just cari iktiar utk selesaikn.kalo nak bg minum pil prancg 2 blh menyebabkan geguguran so think about that!

    • yup…xsemestinya pregnant..
      yo lah…sarang yg xpernah terusik kao kacao..lari la timing dia…
      kalo pregnant jgk,bkn gf kao yg ambik pil perancang,kao yg kena ambik pil tidur…

      • kalau mengandung..nikahilah dia..buat cara yg betul…jangan dibuang atau digugurkn bayi tu..bertambah2 lak dosa..berzina dan membunuh..kan teruk tu…pastu taubatlah kita padaNya…Allah tu maha pengampun

  21. abis la ko Adrian,, jab lagi bapak budak tu cari ko,,,ko lupa ALLAH ya,,macam u kecik2 dulu masa u tertelan biji langsat,rambutan kan,,sure tumbuh pokok kat kepala ko,,nasib ko la,, brani buat ,,brani tanggung,,,

    • adoiyaaiii…
      jawapan yg pernuh berhikmah…
      nasib baek dia xjawab balik..kenapa pokok xtumbuh dlm perut dia..sbb xbubuh baja…camna nak jawab balik tu?

  22. delly…kalau gesel kat luar aje mana ada bleh pregnant…

    yang lain2 tu….tak kira masa bila tak kira dah kawin ke belum…kalau pancut…pregnant lah….kecuali ada protection i.e…condom / pil perancang / etc…

    kalau yang pandai kira hari…pun kengkadang bleh accident…

    dan lagi satu…kalau lum kawin…toksah lah buat….berdosa….

  23. hubby aku pancut air mani kt luar seluar dlm aku..tp time 2 aku tgh basah gak..lepas 2 aku terus lap air mani dia kt spender aku..agak2 aku pregnant x?aii..takutnye..

    • ko gilo ko??apenyer soalan ko bg nih..aku pon bley mental..kalo laki ko pancut kat spender ko..kalo camtu spender ko mengandung laaaaaa…bengap la lu !!kucing pon tau jawapn tu..mender la lu mat tgh!!

      • beb..jgn memain…
        dah ada kes pernah jadi…pancut kat luar seluar jeans pon bleh prgnant tau…
        selagi sperma tu hidup,sperma tu akan terus berenang utk cari telur..n nasib la sperma tu berenang kemana…kalo berenang trus ke rahim..nasib laa…try cari fakta pasal kehebatan sperma lelaki nie..

  24. Salam../// ,sya nak tnya,sya dah berkahwin and ada dua orang anak..so now baru pas main and terpancut dalam..we all taknak anak..tapi disebabkan kepuasan,sya terpancut dalam..so ader tak aper2 ubat untuk cegah kehamilan pada peringkat awal..kalo tak dtg haid dlm masa ditetapkan,mungkin risiko besar akan mengandung..seblum nie,sya cuma bagi istri panadol bila dier tak dtg haid,and lepas tu dier period..tp cuma tak tau adakah kaedah itu bagus atau tidak..sebab itu idea dari Mak Bidan yang mengurut bini sya..kalau ader cara lain,diharap saudara dan saudari dapat memberi pendapat dan cadangan Apa Rawatan dan DiMana untuk mendapatkannya..Tima Kasih…///*

  25. Salam sume..

    Nk tny n sape boleh tolong jawabkn..bln lepas sy period 16hb..n smlm mase bersama suami dia pancut dlm.tetapi slps 2 sy berdiri lama n mandi.adakah sy berkemungkinan mengandung..sbb mgkin 1st day period kali ni antara 16hb-21hb..sy blum ade anak n blum bersedia..

  26. astagfirul lah…tapi, ase nya kalu xnak pregnant se jep cara ye..and mtk tlg amal ep! tok payoh wakkkkkk!!!!! habis citer,, hex9! kalu ada ase tu panda3 lah,. layan sendiri jep!!!!!!!

    • anak aku dah 4 taun…aku besarkan die sorang dr,aku tak sesal pun dgn adanya putri aku…now aku gembira dan suka,duka dpt di rasakan bersama.anak luar nikah tdk sepatutnya di bunuh o di buang,itu kemahuan kita sendiri membuat sesuatu yg kita nak rasa..tapi bila adanya terlanjur anak yg tak berdosa menjadi mangsa,sesiapa yg ada keadaan sama seperti aku,jgn sesali apa yg tuhan bg kerna ada hikmah sebaliknya…sentiasalah bersabar atas cabaran hidup kita masg2..jgn jadikan anak alasan membebankan kita..kerna aku sendiri merasa bahagia walau tdk adanya lelaki d cc..aku mampu bangkit dan teruskan hdp dgn lbh baik lg…

      • ank saya pun da berumur 2 tahun..2 thn membesarkan dia tanpa lelaki bergelar suami..dan ternyata saya lebih bahagia..memang tk dinafikan..rimas dgn kata2 org keliling tp kekuatan saya adalah dia..dia segalanya..racun dan penawar dlm idup saya..kdg kala saya merasakan sy tidak memerlukan lelaki lagi di dalam idup kerana tidak mahu disakiti lagi.cukup la punya amanah allah ini disisi saya..siapa pun dia..apa pun taraf dia..sy tidak malu mengaku dia anak sy..lahir dari rahim saya.

