Prosedur mengambil anak angkat mengikut undang-undang di Malaysia Menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

*Pemohon boleh memohon sama ada melalui surat, faks, telefon, e-mel atau datang sendiri ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah (PKMD) di mana pemohon bermastautin.

*Pemohon akan diminta mengisi borang permohonan. Borang yang telah lengkap diisi hendaklah dikembalikan bersama-sama dengan dokumen-dokumen yang diperlukan seperti berikut:

(1) Surat sokongan / pengesahan daripada pegawai perubatan.

(2) Salinan sijil nikah / sijil pendaftaran perkahwinan.

(3) Salinan kad pengenalan pemohon (suami dan isteri).

(4) Lain-lain dokumen yang berkaitan.

Siapa yang layak mengambil anak angkat?

*Pasangan suami-isteri yang sah, ibu tunggal (ibu tunggal) yang menetap / tinggal di Malaysia.

Bila dan bagaimanakah anak angkat dapat disahkan sebagai anak pelihara mengikut undang-undang?

*Permohonan boleh dibuat dalam masa tiga bulan selepas menerima kanak-kanak dalam penjagaan pemohon. Permohonan hendaklah dibuat kepada Mahkamah Seksyen atau Mahkamah Tinggi dengan melantik peguam untuk urusan mendaftarkan Notis Pengangkatan. Akta yang digunapakai bagi proses pengesahan pengangkatan cara ini adalah merujuk kepada Akta Pengangkatan 1952 (Akta 257).

*Permohonan cara kedua adalah dengan membuat permohonan kepada Jabatan Pendaftaran Negara di bawah Akta Pendaftaran Anak Angkat 1952 (Akta 253). Permohonan untuk pengesahan ini hanya boleh dibuat selepas dua tahun anak pelihara dalam penjagaan keluarga pelihara. Bagi keluarga yang beragama Islam permohonan untuk pengesahan anak pelihara hanya boleh dibuat melalui Akta 253, iaitu Akta Pendaftaran Pengangkatan sahaja. Permohonan untuk pengesahan pengangkatan hanya boleh dibuat selepas dua tahun anak pelihara berada dalam jagaan pemohon. Permohonan boleh dibuat di Pejabat Pendaftaran Negara.

Peringatan:

Mengambil anak angkat secara sendiri perlu dimaklumkan kepada JKM mengikut seksyen 35(1) Akta kanak-Kanak 2001 tidak lewat daripada seminggu selepas pengambilan dan sekiranya gagal memaklumkan dan jika disabitkan kesalahan denda maksimum adalah sebanyak RM10,000 atau dua tahun penjara atau kedua-duanya sekali.

– Sumber : Jabatan Kebajikan Masyarakat Malaysia

564 thoughts on “Prosedur mengambil anak angkat mengikut undang-undang di Malaysia Menerusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM)

 1. saya shakila dari kuantan, ingin mengetahui dengan lebih lanjut mengenai pengambilan anak angkat di rumah kebajikan. saya mempunyai seorang kakak yang telah berkahwin selama 4 tahun dan belum lagi memperolehi cahaya mata. sebelum ini kakak saya ingin membuat permohonan untuk mengambil anak angkat dari rumah kebajikan kuantan. tapi kakak saya diberitahu oleh pihak berkenaan bahawa proses untuk mengambil anak angkat memakan masa yang lama, antara 2 tahun hingga 3 tahun. saya ingin tahu benarkah begitu lama proses tersebut. umur kakak dan abang ipar saya dalam 32 tahun, jadi tak kan begitu lama mereka ingin menunggu untuk mengambil anak angkat. saya berharap ada pihak yang dapat memberikan penjelasan berkenaan proses pengambilan anak angkat tersebut. sekian terima kasih

  • ibu shakila,saya dalah anak dari indonesia yang mendambakan punya kelurga utuh.saya berumur 21 tahun.apakah bisa saya yang dijadikan anak angkat untuk kakak anda.saya bersedia jadi warga negara masyia dan saya akan menyayangi kaka anda layaknya orang tua saya sendiri.tolong balas ke email saya atau telpon ke no hp.saya. 085282613767

   • Kau memang meroyan la… ada ka nak offer jadi anak angkat sedangkan kau dah 21… kau ni sakit ke hapa?

   • hahahahha… Muhammad Irfan dari Indonesia cukup lucu ya!
    Sudah umur 21 masih butuh dijadikan anak angkat..
    Memang otaknya sudah pusing barangkali ya.. DIa mahu diambil sebagai anak angkat, ada hati mau jadi orang malaysia ni.. sebenarnya dia itu hanya mahu jadi warga malaysia. itu saja. nak jadi anak angkat… mana tahu akhirnya nanti.. ibu angkat nya itu yang diangkat nya bawa pulang Indonesia.. wakakakakakk… lUCU bangat!!

   • o assalamualaikum…kpd saudara dan semua yg senasib dgn kita.Di sini aku ingin menasihati kpd anda semua supaya berhati-hati dgn orang yang menawarkan anak untuk dijadikan anak angkat.Hal ini telah terjadi kepada diriku.
    ceritanya begini kalau kau nak tau……
    Semalam aku pernah menerima sms dari seorang lelaki mungkin sendikit yang menawarkan kpd aku seorang baby untuk d jadikan anak angkat.Lelaki itu katanya dari johor bharu.
    Dia telah menceritakan lebih kurang tentang asal usul budak itu.Katanya budak itu sudah ada surat beranak dan dokumen yang diperlukan.Aku bersetuju untuk jadikan baby tersebut sebagai anak angkat.
    jarak antara aku dgn lelaki tersebut mungkin sendikit ialah aku tinggal d KL dan lelaki tersebut tinggal di johore bharu.Lelaki tersebut macam orang yang ikhlas bercakap.Dia sanggup menghantar baby tersebut kepada aku di KL.Katanya dia tak mintak apa-apa bayaran pun.cuma mintak duit minyak jer.Aku bersetuju bayar RM200.Tapi dia suruh aku masukkan duit dalam akaun nya terus.Aku masukkan RM100 Jer dulu dan RM100 lg by hand aku cakap.Lelaki tersebut pun bertolak dari Johore bharu.Selepas setengah jam lelaki tersebut mengatakan keretanya rosak dekat alor gajah.Dia menyuruh aku membayar RM250.Dia sekarang dekat bengkel.memandangkan itu aku masukkan duit RM100 dulu.dia terus kan perjalanan menuju KL.dan aku mencadangkan untuk berjumpa di balai polis tempat ku.selepas tiga jam aku bertanya lelaki tersebut dah sampai di mana?dia cakap dah nak sampai.Selepas sejam aku tanya lagi dan dia cakap dah nak sampai dalam masa 20 minit lagi.selepas 20 minit aku call lelaki tersebut tetapi telephone lelaki itu dah tak boleh di hubungi.Operator yang jawab.Sampai skrg lelaki yang nak tawarkan anak angkat tadi tak sampai-sampai aku bersyukur pada tuhan kerana menyedarkan diriku.ok lah kepada anda di luar sana, naasihat aku sekali lagi supaya berhati-hati dan jangan terburu-buru.

  • saya sudah berkahwin..tetapi tidak mampu menjaga anak yang bakal di lahirkan pada bulan 12 ini..jika saudari berminat,saya ingin menyerahkan kepada saudari..syratnya,mestilah keluarga islam dan berjanji untuk menjada dengan baik dan mengingatkan dia bahawa saya dan isteri sangat sayangkan dia….jika saudari bersetuju,boleh tinggalkan nombor telefon di sini untuk d hubungi

  • Assalamualaikum..
   Sesiapa yang inginkan anak angkat di kuantan,sila hubungi saya secepat yg mungkin..

   Email:awis2020z@gmail.com
   H/P: 019-9457736

 2. saya shahrizal dari johor.5 tahun berkahwin dan belum menimang cahayamata.baru2 ini ada sepasang suami isteri warga indonesia dan berasal dari acheh ingin memberi anak mereka kepada kami.masaalahnya,ibu kepada bayi ini tidak mempunyai sebarang dokumen pengenalan diri yang sah.pernikahan juga dijalankan hanya menggunakan kiya’i.masaalah saya sekarang,bagaimana cara yang betul untuk proses pengambilan anak ini?dan apakah status anak ini,kerana ibu bapa adalah pendatang haram?

  • en shahrizal, saya nak tahu macamaner penyelesaian atau jalan yang diambil kerana mengalami masalah yang sama. TQ

   • salam….saya pernah mengalami sitiasi yang sama……ank 2 boleh dapatkan surat beranak tapi taraf warganega tidak akan dapat ……..soalan inii pernah saya ajukan kepada pegawai pendaftaran….

  • Sharizal dan Ira,

   Sila datang ke pejabat kami di;

   Ejensi Anak Soleh Sdn Bhd
   Jalan 21/45A, Taman Lembayung
   43000 Ampang Jaya
   Selangor

   Jam: 9:00 AM – 5:00 PM

   Kami boleh sediakan dokumen yang kamu kehendaki. Yuran PERCUMA jika datang dari 01 Ogos – 01 Sept 2010. Segera. Ini promosi Aidulfitri.

   • assalam..saya bakal menerima anak angkat dari seorang wanita indonesia…
    kini sya dan isteri yg menjaga wanita trsbut sehingga d jangka bersalin pada bulan 5 nt…
    wanita tersbut tiada dokumen perjalanan langsung…
    saya nk uruskann dokumen cmne ye?? bole x sape2x bantu saya???
    emailkan no telefon pd saya bole x .. untuk uruskan anak tersebut sebagai anak angkat saya yang sah nt…
    mirkosasuke@gmail.com

 3. saya husne ingin bertanya sekiranya saya telah memelihara anak angkat perempuan yang dilahirkan di selangor tetapi tidak mendapat status warganegara kerana ibunya rakyat asing dan di dalam surat beranak hanya dinyatakan status ‘bukan warganeraga’.

  • En Husne,

   Ini masalah mudah. Apa yang saya sarankan, gunakan liquid paper, sila padamkan kan perkataan BUKAN itu dan maka dari saat itu, anak saudara sudah menjadi Warganegara.

   Sekian,
   RITA

   • rita:
    semudah tu ke nak tukar status bukan warganegara ke status warganegara. guna liquid paper???? ni bukan zaman paliolitik.
    maaf sbb ckap mcm ni tp mungkin cik rita lupa
    ni negara MALAYSIA…bkn negara kerajaan langit….

   • Kau baca bahan bacaan macam ni Fatin. Patut la ekau tak berkembang idea2 kau kan?

    Sekian,
    RITA

   • rita:
    saya rasa awk ni ada masalah…..
    sila rujuk rmh sakit jiwa yg terdekat
    dlm kadar SEGERA…!!!

  • Saudari, saranan oleh Kerry Lee adalah tepat. Sila hubungi beliau dan berkahwin dengan Kerry dengan kadar segera. Kalau Kerry Lee tak menepati citarasa, mana la tau Kerry Lee tu berbulu ketiak tengik, atau bermulut senget… Saya sarankan jua utk anda melihat calon2 lain dalam Hero Remaja… Tapi ramai dalam Hero Remaja tu tak minat dengan perempuan pun.

   Sekian,
   RITA

 4. Saya memberi anak saya kepada pasangan suami isteri dan anak saya adalah anak yang tidak sah. Jadi, sekiranya saya ingin mengambil semula anak saya, adakah dibenarkan undang2?

  • perbuatan ingin megambil semula anak yang telah diberikan adalah perbuatan yang kejam dan mementingkan diri sendiri. bayangkan perasan pihak keluarga angkat yang telah membesarkan anak angkat dengan penuh kasih sanyag, tiba-tiba hendak di tuntut semula oleh ibu kandung..ini adalah perbuatan yang akan menimbulkan perbalahan diantara kedua belah puhak..sepatutnya semasa handak menyarahkan bayi perlulah fikir masak2 sebelum membuat keputusan supaya tidak timbul masalah dikemudain hari..terus terang saya katakan tindakan ini adalah tindakan mementingkan diri sendiri dan akan menyusahkan semua pihak…

   • nora..kita x blh nk slahkn ibu kndung baby mcm tu je tnpa usul priksa..kita x tau apa msalah sbnrnye,@ mgkin ibu angkat nk ptuskn hub baby dgn ibu kndung,tu alasan nk ambik smula

   • azira,pendapat sye jka ibu itu tlh beri anknya kpd kluarga lain,tidak sepatutnye die ambil smule..ckplah skdr mengenali ank itu,jgn ambil dari kluarge angkat,,krn ibu itu sndr yg telah menyerahkn ank dia…kluarga angkat jg merupakan ibu dan ayah…

   • nora..saya de menyerahkn anak saya sbagai anak angkat dgn pejanjian yg tertentu,apabila pihak kluarga angkat ingkar dgn pjanjian tersebut adalah wajar kita mengambil blik anak kita kembali..

   • masalah ni tak timbul jika sblm proses penyerahan anak tu di adakan perjanjian hitam dan putih.

   • memang. saja setuju sangat. sbb sy pernah terkena . sy dah jaga sebulan sepasang budak. dengan fikirkan kerinduan atok dan nenek yang membelanya, saya bw budak2 tu pi menziarah. tak sangka depa ambil semula. sakitnya hati

   • btl kte cik azira 2..ibu angkt skrg ni rmai yg nk pshkan ank 2 dri ibu kndung…xadil la cm 2..xkesah la dye da brhbis bnyk duit untuk budak 2…spe suh dye ptuskan hbungan ibu n ank 2..mmg ptt pon ibu kndung 2 ambk smula ank dye…smpai bla2 pon ank 2 ttp ank kpd ibu kndungnye…..xdew spe blh hlg….law nk sgt ank…buat jew la..ni x,ad psgan yang xmo ank,tp nk ambk ank angkt..xptit kannnn…….???fikirla sedalam dlmnye

  • Siti Rohani,

   Nama kau ni sedap tapi perangai kau ni, tahap apa pun aku tak tau. Sedap aje kau nak ambik balik kan. Kau ingat ni bra ke? Kau boleh pinjamkan bra cup 36D kau tu kepada kawan atau jiran kau, esok kau ambik balik wpun jiran kau tak basuh. Kau ingat cam tu ke? Aku ingat, kau ambik niat nak kawin balik dan lepas tu dpt kan anak kau sendiri. Budak tu dah in good hands, kau nak huru harakan kenapa? Kau ni kan, kalau depan aku, aku seligi aje aku rasa. Dah dah, kau pi cari jantan kau suka (bukan dalam Hero Remaja OK), kau kawen dan dpt anak. Sebab kau tu subur!

   Sekian,
   RITA

   • cik rita oooiii…
    apa ada kena mengena bra cup 36D pastu tak basuh, ko ingat anak angkat tu mcm bra busuk ko ke…..(tak hbs2 dgn hero remaja dia…)

   • salam,,,siti
    betul awak ckp tu,,sekarang ni kluarga saya mengelaminya, saya dah jaga dari 2minggu sekarang dah 5 tahun….kami x pernah pisahkn dia ngn ibu kandung dia,,,bila dia cal kami bg ,,,bila nak bawa anak dia ber cuti pun kami bg,,,tp dalam 3 minngu lpas dia minta izin bawa bercuti dalam 3 hari,,,rupa nya dia bwa lari,,,seminggu kami mnangung derita,yang paling xtahan bila cal dia tutp hadset…menderita kami sekluarga…., kami buat smbhyg hajat….macam2 usaha…akhirnya bantuan ALLAH dpt kami kesan ..mgkin ALLAH buka hati dia untk on hadset ,,dapt cal dia…tp dia buat perjanjian yang km boleh tgok tp xleh ambil,,kami terpaksa tipu yg kami setuju ,,kami pergi untuk ambil blik walau pun jauh,,,,,SAMPAI KES POLIS JUGA,,akhirnya dapt kat km blik sbb kami ada surat akuan penyerahan anak angkat ,,,lagi pun anak ni nak dengan kami,
    macam2 ibu kadug dia ckp,,,

    buat masa ni hidup kami x tenteram ,,,,,bila dia cl kami kan rasa xsedap hati…

    yang jadi masalah,,,mgu ni dia nak bawak anak dia jalan2 ,,patut ker kami bg,,kami dah trauma ..kami takut.pisang beruah dua kali,,bantulahh kami

  • Fikiak lah 7 kali sebelum kase same olang, mak mertua aku pun gitiu jugak olang kase same die balu lahit 14 hali loo, kini dah bosar sonang apak nyo..omak nyo nak ambik..apa ko…gitiu kato wan kamarruddin ..of ‘sebut syariah’ kato..aku harap dio ado baco dan buat comment lak …kat mak bapak sebagini…rupa …

   • wan kamaruddindin…likely will says.. kato ‘apo ko jadah nyo lah..sodap menenggek sodap buang sodap2 nak ambik semula banyak cantik…olang jago berak konciang siang malam berjago,sakit domam nyo.. dah bosa sonang jago..nak lak ambik balik …ponggong pusing belakang den nak nengok..putih ko itei..sorry lah yerr..forgive me..would u..if u want me 2 helps u either ways let me know..i love 2..

 5. Saya berusia 33tahun dan seorang ibu tunggal. Berjawatan tetap kerajaan. Saya ingin mengambil anak angkat perempuan memandangkan saya telah mempunyai 2 orang anak lelaki berusia 9tahun dan 4tahun. Apakah syaratnya sekiranya saya telah mempunyai anak.

  Adakah anak angkat perempuan dibenarkan sekiranya saya telah mempunyai anak lelaki.

 6. Saya nak tahu jawapan apa yang diberikan kepada pertanyaan Cik Fiza pada 18 Ogos 2008. Adakah seorang yang belum berkahwin dibenarkan mengambil anak angkat dari Malaysia atau luar negeri? apakah syarat-syaratnya?

  • Saudari,

   Boleh tu boleh. Kalau nak ikut channel yang proper, memang tak boleh. Tapi ada cara lain, cari orang yang nak serahkan anak diorang. Kau dapatkan daripada orang ni, ambil surat beranak sekali lepas tu within ONE week, kau pergi daftarkan dengan Jab Pendaftaran dan Jab Kebajikan Masyarakat. Jadi dia dah jadi formal dan kau boleh berangan ke sana sini dengan anak itu!

   Sekian,
   RITA

 7. Shakila,

  Saya rasa proses penambilan anak angkat x lah lama sangat macam tu
  Sebab baru 6 bulan lepas kawan baik saya baru dapat anak angkat secara sah dari JKM negeri Kedah. Kawan saya tu dah kawin dekat 4 tahun tp dah banyak kali keguguran disebabkan oleh faktor kesihatan… tapi kedua-dua mereka kakitangan kerajaan….. degan pendapatan yang cukup selesa….

  Saya difahamkan selepas mendaftar dengan prosedur yang ditetapkan, selama lebih kurang 5 @ 6 bulan dia dipanggil untuk mengambil anak angkat tersebut. Pada masa tu baby tuh baru berumur satu hari… Anak yatim piatu katanya…Sekarang ni baby tu dah pun umur 6 bulan….

  Alhamdulillah tercapai hasrat kawan baik saya nak timang anak…

  Kepada sesapa yang ada niat baik ni… cubalah apply, mana tahu… selain dapat anak angkat, dapat juga kita memberikan kasih sayang pada mereka yang memerlukan…
  Apatah lagi pada anak-anak yatim yang kehilangan ibu bapa… besar sekali pahalanya…

 8. ok lah tu.korang2 ada orang- kira anak -simpati dgn kite ..masa dah tue nanti -sejuk rasa di hati-dapat panggil anak jugak…yg tak dapat anak tu.takdir illah..suroh kita berkati anak angkat..kot wallauallam.

