Isteri Curang ~ Kisah Iktibar

Minta tunjukkan kebenaran dalam rumah tangga

Siapa sangka, seorang isteri berperawakan lemah lembut, bertudung labuh dan kuat pegangan agama rupa-rupanya bertuankan nafsu apabila sanggup menjalin hubungan sulit dengan suami orang.

Padahnya, dia dicekup suami dalam keadaan hanya memakai baju tidur tanpa coli manakala pasangannya tidak berbaju, sekali gus membawa kepada runtuhnya rumah tangga yang dibina selama 10 tahun.

“Nyata doa saya ketika di Makkah supaya Allah SWT menunjukkan kebenaran di dalam rumah tangga saya termakbul. Saya bukan mahu memalukan bekas isteri, tapi ingin berkongsi pengalaman supaya menjadi iktibar kepada orang lain,” kata Azman, 30-an.

Ikuti pengakuan Azman sepenuhnya:

“Terus terang saya katakan, sepanjang hidup bersamanya, tidak sedikitpun saya meragui kesetiaannya. Saya yakin dia setia kepada saya memandangkan perkahwinan kami atas dasar suka sama suka.

Ketika bersusah payah membangunkan perniagaan, dia menjadi inspirasi dan semangat untuk saya. Tanpa dia, mungkin saya tidak mampu mengharungi pahit getir dalam dunia perniagaan.

Lebih daripada itu, saya yakin, perawakannya yang lemah lembut, bertudung labuh dan latar belakangnya yang kuat pegangan agama tidak mungkin membuatkan dia sanggup melakukan perbuatan yang menyalahi hukum agama.

Dia melayan saya dengan sepenuh tanggungjawabnya sebagai isteri. Apa saja permintaan saya dia akan penuhi.

Kami bertambah bahagia apabila dikurniakan seorang anak lelaki yang kini berusia sembilan tahun.

Namun, ketika perniagaan saya berkembang dan kami sekeluarga mengecap kesenangan, ada rakan memberitahu pernah melihat isteri saya bersama lelaki lain dalam keadaan mencurigakan.

Ketika itu memang saya tidak percaya langsung dan akibatnya saya bertumbuk dengan rakan yang menyampaikan maklumat itu.

Begitupun, cerita mengenai kecurangan isteri saya tidak pernah tamat kerana ada saja rakan menyampaikannya kepada saya.

Antara yang paling menyakitkan hati ialah ada yang memberitahu, isteri saya membuat pengakuan bahawa dia sudah berpisah dengan saya.

Dalam keadaan sedemikian, saya masih bersabar dan membuang perasaan curiga terhadap isteri. Saya tetap melayannya dengan baik dan pada masa sama dia juga begitu.

Pada Ramadan tahun lalu, saya ke Makkah mengerjakan umrah dan di depan Kaabah saya berdoa supaya Allah SWT terus merapatkan hubungan saya dan isteri. Pada masa sama saya juga memohon kepada Allah supaya menunjukkan kebenaran jika ada kekurangan dalam rumah tangga saya.

Pulang dari Makkah, saya menghadiahkan isteri gelang kayu Kokka. Tidak lama selepas itu rakan memberitahu, lelaki yang dikatakan menjalin hubungan sulit dengan isteri saya ada memakai gelang sama.

Apa disampaikan rakan saya memang benar kerana tanpa pengetahuan saya, isteri saya menghadiahkan gelang berkenaan kepada lelaki itu.

Saya memang sakit hati tetapi kerana perasaan sayang masih menebal, saya buat tak tahu saja.

Bagaimanapun, pada satu malam doa saya dimakbulkan Allah apabila saya bagaikan diberi petunjuk mengenai kecurangan isteri.

Entah bagaimana, ketika itu tidak semena-mena kereta yang biasa saya gunakan rosak secara tiba-tiba dan saya pulang ke rumah menggunakan kereta lain.