  27. sy sda lma brsetubuh dngan gf saya..bru2 nie, sy pancut dalam time dia period..blh pregnant ka 2?.skang dia sda lwat datang haid..dia ckp dia ada rsa mual dn mau muntah..sy sngat tkut dia pregnant coz kmi msih blajar…ada cra2 untuk mencegah dia dr hamil ka…?? tolong saya…sy tkut sngat nie..bantu sy…pliz…bantu saya…thank u..

  28. helk me …lepas je kami buat benda tu keesokan harinye dia ade kuar air jernih kental bleh pregnant ke??itu tnda die prgnant ke??? kmi bru married x nak anak awal mc merancang plz help me….

  29. lawak btl la bila bc komen2 ni..yg paling lawak, yg dh kahwin tp still tak tahu pe2..korang ni juts tahu main je ek? aku yg tak kahwin lg ni pun dah tahu byk benda..alahai korang ni

      • xkira bujang atau yg da kawen kene amek tau perkara2 sebegini,,
        bkn utk keseronokan semata2 tp utk kegunaan masa depan,,
        sekurang2 nye kene tau perkara asas spt bgmn utk mengandung atau tidak,,
        atau bgmn hendak melayan suami kiter nnt,,
        bykkan membaca utk kebahagiaan suami isteri,,

    • tukan bukan boley mencegahkan mengandung lagi dah..tu kojol terus pon boleh lila,cam kawan saya Dogol tu,bagik gf dia minum klorox nk gugurkan kandungan kucing dia..mati kucing tu!!”Dogol sampai sekarang aku tak kawan gan ko,sebab ko Memang DOGOL”!!!!Kerrpalerrr HotaaAAkk Kau!!

  30. kalau saya melancap terpancut kt jiran saya,time tu dia tgh sidai baju,patu air mani tu jatuh plak kt janda mak leha telepok kek dahi dia masa dia tgh bersin,patu air mani jatuh kat badan kucing..kemungkinan ketiga2 mangsa air mani saya boleh menyebabkan diorang mengandungkan anak saya ke tak??musykil nih.

  31. minum air coke n mkn nenas muda bnyk2….blh cegah hamil…da ramai mncuba…slamat mncuba…kalo dpt air tebu hitam pn lg bgus…

  32. pd yg blom kawin baik xyah buat.tp klu nk gak make sure finance kukuh sebab ape pn caution yg kita wat ble accident..klu jd gak g gugur kt klinik.(klinik mane cr sndri.sndri wat sndri tanggung)..mahal tp selamat..klu mkn ntahapehape takut rosak peranakan then ble time nk sgt ank xle ngandung sbb da rosak.sebaik2nya blaja cara elak dlu sblm buat..ni jgn da jd bru nk mengelabah..kun fa ya kun..pe nk jd tetap jd..kuasa Allah..

  33. Tips elak mengandung

    1. Mainlah pada waktu tidak subur seperti 1-10 of period days.

    2. Elakkan bermain pada hari subur dari hari ke 11 hingga 15 of period days.

    3. Sperma boleh sustain dalam faraj selama 3-5 hari. Ovum pulak hanya sekitar 2 hari.

    Dengan kata lain bermain pada hari pertama haid adalah paling selamat.

  34. erm, i da main ngan bf i. aritu dia pancut dalam. blh ke pregnant? tp i basuh da. usually dia pancut dalam i x pregnant.

    • nama girly…tapi dah main N tgk kote dah..tah hapa2 la…..abis la..ko main…ko msuk neraka la lepas ni…ko tak takut ke azab ALLAH….taubat la…baik ko taubat cepat2……nanti muka ko jadi binatang masa nak mati nanti,,,,tak caya ko baca buku mastika..

  35. aku ada men dgn gf aku .. tp aku pancut dekat luar le kan .. pastu aku cuci batang kote aku dgn tisu sampai dh takdah air mani la .. pastu aku main lagi dengan dia tanpa basuh batang kote aku .. korang rasa bleh ngandung ker kalau cam tu…. time tu waktu yg dia tk subur

  36. aku musykil ni… aku dgn hubby aku tengah merancang, hubby aku pancut luar pasal hubby aku tak ready ada anak lagi… tp last wek aku check aku pregnant… knp boleh jadi pula aarrr….???

