Gugurkah Tanggungjawab Suami Apabila Isteri Bekerja?

Satu perkara yang memang telah diketahui umum malah oleh segenap lapisan masyarakat termasuklah mereka yang bertanyakan soalan ini bahawa seorang suami adalah wajib menanggung segala perbelanjaan isterinya walaupun isterinya bekerja. Masalahnya ialah mereka yang mengetahui kebenaran ini enggan menerima kebenaran tersebut dan mangsanya adalah para isteri yang mengajukan soalan sebegini walaupun jawapannya telah mereka tahu dan hanya inginkan satu kepastian.

Islam malah agama lain juga menetapkan bahawa suami adalah sebagai ketua keluarga. Apabila disebut sebagai ketua maka jelas sudah bahawa seorang suami bertanggungjawab atas segalanya. Makan, minum, pakaian, tempat tinggal, pendidikan dan segala yang terangkum sebagai satu keperluan bagi isteri dan juga satu perkara sampingan tetapi menjadi perkara utama apabila dilakukan demi suami tercinta seperti rawatan kecantikan dan solekan.

Malahan, sekiranya suami seorang yang mampu tetapi masih mengizinkan isterinya bekerja, suami sewajarnya menanggung segala kos ulang alik si isteri ketika bekerja. Segala pendapatan isteri pula adalah hak mutlak si isteri dan suami sekiranya berkehendakkan hasil pendapatan isteri bagi membantunya menanggung perbelanjaan rumah tangga, adalah dikira sebagai berhutang dengan si isteri. Cuma demi kerukunan rumah tangga malahan di dalam era globalisasi dan ketamadunan yang kian mencabar ini, memang satu bonus dan satu keperluan bagi sesetangah individu untuk si isteri bekerja bagi membantu meringankan tanggungan suami.

Membantu meringankan bebanan dan tanggungan suami bukan bererti suami terlepas daripada tanggungjawab. Bagi seorang lelaki yang betul-betul ada harga diri, beliau akan berusaha dengan sedaya upata bagi memenuhi segala keperluan isteri, anak-anak dan keperluan rumah tangga tanpa mengharapkan hasil pendapatan isteri.

Ingat lagi kisah seorang suami yang sanggup melakukan kerja sampingan bagi menyara
keluarga walaupun isterinya bekerja. Inilah lelaki sejati yang menghargai isteri.
Namun, berapa ramai lelaki yang sanggup melakukan sedemikian. Kebanyakkan lelaki sekarang ini, duit aku duit aku, duit isteri pun duit aku juga sebab aku ni suami, isteri kene ikut kata aku. Hmmmm.. memang boleh punah kebahagiaan rumah tangga individu sebegini.

Menyebut tentang hasil pendapatan isteri, ingin diingatkan para isteri yang bekerja, memang tak salah kita membantu meringankan beban suami tetapi jangan terlalu membiasakan suami kita dibantu sewenangnya. Hasil pendapatan kita adalah hak kita yang mutlak. Kita bebas membelanjakannya sewenangnya hatta nak beli barang kemas selori pun adalah tidak salah.

Cuma, secara logiknya, sudah tentulah kita ingin membantu suami kerana suami adalah insan yang kita cintai. Seperti yang ditegaskan, tidak salah membantu tetapi ada batasan. Walaupun tidak semua tetapi kebanyakkanya para suami yang sentiasa ditolong ini akan mudah lupa diri. Rasa bebas bernafas sikit, terus segala tugas yang patutnya dipikul oleh suami telah diserah bulat-bulat kepada isteri.

Suami pula, mula pasang strategi nak tubuh “cawangan” terkini. Satu perkara lagi, ingin diingatkan kepada para isteri, jangan sesekali menyerahkan segala hasil pendapatan kita kepada suami. Pendapatan kita itu adalah hak kita sepenuhnya.

Sekiranya ingin membantu, berikan sekadar yang perlu sahaja. Biasakan juga menyimpan segala resit perbelanjaan yang kita keluarkan bagi membantu suami menguruskan rumahtangga. Sebabnya, kita tidak tahu apa yang bakal terjadi di belakang hari. Bukan meminta atau mendoakan tetapi tidak salah kita bersedia menghadapi segala kemungkinan.

Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. Mungkin kita yakin kasih suami sepanjang hayat tetapi dalam sesaat,segalanya boleh berubah. Kebahagiaan 25 tahun hidup bersama boleh musnah sekelip mata hanya apabila wujud insan ketiga. Ini yang terjadi kepada seorang isteri. Setelah 25 tahun berkongsi dan berkorban segala, akhirnya beliau ditinggalkan sendiri bersama hati yang lara. Hanya anak-anak pengubat duka. Sesal dah tak berguna. Berbanding seorang kawan yang telah beringat-ingat sejak awal, hampir segala lelahnya dibayar apabila segala bukti pengorbananya yang tidak dihargai suami dikemukakan kepada pihak mahkamah. Lantas, beringatlah jangan dah terhantuk baru nak tergadah.


Rahsia Isteri Hebat. Nak tau, sila klik sini


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.

Rahsia Seks Hebat
Seks Hebat. Keterangan lanjut, sila klik sini.

246 thoughts on “Gugurkah Tanggungjawab Suami Apabila Isteri Bekerja?

  • sya trkiln sumi bleh megodit kewngn istri, sdangkan istri sdng mnangung swa rumh,kreta istri sndri,prblnjan prskolhan ank-ank srta keckupn kelrga.Nsib baiklku ingt hidp didnia plung hnya skli.Kalu sebliknya skt jwalaku jdnya..

  • bantu membantu laa tu..itu kalo yg faham..yg tak faham..nak baham aje selalu..walaupun laki gaji kocik drp isteri berwajah naga ..keadaan dah jadi cicak koding …diwasa inie untok survival seterus nya..istilah ‘itu dah tanggongjawab u, mungkin dah tak buleh nak jadi pedoman ukuran idup kita di zaman mencabar .. barang dah mahal nie’ kena menghadapi lautan yg bergelora bersama..hingga ahkir nya..(ali cat)

   • kalo macam nie nak cari mak we loaded aje.. lah.. buleh tarah menarah atas bawah..syok nye tarah menarah nie yerr

   • yer ler bantu membantu, pastu asyik nak meminta la jawab nyer, pantang susah sikit cari bini…dah tahu mencabar jangan jadi pemalas, kerja rerajin tak der sume tak cukup…nie asyik mengelamun kerja malas…

  • bila isteri bekerja, isteri kena ada ta/jawab pada suami. Isteri bekerja kerana atas restu suami. jika suami tak beri kebenaran, isteri tak boleh keluar bekerja. Itulah sebabnya, apabila isteri telah diberi kebenaran perlulah hargainya. Matlamat keluar bekerja untuk apa? adakah untuk kebebasan atau nak bantu suami?
   Suami walaupun ketua keluarga dia punya tanggungjawab yang terbatas. maksudnya, suami bertanggungjawab atas kemampuan sendiri. Jika gajinya, RM 1000 sebulan. suami hanya mampu membelanjakan wangnya seadanya. Isteri tidak boleh memaksa beli itu ini. Di sinilah letaknya persefahaman dan tolak ansur

   • Bekerja untuk memenuhi keperluan peribadi yang suami tak mampu berikan…bukan untuk bantu suami. tak salah kan?? Tapi kami masih lembut hati, tak berkira dgn suami pon, malah banyak yg isteri bantu.

    Walaupun isteri keluar bekerja dgn izin suami, isteri masih jalankan tgjawab sebagai isteri dan ibu. sepatutnya suami yang menghargai isteri. Bukannya suami meminta balasan daripada isteri. Nafkah adalah tgjawab mutlak suami ok.

    Sebab gaji suami RM1000 la isteri perlu kerja…bukan utk bantu suami, tetapi untuk membeli apa yg dikehendaki. nak harapkan suami, hmmm lambat lagi la…Jadi tak timbul soal isteri mintak itu dan ini dari suami yg bergaji kecil. Bahkan isteri byk membantu.

    Kalau lelaki tu lelaki sejati, die patut rasa maruahnya tercalar apabila makan duit isteri walaupun isteri tak kesah. Bkn isu kena sabar, tolak ansur tetapi suami perlu kerja lebih keras, lebih masa dan lebih dr satu kerja utk menyara hidup…tgjawab ketua keluarga.

  • saya tidak bersetuju dengan arikel ini kerana ini membolehkan seorang isteri kurang hormat dengan suaminya…memang semua tanggungjawab suami tetapi jika suami berpendapat rendah macam mana? Apa guna berumahtangga jika tidak boleh berkongsi? Yang buat artikel ini ada ke rujuk ke mana-mana pejabat agama untuk kelulusan?inilah salah satu punca yang boleh menyebabkan ramai yang bercerai. jadi, nasihat saya kepada yang buat artikel ni supaya belajar bagi habis dulu. tidak semua lelaki sama. Apa-apa pun di dalam islam isteri kena taat dengan suami dan jika hendak hidup berumahtangga hendaklah bertolak ansur dan berkongsi segalanya. Jika tidak bleh tidak payah berumahtangga. lebih baik jadi ANDARTU dan tanggung la ibu bapa anda kerana jika anda sudah berumah tangga, tanggungjawab yang pertama adalah suami dan yang kedua barulah ibu bapa anda.

   • Tanggung jwb isterinye mmg la suami. Tp bkn bg duit kt suami. Sedangkan law suami kata kt isteri “kalau syg x kerje..ssh la abg mcm ni” itu pun da kire haram. Tu mknenye..suami xleh mkn duit isteri. Kalau da tahu suami tuh x mampu nk bertanggung jwb..xpyh la kawin. Kawin tahu lak nk. Tp bertanggungjwb xnk. Tu pasal rmai wanita yg bekerjaya xnk kawin. Sbb diorg x kawin lg senang idop. Suami melampau2 la kalau tau kerje gaji kecik balik rumah goyang kaki mnx duit isteri. Yg isteri kena kire lak tanggung jwb nk jaga mkn pkai suami..nk kerje lg…suami tuh buat ape? Ssh sikit mnx duit isteri. Mcm tu ke suami yg wanita nk? Kalau nk kire semua kene kongsing..suami tuh kongsi la skali sakit isteri mengndung amd bersalin tuh…ade rase ke? Ade kongsi ke yg tuh?

  • Sya istri yg bekerja swasta, suami tdk bekerja,,,,berbulan2 suami tdk ada ksi nafkah lahir tp tetp sya ksi masukan yg baek,, tp suami saya selalu bergaul dgn tmn dia yg memakai narkoba,,,seolah sya ini tdk blh complain sm dia ,, asal sy tanya dia maki saya dan setiap itu pula hrndak menceraikan sya,,,,,hati sy pilu,,,,

   • suami saya sejak berkahwin tidak ada kerja tetap. tahun 2012 ni langsung tidak bekerja. bila ditanya dia sentiasa hanya senyum kata” bersabar, insyallah ada ni”. saya tidak mengharapkan dia bergaji lumayan, cuma hati saya sakit bila dia langsung tidak bekerja hinggakan, semua perbelanjaan saya tanggung hatta utuk duit tp up pun minta dari saya…

 1. Ni yang anda kata ister boleh membelanjakan hartanya sewenang-wenang (tanpa izin suami), tolong jelaskan dari mana dapat nas atau matan…

  Kalau fakta ini tak betul, dan para isteri mengikut cadangan anada sipa nak tanggung dosa…

  • saya tidak bersetuju dengan arikel ini kerana ini membolehkan seorang isteri kurang hormat dengan suaminya…memang semua tanggungjawab suami tetapi jika suami berpendapat rendah macam mana? Apa guna berumahtangga jika tidak boleh berkongsi? Yang buat artikel ini ada ke rujuk ke mana-mana pejabat agama untuk kelulusan?inilah salah satu punca yang boleh menyebabkan ramai yang bercerai. jadi, nasihat saya kepada yang buat artikel ni supaya belajar bagi habis dulu. tidak semua lelaki sama. Apa-apa pun di dalam islam isteri kena taat dengan suami dan jika hendak hidup berumahtangga hendaklah bertolak ansur dan berkongsi segalanya. Jika tidak bleh tidak payah berumahtangga. lebih baik jadi ANDARTU dan tanggung la ibu bapa anda kerana jika anda sudah berumah tangga, tanggungjawab yang pertama adalah suami dan yang kedua barulah ibu bapa anda. Saya setuju dengan Hamba Allah…saya akan copy artikel ini untuk dibawa ke pejabat agama dan jika artikel ini salah, Paham-paham jela k. Saya sebagai suami yang mempunyai isteri bekerja dan setelah isteri saya membaca artikel ni, dia telah mengungkit tentang tanggungjawab. jadi lepas ni yang buat artikel ni kalau terjadi apa-apa dalam rumahtangga kami, anda tanggung la dosa ni k. Terima Kasih.

 2. pada zaman ni…suami dan isteri sama sama berkerja mencari pendapatan,Suami dah tentulah tanggung jawabnya sebagai ketua keluarga dan si isteri pula hanya membantu mencukupi apa yang kurang.Bagi siisteri pula walau banyak mana pendapatan pun dan mampu jika ingin memiliki sesuatu hendaklah bertanya meminta pendapat suami sebagai menghormati suami,jangan membelakangkan nya.Dah nama pun perkongsian hidup,si isteri pula beringat ingatlah untuk simpanan,sebab langit tidak selalu cerah,hati orang boleh berubah…kuasa ditangan suami,andai ada dugaan yang datang sekurang kurangnya kita ada simpanan…..dan berani mengambil keputusan.

 3. tepat lah kak tom….walau pun laki mesti masih bertanggung jawab walau pun bini keje..
  tapi apa niat keje tu?….kalau nak buat yang bukan2…baik aku suruh bini aku duduk rumah aje jaga anak dan laki….so sepakat yang paling penting…..

 4. ko hantar anak perempuan ko..belajar tinggi tinggi untuk apa.?kan ke..untuk kerja bagus bagus.Sekarang ni,perempuan lagi pandai dari lelaki.Sebab budak perempuan lagi rajin belajar dan lebih bertanggung jawab.

 5. aku keja, laki pun keja, tapi duit aku, aku punya, duit laki sama-sama punya, dah namanya tanggungjawab..bukan apa, laki ni kalau kita berlembut selalu, kata ‘tak ape la, kita tolong sama tolong,’ dia nanti naik minyak, pandai nak sembunyi2kan duit skit2,….manusia katakan..aku rasa pmpuan patut simpan duit sebab kalau laki buat hal, biar dia susah sendiri!!
  Kita tak susah sebab ada duit nak hidupkan anak…lagi satu, duit ni juga cubaan untuk lelaki, kalau duit banyak, mula la rasa mampu itu mampu ini, akhirnya bukak cawangan baru!

  Aku bukan buruk sangka kat lelaki tapi ambik langkah berhati2. Barang sekarang ni mahal, kos hidup meningkat, umur pun meningkat, kalau tak berhati2 nanti laki buat hal, sendiri susah…so, sendiri mau ingat la…

  Tapi kalau berbelanja nak beli barang2 yg besar tu memang le kena diskus ngan laki, just to inform him la, tp kalau setakat baju baru, kasut baru, rasa2nye tk perlu la, kalau bagitau mesti tak dapat beli punya! Tau2 aje la lelaki, kalau jalan sama2 shopping tentu satu benda pun tak dapat nak beli!

  • Semoga umur anda panjang untuk menikmati hidup yang indah ini. Semalam saya terjaga dari tidur. Perkara pertama yang saya fikir adalah umur saya makin meningkat. Duit banyak pun dah tak guna. Bekalan akhirat semakin kurang. Umur saya sudah semakin singkat. Perempuan buruk (budi) adalah untuk lelaki (buruk). Semoga anda memahami erti ayat tersebut. Amin

   • faham sangat , benda dah fakta memang lelaki ak menang punya la…ini fakta, untuk isteri2 kat luar sana just carefull benda nak jadi kita tak tahu bler…jangan terlalu membantu sangat nanti dia lupa tanggungjawab keluarga…

 6. Hmm..

  t/jwb ttp t/jwb…. kalau t/jwb x trmampu buat, bkn brmakna gugur…sbbtu bknnyer mudah kalau nk kawin ni… bnyk persediaan kena buat… nk hidup pn smpai ke akhir hayat.. bknnye habis manis, sepah dibuang…

  mmg betul t/jwb laki utk menanggung segala2nye tp yg penting, kemampuan…jika si suami(tdk mewah) bersusah payah utk menanggung keluarga ttp si isteri (yg mmg trnyata mewah) tdk pn menghiraukan apa2 cuma dgn menggunakan konsep, “itu adalah t/jwb si suami”….rase2nya isteri tu brt/jwb ke x? boleh kekal x hubungan tu? fikirla betul2….

  t/jwb si suami utk menjaga isteri n keluarga….. adakah t/jwb isteri cuma menjaga diri sendiri? atau menjaga suami serta keluarga? hm… baik fikirkan betul2…kalau x, boleh pi kursus kawin sekali lagi n confirmkan betul2..Islam tu adil…

  andaikata si isteri mmg betul2 100% mnggunakan konsep “itu adalah t/jwb si suami”…. mmg si lelaki mmg la confirm x mo kawin…pasal apa? kiter ni mmg x sentiasa x sempurna… mgkn akan ada masa yg kiter betul2 mampu n ada masa yg kiter x mampu…jadi, adakah si isteri HANYA mahu kawin dgn lelaki yg mampu semata2 ? Majority nyer x de la cmtu…biasa gk kiter dngr cth dlm tv, ” Ala, abg…sy x kisah pn pasal harta, janji sy syngkan abg..”….hehehe… rase2nye realistik x? sblm kawin…mmg cantik…. lps 2@3 bln ke apa, dh mula buat tu, buat ni….last2 sapa yg rugi?

  yg paling paling penting, niat kiter nk kawin pasal apa..kalau kiter cintakan seseorang, kiter akan syng n cuba tolong sesama suami isteri…ye la..suami kiter gk..bkn org lain…isteri kiter gk, bkn orng lain…

  kalau niat kiter kawin pasal sesuatu cth, harta/pangkat/nk ikut org lain…mmg tu la yg kiter dpt walhal kebahagiaan blum tntu dpt….

 7. aku kind of agree dengan rezmez ni…..kalau bini keje…maknenye…sedikit sebanyak tanggung jawab di rumah akan miss….so kalau laki waive….maknenye laki sedia
  menerima kekurangan itu…dan bila bini gi keje utk diri sendiri aje dan terabai sedikit
  tanggung jawab dirumah….dah macam bunyi kurang adil sikit kan….

  seriously aku rasa apa2 pun berbalik kepada muafakat laki bini…..aku respect bini
  aku dari ujung rambut sampai ujung kaki pasal sume kita org kongsi….keputusan…
  duit….utang….kebahgiaan…kepedihan…sume kita org kongsi sama…

  kalau tak…kami sekeluarga kene hidup apa yang termampu oleh aku sorang aje…

  aku harap dan bini sampai tua aku camni….kami dah plan pun nanti retirement funds
  kita org spend sama2 jalan2

  nak seribu daya…taknak seribu alasan….

  Salam sume….

  • memang kekadang kena muafakat suami isteri.. tapi bila suatu hari si suami rasa dia dah mampu untuk tanggung sume dia mula beralih arah… isteri yang x pernah pun berkira apa yang dia korban x kiralah duit ke tenaga ke yang sepatutnya separuh dr tanggungjawab dia..itu pun dia ungkit kata isteri yang ungkit dulu pada isteri x kata apa pun… pelik tapi kata sayang lagi…ingat lah isteri2 sekalian saling bantu membantu boleh tapi kena beringat utk menyimpan x semua lelaki faham akan tanggungjawab dia.. jangan lembut hati sangt nanti diri merana.

   • Saya paham maksud semua wanita. Persoalan pertama:

    Kenapa lelaki cari yang lain? Saya lelaki dan saya juga mengalami masalah yang sama. Lelaki takan sengaja cari pasal kalau wanita tidak cari pasal. Pernah dengar tak, bila dah kawin badan dah tak mau jaga, jadi macam steamrool. Badan berbau, rumah malas nak kemas, anak dibiarkan, sibuk dengan kerja sendiri, bila cakap melawan, dan berbagai2 lagi. Tapi bila laki dah fedup, lelaki cari lain salahkan lelaki…apa daaa…org pompuan akal 1 perasaan 9. Terbukti….

   • sy bekerja,,tp gaji sy saya tolong husband skeit yg lebih2 sy simpan dalam saving peribadi,,dlm perancanagn nk wat savinmg utk anak..somi nih tolong bile da sesak jer…jgn lebiy2 nt naik lemak….

   • brother n sister semua…kenapa selalu mempertikaikan ‘tapi bila suatu hari si suami rasa dia dah mampu untuk tanggung sume dia mula beralih arah’???saya rasa komen ni macam berat sebelah…sekarang banyak kes perempuan bekerja yang main kayu tiga..padahal dalam agama memang TIDAK BOLEH LANGSUNG perempuan menduakan suami…xpayah nk pening2 bila da kerja tanggung keluarga laa apa laaa, isteri xyah kerja laa,nafsu xyah nk melebih,kalo mintak kt laki,laki xbagi,terima je laa…kata ketua keluarga…tp kalo isteri bekerja,nk beli apa pun beli laa..pakai duit sendiri..xde duit,xcukup duit,mintak kt laki…kalau laki bagi,bagi laa..kalau laki xbagi,dia kan ketua keluarga…perempuan sekarang pandai2..sbb tu ada yg nk jadi ketua keluarga dan mempertikaikan hak2 sama ada suami atau isteri..kalau da laki nk kawin 1 lagi,dipersilakan laa…kalao isteri bekerja,laki nk kawin lagi,biar dia kawin…janji bulan2 dia tanggung family sudah…tp kalo laki tu dia da xminat pon,xda masalah…mahkamah boleh tentukan nafkah bulan2 brapa dia kena bayar…perempuan sekarang pandai2…tapi hak sendiri pon xtahu…jadi,macam ni laa…suami2 kaji balik hak korang,isteri2 kaji balik hak korang…xperlu nk bincang pasal laki cari lain,bini keluar kerja,kena tanggung family laa apa laa…senang,xyah kawin…xda masalah…jaga diri sendiri je…kalo nk kawin jugak,bersedia untuk berkongsi dan bertoleransi…

 8. ada betulnya cakap rezmez … setengah perempuan suka mengunkit bila dia saja yang berbelanja lebih … kadang kadang lelaki ni ..ekonominya belum stabil lagi , selalunya ekonomi suami agak stabil bila berumur lewat 30an ialah masa ini mungkin dah naik pangkat atau bisnes dah agak maju .Nama pon perkongsian hidup ….

 9. betul…ungkit..sbb bila gaduh..ckp duit susu, pampers pun dia punya duit..sdgkan duit yang patut aku kasik kat dia…dia yang agree utk aku bayarkan utang dia beli laptop..so aku tak kasik la bulan2 sebab aku terus bayarkan…tapi aku kasik gak sebab aku rasaa aku ada duit lebih dari dia..walaupun taka banyak..aku tau tu dpt gak buat dia belanja.

 10. yup…pnt aku ckp..kita mmg la gaduh sbb usia perkahwinan masih baru..both kena sesuaikan lagi keadaan sbb masa bercinta sumanya ok..tul tak..

  aku paham…dia tak paham or dia buat2 tak paham or dia ada org lain sbb dulu masa belajar..dia terknl dgn tukar2 bf ni bila boring…

  kalu tu dia buat kat aku…a..silap haribulan la dia tu..

  • Sabar jela gojila..ko teruskan jela tanggunjawab ko sbagai suami yg baik..jika dia nak buat mcm 2 biarlh…kalau dia tau dosa dan balasannya nnti bgus la tp lau dia xtau anda sbagai suami WAJIB menerangkan pada isteri dan jika isteri tidak boleh terima itu terpulang kat dia k…yang penting sabar. ikot kesabaran seperti Nabi Muhammad SAW.

 11. Salam semua….

  Ini hanya dari pengalam jie. Lelaki bila isteri banyak membantu especially duit. Malah bukan isteri ajer, mak dia sendiri bantu. Mulalah dia lalai akan tanggungjawabnya. Kerana memikirkan ala tak pe bini ada or ala tak pe mak saya ada tolong. Then suami punyai masa lain untuk memikirkan pekara2 yang melalaikannya dari tanggungjawabnya. Semamangnya niat dihati sang isteri dan ibu untuk meringankan tetapi jika iman senipis kulit bawang rasanya Allah akan ujinya dengan menarik kesemua keselesaannya dulu. Bukan untuk membuli tetapi untuk diberi peluang kembali pada Nya dan menjadi suami yang bertanggungjawab mengikut lunas2 islam.
  Lihatlah betapa sayangnya Allah pada kita semua……

  Lelaki , suami…… kamu adalah khalifah Allah. Besar tanggungjawabmu itu. Janganlah kamu lalai hanya disebabkan kesenangan dan kemewahan. Sesungguhnya Allah maha adil……

  Perempuan, isteri….. kamu jadikan Siti Khadijah sebagai idolamu. Korbankan hartanya demi Islam. Bukan untuk Rasullah membelanja kawan teh tarik or nak tuakr sport rim baru. Tetapi untuk memperkambangkan Isalm……. Allah sayangkan kamu sebab itu wanita paling mudah mendapat pahala……

  Ingatlah para isteri…… suami tempat kamu menghormatinya, membelainya, mengabdikan diri buatnya kerana Allah……………….. Allah Hu Akbar. Allah maha besar sahabatku….. jagalah diri kita, dignity kita sebagai mana siti Khadijah.