 9. kadang kadang ada anak pun belun tentu dapat menjaga kita bila dah tua nanti .Melihat nasib orang tua yang di tinggalkan di pusat pusat kebajikan .. kadang kadang terpikir dalam hati , mengapa sampai jadi macam ini .. disisihkan oleh anak anak .. peratus menunjukkan penghuni lelaki lagi ramai dari perempuan .. ingatlah ..apa pun tindakan kita semasa muda ini pikirlah pasal anak anak .. anak anak akan bertambah dewasa dan kita akan bertambah tua dan tak berdaya .. janganlah abaikan tanggung jawap kepada anak anak dimasa mereka maseh memerlukan kita ..

  • Oi Kebayan, kalau nak ambik anak angkat, jgn buat niat cam tu. Nak jaga kita masa tua lah apa lah. Kau ni melayu apa ntah… Biasa la tahap mental orang2 melayu kan… Apa dah… Sekolah bertingkat, tapi hotak letak kat gerobok.

   Macam ni, kepada sesiapa nak ambik anak angkat niat kena betulkan. Niatkan “With this adoption, I wish to give a better life to this baby which in future will be my son/daughter for I have what it takes to take care of another being” Stop there, and do not hope all the nonsense.

   Maaf pi singkap kamus kalau korang tak paham!

   Sekian,
   RITA

   • batak RITA oii….
    kebayan tu cakap kes yg mmg ada berlaku….
    yg ko nk kutuk org melayu tu apahalll…
    aku rasa ko ckap pasal ko sendiri.Sekolah bertingkat, tapi hotak letak kat gerobok tu sebenarnya ko kn….

 10. kadangkala di zaman ini ..manusia mengalami tekanan diri-keluarga dan ekonomi..kita tidak dapat ..” pointing finger only” kadang kala kita yg dah tua ini tak sedarkan diri dgn kerenah ”'”halimun””’diri sendiri.. (diri kita yg dah keadaan menanti..jgn lah hendak membebani..) menambah derita kpd mereka lagi, yg bersempati.

  Walau pun aku tidak berjaya di dunia ini .. bagi diriku , memang tidak ada cita2..mengharapi atau akan menanggok simpati ..dari mereka bila dah tue nanti..cuma mengharapi-mendoakan kejayaan kehidupan mereka sendiri..itu pun aku dah banggakan diri.

  (Rumah org tua2 kerajaan atau berbayar – kg saya RM350 sebulan dgn penjagaan rapi-lebeh baik drp tinggal bersendirian (pdgn saya-maklum lah org dah berumor ini suka tinggal bersendirian)….bila dah tue nanti apa lah yg hendak kita nak “tangisi” lagi..masa kata pergi,kubor kara mali..baik punya man yg ni)

 11. Cik Siti Rohani binti Jusoh…..saya rasa ,untok memendekan cerita.buat cara pemohonan biasa – pengambilan anak angkat atas pesetujuan kedua2 “keluarga” sekarang.brangkali tampa atau tak osah lah nak bangkitkan ,kaitan langsung kata kata anak sendiri masa buat permohonan-nanti berpanjangan kes pula ,cuba rundingkan dgn “keluarga anak tu dulu” sebelum memohon…take cares

 12. Kata2 biasa drp memeningkan kepala, jika bermasaalah atau berpanjangan ..atas sefahaman keluarga tersebut…buat surat aku janji sefahaman penyerahan jagaan yg sah (untok menyelakan diri drp pekara2 yg tidak di ingini atau ungkitan di kemudian hari),dgn butir2 kelahiran tersedia ada …tampa di ubah.

  Lagi pun benda dah terjadi.yg utama kita dapat meredakan diri drp tangisan merindui.

 13. saya nak tanya..jika perempuan belum berkahwin tetapi mempunyai pekerjaan profesional dan bergaji stabil..bolehkah mengambil anak angkat?

  • Halida,

   Professional tu apa? Doktor ke? Guru ke? GRO ke? Apa tu? Stabil tu pulak berapa? RM1000 ke? Kalau RM1000 memang la stabil, kalau kat kg. So sila define kan please.

   Sekian,
   RITA

   • rita,
    tak tau le negara mana yg iktiraf GRO tu kerjaya professional. IQ ZERO la ko ni….

 14. Prosedur pengambilan anak angkat:

  http://www.moha.gov.my/eng/3rdLevel.asp?tt=27&parentid=514&contentID=518

  Rasanya wanita yang single (tidak berkahwin) tetapi mempunyai pendapatan tetap boleh mengambil anak angkat dan rasanya kena berusia 25 tahun keatas, sebaik-baiknya dah 30+ lah.

  Sebaik-baiknya rujuklah kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (Social Welfare Department) sebelum mengambil anak angkat, untuk menentukan sama ada anda layak atau tidak.

  Kalau anak angkat itu dari ibu bapa bukan warganegara Malaysia, walaupun anak itu lahir di Malaysia, anda harus merujuk kepada Jabatan Imigresen (Immigrations Department), Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dan juga Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

  Kalau anak tu dari luar negara juga, maka mmg wajib rujuk kepada Jabatan Imigresen.

  Yang pasti, prosedur mengambil anak angkat bukan warnganegara (atau beribu-bapa bukan warganegara) lagi rumit kerana kena melibatkan Jab. Imigresen.

  Kalau anak angkat dari Malaysia, hanya perlu ke JPN dan JKM. Tidak melibatkan Jab. Imigesen kerana dah local.

  Nak ambil anak angkat, harus ada:

  1. Statutory Declaration dari Ibu/Bapa Kandung menyatakan mereka ingin menyerahkan anak tersebut kepada keluarga angkat.

  ATAU

  2. Report Polis – dalam kes anak-anak didera, terabai, bayi ditinggalkan, bayi dibuang.

  DAN

  3. Surat dari Jabatan Kebajikan Masyarakat menyatakan pihak JKM menyerahkan anak tersebut kepada anda.

  Pastikan anda ambil anak tersebut secara SAH dari segi undang-undang Malaysia dan insyaAllah usaha anda diberkati.

 15. jika saya ingin mengambil anak angkat dari sesuatu rumah anak yatim persendirian iaitu tidak ada bantuan kerajaan,anak itu tidak mempunyai surat beranak,mana saya perlu pergi dahulu n ape prosedur,tq

 16. saya seorang anggota polis berasal dari sabah dan bertugas di kuala limpur.saya ingin mengambil anak angkat dari sabah.saya ingin mengambil dari anak hasil luar nikah kerana ibu anak tersebut tidak menginginkan anak tersebut.persoalan saya,bagaimna pla proses bagi anak angkat seperti kes ini.?kes anak luar nikah yang ingin dijadikan anak angkat?terima kasih

 17. sy seorg lelaki single (belum berkahwin)… ingin mengambil anak angkat..
  adakah boleh??
  dan apakah prosedure yang diperlukan??

  • Saudara Nizwan, kalau kau memang ada nafsu kat ppuan aku suggest kau pi kenal dengan Haryati kat bawah tu hah. Lepas tu kenal2, kawen dan dpt anak. Tak de isu lah nanti.

   Sekian,
   RITA

 18. salam, saya seorang perempuan dan belum berkahwin. boleh tak saya mengambil anak angkat? sbb syarat kat sini cuma untuk yang dah berkahwin sahaja?

  • Saudari Haryati, kalau kau memang ada nafsu kat lelaki aku suggest kau pi kenal dengan Nizwan kat atas tu hah. Lepas tu kenal2, kawen dan dpt anak. Tak de isu lah nanti.

   Sekian,
   RITA

 19. Saya seorg lelaki bujang ingin mengambil anak angkat. Adakah ia mengikut prosedur atau akta yang sedia ada?
  Saya memohon jasa baik tuan/puan untuk memberi pandangan terhadap pengambilan anak angkat oleh seorg lelaki bujang.

 20. Saya ingin bertanya soalan bagi pihak rakan baik saya. Rakan saya ini ada menjaga anak hasil luar nikah adik angkatnya sendiri yang masih di bawah umur.
  adik angkat nya pula di bawah pemerhatian JKM. Bgaimanakah cara nya untuk rakan saya ini mengambil anak tersebut sebagai anak angkat yang sah dan telah di persetujui oleh adik angkatnya.

 21. Menurut Pegawai Perhubungan Awam, Jabatan Kebajikan Masyarakat berkata bahawa seorang lelaki bujang dibenarkan mengambil anakpelihara (anak angkat) lelaki sahaja.

  So lelaki bujang tidak perlu risau untuk mengambil anak angkat. Anda boleh mengemukakan membuat permohonan sama ada melalui surat, faks,telefon, email atau datang sendiri ke Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah(PKMD) yang berhampiran dengan rumah anda.

  Good Luck Guyz

 22. 29/4 nie saya dah kahwin msk 3 thn p x perna pun bila bt urent test + sedangkan kdg2 dah lebih seminggu, rasa loyah pening nak mkn sesuatu macam mengidam. bila period sedih sgt rasa fobia.bila memandang wajah suami rasa bersalah kerna x blh bagi zuriat. saya dah benarkan dia nikah lagi p dia x mau. dia kata apa kata kita ambik anak angkat.saya nak tahu berape syarat income yg boleh lulus?

 23. samekom semua kawan2…nk tanyer cikit ni…..pada sape yg ade pengalaman leh ok…mintak tunjuk mcm mn prosedur nk ambik anak angkat?so, kwn i ni nk ambik anak angkat la…..baby tuh dah ade….tp dalam perut lg…so,ibu nyer suruh kwn i tanggung makan minum sehinggala baby u dilahirkan….apakah prosedur yg perlu disediakan?..i simpati la my friend ni…anak dia br ajer meninggal…so dia nk ambik anak angkat la

 24. ina, jgn la rasa tension sgt. i pun sama cam u gak dulu.dah pegi check up Dr. ker?….Atlease kita tahu kalu kita ada problem.
  Mmg senang cakap nak ambil anak angkat….tapi ikhlas kah dari hati both of u. Mesti nk try dpt anak sendiri dlu kan?…. Mungkin lum ada rezeki lagi…

 25. Saya Pn intan..andaiye ade insan yg sudi memberi zuriat kami menyahut dengan riang gembira..kami mendirikan rumahtangga 7thn,kami redha..di sini saya nak tanya kos pengambilan anak angkat berapa ye..n hubungi saya jikalau ade yg sudi memberi anak.xkisah r anak anak tu laki @pompuan asalkan bayi…intan 0193645861

  • Salam Intan… Dah dpt anak angkat ker belum? Jika masih memerlukannya… sila reply email kepada saya untuk kita berbincang pasal mengambilan anak angkat ni..

   • Assalamualaikom..

    Rosnee.. masih adakah peluang untuk saya menganbil anak angkat?.. sila lah email kepada saya jika ader lagi baby… terima kasih…

   • Askum..

    Saya azila, ada tak sapa2 yang nak bagi anak. tak kiralah perempuan atau lelaki. Saya teringin sangat nak anak.

    Kalau ada, hubungi zila yer. 018-3886510

   • Salam Rosnee,

    Saya berminat untuk dapatkan anak angkat perempuan. Kalau ada tolong inform saya. Terima kasih

   • salam puan rosnee,fyna mmg nk sangat2 ank angkat..jikalau puan sudi tlonglah carikan ank x kira lelaki@perempuan..saya teringin sangat nk merasa memeluk seorang anak..jika ada yg sudi bantulh saya mencari ank angkat

   • salam rosnee,saya dari jb ingin bertanya adakah awak msh menguruskan pengambilan anak angkat sb saya saya baru ni buka pencarian anak angkat..saya dah kawin 9thn ada seorg anak boy 4thn angkat juga, jadi skrg ni saya ingin mencari baby girl pula. apakah syarat2nya

  • OK boleh ambil anak angkat. Ejensi saya ada segala prosedurnya. Kos boleh dirunding, kadang2 ada customer bayar dengan beras atau sekotak towel Good Morning tuh, saya pun terima.

   Sekian,
   RITA

  • Saya telah membaca komen-komen mereka yang inginkan anak angkat kerana tidak mempunyai anak. Saya sendiri telah berpengalaman selama 15 tahun memelihara anak angkat dan sehingga kini saya mempunyai 3 orang anak angkat termasuk seorang bukan warganegara. Segala urusan dan prosedur yang saya lakukan adalah mengikut undang-undang dan saya boleh berkongsi dengan mereka yang senasib dengan saya. pada sesiapa yang inginkan anak angkat juga saya boleh tolong kerana saya mempunyai saluran yang sah yang anda sendiri boleh pilih jantina bayi yang anda ingin jaga. Saya memerhatikan ramai yang inginkan info tetapi tiada siapa yang dapat memberi infi yang tepat. Boleh hubungi saya di azmaraida@yahoo.com.sg

 26. lilycun, i dah bt appnt kat LPPKN dgn Dc Ghafar Abd Razak.p baru tahp ke 3. aku dah DC RAY (HSG) kat damansara speacial list,hanya tggu blnnie first period bt appt lagi.suami saya first appt dah tau yang dia ok x da masalah masa tu jg dia kna test sperm n hasilnya normal, so i lah yg x ok.. pa pahal mintak tuhan tu murah cepatkanlah rezeki kami.amin ya rabbal alamin.

 27. hai, i ada ambik anak angkat. i jaga dia dari masih dalam perut lagi. i yg bawak mak dia gi chek up yang tanggung segala-galanya dari awal mengandung sampai lepas pantang. lepas jer pantang i ajak dia buat surat kat suruhan jaya sumpah. lepas tu i pegi kat jabatan pendaftaran negara bahagian anak angkat. lepas anak dah 2 tahun baru boleh tukar surat beranak kepada surat beranak anak angkat. oh yer sebelum tu anak mestilah buat surat beranak seperti biasa iaitu dalam masa 14 hari setelah dilahirkan. dah 2 th baru boleh tukar surat beranak tu.

  • akum..
   saya baru mengambil seorang anak angkat…masalah saya disini ialah bapa anak ini telah meninggal dunia sebelum dia dilahirkan…ibu anak ini pula adalah warganegara indonesia..manakala arwah ayahnya sabah(malaysia)..mereka telah bernikah di indonesia..bayi ini telah dilahirkan di malaysia.persoalannya boleh saya mendapatkan surat beranak untuk bayi ini kerana ada yang mengatakan sesiapa yg bernikah di indonesia perlu mendaftar perkahwinan di malaysia baru boleh mendapatkan surat beranak anak.ayahnya telah meninggal sebelum mereka mendaftarkan perkahwinan mereka di Malaysia.

 28. Saya ingin tanya adakah seorang perempuan yang tidak berkahwin boleh mengambil anak angkat? lau Ye apalah syaratnya. dan adakah ia berkaitan dengan agama?

  • Salam Zizan… dah dapat anak angkat ker belum…? Jika masih berminat untuk mengambil anak angkat sila hubungi saya melalui email secepat yg mungkin.

   • sila hubungi sy melalui hp 010-4690710 untuk berbincang lebih lanjut. Utk pengetahuan, sy
    berada di Kedah & kurang pasti tentang syarat2
    penyerahan anak angkat ini…

 29. Assalamualaikum…saya baru setahun mendirikan rumah tangga.Sehingga kini masih belum dikurniakan zuriat.Saya bercadang untuk mengambil anak angkat.Sekiranya saya ingin mengambil anak angkat adakah bayaran yang akan dikenakan di dalam prosedur yang ditetapkan?Saya tinggal di Bkt Jelutong.Dimanakah PKMD yang terdekat?

 30. Saya berasal dari Sabah. Saya belum berkahwin tetapi sudah bekerja di kawasan Kota Kinabalu. Bolehkah saya mengambil anak angkat sekiranya belum berkahwin? Apakah prosedur untuk saya ikuti?

 31. salam, saya dah nk masuk 6 thn berkahwin. sejak awal tahun ni kami suami isteri dah serius nk ambil anak angkat sblm ni hanya kata di mulut jer. byk tempat kami pergi .. dan hari ni saya akan ke PErNim utk melihat bayi yg ada.. doakan saya agar ada peluang utk menjaga anak dia sana. dan doakan saya dan suami diberi kekuatan utk menjaga amanah itu.. di sana khabarnya pengasasnya akan menguruskan segala document cuma perlu ke mahkamah utk angkat sumpah. PerNIm adalah badan NGO yg agak mudah utk kita dapat kan anak pelihara. saya pernah membuat permohonan ke JKM dan salah seorang kawan saya juga dan mmg susah sgt prosedur nya, malah setelah berjaya segalanya harus di repot dan di document kan. jenis diaper, brand susu, nutrisi makanan, kesihatan agak tidak bebas tp mungkin ada kebaikannya…
  saya cuba dulu ke pernim pagi ini. saya baru dpt tahu mlm tadi mengenai hal ini, terus tak lena tidur, pagi ini saya akan ke sana melihat sendiri so tolong doakan saya

  • boleh saya tanya dimanakah Pernim? Bagaimana processnya dan adakah dikenakan bayaran? tolong beri maklumat.. terima kasih banyak banyak

  • Askum
   bole britau saya dimana saya boleh mendapat yg terperinci lagi mengenai PerNim ini.
   saya dan istri dah 9 tahun nikah,lum lagi mendapat zuriat. jadi jika puan tidak keberatan, leh britau saya serba seddikit mengenai PerNim dan juga hasil dari lawatan ke situ.

   terima kasih

 32. salam.
  seorang ibu tunggal yang kematian suami telah menyerahkan hak penjagaan 2 orang anaknya kepada saya 3 bulan lalu. kami hanya membuat surat penyerahan hak penjagaan anak dan di cop di pesuruh jaya sumpah. niat permulaan saya dan suami hanya ingin meringankan beban si ibu. baru-baru ini, si ibu telah meminta saya dan suami memohon sijil anak angkat bagi anaknya di jabatan pendaftaran negara. adakah saya akan dikenakan tindakan undang-undang?

 33. Saya sudah dua tahun lebih berkahwin dan dinasihati agar tidak mengandung atas sebab faktor umur yg lanjut. Saya ingin mendapatkan anak angkat. Kalau boleh nak anak lelaki dan keutamaan untuk anak-anak yatim piatu, susah dan muaalaf.

 34. Saya sudah 5 tahun berkahwin tetapi masih tidak mempunyai anak. Pernah mengandung tetapi kena ectopic pregnancy. Sampai sekarang masih tidak mempunyai anak.. Saya inginkan anak dan ingin bertanya beli anak lebih baik atau ambil anak angkat lebih baik? Saya bukan islam dan inginkan anak perempuan. Ada sesiapa boleh beri maklumat? Adakah kita perlu memberitahu anak angkat kita dia bukan anak bio kita?

 35. Saya juga dah 5thn kawin tapi masih tiada anak. Dari tahun pertama sampai tahun ke empat, saya ingat masalah tak dapat anak berpunca dari saya walaupun doktor dah mengesahkan yang saya normal dan tahap yang aktif untuk dpt anak sehinggalah suami cek air mani pada tahun lepas. Keputusannya, suami azoosperma..atau tiada sperma. Sudah 4 kali nak ambil anak angkat tapi bukan dari mana2 pusat pengambilan anak angkat tetapi dari ibu tunggal (anak luar nikah). Bagaimanakah caranya saya nak ambil anak angkat dari JKM? Ada peluang yang cerah ke?

 36. boleh tak seorang perempuan berusia 21 tahun belum berkhawin mengambil anak angkat?apakah prosedur yang perlu diikuti?