  37. aku ada men dgn gf aku .. tp aku pancut dekat luar le kan .. pastu aku cuci batang kote aku dgn tisu sampai dh takdah air mani la .. pastu aku main lagi dengan dia tanpa basuh batang kote aku .. korang rasa bleh ngandung ker kalau cam tu…. time tu waktu yg dia tk subur … tolong la sesapa jawab .. aku takut nie

  38. wife sy masih study n xign hamil…mslh skang ni,sy seks ng wife sy waktu subur, xpakai condom n terpancut kat dlam..pregnant test lom wat lg coz kitar haid xcukup sbulan.sy xnak wife sy hamil waktu die study nie..ade x cara tok mencegah kehamilan bila da jd mcm nie..adekah makn pil perancang selepas nie akan menyebabkan hamil xjd???

  39. ramai doh, bdk skrg men dgn gf sblm kawin, mcm2 aku tgk diaorg ni? Gilo2.. Weh aku nk tnye laki ada bpe air? Air mazi xado mengandungi sperma kn?

  40. memang pon,,gurl sekarang banyak da x dak dare,jantan poyo pon same gak tahu berzina je,dapat HIV ke penyakit kelamin ke baru tahu korang semua//////////////

  41. hari tu saya terlanjur melakukan oral sex bersama sepupu saya.
    saya terpancut didalam mulut dia.
    adakah itu akan menyebabkan dia mengandung

    *p/s:sila beri jawapan yang logik dan tolong jangan mengarut2 nak nasihat aku.
    aku cuma nak tahu samada gadis tu boleh mengandung ke tak.
    thanks

    • kalau terpancut dalam mult, kebarangkalian untuk mengandung adalah 98%. adalah dinasihati selepas pancut dalam mulut dia, hendahlah diludahkan semula di dalam mulut anda dan diludah kembali dimulut dia. kerana untuk meneutralkan sperma itu dengan air liur. sbb apa bila dia telan kembali sperma tersebut akan masuk melalui perut di bahagian peranakan.
      sekiranya dah lepas seminggu, anda digalakkan untuk pancut sekali lagi didalam mulut itu dan gunakan teknik seperti diatas..

      • bodoh betul la korang ni…hua hua hua klakor tul geli ati aku ni ha hua hua hua….

      • hahah.. betol tuh.. kalu nak lebih tepat suhla spupu ko tuh karaoke nyanyi lagu papa jahat dulu sblum ko memancot!! gerenti kepancotan akan betambah laju jadi momentom + kuasa karaoke = x! jd gunakan rumus berikot:

        x= momentom + karaoke
        x= neutral!

        mudah kan.. mane yg susah dipermudahkan.. semoge berguna kelak..

      • aduyaii..wakakaka….jamal oh jamal..kau mmg bijak…aku gelak guling2…ksian nya budak daniel tu..

      • Xtau mcm mna aku sgkut kat page nih.tpi lpas bc ni aku x ble stop gelak.lama2 kuar air mata laki aku ingat msuk air pla.lawak trbaik

  42. mcm ni..sy pernah main dgn gf sy,time tu dia period…lps main tu,keesokan harinya dia msh lg dtg period sehingga 4 hr…1 bulan lepas itu,dia ada lg dtg period cma time dia lambat la..sekarang masuk bulan ke 2 ni,masih belum dtg period?ada dia boleh mengandung? tp main xpancut dalam…please..sila bg jawapan…

  43. jangei main maso X..bilo dah lopeh ..brinjal kekosongan..vacum..menyedut masuk darah -kekotoran ke dalei abei aji botak tu..berpenyakit..lak

  44. green goblin
    skrg, gf sy tak dtg2 lagi period..knp yer?bulan lepas dtg lambat..adakah dia mengandung? UTP test dh buat. negatif..tp period blm dtg..blh sy tahu knp?

  45. Kami tak pernah fikir nak merancang. Kalau boleh nak dapat anak setahun satu. Making love tiap-tiap hari dan sentiasa pancut kat dalam tak kira waktu subur ataupun tidak. Isteri mengandung average 2 tahun sekali. ada jugak yg jaraknya tak sampai setahun. 18 tahun kahwin dapat anak 10 termasuk yang kembar. Nape takut nak mengandung. Rezeki ditangan Allah. Kami suka anak ramai dan berusaha memberikan yang terbaik untuk anak-anak. Berusaha berdoa dan tawakal.

  46. aritu aku ader geli2 ngan ader sorang awek tu.. aku tepegang aku punyer … basah… pastu aku lap … pastu aku pegang2 dia punya.. agak2 ngandong ke tak arr? hadushhh aii.. mampos aku cani… gisau aku..