  Aku berhak bahagia kerana Allah beri kebahagian itu kepada semua hambanya……

 12. Nobody’s perfect……

  Jie ceduk sikit dari blog jie…..

  It’s tempting to blame your spouse when you feel angry, disappointed, bored, betrayed or stressed out about your marriage. Then it is a short hop to seeing your mate as the one who must change for the marriage to improve.
  That’s a cop-out. Trying to improve your spouse puts him or her on the defensive and casts you in a dreary role. The result? Nobody changes. Nobody takes responsibility. Everyone is unhappy. And making your spouse the bad guy means ignoring the 90 per cent of him or her that’s good.

  The true fix: Change yourself. When you address your own flaws and seek the best in your spouse, magic happens. Optimism increases. Your spouse feels better because he or she feels appreciated, not chastised. And you both feel motivated to change in ways that lead to evan more joy.

 13. Gojila…..

  Maybe u shud start appreciate ur wife back again. Jangan startkan komplen itu ini. Cuba fokus pada masa depan. Take away the negetive aura in you far away…. through it away. Try to say nice thing about ur wife…. for a start….. may be Allah will guide u after that….

  just my 2 cents

 14. Dulu masa aku bekerja , aku memang tak lokek pasal duit . Selalu belanja suami dan anak anak makan besar .Duit muka bayar kereta … aku yang bayarkan .Kadang kadang belikan suami baju .Aku tak kisah semuanya.Tapi bila aku dah berhenti kerja … terasa sungguh ,maklumlah dah biasa pegang duit . Kini … perbelanjaan semua ditanggung oleh suami .. tiap tiap bulan suami akan peruntukan sejumlah duit dan diberikan pada aku . Kalau terlebih aku simpan .Kalau aku inginkan sesuatu ,aku akan minta dari suami ,suami tak pernah bersungut , nanti besok kita beli …Rasanya bila tak kerja dan pegang duit sendiri … aku lagi menghargai suami …

 15. Alhamdulillah… eloklah cam tu kebayan. Kekadang yang sederhana itu lebih baik dari yang berlebihan…. takut lupa daratan he he he he 🙂

 16. zaman dah berubah,,kita kena berfikiran terbuka sikit..tolong menolong dlm semua aspek..tak kan malam hari aje…kehidupan harian pun sama juga…….

 17. setengah perempuan…sebelum berkahwin … kalau gaji kita kecil kata tak kesah..”sama lah kite bantu membantu kate nya..masa dapat penyedap..tapi bila dah kawen…lain hal…kita yg kena tanggong keseluruhan…kata nya dah tanggong jawap suami..mengikut ugama..konon….kadang kala kita jadi pemangsa…membayari pembelanjaan yg di belanjakan oleh beliau…dlm bentuk kredit card..lain kali kena record atau buat perjanjian…sebab zaman dah berubah…kata2 pun boleh di ubah…

 18. aku pun tertipu macam kou..ipoh mali…gaji dia 3x drp aku…kedekut nak mampus..jika tak sefahaman…..kena lanyak dio orang ni puas..puas…macam nak pakai satu hari aje.

 19. Korang sedar tak. Bila Wife korang buat korang gitu. Itu yang korang hargai sangat depa. Cuba kalau wife jenis baik sesangat. Bagi semua duit gaji dia kat korang. Mesti korang pikir lain lak….. senangnya aku nak tipu bini aku ni…..

  lelaki – lelaki. Bila korang nak matang?

 20. Jie…tu sebab bila kita berkongsi hidup dan semuanya…kita kene muafakat…bleh
  kata setiap RM yang saya belanja atau pun setiap RM yang isteri saya belanja sume
  kita org saling mengetahui…so kalau nak beli sport rim pun saya tak gi beli sendiri je..
  decide sama2…gi beli sama2…tapi dah lama pun tak beli sport rim ni,….

  kalau jenis lelaki yang tidak ada sedikit pun perbelanjaannya selain dari perbelanjaan
  keluarga…macamana kita nak kata lelaki tu mula lalai bila bini dah start tolong..

  i think that statement is not fair kalau di general kan….utk lelaki yang sorok2 belanja
  dari bini mungkin applicable..

  anyway my pay is above bini aku…kita org pakat….simple..obviously there are only 3 choices..
  1) Kongsi …kita dan hidup berkualiti sikit..
  2) we live within my means/income…..apa yang laki termampu
  3) kalau tkmo gak…ko kene cari laki lain lah jawabnye..he he

  Salam..

 21. amboi ek ele..suke soh cr laen ek..hik2..moral op d stori:tolak ansur..
  cmner lak klu isteri nk keje walhal suami mampu sgt2 tampung keluarga..coz blaja tggi2 tp dok umah..sedey nyeer…lalallaaa…

 22. susah tu….kalau tanya saya….saya suruk gak bini keje bukan pasal duit…pasal dibawah ni :

  1) Kalau jadi apa2 kat saya ni..atleast isteri tak melarat….mana lah tau pendek umur laki
  2) mintak maaf lah ye statement ni mesti kene marah…..ada isteri2 kalau dah duk rumah ada yang abaikan penampilan….
  3) kalau tak betul2..ada ketinggalan di banyak segi sikit lah…ilmu kerja
  4) selalunya…kalau jenis bini yang duduk rumah…bila laki mengular/menggatal/affair
  ..isteri2 ni susah sikit nak mengorak langkah nak siasat ke..nak sergah ke..apa saja lah..
  5) kalau dah duduk rumah…senang tul nak kene klentong dengan laki…

  mintak maaf lah ye….tapi saya rasa ni kenyataan…

  Salam

 23. Kewajipan Suami Menyediakan Rumah Untuk Isteri

  Menyediakan tempat perlindungan untuk isteri dan anak-anak merupakan kewajipan seorang suami. Ia amat penting dalam membentuk sebuah keluarga yang harmonis kerana rumah adalah tempat sepasang suami isteri memainkan peranan masing-masing dan membesar serta mendidik anak-anak.

  Firman ALLAH S.W.T:

  “Tempatkanlah isteri-isteri (yang menjalani idahnya) itu di tempat kediaman kamu sesuai dengan kemampuan kamu.” – Surah al-Talaq: 6.

  Walaupun ayat di atas merujuk kepada isteri yang telah dicerai dan berada di dalam tempoh idah namun ini sebenarnya hanya menguatkan lagi pandangan bahawa isteri yang masih dalam status pernikahan lebih berhak mendapatkan tempat tinggal daripada suami.
  Tentang saiz serta reka bentuk rumah, ia bergantung kepada kemampuan para suami.

  Firman ALLAH S.W.T:

  “Tidaklah diberatkan seseorang melainkan menurut kemampuannya.” – Surah al-Baqarah: 233.

  Bagi suami yang memiliki sedikit harta, dapatkanlah rumah bersaiz kecil yang sesuai dengan kemampuannya itu. Sekiranya di masa hadapan harta semakin bertambah banyak, ketika itu usahakan untuk mendapatkan rumah yang lebih besar.
  Seorang isteri juga berhak mendapatkan rumah yang khusus bagi dirinya tanpa berkongsi dengan madu-madunya mahupun ahli keluarga yang lain. Isteri berhak menolak permintaan suami untuk tinggal bersama madu-madunya ataupun ahli keluarga yang lain dan suami wajib memenuhi tuntutan tersebut.
  Penolakan isteri itu berkemungkinan menunjukkan dia merasa tidak selesa dengan situasi tersebut ataupun mungkin ada perkara-perkara yang boleh menyebabkan suasana yang tegang dalam rumahtangga sekiranya duduk bersama dengan pihak lain.

  ……………………………………………………………………………..

  So …. isteri jangan bayar instalment bulanan rumah. Itu tanggungjawab suami.

 24. lelaki, punyai 9 akal dan hanya satu nafsu. So biarlah lelaki yang pikir pasal mana nak cari nafkah keluarga. Kalau dia tak pikir tanggungjawab dia tu yang akal berlebih tu untuk pi tipu bini dan sebagai nya… 🙂

 25. Penampilan diri jika isteri tak bekerja akan lari alignment…… hemmmm tidak akan berlaku jika suami bayar tiap2 bulan slimming session kat mana2 temapat dan bayar jugak bulanan untuk ke fitness first. he he he….

  Betul tak para isteri…….. kitaorang hanya ada satu je akal tetapi nafsu kitorang banyak 9 lagi. So kenalah maintain kitorang 😉

 26. ek ele … itu suri rumah zaman tok kadok … surirumah sekarang semua ada baca punya orang …Yang aku tahu .. pengalaman aku kerja dulu … pergi kerja pagi ,balik lewat petang … aku tak kenal jiran sebelah pon ..kawan kawan aku hanya yang ditempat kerja aje .. Tapi bila dah berhenti kerja .. aku pergi jogging , pergi kelas ugama .. ramai kawan.. jangan terperanjat kalau aku cakap mak datin pon ade … aku rasa seronok .. kami sering bertukar tukar cerita sambil minum minum lepak dikedai mamak.Apa yang penting cara kita menyesuaikan diri kita .Ini bukan zaman mak mak kita .Suri rumah ke.. apa ke .. kita hidup mesti bercampur dengan semua orang .Barulah kita tidak kekok …

 27. amboi jie…jogging free takleh ke…nak slimming session je….mungkin korang ni laki gaji
  besar2 belaka….kalau korang turun padang sikit mungkin bleh nampak…

  takpe ni jawab….soalan cepu emas?….kenapa isteri bekerja?……mmmmm

 28. Walau isteri bekerja, tanggungjawab suami tak kan lepas macam tu je..yang penting persefahaman..Walau isteri saya bekerja, saya tak ada masalah nak bantu dia buat kerja rumah seperti membasuh, jemur baju, lipat baju, mengemas dan memasak jika ada kesempatan..Isteri saya bekerja waktu pejabat dan saya pula free lunch..tak ada masalah malah setiap hari saya boleh berjemaah dengan anak isteri dan mengajar anak isteri mengaji setiap kali lepas solat maghrib..apa2pun yang penting persefahaman untuk membentuk kerukunan rumahtangga kita sendiri.

 29. salam ek ele….

  Kenapa isteri bekerja? Suami suruh…… 😉 sebab dia tahu tak larat nak maintain isteri dengan gaji die…. keh keh keh…..

  just a joke pagi khamis….

 30. malam nanti boleh belayar keseberang ya.naik sampan..jangan tengelam dalam lautan begelora..man..dah lah…malam rezeki….

 31. Kalau baru mendirikan rumahtangga , eloklah suami isteri bekerja … ya lah maseh banyak yang tak cukup .Tapi kalau pendapatan suami dah agak stabil .. kalau rasa nak berhenti ..berhenti saja . Rasanya .. duit banyak mana pon takkan cukup ..

 32. …..kata man …… bini dia berkata …yah tahu gaji man kecik …sebelum bersatu..tak pa lah man..kita boleh bincang kan untok menerus kehidupan-bersama….tapi ternyata sepi samasekali selepas berkawin…man terpaksa menanggong keselurohan kehidupan mereka seterusnya….janji2 tinggal janji….ta pa lah man dah hukum ugama macam tu…..nak buat apa lagi…kata aku….

 33. salam.. kalau ikutkan sy ni br lg di zaman perkahwinan tp usia setahun jagung tak semsetinya org tak pandang. ini mengikut PENDAPAt sy aje.

  suami mmg kena tanggung isteri. waima mcmana pun itu dah mmg tggjwb suami. makan, minum, pakai, perlindungan dsb. sy mmg tak nafikan isteri berhak atas gaji yg diperolehi (kalau bekerja). suami tak ada HAK nak campur hal diut isteri.

  cuma kdg2 yg menyedihkan, ada SEGELINTIR isteri yg tidak faham dgn situasi si suami. mintak tu mesti dpt, mintak ini msti ditunaikan. tapi TAK SEMUA isteri yg macam tu. yg faham tu alhamduliilah.

  tp yg jenis tak memahami ni, dah la kerja. duit gaji sendiri dapat. tp PAKSA suami settlekan bil, byr sema umah , belanja dapur, duit installment kete yg ISTERI guna, duit shopping make-up dia. (TAK SEMUA ISTERI YG MCM TU). tp APALAH SALAHNYA si isteri ringankan beban si suami sikit. mmg suami tak ada hak nak bersuara mintak bantuan isteri dalam settlekan hal2 berkaitan duit.

  tp kalau kita berbuat sesuatu demi menjaga kesejahteraan kita bersama apa salahnya. bantu serba sedikit. tak berdosa kalau isteri nak bantu suami. dr kalau kita berkeras x nak bantu suami, rumah tangga berantakan. siapa yg rugi?

  wahai isteri.. bantu lah suamimu demi mengharungi hidup yg semakin mencabar. ingatlah.. gaji dr pekerjaan si isteri takkan berkat tanpa kebenaran dan restu si suami. balaslah kepercayaan dan keizinan suamimu yg membenarkan kamu bekerja itu dgn membantunya. TAK SALAH PUN.

  itu hanya pendapat saya aje.

 34. haha….

  hangat jugak topik ni ek? hehe.. biasala…perkara ni mmg masih berlaku x kire la bile…dr dulu, sampai skrng, mcm ni la jdnye..sorang tunjuk dia…dia tunjuk dia…

  lelaki ada 9 akal, 1 nafsu…perempuan ada 9 nafsu, 1 akal….kalau betul, si isteri serahkan segala2nye kpd si suami…i’allah bahagia la rmh tangga tu (dgn syarat si suami x melanggar akidah lerr..)… tp cuba tngk sekeliling… cuba fikir sejenak…

  Betul ker si isteri mmg mudah utk mendengar kata si suami..Cth nyer pasal rmh..

  i- Bg si suami, biasanya, rmh kecik pn ok, janji boleh duduk, mampu bayar dgn
  CONFIDENT nyer…hehe…x bnyk nk maintain…

  ii- Tp si isteri plak, kkdng ckp, “Hmm..bang…kalau kiter duk rmh tu kan best…..”
  iii- So si suami ni concernkan si isteri n si isteri plak, bgtau, “x pe bang..kalau x
  cukup, sy bantu..”

  So, si suami pn beli…thn 2, 3, 4..ok lg..masuk thn 5, si suami plak kena buang keje pasal ekonomi…si isteri plak masih maintain…si suami pn kelam kabut… so si isteri buat apa? x kan buat dunno je?

  Sy mmg x setuju langsung kalau ada yg memberitahu bahawa si isteri JGN LANGSUNG BAYAR APA2 PASAL ITU T/JWB SUAMI….. kalau ada yg berfikir mcm tu…. sy boleh guarantee 99%, jika ada apa2 yg berlaku pada si suami…si isteri jugak akan ssh…

  Dh bnyk sy tngk kes2 bercerai..Overall, 99% seme pasal duit… kemampuan….tolak ketepi ada affair n so on la…tu lain story… Everything is about money….It’s a fact…. Tp kalau persefahaman itu ada… Baru la jd , “Money isn’t everything but FAMILY is the most important thing in my life”….

  Kalau nk sibuk sngt citer pasal hukum….bentangkan hukum atau nas yg menceritakan tentang KEDUA2 pihak, baik si isteri, baik si suami..Kalau apa yg kiter buat tu mendatangkan keburukan…maknanya ada missing link kt situ….

  Sy suke dgn ayat e-one ” bantu la suamimu demi mengharungi hidup yg semakin mencabar”….bg isteri plak, “bantu la suamimu kerana SYURGA MU TERLETAK DI BAWAH KAKI SUAMI DAN BUKAN IBU MU”…..

  Jika lelaki yg belum/dh brkahwin – Syurga di bwah tapak kaki ibu si suami…
  Jika perempuan yg belum berkahwin – Syurga di bawah tapak kaki ibu si perempuan
  Jika perempuan yg SDH berkahwin – Syurga di bawah tapak kaki si SUAMI…

  Kalau nk lbh jelas, boleh rujuk dgn alim ulama n mintak dia huraikan terjemahan dr hadis dan surah…. Klau si isteri sedar akan di mana letaknye syurga, dia patut akan sedar bahawa dia mmpunyai t/jwb utk menjaga si suami…

  Wahai si isteri….Jika kamu bertindak kurang ajar/biadab/menyakitkan hati si suami dng kesalahan kamu sendiri…TIDAK AKAN KAMU CIUM BAU SYURGA…

  Wahai si suami…Jika kamu tdk menjalankan t/jwb kamu sebagai suami dgn betul, kamu akan dpt balasan yg setimpalnye dr Allah kerana jika kamu leka, leka tu la yg akan tarik kamu ke pintu NERAKA….

  RENUNG2KANLA….Selamat Beramal…(hmm..mcm pernah dgr je…tp diaman ya? 😉 )

 35. Hmm.. nk tambah sket…

  Trus terang ckp, skrng ni, financial planning mmg TERLALU PENTING…
  10 thn dulu, gaji RM 2000/bln – mmg mewah…
  Sekrng, gaji RM2500/bkn – mewah utk yg bujang ( yg x duduk bandar mcm
  KL/JB/Penang)
  -mmg cukup2 makan; tu pn kena cari keje lebih.. (kalau yg
  duk KL/JB/Penang)
  -mmg paras hidung kalau dh kawin ( lbh2 lagi bile
  tanggungan bnyk, si suami je yg mmbayar seme, si isteri
  yg relax pasal dia kata tu t/jwb laki aku..)
  -mmg cukup2 makan kalau dh kawin (si suami n si isteri
  sama2 bantu, sama2 keje)

  Cth: Gaji RM 2500:- i- Tolak EPF seme = ~RM 2200
  ii- Loan/Sewa rmh = ~RM600
  iii- Loan masa blajar/ptptn = ~RM300
  iv- Loan kereta = ~RM500
  v- Duit minyak kereta/tol = ~RM 700
  vi- Duit makan = ~RM300
  vii- Bg mak bapak duit = ~RM200

  Total belanja = RM 2600
  Total baki = RM2200 – RM 2600 = -RM400

  Jadi kt maner nk cari RM 400 tu? Caner si suami nk simpan utk diri sendiri kalau seme si suami tanggung? DO THE MATH, WILL YOU?

 36. nk jimat boleh….

  Pakai kreta kancil ke apa… rmh pn amik rmh pangsa yg murah2 tu…. makan pn bajet giler…. anak pn kena control production…jgn banyk2 sgt pasal takut x ter manage…. mmg anak tu pintu rezki tp kiter kena ingat, bkn bermakna makan minum anak makin berkurangan….

  Mula2 si ister mmg la rasa low profile..x pe…kiter sama2 ssh… tp lama2, trasa jugak nk tu, nk ni..ye la..kata perempuan ada 9 NAFSU n 1 akal….bile dh nafsu dia bnyk… cmtu la boleh jadi….

  Basically ni antara pendapat2 sy yg sy ada…maybe ada yg agree, ada yg disagree..Sy langsung x berniat nk berat sebelah ke pihak lelaki mahu pn perempuan…tp seme ni based on facts and THIS IS THE REALITY!

  Sblm nk keluarkan hadis mahupn surah, FAHAMI SERTA DALAMI LAH hadis/surah tersebut…Surah/hadis mmg cantik n byk isi tersirat sbnrnya….Salah tafsiran boleh menyesatkan seseorang..sbbtu GURU agama diperlukan…HATI2

 37. rezmez .. aku setuju dengan kau .. yang layak menyebut pasal hadis dan surah ni ..ialah guru ugama .Dalam memberi pendapat dan pandangan ,aku tidak mahu mengaitkan pasal hadis dan surah .. sebab aku rasa aku tak layak.Sembahyang aku pon .. aku rasa tak betul lagi .. inikan pulak nak menyebut makna makna hadis dan surah .Ya allah ampunkan lah dosa ku …

 38. bila KITA KAWIN KITA KENA CARI..yg akan pegang kpd janji ‘sehidup semati..bukan hanya tinggal jangi …kita misti mempunyai ‘perbincangan endoscope masa depan’..skrg ni mana ada mana lagi yg akan kotai janji..kata mat,kalau ade pun mcm nak cari kutu kat kepala aje ….kata mat kat I secara spotan..dia tak sekolah tinggi..anggaran gaji tahun 2007 gaji mat 1100 purata bini 2500 purata. bini cuma bayar rumah 370.00 cost sederhana terace api 40.00 ayer 44.00…kereta 550 …dia menanggong makanan persekolahan..talipon ..ada seketika bill sampai 1700..nasib baik ada side income….tapi bini mat punya tamak sewa rumah mat 380 low cost pun dia sapu….itu pun dia selalu pokai..meminjam kat mat tampa pulangan…tapi mat tak nampak kesedihan pun..pakaiaan dia I tengok simple aje….bini nya nampak ego …..sambila berseloruh I kata “mungkin dia cari gigollo kot….mat diam natural aje..sambil minum tongkat ali super power

 39. aduiii…bergenang air mata bila first baca artikel nie…memang i tergolong dalam kaum hawa yang bekerja dan tak berkira dalam hal perbelanjaan dlm rumah. Untuk pengetahuan …i berkorban banyak…apa lagi dia nak…..rumah yg duduk skg rumah i dan i bayar…downpayment keta 2 biji tu pun i….keta kancil pun monthly i bayar…..belanja dapur i juga…perbelanjaan sendiri..memanglah i….dia cuma bayar kereta yang besar skit tu….yuran anak2 yg 3 org tu…maintenance rumah skg…bil air api…..Gaji dia memang besar drpd i..banding i nie cuma kerani cabuk jer. Baru-baru nie dia mintak i tolong lg..katanya start bulan depan dia kena bayar rumah yg baru kami joint nama dan perbelanjaan tambahan ayah dia yg sakit….tolong apa ntah lg i pun tak tau nk tolong mcamana lg…..

  Pasal tu la hidup i skrg hanya tingal tanggungjawab sbg isteri dan ibu sahaja….cinta kasih sayang pd suami…hanya tingal sedikit mungkin…suami pulak jenis cemburu dengan i….suruh i pakai jubah mcm org pangkat nenek….tudung labuh….selalu kami bergaduh pasal pakaian i…i nie pulak sedar dan tau …status i sbg ibu dan isteri ..jd tak de lah pakai seksi..biasa je..mcm org lain pakai baju kurung….bertudung….u know..my hby tak kasi i pakai tudung bawal..katanya kain jarang nmpk tengkuk….aduhaiiiiii….bayangkanlah….i terpinga2 mencari identiti….dh tua2 nie umur dh 32 masih begitu…..i terseksa…

  Pada para pembaca….i mintak pandangan dan cadangan jika ada…i dh tak tahu nk buat macamana lg untuk keluar dari kemelut ini

 40. limama…..kalau tanya I ….ni pendapatnya…mesti ramai org pompuan tak suka ni…

  masa kita di alam perkahwinan ni….semuanya elok lah kita berpakat dengan seikhlas hati….kalau tak ikhlas dan tak redha…toksah kasi…pasal ini masuk bab akhirat…
  tak kira sayang suami ke tak…kalau tak dengan iklhas hati…dah jatuh haram….bila
  dah haram…laki tu tanggung besok kat akhirat….bagi saya senang aje…apa yang kita
  dah setuju dan ikhlas biar lah di halal kan ,…..dan rasanya kalau dah di halalkan…
  di takdir kan satu hari bergaduh….dah tentu kita tak bleh ungkit rasanya….nak tak di halalkan pulak yang sudah2 dulu….

  so point nye….pakat lah elok2…kalau takde..cakap lah dia takde…

  tapi tang pakaian tu….memang payah…apa yang disuruh tu betul….tapi yang menyuruh
  tu pun kene betul…kalau dia berjanggut, berkopiah gak takpe….tapi kalau di suruhnya
  bini tutup litup tapi dia gi karaoke dgn kawan2+GRO…camni payah sikit lah kan…

 41. Hmm pasal bab ni …..lelaki yang berstatus suami mmg wajib la tunaikan segala tanggungjawab. Walau sebesar dan sehebat mana pun kerja dan gaji bini anda tak boleh lah lepas tangan…tetap kena tunaikan juga tanggungjawab. Dah termaktub dalam al-quran dan sunnah Rasullah S.A.W. Si suami tidak ada hak untuk menggunakan wang isteri. Haram bagi seseorang suami memakan hasil dan wang isteri..Neraka jahanam la tempatnya… Kecuali dengan kerelaan isteri untuk membantu…x salah la kalau isteri ni membantu sedikit dari tanggungan dgn syarat dgn kerelaan lah…

  Tapi lelaki sekarang ni susah…Dah bagi betis nak paha. Siap tanya pulak berapa gaji kita…saya sarankan supaya kaum isteri tidak memberitahu sepenuhnya status gaji kita…Kadang2 ada benda kita perlu rahsiaka. Itu untuk awasan peribadi…Tahu panas tak sampai ke petang hujan ditengahari lak…Kita dok bantu dia dia bleh pasang lain dan ada channel astro lain lak….kita la yang dok penat dia relax je….berpada pada lah…pastu satu hal jika isteri ni ada awasan mana lah tahu boleh digunakan untuk kecemasan…..Beringat sebelum tekena….Sbb lelaki yang dah terbiasa ditolong isteri ni dia pakai buah “Tak pa” bini aku ada boleh bantu aku….itu lah jgn la tekena mcm saya ni….dah terantuk baru nak sedar….Suami tak sedar akan tanggungjawab nya yang sebenar. Bila bab bini semua la kena ikut ckp suami…tak ikut derhaka. Skrg asyik melenting bila ditegur….EGO SEORANG LELAKI ………BILA MAU SEDAR!!!!