 37. saya pernah dimasukkan di suatu tempat pusat kebahagiaan wanita kerana saya mengandungkan anak luar nikah. mereka menyatakan bahawa si ibu mempunyai hak untuk memberikan anak kepada keluarga angkat atau tidak. Pihak keluarga si lelaki pula telah menyediakan sejumlah wang yang dikehendaki oleh tempat itu untuk mengambil anak saya. Tapi akhirnya mereka menipu saya dan anak saya sehingga sekarang tidak tahu dimana berada dan apabila saya cuba untuk hubungi tempat berkenaan untuk membuat temujanji bersama keluarga yang mereka berikan anak itu, gagal hingga kini dan tiada sebarang maklum balas.

 38. Saya isteri kedua, bekerja tetap, berkahwin hampir 20 tahun tapi tiada anak, saya sudah cuba berikhtiar untuk mendptkan anak tapi tiada rezeki, saya ingin mencari siapa-siapa yang boleh memberikan saya anak untuk saya bela dan beri kasih sayang, saya tidak kisah sama ada anak itu sudah besar atau masih bayi, harap dapat maklumbalas yang positif, saya boleh dihubungi di 017-3834544. Terima kasih

 39. berbahgialah mereka yang dikurniakan anak yang ramai….bagi mereka yang tidak mempunyai zuriat, bersabarlah, ini mungkin satu dugaan buat anda

 40. Hi, sorry for asking..
  Mcm mna pula utk org yg belum berkahwin & nak ambil anak angkat?
  Mcm umie aida?
  and klu secara internationally?
  contohnya nak adopt dari cambodia, vietnam etc.
  mcm mana prosedurnya?

  please let me know.
  email me at theladyamor@hotmail.com

  Thank u.

 41. saya telah mengambil anak angkat yang tak sah taraf saya membuat pendaftaran melalui JPN tetapi saya tidak tahu yang kita perlu memaklumkan kepada Badan kebajikan masyarakat? apa yang harus saya lakukan sedangkan anak itu sudah berusia 3 bulan?

  • salam rose..
   saya rasa perlu lah awak bagitau badan kebajikan takut nanti disalahkan…cuma kalu bagus perlu ada surat menyerahan kuasa menjaga kepada awak aje …tq

  • Assalamualikum Rosnee,

   Saya sahira, berumur 26 tahun dah akan bercerai tidak lama lagi.Rosnee perkhawinan saya tidak bertahan setahun…dan saya tidak di kurniakan anak….dan saya tiada niat berkahwin lagi dan hanya inginkan seorang anak untuk meneruskan hidup…Boleh bantu saya dapatkan seorang anak angkat….tolong hubungi saya jika mahukan lebih maklumat terperinci mengenai saya …014 640 8464 saya berkerja di syarikat swasta dan berpendapatan selesa…wasalam

 42. salam ,saya dah 5 tahun berkhwin dan nak tanya puan/cik rosnee boleh ker saya dapatkan anak angkat dengan cik/puan,klu ok saya akan call

 43. saya sekarang mengandung 8++ bulan. doctor telah memberitahu saya yang kandungan saya mungkin tidak normal dan mungkin tidak akan dapat hidup lama. agak sukar mulanya untuk menerima berita ini tapi saya percaya pada qada dan qadar Allah. saya berhajat untuk mengambil anak angkat untuk disusukan, regardless of baby saya nanti normal ataupun tidak. ajal maut di tangan tuhan dan saya akan tetap berdoa supaya kandungan saya selamat. at the same time i would like to help any orphans/baby terbiar. i will be lactating in a few weeks insya Allah and would like to adopt a baby secara legal (tak kira jantina) untuk dijadikan anak susuan/angkat. kepada sesiapa yang dapat membantu/ada ilham macam mana nak cepatkan proses ni, i would really appreciate if you can email me at wiredsurfer@gmail.com. thank you so much.assalamualaikum

 44. saya ibu tunggal berusia 38 tahun perkerja kilang.saya telah mengambil anak angkat warga indonesia.biia saya bekerja,saya suruh adik angkat saya jaga yang sudah bekeluaga beranak satu beusia 11 tahun.tiap-tiap bulan saya bayar gaji kat adik angkat saya,kami tinggal serumah.sekarang anak saya berusia setahun lebih.selepas 2 tahun bolehkah anak saya jadi warga malaysia nanti? adakah saya layak ambil anak ni?

 45. salam haslisa, saya baru saja mengambil anak angkat warga indonesia yg berusia 25hari. sebenarnya, saya ingin tahu bagaimana puan mengambil Surat Beranak kepada anak puan. Anak yg tidak sah dan warga indonesia agak rumit untuk mengambil Surat beranak.
  Saya masih belum mendaftar di JPN dan juga Jabatan Kebajikan. Apakah prosedur dan langkahnya… Boleh tak puan berkongsi dgn saya atau sesiapa lain yg mampu membantu… Saya buntu…

 46. salam mas..Selepas kelahiran bayi saya beberapa hari,saya terus berdaftar di JPN brsma dengan emak bayi itu sekali.Pertama buat surat akuan kat pesuruhanan Jaya sumpah.Selepas 2 tahun,emak angkat berjumpa dengan JPN untuk temuduga dengan JKM.Begitu juga dengan anak saya yang belum pasti lagi menjadi warga Malaysia.Seharusnya puan Mas,secepat mungkin berdaftar di JPN,bawa sekali emak kandung bersama pasport dan permit bekerja sekiranya emak bayi tersebut bekerja di malaysia.

 47. saya nak ambil anak buah saya sendiri untuk dijadikan anak angkat… apa yang perlu saya lakukan atau apa prosedur yang perlu saya lakukan… kalau boleh sila email kan kepada saya di riezyanie@live.com… sangat memerlukan jawapan

 48. salam, saya berumur 26 tahun bujang, berkerja sendiri,oleh kerana terlalu suka kanak2, saya buka taska, setiap hari tumpang kasih sayang anak org, kali nie saya betul2 ingin anak angkat semula, bantulah saya.., tiap2 hari saya berdoa ingin memiliki anak angkat, saya pernah memiliki anak angkat, sayangnya emak kandung bawa lari anak dari jagaan saya, pada sudi memberi saya anak, hubungi saya. terima kasih

 49. salam..
  saya wanita bujang berusia 30 tahun…
  profesional..dan suka kan budak2…
  bolehkah saya mengambil anak angkat utk di pelihara..
  adakah peluang utk golongan seperti saya ini agak tipis….?
  adakah akan di kenakan bayaran tertentu utk proses pengambilan?
  sekian

 50. saya dah 5 thn kawin…da belom diberi rezeki menimang cahaya mata…untuk pengetahuan sebelum ni saya ade mengambil ank angkat dari warga indonesia yg baru kehilangan suami..tp bila da seminggu jaga mak bby nk balik bby…dan saya x leh wat pe coz lom wat pape pejanjian…sekiranya sape2 tau ade org nk serah kan anak untuk dijaga tolong hubungi saya di alamat email jepuniera@yahoo.com

 51. salam. saya dah kawin 9 tahun tapi belum dikurniai anak sendiri. kepada sesiapa ada info tentang sesiapa nak bagi anak sebagai anak angkat email saya di wiena15@yahoo.com kalau boleh saya nak anak yang sudah lahir dan saya berada di sabah. Saya tak kisah jantina anak yang penting sihat.

 52. salam..sy mempunyai seorang kawan lelaki yg berumur 22 tahun dan sudah bekerja.kerana sangat sukakan kanak2, dier ingin mengambil seorang anak angkat.boleh ker? adakah umur juga harus dititik beratkan?

 53. hello.. im viknes.. im 24 years old.. im not interested in marriage live.. and love kids.. adakah saya layak untuk mengambil anak angkat.. sebab saya perlukan anak sebagai waris saya.. or any other alternatives..

 54. salam….saya ingin menagmbil anak angkat yg baru lahir..saya telah berkhawin selama 4 thn,tetapi belum ada rezeki untuk dapat anak.sila email saya info tentang anak angkat ini…klu bolah saya nak anak lelak…email kat saya tau ila.apsm@yahoo.com

 55. salam..sy ada seorang kawan yang melahirkan anak sekarang berusia sebulan. masalahnya, kawan saya belum bernikah, semasa bersalin, dia bersalin sendiri tanpa pergi ke hospital or clinic. syukur lah dia dan bayinya sihat… jadi sekarang dia mengadukan kepada saya, saya x tau nak tolong dia macam mana… namun saya ckup bersimpati dengan nasibnya…boleh x sape tau mcm mana nak buat bg mmbntu rakan saya ini…mcm mana nak dptkan surat branak anak dia…ape prosedurnya… trima kasih bnyak2 atas komen anda…..

  • Pegi terus ke jpn dan buat surat beranak. terangkan secara terperinci apa yg berlaku. Mungkin kena denda kerana lewat buat pendaftaran kelahiran. kalau ada kad bayi dari klinik bidan atau kesihatan sila bawa bersama.

 56. salam…sy nk thu keterangan lebih lanjut mengenai pengambilan anak angkat yg diambil secara sendiri, tidak melalui JKM..kakak sy telah berkahwin selama 5 thun, tp msih tidak mempunyai cahaya mata..dan ad satu kuarga ingin memberikan ank mereka yg bakal lahir tidak lame lagi pada kakak sy…apakah tindakan yg harus dibuat sebelum mengambil dan membawa bayi itu pulang..??
  apakah prosedurnya… adakah akan di kenakan apa2 bayaran utk proses pengambilan?
  sekian….tlg balas jawapannye secepat mungkin…tq

  • saya ada saudara yang menagmbil anak angkat tidak melalui jkm..pertama, harus ada persetujuan hitam putih antara ibu kandung dengan ibu angkat.(dapatkan nasihat legalisasi dari peguam/pesuruhjaya sumpah).bayaran untuk ibu kandung???tak wajib sebenarnya…tapi, ianya sebagai tanda terima kasih kepada ibu kandung bayi kerana memberi kita kegembiraan dan kebahagiaan dengan kehadiran bayi tersebut.tq

 57. salam…saya nak tahu prosedur mengambil anak angkat luar nikah.Kawan saya belum berkahwin dan ank yang dikandung itu akan diserah kan pada saya.Saya ingin tahu secara lebih terperinci.
  Tolong email kat saya .TQ

 58. Salam Azilawati …
  First thing yang perlu anda buat ialah bagi baby tu bersalin kat mana mana hospital kerajaan atau swasta dan dapatkan pengesahan kelahiran then pergi buat surat beranak baby pastu …kat jpn nanti tanya kat sana bagaiman awak nak ambik anak angkat tu …nanti dia bagi 2 keping surant sumpah yang perlu diisi oleh mak baby yang menyatakan dia nak serah baby kat awak …then wait for 2 year …after that pergi lagi kat JPN nanti diaorang bagitau dengan detail tau …

  tahniah awak dapat baby !!!!

 59. Salam saya zaidan, saya belum berkahwin tapi saya ingin sangat mengambil anak angkat. Saya rasa saya terpanggil untuk menjaga dan membuat amal kepada masyarakat. Saya berumur 27 tahun, saya bekerja dlam government, saya ingin mengambil anak angkat yang berumur dalam lingkungan 10-12 tahun. Saya harap pihak tuan/puan memberi respon kepada soalan saya.

  • syarat mengambil anak angkat bagi lelaki bujang..setahu saya pemohon mestilah berumur 25 tahun ke atas, hanya anak angkat lelaki shaja dibenarkan, beza umur bapa-anak angkat mestilah lebih dari 21 tahun.jadi, dalam kes awak…ianya tidak menepati kriteria terakhir tadi..terima kasih

 60. saya ada kenalan di acheh. dia mempunyai saudara yang ramai anak.saudaranya bersedia memberikan anaknya kepada saya sebagai anak angkat…BAGAIMANA PROSEDUR PENGAMBILAN ANAK ANGKAT WARGA ASING?

 61. sy ingin tanyakan pendapat… sy penah melahirkan anak luar nikah dan demi menjaga maruah keluarga,diri, mahukan masa dpn yg sempurna utk ank itu sy serahkan dia kpd keluarga angkat.sy hanya tandatangan sekali saja iaitu surat penyerahan ank angkt.mengikut prosedur adakah itu tlh memadai? sy terlalu rindukn anak tp keluarga angkat seperti mahu menjauhkan sy dr anak sy..

   • blom….bla tnya kabar pasal anak bls msg pn mcm nk xnak..bla kta nk tgk anak trus diam xbls2…hanya mampu bersabar..mungkin ada hikmahnya…

 62. saya dah kahwin 11thn belom ada rezeki lagi,xpi skarang berada di sarawak kerna suami bertugas di kuching, saya ingin mengambil anak angkat yg baru lahir,sapa2 yg ada leh email ke rsyamira@yahoo.com (0138204753)kiranya kawasan sarawak lagi mudah urusan.

 63. salam…saya adalah seorng guru dan telah berkahwin selamam 2 thn…tetapi kami masih belum dikurniakan anak…bagaimanakah cara atau prposedure pengambilan anakk anagkat dariupada rumah anak2 yatim?

  • kepad semua…banyak kan lah bersabar…mukin belumada rezeki..nak kongsi…cete..saya sudah berkahwin10 tahun dan di kurnia kan anak lelaki 10 tahun saya kawin senang dapat anak..tapi pada akhir saya tak tahu megapa susah sangat nak hamil saya penah di sah kan hamil dan bila scen hialang ..saya juga kecewa …dan pada suatu hari saya terbaca kat mastika… kisah wanita teranaya pasal baby di buang dan dan di situ ada tulis pusat ngo di ceras..membantu wanita seperti ini..las saya pun cuba call saya nak baby perempuan bulan3 saya buking dengan bayaran rm.50.00 aje hanya lebih sikit pada bulan 5 3,lima ratus je..sb masa tu saya dah terlalu gembira walau macam2 cara saya saya usaha nak dapat kan duit tu sb masa tu saya ada tolong orang pinjam kan duit saya 5ribu setengah yang ada pada saya wang sebanyak 1ribu 700 yang lebis nay tak ada las saya cuba tanya semua yuska untuk jual kerta saya tapi tak berjaya ..las saya tiada jalan lain saya pergi pinjam cetiy satu hari je..saya gembira dan setelah seminggu duit kwsp suami saya pun baru keluar baru kami baya semua hutang kami…sekarang kami bersykur pada allah ada nya anak saya bernama putra dan putri kami bahagia dan murah rezeki apa yang saya tanam dalam jiwa saya saya akan adil dengan anak anak saya kerana mereka lah harta dunia yang dapat saya tinggal kan untuk suami saya..suami saya pun sama macam pendapat saya…dia pernah tanya saya kalau dia ambil anak angkat sanggip ke sebahagian harta di ber kan pada anak tersebut saya jawab ye…saya sanggup dan kami ada dua rumah satu saya telah merwasit kan untuk dia,,dan satu untuk anak kandung saya..saya buat bergitu saya taknak satu hari nanti apa bila kami tiada dan apa akan jadi pada anak saya…hidup misti lah adil dalam segala hal…dan saya ada juga berbaik dgn ibu nya seorang pelajar u..tapi sekarang kami cuba hubungi ibu nya… ibarat dia sudah kacang lupa kan kulit …dan kami semua jadi macam kelurga saya pernah suruh suami saya kahwin saje dgn ibu nya..supaya dia pun tak lah tersisir sampai akhir hayat tapi dia cakap ibu tak sanggup rampas hak mama dia seorang yang tamak..entah lah samapai sekarang dia tak tanya kabar anak nya..selalu lebih kurang dia akan call atau datang seharian di rumah saya tapi sekarang…saya tak tahu..lah..apa yang kami doa kan semoga allah baukan kan pintu hati nay untuka bersama kami..amim..di dalam cerita ini ibu baby berusia 26 tahun sebaya dengan ibu angkat nya..tak lupa saya ingan ucap kan beribuan terima kasih kepada pusat ngo di ..kerana memberi saya kepercayaan kepada kami…bagi kami wang ringgit boleh kita cari tapi hati yang …seseorang tak mukain boleh kita beli..ok ini lah yang dapat kami cerita kan sedikait sebanyak pada pembaca..dan jangan lah kita pilih kasih …membeza kan anak angkat dan anak kandung ,anak tiri dan anak kandung kerana mereka lah lebih mulai..di sisi allah..

 64. tny btl2 ibu kndg bby to btl tak dia nak serahkan anak dia pd fmly angkt.cz xnk timbul apa prob di kemudian hari.mcm 1kes ni mksaudara sndri pksa anak sdare sain srt smph.ms to ibu ni msh dlm pntg?..wahal anak dia da ada4 org.dan pihak jkm tak galakkan cucu saudara atau yg ada pertalian drh dgn bby to dijdkn ank angkt!!!!!…kalo nk jga juga jga sbg cucu sdara n tak pyh surat2,cz kte tknak kes sebegini blaku

 65. salam..
  maaf bukan nak menyibuk..kepada yang belum dikurniakan cahaya mata,dah habis usaha ke belum.. dah cuba cara tradisional?? dah cuba suppliment?? bagi saya anak angkat jalan terakhir sebab kadang kadang usaha tak abis.. minta dengan Allah.. saya ada teknik nak dapatkan baby.. boleh cuba kalau nak.

 66. Salam, saya berumur 30 tahun & mempunyai sorang anak berusia 2 tahun. Kakak ipar saya di diagnose mengidap barah paru2 dan doktor menganggarkan hayatnya +/- 1 tahun jer. Beliau ada 3 orang anak, dan yang paling kecil baru berusia 18 hari semasa saya mula menjaganya (dah 2 bulan). Memang ayah dia (abang saya) ada, tapi saya bercadang untuk mendaftarkan baby ni sebagai anak angkat supaya dia dapat benefit perubatan kompeni saya… supaya senang saya menjaganya & mendapat kan rawatan perubatan untuknya.
  Soalan nya; adakah pengambilan anak angkat macam kes saya ni di bolehkan? Kerana bapa nya masih hidup dan
  memanglah ibunya masih hidup, tapi dalam keadaan uzur dan x mampu menjaga anak2. Abang saya (bapa baby ni)terpaksa membahagikan masa menjaga isteri dan berkerja.
  Saya dahulukan terima kasih atas pendapat, cadangan, idea tuan-puan…

 67. Assalamualaikum azlan
  dalam hal ni awak kena bincang balik dengan abang dan kakak ipar awak samada dia sanggup atau tidak serah anak dia pada awak ….kalau dah setuju cuba pegi tanya JPN pasal cara nak buat surat sumpah ….nanti kat sana dia akan terang dgn lebih terperinci lagi pada awak

  nor azizan

  • Trima kasih… saya dah discuss dengan abang saya, tapi dengan kakak ipar saya blum lagi… x sampai hati nak cakap pasal ni depan dia. tapi tentative plan nyer, saya & wife lah akan jaga.

   Sekadar nak tahu, anak ini kalau ikut kan dah menjadi anak susuan wife saya. Dari segi undang2 kat malaysia nie, xde ker apa2 pendaftaran anak susuan??? ye lah, mana lah tahu akan datang x lah menjadi kelam kabut pasal muhrim-mahram nie. Kami just stuju buat note kat blakang surat beranak jer…

   • Salam Lan ..
    dalam hal anak susuan ni memang kite tak pernah nak tulis on paper tapi kalau wife you sanggup susukan bb tu alhamdullilah lah ia bagus utk eratkan hubungan bb dan family u …

 68. saya seorang lelaki…..saya tidak berkahwin…..masih bujang…cuma saya percaya saya tidak akan kawin…adakah sesaorang seperti saya iaitu lelaki bujang dapat mengambil anak angkat…..saya cuma mahu berikan kasih sayang saya pada anak saya…..