    • klu ko just pegang dia punya tu xgandung ler..klu ko masokkan tgan dalam2 dia punya tu dgan tgan ko basah ngan air mani ko maybe ngandung..tpi xmsok dlm mmg xgandong

  47. Aku dah kawin 6 tahun tp lum dpt ank lg ni…bln lepas aku sambut ulangthn 6 perkahwinanku…suami aku berkata ” hr pertama i kawin dgn u I dah bersedia menjadi “AYAH'” aku terkedu dgn kata2nyer..pelbagai ikhtiar ku cuba..aku dan suami pun tak ade masalah..tp blm rezki ku..kpd semua yg diatas tlg jgn gugurkan anak anda,,,sayangilah dia…jgn jd mcm aku bila nak anak tak dpt…sorrow…

  48. kalau laki saya pancut dkt luar pastu,dy masukkan blk penis and ada lg sikit2 air mani dkt penis dy, boleh ngandung tak ?

  49. klu aku buat kjap je tp xlpas dlm then kteorg stop xmen dh, leh ngandg ke wife aku ni, ade sbb kteorg nk elak dr ngandg.. tp ada msk pepe pn kt dlm wife aku pnye tu?? lg stu klu mkn pil perncg skali je abeh 1 packet bleh elah dh ke??? aku buntu tlg jwb plezz..

    • err…..
      sY x pNah agiE tW,kLw pAncUt Air mNi kdLm mLut giLz,
      thEn girLz tuE akN mGandUng.
      cOz stAw sY. . .
      iA’y m’bWa k’UsUz.
      sMa jUr cAm mkAnAn yG akN d prOsEz m’jDix Njiz.
      xDur pNah Der kEz spErmA o Air mAni yG mLaLui usUz bLeh kLuAr driE LndAsn usUz.
      Len LhaA kLw mMg spErmA tuE ikUt jLn yG awL iAi2 driE k’mLuAn girLz.

  50. boleh tanya,baru2x ney..saya di paksa buat dgn bf saya…saya xmahu dia lepas di dalam..kerana bulan 1 saya tidak ada datang bulan..jadi takut sangat2x mengandung…jadi pa saya harus buat untuk tidak mengandung…pls..saya baru 18 tahun..

  51. umur saya baru 17 thn..baru2x ni..saya di paksa bf saya melakukan sex,saya tidak surh dia lepas di dalam..tapi dia lepas juga…saya amat takut..kerana,bulan yang saya buat dengan bf saya..saya tidak datang haid…ada kha saya mengandung…

  52. umur…saya baruh 17
    pada malam kmi jmpa dngn boy malm sabtu pada06 hri bulan 03 saya nak jmpa dngn dya krna sngt rindu dua bulan x jmpa
    so mlm tu kmi masuk minum sama2 sampai melakukan sex ……………………>>>
    entah dya pancit dalam ka luar
    beb ..saya hairan bru stu hri berlaku knpa sya x blh cium bawang …rasa masih masuk munta2 aduiiii…saya takut saya tak boleh mengandung…takot takot takot nanty kawin not ready masih muda bf pun sama

  53. sayer nie semalam baru buat hbungan seks dgan gf sayer…
    sayer dah pancut dekat lua yg frst time then kitorang stop..sy dah lap sy pnyer 4 second time..
    adakah boley ngandung???
    help me…syer x nak buat dah lpas nie…

  54. i dgn gf i ada wat hubungan sex .. tp air mani i xkeluar pun .. masa tu .. i behenti di tengah jalan ..
    sekarang sudah sebulan dia xdatang bulan .. adakah dia mengandung ?? plz .. answer my question…

  55. mna da tu …klo tidak keluar air mksd dya tiada la bha ,jngn risaw bha ..klo mengandung pun …..tanggung la

  56. Nak tanye kalau suami isteri buat seks sehari selepas tamat haid bleh mengandung ke?Inginkan penjelasan.

  57. adakah pancut air mani kt bahagian luar faraj akan hamil? tolong la jawab dgn serius…sy sdang ketakutan…

    • mohd..amik kau..aku rasa 99.99% jadi ngandung…jgn takut…kau x kawin lagi ker..pancut kat luar tu bole jadi kembar 2 atau 3…

      • secara siriusnya, baik ko pegi amek khursus nikah siap2, sbb ko bakal melangkah ke alam perkahwinan…

  58. kalau saya main ngan gf saya kenapa sedap sngt? kenapa main teramat sedap hingga tak terkata2 dengan ayat? main terlalu sedap blh hamil ke? tlng la saya yang kesedapan ini….

    • gagagaga.. kalu main sedap ko main lagik! lagik ko main lagik sedap.. lepas ko rase sedap ko main lagik.. lagik ko sedap lagik ko main! lagik main lagik sedap! pendek kate ko main je lagik!! sial la apsal aku tak bole berenti type ni! kadang2 sambil type pon bole sedap!! tula yang aku dapat tolong ko wahai sdap main! sesungguhnya main itu memangla sedap! gagaggaga..