 42. serina….aku rasa itu bukan statistic sebenar tu….kau ada amik kira tak yang “income”
  isteri yang laki tak tau….maksud aku utang…….banyak jugak kes2 yang laki tak tahu
  yang si bini buat utang sana sini pasal nak bersinggit intan berlian dgn jiran / kawan2..

  sampai laki jatuh bankrap pun ada…..aku tau ada kisah benar….

  aku rasa kita tak adil menyalah kan gender ……ini sume masalah individu….

  Bermuafakat jawapannya…..bila mana laki benarkan si isteri keluar rumah utk berkerja..laki dah kasi kelonggaran bahawa ada sedikit jumlah tanggung jawab si isteri di rumah akan terabai…..takpe…statement ni mesti di persoalkan nanti ni….aku cakap berdasarkan reality utk keluarga yang laki nya normal lah kan…nanti kau org mesti kuar kan kes laki yang tak normal ada affair apa lagi lah….kita cakap dari segi context laki yang normal lah…

  so muafakat lah…..ada jugak bini yang keje tak tolong laki sesen pun…alih2 gi merendek dengan benggali kain…or apa2 lah….so kat situ camana lah si laki nak
  pasang insuran kat mana?….kira halal je lah bela bini selama ni…

  bagi aku…bila kita membina sesuatu dalam hidup baik lelaki atau perempuan….kita mestilah berfikiran positive bahawa kebaikan akan terjadi di hari akan datang….sambil
  kita sediakan sedikit bekalan hari hujan…..jangan bina sesuatu dengan bertunggakkan
  tiang syak wasangka

  itu aku cakap….kes individu kita tak bleh jadi kan statistic….lain asam lain garam…lain masalah lain sebabnya…

  baik lelaki tau perempuan….bila time baik ni kita muafakat dan berwaspada….bila
  dah keadaan turn sour…kita ada standby dan bleh move forward…yang dah lepas kira halal je lah….lebih untung dari rugi kalau kita menghalal kan yang sudah2

 43. I just wanna to share something, I kawin dengan my husband pun sebab CINTA, but now I don’t think that CINTA can bring happinness to your marriage. Money is more important.
  Both of us have a good career. And since our marriage all the expenses we shared together 50:50 e.g babysitter, susu anak, installment rumah, duit minyak kete (sbb tumpang dia hanta aanak gi baby sitter) and perbelanjaan dapur I yang bayar semua, I pun bayar installment kereta untuk kancil I, dan dia pun bayar kete dia, so I rasa, I kawin ke tidak sama je.. sebabnya semua I bayar, pakaian I, anak I semua I beli, ada la dia beli 2, 3 helai, So kalau I nak mewah sikit I have to take out my own pocket money. Bila I blanja lebih sikt, and short that month, mula la dia kata I boros, and the best part dia sanggup PINJAMKAN duit diaa utk I byr all the expenses. Bila I kata tak nak share.. mula la dia ugut I nak tukar susu anak yg murah, nak hanta anak naik motor je, nak pindah rumah flat… sbb dia kata tu je yg dia mampu. So what do u think??? I rasa macam dah tak boleh go on lagi 3 tahun I pendam, my mom je la.. selalu jd penasih I, kalau dulu gaji dia kurang atau sama dgn I, I tak kisah, but now gaji dia lebih sikit but the portion still the same. Kitorg sll gaduh pasal duit.. nak kata hidup mewah tak de la sgt. Pls advise me sbb I dah tak boleh hidup mcm ni…

 44. deana….actually apa yang dia laki you cakap ada benarnya……kalau nak ikut hukum 100% dgn pendapatan laki…kene scale down le….tapi itu up to dia nye income lah…tak pasti lahduduk flat ke naik moto ke apa ke…you bekerja…so i think you mesti tau banyak mana gaji dia dan kalau 100% gaji dia mesti you ble congak..sama ada naik moto ke naik keta..

  CInta can bring you happiness kalau your communication dgn laki you OK……

  …percaya lah…kalau money is more important than cinta…..dapat laki billionaire pun
  you still takkan puas…….kalau hidup dah bertuankan duit….tamak haloba temannya
  ..so sampai bila pun takkan cukup…

  the point is….muafakat penting….kalau dah clear tanggung jawab laki tak penuh….bincang le dgn dia…elok2…

  and fact is fact…walau pun kat mana…apa pun situasi…apa pun alasan,,,,i mean..
  Belanja lebih = boros. This is a fact….i.e. Kerajaan belanja lebih = boros…cikgu belanja lebih = boros…ayah belanja lebih = boros….anak belanja lebih = boros….

 45. kadang kadang nak tergelak membaca komen komen diatas ni .. memang tanggung jawap suami memberi nafkah kepada keluarganya % .. tapi kena ingat .. tak salah kira nya kita membantu sama .Pada zaman dahulu .. kaum kaum isteri ni hanya duduk dirumah menjaga anak anak dan rumahtangga .. sementara suaminya pula keluar bekerja membanting ditengah ladang .. suatu pekerjaan yang tak sesuai dilakukan oleh tenaga seorang perempuan .Suamilah yang memberi makan dan segala keperluan kepada keluarganya .Tapi .. zaman sekarang berlainan .. tuntutan hidup menyebabkan kedua duanya perlu berkerja .Kalau nak mewah sikit kenalah kedua duanya berkerja .Mungkin kita rasa duit sentiasa tak cukup .. tapi kita lupa , kita mampu pakai dua kereta .. kita mampu pakai astro .. anak anak kita pakai pampers dan minum susu yang berjenama .. Mungkin kalau suami kita saja yang berkerja .. gaya hidup kita pun akan berubah .. ingatlah rezeki antara kita berbeza , ada yang bernasib baik suaminya berpendapatan tinggi .. hinggakan duit gaji isteri pun tak berusik .. ada juga yang gajinya memerlukan sokongan dari isteri untuk melenkapkan keperluan rumahtangga .Si isteri pun pergi kerja tak adalah seperti membanting tulang ditengah sawah .. pakai baju cantik siap bermekap dan berwangi .. kerja ditempat berhawa dingin .. sorry to say .. kalau kita lihat isteri isteri dikampung yang mengerjakan sawah .. mereka tak pernah bersungut untuk membantu suami dari segi tenaga dan belanja .Pada hal kerja mereka lagi penat membanting tulang .Janganlah disebabkan perbalahan siapa yang berbelanja lebih .. mengurangkan perasaan cinta kepada suami .. bermufakatlah .. kalau tak cukup kita berbelanja cara tak cukup .. kalau berlebih .. syukur .. rezeki anak anak .. janganlah kita lupa untuk menyimpan nya sedikit untuk masa akan datang ..

 46. hasil dari pengalaman aku lah…kalau kita berkira sangat dengan suami bab duit ni…alamatnya..memang duit tak cukup-cukup…tapi kalau kita reda aje..tak kesah sangat pasal duit ni..awal-awal bulan rasa macam duit tak cukup sampai hujung bulan tapi sampai hujung bulan cukup pulak duit…

  tapi sebagai isteri ni…aku buat jugak akaun rahsia…laki aku tak bolih tahu berapa duit aku dalam akaun rahsia ni….laki aku bagi duit kat aku…aku terima aje tanpa banyak songih…kalau aku rasa macam duit tak cukup je..selamba aje aku minta duit kat laki aku…

  lagi satu…waktu awal kawin dulu ..aku minta nama waris dalam KWSP laki aku tukar nama aku…dengan alasan aku yang kena bagi anak dia makan kalau dia meninggal nanti…

  dan daripada gaji kau orang potong PCB tiap-tiap bulan…buat aje potongan zakat..so PCB mungkin potong cuma sedikit ataupun tak potong langsung..kan bayar zakat ni membawa berkat…wallahualam

 47. Hi Kak Piah,

  I just think that I nak jadi mcm Kak Piah, simpan duit senyam2, tapi saya ni jenis kalau ada lebih sikit mesti akan share dengan my husband. cth kalau sy dpt bonus .. mesti sy share dgn dia.. ye la.. benda2 happy, tp bila dia dapat bonus senyap je buat bodoh. Sy mmg pegang prinsip susah sama susah, senang sama senang, tp kalu dah dia buat mcm ni tak ke hangin ke. Untung la Kak Piah, suami akak nak hulur2 jugak, suami sy ni bukannya nak hulur, bagi hutang, sanggup tunggu tahun depan suruh bayar. Sadis giler rasa, tak tau la.. macam ni ke hidup suami isteri

 48. daenna06…you kena simpan jugak duit untuk diri sendiri dan juga anak-anak. Kalau terlalu sangat berkorban pun….buat sakit jiwa aje…bila simpan duit tu ..jangan lah pula cite kat suami..nanti dia minta pinjam pulak sebab dia tahu kita ada simpanan…

  macam saya ni…suami tahu saya ada simpanan walaupun tak banyak mana..tup..tup..adik dia nak kawin tak ada duit…minta pinjam duit saya…..beribu jugak terpaksa bagi pinjam..sampai sekarang dah beranak pinak pun tak bayar-bayar lagi…

  tapi waktu dia nak pinjam duit untuk adik dia tu..saya dah letak syarat…selepas ni adik beradik dia tak boleh lagi pinjam duit saya sebab sebelum ni ada juga adik beradik dia pinjam duit sebab nak bayar duit kereta lah..nak bayar kereta rosak lah…

 49. Saya nak lomen sikit, saya seorang isteri yang bekerja. Suami saya tak bekerja semenjak berkahwin dgn saya. Dia kata nak rehat sekejap. La ni dah 10 tahun dia dok rehat. Tak tau lah sampai bila penat dia nak hilang, Bila saya suruh kerja, dia kata lak, kerja ni semuanya mementingkan hal dunia. Kita kena tengok akhirat bukan nya pentingkan hal keduniaan ni. Habis saya tanya dia, samppi bila saya nak kena bayar bil rumah, duit keta, bil api, air, duit sekolah anak, duit belanja makan minum and duit dapo. Dia kata nabi muhammad saw pun kawin byk tapi bini2 dia semuanya tak komplain dia tak kerja. Sebab tu kena ikut nabi, kawin ngan bini kaya. Pening saya di buatnya. Asyik dok kedai dari kedai bukak sampai kedai tutup, itupun boleh lepak kat luar kedai sampai 3-4 pagi kononnya belajar ugama, katanya tapi sembahyang tak mau. Bila saya sembahyang, dia kata, buat ape buang masa sembahyang bukannya dapat duit. Saya tak tau nak buat ape dgn dia ni, Saya da sabar selama 10 tahun hidup dgn suami cam ni. Saya pernah mengadu kat mahkamah syariah. Ustaz kat mahkamah tu kata, saya patut bersyukur kerana suami bagi bekerja. Habis sampai bila suami nak menidas dan menganiaya saya. Siang hari tido. Rumah bersepah dia kerjakan. Saya ni penat bekerja. Anak saya ug hantar dan amik ke sekolah. Segala-galanya saya yg uruskan. Saya pun nak berehat jugak bila balik ke rumah. Bila saya tanya kenapa rumah bersepah, dia kata supaya saya tak bosan, nanti ade kerja nak buat bila balik. Sakit betul hati saya. Saya selalu luahkan kepada Allah saw, ape lah nasib saya dpt suami cam ni. Dulu dia amik loan konon nak berniaga, lepas tu duit habis, berniaga tak de, hutang saya yg kena bayar. La ni dia suruh lagi saya amik loan. Malas lah nak layan orang cam ni. Mintak nasihat kawan2, ape perlu saya buat. Sekian, wasalam, isteri yang sabar.

 50. ustaz mahkamah itu bodoh-bengang-tolol.kalu aku aku suruh isi borang buat kes mahkamah…u pun bodoh jugak nak tanggong biawak hidup selama 10 tahun ..nak buat apa..corai ajo… (di sini u tak cakap tentang..drama de malam hari..mungkin u dapat service baik punya ..itu pasal yu tak coaraikan dio kot…

 51. hidup skrg ni senang aje..ada bukti kukuk atau dah meluat nak sambong hidup dgn sipolan bin sipolan…minta di lepaskan….bukan macam dulu2 mak aku di perak tunggu lebeh kurang 25 tahun ..nak cerai ..keadaan laki ghaib..aku akan tanya kat tuan habuan perilaku pemerintah on behalf of my mother…tanggong lah kamu semua …..pakai serban….kata jo kat aku

 52. Assalamualaikum perogol malam, terima kasih atas komen perogol, buat pengetahuan perogaol, saya da isi borang da lama dah n kes ni tak cancel lagi, Tapi si suami tu tak pernah hadir mahkamah. Penatje saya amik cuti hadirkan diri. Dia kata dulu susah nak dptkan saya. Kena tunggu 13 tahun baru dapat kawin. Kalu nak mintak cerai, bila dia mati je baru saya bebas, selagi dia hidup jangah harap. Tapi Allah sat maha adil, rezeki saya tak pernah kurang, dan ape saja yg saya luahkan atau mintak pertolongan darinya, insya’allah dia berikan sama ade cepat atau lambat. Alhamdulillah. Lagipun sekarang ni da ade anak, malas saya nak pikir hal bercerai bila mengenangkan anak. Kalo nak dptkan jantan lain memang byk kat luar tu, Bukannya nak ckp besar, dgn rupa paras yang sediada ni, ade je jantan-jantan yg mempelawakan diri. Tapi biasalah semuanya jantan bukannya lelaki. Mungkin perogol nalam ni pun dlm golongan jantan gak. Dan buat pengetahuan perogol, salah satu sebab dia tak nak lepaskan saya, sebab service saya pun hebat, itu pengakuan dia. Mungkin di dunia ni dia lepas tapi kena ingat kita akan mati gak satu hari nanti, jawablah pada yang maha esa. Ramai yg kata saya ni bodoh, dah kena bomoh dan macam2 lagi, tapi saya tetap bersabar. Saya tau kalo pompuan lain da lama cari lain. Tapi biarlah, saya tetap berdoa setiap kali selepas solat mudah2an Allah SAT berikan dia penunjuk dan hidayah dan ubahkan perangainya demi masa depas kami bersama, insya’allah. Sekian. Wasalam,

 53. isteri yang sabar .. kalau dia dah tak mahu berkerja pun .. sekurang kurangnya dia dapat membantu awak membuat kerja kerja rumah seperti mengemas rumah atau menguruskan anak anak .Di zaman sekarang .. sudah menjadi kebiasaan suami jadi surarumah sementara isteri keluar berkerja .Syukurlah .. rezeki anda ada .Bersabarlah dengan karenah suami ..

 54. Salam kepada Kebayan…..adalah menjadi harapan saya kalau dia boleh membantu saya membuat kerja-kerja rumah tetapi malangnya dia berkata itu kerja orang pompuan. Air segelas pun tak reti nak cuci ini pulak mengemas rumah. Sekarang ni saya bertekad tak mau hidup dengannya lagi, saya mnta dilepaskan. Dia hanya tertawa. Kerja malas tapi kalau bershoping, nak beli “Best buy” je, cheap sale tak main, kononnya imitation punya, pakai tak sedap, macam macam la si suami ni. Memang kuat bergaya tapi poket kosong. Nak belanja kawan, mintak duit kat bini, kalau tak dapat habis tabung anak di pecahkan, barang emas pun dia gadai, duit saya pun dia curi. Kalau bagitau makbapak dia, tak percaya, anak mak bukan macam ni. Saya da malas nak pura-pura berlakun dgn mentua saya tentang suami yang suka menipu kononnya gajinya besar dan segala-galanya yang saya miliki termasuk rumah, kereta dan segalanya adalah titik peluh suami. Mentua saya pandang tinggi kat anak dia yg berharta. Setiap kali melawat mentua, suami akan mintak duit kat saya nak bagi kat mentua dan menyuruh saya diam dari menceritakan yang bukan-bukan, kononnya mentua sakit jantung, tak boleh sedih. Mentua saya pandang harta. Menantu yang tak berharta dia kutuk,menantu yang tak bawa buah tangan, kena kutuk. Kadang saya kesian tengok biras saya tapi nak buat cam mane. Mak mentua saya ni, suami dia sendiri, dia ketuk kepala dgn senduk sampai suami lari dari rumah, Sekarang ni da berpisah pun. Siapa tahan. Adik beradik suami saya semuanya 7 org tapi nak kumpulkan 7 org tu memang sampai ni tak pernah dapat sebab sentiasa bermusuh dgn mak sendiri kerana sikap mak mentua yg panas baran. Solat tak pernah tinggal tapi kenapa boleh pecah belah dan dendam pada anak2. Kalau anak2 menegur atau menasihat akan dituduh derhaka dan menyumpah sehingga berdendam dgn anak sendiri. Pelik saya tengok keluarga suami ni. Cukup jauh kalau banding dgn keluarga saya ataupun keluarga lain. Di mana pindah pun mesti bergaduh dengan jiran dan selalunya jiran saja yang salah. Ape la nak jadi. Itulah keluarga suami. Adik beradik ramai, bini pun ramai dan anak bersepah tak tau nak jaga, kesian kadang saya tengok. Ade yg menalipon meluahkan perasaan bila anak sakit nak tengok si bapak tapi si bapak boleh keta bukan tanggungjawab dia, sekarang ni seronok dengan bini no 4 di kelantan. Tak pe seronok la kat dunia yg sementara ni, nanti mati tau la akibatnya. Bila dipikirkan balik, saya cukup menyesal kerana tak dengar cakap orang tua saya dulu. Saya menyesal kerana berkawin dgn jantan ini yang tak abis-abis menganiaya saya dari segi mental dan emosi,kadang2 rasa nak bunuh diri tapi nasib baik saya masih ingat pada Allah, sat. Byk petunjuk yang saya dapat darinya yg membuat kan saya boleh sabar hingga ke hari ini. Saya berharap saya akan terus bersabar selagi berdaya. Saya menulis ni pun setakat nak luahkan perasaan saya yg da lama terbuku, tak tau kat mana nak mengadu. Org tua saya sampai la ni tak tahu cerita sebenar hidup saya kerana saya sentiasa menceritakan yang terbaik buat suami utk mereka dengar dan saya akan berdoa moga-moga si suami akan berubah dan saya akan terus bersabar selagi terdaya., sekian.

 55. Yang tulis ni mesti perempuan, emosi betul.

  Kalau laki kerja, isteri sepatutnya jaga makan pakai suami.

  Tapi kalau suami kerja, isteri kerja, tapi makan kat kedai je memanjang, baju pun suami settlekan sendirik, ko nak cakap ape?

 56. hehe….

  seru bukan main topik ni erk… melenting… baik laki2 baik pompuan… emosi terus…

  hmm… saya baca macam2 comment ada kat sini.. ada yang sindir menyindir abis… ada yang dah tak umpamakan cermin yang ada… hehe…

  sebenarnya, memang suami wajib menafkah isteri dia sesuai dgn firman Allah SWT..

  “KAUM LELAKI ADLH PEMIMPIM BG KAUM PEREMPUAN, KRN APA YG TELAH ALLAH LEBIHKAN SEBAGIAN MRK DIATS YG LAIN DAN KERANA BELANJA YG DIKELUARKAN DR HARTA MEREK….”
  (AN-NISA AYT 34)

  “DAN BG AYAH KEWAJIPANNYA IALAH MEMBERI NAFKAH DAN MEMBERI PAKAIAN KPD IBU DAN ANAKNYA DGN CARA BAIK….”
  (AL-BAQARAH AYT 223)

  sekadar KONGSI lah yer….

  harta isteri setelah dia meninggal dunia akan lansung jatuh pada anak2 bukan pada suami… suami hanya akan dapat beberapa persen jer… sedang harta suami biasanya akan jatuh pada isteri.. dan isteri pula wajib membahagikan harta suami ini mengikut faraid… anak laki2 akan dapat lebih dr perempuan…
  secara logik… anak laki2 punya tanggungjawab kpd org tua sampai mereka menemui ajal.. tapi anak perempuan pula akan mengikut suami apbl sudah berumahtangga..

  rasanya ramai dah tahu… dialhirat nanti kaum suami akan ditanya tentang tanggungjawab mrk dan banyak lagi.. sedang kaum isteri cuma ditanya 2 PERKARA iaitu
  1. BERKENAAN SOLAT MEREKA dan
  2. HAK SUAMI MEREKA

  kalau mahu tahu mengenai tanggungjawab suami dan isteri selanjutnya boleh berkunjung ke…

  http://munajahcinta.wordpress.com/

 57. Pada pendapat saya, kaum isteri sepatutnnya tidak patut pergi bekerja kerana, bagi kami lelaki disebabkan tanggung jawab yang terpaksa dipikul baju baru pun kadang-kadang tidak mampu utk dibeli untuk diri sendiri demi perbelajaan rumah, anak serta isteri kena didahulukan terlebih dahulu sedangkan si isteri yang kemaruk bershopping setiap bulan mengenakan pakaian baru dan masalahnya sekiranya pakaian baru ini adalah untuk menjamu mata suami di rumah tidak mengapa, tetapi ianya selalu hanya utk nampak cantik dan elok sewaktu pergi bekerja dan si suami tiada hak utk menghalang perkara ini kerana si isteri menggunakan duit mereka sendiri utk membeli kerana gaji mereka hak mereka sendiri. Jadi patut lah si isteri hanya duduk dirumah sahaja dan mendidik anak2.

 58. Tambahan utk perkara diatas, Bagi isteri yang suka bershopping tu, kenekanlah pakaian2 cantik juga dirumah apabila bersama suami bukannya hanya sekadar nak nampak cantik ditempat kerja kerana si suami akan menjadi buhsan dengan isteri yang nampak selekeh dirumah dan berkata didalam hati utk siapa si isteri mengenakan pakaian cantik2 bukan untuk diriku. Si suami juga akan menjadi malas utk bekerja kerana buhsan dengan sikap isteri yang sedemikian “dah isteri aku bekerja mampu beli pakaian baru setiap bulan barang kemas mahal2, aku seluar dalam pon nak beli baru tak mampu! baik duduk rumah jaga anak lagi bagus!” Renungkan lah……

 59. Bersyukurlah dengan apa yang ada, jangan diikutkan perasaan sangat berbelanja, fikirkanlah perasaan suami yang berat menanggung bebanan tanggung jawab.

 60. memang untung kalau dpt suami mcm abg bulu rajin membantu isteri membuat kerja rumah tp malang bg saya niat bekerja utk membantu suami tp sendiri yg merana kerja bagai nak mati kerja office, kerja rumah,ank2 sampai nak rehat pun x sempat.bila cuti buat keje rumah tp laki bila cuti membuta je..senang sggh kehidupan seorang laki…bila dpt gaji bg pinjam kat laki..tiap bulan mcm ni..tensionnya….bila kita sibuk bantu dia cr duit dia plak sbk mencari pompuan lain tp duit xde…memalukan sggh

 61. Kesimpulan yg saya paham dr byk2 komen ni semua nya penat mencari rezeki halal utk menanggung keluarga baik suami atau isteri…realitinya more stress & sadness rather than happiness in life.
  Kenapa jadi mcm ni ye?

  Saya cadangkan kita rakyat Malaysia kerja 3 hari seminggu je…selebih 4 hari cuti2 Malaysia..makan angin dgn keluarga..ok tak?

  Ofcourse u all kata nonsense kan…but Germans & many European nation kerja 4 hari seminggu je..siap boleh jadi negara maju lagi.

  Why is that so? Bcoz they were highly paid to attend to all worldly matters…

  Kenapa kita tak leh buat camtu eh?

 62. saya kawen nk masuk 3 thn dah..selama nih dok menanggung sengsara jer sbb dapat suami nk kata tak paham tanggungjawab ke tak tau la..saya keje dia pun keje gak..saya keje jauh so kena pinjam kete dia la sebab saya tak der kete…bkn nak burukkan dia tapi nak mintak dia laksanakan tanggungjawab dia jer..tapi bl citer bab tanggungjawab dia pasti melenting..saya p keje sumer kos saya tangung sendiri..even roadtax kete mati pun dia suruh saya yang p renew n bayar sendiri..alasannya saya yg byk guna kete tuh..dah la duit installment umah saya kena bayar..duit pengasuh jaga anak pun saya kena bayar..kadang2 duit belanja dapur pun saya kena kuarkan gak..saya tak pernah la nak berkira sangat bab kuarkan duit utk makan.bila saya dah banyak tolong dia camtu kadang2 tak der duit saya mintak ngan dia rm50 hinggit jer dia boley muncung2 mulut tak ikhlas nak bagi. then keep on membebel kata saya “pow” dia la..duit gaji yang saya dapat saya simpan la..kata saya kedekut la..gaji saya tak sampai pun rm2k..dia boley lagi kata saya macam2..almost 60% duit gaji saya peruntukkan utk sara family..pai utk keperluan diri sendiri pun x der dlm bajet..dah la sumer keje umah saya kena settlekan..dia kata tanggungjawab saya..then cari duit tu tanggungjawab saper sbnrnya??duit ptptn pun saya tk dapat nak bayar..