  • La awak …
   soal jodoh kite tak leh nak tentukan mana tahu suatu hari nanti awak dapat jodoh dan berkahwen
   …pasal anak angkat tu memang tak ada halangan kalau awak pegi ambik melalui JKM diaorang akan interview lambat sikit proses ..then kalau awak dah ada calon anak angkat awak lehlah ambik tapi apa pun buat surat hitam putih supaya tiada tuntuan kemudian hari

   nor azizan

 69. Saya bertanya untuk ibu bapa saya:- ibubapa saya telah mengambil anak adik ayah saya sebagai anak angkat semasa bayi dilahirkan. Selama ini nama ayah di kad pengenalan tidak di tukarkan. Tetapi sekarang adik saya (iatui: anak angkat ayah saya) ingin kami menukar kan nama ayah dalam IC sama dengan kami. Adik bertanya walaupun dia adalah anak pakcik tetapi dia tidak mahu balik ke keluarga dia yang sebenar kerana bagi dia, keluarga kami lah keluarga dia. Apakah sepatutnya kami buat.

 70. bior aje dia berbinkan bapo asal nye..kalo ikut hukum mazhad aku lerr…..tukaq tak tukar samo aje…kalo berkaitan ..nak hibah lan harto atas kesayangan…bikin aje surat hibah maso ayah mu maseh idup di tanda tangani saksi oleh semua dik beradik u….varangkali anak yg tidak di ketagui bapa asal nyo ajo leh di binkan abdullah ajo…agak nye lah..take cares

  • tapi kalau dah di sempurnakan surat hibah tu simpan elok2 sebagai bukti…supaya senang di kemudian hari.. kegerantian menjauhi pertingkahan sesasendiri de kemudian hari..maklum lah lidah pun tergigit..ular jadi naga..

  • Salam
   Sebelum ni awak ada buat surat akaun bersumpah tak ?? kalau ada surat tu senang sebab ada bukti penyerahan dan peneriman bb berlaku …kalau tak ada susah nanti jpn akan banyak soal …apa pun kena ada perjanjian hitam putih tau ….

   nor azizan

 71. assalamualaikum.
  saya dah berkahwin 2 thn n suami berumur 43 thn… dah buat cek dah n ada masalah sikit… saya memang nak sangat anak memandangkan suami saya sudah berumur sedikit.. harap ada yang boleh membantu…. sila email ke nora_skyblue10@yahoo.com

 72. Assalamualaikum.
  saya salah sorg yg tidak bernasib baik krn disahkn mmpuyai mslh sakit puan yg agak kronik.saya tidak dapatmelahirkan zuriat sndiri namun saya amat berharap agar mdapat bb boy.sesiapa yg mmpunyai maklmat sila email saya.amalsufi2612@yahoo.com.pertlngan ini saya amat hargai.

 73. Salam

  Sekiranya ada yg ingin mencari keluarga angkat utk bayi mereka , sila hubungi saya 013-2236193. Saya dah 4 tahun lebih kahwin dan masih menanti kehadiran si comel itu.

 74. saya sudah berkahwin hampir 5tahun tp belom dkurniakan cahaya mata….sy teringin nak kan seorg baby girl berumur 6bln ataupun yg baru lahir.sekiranya ada sesiapa yg dapat bantu sy,email sy ke hanafarissya@yahoo.com….dan sy nak tanya,bagaimana caranya sy nak bawa bayi itu duduk diluar negara sekiranya sy dan suami bekerja disana.?

 75. saya dan suami telah berkahwin selama 4 tahun tp blum ada anak. kami sekrg mgjr d mlsia timur. kepada sesiapa yang dpt bantu kami cdptkn anak angkat leh hn email ke zulrcv@yahoo.com.. kamia akan jaganya dgn baik Insyaallah

 76. good ideas .. tompek pengambilan bayi dah pun bukak kat pahang,di bukak dek pemaisuri pahang kat tv semalam.. sapa nak buang bayi 2 gie sano letak kan ke dalamei kotak yg tersedia ada di pusat pengambilan..dan belah aje, ..dan belah je..tak ado tindakan akan di ambik..sepayu sharizat buat macam 2..one stopped dropping centre..dulu aku masok wang dlm one stopped cash deposit box..skrg aku leh deposit ..bayi ..mano nak cali bahan mlm nie yerr..kalo kedinginan cal me 0123155395

  • ye ke…hebahkan kat kawan2 yg dah terlanjur..dapat pahala ..tak payah nak rusing atau buang sana sini macam sampah…supaya tak menjadi pembunuh direct indirectly.. dgn tekanan seumor idup di dunia ahkirat..sian betul kpd bayi yg dah terkorban tu, di baham anjing,semut, di kuborkan idup2 ya..berakit ke sungai kelang laa….bukan tu je..bila mati kelak tersiksa lagie…dah terjadi baru lah pihak berkaitan ..ambil simpati..nak buat itu ini…jgn lah kita nak menyedap aje..kena bertanggongjawab samo..jgn banyak sangat berkenalan..supaya dapat tahu sapa yg menutuk dan betanggongjawab..jgn sakiti merendahkan diri insan… mana2 lelaki atau menduakan ati kekasih atau orang..nescaya mereka akan membalas atau mengambil kesempatan membalas dendam..merogoli tampa di ingini.

 77. ye lah dah tue nie insaf laa..nak ke surga idaman..tapi den tak lak ado ati berbuat sedemikian..tambah lagie sampei nak membunting anak oarang..cuba bayangkan atau angapkan insan pompuan ini..yg anda nak menyedap ini seolah adik akak atau ibu anda, memang lak geruni dgn namo den..tapi jgn lah nak ukor kulit buku ajo dari isian yg jernih kebaikan nye…

 78. a’a yg nak sangat anak angkat tu, contact booking aje pusat penerimaan kat pahang tu atau talipon aje jkm..kalo susah sangat dgn staf jkm yg oku bagi penerangan ..kdg kala bagitu laa..jumpa sharizat terus..malu tulis surat.email..taligram…..bueleh menolong agak nye..tak akan dio orang nak simpan sendiri…ambik organ spare parts kot ..ha hah ha..tapi kadangkala …gelagat heroin hindi ..tampak hebat di tv je…hi hi hi..blkg takbir siapa tahu

 79. Saya mempunyai seorang anak angkat lelaki yg telah saya pelihara hampir 2 tahun… setelah kanak-kanak ini berusia genap 2 tahun apa yg perlu saya lakukan? Bagaimana saya memperolehi sijil anak angkat yg sah. untuk pengetahuan tuan/puan anak saya ini saya ambil secara sendiri…

 80. saya ingin mengambil anak angkat dlm bln july nie…ada ibu tunggal ( anak luar nikah ) tp saya tak tahu caranya ..tolong bantu saya

 81. salam,saya nak tanya adakah saya layak memohon untuk mengambil anak angkat sedangkan saya dan suami menetap dan bekerja diluar negara.Suami pula ialah warga asing.Kami telah 3tahun berkahwin dan masih belum dikurniakan cahaya mata.Niat suami ikhlas nak ambil anak angkat warga Malaysia.Adakah mustahil sebab kami tidak menetap/bekerja di Malaysia?Tolong sesiapa sudi,jawab kan persoalan saya.TQ

 82. slm semua. saya dah berkahwin selama 4 thn.masih belum diberikan peluang oleh ALLAH untuk bergelar ibu..ikhtiar saya skrg untuk mencari seorg anak angkat..perempuan kalu blh..hubungi saya 012-9892778

 83. salam….
  saya dah berkahwin selama 3 tahun tp masih belum dikurniakan zuriat….saya memang teringin untuk mengambil anak angkat xksh lelaki atau perempuan…
  tp klu boleh biarlah baby yg br lahir,yatim piatu/org susah dan semestinya anak org tempatan..saya menetap di shah alam….ada sesiapa yg blh membantu?

 84. salam,

  saya sudah berkahwin selama 2 1/2 tahun.saya masih belum dikurniakan zuriat lagi. saya & suami amat megharapkan anak dalam perkahwinan ini. oleh itu dalam masa terdekat ini saya ingin mendapatkan seorang anak angkat utk menjadi penyeri dalam rumah tangga kami.sekiranya diizinkan saya inginkan anak angkat lelaki/perempuan,islam,warga tempatan dari keluarga yang susah.saya berharap ada yang sudi membantu saya. sekian,terima kasih.

 85. saya asnida ,saya belum berkahwin tapi saya ingin sangat engambil ank angkat.saya rasa saya trpanggil untuk menjaga dan membuat amal kepada masyarakat.saya berumur 26th,saya berniaga sendirik,saya ingin mengambil anak angkat perempuan(baby)yang berumur dalam 2 bulan -6bulan.saya harap pihak tuan/puan memberi respon kepada soalan saya..sila hubungi saya 014-2730604

 86. salam..

  sy fina sudah berkahwin tetapi belum d kurniakan cahaya mata,kini saya dan suami ingin mngambil ank angkat dan tidak mengira apa status pun ank tersebut..kalau blh nk yg baru lahir..kepada sesiapa yg tahu dan ingin membantu cll lah no ni 0133330616

 87. sy dah berkahwin sudah 5 thn tapi belum d kurniakan anak. sy teringin sangat nak anak..tak kira la anak lelaki k perempuan

 88. Harap2 dapat membantu saudara saudari semua…

  link ke jabatan kebajikan masyarakat

  http://www.jkm.gov.my/jkm/index.php?option=com_content&view=article&id=304%3Apermohonan-anak-pelihara&catid=37%3Akanak-kanak&Itemid=305&lang=ms

  Kanak-kanak : Seseorang yang berusia bawah 18 tahun mengikut Seksyen 2 Akta Kanak-Kanak 2001

  Ibu / bapa peliharaan :
  – Seseorang yang bukan ibu atau bapa atau saudara kepada seseorang kanak-kanak

  a) Yang kepadanya pemeliharaan, jagaan dan kawalan seseorang telah diberikan oleh perintah Mahkamah sebagai orang yang layak dan sesuai di bawah perenggan 30 (1)(b) AKK 2001
  b) Yang dibenarkan oleh Pelindung di bawah seksyen 35 atau 37, mengikut mana-mana yang berkenaan, untuk menerima seseorang kanak-kanak ke dalam pemeliharaan, jagaan dan kawalannya
  Anak Pelihara : Seseorang kanak-kanak yang diberi pemeliharaan, jagaan dan kawalan kepada ibu atau bapa peliharaan di bawah perenggan 30 (1)(e) AKK 2001

  OBJEKTIF

  Ibu Bapa Pelihara

  Memberi peluang kepada pasangan suami isteri yang tidak mempunyai anak merasai suasana kehidupan berkeluarga mengikut saluran yang betul.
  Dapat menumpang dan mencurah kasih sayang kepada anak pelihara

  Anak Pelihara

  Memberi peluang kepada kanak-kanak menikmati kehidupan berkeluarga dan mendapat belaian kasih sayang
  Rangsangan untuk tumbesaran dari aspek fizikal, mental, sosial, emosi dan psikologi
  Pendidikan holistik yang lebih baik dan sempurna

  SYARAT-SYARAT :

  Warganegara Malaysia dan menetap di Malaysia
  Berusia 25 hingga 60 Tahun
  Perkahwinan secara sah (5 tahun keatas) – bagi perkahwinan yang kurang dari 5 tahun dan mempunyai komplikasi kesihatan reproduktif atau kesihatan yang menyukarkan proses kehamilan atau perkahwinan yang lewat dibenarkan memohon
  Peluang untuk mendapat anak tipis kerana faktor usia.
  Pemohon yang masih bujang boleh dipertimbangkan dan perbezaan umur diantara pemohon dan kanak-kanak mestilah lebih 21 tahun.(pemohon lelaki bujang hanya dibenarkan mengambil kanak-kanak lelaki sahaja)
  Mempunyai pendapatan yang mampu menyara kehidupan keluarga
  Hendaklah sihat dari segi mental dan fizikal
  Bersih dan tidak mempunyai rekod kesalahan jenayah
  Memiliki perwatakan dan akhlak yang mulia
  Keadaan tempat tinggal yang sesuai dan selamat
  Menganut agama yang sama dengan kanak-kanak

  DOKUMEN-DOKUMEN YANG DIPERLUKAN :

  Gambar ukuran pasport (suami/isteri)
  Surat sokongan/pengesahan dari pegawai perubatan mengenai kesihatan pemohon (suami/isteri)
  Salinan kad pengenalan (suami/isteri)
  Salinan sijil nikah/sijil pendaftaran perkahwinan
  Dokumen-dokumen lain yang berkaitan seperti slip gaji dll (yang boleh menyokong permohonan)

  PERKARA-PERKARA YANG PERLU DILAKUKAN :

  Sediakan dokumen-dokumen yang diperlukan
  Permohonan boleh dibuat di Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah di mana pemohon bermaustautin atau tinggal
  Isi borang permohonan untuk mendapatkan anak pelihara (Borang Permohonan Anak Pelihara) yang boleh dimuat turun di laman web ini atau di Pejabat Kebajikan Masyarakat Daerah. klik disini untuk muat turun borang
  Setelah permohonan diterima, pemohon akan melalui satu sesi temuduga oleh Pegawai Kebajikan Masyarakat Daerah bagi tujuan penyediaan laporan Siasatan Permohonan Untuk Mendapatkan Anak pelihara oleh PKMD.

  PERKARA-PERKARA YANG AKAN DIBINCANGKAN DALAM SESI TEMUDUGA

  Menilai latar belakang sosial pemohon
  Menilai kesanggupan pemohon menjadi keluarga pelihara
  Menjelaskan tentang implikasi menjadi keluarga pelihara
  Kesanggupan pemohon memenuhi syarat mengikut Akta Kanak-Kanak 2001, Akta Pendaftaran Pengangkatan 1952 dan Akta Pengangkatan 1952 yang mana bersesuaian.
  PERMOHONAN YANG DITERIMA DIPERINGKAT IBU PEJABAT JKMM

  Borang permohonan akan diluluskan oleh Ketua Pengarah Kebajikan Masyarakat Malaysia
  Permohonan yang diluluskan akan dikeluarkan surat penerimaan pendaftaran yang akan berkuatkuasa selama setahun dari surat tersebut dikeluarkan. Borang permohonan akan dimasukkan kedalam fail dan maklumat pemohon akan dimasukkan kedalam Pengkalan Data.
  Permohonan yang tidak lulus akan dikeluarkan surat pemakluman permohonan tidak lulus.

  Sebarang Pertanyaan boleh hubungi:

  Pn Wan Zabariah binti Wan Harun – 03-26165954

  En Mohd Kamal bin Mohd Ghadzalli – 03-26165949

  • saya nak tanya. jika seorang isteri yang disahkan mengidap kanser payudara tahap 2, adakah dia layak memohon anak angkat di JKM? tq.

  • maaf menganggu….masalahnya tempat tinggal i jauh dr rumah anak yatim piatu…..dan i nak tanya satu soalan iaitu adakah pengambilan ak angkat memerlukan perbelanjaan yg banyak?

 89. assalamualaikum..pada tahun 2005 ibu saya telah mengambil seorang kanak2 perempuan untuk dijadikan anak angkat,kerana penjaga yang lama bimbang masalah yang akan timbul seperti yang dialami ibu saya sekarang..saya mahu penerangan tentang masalah apa yang menyebabkan pihak pendaftaran melengahkan penyerahan dokumen kepada ibu saya..ini menyebabkan anak angkat ibu saya tidak dapat bersekolah dan hingga kini masih bermasaalah kerana tidak dapat menjalani kehidupan yang sempurna,saya lihat seperti menetap dibumi asing..diminta pihak tuan mengambil berat tentang masalah yang ibu saya alami..

 90. Saya mempunyai seorang isteri dan 9 orang anak, 5 lelaki 4 perempuan (berumur dari 3 bulan hingga 18 tahun). Alhamdulillah kami sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah dan mempunyai kedudukan ekonomi yang kukuh. Anak-anak kami semuanya alhamdulillah sihat2 dan cerdik2.

  Kalau dapat kami nak cukupkan anak 10, tetapi isteri baru tutup kilang. kami ingin mencari bayi perempuan yang baru lahir untuk dijadikan anak angkat. Sebab masa ni isteri sedang menyusukan anak, jadi bolehlah dijadikan anak susu nanti supaya tak ada masalah muhrim nanti.

 91. Seorg bayi baru lahir di serahkan kepada saya oleh ibunya( warga negara Indon/islam – tiada dokumen perjalanan..) bila saya ajak berbincang lanjut dia tak hadirkan diri sampai sekarang. saya bercdang utk ambil budak tu sebagai anak angkat.

  pls maklumkan saya apa patut saya buat. saya dah kawin, ada anak dan pendapatan suami isteri RM5,000

 92. salam..
  sy sudah berkahwin dan sudah ada 2 anak. 1 lelaki berumur 2 tahun dan 1 perempuan berumur 3 tahun.

  sy ingin mengambil anak angkat perempuan yang berumur sekitar 3-4 tahun.

  niat sy ialah ingin membantu menyara kanak2 yang kurang bernasib baik iaitu terabai/yatim piatu/miskin dan sy ingin skali menganggap anak itu seperti anak sndiri.

  apakah sy layak memohon anak angkat? dimana sy boleh mendapatkan anak angkat ini?

  sy dah suami mempunyai pendapatan yang stabil sekitar 13k, berumur 30 tahun.sekarang menetap di bangi.

 93. hahahahha… Muhammad Irfan dari Indonesia cukup lucu ya!
  Sudah umur 21 masih butuh dijadikan anak angkat..
  Memang otaknya sudah pusing barangkali ya.. DIa mahu diambil sebagai anak angkat, ada hati mau jadi orang malaysia ni.. sebenarnya dia itu hanya mahu jadi warga malaysia. itu saja. nak jadi anak angkat… mana tahu akhirnya nanti.. ibu angkat nya itu yang diangkat nya bawa pulang Indonesia.. wakakakakakk… lUCU bangat!!

 94. salam saya dan isteri telah megambil anak angkat melalui seorang kenalan,masalahnya ibu anak angkat saya ialah warga indonesia dan tiada sebarang dokumen pengenalan diri.anak angkat saya dah 6bulan.kami ade jgk pergi ke Jabatan Kebajikan Masyarakat ambil borang jer.tapi xserah lagi.saya risau jika anak angkat saya tidak dapat taraf kerakyatan warga malaysia bagaimana jika dia nak bersekolah bile dah besar nanti.

  • salam,
   saya pun ada pelajar tingkatan 5 yg ibu bapanya warga indonesia diangkat oleh keluarga malaysia. telah menguruskan dokumen2 anak angkat tetapi masih tidak berjaya mendapatkan ic. bahagian pendaftaran mahu berjumnpa sendiri denganibu bapa sebenar anak tersebut sebelum meneruskan urusan membuat kad pengenalan..masalah timbul apabila ibu bapa sebenar tidak dapat dikesan lagi dan anak ini hilang motivasi untuk belajar kerana mungkin tidak dapat melanjutkan pelajaran selepas sekolah.

 95. salam.

  sy fahmi. sy masih bujang bekerja si sebua syarikat swasta.tergarak hati untuk mengambil anak angkat lingkungan 7-12 tahun. adakah sy layak. minta penjelasan.

  terima kasih.

