73 peratus wanita tak puas di ranjang

Sebanyak 73 peratus wanita di negara ini didapati tidak mencapai kepuasan dalam aktiviti seksual mereka.

Menurut kajian yang dijalankan oleh Pfizer Malaysia pada Mei hingga Julai tahun lalu, masalah itu turut dialami lelaki negara ini.

Sebanyak 62 peratus lelaki Malaysia turut dikatakan tidak puas di ranjang.

Pakar seksologi dari Pusat Kesihatan Seksual Australia, Dr. Rosie King berkata, peratusan tersebut menunjukkan kadar yang tinggi berbanding purata peratus keseluruhan tahap kepuasan seks yang diperoleh di Asia Pasifik iaitu 57 peratus bagi lelaki dan 64 peratus bagi wanita.

Katanya, fenomena tersebut berlaku berikutan kebanyakan lelaki dan wanita di Malaysia lebih mengutamakan kerjaya dan kehidupan keluarga.

“Hasil kajian ini mencerminkan kepesatan pembangunan dan ekonomi di Malaysia di mana keterbatasan masa turut mempengaruhi aktiviti seks.

“Bagi lelaki di negara ini, aktiviti seksual berada pada tahap 8 daripada 17 keutamaan hidup dengan kerjaya dan keluarga berada pada tahap yang tertinggi,” katanya dalam satu perbincangan bertajuk Enjoying Better Sex: 10 Years of Rediscovering Passion di sini semalam.

Kajian itu dilakukan oleh syarikat farmaseutikal Pfizer Malaysia melalui The Asia-Pacific Sexual Health and Overall Wellness (AP SHOW) ke atas 102 responden lelaki dan 100 responden wanita pelbagai kaum di negara ini yang dipilih secara rawak.

Kaji selidik tersebut dijalankan untuk mendapatkan maklumat berhubung kesihatan seksual dan kesihatan keseluruhan lelaki dan wanita di Asia Pasifik.

Menurut King, bagi wanita Malaysia, aktiviti seksual berada pada tahap 14 daripada 17 senarai keutamaan hidup mereka.

~ Kosmo


Kamasutra Bergambar Melayu, sila klik sini


Pancutkan Isteri Anda. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Seni Ciuman. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Menghairahkan Isteri. Keterangan lanjut, sila klik sini.

21 thoughts on “73 peratus wanita tak puas di ranjang

  1. maybe laki tu x puas, sbb bini diorang juz layan je kot, bukan sama2 nak..

    so bile laki tuh tgk bini die mcm kayu je, tu yg x puas kot walaupun da capai klimaks..

    lagi satu yg aku rasa salah satu sbbnye, dari pemerhatian aku la, sikap org mesia sendiri, nak2 kaum melayu, x bape open minded bab2 seks nih..

    sifat malu tuh masih menebal kot, tu yg xde nak bbincang walaupun da nama suami isteri…

    aku selalu pesan soon to b wife aku, jgn nak malu2 bab nih, kalu nak, ckp, kalu x puas, ckp, kalu xnak, ckp.. x kisahla org ckp x paham hati psgn sbb nak kene ckp, tp bg aku biar la camtuh, drpd makan hati berulam jantung…

  2. nizam,.. dulu aku pun lebih kurang macam bini hang jugak tapi sejak aku kenal dgn Ladys herbs gold ni…alhamdulillah…cubalah kasi kat bini hang tu…

  3. kupuasan sex itu tergantung satu sama lain, jika menginginkan suatu hubungan yg masing2 bisa menikmati dan merasakan kepuasan maka di haruskan pasangan itu mencari dmn titik kenikmatan yg bisa di rasakan dan harus ada kerjasama yg baik dan komunikasi.
    Bukan hanya sebahagai tanggung jawab dan kewajiban saja, lain waktu pasangan tersebut harus berdiskusi bagaimana cara supaya mereka bisa mendapatkan kenikmatan itu sendiri.
    Dalam hal ini tdk boleh ada rasa malu atau enggan untuk mengemukakan pendapat atau keinginan.
    Semoga bermanfaat buat yg lain……slm.