 63. menarik tajuk ni, memang saya sedang mencari utk ilmu.

  pada pendapat saya.
  tanggungjawab nafkah zahir adalah tgjawab suami seperti ayat al quran ….
  suami perlu sediakan tempat tinggal, pakaian dan makanan…namun mengikut KEMAMPUAN suami.

  kalau suami mampu rumah setinggan, rumah setinggan lah.

  isteri tidak wajib bekerja sbb bukan tgjawab isteri bg nafkah zahir.

  tapi zaman sekarang, kos tinggi, dok bandar, hutang macam2… mungkin perlu isteri bekerja dan dgn IZIN SUAMI, tempat kerja yg tak dtg fitnah…

  dan niat isteri bekerja adalah utk membantu suami…
  jadi tak salah bantu suami dlm perbelanjaan yg lain2 seperti beli perabot, mkn sedap2, beli tv besar sikit, bayar bil api air, telekom, pakaian mahal2 (perbelanjaan ni bukan wajib disediakan oleh suami)

  yg wajib bg suami adalah rumah, pakaian, makanan.

  saya nak kongsi keadaan saya. saya baru berkahwin 6 bulan. isteri bekerja. gaji saya rm3000, tapi hutang sahaja pun rm3000 (sbb bayar rumah yg ditipu pemaju).

  dari segi teori, diri saya sendiri pun saya tak mampu nak tanggung… minyak kereta saya guna kedit kad.

  isteri bekerja, tp dia tak kongsi… cuma beli makanan kat pasar mlm sikit2 (tu pun dia dah kata dah membantu)..

  saya sediakan rumah, mknana dapur pun syaa beli…cuma pakaian sy blom bg lagi.

  isteri saya kerja balik mlm kadang 7pm, 8pm…

  kerja2 rumah saya buat sendiri…basuh baju, ceduk nasi sendiri…. dia cuma kemas katil jer…

  entahlah, sekarang saya terpikir nak cari lain….
  untung sgt dpt isteri yg dpt kongsi gan suami dari segi perbelanjaan…

 64. Assalamualaikum,

  Sesak nya baca komen ni…Kalau camni, x mo kawin la.
  Nak tanya….apa komen korang…
  Saya duduk kuarters, kekasih tu pun duduk kuarters kjaan…masing2 punya kereta…bab gaji pulak, gaji dia kurang beberapa ratus jek dr saya (3/4 ratus camtu)..
  Jadi bila dah kawin…apa patut saya buat?
  Pindah ke kuarters yang guna nama dia dan bayar kereta berasingan ke?
  Saya bukan berkira..tapi saya takut sgt jadi perkara diatas…saya rasa x mo memanjakan dia ttg tanggungjawab dia…tapi kalau dia susah of coz sy bantu…

 65. salam…..banyak yang saya pelajari dari artikel di atas…bukan nak berkira tapi sekadar berkongsi cerita dan meminta pandangan…kami berdua bekerja di sebuah syrikat swasta dengan gaji yang sangat sederhana…setiap kali gaji kami akan satukan semua duit gaji kami dan akan ditolak dengan perbelanjaan dan hutang kami….akhirnya baki hanya cukup-cukup makan sahaja dan kadang-kadang tak cukup…hidup di bandar besar membuat saya sangat tertekan….setiap hari rakan pejabat bercerita mengenai diri mereka yang semuanya ditanggung suami dan ada yang hanya membayar upah jaga anak..berbanding dengan saya suami mereka mempunyai kerjaya yang bagus berbanding….hati siapa yang tak rasa pedih bile memikirkannya….kami bukan tidak berusaha untuk mengubah….suami pula sering mengenang nasib…bila mahu mendapat pekerjaan yang bagus sehingga hidup seperti tidak bersemangat…dan jika saya cakap saya dah tak tahu mahu menolong dengan cara apa lagi..dia tidak dapat menerima….membuat saya sangat tertekan….katanya saya suka mengungkit……apa yang perlu saya laku

  • salam alia .. luahan adik ini benar benar menyentuh hati .Teringat akan kisah dulu dulu sewaktu usia perkahwinan maseh awal.Kehidupan ketika itu memang susah .. anak anak maseh kecil lagi.Duit gaji yang diterima habis macam tu saja untuk mempercukupkan perbelanjaan rumah .Gaji suami sederhana saja .Terasa cemburu dan sedih bila mendengar cerita cerita kawan kat tempat kerja yang gaji mereka tak luak pun .Semuanya ditanggung oleh suami mereka .Bila pulang dari kerja .. terasa rendah diri ,kawan kawan dijemput oleh suami mereka dengan kereta .. sedangkan saya .. suami datang dengan motor buruk .
   Tapi itu kisah 20 tahun lalu .. sekarang ni saya surirumah .Segala perbelanjaan rumah, suami sudah mampu menanggungnya seorang .Adik .. sesebuah rumahtangga itu akan ada rezekinya .Ia tidak datang secara bergolek .Tetapi perlahan lahan .. bersabarlah ..

   • Assalammualaikum Kak Kebayan…Alhamdulillah..mmg benar apa yang akak katakan pada 5 tahun yang lepas…..semuanya berubah dengan izin Allah SWT, setahun selepas saya menulis di dalam artikel ini, suami sy ditawarkan bekerja dengan kelulusan yang dia miliki……pelbagai hadiah yang Allah SWT kirimkan kepada kami dalam tempoh 5 tahun ini……dari susah hingga yang senang Allah uji kami, akhirnya walaupun tidak hidup terlalu mewah tapi saya gembira kerana telah berpindah dari bandar yang besar ke bandar yang sederhana…disini saya mempunyai perniagaan sendiri, walaupun tidak besar dan hebat tetapi masih mampu menampung perbelanjaan saya…..dan suami saya mendapat pekerjaan yang baik di samping membantu masyarakat dikelilingnya..MasyaAllah sungguh hebat ujian Allah yang diberikan kepada kami dahulu, syukur yang tidak terhingga dengan nikmat yang diberikan…kepada mereka yang baru memulakan hidup…berdoalah dan berusahalah, tidak mudah untuk berjaya..sesungguhnya Allah SWT berikan hadiah yang penuh dugaan untuk kita menikmati hidup yang penuh berkat…AMIN semoga Allah menghapuskan segala dosa2 kita semua……

 66. Salam semua,

  Demi menjamin kerukunan rumah tangga..suami perlu tahu tanggungjawab mereka dan isteri juga perlu tahu tanggungjawab mereka…

  Janganlah selalu mempersoalkan apakah hak2 kita dan apa tanggungjawab pasangan kita kepada kita.
  Sebaliknya bertanyalah pada diri kita sendiri adakah kita telah memenuhi hak dan tanggungjawab kita terhadap pasangan kita.

  Pasangan kita adalah cermin bg kita. Kita selalu melihat keburukan pada pasangan kita tetapi pada hakikatnya kita lupa untuk melihat kekurangan diri kita.

  Muhasabah lah diri sendiri. Kalau pon kita lihat ada kekurangan drp pasangan kita..tegurla cara elok,berbincangla secara berdiplomasi..bukan mengubah mereka dengan cara paksa..bukan kerja kita mengubah org lain tetapi itu kerja Allah s.w.t. Kerja kita membetulkan diri sendiri. Yang paling utama, kembalilah kepada Allah S.W.T..kerana Dia lebiih mengetahui…apa yang terbaik buat kita..dan ketahuilah Dia sedang menguji kita..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.
  pokok pangkalnya..hidup ini untuk mencari keredhaan Allah…oleh itu..perlulah diubah diri kita untuk mencari keredhaan Allah.

  So para isteri..layanla suami anda baik2..penuhilah tanggungjawab anda kepada mereka..bg yang bekerja tak salah berkongsi pendapatan anda dengan suami.. kerana kalau suami xizinkan kita bekerja..kita takkan ada pendapatan sendiri..bantulah suami2 anda…kesianlah pd mereka..yang paling penting hormatilah mereka.. bukan lah alasan untuk tidak menghormati mereka sekiranya mereka tidak menjalankan tanggungjawab mereka kepada anda..kerana merekala tmpt anda mendapat keredhaan Allah s.wt

  Pada suami..jalankan lah tanggugnjawab anda.. daripada segi nafkah..dan ingatlah nafkah bukan sekadar harta tp lebih dari itu..kasih sayang dan sbg..sekiranya isteri2 dpt membantu suami dr segi kewangan..janganlah lupa membantu isteri dr segi kerja rumah..
  bukan senang nak jd isteri yg berkerjaya dan terpaksa bersusah payah membuat kerja rumah..letaklah diri anda ditempat mereka..mungkin anda akan lebih tahu kesusahan yg ditanggung mereka..kerana kudrat mereka tidak banyak..

  So sama2lah ubah diri masing2

  • salam semua
   Rasa tersentuh jiwa baca apa yg insan yg lemah tulis. kalau le sume lelaki dan perempuan dimuka bumi nie leh pikir cam u kan bagus. cayok

 67. a,kum, sumer.. hajar tertarik bila baca sumer ni.. untuk pengetahuan sumer,hajar baru jer kawin 4 bulan dan terus dikurniakan baby..(mengandung 4 bulan). berita ni ditambah lagi dengan kandungan kembar!. kami duduk berasingan disebabkan kejer.dia melaka, dan hajar lak ptrajaya.jarak gaji kami memang jauh… dia gred 17 dan hajar lak gred 41. sumer tu tak jadi masalah bagi hajar.tapi apa yang buat hajar sedih, sepanjang mengandung, dia amat kasar dan kami slalu gaduh.. nafkah zahir tak yah cakap lah.. 4 bulan kawin, tak penah bagi. tiap2 hari hajar menangis.mintak dia datang jenguk pon kena bagi duit. baru nak datang.kalau tak, jangan harap nak datang. bila pikirkan, macamla hajar ni kandungkan anak luar nikah or kandung anak orang lain.tak paham kenapa dia buat hajar macam ni.bila tanya alasan dia gaji tak cukup. hajar rasa sedih..sekarang dalam dilema untuk tuntut cerai..tp bila kenang baby n 4 bulan kawin, hajar sebak sangat. apa dosa hajar? apa silap hajar? kalau sebelom kawin dia boleh menangis kerana hajar.. tapi kenapa lepas kawin terus berubah? tolongla hajar.. hajar tak mampu tanggung sumer ni sengsorang. please advi me… please…

  • salam Hajar,
   tahniah dikurniakan baby twin, sabar banyak banyak . Saya faham situasi Hajar. Mungkin suami Hajar rasa tertekan coz ekonomi tak stabil lagi tapi dah diberi rezeki oleh Allah. Kalau boleh Hajar cuba dekatkan diri sekerap yang mungkin dengan suami dan dalam banyak perkara lebihkan suami buat keputusan. Dia mungkin rasa tercabar coz gaji Hajar melebihinya. Cuba jangan ungkit bab duit, org lelaki akan rasa tercabar (tak sume kut)Buat sementara waktu, dan cuba secara perlahan-lahan Hajar cuba kurangkan kos yang terpaksa suami tanggung. Bagi dia rasa selesa.
   Saya bukan lah pandai sangat setakat berkogsi saja. Buat yang terbaik untuk anak-anak yang didalam perut tu dan diri sendiri.

 68. Assalamualaikum,

  Ini hanyalah pendapat saya,saya tak nafikan tanggungjawab,makan,minum,rumah,pakaian aper2 sahaja yang melibatkan keperluan itu adalah tanggungjawab suami..Bagi sayalah kan suami,isteri satu anugerah pada yang maha esa kepada manusia supaya lengkap hidup,ciri-ciri,bekongsi keseimbangan 2 makhluk.Isteri saya juga bekerja n saya jugak bekerja,sebab sebelom kahwin saya memang plan nak cari isteri yang bekerja..saya besyukur mendapat seorang isteri yang memahami.Dugaan hidup sekarang bukan macam dulu..kami saling kongsi aper yang kami berdua ader..isteri saya pernah cakap kat saya,”ibarat satu benda dibahagi dua…biar sama2 merasa..sebagai seorang lelaki saya berasa bangga..kalau kite nak cakap pasal tanggungjawab nie aper2 pun tak selesai kalau tak bekerjasama…tak kiralah duit saper suami ke isteri ke,bagi saya sama sahaja..kalau dapat isteri yang tak memahami selalu cakap “ehhh nie kan tanggungjawab awak” bagi saya isteri tue belom bersedia menjadi betol2 yang boleh digelar “isteri”…dier tak tahu aper itu kehidupan bekongsi..zaman sekarang baik isteri baik suami dua2 kene bekerja..yang nie satu lagi pasal anak..memang saya tak nafikan memberi makan nafkah isteri anak tanggungjawab suami…contoh:kalau si suami tiba2 dibuang kerja or declare bankrupt..kite pun tahu kan hidup nie ibarat roda susah n senang tue biasalah kan…isteri sanggup ke lihat suami macam tue..ehhh saya cakap kalau kite tak nak lihat dier sebagai suami..kite tengok dari segi kemanusiaan..kalau lihat kucing atau binatang peliharaan mati pun kite rasa kasihan,apa tah lagi MANUSIA..kalau bukan isteri siapa lagi nak tolong..tolong lahh kannn..bukan susah pun..kalau nak senang tak yah lah kawen kan…saya kadang2 marah tau sebab kebanyakkan isteri selalu sangat becerita pasal tanggungjawab lebih2 lagi isteri zaman sekarang yang muda2 nie…saper beli makanan tak kisah lah semua tue..tak ader benda kat dapur beli lahh tak payah lah nak tunggu orang belikan,bukan orang lain nak makan keluarga sendri jugak nak makan..cakap persefahaman,maner persefahaman..tak ader pun kite nampak..saya mintak maaf kepada siapa2 yang terasa,saya bukannya aper…kalau difikirkan oleh akal kite yang sempurna nie.benda nie masok akal..pekataan perigi cari timba benda tue sebenarnya tak wujud dari kamus kehidupan manusia..benda tue cuma wujud dari kalangan orang2 yang tak tahu aper2 tentang kehidupan..

 69. yelakan….semuanya perlu ada persefahaman. apa yang penting suami perlu hargai dan sedar sekiranya isteri mampu menolongnya bukannya mengambil kesempatan dari apa kebaikan yang dicurahkan oleh isteri untuk berkahwin satu lagi….itu yang kita orang perempuan paling benci tau

 70. ramai perempuan sekarang tahut nak kahwinnn fikir banyaakk kali,sebabnya takut teranayai dengan si suami…ada yang bernasib mendapat si suami yang baik dan bertanggungjawab dan ada orang yang bernasib malang mendapat suami yang takreti-reti tanggungjawabnya. ini ada satu kisah benar…si suami bekerja hanya sebagai pakguard gajinya hanya rm 600 namun si isteri tidak bekerja..mereka mempunyai seorang cahaya mata yang sangat bijak dan kuat makan. time raya pun si suami tak reti-reti nak belikan baju baru dan kasut baru untuk si isteri dan anaknya..tetapi family sebelah si isteri sahaja yang kasihanknnnya sanggup membelanjakan wang ringgit untuk membeli pakaian dan kasut baru semata-mata untuk menyambut hari raya. katanya si suami tidak ada duit…dia tidak akan memberikan duit belanja kepada isteri kerana semua barang dapur si suami yang membelikkannya..sampai seringgit pun si isteri tak de duit di dalam beg duit…sanggupkah si suami melihat penderitaan di isteri ini..suruh beli syampu rambut pun dimarahiya…tapi si isteri ini wanita solehah sanggup bersabar dengan dugaan ini dan tak pernah merungut untuk bercerai..

 71. tak tahu laa banyak dugaan yang mendatang selepas memasuki gerbang perkahwinan. di sini ada kisah benar di mana ada sebuah family anaknya perempuan seorang guru berkelulusan universiti tetapi hendak berkahwin dengan seorang lelaki bisnes kain..tetapi semasa ingin melangsungkan perkahwinnan ini pihak sebelah perempuan mendapat tentangan hebat daripada ibu dan bapanya, tetapi jodoh mereka tetap ada. mereka pun melangsungkan perkahwinan. semasa awal perkahwinan, ibu perempuan ini sebak dan menangis kerana anaknya sudah berkahwin…tahu tak selepas perkahwinannya, si perempuan ini menetap di rumah mertuanya, datang menjenguk mak sebelah perempuan pun kadang-kadang walaupu time cuti sekolah. duit belanja mak pun, si isteri hanya mampu bagi rm 50 sebulan kepada maknya, nak makan apa…si isteri ini tak mampu nak bagi banyak sebab si suami mempunyai masalah dalam bisnes zaman sekaraang. si ibu terkilan penat lelah menghantar anak peremapuan masuk ke menara gading, tapi tak dapat nak makan jasanya…saya berdoa semoga anak-anak lain perlu sedar tanggungjawab dan kasih sayang anak walaupun selepas menjadi isteri orang. si suami perlu sedar dan jangan mengongkong si isteri daripada menghalang si isteri menjenguk dan berbuat baik kepada ibunya…sedarlah para suami jangan mengambil hak mutlak sepenuhnya ke atas si isteri tauuuuu…..

 72. Bagi saya tak ader istilah “ambil kesempatan” dalam hidup saya..ehhhh tak kemana2 jugak kalau ambik kesempatan orang yang hidup serumah,maner nak lari..
  Disebabkan itu jugak saya mencari seorang isteri yang bekerja supya dapat mengurangkan beban saya..Kalau dapat isteri yang tak bekerja pun tak aper..tapi sakit sikit lah..kalau nak ubah cara hidup supya lebih best n selesa,sama2 bekerjalah jadi tak ungkit mengungkit satu sama lain..tak hal punya..
  Saya tak nafikan saya sendiri mengongkong isteri saya…sebab tanggungjawab keselamatan,didikan aper2 yang berkaitan dgn keluarga saya,saya kene jaga.Ader bab saya kene tolak ansur..satu kaki kesyurga satu kaki ke neraka.sebab tue allah meletakkan suami sebagai ketua dalam rumah…kalau akhirat nanti saya yang kena soal…Sebagai anak lelaki si anak nie kene jaga semua aspect…mak,ayah,adik perempuan,kakak,anak,isteri…walaupun sudah berkahwin…ini berbeza dari kaum hawa yang begelar isteri..Cerita n pengalaman diatas nie tak kira suami atau isteri…dua2 kena mainkan perananan….

 73. SHA:

  Kalau bab isteri lokek nie,susah jugak…ehhh setahu saya kan lokek nie berpunca sikap dia dulu2 sebelom berkahwin tau…kalau dulu lokek tak mustahil sekarang pun lokek ya tak…mula2 dulu isteri saya jugak seorang yang lokek,beli barang sikit2 je…Serius saya cakap,saya tak pernah jumpa orang macam nie sejak saya dilahirkan oleh mak saya…Aper yang saya buat saya bawak isteri n mak saya untuk membeli belah..Mak saya jenis yang tak suka beli makanan sikit2, isteri saya tengok je gelagat mak saya mebeli barang…pastu isteri cakaplah kat mak,kenapa beli barang banyak sangat..Note: “bagi orang yang kedekut RM50 dier kata kan banyak”….pastue mak cakap lah,,ehhh kenapa nak beli sikit2 orang rumah semua nak makan beli lah banyak pakai stok,bukannya kite hari2 menghadap supermaket nie..ermmmm…saya dengar mak sound macam tue kat isteri..baru lah puas hati saya…haaa sejak hari tue isteri saya tak pernah lagi bekira nak beli brang2 rumah,dapur…sebab tue bagi saya tak ader istilah “AMBEK KESEMPATAN”….

 74. Secara automatik si suami akan malu sendiri kalau lihat si isteri buat macam sepatutnya suami buat….Aper si isteri perlu buat kalau suami marah…7 kali puji 3 kali kutuk…Ayat dier mula macam nie “abang,abang macho sangat kalau buat macam tue tapi kan bang satu je…”PART KUTUK”…baru lah macho(PUJI BALIK)…kompom si suami akan cair…dalam hati si suami “Hebat jugak aku nie”…guna psychology…

  • Suami yang baik selalunya akan terasa terpukul bila istri lebih maju dari aka gaji lebih dari dia. Justru, dengan berfikiran positif beliau akan mempertingkat kan diri. dan akhirnya, kedua2nya beruntung.

   Salam manis semua..

 75. apa yang dikatakan ..dlm topik ni memang jelas dialami oleh kawan saya..bagaimana nak atasinyer..?? sedih mendengar cerita nye..mana letaknye hukum agama kita tanggungjawab suami pada isteri..fikiran si suami lebih ke zaman moden.

 76. Pendapat saya,ikutlah peredaran zaman.Kalau dulu ekonomi dari segi kewangan tidak macam sekarang.Jauh sangat berbeza..Sekarang 1k pun tak ader makna..Kalau kite asyik nak bercerita pasal tanggungjawab,aper2 pun tak selesai…team work lahh….Sila google “Organization behaviour”,Kalau di lihat dari segi statistik Team work lebih menyerlah sebab flow many of direction,stable and consistent.So the point is “HELP EACH OTHER”,”remind each other in manner way”

 77. mazhab aku..bapak aku kata..lelaki kena tanggong keluarga walaupun isteri berkerja..kalo dapek isteri yg tak lokek itu memang nyaman nya hati. ini ..(leh kawin lagi ?).’bang yah tolong membantu sama sama’ ..mak oii sodap di hati aku..tetapi ado yg berkeadaan tahi hidung masin tu..poning poning ajo..walu gaji bosa drp laki..macam bin aku nie..

  Jangan paksa untok meraih pendapatan isteri..ikut keiklasan dia membantu..isteri yg soleha iq terbentang luas tampa batasan..akan terasa di hati hati untok membantu secara automatic-iklas..jgn laa nak tunggu laki sound baru nak tahu..di zaman barang melambung nie yaa..aku hanya sayang di malam aja..

 78. kata ALLAH haram melainkan dia -isteri- merelai membantu..aku pun pernah terperangkap..masa nak kawin dulu..bukan sikit punya janji..nak membantu..sebalik nya tinggal kenangan menyakitkan jiwa nestapa ..di sebalik nya asik gasak gaji ku selagi ada..aku berpandukan janji2 manis nya untok bersama tapi kekechewaan di sebalik nya.. lagi pun dah hukum ALLAH..apa nak dikata…alhamdullilah..dgn gaji 3 angka sertai DOA..doa dan usaha mencari rezeki masa tu..termakbul.. aku boleh membelanja 4 angka— (1-2 ribu-kadangkala bila bertemu dgn kawan2-ketua aku demo pening kepala-mencurigai- diluar kemampuan depa)—keperluan untok keluarga..termasuk keperluan anak2 yg sentiasa mengila ”gasak’ bila bersama dipasaraya..tiap2 bulan mengatasi perbelanjaan pegawai bergaji 4 angka ke atas, tiap2 2 minggu aku balik kg ..kasi orang tua aku aku 3 angka..kadang kala dia takuti -mencurigai untok menerima sebab meragui darimana dapt hasil nya….. jagan takut untok bersama kalo gaji agak2 tak berdaya untok mendirikan rumahtangga..tak perlu meraih simpati dari isteri yg agak agak lupa..doa dan berusaha ..neschaya di berkati nya (ALLAH) tetapi harus ingat jangan lupa janji2 daratan bila dah berjaya ..neschaya di murkai nya…dgn di timpa nya bencana..

 79. i ibu muda kpd seorg ank yg nk kte bekerja blum tp on da way cz mnuggu ms nk grad je lg,laki i kje bese2 je cz die x blaja smpai u..ble dh taw ms depan i cerah mcm2 la si laki ni suh,blum kje lg dh bincg nk beli kete kene kongsi duit,nti umh plk i kene buat loan cz die bg alasan xde slip gaji,kdg2 i bosan,cz kawin br je 3 thun tp kdg2 meluat,dh la i blaja jauh,kt oversea,jauh dr die n ank, mental n emosi kacau taw,i xpenah jpe laki yg mcm die,mementingkan diri sendiri, jrg sekali bg semangat utk i berjaya,kdg2 i menyesal cz kawin atas dasar cinta.kdg2 i pk laki ni sume sme je,fed up taw..mmg la ade je laki yg bertanggungjwb tp bpe kerat je? kne la tlg menolong jugak.xkesah la…tp mentang2 la pmpn ni hati lembut,kne pujuk sket dh ok,laki amik kesempatan…slg boleh bertahan kite bertahan la..demi Allah,ank n ms dpn.

  susah nk dpt laki yg karakter cm Nabi muhammad s.a.w. phm ape yg Allah dh perintahkan buat kaum suami semua…huhuhu..

  • It natural when u felt u are more than him (academicly n future gaji pun), and to have the feeling of “superior”?