  • Saya berumur 25tahun dan belum berkahwin. Saya bercadang untuk mengambil anak angkat dari pasangan yang secara sukarela untuk memberi anak tersebut. Adakah prosedur yang perlu diambil? Adakah prosedur itu sama jika anak itu anak luar? Apakah ciri-ciri yang perlu ada untuk mengambil anak angkat?

 96. Salam..saya ingin menanyakan prosedur pengambilan anak angkat bagi pasangan warganegara indonesia yang menetap di malaysia tetapi tidak mempunyai permit perjalanan yg sah…adakah akan mendatangkan masalah apabila saya ingin mendaftarkan sijil kelahiran bayi tersebut dan apakah status anak tersebut di dalam surat beranak terbabit. Bolehkah ibu bayi tersebut melahirkan anak di hospital government atau kena melalui hospital swasta kerana mengikut ibu tersebut beliau takut bersalin dengan hospital government kerana takut dicekup. Harap permasalahan ini dapat diselesaikan kerana insyallah bayi akan keluar bulan depan….

  • saudari Azian….saya pun mengalami masalah yg sama..klau saudari Azian ada penyelesaiannya share lah kat saya sama..(fiza1679@yahoo.com.my)

 97. Salam…saya tlh berkahwin selama 13 thn…dan saya teringin sgt nak ambil anak angkat.Dah mcm2 usaha kami cuba…tp masih x berhasil lagi…klu boleh nak anak perempuan klu x dpt lelaki pun x apelah….yg baru lahir…bangsa melayu atau cina….klu ader yg nak memberi anak tu,tlg emel saya segera…terima kasih…

 98. saya dah kahwin 5 tahun.i menggandung dua kali tapi gugur.doctor kata i tak boleh mengandung lagi ,saya ingin nah ambil anak angkat.saya india ada sesiapa yg ingin kasi i tolong cl saya 016-7828904.

 99. saya zarul dan ingin mengetahui bagaimana untuk menukar nama keluarga angkat di surat beranak dari nema bapa angkat ke nama keluarga asal,di harap ada jalan penyelesaian.

 100. hi…i berbangsa cina dan sudah berkahwin.saya menpunyai seorang anak lelaki berumur 10 tahun.selepas kelahiran ak saya yg pertama,saya x pernah mengandung lagi.i memang nak sangat ambil budak angkat tp masalahnya x tahu cam mana dan di mana harus saya mula.saya memang sangat suka budak tp dah nasib saya sorang ak.kasihan juga tgk ak i x berteman.di sini i nak nasihatkan wanita2,adk2,jgan buang anak sebrgan…dr u buang bagus u bagi org yg inginkan ak….walaupun anda yg mengandungkanya tp anda x berhak memusnahkan hidup serta x berhak menamatkan nafasnya…..kasihankan ak yg x mengenal dosa…..mengapa anda yg x pandai jaga dr,yg x kuat iman,yg sendiri mengatal tp ak yg jd mangsa????fikirkan lah……..walau ku x pasti adakah salah meminta org memberi saya ak yg mereka sendiri tak mahu….tp dr membiarkan ak kecil itu dibuang sebrgan…..bebaloi juga saya menangung akibat asalkan janji tiada lg kes pembuangan bayi di luar sana…..bukankah begitu?????

 101. assalamualaikum..saya telah berkahwin 3 thn dan belum di kurniakan cahaya mata..sekiranya ada sesiapa yg sudi memberi anak sbg anak angkat sama ada anak kandungan luar nikah, tidak mampu atau tidak sah taraf..isnsyALLAH saya akan menjaga baby tersebut dengan penuh kasih sayang..call atau sms di nombor 012-3404180..

 102. sapa2 yang nak beri anak pada kakak…kecil tapak tanyak nyiru akak tadahkan…terima kasih yang amat sangat…kesunyian hidup tanpa zuriat walau dah mencuba berbagai2 cara…akak isteri kedua…please call akak kalau ada rexeki buat akak…017-3834544

 103. salam saya nak tanya saya baru mengambil anak angkat lelaki tp masalah saya mak kepada bby nie bkn warganegara malaysia dan tidak mempunyai dokumen perjalanan yg sah..mcm mana cara utk saya dapatkan surat beranak utk anak angkat saya kerana mak kepada bby nie gagal utk saya hubungi selepas dia menyerahkan bby tersebut..kepada sesiapa yg boleh membantu amat saya hargai..

 104. Saya sangat2 berhajat mengambil anak angkat. Kalo ada sesiapa yang berniat nak serahkan anak pada orang lain..contact la saya 0133643634. Nak baby boy newborn. Tq

 105. salam..sy lihat rmai btul yg ingin mengambil anak angkat. di sini sy share sikit pengalaman sy:

  dulu sy brkhwin xdpt2 anak sndri. bnyk kali mengecek anak org tpi biasa la x dpt. kdg ada yg mulanya nk bgi lepas tu x jadik. frust tau.

  kemudian hby dpt kerja di swak. masa tu almost 8 thn married. rupanya di swak chances utk dpt anak angkat agak tinggi. malah cantik sgt baby swak. dari keturunan yg cerah2 kulitnya dan semulajdi keadaan makan,cuaca n persekitarannya.

  kebanyakan kes di sana ( bukan semua )anak2 diberi kpd keluarga lain adalah krn sayang dan pengorbanan utk melihat anak2 itu dijaga dgn baik. kesempitan hidup dgn infrastruktur yg masih mundur ( di setgh2 tpt ) menyebabkan kebnykn ibu rela memberi anak yg dilahirkan kpd keluarga yg sanggup membela,menanggung perbelanjaan dan memberi pendidikan secukupnya sbg satu alternatif.

  tetapi tidak kira di mana pun,peluang untuk mendpt baby ni sbnrnya bergantung kpd rezeki masing2. sama spt kta tggu utk pregnant, begitu jugalah tnggu anak angkat, semuanya hanya dgn izin Allah s.a.w.

  -smbg lain kali yer,maaf mengantuk sgt-

  • salam,

   saya sudah 5 tahun khwin,blh x sha tolong dapatkan anak angkat dari sarawak keturunan cina n msh baby lg…Harap sha dpt tolong n e-mail pd saya klu de sesiapa ingin mberikn anak kepada saya..(eimilyza165@gmail.com.my
   sekian terima kasih

  • xman..di sebab berpenyakit..implikasi akibat pengugoran dah terlanjur akibat siok siok… masa muda muda kot..hukuman dari Allah …tiap2 kejadian itu ada hikmah disebalik nya..atau pembalasan pembersihan diri di dunia ..wallahuallam

 106. Salam….saya sudah 3 tahun berkahwin tetapi sehingga kini masih belum lagi dikurniakan zuriat..saya ingin mengambil anak angkat lelaki yang baru dilahirkan atau yang masih bayi. Jika ada rezeki saya, silalah hubungi saya di no. 016-8016756. atau email saya : zieaz08@yahoo.com. Terima kasih.

 107. sy berusia 27thn blum brkhwin ingin mngmbil ank angkt xkirala boy@girl yg msih bayi lg.dlu sy pernah mmbela hmpir 1thun sbulan bayi lelaki,ttapi d ambik smula oleh ibunya krn tiada surt htam ptihsya sukar unt trm tpdh dtkdirkan itu oleh yg esa.jd sya ingin cari pngganti ank angkt sya itu.

 108. salam..
  Saya ingin bertanya,anak buah saya mempunyai seorang anak lelaki yg tidak sah taraf dan telah menjaganya sehingga kini.anak itu skrg berusia 5 tahun.dn skrg beliau telah berkahwin.bolehkah beliau mengambil anak 2 sebagai anak angkat untuk kerana beliau ingin meletakkan nama suaminya sekali dlm sijil pengangkatan kerana anak ini..saya akan bersekolah setahun lagi..

 109. as salam.. sy ingin bertanya jika saya mahu mengambil anak angkat berapa kos yg perlu di bayar nnt di makamah? Saya masih bujang dan bekerja adakah layak untuk mendapatkan anak angkat?

 110. saya telah berkahwin hampir 8 tahun….pernah buat check up…dr. kata sperm hubby tak sampai banyak… kami pernah buat IUI di hospital swasta di klang… tapi tak menjadi…. itu pada tahun ke 4… kini hampir 8 tahun perkawinan dan dah jenuh berurut sana sini… tapi hasilnya belum nampak lagi…. mungkin belum rezeki… jadi kami sepakat untuk memelihara anak angkat… cuma masih juga belum rezeki untuk dapatkan anak angkat… kalau boleh nak yg baru lahir.. sehari pun takpe… kalaulah ada sesiapa yg tidak mampu untuk pelihara anak yg ke 5 atau ke 6 ker… berilah pada saya… insyaallah kami akan pelihara selagi bernyawa… tapi kalau dia nakal kena marah jugalah kan… emel saya eizanianggun@gmail.com

 111. assalamualaikum..
  just sharing..
  Saya baru mengambil anak angkat yang berusia baru beberapa hari dari individu yang belum berkahwin. Sebelum membawanya pulang ke rumag, kami telah melakukan prosedur yang yang iaitu membuat akuan sumpah sekaligus mendapat surat izin dari Jabatan Kebajikan Masyarakat (borang 13).Selepas itu permohonan anak angkat kami hantar ke Jabatan Pendaftaran Negara yang mengambil tempoh selama 2 tahun untuk diluluskan selepas pantauan berkala dilakukan oleh JKM dalam tempoh tersebut.Malangnya, sehari selepas membawa balik bayi tersebut, ibu kandung menuntutnya semula.Pelbagai ugutan yang kami terima memaksa kami memulangkannya selepas 1 minggu. Segala dokumentasi terpaksa dibatalkan..Sangat menyusahkan, mengecewakan dan menyedihkan bagi kami sekeluarga yang mmg telah menyayangi bayi tersebut.Saya berat hati melepaskan bayi itu pergi, namun saya khuatir keselamatan keluarga saya terancam.Saya terpaksa melepaskan dia pergi bersama orang yang sangat tidak boleh dipercayai..Memang rasa menyesal sebab saya boleh mempertahankan bayi itu kerana mengikut undang2 ibu kandung tidak boleh membua sebarang tuntutan.Selepas 5 hari perkara ini berlaku, kami sekeluarga masih dalam kesedihan..huhu..buat sesiapa yang ingin menyerahkan bayi mereka kepada keluarga angkat, sila fikir semasak-masaknya kerana ia melibatkan banyak hati dan perasaan..Sekian.

  • saya pn tertipu oleh individu yg x jjr…terpaksa serahkn baby tu,sb kuarga budak tu marah2,kmi dah jaga dr sblm bersalin smp dah bersalin,dah 5 hr ulang alik hospital,semua nye hancur..seorang yg terpelajar tp fkran sempit.

 112. Assalammualaikum,

  Saya belum kahwin dan doktor kate saya tak mungkin dapat anak saya sendiri di masa depan. Saya nak tanya boleh tak saya ambil anak angkat? Saya tahu saya mampu, saya x perlu tanggung sesiapa dalam keluarga saya sebab mereka semua dah independant dan bekerja. Saya nak tahu the steps that I need to go through to have an adopted child?

  Terima Kasih

  • Di Malaysia, terdapat dua cara untuk mendapatkan anak angkat. Cara yang pertama ialah dengan secara terus daripada ibu bapa yang ingin memberikan anak mereka sebagai anak angkat. Cara yang kedua ialah melalui permohonan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

   Dalam kes saudari, apabila terjumpa bayi yang ditinggalkan, apa yang perlu dilakukan ialah melaporkan hal tersebut ke balai polis yang berhampiran. Seterusnya, bayi itu akan dibawa ke hospital untuk pemeriksaan kesihatan.

   Kemudiannya JKM akan mengambil alih dan menempatkan bayi tersebut di bawah jagaannya. Satu jangka waktu diperuntukkan untuk tuntutan daripada ibu bapa kandungnya. Jika tiada tuntutan, bayi itu akan diserahkan untuk dijadikan anak angkat.

   Oleh itu, saudari perlu membuat permohonan pengambilan anak angkat melalui JKM. Faktor utama yang dipertimbangkan oleh JKM ialah kebajikan bayi tersebut. Maka, selain daripada mengisi borang permohonan, satu temu duga akan dijalankan untuk menentukan sama ada saudari mampu dan layak menjadi ibu angkat kepada bayi tersebut.

   Antara perkara-perkara yang yang dipertimbangkan oleh JKM ialah latar belakang sosial pemohon serta kesanggupan pemohon menjadi keluarga angkat. Ini kerana pertimbangan utama ialah kebajikan anak itu. Selain itu, syarat-syarat dalam Akta Perlindungan Kanak-Kanak 1991 dan Akta Pendaftaran Pengangkatan 1952 juga perlu dipenuhi.

   Antara syarat-syarat perundangan yang perlu dipenuhi ialah:

   – Ibu bapa angkat mestilah sekurang-kurangnya berumur 25 tahun dan sekurang-kurangnya 18 tahun lebih tua daripada anak angkat itu;

   – Anak angkat itu hendaklah di bawah umur 18 tahun;

   – Ibu bapa dan anak angkat hendaklah menetap di Malaysia.

   Semasa menemu bual pemohon, pegawai JKM akan cuba membuat penilaian-penilaian seperti kemampuan pemohon untuk memberi kasih sayang, jagaan dan perlindungan yang sempurna kepada anak angkat itu nanti, pemohon faham implikasi dan cabaran menjadi keluarga angkat, pemohon mampu memelihara anak itu dari segi ekonomi, kesihatan, sosial, emosi, mental dan sebagainya.

   Walaupun pada kebiasaannya pemohon anak angkat ini adalah pasangan yang telah berkahwin, namun tiada halangan dalam Akta bagi seorang yang bujang untuk memohon anak angkat.

   Saudari perlulah membuktikan kepada JKM bahawa walaupun saudari akan menjaga anak angkat tersebut berseorangan, tetapi saudari sanggup mengambil apa-apa langkah yang perlu bagi memastikan bahawa kebajikan bayi tersebut akan terpelihara.

   Melihat kepada amalan, agak sedikit sukar bagi seorang yang masih bujang untuk mendapat anak angkat. Oleh sebab tujuan utama JKM ialah memelihara kebajikan anak angkat tersebut, maka JKM berusaha untuk memberikan institusi keluarga yang sempurna kepada anak angkat itu.

   Walaupun begitu, ada beberapa kes yang mana seorang yang bujang juga diberikan peluang mengambil anak angkat. Seperti yang telah diterangkan, yang menjadi keutamaan ialah kebajikan anak tersebut.

   Kami memuji niat saudari yang mulia. Asal sahaja saudari menunjukkan kejujuran hati saudari, kami merasakan bahawa semua pihak akan dapat melihatnya. Semoga berjaya.

   Panel Peguam Sisters In Islam.

   (Segala kemusykilan boleh dikemukakan kepada Sisters In Islam di alamat No. 7, Jalan 6/10, 46000, Petaling Jaya, Selangor, atau telefon ke Talian TeleNisa 03-77843733 pada hari Isnin, Khamis dan Jumaat atau e-mel: telenisa@sistersinislam.org.myThis e-mail address is being protected from spam bots, you need JavaScript enabled to view it )

   (Versi asal tidak diubah oleh editor Utusan Malaysia)
   Last Updated ( Tuesday, 07 April 2009 )

 113. SALAM, IBUBAPA SAYA ADA MASALAH SIKIT, ADA SEORANG BUDAK NI DAH TIADA IBUBAPA NYA, BUAT MASA NI DIA DIJAGA OLEH DATUK DAN NENEK NYA, TETAPI DATUK DAN NENEK DIA PULA BERNIAGA NASI LEMAK DAN SUSAH NAK MENYARA BUDAK NI, JD KELUARGA SY SELALU LA BG DIA DUIT BELANJA, HANTAR TUISYEN, KADANG2 DIA PON ADA TINGGAL KT SINI, MEMANDANGKAN BUDAK NI ADA WARGANEGARA MALAYSIA, MCM MANA PULA PROCEDURE PENGAMBILAN BUDAK INI SEBAGAI ANAK ANNGKAT.?

 114. saya nor dari putrajaya..dalam bulan 5 ni saya bakal dapat anak angkat dari kedah.saya dapat terus dari mak baby tu.ikutkan tarikh, bulan 5 ni baby tu lahir dan saya akan ke kedah utk ambil baby tu..masalahnye sekarang saya tak tahu prosedur pengambilan anak angkat..apakah step seterusnya yang perlu saya wat??

   • Salam nor…

    saya pun nak jg Baby…kalu ada sepa2 yg nk bg baby lg..tlgla bgtau saya ye…saya teringin sgt2…Terima kasih…Hubungi saya ye: 0168016756

 115. sy dah 6thn kahwin bln 6 nie..masuk 7thn kahwin…dah banyak hospital kami pegi..tapi masih blm ade rezeki lagi..urut jgn katalah..byk sangat..sampai dah x larat lagi…klu blh sy nak ambil anak angkat..yg masih baby..sbb dr situlah sy blh belajar uruskan bby..manerlah tahu klu ade rezeki nnt…sy dah ade pengalaman..tolonglah sy..kerana sy ingat sgt nak cahaya mata..walaupun bkn dr benih sendiri…sy akan anggap dia sebagai anak sy…dan akn jaga dia sebaik mungkin…kepada yg sudi menolong sy..hantarlah email dkt sy : sitisarah.zakaria@yahoo.com..terima kasih..

 116. as salam…saya mahu mengambil seorang baby yang berusia 1tahun iaitu anak kepada adik angkat saya…adik saya nie baru sahaja bercerai dan mereka masing2 tidak mahu menjaga baby nie memandang kn umur mereka yang masih terlalu muda…masalah saya sekarang nie macam mane prosedur yang perlu saya lakukan…adakah cukup sekadar surat hitam putih melalui pesuruhjaya sumpah or masih perlu melalui JKM or JPN???ada sesiape yang boleh menbantu??kalau tidak ade ape hal,esok 27/2/2011 baby tersebut akan diserahkan kepada saya…

 117. salam, saya faridah berumur 25tahun,saya belum berkahwin tetapi saya berniat hendak mengambil anak angkat, apakah prosedure yang diperlukan bagi mengambil seorang anak angkat? adakah saya layak mengambil seorang anak angkat walaupun saya belum lagi berkahwin??

 118. kepada sue &ani: nor pun mula2 susah nak dapatkan anak angkat ni. dah lama nor cari..tahun ni baru dapat.ikut dari pengalaman nor la, kalau kita nak senang dapatkan baby ni, kita kene ada kawan atau kenal sape2 yang bekerja dihospital.terutama nurse. sbb dorang2 nila yang mudah dapat info pasal baby ni..

 119. Salam nor….

  saya ada jg kwn kja di hosp..tp dia kata susah jg nk dpt..dia tak jnji blh tlg…Insya Allah, ada rezeki..adala baby tu kan…saya sentiasa menunggu..nor pun tlglah bgtau saya jika ada info ttg baby ye..

 120. assalammualaikum….

  saya norzi umur 28, suami umur 33. sudah 9 thn kawin tapi masih belum mempunyi anak.
  kami sudah puas mencari anak untuk dijaga seperti anak sendiri tapi masih tak dapat.
  kami tingga berdua je kat rumah sedih sangat.. kadangx2 saya rasa nak suruh je suami kawin lain mane tahu kalaux2 dia akan dapat anak. tapi kalau boleh biarlah kami cari anak angkat.
  kalau ada sesiapa nak beri kami anak untuk dijaga seperti anak sendiri tolongla hubungi no ni 019-6312819 atau 019-9093709.
  terima kasih.