  59. bila saye tengah main tetiba terpancot! bila aku tgk air mani keluar berketol2! adkah ank aku akn jadi super saiya! alangkah kuatnyer..kiuhkihkihkih..

  60. hehe…bongok lah kau ..nama jer johan…anak kau nanti pun kuat pancut gak…kah..kah..kah..sure anak kau cam supersonic..hehe

  61. saya nak tanya sikit..saya selalu je main pancut dalam ngan pasangan saya ni dh lama gak tapi sampai skrang ni die tak da tanda2 mengandung pelik jugak boleh tolong bagitau sye sbab ape tgah muskil ni…..untuk pengetahuan anda gf sye ni seorg BAPOK main pn lubang BONTOT je kt depan tu tak leh masuk sbb tak da lubang…..tgah muskil ni bleh mengandung ke hari2 pancut kt dalam lubang bontot nyeeeee??? takut la I

  62. kejel..kau mmg bongok laa…mmg la bole mengandong..anak kau tu nanti keluar dari tempat kau masuk tu laa..rupa dia ensem mcm ….malas nak cakap laa..kau tau sendiri laa…sure ngandong punyer..wakakaka….aku tak tau…mak kau marah laa nanti..hahaha

  63. aku dah kawin selama setahun, tapi memang merancang untuk belum ada anak coz komitmen terhadap kerjaya…isteri tak ada makan ubat perancang..
    kami gunakan kaedah ejakulasi kat luar je?…ada apa kesan ke kalau selalu buat macam tu

  64. MAK Aiiiiii..
    DAHSYAT BENOR DUNIA ZAMAN SEKARANG NIE, GOLONGAN ANAK MUDA YANG BELUM BERKAHWIN TAK SEGAN SILU BUAT PENGAKUAN tentang ZINA DAN MAKSIAT…
    padanlah banyak kes buang bayi..
    inilah yang dikatakan di akhir zaman..tanda2 kiamat wallahuallam..
    kepada hamba Allah sama2lah kita muhasabah diri..
    semoga kita semua sempat bertaubat sebelum ke AKHIRAT…

  65. Riwayat daripada Ibnu Abbas bahawa Rasulullah saw pernah bersabda yang bermaksud:

    “Pada akhir zaman nanti akan muncul golongan-golongan manusia yang berwajah manusia tetapi berhati syaitan. Mereka diibaratkan sebagai serigala buas. Hati mereka tidak mempunyai sedikit pun belas kasihan.””Mereka tidak suka menjauhi segala yang buruk dan mereka lebih suka melakukan maksiat dan pertumpahan darah. Kalau engkau ikut mereka, mereka akan mendekati kamu. Kalau engkau menjauhi mereka, maka mereka akan mengumpat engkau.””Apakah mereka melihatmu?”Jawab Nabi saw:”Tidak.”Para sahabat bertanya:”Apakah turun wahyu kepada mereka?”Jawab Nabi saw:”Tidak.”Para sahabat bertanya lagi:”Bagaimana keadaan mereka?”Nabi saw menjawab:”Seperti ulat dalam cuka.”Para sahabat bertanya lagi:”Ya Rasulullah saw, bagaimana mereka menjaga agama mereka?

    “Jawab Nabi saw:”Seperti bara api di tangan. Kalau diletak ia akan padam dan kalau diambil dengan tangan ia akan terbakar.”

  66. saya ingin bertanya… kawan saya ada masalah kitaran haid… bru2 ini haidnye x dtg walaupun dh sebulan lebih….
    dalam hari ke sebulan lebih 2… die dh terlanjur dgn bf nye… tetapi… mgkin kesedaran bf timbul lepas 4x tusuk… terus bf nye berhenti buat… adakah kawan saya de risiko utk hamil.. tolong jelaskan… tolong saya.. saya dh buntu nk terabgkn pd kawan saya..maafkan saya mganggu…

    • mmg die akan ngandung ke…. terima kasih la bagi jawapan… saya cume mahu cari jln nk tenteramkan kawan saya… sbb bmbg sesuatu yg buruk berlaku… terima kasih mmmmmmmm

      • manusia ni takkan sedar selagi tak terkena. tp ada gak manusia sia ni, dah kena tapi still tak sedar2. yelah,dah sedap. padan muka.

  67. nasihat saya..buat lah urine test..beli kt farmasi..kalau confirm termengandong..cepat2 lah nikah..sebelum tu buat taubat nasuha..minta ampun kat Allah….

  68. terima kasih sbb jwb… saya dh suruh buat taubat nasuha…dh ajr pun… saya cume bmbg sbb dh 3 hari kwn sy kemurungan..3 hari lepas die terlanjur… saya cume bimbang die buat pekare luar jgkaan… kami msih belajar..die roomate saya.. k la.. terima kasih banyak2..