   Buang jauh2 perasaan itu. Mungkin niat hubby tu baik, nak merasakan kemewahan skit, knwing his wife dah nak mula kerja.

   Dulu waktu u belajar, siapa yang membantu? Dari segi kewangan, menjaga anak?

   It wouldn’t be fair just looking at his weaknesses and not his strength?

 80. i penah ckp kt die klu laki ni mmg dh xnk pikul tgungjwb ketua keluarga bia i ganti,nti talak kt tgn i n i boleh kawin lebih dr 1 cz mampu… nk tergelak pun ade,tp layann.. xbetul.

 81. dah kawin kena kerjasama. kalau suami mampu tapi kedekut, bole la tuntut. tapi kalau suami tak mampu, kena la berjimat atau bekerja supaya bole tolong support family. kena guna akal fikiran la. zaman sekarang kos sume tinggi. nak suami tanggung sume bole…tapi kalau makan serba sederhana…kalau takleh enjoy sana sini (setakat cukup makan minum pakaian je)…JANGAN NAK KOMPLEN. dah la dosa wife n anak, suami yg kena tanggung. banyak songeh pulak. dah jadi wife, senang je nak masuk syurga…buat bende basic dlm islam n taat suami (yg soleh). GERENTI MASUK SYURGA. tu pun masih nak kompen n mintak mcm2???

  *suami pulak kalau tak cukup kemampuan (zahir n batin) jgn nak menggatal kawin lebih k. sedar diri!

 82. assalamualaikum….saya sudah berkahwin selama 1 tahun 3 bulan….asalnya saya orang sarawak,so sebelum berpindah ke sini ikut suami saya dok sarawak…..dan tak bekerja…..so pada 1 nov 2009 saya berpindah dok rumah mak mentua….terus terang saya katakan saya pada awalnya x setuju dok serumah ngan mentua ngan ipar2 sumenye….tapi pikirkan masa depan dok gak lah….masa tu suami pun xdapat keje lagi,ujung bulan nov baru dapat keje melalui agensi la,,,,,seminggu lepas suami dapat keje saya plak dapat tawaran bekerja….keja biasa je gaji pun kecik rm800 as customer service…..saya dok ngan mak mentua selama hmmm…nak masuk 3 bulan ler….saya akui saya x tahan dok umah tu…..hanya tuhan yang tahu perasaan saya….saya ni jenis yang tak tahan tengok umah bersepah, tak kemas..anak dara kat umah tu ada 2 orang, yang sorang memang tak penah wat keje umah, yang sorang lagi bila dah melonggok keje tu baru nak buat…..saya pernah cakap kat suami cuba nasihat adik2 dia, kan pompuan jangan jadi pemalas….tapi suami jawab dah nasihat tapi diorang malas….yang sorang ni tak bekerja dan seumur dengan saya 21 tahun…jemang pemalas tak penah wat keje…kuku pun mak dia potong…..tapi anak dia pemalas tu pun dari mak dia jugak kan,,,,mak mentua ni menantu dia yang jadi pegawai tu pun dikatanya pemalas, yang peliknya adik suami yang seumur dengan saya yang saya perhatikan tak penah wat keje tu pun berani cakap kakak ipar dia pemalas…walhal diorang ni orang sembahyang, bertudung…..jadi saya pun dah x tahan lagi nak dok serumah so ajak la suami cari rumah sewa tapi suami cakap xda duit nak sewa umah…saya pun cuba usahakan….kebetulan waktu itu mak saya datang dari sarawak dan mak la yang bayar kan duit deposit umah….bila dah pindah, suami plak tak dok umah tu dengan alasan takut motor kena curi, kena calar dan macam2 lagi la….kalau dia tido kat umah pun malam sabtu n malam minggu termasuk cuti umum…..tu pun tak bawa motor, adik dia yang anta pakai keta….pastu time gaji plak bagi 300 je….cakap xda duit, banyak bayar utang….saya tanya utang apa???dia jawab utang pinjaman pelajar….saya pun diam je la malas nak cakap banyak….yang satu hal ni plak, mak mentua asyik masuk campur urusan rumah tangga kitorang….cam semalam suami memang da bagi tau dia cuti hari isnin ni ganti thaipusam hari sabtu ri tu….petang semalam dia gitau nak gi p.pinang anta adik dia belajar kat sana cz tiket bas yang dah di beli tiba2 xda lak….walhal adik dia ada yang berlesen ayah mertua ada gak dah pencen….mak mentua ni kenapa mesti ajak anak dia yang berumah tangga dan tak ajak suami dia sendiri g anta anak dia tu dan dia masih ada sorang lagi anak bujang….kenapa suami tak pikir keselamatan isteri dan anak dia…..saya cukup2 sedih….bila saya marah dia buat tak tahu je…..dan mula la merepot kat mak mertua saya tu……..daripada saya mengandung lagi hati ni dah di guris…apa betul yang pernah dkatakan oleh ayah mertua saya kepada mak mertua ‘engkau yang mengajar anak2 engkau kurang ajar’…..saya selalu menaruh syak mak mertua menghasut suami saya tu…supaya jangan tidur kat rumah sewa yang saya sewakan….yang paling menyakitkan hati saya, bila ada apa2 hal mesti report kat mak dia……apa dia tak malu dengan mak saya?

  • salam isteri..
   mmg pun klu duk ngn mertua mcm2 hal, i pun penah duk ngn mertua tp xlme la cz i masih blaja smntara i x abes, i kne duk dlu la ngn mertua cz suami kje dkt umh mertua je, then itupun dlm 3bulan mcm2 la yg menyakitkan hati, kdg2 ase cm nk melenting je, kdg2 mrh gak suami suh nasihat sket adik die yg pemalas, then menjawab dorg tu, pastu suami ni jenis xske klu i mrh2 nti die trus melenting kt adik2 pmpn die on the spot, i mcm terdiam skjp, dlm hal u ni, i ase klu u dh kua dr umah tu bguslah cz u dh leh bina hidup sendiri, tp yg peliknye npe suami u tu xmau blk umh, alasan moto kne curi tu cm alasan yg bodoh cz even klu die park kt supermarket pun klu Allah dh takdirkan nk hlg, hlg jugak, or klu nk selamat simpan jela dlm umh, i think setahun masih br lagi utk u mengenal hatibudi die, lainla klu u mmg dh kwn 8,9 thun sblm kawin ngn die, dlm kes ni suami u tu ank sulung ke?klu mcm suami i die mmg ank sulung, so mak mentua i mmg selalu hrpkan die klu nk mintak tlg ape2 pun, kdg2 i sbr je, yela mcm diperbodohkan pun ade, kdg2 i tgh kt luar ni kelua ngn suami, mak die cz suh htr i kt kg nenek die jap then amik adik die naik kereta, then htr balik kete dtg blk nek moto, klu dkt xpe, ni around 40mins perjalanan sehala, gila ape.. suami i ni buatla kdg2, i merungut,kdg2 kesian kt die, cz mak die a bit bossy, ske mengarah2..i ckup meluat dgn org yg mengarah2, i slow talk wif my husband, ckp i x thn duk ngn mertua i, then die janji pas i bes blaja kitorg akn duk lua, jauh pun xpe..i duk umah tu nk blk berehat n jg anak cz dlm setahun 3bulan je i dpt blk malaysia, tp 3bulan tu, 2bln je i dpt tgk ank, lg sebulan ,klu bulan puasa i kne tlg mak die meniaga baju,cz alasan die percayakan i, i xtipu die mcm kwn2 die penah tlg jgkn kedai die, tp duit byk lesap..u slow talk la wif ur husband, g la bercuti 2 org ke, bincang baik2, npe die buat mcmtu, tujuan u kawin dgn die bukan nk mcmtu, ckp u bleh consider if die masih lg sygkn die, ibu mertua u tu pun u slow talk la ngn die.. besela,kdg2 ibu ni die jeles klu ank die lebihkan bini die..or mengadu kt bapa mertua u ttg hal ni,mne taw die leh tlg mrh sket ibu mertua u tu.. bg die phm sket ape kedudukan ank die skg ni, i kesian kt u cz family u jauh, i kire beruntung lg cz klu i gaduh ngn husband pun kurang2 i leh g blk umah mak i, tngkan fikiran sehari 2..yg plg penting, doa, u try tgk cte semanis kurma tu episod ibu mertuaku, cr tips2 nk mengambil hati, yg penting sabar, buat keje bkn cz terpaksa tp krn allah then Allah will rewards u..

 83. Aku pun pelek bin ajaib jugak.. macam ade udang di bebalik batu mengapa ..sisuami tak berkenaan untok balik dudok bersama di rumah sewa ..cuma ujong minggu aje (melainkan kebiasaan …orang… ada simpan ration spare ..agak nya…terjadi nya bagini- aku dulu kerja shift ..nak jimatkan cost kehidupan aku balik ujong minggu aje..lepas tu aku pasang lagi satu port.. jadi aku terpaksa membagagikan masa.diri keluarga dan kerja…kdgkala orang tertanya tanya)…masalah mempunyai rumah sendiri dah selesai.. drp emosi perilaku kerenah berserumah dgn adik beradik mak mertua suami u..sepatut nye u berasa lega…bila berada ke rumah sendiri,bebas ..pedulikan apa2 perilaku berkaitan kerenah keluarga mak mertua, cuma u berdikari hidup dalam keluarga sendiri skrg..suami balik tak menentu tak jadi masaalah kalu dia bertanggongjawan merasapi dapor dan masa masa u memerlukan dia…

  – tekanan kewangan..kandongan…selau ada kaitan

 84. kalo kita kawin cinta mencintai ..mak bapak tak boleh masok campur dlm atau tumpang sekaki dlm permasaalahan rumah tangga,melainkan bila kita memerlukan bantuan,pendapat..kalo kita kawin berleadaan bertepuk sebelah tangan aje..bebagai permasalahan akan timbul..syak wahsangka diri antara satu dan seterus nya akan timbul pekara ungkit mengungkiti.. report mereporti..perenggangan siratulrahim suami isteri..akn timbul kesangsian.. kepercayan diri..

 85. salam cheergurl…….suami saya ada 6 orang adik beradik….3 lelaki 3 pompuan…….suami saya anak yang ketiga….abang sulung dah berkahwin, yang abang kedua lum termasuk lah adik pompuan dia yang 3 orang tu….abang sulung dia ok plak ngan isteri….suami saya ni je yang pelik…..nak dijadikan citer, dalam sebulan gak la mak saya penah duduk sekali bersama saya tinggal diumah mertua….saya cukup kasihan dengan mak saya sanggup berlapar dari direndah2 kan oleh mereka(keluarga mertua)….mak mertua ni mcm berpura-pura je baik….dia pernah ‘kata nnti dah keje bawa la mak duduk kat cni dapat tolong jaga darwisy….mak x kisah lagi pun sorang je bukan ramai’…..tapi dia melayan mak saya macam orang yang tak pernah makan makanan sedap2, macam orang takda keluarga atau sedara mara…..hari tu anak sulung da beli buah durian, so dia suh makan la,,.,mak mertua tadi cakap la, g la makan buah durian buka sendiri…..jadi mak saya g la buka sendiri, baru makan 2 ketul mak simpan dulu yang lebih…..konon nya nak simpan untuk saya…..tapi bila mak kedapur tengok2 durian tak ada mak pun cari la, sekali tengok lam peti ais lan kontena kat ujung sekali dia simpan supaya tak nampak la kononnya….pas tu kes yang ni lak….mak mertua wat bubur durian,masa masih banyak tak plak panggil mak suh makan, dah tinggal saki baki baru cakap cenggini ‘dolly g la makan bubur durian tengok ada lebih ckit kat periuk’…..ape makna nya tu kalau tak niat nak menghina….mak saya di sarawak tak kurang makan abang dan kakak ada menjaga lagi2 abang saya yang jenis x suka mak nya d perlekehkan….kalau abng tahu hal macam ni…memang dia mengamuk….tapi mak saya memang cukup baik, dia menyembunyikan nya dari abang…..dulu suami saya xda keje pun mak cover line….jaga malu saya dan suami……baju di jemuran suh mak saya angkat, tengok mak saya rajin cuci baju guna tangan dia p bukak sarung kusyen terus cakap ni cuci pakai mesin basuh x bersih, cuci pakai tangan bersih….lagi kes kalau dia tidak membezakan cucu….nape leh jadi cam ni…..time anak saya baru je nak tido lena dia suh angkat cz cucu dia yang sorang gi nak tido dah….almaklum la..buai tu cucu dia yang punya….saya cukup kasihan dengan anak saya, mak saya dibuat begitu,,,,,dia pandang keluarga saya miskin sangat ke???dia tu makan hasil anak dia…ye la anak sulung yang pompuan berkerja, duit gaji, kad bank dia xpegang pun yang pegang mak dia……belanja la sesuka hati mak dia…..adik yang seumur dengan saya nak makan kfc, mcd je…nasi tak makan…..kesian pun ada tengok anak pompuan sulung tu, yela nak jugak simpan duit, tapi cam na nak simpan tengok mak dia berbelanja sana sini…..mak mertua ni dia x ngam ngan suami dia…..ntah la kisah orang dulu….

 86. salam tajtahulah……isteri mana yang yang xnak bersama suami?benar pun ada pendapatan sendiri, dia bagi duit untuk asapkan dapur….tapi keinginan seorang isteri seperti isteri2 orang lain bahagia bersama suami tu tetap ada….menjaga rumah tangga bersama, jaga anak bersama….suami saya ni jenis yang dok bawah ketiak mak dia susah ckit nak cakap ngan dia…..dulu masa bercinta xda plak nak report tu ini ngan mak….ni dah kawen nak buat itu tanya mak, nak buat ini tanya mak,,,,,kadang2 saya sebagai seorang isteri mcm tak ada je pada dia…..dia beristerikan saye ke dia beristerikan mak dia…..ni tido pun kat paha mak….kat sebelah mak cam nak menyusu…..saya ni geli tengok…..benci hati saya…..meluat pun ada…..kenapa mak mertua taknak tido sebelah suami dia….kalau nak jalan nape x bawa suami dia?nape bawa suami saya….kadang2 saki bagi makanan dia lam pinggan dia tuang kat pinggan anak2 dia,,,,,pengotor…..

  • salam Isteri,

   Apa kata kita tengok karektor suami sebenarnya melalui tarikh lahir? …. jie bole buatkan berminat? Dan dari situ tackle him apabila dah tau potensi diri dia :)….

 87. Salam semua,

  Kekadang kita sangka kita sudah mengenali pasangan kita tetapi as time goes on lain pulak ceritanya… kehidupan …. itula selalu orang berkata. Sebenarnya kita boleh mengenal;i secara mendalam pasangan kita melalui tarikh lahir. Bukan sahaja pasangan malah ibu mertua yg tak ngam dengan kita pun bole kita tahu. Bila dah tahu karektor mereka bolehlah kita tahu cara bagaimana nak tackle them :)……

  • Dia watak 6:

   Number Watak Penerangan ringkas 6
   • Menuju kearah kekayaan, kekeluargaan, kebijaksanaan, kepimpinan dan kekeluargaan
   • Ia tidak menganggu orang lain kerana lebih kepada menumpukan kepada kesempurnaan diri
   • Teman setia kepada sesiapa yang jalin persahabatan serius
   • Tapi sedikit degil, suka mengarah
   • Seseorang yang romantic
   • Penakut dan pemalu

   mempunyai watak yang baik tetapi jika tidak digunakan dengan elok rosak jadi nya….. 😦

 88. masih x faham apa sebenarnya yang dimahukan suami???saya ni isteri dia….tak kan dia tak boleh berenggang langsung ngan mak dia…..dia beristeri ngan mak nya ke?????

  • dengan mempunyai watak 3 internal. So dalaman dia mengatakan malas nak cari gaduh. Watak 3 ni tegas tapi dalam tegas dia akan ada rasa ” ala biar la jer”

  • Unsur watak 6 adalah logam. Nak lentur memang susah. So mak dia mesti dah tahu apa key untuk dilenturkan. So Isteri…. cari key tersebut. Lentur secara perlahan kerana logam jika guna kekerasan takkan lentur, kita yang sakit tangan. Nah faham tak sekarang?

  • Isteri, anda watak 5 unsur tanah. Tanah memerlukan air dan api untuk kawal logam.
   Tetapi Tanah boleh membuat logam produktif 🙂

   sumarry is ur relationship are hubungan bebas. Hal masing2.

  • Assalamualaikum…saya paham keadaan awak…saya ingin memberi pendapat kepada anda…jika suami begini anda perlu berbincang dengan baik tentang hasrat anda untuk tinggal sendiri dengan suami dan jika ini berterusan bawak la berbincang dan mntak khidmat nasihat dari ustaz2 ataupun Pejabat Agama yang berdekatan. Dari apa yang saya nampak dan pernah saya alami…kebahgiaan dalam rumahtangga tidak kira baru atau lama, jangan ada orang ketiga. jika ada orang ketiga tidak kira mak,ayah atau adik beradik tinggal dalam 1 bumbung, itu yang menjadi masalah dan ketidak selesaan antara anda dan suami anda.

 89. Ermmm..saya tak nafikan saya pun duduk dibawah ketiak mak jugak..tdo,bercerita, sampai makanan mak tak habis saya yang tolong habiskan…heheheh…aper2 benda yang saya nak buat mesti tanya mak…macam SUAMI awak jugak ISTERI..tak tau lah sebab manusia yang bernama MAK or “Mother” nie lain sedikit tau berbanding dgn orang lain walaupun isteri sendiri…tak tau lah macam maner nak luah kan..waktu susah mak lah orang pertama yang menolong n berasa susah hati,waktu kene musibah mak lah orang pertama yang bagi kekuatan,bila dirundung masalah mak lah tempat orang untuk bercerita..mungkin disebabkan tue isteri saya makan hati…saya tak nafikan..

  Bila isteri saya panggil n dalam masa yang sama mak saya panggil,saya dahulukan mak saya sebelum isteri saya…getaran dalam suara mak tue seolah-olah penuh dgn hikmah.. Saya pun tak tahu macam maner nak huraikan kursusnya pada “ISTERI”

  Mintak maaf “ISTERI” ,ini sekadar berkongsi pengalaman..

  Boleh Encik Musa tolong check saya punya karaktor…9/2/1985

 90. masalah nya mak mertua saya ni jenis kuman sebelah umah nampak, gajah depan mata x nampak,suka nak masuk campur, suka mengatur hal2 orang….x berdosa ke dia memisahkan anak dia daripada isteri anaknya dan cucunya????memang syurga anak d bawah tapak kaki ibu…..bilik orang suami isteri bila ketiadaan kami sesuka hati masuk, maybe nak cari sama ada saya ini ada membomohkan anaknya….tapi mintak maaf minta ampun saya hanya percaya pada allaH…..

 91. salam… tertarik ngn topik ni..
  pendapat saya, bila dah kite setuju kawin ngan pilihan kite tu.. kite mesti sggp terima die seadanya.. mesti dah nmpak sikit2 true color die kan masa cintan2 dulu…
  klu dpt suami kaya raya pun.. jiwa x tenang watpe..
  klu gaji die rndah dr kite pun.. x semestinye x bahagia.. yg ptg msg2 kene tau la tggjwb msg2…
  soal ego tu.. baik istri.. atau suami tolak tepi je..
  rugi je.. x untung ape pun..
  suami yg baik klu die tau tggjwb die wlu gj kecik… die akan usaha majukan diri.. mesti ade prasaan malu asyik makan dwit isteri je.. bagi je la semangat n dorongan tuk suami tu… puji bila ada perkembangan skit… jgn ungkit2 atau kutuk..

 92. dengan menantu yang sulung depan bukan main lagi layanan baik diberikan….belakang cerita pasal tak baik kat menantu kedua……mak mertua yang baik ke tu….saya rasa tertekan dengan keadaan ini…mungkin perkara yang sama juga berlku kepada saya…depan baik, belakang cakap itu, cakap ini…..

 93. suami tak dok serumah dengan saya kecuali ujung mgu je, sehinggakan jiran tanya mak saya, ‘saya ni tak ada suami ke?….mak saya tetap coverline cakap ‘ada tapi dia g keje awal pagi, balik keje plak lewat amik ot’….demi menjaga nama baik dia dan malu dengan orang…..

  • setiap kejadian TUHAN tu ada hikmahnya…bsabarlah whai ISTERI,Syurga bagimu jika menutup segala kekurangan suami dan redha akan ketentuanNYA.

 94. Kalau macam tue tak saya tak ader pengalaman,tapi sepengetahuan saya…mungkin itu naluri ibu pada anaknya…mungkin suami awak anak yang palingggg dia sayang..berdasarkan dari aper yang awak katakan “pasal membomohkan anaknya”…n setahu yang saya dengar dari orang tua cakap..kebanyakkan golongan mak-mak..walaupun anak lelaki dah berkahwin tetapi tetap anak lelaki dier milik sepenuh ibunya..memang betullah aper yang orang cakap…mak nie very protective…mintak maaf saya cakap..mungkin awak belom sampai ketahap atau usia yang penuh..mungkin awak akan rasa suatu hari nanti bila awak ader anak laki n yang paling awak sayang n diambek orang lain…kadang2 saya tak nafikan sifat seorang ibu ader yang macam tue…mintak maaf banyak2 ISTERI aper yang saya katakan tadi..

 95. MEMANG, TANPA MENGALAMI DAN MELIHAT SENDIRI, XADA YANG AKAN PERCAYA……TAPI MAK SAYA YANG DAH NAMPAK DAN MENGALAMINYA KASIHAN PADA SAYA DAN CUCUNYA….TERIMA KASIH MENYEDIAKAN RUANGAN INI UNTUK SAYA LUAHKAN PERASAAN…..KALAU NAK KATA DIA SAYANG ANAK DIA, SUME ORANG SAYANG ANAK, TAPI TIDAK SEPERTI ITU…..JANGAN LAH BUAT RUMAH TANGGA ANAK KESAYANGAN NYA TU KUCAR-KACIR…MEMANG SUAMI KEPADA MAK MERTUA TIDAK MELAYAN NYA SEBAGAI SEORANG ISTERI DARI ANAK PERTAMA SEHINGGA ANAK KEENAMNYA SAMPAI LA TAHUN INI, TIDAK BAGI DUIT NAFKAH,NAFKAH BATIN…..TAK KAN HAL YANG BERLAKU KAT DIA SUH ANAK DIA LAKUKAN KAT KITA PLAK,,,,JIKA PUN BETUL ANAKNYA SUKA DOK BAWAH KETIAK DIA SEBAGAI ORANG TUA NASIHAT LA BUKAN NYA MENDORONG…..

 96. xpela isteri, now awk berdoa je byk2 mintak Allah buka hidayah pintu hati mak mertua n suami awak utk terima awk baik2, jg hubungan elok2, bina keluarga bahagia, awak suri rumah eh?klu awk isi ms kosong awk dgn kesibukan mesti awk xpk sgt pun benda ni, awk try la htr msg ke calling2 ckp u rindu suami u,pujuk die blk umh,then ble dh dpt bjumpa u slow talk la ngn die ckp u nk dia adil dlm segala hal,now dia dah kawin bukan bujang mcm dulu, mak die xde hak nk control sepenuhnya hal rumah tgga awak lg2 suami isteri mesti la kena bersama,tempat seorg isteri adlh disisi suami..u try la amik hati setiap org, cr titik persamaan tu, klu ibu mertua u suka shopping ajk pg shopping same2 ke, cerita hal yg menggembirakan hati..wat benda yg boleh mengeratkan hub kekeluargaan.mmg kdg2 kite rs semua org slh kita betul, tp kite xtahu apa serongnya kita dipndg oleh dorg.so utk x mngeruhkan lg, bek buat je bende yg elok, yg Allah perintahkan..

 97. DIA ADA ANAK POMPUAN,DIA ANAK DIA TU AKAN RASA JUGAK APA YANG SAYA PERNAH RASA….DAN APA BILA ANAK DIA MENGADU NANTI BARU DIA AKAN INGAT SAYA…..INGAT APA YANG DIA LAKU KAN KAT SAYA….ALLAH ITU MAHA ADIL…..SAYA PERNAH CAKAP CAMNI PADA SUAMI SAYA….

 98. CHEERGURL…..SAYA BERKERJA NI PUN UNTUK MEMBANTU SUAMI SAYA…GAJI SUAMI TAK BESAR….KAWAN SAYA PENAH KATA, ‘BAIK X PAYAH KEJE, SUAMI KITA NI KALAU DIA TENGOK KITA XDA DUIT,DIA AKAN BERUSAHA CARI DUIT, SELALU INGAT ANAK DAN ISTERI, TAPI KALAU KITA BEKERJA SUAMI TAK KISAH APE PUN CZ DIA PIKIR KITA NI KEJA SO MESTI ADA DUIT, JADI DIA X PIKIR ANAK X PIKIR ISTERI……’KADANG2 SAYA RASA ADA BETUL NYA JUGA KATA KAWAN SAYA TU….YA LA BERLAKU CAMNI….TAPI PIKIR LAGI POSITIF, KEJE NI UNTUK KITA SENDIRI GAK…..BANYAK FAEDAHNYA…..TAPI TAK TAU LA……

  • baik awk keje je, ape2 pun nti klu ape2hal jd kt awk ngn ank awk dh ade duit, laki cmtu cm xleh hrp, i think prpm yg xbekerja lg seng kene tipu ngn laki mereka, sekurg2nye u keluar bekerja u boleh dpt byk pglmn, cr ilmu yg ptut..xdela mcm kera sumbang je.