 121. hai.. sy dengan pasangan sy bercadang ingin menyerahkan anak ini yg x lama agi dilahirkan.. kami x mampu menjaga anak ini kerana kami berdua masih agi belum bersedia… jadi siapa2 yg di luar sana yg ingin kan anak sila la tglkan no tel… kalau boleh biarlah keluarga yg sudi menjaga anak kami tgl area kl untuk memudahkan urusan nti.. tq

 122. saya telah berkahwin selama 12 tahun dan mempunyai seorang anak perempuan yang berumur 11 tahun.saya teringin mengambil anak angkat baby lelaki dari keluarga susah atau pun anak yatim piatu.sila email kepada saya ipah7102@yahoo.com

 123. Assalamualaikum..kepada sesiapa yang ingin memberi hak penjagaan anak kepada saya blhlah hubungi sy di talian 0192650227.

 124. Assalamualaikum…
  saya juga masih dalam proses mencari anak angkat…saya tinggal di shah alam..4 tahun lebih kahwin tp msh belum ada rezeki..sudilah hubungi saya 012-3725437 @ 012-9197480 (nurul)..

 125. assalamualaikum…sya telah berkawin selama 4 thn tetapi belum dikurniakan zuriat. diharap sesiapa yang sudi membantu saya untuk memperoleh anak angkat atau anak yatim piatu sila hubungi no ini 0173949837 pn wid

 126. Assalamualaikum,
  Saya sudah berkahwin selama hampir 17 tahun…seminggu yang lepas baru suami terbuka hati untuk mengambil anak angkat yang berumur 7-9 tahun…sesiapa yang sudi membantu, boleh emailkan pada saya…hannahzainy@yahoo.com atau talian 012-3205656…

 127. assalamualaikum…sya telah berkawin selama 4 thn tetapi belum dikurniakan zuriat. diharap sesiapa yang sudi membantu saya untuk memperoleh anak angkat atau anak yatim piatu sila hubungi no ini 0199934151 jue..nk cr area kelate………

 128. nak tanya….boleh kah seorg perempuan bujang berumur 48 thn boleh ambil anak angkat…itu pun bayi yg baru di lahirkan??

 129. akum…sy nk tanye kira2 12 thn yg lps sy ade ank perempuan.suami bks suami sy tlh serahkan ank itu kepada kakak angkatnye.bekas suami sy sangup pakse dan tipu sy dan telah terima duit dlm 500.slma 12 thn tu sy dh puas berusaha utk cari ank sy tu.tpi mlng nasid sy ibu angkat nie smbng dan tak kasi sy jumpe ank nie.skrng sy nk buat tuntutan hak sy semula.lebih sedih lgi ibu angkat nie dh buat srt ank angkat.mse sy jmpe ank nie..dia kate setuju nk duduk dgn sy.tpi bila ibu angkat dia dtng.dia dh jadi keliru.ape ler nasib sy nie.dlu bekas suami dh buat mcm kt sy skrng ank kandung sy pula.sy nk buka blk kes nie.nk saman org yg ambil ank sy tu.tpi lowyer kate ank 12 tahun dh blh buat pilihan nk duk dgn sape.klu macan nie..tipis ler harapan sy.sy langsung tak dpt nk bercakap ndan jaga ank sy tu.camne dia plh sy.lgi pun ibu angkat dia dh fitnah mcm2 kt dia.arap phk hakim bijak buat keputusan utk isan mlng mcm sy nie..

 130. jika ada sape2 yang nak bagi baby untuk dijadikan anak angkat yang dari umur 1hari boleh la bagi kat saya…

 131. saya sudah 5 tahun khwin,blh x sha tolong dapatkan anak angkat dari sarawak keturunan cina n msh baby lg…Harap sha dpt tolong n e-mail pd saya klu de sesiapa ingin mberikn anak kepada saya..(eimilyza165@gmail.com.my
  sekian terima kasih

 132. salam,
  saya dan suami ingin mencari anak angkat dari golongan orang susah.kalau boleh anak yang halal dari pernikahan yang sah.dan usia anak samaada baru lahir atau berumur bawah setahun.

 133. Assalamualaikum,
  Saya ingin mangambil seorang anak angkat, umur saya 30 tahun,belum berkahwin, dan bekerja. Adakah saya layak untuk mengambil anak angkat?

  Embun

 134. assalamualaikum…sy nk btnya, bgmna cre nye utk membatalkan pengambilan ank angkt? Dari ape yg saya tahu pngesahan hnya lah apbila ckup 2 thn. Ank sy brda di bwh jagaan keluarga angkat slme 6 bln.. ape yg perlu sy lkukan utk mmbatalkn nye …?

  • tak boley lah cam tu…kenape mase bg tu tak pikir masak2….ni dah bg kat owg nak ambik balik..maner boley cam tu..awak banyak kan lah bersabar..ank awak tu dunia akhirat walaupun awak tak menjage dye…satu hari nanti allah akan ketemukan anak awak ngn awak… lg satu awak tak boley bersikap pentg kan diri sendiri..awak patut bersyukur anak awak dilindungi skunk….sekian…

 135. salam…

  sy ingin mengambil seorg anak angkat yg baru lahir atau umur 1 tahun ke bawah….sy berkemampuan kerana bekerja di singapore dan suami sy warganegara singapura dn bkerja di sane juge…sy akan beri didikan dan asuhan agama yg secukupnye pd anak angkat sy nanti…jike sesiape yg ade info mengenai anak angkat ni sile hubungi saya 0127755046.. trime kasih

 136. assalamualaikum kepada saudara dan saudari,sy telah berkahwin sudah 4 tahun lebih,sy ingin mengambil anak angkat,kepada sesiapa yg sudi memberikan kepada sy,sy berjanji akan menjaga seperti ank sendiri,islam,baru lahir jika ada sesiapa yg sudi boleh hubungi saya di email zahari.mamat79@gmail.com

  • assalamualaikum…kpd saudara dan semua yg senasib dgn kita.Di sini aku ingin menasihati kpd anda semua supaya berhati-hati dgn orang yang menawarkan anak untuk dijadikan anak angkat.Hal ini telah terjadi kepada diriku.
   ceritanya begini kalau kau nak tau……

   Semalam aku pernah menerima sms dari seorang lelaki mungkin sendikit yang menawarkan kpd aku seorang baby untuk d jadikan anak angkat.Lelaki itu katanya dari johor bharu.
   Dia telah menceritakan lebih kurang tentang asal usul budak itu.Katanya budak itu sudah ada surat beranak dan dokumen yang diperlukan.Aku bersetuju untuk jadikan baby tersebut sebagai anak angkat.

   jarak antara aku dgn lelaki tersebut mungkin sendikit ialah aku tinggal d KL dan lelaki tersebut tinggal di johore bharu.Lelaki tersebut macam orang yang ikhlas bercakap.Dia sanggup menghantar baby tersebut kepada aku di KL.Katanya dia tak mintak apa-apa bayaran pun.cuma mintak duit minyak jer.Aku bersetuju bayar RM200.Tapi dia suruh aku masukkan duit dalam akaun nya terus.Aku masukkan RM100 Jer dulu dan RM100 lg by hand aku cakap.Lelaki tersebut pun bertolak dari Johore bharu.Selepas setengah jam lelaki tersebut mengatakan keretanya rosak dekat alor gajah.Dia menyuruh aku membayar RM250.Dia sekarang dekat bengkel.memandangkan itu aku masukkan duit RM100 dulu.dia terus kan perjalanan menuju KL.dan aku mencadangkan untuk berjumpa di balai polis tempat ku.selepas tiga jam aku bertanya lelaki tersebut dah sampai di mana?dia cakap dah nak sampai.Selepas sejam aku tanya lagi dan dia cakap dah nak sampai dalam masa 20 minit lagi.selepas 20 minit aku call lelaki tersebut tetapi telephone lelaki itu dah tak boleh di hubungi.Operator yang jawab.Sampai skrg lelaki yang nak tawarkan anak angkat tadi tak sampai-sampai aku bersyukur pada tuhan kerana menyedarkan diriku.ok lah kepada anda di luar sana, naasihat aku sekali lagi supaya berhati-hati dan jangan terburu-buru.

 137. perkahwinan kami hampir 6 tahun,tapi masih tiada rezeki lagi,saya dan suami bercadang untuk mengambil anak angkat,yang berumur 6 bln- setahun,kami akan menjaga seperti darah daging kami hubungi saya ditalian 0123691823,terima kasih

 138. salam semua
  sya kakitangan kerjaan suami isteri berkahwin selama 8 tahun dah,mencari ank angkat baby kalau ada boleh msg saya dan saya akan call balik di no 017 5172436,iui dah 3x dah iktiar moden dan kampung pun dah..masih tiada rezeki, sekian

 139. bagaimana sekiranya saya yg masih belum mendirikan rumah tangga tetapi ingin mengambil anak angkat?? kerjaya seorang jururawat di sebuah hospital swasta..

 140. Assalamualaikum..
  Saya seorang suami & bapa kpd seorg anak lelaki yg berumur 8 tahun, ingin mengambil seorang anak angkat yang seusia dgn ank saya, semoga dpt dijadikan teman kpd anak saya. Kalau ada hubungi saya di 019-7210608 atau email zaki_techstat@yahoo.com.

 141. salam.saya tidak boleh mengandung.dan tlh berkahwin selama 8 thn.saya telah lama memohon anak angkat di byk pusat perlindungan tetapi masih x dipanggil.sblm ini ada org nak bagi tp setelah sy beli kelengkapan bayi rupanya saya dah tertipu.kepada saudari yang sedang mencari ibu bapa angkat kepada bayi anda boleh hubungi saya.saya membantu anda.anda bantu saya.dari dibuang begitu sahaja lebih baik saudari beri pada saya.saya akan menjaga anak itu macam anak sendiri.jika anda ingin berbincang dengan saya,saya akan dtg ketempat saudari.tapi biar saudari benar ikhlas.

 142. harap petanyaan saya d beri jawapan . sekiranya seorg ibu ingt mengambil semula ank nya yg telah d serah kepada keluarga angkat apa kah tindaka undang2 akan d kenakan??

 143. saya dah setahun berkahwin, dan menghadapi masalh kesuburan. Ingin mencari anak angkat, sila hubungi 0129131322 – Azie

 144. Salam..
  saya mrupakan se0rang ank angkat dlam sebuah kluarga…
  saya bru saja mengetahui nya..
  masalahnya bpak angkat sya mem ‘ bin ‘ kan sye dgan nme nya…
  tapi nma ibu sya dlam surat branak lain…
  mcmana yer nnt bila nak cari wali utk kahwin..
  sya x tahu kluarga kndung sya dimana…

  • lynda tanya lah kat ibu n ayah angkat lynda..dowg mesti thu..atau pun g kat hospital yg lynda lahir dulu…dowg kat san mesti ade maklumat… 🙂

 145. salam,
  sy dan isteri nak serah kan anak kami kepada sesiapa yg berminat, tp masih dlm kandungan..dengan syarat,kluarga angkat sanggup tanggung kos blanja dari dlm kandungan hingga bayi itu lahir,sy bkn demand tp masalah kewangan..0176245121

 146. AWAK NAK THU TAK,KAWAN SAYA MENGANDUNG 8 BULAN BARU DYE THU DLAM PERUT DYE ADE BAYI,,,PADA MULE NYE DYE NAK BUANG.. SYA TAK BAGI… PASTU SAYA BUAT KEPUTUSAN N PUJUK DYE SURO LAHIR KAN JUGAK ANK TU..SAMPAI SATU MASA…DYE SERAH KAN BAYI TU KEPADA SAYA MENGIKUT PROSUDER ANGKAT SUMPAH N SURAT ITAM PUTEH… SAMPAI SKRG SAYA JAGE BUDAK NI DAH SETAHUN 3 BULAN DAH….KADG2 SAYA TAKUT GAK KAWAN SAYA NK AMBIK BALIK.TP TAK KAN BOLEY.SAYA TAK DE LA KEJM SGT NAK PISAH KAN IBU DAN ANAK…SAY PNH CAKP NGN DYE CAM TU….TP BUAT MASA SKUNK NI MMG DYE TAK LEY JMP…TGU MASA YG SESUAI BARU SAYA BAWAK KAWAN SAYA TU JMP NGN ANAK DYE..TP DENGN BERSYARAT… DYE TAK LEY MEMPERKENAL KAN DYE SAPA NGN BUDAK NI…SAMPAI MASE SAYA SENDIRI YG AKAN BG THU TIME BUDAK NI NAK DEWASA NANTI…. TU SYARAT SAYA KAT KAWAN SAYA…TIME DYE DAH DEWASA BUDAK NI BOLEY BERPIKIR..SAYA TAK KN AJAR BUDAK NI TAK HORMAT ORANG LAIN SATU HARI NANTI… BETAPA BESAR NYE PENGORBANAN SAYA KAT KAWAN SAYA TU… KALO TAK DE SYA..SAYA TAK THU LAH..ANAK N IBU NI MASIH ADE OR TAK….SEKIAN….

 147. .. betul tu jgn terlalu yakin sgt,hubungan ibu dan ank tidak boleh di pisahkan walau apa cara pon .Andaikata kawan cik inginkan kembali anknya .. besedialah dgn segala kemunkinan .Klau masuk court pon kawan awak yg menang pasal itu tetap ank dia ..

 148. dye tak kan menang…selepas dua tahun jatuh nye hak ibu kandung terhadap anak nye…..kalo dye nak ambik gak…kte boley lawan..sbb sume surat ade dalam tangan…ni bukan cakp kosg tp owg atasan yg cakp…

 149. blm tentu g ibu kandung dia akn memang. kalu la cik marliya 2 buat ganti rugi pasal penjagaan ke atas ank 2 mcm ne smpi anak 2 x blh diambik dgn bayaran yang tingi apebila di court mcm ne ???

 150. assalamualaikum…kpd saudara dan semua yg senasib dgn kita.Di sini aku ingin menasihati kpd anda semua supaya berhati-hati dgn orang yang menawarkan anak untuk dijadikan anak angkat.Hal ini telah terjadi kepada diriku.
  ceritanya begini kalau kau nak tau……
  Semalam aku pernah menerima sms dari seorang lelaki mungkin sendikit yang menawarkan kpd aku seorang baby untuk d jadikan anak angkat.Lelaki itu katanya dari johor bharu.
  Dia telah menceritakan lebih kurang tentang asal usul budak itu.Katanya budak itu sudah ada surat beranak dan dokumen yang diperlukan.Aku bersetuju untuk jadikan baby tersebut sebagai anak angkat.
  jarak antara aku dgn lelaki tersebut mungkin sendikit ialah aku tinggal d KL dan lelaki tersebut tinggal di johore bharu.Lelaki tersebut macam orang yang ikhlas bercakap.Dia sanggup menghantar baby tersebut kepada aku di KL.Katanya dia tak mintak apa-apa bayaran pun.cuma mintak duit minyak jer.Aku bersetuju bayar RM200.Tapi dia suruh aku masukkan duit dalam akaun nya terus.Aku masukkan RM100 Jer dulu dan RM100 lg by hand aku cakap.Lelaki tersebut pun bertolak dari Johore bharu.Selepas setengah jam lelaki tersebut mengatakan keretanya rosak dekat alor gajah.Dia menyuruh aku membayar RM250.Dia sekarang dekat bengkel.memandangkan itu aku masukkan duit RM100 dulu.dia terus kan perjalanan menuju KL.dan aku mencadangkan untuk berjumpa di balai polis tempat ku.selepas tiga jam aku bertanya lelaki tersebut dah sampai di mana?dia cakap dah nak sampai.Selepas sejam aku tanya lagi dan dia cakap dah nak sampai dalam masa 20 minit lagi.selepas 20 minit aku call lelaki tersebut tetapi telephone lelaki itu dah tak boleh di hubungi.Operator yang jawab.Sampai skrg lelaki yang nak tawarkan anak angkat tadi tak sampai-sampai aku bersyukur pada tuhan kerana menyedarkan diriku.ok lah kepada anda di luar sana, naasihat aku sekali lagi supaya berhati-hati dan jangan terburu-buru.

 151. saya ingin bertanya klo kite mahu ambil anak angkat dari jkm perlukan gaji yang besar ke…….klo kena tunggu gaji besar susahlah mcm nie padahal hati melonjak2 mahu kan baby…

 152. Assalamualaikum… Jika ada keluarga yang menghadapi masalah kewangan untuk menjaga anak dan ingin mencari keluarga angkat untuk anaknya sila hubungi saya. InsyaAllah saya sekeluarga akan menjaga anak anda dengan baik seperti darah daging kami dan saya tidak akan memutuskan hubungan anak dengan keluarganya. Sila hubungi atau sms di talian 017-2131993.

 153. salam…saya sudah bernikah selama 4 tahun..saya tidak boleh mengandung kerana laluan tiub folopio sempit..oleh kerana itu,saya ingin mencari seorang anak angkat (masih bayi) xkesah lelaki atau perempuan..sihat dan sempurna…jika ada, sila kontek suami saya di talian 012-9479047

 154. salam… saya nak tanya kawan2 kat sini, kot2 ada yang experience… citer dia mcm ni, adik ipar kepada abg saya mengandung sbb kena rogol dgn org yg tak di kenali.. apa prosedur untuk dapatkan dan bela baby tu? sbb family saya tak nak baby tu terlepas ke tangan org yg tak di kenali.. saya penah kontek jkm, tp, diorang nak letak kan mangsa di rumah perlindungan.. saya risau kalo letak kat rumah pelindungan, baby tu tak dapat balik kt saya.. sesiapa yang pernah experience mcm ni, meh kongsi dgn saya.. lagisatu, saya tak da kos utk bayar bersalin di hospital swasta…saya nak mangsa bersalin di hospital kerajaan… boleh ke mangsa bersalin di hospital kerajaan? dan macamana nak pastikan nurse2 kat situ tak amik baby dia tu?

  • lebih baik bersalin di hospital swasta..kalau bersalin di hos kerajaan takut doc situ atau staff situ wat report polis dan memang anak tu akan diambil ke pusat perlindungan kanak-kanak..

  • tidak semestinya jkm akan ambil.pihak jkm akan tanya si ibu samada ibu nk bela atau x.if xnak bela,nak bagi dekat siapa n if mak baby setuju utk serah baby kepada sesiapa..boleh la pg JPN buat pengangkatan secara sah.

 155. salam…
  sy ingin mencari seorang anak angkat yg baru lahir jikalau bley perempuan la..sy masih belum berkhahwin..jikalau ade sesiape yg ingin mencari keluarga angkat sila email sy dengan segera..
  syaimafadeli@yahoo.com..
  thanks

 156. Salam semua,

  Saya dah 5 thn nikah tp belum ada rezeki lg…
  Sy mohon agar dicepatkan rezeki agar melengkapkan lagi kasih antara sy dan suami…

  • sama la nasib kita kasih…..harap Allah pemurah rezeki…beri kita anak2 yg sihat..baik..dan berimam kpd Allah….

 157. sesiapa ingin mengambil anak angkat sila email saya sebab masalah saya ialah saya terlanjur dengan teman lelaki dan dia tak nak bertanggungjawab..jadi saya harap ada pasagan yang sudi mengambil anak saya untuk dijadikan anak angkat

 158. Sy sbg pemerhati.. membaca segala komen2 yg ditulis. susahnya korang ni. dah tau tak subur carila org yg subur suruh dia buat anak untuk korang. tu pun nak kne ajor. ada ramai la manusia yg subur kat atas dunia ni. boleh jer nak lahirkan berbelas2 org anak pun.