      • urmm,,,yakha,,?? tpi klau cpt pge cuci,,ada apa2 lg x?? sbb dha cmpur dgn air kn,,xkn bole jdi kot..?

      • berudu sperma tu dh brenang msuk dlm rahim kejap je bos…ko cuci dgn air pon,yg kuar tu mani…sperma tu dh bermaharajalela dlm rahim…

        hahahaha…wait for the baby~

  69. sy dgn bf sy bru 20 thn..kami tlah mlakukan ringan2..my bf xusik dan xmsuk kn kt dlm sy masih virgin..just ringan2 tapi dier pnya seluar basah terkene kat seluar sy..bolekan sy mengandung..skrg period sy xdtg lg..its just one time mistake.. help me plsss..thanks

  70. cuba la komen membina sikit…memang la ade yg terlanjur…jgn same kan era remaja skrang dgn zaman dulu…banyak faktor yg menyumbang dorg jadi mcm ni…sapot la sedikit sebanyak…jgn sampai ada yg bunuh diri pulak sebab tekanan…pertanyaan dorg tu jawabla betul2…selitkan dgn nasihat…insyaAllah…dorg pon nk berubah..tak salah kite tolong… =)

  71. Saya sudah berkahwin Tapi nafsu saya kuat… tak cukup seorang nak main sex.. adik ipar saya pun saya belasah sex, dia pun nak je….adakah saya berdosa ????….tapi saya dah bertaubat skrg….
    Tolong bagi pendapat…..TQ

    • x bdosa pn…ble ko kawen dgn bini ko,adik dia,kakak dia,dgn mak dia skali pn halal utk ko setubuhi…hahahahaha

      p/s: ko ni subjek pendidikan islam msa skolah dlu dpt bpa??

    • Halal… Apsal ko x belasah Mak mertua ko skali? klu x cukup, bapak mertua ko pun halal utk ko tibai…

      * alahai… nak cakap tolol pun serba salah? sbb ko dh bertanya? tapi jwpn yg paling afdal, Tetap la berdosa.. tentang taubat plak, tu antara ko ngan tuhan…

    • wah… Soalan Cepumas!!!
      sbb soalan tu dijawab,
      nak balas dulu dgn soalan…
      DAH TRY KER???

      *Sahabat oi… luar tabi’i….
      Lubang najis… x ada pun punca kehamilan
      ataupun telur yg menunggu utk disenyawakan
      kat dlm tu… yg ada kuman ngan cacing..
      Briliant ke soalan ni??? adei!!

      • dia ni,masa kelas sains form 3 dulu,dia x masuk…p jamban isap rokok,fly skolah p pusat beli-belah…keja skola pn tak buat,study pun tarak…

        sebab tu dia tanya soklan yg sgt2 BRILLIANT cmni..wakakaka

  72. Saya baru berkahwin, bulan 1 hari tu. so, ikut kefahaman saya. ( nak elak hamil dalam masa terdekat ).
    isteri saya period pada 21/2/212
    darah dah tak keluar pada 24/2/2012

    Waktu subur adalah 21hb + 14 = 5 Mac 2012

    [29-1-2-3-4 hb (5 Mac ) 6-7-8-9-10 hb] = x leh pancut dalam?

    11 hb ke hingga period akan datang boleh pancut dalam. betul ke saya punya pengiraan?

  73. Amboi Encik sabri siap Kira teror sungguh.klu le lelaki kat punia ni cam awk.slamat wanita.Bab ni rmai yg expert.utk mrancang pamly kene ada tolerance.Jng girl je yg pening pk cmne nak jrakkan anak.suami pun main peranan.cari tmpat rujukan yg betul.Jmpa doctor bertauliah.tanye..Tntang mkn jamu,x sure plk.coz i pun telan jamu but still pregnant.so tu bkan cara pencegahan terbik.Emosi isteri msti amik Kira coz bila pregnant terlalu kerap ksihatan akan terjjas.Memang la org bersalin luka x nampak cam org kene langgar Lori.But luka dalaman lebih teruk dr luaran.Tu yg kene pantang 44hari.So para husband yg budiman hargaila isteri anda selalu dng pengorbanan mereka…cau bedah-nasihat utk suami isteri saje.

  74. Malu tu sebahagian dari iman maknenye kalau xde malu xde iman . Sedih dan kesian pada lelaki dan perempuan yang x malu2 mengaku melakukan zina . Islam ajar jgn sebar keaiban org lain bermkana keaiban sendiri lebuh2 lagi jgn di sebarkan . Kalau tersasar , jalannya taubat yg sebenar2nya . Mungkin perkataan neraka , azab nampak mudah pada masa skrg , sbb lum tau rasa yg sebenar mcm mana . kalau boleh try bakar jari ngan api dapur , tgk blh thn ke tak . kalau xde pe2 masih thn , try bakar satu badan , tgk okey tak?.kalau still okey , skit je tu , try berendam dalam lava gunung berapi , yg ni dah celup 7x sebelum turun ke bumi , try tgk blh tahan ke idak . Akhirat bkn sekadar coretan dlm buku2 agama , tapi kita semua akan melaluinya . Pilihlah utk seronok dunia ke akhirat ?