 99. CHEERGURL……KALAU NAK AJAK SHOPPING, SAYA X MAMPU…..SAYA NI MAKAN GAJI…TAPI KALAU ITU YANG DIHARAPKAN MAK MERTUA, HAI MINTA MAAF, MAKAN SENDIRI PUN X CUKUP…..NIKAN PULA NAK G SHOPPING……SAYA MASIH LAGI BERHUBUNGAN BAIK SEPERTI BIASA TIADA GADUH2,TAPI YE LA SAYA MAKAN HATI JE DENGAN PERANGAI DIORANG SEBAB TU SAYA LUAH KAT CINI…NAK LUAH KAT MAK SAYA TAKUT LAK SUSAH HATI DAN XNAK DIA ANGGAP SUAMI SAYA NI TERLALU JAHAT,WALAUPUN MAK TAHU PERKARA SEBENAR……

 100. TAPI SUAMI SAYA TUA 7 TAHUN DARI SAYA…SEPATUT NYA DIA LEBIH BIJAK BERFIKIR CAM NE NAK WAT RUMAH TANGGA HARMONI….NI LAIN PLAK CAM DIA YANG MUDA DARI SAYA…..

 101. walau bagaimana pun awak kene bersabar…memang banyak terjadi kisah mak mertua dan menantu..tapi aper yang berlaku ader hikmah…lepas mak tak ader dalam dunia nie..baru akan timbul seribu penyesalan..bagi saya mak lah segala-galanya dalam hidup saya…saya letakkan mak ditempat no 3,adik perempuan lepas tue bapak n barulah isteri saya..saper cakap mak tak ader hak atas segala-galanya pada anak..bagi saya mak ader hak aper yang berlaku dalam rumah tangga baik harta benda anak “lelaki”..disitu lah timbulnya berkat..kite tak akan dapat balas jasa seorang yang bergelar ibu..ibu melahirkan kite kenapa pulak ibu tak ader hak untuk kite terutamanya anak lelaki…walau aper2 pun awak kene terima jugak untuk jaga hati suami awak…awak kena baik2 jugak dgn mak dier walaupun mertua awak buat benda macam tue kat awak…tetapi bagi saya kalau kite cintakan anak nya kenapa tak cintakan sekali ibnunya..baik sebelah lelaki mahupun sebelah perempuan..

  • minta maaf bagi saya la jika itu pandangan awak tentang rumah tangga mak mertua leh masuk campur hujung nya x akan bahagia…..dah berumah tangga jaga rumah tangga sendiri……saya memang menhormati mak mertua dari segi hubungan antara mertua dengan menantu,,,,,tapi kalau saya harus menghormati nya dan bagi dia masuk campur dalam urusan rumah tangga bagi dia atur itu, atur ini anda rasa senang ke???????kita x tahu isi hati orang,….x payah nak tunggu mak meninggal baru rasa kehilangan…..sedang jauh darinya saja rasa kehilangan…….saya x pernah menyuruh suami saya lupa pada ibunya…..dan saya tahu dia masih bertanggung jawab pada ibunya…..tapi jikalau semua tanggung jawab hanya diberi pada ibunya mana hak iateri sebagai seorang isteri??????apa isteri ni tempat suke2 je ke?????

  • bagai mana pulak kalau isteri hanya melayan maknya dengan baik sedangkan si suami wat gitu je….apa kata suami…terus kata isteri nusyuz….jadi dimana hak isteri????tunggul kayu ke?????maaf…..

  • jika itu suami, ini suami….tinggalkan isteri dok tinggal ngan mak, ujung mgu baru balik….g jalan ikut mak x bawa isteri, x jaga keselamatan isteri, kalau sume suami didunia ini begitu, merana la sume isteri di dunia ini……dan dimana keadilan nya…..

 102. Salam 1Malaysia,maksud saya keutamaan sebagai seorang suami jika mak nya masih hidup..kalau bapak si suami hidup sekali pun tetapi tak dapat jaga isteri nya(mak kepada si suami) pun susah jugak..jadi orang yang bertanggungjawab ialah anak lelakinya..memang pahit..saya tak nafikan..tetapi jika berlaku perselisihan antara ibu dan isteri…ibu mesti diutamakan..itulah kelebihan dan hak keistimewaan seorang wanita yang bergelar ibu…isteri pulak sebagai pembantu dalam rumah tangga..jadi kite kena faham,kenapa si suami lebihkan ibu dier berbanding si isteri..salah satu nya nak kejar syurga,tapi kalau sebaliknya itu saya kurang pasti..isteri syurga nya dibawah tapak kaki suami..nak tak nak memang itulah hakikatnya…saya berkata bukan saya nak membela suami atau mak si suami..tak..tapi power yang ada seorang ibu itu boleh buat kite terdiam..saya pun tak tahu..bila si ibu bercakap boleh berhenti dunia nie..lain pulak sebaliknya jika si isteri layan mak nya lebih dari suami..sekarang nie kite fk aper yang diutamakan..maksud saya mak mertua boleh masuk campur tue,sebab ketua keluarga dalam rumah tangga awak itu adalah ibu dia..memang lah dia dengar n melebihkan ibu nya dari isteri..saya tak bermaksud nak mengurangkan taraf sebagai isteri..tak..boleh kalau si suami bangkang cakap ibunya jika ibu nya menyuruh kemungkaran dan boleh merosakan akidah dalam rumah tangga,tetapi cara yang berkhemah..saya tak tolak 100% aper yang awak nyatakan…Untuk pengetahuan awak,kenapa saya lebihkan ibu saya disebabkan beberapa perkara..

  ………………………………………………

  “Daripada Anas (r.a.) seorang pemuda pada zaman Rasulullah yang bernama Abu al-Layth al-Samarwandi menyebut Al-Qamah jatuh sakit terlalu teruk maka disebutkan kepadanya, “Katakanlah tidak ada Tuhan melainkan Allah”. Lidahnya tidak dapat menyebut. Maka diceritakan kepada Rasulullah s.a.w.. Lalu baginda pun bersabda: “Adakah ia mempunyai ibu bapa?” Maka diberitahu bapanya telah meninggal dunia dan ibunya yang telah tua masih ada. Rasulullah pun menyuruh orang menjemputnya. Maka datanglah ibu itu. Rasulullah bertanya kepadanya tentang anaknya itu. Ibu itu pun berkata: “Wahai Rasulullah ia bersembahyang begini dan berpuasa begini dan ia bersedekah dengan dirham yang tidak terhitung jumlahnya dan beratnya”. Rasulullah bertanya: “Bagaimana keadaanmu dengannya”. Ibu itu menjawab: “Aku amat memarahinya”. Kemudian Rasulullah berkata kepadanya: “Mengapa begitu?” Lalu ia menjawab: “Anak saya ini melebihkan isterinya daripada saya dan mematuhi isterinya dalam semua perkara”. Maka Rasulullah pun berkata: “Kemarahan ibunya menyebabkan lidahnya kelu daripada mengucapkan syahadat”. Kemudian Rasulullah pun berkata: “Wahai Bilal pergilah cari kayu api yang banyak supaya aku membakarnya”. Maka ibu itu pun berkata: “Wahai Rasulullah, anakku buah hatiku. Apakah akan kamu bakar dengan api di hadapan mataku? Bagaimana akan sampai hatiku melihatnya?” Rasulullah pun berkata: “Sekiranya kau suka Allah mengampunkannya maka ampunkanlah dia. Demi Allah tidak berguna sembahyangnya dan sedekahnya selagi engkau masih marah kepada nya”. Maka ibu itu menadah kedua-dua tangannya sambil berkata: “Aku mengaku kepada Allah yang Maha Tinggi dan engkau Ya Rasulullah, aku mengaku dan sekalian yang hadir sesungguhnya aku telah mengampunkannya”. Maka Rasulullah bersabda “Wahai Bilal pergi segera lihat adakah Al-Qamah sudah dapat mengucap. Mungkin ibunya hanya berkata sesuatu yang tidak terbit dari hatinya kerana hanya malu kepada Rasulullah”. Maka Bilal pun segera pergi dan sampainya ia ke pintu ia mendengar Al-Qamah mengucap dan terus kembali ke rahmatullah lalu dimandikan dan dikapankan. Rasulullah mengucapkan selamat kepadanya. Kemudian Rasulullah berdiri di sebelah kubur dan berkata: “Wahai orang Muhajirin dan Ansar. Sesiapa yang melebihkan isterinya daripada emaknya maka ia akan dilaknati Allah dan tidak akan diterima taubatnya dan fidyahnya.”

 103. anda x faham masalah saya sebenarnya…..jika saya di layan dengan baik suami duduk dengan saya duduk serumah…..tapi ini ujung minggu je nak dok kat umah sewa tu…..dulu suh cari umah sewa, cakap xda duit nakn bayar deposit, skang dah ada umah sewa x dok dengan alasan takut motor kena curi, kena calar……itu yang saya marah kan…..kalau dia dok serumah dengan saya, ujung mgu nak g ziarah mak dia, ziarah la, saya x melarang sekali pun…..tapi ini lain…..

 104. kadang2 saya pun sedih, dia anggap saya ni isteri ke ape…..kalau isteri mesti la dok serumah….tapi ni x,

 105. saya faham,taraf seorang isteri tak boleh diperlekehkan..jika awak slow talk dgn suami awak,saya yakin suami awak mesti akan ikut..tapi pada waktu baring-baring atas katil..itulah kelemahan seorang suami..selalu saya dengar aper yang awak alami..tapi selalunya menjurus kearah yang tak diingini..sabar dulu buat masa sekarang…aper yang awak perlu buat,awak kene jugak slow talk dgn isteri…cuba baca doa biler suami awak tgh tdo,niatnya untuk melembutkan hati suami…”Ya allah ya tuhanku engkau lembutkan lah hati suami ku ini ya allah,berikan aku petunjuk dan hidayah,jika ia baik untuk ku engkau teruskan,jika sebaliknya engkau berikan aku kekuatan”AMIN..

 106. saya mintak maaf jika tersalah dan terkasar bahasa,tak ader niat yang tak baik,cuma hendak meninggikan martabat seorang wanita yang bergelar “IBU”..itu sahaja..

  • saya pun menghormati ibu…..saya juga seorang ibu…saya faham perasaan ibu terhadap anak, perasaan ibu ketika baru melahirkan anak,,,,menitis air mata melihat anak yang baru dilahirkan….tapi hal sebegitu(kisah saya) yang wat kita makan hati….

 107. orang kata, dah berumah tangga gaji suami kongsi bersama gaji isteri hak mutlak isteri….tapi berbeza dengan saya, saya x dibenarkan melihat slip gaji dan gaji yang diperoleh setiap bulan….dia bagi duit beli susu anak, beli pampers, yang lain sume saya bayar…..saya pun nak bersimpan dengan duit gaji saya, tapi kalau sume saya bayar….nak masuk ujung bulan duit gaji dah abis… tgu gaji lagi 1 mgu….cam mana tu…..bila saya minta asyik cakap xda duit….tu la kadang2 bila berjalan kaki nak ke tempat kerja selalu harap jumpa duit berbilion….dapat buka bisnes x susah duit lagi….tapi itu hanya mimpi ler nak jumpa….duit seringgit pun susah nak jumpa…..yang saya hairan kat pasar malam biasa da peminta sedekah….keluarga suami xpernah bagi sedekah walau rm0.10 dengan alasan sindiket mereka 2…….tapi saya x sampai hati tengok kesian…..sindiket, sindiket la…..kita x tau…..dia tipu, itu keja dia ngan tuhan, kita yang kesian tengok dia susah memberi apa yang mampu…

  • Salam Isteri,

   Dari triangle suami isteri saya lihat ada rangkaian no boros dan menggunakan duit kepada org lain dan bukan diri sendiri. Patutla Isteri stress.

   Nampaknya mak dia tahu akan kelemahan dia disitu.
   Mudah mengalah dan menuruti kehendak ibunya dan duit dilaburkan buat keluarganya.

   Dia sebenarnya penyayang pada keluarganya cuma mak dia membuat dia turuti sahaja.

   Ada rangkaian mudah bosan, satu hari nanti dia akan bosan jugak dengan keadaan ini.

   Cuba berbicara dgnnya untuk berfikir untuk anak2. Duit yang diberi bukan untuk saya tetapi anak2. Lama kelamaam dia akan sedar tu…

   Isteri, maaf jika saya ingin mengatakan kelemahan anda.

   Tetapi ini mungkin penyebabnya kerana itu yg suami nampak dan anda tidak sedar.

   Anda suka melakukan sesuatu buat diri anda. Segalanya anda. Itu yang anda sebut2 selalu. Saya, saya dan saya…..

   Dan ini membuatkan suami berfikir, ha kau nak sangat, ko pikirla semua tu.

   Apa kata cuba ubah sedikit persepsi org terhadap anda dgn cuba meletakkan anak2 dan suami dahulu dalam diri anda 🙂

   Maaf jika ini membuat anda tersinggung

   • saya melakukan sesuatu buat diri saya?……saya baru 3 bulan bekerja….sebelum bekerja suami pernah cakap,,’nanti cari kerja ekh, rugi kalau x kerja ada sijil kalau x pakai x guna….lagipun leh bantu abang ckit2 maklum gaji abang kecik…..’ dengar suami cakap camtu kesian gak….memang gaji dia kecik(tu pun dia yang cakap, kebenaran x tau cz xnampak slip gaji pun)….so cari keja n terus dapat….bila dah bekerja duit gaji dapat dia plak lepas tangan…duit dia simpan duit saya belanja…dia ada gak bagi 300….cukup ke?duit yang dia bagi saya beli pampers anak, susu anak….tu pun masih x lepas lagi….saya juga yang tambah…saya melakukan sesuatu untuk saya sendiri ke?

   • Tepuk dada tanya selera….

    Dalam comment isteri kak jie baca asyik sebut….. saya, saya dan saya….

    Memang suami salah kerana melepaskan tanggung jawab.

    Pikirkanlah

   • Tetapi isteri juga salah kerana setelah dibenarkan kerja, kenapa mengungkit? Mungkin sebab itu Allah beri ujian ini.

    Setiap ujian itu ada sebabnya dan orangnya juga adalah yang terpilih.

    Kenapa agaknya anda terpilih?

   • maaf ye jie…..saya ada berbincang dengan suami dalam hal ni….tapi hanya alasan – alasan bodoh yang diberikan…bukan saja masalah perbelanjaan, dia hanya pulang kerumah ujung minggu dok ngan mak dia…nape dia xleh duduk sekali ngan anak bini dia?

   • Isteri, Kenapa anda bertanya kak jie? Bukankah soalan itu patut ditanya pada suami……

    Adakah mak dia sakit? atau adakah dia pernah minta isteri tinggal sekali dengan mak? Dan isteri pernah menolak?

    Adalah agak muskil jika sudah berkahwin dan punya anak sebagai pengibur dan masih tidak duduk bersama kecuali weekend.

    Bertanya dan berkomunikasi lah

   • Jika dia memberi alasan yang bagi anda lasan bodoh. Bagitahulah dia yang alasan itu tidak munasabah untuk kita sebagai suami isteri. Adakah dia lupa tanggungjawab pada keluarga? Dalam keadaan jenayah semakin tinggi sekarang, adakah dia tidak risau tinggalkan isteri yang masih jelita bersendirian dgn anak? Bukankah itu mengundang fitnah?

    Dan dosalah dia jika berlaku sesuatu pada diri isteri.

    Khabarkan padanya begitu. Atau mungkin isteri sudah maklumkan padanya tetapi dia masih beri alasan bodoh……

    Jika itu jawabanya, mohon pada Allah agar satu hari nanti dibukakan hatinya untuk menerima nasihat dari isteri.
    Mengadulah pada Allah kerana Dia Maha Pendengar dan Maha Adil dan Saksama….

   • jie….untuk pengetahuan u….mak mertua sihat walafiat alhamdulillah….moga sihat selalu….tapi cm saya katakan lah….suami tetap begitu….sudah dimaklumkan seperti apa yang jie kata…tapi tetap alasan yang x munasabah di berikan….saya pun memang berasa kecewa…..tapi apa nak wat menjerit pun xguna baik saya berdiam diri…. tapi saya hanya meluahkan segala yang saya lalui disini….bukan bermaksud untuk memburukkan suami saya…..

   • Jika sememangnya isteri berniat begitu alhamdulillah. Ketidakpuashati memang akan wujud. Lebih2 lagi dalam rumah tangga. Makhluk terkutuk itu sebolehnya akan mencuba sedaya upaya memporak porandakan mahligai anda.

    Salah satu cara dengan metitipkan rasa marah dan sakit hati pada suami. Marah dan dendam pada mak mertua. Dengan luahan dan bisikan hati lama kelamaan boleh menjadi besar.

    Kudis kalau dikutil, lama2 jadi pekung.

    Gunakan minda bawah sedar isteri untuk tidak terlalu memikirkan masalah ini.

    Memang duit takkan pernah cukup. Tapi jangan kita menjadi hamba duit. Rezeki akan datang kerana ia dari Allah.

    Bersabarlah dengan dugaan dan ujian ini kerana anda antara yang terpilih olehNya.

    Insyallah akan datang pelangi, cuma kita perlu berusaha dan bertawakal padanya.

   • jie……saya dah cuba untuk tidak memikirkan masalah saya ni,tapi bagi saya terlalu lama pendam makin saya nak pikirkan…maklum la jie…saya ni umur muda lagi baru 21 tahun….suami plak umur 28 tahun….kadang-kadang saya cmburu tengok kawan saya bahagia je ngan suami dia…..dok umah sama2, suami dia g jalan dia pun ikut gak….best cam tu…tapi saya…..jalan pun ngan mak n anak je….ada sekali tu saya ajak suami g jalan2 la….kat umah sewa suami kata ok, tapi balik umah mak jap nak tukar seluar…so kita orang pun g la umah mak mertua….suami dah tukar suar….suami dok kat dapur, mak mertua dok kat dapur….saya x tau apa yang mertua sembang kat dapur ngan suami saya…..pas tu dalam beberapa minit suami panggil saya…..cakap ‘isteri pegi je la ngan mak, abang malas banyak keje nak buat’….tapi saya tengok muka suami cam xda mood….saya pun kata cam ni…’jum la jalan2 bawa anak ujung mgu…..’ suami jawab…jalan je la ngan mak…..saya pun malas nak paksa….saya kata ok je la….disitu saya senyum tapi hati hancur sangat…..kadang2 saya rasa nak balik tempat asal je…nak berhenti keja n balik kampung….tapi fikir apa orang akan kata…lagi2 la keluarga saya…..saya xnak diorang kata suami saya x bertanggung jawab dan saya xnak diorang nanti membenci suami saya bila tahu perkara camni…..

   • maaf jika saya ingin mengatakan apa yang tiba2 saya terpikir. Adakah mak mertua anda tidak menyukai isteri? Kenapa dia seperti nak mengelakkan org lain nampak isteri bersama suami? Ada agenda disebalik ker? muskil jap…. hermmmm

    Bila suami nak bawak anak jalan2 bersama isteri, mak mertua sepatutnya mengalakan. Dan ada senario yg mintak anak diberi mak nak jaga. Korang gi la dating sesama….

    Pelik lak saya rasa keluarga suami isteri. Terlalu banyak rahsia

    Actuallynya anda berkahwin suka sama suka or terpaksa? Jarak umur anda berdua pun jauh 21 dan 28.

    Boleh ceritakan terlebih dahulu sejarah pencintaan korang berdua… kerana ia juga memberi impak pada rumah tangga bila kahwin kurang restu ibubapa……

   • jie….saya dan dan suami mulanya bercinta seperti mana pasangan lain…..dia kata saya adalah cinta pertamanya…..ada masalah sedikit dan buat kami ‘terpaksa kahwin’……pada mulanya mak mertua x setuju la….tapi bila suami cerita baru dia redha je……jadi kami pun nikah…..adik dia pernah bagi tau saya…..dulu suami pernah cakap ‘kalau mak x izin kan saya kahwin, saya bunuh diri’…………tapi berbeza dengan yang mak mertua kata kat mak saya…….’dulu suami xnak kawen, saya(mak mertua) yang paksa dia, saya(mak mertua) kata x boleh wat anak dara orang mcm tu…..saya x faham mak mertua saya ni jenis cm mana….adakah dia berpura2 baik dengan saya…..menantu sulung dia puas la kena canang,,,,,cakap dia pemalas la, dok 6 bulan kat ctu, x pernah menyapu, x penah wat keja umah dok dalam biik je, goreng ikan hangus, x pandai masak la……tapi saya rasa masakan menantu sulung dia sedap lagi……cukup2 rasa…umah dia sekarang ni pun lebih kemas dari umah mak mertua…..depan menantu sulung layan bukan main baik, bak kata orang pijak semut pun x mati……belakang cakap itu, cakap ini…..xtau la….berbeza ngan mak saya….walau jahat cam mana menantu dia, dia hanya doakan yang terbaik…..dia x pernah canang menantu dia….tapi mak mertua saya lain….

 108. i stuju mmg kite kene lebihkan mak dr isteri tp dlm bab ni masing2 kne taw tgungjwb, mak die kene taw yg ank die bukn bertgungjwb kt mak die je,tp kt isteri die jugak,tp klu mak die minx tlg ape2 slg xmunkar wajib kne tunaikan,yg suami plak kene taw la ble dh hidup bekeluarga kene pandai bhgi masa,jgn smpai nti bini curang kt blakang pun xsedar dok asyik leka dgn bau ketiak mak..tu dh dikira berdosa cz isteri pun amanah dr Allah, ibubapa wajib ditaati..klu bini pgil 3 x, mak pgil sekali mmg kite taw kne pg kt mak cz mak lebih utama,tp dlm hal ni dh trg2 suami si ISTERI tu x jlnkn tgungjwb kt bini n ank.. tu klu g repot kt mhkamah klu lebih dr 3bulan xbg nafkah leh jatuh fasakh..npela org skg ni men nk xnk je pikul tgungjwb, tu br kecik klu suh pimpin dunia,hai xtawla, dunia ni nk kiamat, bek jg amal ibadat sendiri, amar makruf nahi munkar.

 109. bayar kereta aku , maintenance aku, minyak aku, toll aku, pengasuh anak 2 org aku, mainan anak aku, barang dapur aku, makam angin aku, makan-makan aku, susu anak aku, bagi mak bapak aku aku, bagi mak bapak dia aku. 80% +/- RM5K aku aku aku. Dia beli baju anak pasal aku tak tahu nak beli, bayar api air dia (murah) kain baju dia dia,kain baju aku tak pernah beli – pakai mana yg ada elok lagi lagipun leceh byk2. Fuh!! penin2.

  • aku lak ..dah lah gaji ratusan aje ..sampei pencen pun semue nya aku aku aku aje..pad dia budak sekolah ..makan minum..pergie cuti..orang gaji aku aku rambut aku pun dah botak akibat kengsensaraan nak budget perbelanjaan .. bayor utang kad…..dia gaji ribuan dok belanja ikut suka hati die ..aje..masa lum bersatu..lum kena…” i fahem gaji u kocik..samo2 lah kita tangong menanggong yerr” lepas tu habok pun tarak… ” u lelaki ikut islam kene nanggung keluarga..ikut hukum syarak…mak oii sodeh jugak kalo kena gitu …janji tinggal janji laaa..tipu idup2……..keseluruhan badei tutup macei mayat ….koran dah berpuloh..ratusan kali hatam…ikut hukum..tapi hati tongah bawah lopong..

   • Ape lak kou nie don memang betul kata dia..sebagai seorang leleki muslim kau kena bertanggongjawab makan minum keselamatan gaya idup keluarga kou..janji2 manis macam madu masa u bertemu pertama awalan dulu, bulih di padamkan dlm sekelip mata mengikut suasana emosi, mungkin jua dia nak u merasai bertanggong jawab sikit,jikalau dia kurangkan bebanan dgn keperluan keluarga u , barangkali u akan mengambil kesempatan sewenang wenang nya, mengali lagi satu lubang telaga bute, inikan satu rahmat keajaiban …penyelamat idup keluarga u , supaya tidak porak peranda mengikut suasan dewasa ini yg selalu di lihat dengari…walaubageimana pun baik nya jahat nya, tingkah laku atau perlakunan manusia islam tu, ie nye tetap akan di hitung kemudian hari..bertakwa lah mu don , semoga di rahmati…chaos

  • Kemm,

   Kenapa tak berbicara dengan suami dan mengatakan hak anda? Kenapa mengungkit…. tak berkat gaji yang diterima.

   Ingatlah sebahagian dari gaji anda bukan utk anda 100%, but for others also.

   And if setelah bekerja dengan izin suami masih mengungkit buruk suami, tah tah 100% jadi milik org lain…. Allah maha adil, cuma kita jer tak nampak.