  Pada pendapat sy, perkara yang paling penting untuk difikirkan bagaimana nak cari anak yang halal. Baka yang baik.. dilahirkan melalui ikatan perkahwinan yang sah dah diperolehi secara sah. supaya dia tak menyusahkan korang kemudian hari

  Klu tak tau nak cari kat mana.. email sy. Insyaallah sy boleh bantu carikan. korang ni harap blajo je tinggi. baru masalah mcm tu dah kelam kabut

  Ibanezzgio@yahoo.com

   • amboi.. marah pulak. tak kesahlah takleh dapat anak atas sebab apa pun. yg penting bila ada masalah cari la jln penyelesaian. jgn asyik mengharap sesuatu datang bergolek. klu ada pun yg dtg bergolek tu, cme 1 dalam 10. n sudah tentunya bukan pilihan yg terbaik.

    so fikirkan sesuatu supaya kamu juga mempunyai banyak pilihan.

  • adi,,kau sure ke ko subur,,klu pn ko subur,waris2 ko kemudian hr blm tentu subur..2 semua x mustahil,,klu ko dah kawin,anak ko bg aku,,2 tentu HALAL……..FKR DLU SBLM CKP

 159. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat, tak kisah lelaki atau perempuan. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang nak serahkan baby/keluarga orang susah, boleh sms/hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com

 160. saya wanita bujang, bekerja sbg kakitangan kerajaan, ingin mencari anak angkat. sesiapa yg sudi sila contack sy (emily999purple@gmail.com)
  saya org Sabah dan Non Muslim, tq

 161. assalamualaikom warga malaysia,,,sye nk tnye,,umo sye 16 taon,,sye ni x de ic sbb mk ayah sye org lua,,,sye ad la jgak denga org kate law nk dpat ic yg wane biru kne amik kluage angkat yg sah mcm angkat sumpah ap sume 2,,,,saye da berbuat demikian,,n sume borang da anta,,tapi msalahnye sye x tahu bape lame tempoh pengesahan anak angkat ni,,,,sbb sye x bole lame2 sngt,,, nnty skola ad wat pendaftaran spm,,harap ad yg bagitahu bape lame tempoh die nk sahkn,,,nk pegy tnye at jabatan to0 mak angkat slalu je x de at uma sbb sbuk at lua,,ikutkn aty nk p tnye sndri tapi x de transpot,,,ok 2 je,,assalamualaikom,,,may Allah bless u all,,:)

 162. ssalamualaikom… saya dah 3tahun kawen saya & suami teringin sgt hendak mempunyai anak tetapi saya komplikasi kesihatan yg membuatkan saya tidak boleh mengandung.. macam mana nk ambil anak angkat ya?? atau de x sesiape yg tidak mahukan anak boleh la hubungi saya di no 0127768419.. saya amat berharap sgt2 semoga allah lindungi kamu smue.. amin

 163. salam.brsama sy & suami ada seorg baby prmpuan b’usia 28 hari.kmi tlh diamnhkn utk mjaga bayi itu olh seorg wnita yg mna bayi itu mrupakan cucu pd ank prmpuannya yg mengndung ank x sah taraf.kmi juga tlh mbyar segala bil brsalin & hosp ibu & baby.hasrat kami utk memelihara ank ini.ttpi kmi tdk b’kemmpuan.smsa baby ini dlahirkn wnita trsebut x mpunyai wang.jd kami menggunkn wang yg ada & trpksa memnjm dgn kwn2 utk keperluan mreka.sehinnga kini kmi msih belum dpt menyelesaikn hutg kami.kami tlh brbincang dgn wnita trsbut utk menyerahkn baby tsbut kpd keluarga angkat yg lebih memerluknnya dan brkemmpuan.yg kami minta kpd org yg sudi supaya dpt mbayar kos perubtn shj.utk prbelnjaan baby cthnya bayran pengasuh,susu & kprluan lain smsa sy mjganya sy halalkn. email pd mirafatiha@yahoo.com

 164. Kepada semua pasangan suami dan isteri… yang masih belom mempunyai cahaya maya… berusahalah…. walaupun bukan dr darah daging sendiri…. sekurang2nya …. kita masih boleh merasai kehidupan sebagai seorg ibu dan seorg bapa….
  Alhamdulillah…. saya bakal mendapat anak angkat…. tahun 2012 tak sabar saya nantikan…. Tahun yang akan mengisi kesunyian yang dah lama dirasai…. Saya amat bersyukur ke hadrat Ilahi… dan berterima kasih yang teramat sgt kepada keluarga yang sudi menerima kami sbg keluarga angkat…… TQ ALLAH..
  Kepada yang asyik nk kondem ape sahaja yg ditulis atau diminta…. Jangan terlalu takbur dengan kata2 dan hasad dengki… Mungkin ini suratan kami yang tidak mendapat zuriat… siapa tahu suatu hari nanti perkara ini akan terjadi pada diri ANDA….. Allah maha mengetahui segalanya…..

  • Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat. Tak kira juga dari kalangan anak yatim, bayi yang belum ataupun baru dilahirkan. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi/sedang mengandung yang memerlukan perlindungan dan ingin menyerahkan bayinya kelak, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak.

 165. Assalamualaikum…. Saya sedang mencari baby girl untuk dijadikan anak angkat.kepada ibu- ibu yang sedang mengandung dan sudi memberi kepada saya untuk dijadikan anak angkat….saya amat berbesar hati. Hubungi saya 0194160853 ( Azlina ) saya menetap di Seri Manjung Perak.

 166. Assalamualaikum sy seorang guru, blm berkahwin dan ingin mengambil ank angkat. Andai ada wanita di luar sana yg tidak mahu menjaga ank blhla diberikn kpd sy. kasihan apabila melihat bayi2 dibuang di merata2. (miss.suzane2008@gmail.com)

 167. salam… sy seorang perempuan bujang berumur 20 pada thun 2012 ni… dan sy bkerja sebagai pegawai kerajaan sudah setahun… dan hati sy terdetik untuk mengambil slk seorang anak yatim sebagai anak angkat bg mngurangkan beban mreka..
  1. adakah sy layak untuk mngmbil ank angkat?
  2. jika layak apakah prosedur yg ptut sy patuhi?

 168. assalamualaikum, saya dh berkahwin selama 8thn beragama islam,tp belum dikurniakan anak lagi..ada kwan saya bertanya kpd saya adakah saya mahu menjaga anak jika ada orng nk bagi.kawan kpd kawan saya itu sedang sarat mengandung,dan tidak lama lg akan bersalin.tapi anak trsebut tida bapa.bagi saya,saya tetap nk memelihara anak itu kerana budak itu tiada dosa.yg pnting kita tahu cara mendidik dia dgn betul supaya tidak mngikut sikap ibunya.di sini saya ingin bertanya bagaimana prosidur utk mngambil anak angkat yg tiada bapa.(anak luar nikah)..

  • prosuder mengambil anak angkat senang saja,kerana saya ada mengambil anak angkat yg masih bayi lg,saya dah deal dgn ibu,datuk n nenek bayi ni utk menjaganye,semasa si ibu nak bersalin saya menunggu sehingga dia bersalin n sampai keluar hospital,saya membayar kos perubatan n bil hosp.selepas saja keluar saya ambil bayi ni dan bawa blk ke rmh,kemudain selang beberapa hr saya membawa si ibu pergi ke pejabat pendaftaran utk bt surat beranak dan pegawai tu menyerahkaan borang pengambilan anak angkat,borang surat beranak dan surat utk angkat sumpah dan di isi oleh si ibu…….dan kemudian saya pergi ke balai polis utk membuat report menyatakan saya ada mengambil anak angkat lelaki pd hr ape,jam berape,dan ada menyerahkan sejumlah wang kepada keluarga anak angkat saya,seterusnye saya pergi ke jkm utk mendaftar hak penjagaan bayi ni kepada saya……

 169. kakak sy takda anak ,10tahun manunggu..sy dh kawin 4 tahun pn msh tiada anak,adik sy pn dah kawin 5 tahun tiada anak,tlg la bantu sy,klu slh seorang dr kmi dpt pelihara anak angkat,pn syukur lah.biarlah kmi berkongsi ksh syg,sy bkn org kaya,hdp sederhana je,tlg lah bantu sy./sape2 yg ikhlas memberikan anak pd sy,hubungi sy segera 0124376681

 170. salam,saya dah berkahwin selama 10 thn,dan masih belum mempunyai zuriat sendiri,saya ingin mengambil baby perempuan utk di jadikan anak angkat saya….saya bekerja di hospital,sesiape yg sedang mengandung ataupun dah bersalin ingin menyerahkan bayi anda kepada org lain utk dijadikan anak angkat,sila hubungi saya di ni 0125607882/0195586532

 171. terima kasih kpd saudara Alin Sham kerana sudi menberitahu proses utk mngambil anak angkat..saya akan mengikut cara2 yg saudari bagitahu tu..sekarang ni saya hnya menunggu masa bayi itu dilahirkan.saya dan suami begitu teruja dan tidak sabar lg utk menjaga baby tersebut.InyaAllah kami akan menberi didikan dan kasih syang spenuhnya pada babay itu nnti.semoga bayi trsebut dilahirkan dngan slamat tanpa sbarang masaalah..

 172. Assalamualaikum..saya dh brkahwin slama 8 thn,tp belum mndapat cahaya mata.pelbagai iktiar dah kami cuma tp tak mendatangkan rezeki lg.kami terlalu inginkan bayi perempuan.kpda sesiapa yg mahu menberikan anak dgn ikhlas saya snggup menerima walau anak trsebut anak luar nikah..Pesan saya kpda ibu2 yg hamil anak luar nikah,dripada anda buang bayi anda di merata2 tmpat,lebih baik dberikan kpda kami yg tidak mnpunyai anak ni..kami tidak akan mendedehkan identiti anda. .Hubungi saya yg menetap di k.bharu kelantan…019-9026926@0179477399 (ERNIEY)

 173. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun -5 tahun. Tak kira, sama ada anak sah taraf atau pun tidak.Saya akan sediakan saguhatinya. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak.”

 174. salam….sy sudah pun berkwen hampir 6tahun tp masih belum mempunyai anak…disini dgn izin allah kalau ada sape2 yg tahu untuk pengambilan anak angkat boleh beritahu saya…kalau boleh saya nak ank yg baru lahir…jasa baik anda amat saya hargai…boleh email saya ..ct_safo@yahoo.com

 175. salam saya ni nak tnya ada sesiapa yg berpengalaman mengmbil anak angkat luar nikah tak! skrg ni saya ada menjaga seorg girl yg akan menlhrkan bln6 ntilah,so saya nak tahu caranya sb seblm ni saya pun ada mengmbil seorg anak tapi sah taraflah senang je caranya hnya wat srt beranak and trs wat srt sumpah x perlu ke jkm..cuma skrg ni yg saya x tahu cara anak yg x sah taraf saja..

 176. salam saya ada terbaca cara pengambilan anak tak sah taraf tu dari email alinsham cuma girl yang saya jaga ni famili mereka x tahu langsung so bagaimana saya mahu keluarkan dia dari hospital nanti sb untuk surat2 dan cara pengambilannya saya dah faham cuma takut x boleh keluar hsptl je

 177. salam..situasi yg saudari sal hadapi sama dgn situasi saya skrang ni.girl yg ingin bg baby kt saya tu akan djangka brsalin pada bulan ini(febuari).girl ni dihalau dr rumah dan tidak diakui sbgai anak oleh ibubapanya krana mngandung ank luar nikah.sya kenal girl ni melalui kwannya dimana girl ni minta tlng kwn sya tu sruh cari orng yg snggup ambil anaknya sbgai ank angkat.girl ni dh janji dgn saya,bila dia rasa sakit nk brsalin dia akan call saya sruh pegi kt hospital.tnggu hngga selesai kluar wad bayi itu akn diberi kpd saya dan saya bawa blk kerumah.girl tu jnji akan ikut saya pegi buat surat beranak baby N surah sumpah sekali dlm masa sminggu dr tarikh brsalin..girl yg saudari sal jaga tu dh pegi buat kad merah kt klinik kesihatan ke?saya ada tnye kakak saya seorang nurse.katanye asal ada kad merah(kad ibu mngandung)girl tu tiada masalah utk brsalin kt hospital nti.klu x ada kad merah tu susah la,sbb x blh buat surat beranak nnti..setahu saya tida lg surat2 yg dprlukan jikalau girl tu sndiri dh setuju nk bg baby tu kt saudari..InyaAllah blh kluar hospital dgn selamatklu ada kad merah tu..saya pun x sabar nk tnggu baby tu kluar,smua keperluan bayi sudah dibeli.smoga baby kluar dngan slamat tnpa sbarang msaalah..INYaAllah..

 178. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun -5 tahun. Tak kira, sama ada anak sah taraf atau pun tidak.Saya akan sediakan saguhatinya. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak.”””

 179. sy mencari anak angkat, pada sape2 yg ingin memberi anak utk di jd kn anak angkat sila hubungi sy,,sy dr ipoh..sudah 10 tahun kawin,msh tiada anak,0125607882/ 0195586532 yanti..

 180. kpd sal..kmi dah alami,kne ada ibu bapa juga,,kmi cuba sembunyi pkra ni dr kuarga dia,tp jkm mendesak utk hubungi kuarga dia,jln terbaik utk kuarkn dia dr hsptal,adalh dgn hubungi kuarga dia gak..semua nya hancur ,selepas kuarga dia tau,dia pulak ubah fkran…dn x mau serahkn anak tu,,ibarat melepaskn anjing tersepit.pengajaran nya kpda semua..pastikn ibu bapa mereka tau..dn bersetuju menyerahkn cucu mereka kpd kuarga angkat. sbrg pertanyaan hubungi sy 0124376681

 181. o3-89257669 (Bangi)..sesiapa inginkan anak angkat sila call number ini..anak (luar nikah) indonesia..umur sebulan , lelaki…saya baru dapat berita hari ini..

 182. Pn. Lin boleh call number kt atas tuh. untuk bertanya, saya rasa kalau call cepat insyallah sbb baru pagi semalam indon tuh bertanya siapa mahukan baby dia…(no. diatas adalah number mak cik yang sampaikan berita tuh pada saya….cepat yer…klu call tak dapat bagi tau…Pn.Lin tinggal area mana? baby tuh pun di Bandar Baru Bangi

 183. Salam,
  Saya memberi anak lelaki saya kepada pasangan suami isteri dan anak saya adalah anak yang tidak sah. Jadi, sekiranya saya ingin mengambil semula anak saya, adakah dibenarkan undang2?

  Selepas bg anak saya,pasangan tersebut dpt baby lelaki juga.sy tak membuat sebarang perjanjian itam putih dengan pasangan tersebut sebab pasangan tersebut menyakinkn saya yg saya tak salah memberi anak saya & janji tersebut memang dikotakan sehingga lah skrg,

  Tetapi,
  saya merancang untuk berkahwin masalahnya pasangan tersebut menyatakan sekiranya saya berkawin dengan pilihan saya,saya xkan dibenarkn berjumpa dengan anak saya lagi & mereka menganggap saya x pernah memberi baby saya pada mereka,mereka nk saya berkahwin dengan lelaki pilihan mereka..

  Skrg saya dah mempunyai kerjaya yg tetap & berhasrat nk mengambil semula anak saya tapi sya x tau dimana harus saya bermula….

 184. Hi my name is Misha…m’ new to this blog…..been married for 14 years but childless …I’ve tried various medications, IVF, IUI but all failure…..tidak boleh tunggu as age is catching up…..saya pernah e-mail ke KPJ Hospital baby Hatch center untuk mnegambil anak angkat tapi so far no respond…..i feel so sunyi….me & my husband are in very good rapport and we have all the capabilities to raise a child….who ever is willing to give their child…pls do feel free to e-mail me at…..waja_megah@yahoo.cm …….pSSSt….m” a hindu…..

 185. Misha, Sudahkah anda pergi ke rumah2 perlindungan wanita yang selalunya ada penghuni yang terlanjur berada dibawah jagaan rumah perlindungan itu. mereka tentu mencari atau menerima ibu angkat kepada baby itu nanti.

 186. salam..saya nor berasal dr kelantan.dh 9 thn khwin tp tiada rezeki nk dpat ank.saya ada satu masalah utk dkongsi brsama..kwan saya mnberitahu saya ada girl d kuantan nk bg anak yg bakal dlahirkn(tdk sah taraf).tnpa mnbuang masa saya mnghubungi girl trsebut.dia berjanji akan hubungi saya bila dh brsalin pd prtngahan bln 3 ni.pd prtengahan bln 2 girl trsebut mnghubungi saya mnberitahu dia dh sakit nk brsalin.pd hari yg sama jgk saya prgi ke kuantan.brdasarkn alamat yg dberikn sya brjaya mncari rmh girl tu dan memujuk dia prgi ke hospital.sya hntar dia ke dewan bersalin dan tnggu hngga nurse pnggil mnberitahu girl trsebut kena tahan wad.mnurut nurse tu girl tu prlu dberi ubat tahan sakit krana dia tdk dbenarkn brsalin sbb x ckup bln.dia bru mngandung 33 mnggu,lg 4 mnggu nk smpai DU.dsbabkn nk anak pnya psal saya snggup sewa hotel 5 hari kt sana nk tnggu dia kluar wad.saya brbingcang dgn dia nk bawa dia blk ke rmah saya & brsalin kt kelantan.dia brsetuju nk tnggal kt rmh sya shingga brsalin.bila kluar wad saya bayar semua bil hospital.mkn minum dn brang2 kperluan dia kt hspital smua sya byar sbb girl ni x ada duit 10 sen pun.habislah jgk dkat seribu duit saya blnjakan utk dia.nk pndekkan crita,sya bawa la blk girl ni ke rumah.saya jaga mkan & minum dia..msuk hari ke-3 dia kt rmh saya dia mula brcerita psal diri & kluarga dia..akhirnya dia mnberitahu dia memerlukan duit sbnyak empat ribu utk mnbayar hutang along.dia ckap hidupnya trtekan slagi x byar duit tu krana along sntiasa cari dia..katanya dia bukan nk jual ank dia,tp sekadar nk mntak tlng byar hutang dia dan dia plk berikan anak sbagai balasan.saya trkejut bila diberitahu begitu.saya jd serba salah.kalau awal2 saya tahu dia nk rm4000 sya x akan bwak blk dia krumah saya..saya x ada duit sbnyak tu utk dberikn pd dia.saya dan suami brbincang x jd nk jaga ank dia sbb x mnpu nk tlng dia.skarang lagi 3 mnggu nk smpa DU dia..dia masih lg tnggal dirumah saya.saya akan tlng jaga dia shngga dia brsalin nnti.kepada sesiapa yg nak baby tu & manpu mnberi duit RM4000 pd girl yg saya jaga tu,sila tnggalkn no telefon anda.saya akan hubungi bila girl tu slamat mlahirkan anak nnti..

  • salam nor…saya berminat..dan ingin cari anak angkat pada masa yang terdekat ini….ini no tel saya..0145848462….terima kasih….

 187. saya sudah 5 tahun berkawin dan memiliki seorg anak tp saya ingin mengambil anak angkat yg merupakan bayi…pada sesiapa yg mencari keluarga angkat bg bayi mereka sila lah maklumkan pd saya..