  75. nak ambik pil prancang 2 xleh suka2 je. kena tnya dlu dgn dktor spya xde kesan lain yg jd nnt. kalo pasl priod2 nie, stiap wanita mpunyai kitaran haid yg b’beza2. smua xsma.. so, xpyh la nk tnya2 kat cni kot. tnya kat gf korg 2 je smada wktu kmu mlakukan e2 dia sbur atau x. klu time sbur, cnfrm la jd baby skiranya air korg 2 msuk kat dlm faraj. then skiranya xsbur,xde la 2 bby. tp spt yg sy katakn td, smua org b’beza2. biarpn korg kira kitaran haid sorg pompuan ktika mlakukan, kadang2 korg bleh terkandas jg. so, bg yg still remaja tehn blum ada ikatan sah 2, xyah la nk memandai wat bende 2.. nt dah khwin bru rncang pasl 2. then yg dah brkhwin 2, asl da dpt rzeki, xyah nk fkr untk m’gugurkan bayi. Dosa 2… kmu da cipta baby 2, tp nk gugur kn plak.. cian tw. so, fkr dhlu sblm bt k. my good advice 4 who needed. tQ ^___^

  76. saya baru melahirkan anak yang ke 5 tapi sblm nie anak yang ke 2 meninggal dunia jd yang tggl cuma 4 orang saje….tp masalahnya skrg suami tetap nk kan anak nya srmai 5 orang…..rsnya sy dah penat nk mggdg nk berehat skjp coz kebanyakkan jrk kehamilan saya 2 thn…. lg pn saya masih muda sbln nie jrk kehamilan saya suami yg planning. skrg saya nk planning sendiri jrk kehamilan x nk bergantung pd suami. saya cadang nk guna implan. Apakah risikonya memakai implan?

  77. nak tanya sikit ni kat korang2 semua…. kalo terpancut setitik kat dalam boleh ngandong ke?? contoh bile tgah buat tu rase macam air tu terkeluar sikit?? boleh jadi hamil x?? sbb kami belum bersedia lagi nak anak…?? tolong tunjuk ajar pada yg berpengalaman??

  78. Sila baca fakta-fakta yang merisaukan ini :

    70% isteri mengatakan mereka TIDAK PERNAH mencapai

    puncak orgasme/klimaks semasa melakukan hubungan seksual dengan suami mereka.
    65% isteri mengakui sering BERPURA-PURA MENCAPAI ORGASME untuk me

    muaskan hati suami mereka.
    Hanya 15% isteri yang mencapai orgasme lebih sekali dalam seminggu.
    78% daripada isteri mengaku yang mereka lebih suka dibelai-belai sahaja dari melakukan seks memandang mereka tidak mencapai kepuasan dari hubungan seksual dengan suami.

    ANDA PERCAYA ATAU TIDAK, FAKTA TETAP FAKTA.
    KINI PRODUK PACAK LANGIT-VIMAX-EXTEND GEL
    PM / ADD SAYA FACEBOOK. PACAK PACAK BERA/PACAK LANGIT BERA JIKA BERMINAT

  79. nak taye kalau maen kt dlm lpas tu time nk pancut …pancut kt luar ….adakah boleh mengandung…sya nx baru nk beljr….harap boleh jelas kn soalan saya nx….

      • kalau kes yg tu air dah mask dlm ….dah sah2 mengandung…..tp klau maen xpakai kondom time nk pancut ….pancut luar …boleh x mengandung ? sy nx xtaw sgt sal benda2 cm nx ….taw ckt2 je

  80. apakah nama pil perancang yang sesuai untuk di gunakan??kerana banyak pil perancang yang d jual d luar sana..thanks…

  81. sebenarnya….saya sendiri bukan yang terbaik…tetapi saya cuma mahu memberi pendapat….
    kalau perancang kehamilan (yasmin,marvelon,dan bnyk lagi) yang pasti kuantit dia 21 biji,baik amik semasa hari period.tak kiralah hari pertama atau ke 4 period…ini untuk yang mahu merancang ok.
    tetapi…kalau diambil untuk kecantikkan…ambil hari ke 7 period…
    ini untuk yang mahu cantik kulit.sebab harus diingat yer….
    pil perancang juga adalah pil hormon :)…..
    kepada yang belum berkhawin….atau yang dah berkhawin tapi belum mahu anak…ambillah postinor 2.
    AWAS!!!!!!
    ubat ini boleh mencegah hanya dalam masa 3 hari sahaja…
    lepas 3 hari lu pikirlah sendiri yer pd yang tak berkhawin…
    sekian wasalam…