 110. Memamang betul hal-hal kebajikan rumah tangga ditanggung oleh suami..tetapi kalau isteri ader keje,aper salahnya keluarkan..kalau nak harapkan suami ajer,boleh tak ader masalah tapi aper yang suami ader n kemampuan itulah yang isteri dapat…ishhh lokek betullah kalau itu pun nak berkira..padahal sama2 hidup..aper salah kongsi satu periuk..kalau saya lah kan memang kene maki lah…bukannya aper tak ader kemajuan langsung..saya tak pernah ajar anak saya jadi macam tue baik anak laki or anak perempuan..ehhh kita hidup sekeluarga aper salah kongsi-kongsi..susah senang sama2.macam-macam saya dengar dari mulut orang sebelum nie pasal kebajikan rumah tangga..hak lah,tanggungjawab lah…ehhhh hidup sebagai suami isteri aper salahnya kongsi..kongsi lah susah sangat ke nak kongsi..kalau gaji besar keluar lebih pun tak aper,tak ader aper2 yang rugi…rugi ke keluarkan duit untuk orang rumah sendiri..ishhh..kalau maseh kedekut jugak..awak puaskan lah nafsu serakah awak..pentingkan diri,hidup dalam satu bumbung,nak hidup nyaman,makan sedap,tapi tak nak keluarkan duit atau harta…langsung tak rugi kalau keluarkan duit atau harta untuk keluarga,langsung tak rugi…tak ader benda rugi dalam dunia nie kalau keluar harta untuk kebahagian rumah tangga…

  • asimo…..cam na pulak kalau isteri dah sedia membantu, suami plak lepas tangan, gaji dia simpan gaji isteri abis wat belanja…..tu sama jekan isteri yang menanggung suami?

   • itu kira ok gak tanggung laki jer, ini cerita yang siap kena tanggung mertua….apa kisah nyer plak tu…dah naik biol otak nak tahu?

 111. kalau seperti yang awak kata,tak boleh jugak macam tue..suami tak boleh lepas tangan n gaji sendiri simpan..itu kedekut melampau,tak kiralah baik suami atau isteri.bagi saya kalau sama-sama keluarkan duit atau harta,tak kira lah brapa banyak,bagi saya tak ader masalah..seperti yang saya kata sebelum nie,hidup rumah tangga mesti berkongsi…kalau hubungan intim kite boleh berkongsi,kenapa dari segi harta n keperluan harian kite tak boleh nak kongsi..bukannya aper,bagi saya disitulah letak nya kemajuan dalam komuniti kecik iaitu “keluarga”..semua yang saya ungkap adalah untuk menjaga status kekeluargaan.Bagi saya jugak hidup berkongsi boleh membawa kite disatu peringkat yang dimana kedua-dua pasangan tersebut berpuas hati n untuk bagi contoh n teladan pada anak kita and generasi seterusnya..tak rugi pun keluarkan harta untuk keluarga sendiri..

  Saya nak cerita sikit berdasarkan pengalaman saya,ini adalah untuk pengetahuan n saya tak cakap yang saya nie perfect..ini adalah aper yang saya belajar dari keluarga saya sendiri..

  Saya sudah berumah tangga hampir 10 tahun,n saya mempunyai seorang isteri yang cukup cantik n mempunyai pekerjaan yang baik…saya nie tak hensem n macho.. tapi dapat isteri fuhhhh cantik pada pandangan saya…ketika saya mula-mula berkahwin dulu memang tak ader masalah.n bila isteri saya balik dari membeli belah untuk keperluan harian seperti makanan n lain-lain..isteri saya beli sikit..saya diam je,waktu tue kami berdua tinggal kat rumah mak saya.satu hari saya keluar g membeli belah tapi saya sorang n tak bawak isteri..sebab saya dah biasa g beli barang nie(mak yang selalu suruh) jadi terbiasa sampai lah ke kahwin..jadi balik je kat rumah isteri saya hairan “kenapa beli barang banyak sangat”..jadi saya cakap lah “kite sekarang duduk rumah mak,n adik beradik ramai..kalau kite beli sikit-sikit susah lah..mak saya senyum je saya cakap macam tue…sebab perangai mak memang macam saya..kalau beli barang memang giler2..ialah anak,suami nak makan lagi pun maner boleh hari nie habis esok beli lagi..kalau hari-hari macam tue susah lah..jadi belilah stock untuk seminggu..jgn kata seminggu 3 hari pun dah habis..start dari hari tue isteri saya tak pernah beli barang keperluan rumah sikit-sikit n lokek lagi..saya cuma cakap satu je..kalau kite lokek rezeki yang kita dapat tak berkat..orang suka.. kite bahagia..

 112. macam u tak pe la….nak sama2 keluar duit belanja….alhamdulillah…..tapi kalau kita je kuar duit makan setiap kali adik2 lain menyimpan plak ape citer?

 113. aku dapek isteri cantik cun tak leh nak padam dari ingatan,dah 30 tahun aku bersama ..semua nye macam mula mula kawin lagi, tak do masaalah langsung, kalo ado pun pagi muko masam, malam senyum lebor lak..tentang perbelanjaan lak, dia aku tak kisah, samo samo membantu..kalo leh nak mati bersamo samo lah..

 114. kalau keluarkan duit untuk makanan bagi saya tak ader masalah.Awak rasa beban tak keluarkan duit untuk sesuatu yang boleh bagi manfaat kepada 2 pihak?

 115. asimo….u gaji besar x pe…. macam sesetengah orang cukup2 makan je anak beranak….mungkin juga jenis yang x menyimpan untuk masa depan maybe…..

 116. oho..klu duit kite je yg kuat tp duit mak mertua yg lokek xpenah nk bw kuar tp mak mertua lg byk duit, ngn kje lg, ngn zhulian lg, kdg2 i kesian tgk adik beradik die nk mkn pun kemut2, klu i balik umah tu, brg dapur semua i ngn laki i yg support, xpe pun, tp dlm kes Isteri ni.. die just nk meluahkan perasaan die, kite sbgai pendengar bg la idea or pendapat yg boleh bg die semangat, reda sket ke ape ke.. kdg2 ujian Allah tu boleh jd dlm bentuk nikmat,boleh jd u pye rezeki lebih bukan setakat keluarge je kite kne bantu, tp org2 Islam yg lebih memerlukan kt luar sne tu wajib gak kite bantu..kdg2 kite lupe, ingat rezeki Allah tu utk kite sorg tp x, kite kne bantu membantu.. klu xde org miskin, cmne kite nak taw die kaya?compare harte kan?klu semua org kaye, xdela perkataan kaya dah..dah semua same je.. jd tgu satu masa nti dimana anda akn rasa Allah tu maha besar..Allah bg ujian2 ni utk menguji sape yg plg beriman, plg baik..minx maaf la pada sape2 yg terase.. assalamualaikum..

 117. kalau awak rasa macam tue tak aperlah,baguslah macam tue..n bagi saya kalau orang kemut takkan kite nak kemut jugak,kalau kemut jugak kite termasuk lah orang-orang yang kemut..n bagi saya jugak, kalau orang nak compare orang kaya dari segi maner,tak semestinya kite tengok harta dia baru kite tau dier kaya…kalau die jenis kaya tapi tak tunjuk harta dier maseh jugak kite tak tau dier kaya atau tak…betul-betul saya sokong kalau semua kaya tak ader perkataan kaya..n bukan rezeki kite sorang..saya sokong tue..

 118. Saya berkahwin dgn suami saya. hanya selepas 2 bulan kahwin, baru saya dapat tahu dia duda beranak 2. Sebagai seorang isteri, saya redha. Bulan pertama kahwin ok,hanya bulan pertama kahwin dapat nafkah, tapi bulan seterusnya, saya hanya menerima nafkah dalam RM 50 setiap bulan, itupun apabila disoal, ditanya, itu pun kadang2, kadang2 langsung takda, kadanag kadang dapat RM100. akan tetapi RM 800 tanpa fail, diberi kepada bekas isterinya untuk diberi ke anak2. Perjanjian itu dibuat semasa process penceraian mereka, sebelum kami berkahwin dan dia bergaji besar sewaktu itu. Itu saya tak pertikaikan. Akan tetapi, bila ditanya, bekas isteri hanya member sebanyak RM kurang dari RM200 setiap bulan bagi perbelanjaan sekolah dan sekolah agama. anak2 dibiarkan jalan kaki. Bekas isterinya tidak berkerja dan sudah berkahwin lain. suami saya berpendapatan rendah, dan kadang kala tidak berkerja. Kesemua, rumah, pakaian, dan kenderaan saya yang tanggung. Salahkah jika saya meminta hak saya sebagai seorang isteri? saya bukan suruh dia tak bagi kat anak2 langsung, no.. cuma saya kecewa, apabila, saya diabaikan. Saya tidak dapat ada cahaya mata, suami saya tidak mampu, dan tidak bersedia. kerana dia sudah ada 2 orang anak dgn isteri sebelumnya, yang mewajibkan dia membayar 800 setiap bulan kepadanya, apabila gaji suami saya hanya dalam lingkungan 1000 setiap bulan, sekarangni. Bila suami saya tidak ada duit, saya yang menampung nya. Persoalannya, di manakah keadilan buat saya dalam islam. Bekas isterinya telah berkahwin baru, membina hidup baru. Dalam hal ini, bagaimanakah pembahagiaan hak antara isteri dan anak?

 119. Pesan Rasulullah s.a.w ketika haji wida yang antara lain bermaksud:

  “…Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu, mereka juga mempunyai hak ke atas kamu. Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu, maka mereka juga berhak diberikan makan dan pakaian, dalam suasana kasih sayang. Layanilah wanita kamu dengan baik dan berlemah-lembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. “Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina…”

  setiap orang berhak atas haknya. suami berhak akan haknya, begitu juga isteri. namun, terdapat pro dan kontra pada orang yang terlalu mengambil tahu akan perlaksanaan haknya.

  1. merasa tidak redha apabila haknya tidak diberi.

  2.merasa teraniaya apabila tahu haknya diabaikan.

  3.berdendam apabila haknya tidak ditunaikan.

  4.merasa sakit hati.

  5.menganggap bahawa suami tidak adil.

  sedang sekiranya seorang isteri yang menyerahkan dirinya pada Yang Maha Kuasa, redha akan taqdir Allah. meyertakan usaha dan doa untuk mendapat haknya namun menerima apa yang disediakan untuknya. tiada yang menanti seorang hamba melainkan balasan atas apa yang diusahakannya.

  lalu, mengetahui akan hak seseorang itu wajar, namun jangan sesekali menjadikan hak sebagai isu untuk tidak merasa bahagia.

  langkah terbaik adalah mempelajari dan mengambil tahu akan hak orang yang berhak atas kita seperti suami dan anak-anak. lakukan yang terbaik dan jangan terlalu memikirkan akan hak sendiri sebaliknya perhatikan dan muhasabah akan hak orang atas kita, adakah kita telah tunaikannya?

  hak kita serahkan pada Allah, namun sekiranya tidak tertunai, berusahalah dan berdoalah agar hak kita juga, kita terima.

 120. saya baru bercerai.. tapi saya sangat bersyukur…

  ex saya memang terlalu mengambil kesempatan di atas gaji saya, saya menolongnya kerana kasihan dia bergaji kecil… saya bayarkan down payment motor dia, settlekan segala bil,sewa rumah, pengasuh anak, belanja dapur dan sebagainya.. tapi sebagai balasan dia main judi,dan apabila kalah teruk dia gadaikan kesemua barang kemas saya yang saya beli semasa zaman anak dara… dan bila di tegur(dengan berhikmah, menasihati) saya ditinggalkan selama mana dia nak dan balik bila dia nak(maklumlah rumah mak dia dekat).. kalo saya bersuara saya akan dihujani dengan maki hamun.. tapi saya sangat bersyukur kerana telah diceraikan.. berhati-hatilah saudari2 jika mahu berkahwin pilih yang sebenar.. bukan kabur dengan cinta.. kadang2 lepas kawin kita diperalatkan..

  • btul tu..sbb tu la Rasulullullah s.a.w suh kwin dgn org yg fhm agama..spy hidup nti xmyesal..org yg phm agama Islam ni die xkn buat sesuatu yg Alah xredha,mcm menyeksa isteri,die taw dosa pahala..tp utk mndpt yg ideal sgt susah pd zmn skg,tp xmustahil..perfection never come bcz we only human..mcm Allah ckp dlm surah al-Imran ayt 14-15..klu kite nk teman or pasangan yg btul2 cntik n suci..bersabarlah kt dunia ni..di syurga nti menanti org2 yg soleh dan baik insyaAllah..xsemua manusia smpurna..pd yg dh dpt suami yg baik tu..xpyhla nk cr yg lbh baik,kita yg kne jd compliment kpd mrk..insyaAllah..pd yg dh bercerai mgkin lbh phm mslh rumahtangga ni..byk2 kan berdoa kt Allah moga diberi hidayah,ditunjukkan jln yg benar dan pengakhiran yg baik..aminn..

   • tapi bab aku di sebalik nya pulak..tak pa esok maseh ada..aku bersedia menanti mu syg..

 121. btol kata cheergurl… kalo nak kawin kena pilih betol2.. masa berkenalan tu kena kaji btol2 hati budi.. kalo buat tak kisah, buat tak nampak… nanti kita yang rugi…

 122. kena ingat..isteri keluar rumah pergi kerja..mesti dgn izin suami..kalau tidak si isteri telah melakukan dosa laknat yg tak terperi..setiap hari..gaji yg si isteri terima juga krn izin suami td..kenapa bila dpt gaji lupa diri..? gaji aku gaji aku?..mcm takde ugama..yg penting perlu patuh pd suami walau dlm keadaan apa sekalipun..sekali lg dingatkan gaji isteri diterima itu adalah dgn izin suami..jgn sombong dgn suami bila dah bergaji..suami ada hak tak bg isteri bekerja..bila dah bekerja..mula tunjuk pandai..lupa tanggungjawab rumahtangga..jaga anak..masak dll..anak suruh indon jaga..masak pun sama..sedangkan isteri pergi kerja atas izin suami..dan suami tak suruh indon jaga anak, masak dll..suami tau tanggungjawabnya..ikut kemampuan..bukan semua yg kita janjikan akan dapat ditunaikan..kerana itu janji Allah..diluar sana semua isteri2 yg bekerja melakukan dosa laknat..krna tidak mendapat izin suami..itu sbb anak2 jadi kurang ajar..merempit…buang anak sana sini…krn isteri bekerja tak dpt izin suami..berdosa laknat..tanya lah suami kita…dia izinkan ke tidak?..izin dlm paksa…takut bini..megah isteri tu…? bertaubat lah..betulkan semula konsep kekeluargaan kita.

  • cek abang…atas kesedaran para isteri la si isteri sgup p keluar bekerja..cz taw si suami tu xmampu nk tgung keluarga sorg2…tp laki ni pun satu klu dh taw bini kuar pi kje..redha kanla,doakan yg baik2 utk isteri die..klu bini dh tlg si laki dlm sektor kewangan, die pun tlgla dl sektor rumahtangga,jgn blk2 kje tido je kje..tlg bini sme..kdg2 laki nk bini urutkan bdn letih2 blk kje..skg bini dh kje lps bini urut laki,laki kne urut bini plk..br adil nmenye..jgn ikut kepala KETUA sgt..skg zaman dh lain..klu sume laki cmni..rsnye para ISteri dah x cari laki lain kt luar sne ble die taw yg laki die dh terbaik…dan hadis NAbi ade sebut,” sebaik2 kamu adalah yg plg baik terhadap isterinya,dan akulah yg plg baik kpd isteriku.”(At-Tirmizi)

   “KAum lelaki itu adlh pemimpin dan pengawal yg bertgungjwb terhadap kaum perempuan,oleh krn Allah tlh melebihkan org2 lelaki(dgn beberapa keistimewaan) dan juga krn org2 lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sbhgn dr harta mrk.Maka perempuan2 yg soleh itu ialah yg taat (kpd Allah dan suaminya) dan memelihara (kehormatan dirinya dan apa jauyg wajib dipelihara)ktka suami tdk hadir bersama dgn pemeliharaan Allah dan pertolonganNya.Dan prpm2 yg kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka(nusyuz) hendaklah kamu naihati mereka, dan (jika mrk berdegil) pulaukanlah di tmpt tidur, dan (klu juga masih degil) pukullah mrk (dgn pukulan rgn dgn tujuan mendidik). kemudian jika mereka taat kpd kamu, maka jgnlah kamu mencari2 jln utk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah MAha Tinggi, Lagi Maha BEsar,”(surah An-Nisa;ayat 34)

   skg bg nafkah tgungjwb sape?ni bkn kate2 sy tp kate2 Allah…..renung2kan dan selamat beramal….
   si suami perlu kuasai ilmu rumah tangga bg tujuan mendidik isteri supaya taat kpd Allah seterusnya suami..brlah rumahtangga bahagia..

 123. aku xpaham npe laki ni bile dpt bini baik, die xtaw nk hargai…lupe tgungjwb..
  bab laki aku ni,die kelulusan rendah dr aku…tp aku xleh trima sikap die yg boros,ske blanja ikut nafsu,kami ade ank sorg, tp hub. kami jrak jauh..so aku ase sepeninggalan aku,die dpt kumpul duit utk beli rumah ke, ni x, ble aku blk cuti 3bulan(sllu aku tglkan die utk blaja kt oversea dlm 10bln cmtu),die xkumpul duit lansung,sekupang pun x,pdhl gaji die boleh la klu sebulan 1000,aku xnmpk die beli ape, tp die jenis boros,ske beli mainan ank,ckp demi ank tp pade2 la,kete xde,rumah masih duk ngn mertua,just belanja die,byr duit motor n belanja ank.
  aku dh suruh die simpan duit at least 200 sebulan pun ok la klu aku tinggal die 10 bln dh ade simpanan 2000,tp berbuih aku ckp je..last2 aku kne gne duit sendiri ble blk..asyik2 duit aku..2bln aku blk belanjakan lbh 2000 utk keluarga..pdhl aku x kje lagi,simpanan aku la melayang..tensen betul…
  lg satu cmne la aku nk nasihat die suh solat,kdg2 naik tensen aku..ase nk tinggalkan die pun ade..kdg2 hadap mak mertua yg suka mengarah lg la aku ase nyampah..
  aku nk tnye klu mcm kite x buat suruhan mak mertua kite dose x?pdhl time tu aku ni penat sgt ngn jg ank lg(skg 2thn lbh) ngn kemas umah,ank dara die tido,suh aku p buat kje pdhl aku seblum tu dh penat wat kje umah,die seolah2 cm xleh tgk aku duduk senang sket pun..aish naik bosan aku,ase nk blk umah mak aku,tp laki aku plk xbg..argghhhhh..seksanya hidup cmni..
  bleh plk laki aku tu ckp die tgu aku kje br boleh bli rumah cz gji die xckup..
  pastu aku tnye klulah kite bercerai rumah tu cmne nk bhgikan? dh seme nk hrp aku tolong jgk..xpenah nk berdikari buat sorg2..sme nk hrp aku…aku bosan laki cmni…tlg aku..

 124. adehh!! tak sangka lak topik nih leh berpanjangan… terjumpa shortcut kat favourite save atas nama hahaha. curious and check… bile buke jer waaa dah bertahun dah tak masuk web nih. tak sangka still on.
  errr actually ade hajat… ermm puan/cik jiemusa, tolong check my birth date nih adehh!! 13.05.81
  err thanks in advance.

 125. salam semua.Aku nak beri komen gak ni. Tak salah kalau benarkan isteri bekerja. Dorang ni bukan apa. Kalau niat dorang ni nak bantu ringankan beban suami, ada sedikit pembohongan disitu. Mengapa aku akata begitu. Perempuan golongan yang tinggi nafsunya. Kalau sekadar yang ada tak cukup bagi mereka. Kena pula yang suka berbelanja yang bernafsu besar.pendekata semua perempuan nak hidup senang, kalau boleh nak harta yang melimpah ruah.nak tukar pakaian tiap2 bulan. Memangnya tak cukup. Kalau boleh gajinya nak simpan. Kononnya kalau apa2 terjadi contoh kalau suami lari ke, dah mati ke.taklah suasah dia nanti. Betul.. tapi jangan buat alasan nak bantu suamilah, nak beliakan suami itu inilah, nak bawa suami dan anak2 makan anginlah. Bohong semua tu. Dalam hati sape tahu. Betulkan niat tu.Biar berkat.Yang dah bekerja tu biarlah.Tapi berpadalah. Jangan mengada2 nak buat OT dan sebagainya. Kalu dah cukup dirumah tu, dah ada simpanan tu, ingatlah khidmat kita pada suami dan rumah tangga pulak.Kalau suami tu kejanya tak jauh. cukuplah satu kereta je. nak buat apa kereta asing2.Tunggu je suami balik masak sedap2 untuk pikat suami.Lagi satu suami lebih tahu sifat isterinya macamana boleh jaga diri ke tidak diluar sana.Boleh ke bagi masanya antara kerjaya dan keluarga. Itu penting. Dan kelemahan dia sebagai suami macamana nak ambil kira juga. Nak bantu suami bukan nak kerja makan gaji je.kat rumah pun boleh bantu.Banyak caranya. Pertama: bila dah diamanahkan suami menjaga harta dan menguruskan, mentadbir perbelanjaan keluarga dan sebagainya disamping menjaga imej dan maruah. Kalau diteliti sebarang keberkatan dan kebahgian rumah tangga isterilah daarnya..Isteri yang bijak dan berilmu tak perlu keluar rumah mencari rezki tapi bila suami keluar rumah mencari rezki, isteri mula berdoa dan berfikiran positif untuk suami, keselamtan dan kesejahteraan keluarga.Menambah ilmu yang manafaat. Bila dah berkat, benda yang sedikit insyallah akan mencukupi.Ini tidak, bila suami melarang ada isteri melenting dan suka menyumpah2 suami, bila suami keluar untuk meredakan keadaan..isteri mulamerungut dan menyumapah.”pergi mampuslah”. So, Habislah..!

  Bagi isteri/perempuan yang bekerja, telah sampai masanya pihak kementerian yang berkenaan bertegas kalau nak menjaga dan perihati terhadap fenomena rumahtangga sekarang kuatkuasakan : Setiap aktiviti yang diarahkan oleh Jabatan hendaklah pastikan dan mendapat restu dan
  izin suami/penjaga masing.Contohnya seperti, OT,pergi kursus diluar kawasan dan sebagainya.Adakan borang permohonan yang ditandatangai dan komen oleh pihak suami. Barulah boleh kata kementerian tersebut amat perihatin. ya takkk….Sekian dulu, ada masa kita sambung..

 126. salam….saye berumur 22 tahun…..dan suami berumur 28 tahun…sAYA berkerja sebagai kerani…..dan suami bekerja d telekom…saya dan suami menyewa sebuah rumah dan kadar sewa RM450……suami membayar rm250 sahaja sebulan…saya yg selebih nya saya termasukbil elektrik dan air…..setiap bulan suami hanya memberi saya RM50 saje…..belanja makan hanya saya….suami setiap hari makan dirumah keluarga mertua..

 127. salam, saya kalau ikut perasaan nak je tarik nyawa sendiri, tp pikir iman..takkan nak buat macam tu. semua beban urusan kewangan keluarga saya yang uruskan. suami lepas tangan…ada gaji melabur kat adik beradikd dan sebagainya.

 128. apa la mengkome nih .. masa bercinta semuanya indah belaka .Dah kawen lain jdnya .Klau ikut pd teman .. duit gaji org laki ni bagi semua pd bininya .Org laki ambik yg perlu utk dirinya saja .. sebab pasal perbelanjaan rumah nih hanya org pompuan yg lebih tahu ..Baru ler org pompuan x memendam rase …

 129. ha ni cek nak cite sikit..pasai topik paneh ni le..

  citenye si isteri tahu nak pakai keta besar, rumah besar dan suka berbelanja besar..

  jadi, kemampuan suami terbatas. si isteri pulak kata nak keja supaya ape yang dihajati tercapai.. nak tolong le kot..

  yang si somi bagi le si isteri ni pegi keje..

  bila dah keje dan ade duit si isteri x tunggu lama, terus je keluak keta baru beli rumah besak dan macam-macam lagi yang besak..

  keta buruk, rumah lama dijual sebab dah ada yang serba besak..

  last last belanja dah jadi besak, bila dah bosan dengan apa yang dah dapat tu..keje pun dah maleh..

  macam macam alasan keluak..belanja yang dah serba besak dikatakan tangung jawab suami sepenuhnya. otak dah p campak kat maner tak tau le..

  so sape nak dipersalahkan..