 188. salam,sy sudah 5 thn lebih berkawin dan tidak mempunyai anak…5 tahun sy nai turun jumpa doktor masih gagal dpt anak..sy dan suami ingin memgambil anak angkat yg br di lahir..sy akan mengambil ubat keluar susu badan sendiri utk menyusu anak br di lahir.Sesiapa yang ingin mencari ibu angkat pada anaknya sila hubungi saya.h/p 0199266588

  • hhmmnnn…..apa maksud mysara Sesiapa yang ingin mencari ibu angkat pada anaknya sila hubungi saya.h/p 0199266588?

 189. saya telah berkhawin selama 5thn…saya ingin menagambil anak angkat…sila hubungi saya..0145848462…saya berasal dr sarawak.terima kasih

 190. Kawan saya mahu memberikan anaknye kepada sesiapa yg berminat untuk menjaganya, budak lelaki umor 5thn islam, untuk pengetahuan budak ini dijaga oleh makciknya tetapi skrg makciknya mahu memulangkannya, sesiapa yg berminat sila contact sy hohosegar@yahoo.com.my

 191. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 2 tahun -5 tahun. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami dinegeri Perak.

 192. Berdosa besar kahwin wanita hamil anak tak sah

  Posted on the March 18th, 2012 under Agama,Tempatan by admin

  Share

  KUALA LUMPUR: Haram dan berdosa besar bagi lelaki yang mengetahui seorang wanita mengandungkan anak luar nikah jikalau menikahi wanita hamil itu.

  Pernikahan cuma boleh dilangsungkan selepas wanita terbabit melahirkan anak, malah anak yang lahir tidak boleh dibin atau dibintikan lelaki yang menjadi pak sanggup kerana zuriat berkenaan bukan daripada benihnya.

  Dalam Islam, anak yang lahir perlu dibinkan wanita itu sendiri manakala dalam hukum lebih longgar, ia dibolehkan berbin atau binti Abdullah (hamba Allah).

  Pendakwah bebas yang juga Pengarah Urusan Telaga Biru, Dr Zahazan Mohamed, berkata anak berkenaan juga tidak boleh berkahwin dengan lelaki terbabit (pak sanggup) kerana lelaki itu menikahi ibunya.

  “Gadis anak zina adalah mahram dengan bapa tiri tetapi bukan mahram dengan lelaki yang berzina dengan ibunya,” katanya.

  Menurutnya, dalam budaya masyarakat Malaysia, jika seorang wanita hamil anak luar nikah, dia dan teman lelaki yang membuntingkannya dinasihatkan lekas kahwin bagi menutup aib serta menjaga maruah keluarga.

  “Mengikut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), anak berusia enam bulan ke bawah ketika dalam kandungan, boleh dibinkan lelaki berkenaan. Ini hukum di sisi manusia bagi menyelamatkan maruah,” katanya.

  Zahazan berkata, hukum di sisi Allah, seorang wanita penzina tidak layak berkahwin melainkan lelaki penzina (ayat 3 surah an-Nur) dan jika wanita itu ingin bertaubat, anak berkenaan dibolehkan berbin atau berbintikan nama wanita terbabit.

  Harian Metro

  Related News:

  Tags: Anak Luar Nikah, Bapa Tiri, Berzina Dengan, Budaya Masyarakat Malaysia, Dalam Islam, Hamba Allah, Harian Metro, Jabatan Pendaftaran Negara, Jabatan Pendaftaran Negara Jpn, Kahwin, Longgar, Mahram, Maruah, Melahirkan Anak, Seorang Wanita, Telaga Biru, Teman Lelaki, Wanita Hamil, Zahazan Mohamed, Zuriat
  Follow Us

 193. ASMK…. THE BEST WAYS TO FOLLOW AL-KORAN NUR KAREEM TEACHINGS…REGARDLESS TIMES OR ANY SITUATIONS…TETAPI ADA MASA PENGHUKUMAN DI UBAH SUAI MENGIKUT PEREDARAN SEMASA DAN KEADAAN…TAK ADA AHLI UGAMA YG SANGGUP MENEGAH ATAU ADO PELIAK …………..

  (barangkalie yg insaf diri sahaja ingin …hendak inginkan pekara tersebut di buek..tetapi malang nya diri mereka dulu …sepatutnya hendak lah di hukum terlebeh dahulu..kato kulup makdoh)

  ………… MENJALANKAN HUKUM ALLAH SEBENAR BENAR NYA …MELAINKAN PAK TALIBAN..DAN SATU DUA KERAT NEGARA ISLEI DI DUNIA INI…itu pun pilih bulu… tidak 100% sepenuh nya…KEBANYAKAN GAH dengei kelulusei sarban bosa putih melopak ..HAD TU HAD NIE TERBIK KHET BIBIR SAJO…KEBANYAKAN MENGIKUT HUKUM DUNIAWI ..nanti mati pasti di ungkit oleh ILLAHI.

  WLKS…. WALLLAHUALLAM

  • Bila kecurangan kesumbangan sudah terjadi pada diri dan keinsafan menjelma di sanubari ,,,tidak ada pelaksanaan penghukuman sebati, maybe ada yg menghukumkan diri sendiri , menembak diri dan pasangan ,gantung diri , terjun dari bagunanan tinggi tinggi atau dalam apa cara sekali pun untok menamatkan diri…ini tidakan perilakuan ini maybe tidak akan ada erti nya lagi atau tidak akan di terima oleh ILLAHI, ia nya maybe becanggah hukuman sejati.,menambah kesesatan diri lagi.. tak perlu menyesal seribu tahun lagi – bertakwa lah pada ILLAHI sebelum mati, semoga di ampuni, …yang maha penyayang pengampun lagi mengetahui… ….wallahhualllam.

 194. salam….saya dah 2 thun kawin tp x ada zuriat lagi saya btul2 nak ambik anak angkat..sekiranya ada insan yg ingin bagi anak tu tolong hubungi saya..kalau dapat yg baru lahir..sbb saya nak jaga anak tu dari kecil dan saya berjanji akan jaga anak tu seperti anak sendiri…

 195. Umur sy 21 thun,dah stahun lbih sy mendirikan rumahtangga,sy tringgin nak mdapat anak..bila suami sy kerja,sy trasa sunyi,tiada bterman ktawa..sape yg asal sibu sarawak,yg sudi bg sy anak,sy janji sy akan jg anak 2 sperti nyawa sy sdiri..sy x mermilih anak2 bangsa ape..sape nak bg sy anak kol lah sy…nie no sy 0135644395-0138133254

 196. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 2 tahun -5 tahun. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami dinegeri Perak

 197. saya dah dua kali keguguran..saya ingin sangat ada baby..sekiranya ada yg nak memberi baby, saya terima x kira lelaki atau perempuan..sila hubungi saya di no 012-2500006…terima kasih…

 198. salam….kalau ada sesiapa yang tak mampu nak jaga bby…saya nak ambil sebagai anak angkat. saya dah kawen selama 4 tahun namun belum di kurniakan anak..jadi sayaa amat berbesar hati kalau ada sesiapa nak bagi bby kat saya. saya dari sarawak. kalau ada yang berniat nak bagi baby call saya ye…0148868641

 199. sya shieda dri jb sesiapa yg sdang mncari kluarga angkat utk bayi mreka bleh la hbungi sya 0124297465..sya teringin sgt mnjadi seorang ibu utk mlgkapkn lg rumahtngga yg dibina hmpir 4 thun…ank adalh anugerah allah yg tak ternilai..ia ibarat kain puteh kita lah yg mncorak kn nye…sya terima dgn hati dn tgan tbuka bgi khdiranya..hubungi lah sya wasalam..

 200. Salam, Saya amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun -6 tahun. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akan memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Sekarang, saya bertugas sebagai seorang guru. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami dinegeri Perak.”

 201. assalammualaikum…. saya tidak mempunyai anak , dh bertahun tahun lamenye tak ade juga rezeki anak , mohon sesiapa yang sudi memberi anak tolonglah call saya di talian 0195723211, saya mahu menjaga dan mendidik baby yang dberikan dengan sepenuh kasih sayang saya dn suami . tolonglah bantu kami untuk mendapatkan seorang baby buat kami suami isteri . seorang pun jadilah buat permata hati kami berdua . assalammualaikum…

 202. saya shangkar ganes berumur25 tahum.saya dah kahwin.23/6 baru baru ini isteri saya melahirkan seorang anak lelaki.anak saya yang di lahirkan itu terus dimasukan ke icu.doktor kata dia mempunyai masalah paru paru.selapas lebih kurang sepuluh hari 03/7 anak saya meninggal dunia.isteri saya tak dapat terima yang anak saya meninggal.lagipun ini anak pertama kami.kesedihan dan kesunyian isteri saya semakin meningkat kalau tenggok lain baby.tolanglah saya untuk menghilangkan rasa kesunyian kami.sekarang kami ingginkan seorang bayi lelaki yang baru lahir.saya harap restu tuhan akan bersama saya untuk mencari dan mendapatkan anak angkat. sesiapa yang sudi untuk menolong saya sila hubunggi saya dengan talian ini 0174686752

 203. saya grace edward berumur 28 tahun .saya dah kahwin 6 tahun sampai sekarang saya tidak dapat mengandung seorang anak untuk suami saya.jadi saya dan suami saya ingin mengambil anak angakat seorang baby baru lahir.tidak kira lelaki atau perempuan kami harap sesiapa membaca ni harap tolong saya.ni nombor telefon saya :0143252388,01116383418 tolong kami

 204. salam…..sy mmpunyai seorg ank x sah taraf….sy tlh mmbri kn ank sy kpd spsg suami istri yg sudah brthun-thun kwin, tp xde rzki utk dpt kn zuriat..demi allah,sbnr nya sy x sggup brpisah dgn ank sy,tp di sbb kn trpksa,kami bercadang ingin berkahwin dan mahu mnjga ank itu sndri..tpi di sbb kn hal2 lain2 dan terpujuk pd mereka akhir nya dgn tnpa rela hati sy beri kn juge pd mereka..mereka berjanji akn menemukan ank sy dgn ank sy..tpi hanya jji tggl jji…..mereka seolah-olah ingin memisah kn sy dgn ank sy…..sy amat trtkan dan sakit hti dgn tindakan mereka…..di sbb kn itu sy bercadang utk menuntut semula hak sy sbgai ibu kandung….sy amt hrgai jasa baik mereka,tp sy x boleh terima kalau mereka nk pisah kn sy dgn ank kndung sy….tolong lh sy utk selesaikn masalah ini…sekian terima kasih…

 205. salam adik sofea…

  adik berhak utk mengambil ank adik itu dr keluarga angkat tambhn pula mreka dh mungkir jnji.walau bagaimnpun adik mesti buat persedian dr fizikl dan mental sblm adik mengmbil semula ank.

  adik perlu tengok kemampuan adik utk mjganya sndiri.cthnya kewangan yg kukuh,penerimaan family adik atas ank ,adakh adik mampu mjganya sendirian.& jika semua prkara adik dah perhalusi barulah adik bo bulatkan tekad utk ambil semula ank adik itu.tp klau ank adik itu lebih selesa dan trjamin hidupnya brsama keluarga angkat adik prlu redha.jgn krn keinginan kita tp ank yg susah.lagipun kita beri ank itu utk masa dpn nya yg lebih trjamin.lagi satu prkara adik prlu bersedia jika keluarga angkat mengambil tindakn undang2.

 206. salam sy farah wahida 29thn..sy dh kawin 6thn dn msh blm ada ank sndiri…sy ada ank angkat sorg lelaki…dan ingin menagmbil sorg lg ank,klu blh ppuan…ank sy skrg sdh berumur 2thn…..klu ada sesiapa yg ingin mcari kluarga ank blh call sy 017-4533362@ email di alamat nyiandihati@hotmail.com……

 207. salam sy zainab binti yahya ….saya sudah berkahwin 2 tahun lebih
  ….saya teringin anak ..tapi saya perlukan masa yang panjang
  untuk pulih semula disebabkan penbedahan ..buat masa ini sy ingin mengambil anak angkat..kalau ada sesiapa yang ingin mencari keluarga anak boleh hubungi sy 019 7128005

 208. tpi sy ingin sgt bertemu dgn ank sy…sy terlalu rindu kn die…mereka seolah-olah mencabar tahap kesabaran sy…apa yg perlu sy buat…

 209. saya nak amik anak angkat tp saya blum berkahwin lg..naluri saya kuat untuk dapatkan anak angkat.insya allah dgn pendapatan saya ( pegawai kerajaan ) akan mencukupi untuk menampung perbelanjaan untuk menjaga anak angkat.insya allah juga saya akan menyayangi anak angkat itu sehingga ke akhir hayat saya. ade x sesiapa yg sudi?boleh hubungi saya di no hp saya 019-4863864..

 210. dorg lgsung x bri chance pd sy utk jumpe dgn ank sy….lps sy srh kn bby smpi skrg sy x pnh jumpe..lgi 5 ary gnp ank sy 10 bln..sy tension dgn sikap dorg..blaja tggi2..tp lgsung xde aty dan prsaan…sumpah,klu sy tau cm ni la nsib sy..biar la sy tggung..tlg la bri pndpt ape ty perlu sy buat utk bertemu dgn ank sy..sy rindu sgt2 kt die..

 211. assalammualaikum…. saya tidak mempunyai anak , dh berkahwin 3 tahun, dan saya ingin mendapatkan anak angkat , mohon sesiapa yang sudi memberi anak tolonglah hubungi emel sy lia_wan2000@yahoo.com.Saya mahu menjaga dan mendidik baby yang dberikan dengan sepenuh kasih sayang saya dn suami . tolonglah bantu kami untuk mendapatkan seorang baby buat kami suami isteri .

 212. Salam wrt, Kami amat berminat untuk mendapatkan anak angkat daripada golongan keluarga susah/tidak mampu, anak yang berumur lingkungan 1 tahun -6 tahun, jantina perempuan. Tak kira sama ada anak sah taraf atau pun tidak. InsyaAllah, kami suami isteri akn memberikan kasih sayang seperti anak sendiri. Jika ada sesiapa yang sudi, boleh hubungi kami 019-5037452 atau email azliali270578@yahoo.com. Lokasi kami di negeri Perak

 213. kalau diikutkan seorang ibu kandungan la kena slalu bhubung.. sbb dah dijaga oleh orang lain.. bukan senang nak menjaga seorang manusia menjadi insan.. barulah bila anak tu dah besar nanti dia sentiasa ingat ibunya sentiasa menyayangi dia

 214. salam saya baru 3 hari dapat bby girl yang dilahirkan oleh seorg warga indonesia saya memang happy sangat sebab dh 9 tahun kawin tapi tk ada anak, yang menjadi masalah saya macamana saya nk daftar sebagai anak angkat di jkm / jpn sedangkan ibu bby tiada apa2 dokumen dan lahirkan bby juga di rumah.

 215. saya sedang mencari anak angkat yg masih bayi atau masih dlm kndungan untuk dijadikn anak sendiri….klau ada yg sudi nk bagi anak msj saya k….0195540087

 216. assalamualaikum..

  saya Natasha dari melaka .. saya berhasrat ingin mencari keluarga angkat untuk bayi saya yang bakal lahir September ini .. bayi perempuan.. supaya baby ni dapat mnjalani kehidupan yang lebih baik ..
  diharapkan dapat bertemu dengan pasangan yang ikhlas dapat mnjaga baby ni sebaik mungkin.. berikan didikan agama yg mncukupi.. cukuplah saya dapat lihat dia bahgia bersama keluarganya..
  kepada sesiapa yang hati nurani .. boleh lah menghubungi saya di 0167441748 atau email kan kpd sy di qqq1108@yahoo.com atau lebih mudah add akaun facebook saya di Qaireen Qaisara Qasrina ..
  terima kasih ..

 217. assalamualaikum..

  saya Natasha dari melaka .. saya berhasrat ingin mencari keluarga angkat untuk bayi saya yang bakal lahir September ini .. bayi perempuan.. supaya baby ni dapat mnjalani kehidupan yang lebih baik ..
  diharapkan dapat bertemu dengan pasangan yang ikhlas dapat mnjaga baby ni sebaik mungkin.. berikan didikan agama yg mncukupi.. cukuplah saya dapat lihat dia bahgia bersama keluarganya..
  kepada sesiapa yang hati nurani .. boleh lah menghubungi saya di 0167441748 atau email kan kpd sy di qqq1108@yahoo.com atau lebih mudah add akaun facebook saya di Qaireen Qaisara Qasrina ..
  terima kasih ..

 218. salam. saya mencari anak angkat baby lelaki. jika perempuan pun saya terima dengan rase kesyukuran. yang ikhlas menyerahkan babynya boleh hubungi saya 017-4900657

 219. Assalammualaikum..
  Berhubung pekara diatas ” Pengambilan Anak Angkat ” ..
  Saya sudah lama terdetik untuk mengambil anak angkat..cuma saya keliru dengan procedure…
  Saya telah baca maklumat tersebut..saya ingin bertanya..sekiranya saya belum berkahwin tetapi saya mahu mengambil anak angkat,,adakah boleh..?? Atau ada cara lain atau langkah-langkah lain..???
  Saya harap pihak tertentu boleh menolong saya..terima kasih

 220. Salam..
  sye menginginkan baby dalam kandungan or dah lahir 6bulan ke bwh utk d jadikan anak angkat…x kira apa taraf or jantina sekalipun….sesiapa ada info dr biomum yang mencari keluarga angkat di minta menghubungi saya melalui wassap/wechat/sms 017 7883240

 221. salam..
  sy mencari bayi yg baru lahir untuk dijadikan anak angkt dan dijadikan anak susuan sy. sy tidak kira jantina. nie no sy 0175737865

 222. assalam..nk tanya..kalau sy nk pergi ambil budak warga kemboja dtg ke malaysia utk dijadikan sebagai anak angkat, tp budak tu sudah berumur 5-6 tahu, boleh x?

 223. salam
  saya ingin mengambil anak angkat (perempuan sahaja) kerana ketiga tiga anak saya lelaki. saya telah disahkan oleh doktor yang saya tidak boleh mengandung lagi.seboleh bolehnya yg baru lahir kerana saya ingin menyusukn bayi tersebut.boleh hubungi saya zara 0183107886

 224. saya shazwan ashraff ingin sekali memiliki anak atu adik angkat kerana saya yakin dapat menjaga dan membiri sepenuh kasi sayang seorang ayah atu abg, saya sudah bersedia untuk menjadi abg atu ayah…
  umur sya bru 20 thun dan teringin memiliki seorang anak atu adik….saya sedia untuk menjaga dan membesarkan seorang budah, dan sya akn mendidik seorang budak untuk menjadi seorang yg berkejaya dan berguna di masa akn datang,
  nombor telefon saya : 0149940613

 225. saya ada seorang kawan yg tiada ic n tiada dokumen diri yg lengkap . umurnya sekarang dh 20an … mcmana nk buat sekarang ..

 226. as salam…sy asal kedah…mncari ank bby utk d jadikan ank angkt..xkisah sah traf atau x..sy bkeja sndiri (tukang jahit)..suami keja gov..klo ada biomam sy akn antr ke privte hospital…bleh wasup sy.. 0124630576…

 227. Sy teringgin sgt nak ambik anak angkat lelaki umur 1 sampai 3 tahun. Non-muslim. Ank India atau mix.Sy dah kahwin 10 tahun. Tinggal kat KL Sesiapa yg ada info keluarga susah..yg nak cari family angkat utk anak mrk..tolong e-mail kat s.n75@yahoo.com tq

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s