  4. bagus jugak topik ni kan..so far yang i nampak dan perhatikan..wife2 skrg mmg kurang ambik berat ttg kehendak seks suami mrk..bila suami cari lain, baru nak mengelabah dan mula menyalahkan org lain..fikirlah sendiri siapa yg dah terkena..renung-renungkan..

  5. Sexymum, Saya lebih appreciate kalau puan nak mengatakan sesuatu dengan fakta bukan sekadar kesimpulan dari melihat segelintir saja. Suami cari lain disebabkan punca tak puas seks dari isteri ka? Tolong bagi fakta yang tepat. Setakat berkata tanpa fakta, semua orang boleh buat, even budak sekolah pun boleh statement macam tu.

  6. Aku ahli fikir selalu memikir knp wanita yg tak puas diranjang suami pula nak cari lain. Aku ahlifikir dah baca semua halaman kat sini dan aku nak bagi pendapat la..pasao wanita dizaman skrg ni..Sapa wanita zaman skrg tak peka terhdp sexs, silap tu..Cuba kau orang kenali dan baca pos dari omidahuhu,beutifulmaria dan byk lagi mereka tu..semua dasyat2 diranjang. Apa yang aku perhatikan wanita zaman skrg memang open bila berckp bab seks ni..
    Sebenarnya lelaki zaman sekarang yang mengambil kesempatan diatas sikap open wanita sekarang berkaitan seks ni..Dlm usia muda belasan tahun dah open pasai sex..sebenarnya wanita tu..tak dingin tapi lelaki tu…yang aje yang perlu diperbaiki..marah kaum lelaki aku cakap mcm ni..
    Pada aku ada juga wanita yang dingin tapi segelincir aje..Ini semua pasai lelaki tak pandai main la..tak gitu..huhuhuhu

  7. puas…?? ramai yg mentafsir kepuasan tu mengikut selera masing2. memahami kehendak seks pasangan mmg penting. Mcm yg selalu sy luahkan pd suami….saya nak ‘semua’ dlm satu masa ni. Masa bersama ni lah yg amat penting…bukan sekadar terpancut atau sampai klimaks shj..tapi sy nak merasai cinta..kasih..sayang..belaian..rindunya pd sy…pada satu masa ni. Sy nk mengecap kebahagiaan dn sy tidak meletakkan kebahagiaan hnya pada klimaks shj. means, dia kena fokus kpd saya…dan kami akn sama2 membuat aksi2 yg diingini. Suami sy jenis suka mencuba aksi aksi baru…dan sy akn buat yg terbaik utk dia. bagi saya…waktu asmara ni amat singkat..mane ade org akn buat terlalu lama sampai more than 1hr. So pada para suami…dlm waktu sesingkat ini..berilah sepenuh cinta anda kpd isteri..dari perasaan cinta tu akn menimbulkan ghairah dan betapa isteri anda akn lebih menghargai dan menghormati anda..dan sudah pasti isteri anda akn turut sama memberi yg terbaik juga utk anda. Its not abt love but its abt how u deliver ur love to the person that u love so much.

  8. hmm.. sy bru 20tahun, dan blm kahwin lagi.. diusia mude ni, sy byk mengkaji ttg seks…. bukan untuk kepuasan sendiri… tapi untuk bakal suami nnt…. hehehe…. sampaikan sy dlm perancangan nk wat blog ttg isu seks ni… kaum perempuan seharusnye mengambil berat ttg masalah diranjang ini..kalau x puas bg thu je… kalau nk bg thu je…. ingat!! hanya dgn menjaga nafkah suami dikatil shj pun dh ckup untuk kite menjadi antara wanita palaing bahagia didunia ini…. ye la..dan berseronok la dfn hubungan itu…. (pandai2 je sy ckp kan, padahal kawin pun x lagi, hahaha… jgn mare ye.. sje nak kongsi pendapat)

  9. huh…mmg salu xpuas…5-10 min da kuar…pas tu say sorry…better masturbate dr have it…kdng2 je lame sket…tu pn 15 min…hurmm…suffer nye jd wife klau camni…=/

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s