 130. TOLONG JELAH SUAMI KITE, tak payah nk berkira sangat, asyik suruh lelaki bertanggungjawab je, adakah korang sebagai isteri betul2 dah melaksanakan tanggungjawab korang dengan lengkap seperti masak on time brekfes, lunch dinner, kemas rumah, cuci kain sidai kain, lipat kain yg menggunung tu, berhias cantik utk suami, jaga anak, cakap baik2,tak ingkar, tak pernah melawan, sentiasa taat? (mana la sempat nk buat semua ni kan … konfem! lagi2 kalau isteri bekerja!)

  kalau isteri pon tak laksanakan tanggungjawab, takyah tuding2 jari sibuk nk suruh suami bertanggungjawab. ini je lah rasenye jalan terbaik utk mengumpul bekalan pahala dengan extreme dan saham akhirat kite. Bantu suami dengan ikhlas dan redha.. bagi je seluruh gaji kite utk meringankan beban suami…insya Allah, suami akan sangat menghargai jasamu..takkan dia nk carik yg lain kalau isteri baik tlg suami, meringankan beban suami. setiap sen duit isteri laburkan utk tlg suami insya allah, Allah akan janjikan pahala kite

  • haah, sampai tercengang isteri tgk pahala besar dia, tak sangke isteri sampai mcm ni balasan pahala yg Allah kasik kalau kite benar2 ikhlas menolong meringankan beban suami kite 😉

 131. apalah yang nak di perbesar-besarkan pokok pangkalnya persefahaman…alhamdlilah jika kita banyak mengigatinya ALLAH SWT dan bersyukur insy’allah ada rezekinya….sy pun x bekerja tapi saya cuba membantu suami saya utk saving duit tiap2 bln alhamdulilah semuanya baik-baik je..ada je rezeki lebih dari ALLAH SWT yg tidak dijangka…jangan lah nak menyalahkan sebelah pihak je bukan ke perkawinan yg di dirikan itu adalah besama jadi semua yg kita lakukan mestilah kene bersama. Tanggunjawap sebagai seorang suami kene wajib tahu dan tanggunjawap seorang isteri pun kene wajib tahu….alhamdulilah..dgn berkat kesabaran walaupun hidup kami besederhana tapi lengkap walaupun sy dan suami belum dikurniakan cahaya mata..:)…(cubalah berpegang pada satu hidup kita di jadikan di dunia untuk apa? untuk beribadat kepadanya jika kita terlalu mempersoalkankah hak kita sebagai manusia memang sampai akhir zaman pun x kan ada penghujungnya…)

  **Nasib kita ditentukan oleh ALLAH SWT mempunyai bahagian masing2 (nasib) wallah’hualam…

 132. aku pon ade..mmg gji aku 3x ganda dri suami tpi kalo duet die hanya utk rokok dgn brg2 peribadi die truk gak laa.umah,kete,duit skolah ank2,duit mto die pon sume nk kne aku bayo.last2 family die pon aku kne tanggung?die?gji dlm mase seminggu je dh abes.pastu mule start nk mintk dgn aku.kalo xksi kne pkul pantang duet ade dlm beg mesti die nk curi..tu ke tanggungjwb suami?kalo bab agama ckp mengalahkn ustaz,solat xpernah tggl tpi kalo ank2 nangis time die tgh tido ank yg kecik bru umo 1tahun pon die pkol gune hanger..bagos ke dpt suami camtuh?sendri mau ingt la nanti.dlm kobor sendri jwb.

 133. dlu sy x bekerja.. tp skrg bkerja.. sy nak dan mmg mahu bkerja utk masa dpn diri + anak sbb nk hrpkan suami, mcm xde mse depan je.. suami x bpendapatan tetap.. ade job ok la sket2.. xde job, 3-4 bulan duk umah.. tensen jgk tiap2 pagi sy kuar bkerja blk lewat ptg.. blk umah jage anak lgi.. kemas umah lgi.. suami jenis xreti membantu kerja2 umah.. dia kata itu keje org perempuan buat ajela.. hm.. anak pon x brp nak ngn dia.. dahtu asik xde je.. duk umah pon bkn nk layan anak sgt.. tp nak bini layan dia.. tpakse jgk sy layan wlaupun penat n xde hati.. kuar umah suka hati je blk ntah kol bp..
  sy bekerja utk masa depan anak sy.. dlu2 masa sy harpkan suami, pernah suami xde duit nk beli susu anak tpakse beli susu murah.. skrg alhamdulilah, sekurang2 nya susu+pampers anak xde terputus.. sbb sy ada.. gaji sy kecil je rm1500.. itu la belanja sy byr nursery rm350, makan anak, pampers, susu.. kos ulang alik keje.. makan.. itupon kdg2 tpkse bagi makan suami.. ntahla.. dlu2 sy x kerja, suami agresif jgk kuar cari job, tp sejak sy kerja mcm lewa je.. ntah ape yg ditunggu tah.. dah tau keje sendri xde pendapatan tetap, kena la lebih usaha.. sy nk bantu dia pon, sy ckup2 makan.. kalau gaduh je, dia ungkit sewa umah sy x tolong.. padahal belanja anak semua sy tanggung takkan la tugas dia sbg ketua keluarga( sediakan tmpt tinggal)pon sy kene galas jgk??..

  sy ni bukan jenis belanja bukan2.. mula2 kerja dlu, sy xde duit beli baju yg elok2.. sy cari baju2 terpakai murah2.. kasut + beg pon beli murah je.. x pernah sy beli berjenama.. apetah lagi mintak pd suami.. suami pulak jenis high taste, klu ade duit boros.. seluar harga rm250, makan nk mahal2.. asik beli gadget itula ini la.. stress btul sy ngn sikap lelaki.. jd jganla kata perempuan ni asik minta duit laki nk beli handbag mahal2 la etc.. x semua mcm tu.. utk 2 bulan pertama sy kerja, mak sy yg pinjamkan duit tuk kos belanja + kos nursery anak.. suami x amik tau pon.. sy bgitau nk anta anak nursery kene byr rm350, dia kata nanti la dia cari duit.. tapi smp sekarang pon x penah bgi sy duit (atau share) tuk nursery anak..
  agaknye sbb sy yg bekerja x dpt jage anak, anta nursery so sy la kene bayar kot?.. hm..

  mmg hidup ni bersama, share.. tp sbg perempuan, kite nk rasa dilindungi, rasa save di bwh jagaan suami.. tp kalau suami asik x mampu je.. duit pon asik xde, mcm mana?.. even anak sakit duit klinik pon sy kuarkan.. kalau satu hari ade hal emergency, mana nk korek duit?.. sbg ketua keluarga, takkan esok nk pakai duit, baru nk terkial2 cari.. mmg sy takut pkirkan masa depan bsama suami..
  nak beli umah kt kl nie? jgn harapla.. kete rosak pon, tersadai 3-4 bulan sbb xde duit nk repair.. apetah lagi beli umah.. mimpi ajela sy nk harapkan suami beli umah..sewa umah pon jenuh, bil api pon asik tertunggak.. astro mmg dh kene potong..nasib baik anak bru sorg.. takut sy nk anak lagi.. sy cucuk perancang pon suami bkn amik kisah, asik tau nak aje.. nk merancang anak x amik tau pon..
  itula lelaki… sblm kawen mmg mcm2 janji manis, dh kawen tinggal janji je.. so jgnla percaya cinta tu membawa bahagia.. sesiapa pon boleh berubah sekelip mata..

 134. umur dah 40an…hampir 3 tahun dah kerja dari gaji mula rm500 sekarang rm700 sebagai guru tadika. Anak ade 5 orang ,2 org IPTA, seorang baru habis spm 2org sekolah menengah.

  Cuba bayangkan saya dengan gaji sebanyak itu menanggung keluarga. Suami langsung x mahu cari kerja. Katanya kalu dia xnk kerja ape boleh saya buat?.

  Jadi dlm hal ni salah siape?

 135. bosan aku baca ayat ahli-ahli neraka(perempuan) seperti diatas….sedarlah diri sikit kau orang ingat duit yg korang kemut sgt tu boleh bantu dalam kubur ke…ko ingat ko hidup selamanya ke…nanti dlam kubur mungkar nakir tanya duit simpanan ko berapa atau tanya berapa banyak pengorbanan ko utk suami…jahil agama la engkorang…patutla Nabi SAW nampak banyak perempuan dalam neraka jahanam…suami adalah raja bagi siisteri , kalu taknak terima hakikat itu buat apa gatal sgt nak kawin…semoga engkorang semua insaf

  • Assalamualaikum..aku sebagai suami sokong sepenuhnya…Wahai isteri-isteri di luar sana kembalilah ke pangkal jalan. Paham islam ni betol2…islam ni bukan susah jika kita sudah paham…. tapi sekarang ramai isteri-isteri yang belajar dari orang yang bukan2…kenapa taknak belajar dengan ustaz2? dan jika betul suami yg bersalah, cuba tegur dan jika tetap juga salah, bwk ke pjbt agama..kan senang. jgn ble dh baca Artikel permulaan cerita ni kamu(isteri-isteri) sudah berasa cukup ilmu tu? Saya tidak bersetuju dengan Artikel ni.

 136. aku bkn2 sape2..aku sama seprti ko iaitu makhluk Allah,..benda tu memang dah tertulis dlm al-quran dan hadis…ko ni mesti jenis xtau sgt psl agama islam kn?kt ic je islam tp hukum halal dan haram ko xtau…hukum syurga neraka pun ko xtau gak ke?dh 2 lau buang bayi tempatnya di syurga ke?lau derhaka kepada suami, tempatnya di syurga ke?jgn pandai ckp je…jgn blaja je tggi tp bab2 agma sendiri kosong…belajar lah sebelum terlambat..skrg ni dh dunia akhir zaman…mcm2 pertunjuk kita dh nmpak kn?so, sblm tlambat, insaf la wahai makhluk Allah.

 137. org pempuan xkan bising2 kt komen ni klu laki benar2 menjadi pemimpin yg btgjwb dan tahu erti sebenar mjadi lelaki tulen..name je laki islam tapi dayus sbb da salu mkn duit bini

 138. salam…semua,mcm2 masalah berkaitan seks setiap hari kita dengar.semua ini ada punca dan jalannya,saya ada tubuhkan group tertutup bagi kita sama-sama membincangkan segala permasalan berkaitan seks,group ini hanya mereka2 yang betul2 memerlukan sahaja dibenarkan sama-sama berbincang

 139. Suami yg x jlnkn tggjwb dgn baik adalah suami yg mangkuk ayun…neraka la jwbnya nnti klu x sedo2x…baik mampus cpt dr nyusahkan isteri..

 140. Saya mohon ampun terlebih dahulu kerna mencelah.. saya begitu terkejut dengan artikel sebegini… saya mencadangkan kepada penulis artikel ini agar mendalami terlebih dahulu tanggungjawab suami dan juga isteri.. kerna artikel penulis lebih cenderung kepada perpecahan rumah tangga…

  Penulis juga semestinya perlu sertakan sekali dalil – dalil dari Al-Quran.. saya melihat penulis tidak menulis nafkah pengiraan sebenar yang patut di berikan kepada isteri. Ayat penulis menjurus kepada persediaan untuk perpecahan rumahtangga.. Islam ini adil jika suami dan isteri memahami setiap tanggungjawab dalam keluarga tiada erti persediaan perpisahan yang patut difikirkan.

  Nafkah zahir kepada isteri juga ada perngiraannya.. kenapa penulis tidak menulisnya? Saya mohon kepada para pasangan masing – masing fahami secara mendalam tanggungjawap suami dan isteri.. sekian..

 141. Assalamualaikum.
  I nk kongsi kisah i ngn husband i. I ni kahwin baru 4 bulan. Husband i bergaji rm950 je. Masa kami kawin segala perbelanjaan kenduri kahwin kami..ayah i yg tanggung. Husband i cuma sedia kan mas kawin ngn cincin je. Senang jadi suami i sbb dpt kahwin mudah. Bulan pertama perkahwinan kami, duit mas kawin i..i guna utk duit minyak moto suami g balik kerje and untuk tanggung mkn minum bulan tu. I syg husband i. Setiap bulan i mnx die rm100 je untuk belanja i. Tp setiap kali x smpai ujung bulan husband akan kata duit x ckup. So i guna kan rm100 tu jugak untuk belanja mkn kami. Dgn kata lain nye, seolah2 rm100 tuh hanya disimpan dekat i. Bile kecemasan suami i tetap mintak. Sepatutnye duit tu hak i. Kami duduk rumah sewa rm250 sebulan. I x kesah dengan rumah mcm ni, perabut xde, suami ade moto je. Tp yg i kisah, bile suami menipu i. Sbgai isteri, jujur la anda semua, kalau anda berada di tmpt i..ape anda akan buat? Suami kerje x tentu masa. Lebih suka menghabiskan masa diluar dengan kawan2. I duk rumah asyik tengok dinding je. Balik rumah lak menghadap handphone main game. I ni kt sbelah tunggul je. Hatta, masuk toilet pon husband bawa handphone bersamanya. Lg menyedihkan, kami psngn yg baru kahwin, tp husband akan sentuh i hanya la sebulan sekali je. Pernah i tunggu husband main game smpai i tertdur, mlm tu seingt i husband i tdur pkul 3 or 4 pagi. Esoknya i cek handphone husband. Sedih bkn kepalang i rasa. Rupanya mlm td husband i melayan video lucah. Tp i dekat sebelah hanya tunggul. I x faham ape yg kurangnye i, i masih muda. 1 lg yg menyedih kn…i perhatilan husband i, setiap kali kalau syahwatnye naik, dia akan mula menerap untuk turun kn syahwatnya. Sedangkan i kt sbelah. I x tahu ape yg x kena. Hampir setiap mlm i nangis. Bkn hanya nafkah zahir x ckup, malahan nafkah batin juga. Sehari yg lalu i mnx husband beli bawang besar ngn cili burung dengan sedikit lauk utk mkn tgh hri. Sbelum husband keluar rumah i nmpk dlm beg duitnya ada rm50 sekeping dengan beberapa keping rm1. I tnya dekat husband harga lauk yg husband beli. Husband kata rm12. Husband hanya beli 4 biji bawang besar, and segenggam cili burung. Agak2 kalau rm12 campur ngn harga bawang tu and cili burung tu bape ringgit? Yg menyedihkan nya, husband i boleh kata rm50 da hbis. Sedih2. I xpernah mintak hidup mewah. I mintak untuk cukup kn sedikit je permintaan i. Itu saja.kalau anda sbgai isteri berada di tmpt i, apa anda buat?

 142. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question which I’d like
  to ask if you don’t mind. I was interested to know how you
  center yourself and clear your thoughts before writing.
  I have had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out.

  I do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints?
  Thank you!

 143. APA HUKUM ISTERI BANTU SUAMI BEKERJA?

  Hal itu sudah dijelaskan dalam siri artikel dilema isteri berkerjaya. Perintah Allah ialah agar isteri duduk dirumah, menjaga rumahtangga, anak dan harta tinggalan suami. Fatimah r.a., Puteri Rasulullah s.a.w. sendiri membantu suaminya membuat roti tetapi tetap dirumah. Ada juga pasangan yang ikut berkerja, tetapi mereka bekerja dengan suami mereka, berniaga dan sebagainya. Pelajarannya ialah selagi rumahtangga tidak terabai dan tiada fitnah nusyuz maka hukumnya harus. Keperluan utama ialah kedamaian dan kesejahteraan rumahtangga.

  Jika pendapatan suami mencukupi untuk menyara kehidupan yang sederhana dan ditambah dengan habit berpuasa, maka isteri tidak harus keluar bekerja. Dalam hal ini suami boleh jatuh dayus jika ia masih membenarkan apatah lagi menyuruh isteri keluar bekerja. Ini bagi mengelak fitnah nusyuz dan menjaga kebajikan anak-anak di rumah.

  APA HUKUM SUAMI MAKAN GAJI ISTERI?
  Asas hujah kami ialah pencarian nafkah itu tanggungjawab suami. Isteri bekerja adalah dengan kebenaran suami. Namun begitu kami juga telah jelaskan bahawa suami yang bermaruah tidak akan memaksa isteri bekerja. Jika terpaksa juga maka ia adalah atas dasar desakan kehidupan dimana pendapatan suami tidak cukup. Ia juga atas persetujuan bersama. Sekiranya suami cukup pendapatan, ketetapan Allah ialah agar isteri kekal di rumah. Tiadalah isu suami makan gaji isteri dalam hal ini.

  Semak semula UNTUNGRUGI ISTERI BEKERJA termasuk contoh-contoh yang telah kami beri. Bagi kami perbelanjaan yang tidak seharusnya keluar sekiranya isteri tidak bekerja seperti kenderaan tambahan, belanja perjalanan, maid, taska dan sebagainya BUKAN TANGGUNGAN SUAMI kecuali jika suami mampu dan sukarela menanggungnya. Itu saja fokus kami agar anda kira semula untung ruginya isteri bekerja.

  Memang kebanyakkan kes yang diajukan kepada kami adalah isteri ingin berhenti bekerja namun ekonomi keluarga tidak mengizinkan. Dalam hal ini isteri yang bekerja adalah atas dasar perintah suami walaupun tidak begitu rela. Isteri seharusnya berusaha menjaga diri menjauhi segala fitnah nusyuz jika keadaan memaksa mereka bekerja.

  Bilamana gaji suami kecil dan tidak mencukupi, hendaklah diatur melalui prioriti perbelanjaan. Segala keperluan asas rumah tangga harus ditanggung oleh gaji suami dahulu. Apabila itu tidak mencukupi barulah menggunakan gaji isteri. Perbelanjaan asas rumahtangga adalah jihad fi-sabilillah bagi seorang suami. Oleh itu Pemberian pendapatan isteri kepada suami menjadi harus atas dasar darurah. Harus diingat darurah itu bersifat sementara, bukan selamanya. Suami harus berusaha keras untuk segera menamatkannya.

  Oleh itu jika setelah gaji suami habis namun masih ada yang kurang, disitulah datangnya harus bagi isteri menyerahkan pendapatannya untuk sara keluarga. Isteri pula harus niatkan sebagai infak atau sedekah kepada suaminya yang kekurangan. Suami pula harus ingat itu hanyalah ikhsan isteri dan mereka berhutang MORAL dengan mereka.

  BAGAIMANA SUNNAH KHADIJAH RA YANG MEWAKAFKAN HARTANYA?

  Inilah pokok hujah yang membolehkan suami menggunakan harta isteri. Namun lihat dahulu untuk tujuan apa? Ia HANYALAH untuk tujuan jihad fi sabilillah, bukan sewenang-wenang untuk memenuhi kepentingan peribadi sang suami semata-mata.

  Terlalu ramai kes yang diajukan kepada kami merujuk situasi dimana suami mengambil kesempatan dari keberadaan harta isteri. Begitu ramai suami yang lepas tangan tentang bil semasa dan belanja makan pakai keluarga hanya kerana isteri bergaji dan berharta. Sekali lagi kami ulangi itu bukan yang kami sarankan. Suami begini adalah dilaknat Allah dan isteri yang bersabar dengan suami seperti ini mendapat ganjaran yang sangat besar disyurga jika mereka redha dan terus bersabar.

  Lebih malang lagi dimana ada suami yang mengambil mudah akan tanggungjawab mereka. Isteri dan anak diajak duduk serumah dengan mertua. Tambahan pula ibu suami terlalu memanjakan anak lelakinya. Lebih parah lagi bila peraturan Islam tidak berjalan dalam percampuran warga di rumah mertua. Isteri akan tertekan kerana tiada kebebasan mengurus rumahtangga dan terlalu kerap berlaku konflik dengan keluarga mertua. Boleh anda bayangkan bagaimana suami dayus ini mampu membina syurga rumahtangga?

  Ramai juga suami yang merokok, kaki mabuk, masih menghabiskan masa berpoya-poya dengan aktiviti clubbing, mementingkan hobi berlebihan seperti bermotor besar, modifikasi kereta, drifting, memancing, golf, berjudi dan banyak lagi. Semuanya menghabiskan wang sendiri dengan mengabaikan tanggungjawab rumah tangga. Bukan sahaja isteri harus memikirkan belanja keluarga, malah suami turut meminta wang untuk memenuhi hobi sendiri.

  Lebih menjijikkan lagi bagi para suami yang malas bekerja, tetapi tidak habis-habis menambah isteri yang bekerja, kononnya menyanyikan sunnah poligami. Isteri tua sering menjadi mangsa. Perhatikan kes study yang telah kami berikan.

  Kes-kes sebegini amat dikesali dan ia tidak Islamik sama sekali. Tentunya suami begini dalam katagori dayus dan tempatnya adalah neraka jahannam. Apa itu jahanam dalam rumah tangga? Rasanya anda boleh bayangkan sendiri…

  HUTANG SUAMI TERHADAP ISTERI?

  Soalan ini mudah sahaja. Jika isteri memberi dengan ikhlas kerana kasihan dan sayangkan suami yang baik, ia tidaklah menjadi hutang dan tiada isu lagi.

  Apabila isteri tidak redha, suami pula setuju dengan akad ‘pinjam/berhutang’ wang untuk contohnya belanja rakan pejabat makan-makan atau nak beli motor besar, nak kawin satu lagi… maka HUTANG WAJIB DIBAYAR dan isteri boleh menuntut. Jika satu masa suami kembali berakhlak dan isteri redha, hutang boleh dihapus kira oleh isteri atas dasar kasih sayang. Itulah hakikat bahawa perkahwinan itu satu perkongsian. Kerana itu segeralah ajak suami anda kembali kepada cara hidup Islam yang sejahtera.

  KESIMPULAN
  Apa sahaja harta peribadi yang tidak dari hasil pemberian suami sewaktu bernikah tidaklah menjadi hak suami sama sekali secara hukum. Ini termasuklah wang simpanan isteri sebelum berkahwin, harta pemberian atau pusaka dari keluarga isteri atau apa sahaja. Namun jika ada keperluan yang jelas ada siroot dan jihad sabilnya, bukan atas jalan maksiat lalu isteri mahu memberi dengan rela atas dasar kasih sayang terhadap suami, maka ia menjadi harus.

  Pemberian isteri kepada suami atau permintaan mendesak dari suami yang mengabaikan nafkah keluarga, bahkan untuk memenuhi hobi dan nafsu gila suami adalah HARAM. Ini boleh manggalakkan kemaksiatan dan budaya dayus di kalangan suami. Hasilnya pasti NERAKA RUMAHTANGGA.

  Kami harap kami sudah menjawab setiap persoalan yang bermain di minda anda yang bertanya. Cetusan kami mengikut apa yang kami kaji dan amalkan. Jika anda ada ketetapan yang lebih baik, sila jangan memberatkan minda untuk mengikuti cetusan kami ini.

 144. sblm ni saya n suami tgl d selangor..baru2 kawen, saya mengandung dan terpaksa berhenti kerja krn alahan yang teruk..pada mulanya keluarga mertua seolah2 memarahi saya kerana menggap saya seperti akan menyusahkan suami kerana tidak bekerja..genap 5 bulan mengandung, saya dapat kerja gov dan dihantar ke sabah. 3 bulan pertama saya lalui berjauhan dengan suami sgt menyiksakan.. suami telah mengikut kawan2 yang tidak baik dan mula terpengaruh..bygkan masa tu tengah mengandung dan suami buat hal pulak.. disebabkan itu, klurga mentua saya meminta supaya suami saya mengikut saya ke sabah.. skang telah hampir 2 tahun dan suami tidak bekja..alsan x sesuai ngn jiwanya dan gaji disni terlalu kecil jika nk bndingkan kerja smjung. saya yg terpksa menanggung segala perbelanjaan keluarga dan yang paling menyedihkan saya terpksa menipu kelurga saya di kg malah kelurga mntua demi mnjga maruah suami saya mmberi tahu bahawa suami saya pon trut bekerja.. kdg2 suami seolah2 tidak paham bila saya cakap duit x cukup..dia akn bertnya apa yang saya belanjakan sampai habis.. seolah2 dia x tahu semua hutang2 dia, kredit kad, kereta, loan saya yang tanggung.. saya buntu.. dia ingin pulang ke smjung dan bkerja di sana..tp saya bimbang dia akan mula terpngaruh semula dengan kawan2nya..

 145. sy tgh demam..tp suami x amek taw pun sakit pening sy… dh mkn ke blm.. dia tido je smpai tghari… sy suh beli brg dapur sikit..sy nk msk..tp dia jwb x pyh..dia suh mkn roti je.. bl dia bgn tdo..dia tanye kucing2 dia dh mkn ke blm.. sedih nye hati sy

 146. Achieve the look by blending audacious elements with the contemporary minimalistic approach.
  But even if you can’t do that, it’s reasonable to believe you know
  what you’d like your bedroom to look like, and what kind of furniture you
  need to have. I prefer to use the “hands on” approach rather than creating
  work on a computer.

 147. Mohon rujuk : Keputusan Majlis Fiqh Sedunia dalam persidangan yang ke-16 bertempat di Dubai pada 9-14 April 2005. Mohon baca dengan teliti…

 148. How To Increase Online Sales On Facebook

  Modest and medium firms are especially at gain utilizing cost-free advert sites BuyFromSeller.
  This is so as they are ready to drastically lessen the value of producing
  advertisement. The usefulness of world wide web advertising is also an advantage to end users of the platform.

  Unlike in other advertising platforms like the
  print and electronic media, on the web advertisement
  has been identified to be much more effective as regards
  converting the audience to customers, and cost-effective
  considering the value of making such ads. Contemplating the simple fact that inserting advertisements on BuyFromSeller.com is free, tends to make it an even double gain.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s