    • sy tgh studi dan sudah 3 tahun bernikah..doktor sarankan saya makan pil perancang kehamilan…marvelon..setakat ini mmg berkesan cuma jgn tertinggal mkn…

  82. hai,saya tengah study tapi saya dah berkahwin. saya kemungkinana akan bersama dengan suami saya waktu cuti semester ini. kebiasaannya suami saya suka memancut dalam rahim.so , untuk elak mengandung apa yg sya kena buat,,saya xnak amik ubaT perancang..
    xsuka kalau suami pakai condom,, hitungkan hari nak kira camne ea,, pancut kat dalam sebelum haid…

  83. saya telah berkahwin..ank baru 1 org…3 mngu lepas saya telah lakukan hubgn dgn suami saya…kami merancang untuk tidak mendapatkan ank buat masa ini…sebelom bermain,suami saya telah mengeluarkan air mani nya terlebih dahulu setengah jam sebelom kami main…dgn cara ini boleh ke saya hamil???tolong beri jawapan

  84. saya telah berkahwin..ank baru 1 org…3 mngu lepas saya telah lakukan hubgn dgn suami saya…kami merancang untuk tidak mendapatkan ank buat masa ini…sebelom bermain,suami saya telah mengeluarkan air mani nya terlebih dahulu setengah jam sebelom kami main…dgn cara ini boleh ke saya hamil???tolong beri jawapan

      • ok pasti x de…tp die setegah jam kuar kn dulu bru kami bersama..selepas die kuar kn die basuh saki baki air mani pd zakar pasti ke tiada lebihan air mani pd dlm zakar nye??mksud sy die onani dulu pas tu setegah jan kmudian main..pasti ke xde lbihan sperm dlm zakar die????

      • manelah sy bole tau ade lebihan ke tidak,,hehehe
        kenapa x cuba tanye klinik cara cegahan mana yg efektif,,

  85. Saya nak tanya . Jari saya terkena air mani saya tetapi sedikit . Selepas saya lap jari saya dengan kering dan selepas 10 minit begitu , saya menggosok kemaluan perempuan beralaskan seluar dalamnya. Adakah ada apa apa kesan? Terima kasih

  86. nk tnye…pil perancang bole sbb kn bdn gemok ke? sy tgok makcik2 sy amik pil perancang masing2 bdn naik cm mkn serbuk penaik…sy ade ank 1…bru nk msuk 9 bln n sy bru period…bby msh mnyusu bdn….skrg sy n suami amalkn pncut luar tp tkut xcident sbb bby msh kck…sy tkot nk amik pil perancang sbb tkot bdn naik…cm ner yer?

  87. selepas dua minggu sy keguguran sy trus bermain dgn suami, tp lepas tu sy bleading n suami pancut dalam, adakah sy berisiko untuk hamil sdngkan sy msih rase sakit pada faraj..

    • Smlm sy da main ngan istri sy.tpi tetibe dtg pula org ketuk pintu rumah.kacau siot!nak tnya ni,msa tu sy da msuk2 dlm tp xrasa pun kluar mani .hmm bole ke istri sy mngdung?kmi mc blum bsdia la nk ada anak.

  88. sya nk tnya…kalau buang luar…selepas itu lakukan hubungan semula…boleh mngandung juga ke?x pancut dalam…selepas lakukan hubungan terus makan pil perancang…boleh mengandung jugak x cara macam tu?

  89. bolehkah perempuan mengandung jika vagina hanya digeselkn di luar, manakala si lelaki memakai spender, tetapi ada tompokan air mani pd spender lelaki terbabit…adakah perempuan itu blh mngandung

  90. Kalau isteri je duk makan pil perancang tapi si suami xleh control diri,lama2 si isteri jugak y merana n akan tanggung migrain n akan sampai tahap period dtg dlm tempoh y lama.
    ** fakta.
    *** so,xleh sebelah pihak je,kena la merancang sama2 n x perlu la ubat perancang tu. Lama2 ubat tu akan dtg mudarat pada si isteri.

  91. Assalam his korg ni an.. Dh khwin xnk ank plk.. Cr mcm cara nk buang sperma bagai.. Esok lusa dh xleh ngndong bru nk nyesal..pelik2..

  92. Kalau isteri je duk makan pil perancang tapi si suami xleh control diri,lama2 si isteri jugak y merana n akan tanggung migrain n akan sampai tahap period dtg dlm tempoh y lama.
    ** fakta.
    *** so,xleh sebelah pihak je,kena la merancang sama2 n x perlu la ubat perancang tu. Lama2 ubat tu akan dtg mudarat pada si isteri.

  93. air mazi ada sperma ke? klau mcm tu, yg dah masok dlm faraj tp xpancut dlm pncut kat muka pn boleh mngandung la kan?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s