Tidak seperti kebiasaan, saya pulang awal sedikit. Ketika sampai di rumah, saya melihat kelibat seorang lelaki keluar dari pintu belakang dan menguncinya.

Berderau darah saya ketika itu dan dengan menggunakan segala kudrat yang ada, saya mengejar dan berjaya menangkapnya.

Ternyata, dia adalah lelaki seperti digambarkan rakan saya. Dalam keadaan tidak berbaju, saya mengheretnya ke dalam rumah dan ketika itu isteri saya dalam keadaan kusut, memakai baju tidur tanpa coli. Saya periksa bilik dan mendapati katil ‘bersepah’.

Tanpa sedar, air mata saya mengalir dan benarlah apa yang diberitahu rakan selama ini. Sudah jelas, isteri saya curang. Jika bersama lelaki lain di dalam rumah dalam keadaan mencurigakan, apa lagi yang mereka lakukan jika tidak membuat maksiat?

Namun, seperti orang tidak bersalah, kedua-duanya berbuat muka selamba. Isteri memberi alasan lelaki itu datang ke rumah kerana mahu membetulkan paip.

Apabila diperiksa, ternyata isteri saya berbohong apabila paip rumah saya tidak rosak dan lelaki itu tidak pula membawa peralatan membaiki paip.

Seperkara lagi, lelaki itu masuk ke rumah secara bersembunyi berikutan keretanya diletakkan jauh dari pekarangan rumah.

Bengang dengan reaksi mereka, saya bawa mereka ke balai polis dan membuat laporan. Sedikitpun mereka tidak menunjukkan perasaan takut. Kesudahannya mereka dilepaskan selepas dijamin keluarga masing-masing.

Sejak itu, kami duduk berasingan hinggalah kami bercerai baru-baru ini. Saya mendapat hak penjagaan anak.

Apabila difikirkan kembali, apa salah saya sehingga dia sanggup berbuat begitu. Hendak apa saja saya berikan. Malah satu ketika dia pernah berkata kepada anggota keluarga saya, dia tidak tahu hendak membeli apa lagi kerana semua benda boleh dimilikinya.

Keluarga saya memang kecewa, apatah lagi ibu saya. Dia adalah menantu kesayangannya, tetapi apa yang berlaku benar-benar mengejutkannya.

Keluarga bekas isteri pula meletakkan kesalahan di atas bahu saya. Mereka menyifatkan saya terlalu cemburu.

Saya hairan, adakah perbuatan bekas isteri saya melakukan maksiat bersama lelaki lain dan saya sendiri yang menangkap mereka perlu dimaafkan?”

Oleh ASMIZAN MOHD SAMIRAN


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Kecurangan Pasangan. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Kamasutra Bergambar Melayu, sila klik sini

2,731 thoughts on “Isteri Curang ~ Kisah Iktibar

 1. biar Allah yang memberi hukumannya..memaafkan manusia adalah suatu perbuatan yang mulia..jangan simpan dendam….

  • ‘BUKAN KE HUKUMAN ISTERI CURANG YG BERZINA DGN LELAKI LAIN KALAU IKUT ISLAM ADALAH SULA SAMPAI MATI KEDUA-DUANYA? KESALAHAN BEGINI JELAS TERLALU BESAR DALAM ISLAM UNTUK DIMAAFKAN’,,INI HUKUM ALLAH,,

   • weyh, sula bukan hukuman ISLAM okey?
    hukuman ISLAM adalah rejam sampai mati…sekadar nak btolkan adat melayu yang cakp sula as a punishment for those who commit zina..

   • perempuan yang berkahwin berzina hukumannya ialah rejam sampai mati.tiada hukuman sula..sula bukan hukuman dalam islam..ni mesti terpengaruh dengan citer melayu.

   • Di negara kita ni tida hukuman macam tu. Jika kita buat seperti menyula isteri kita jika dia berbuat curang. Jika kita melakukan pembunuhan pada lelaki atau isteri kita walaupun ada bukti yang isteri betul betul telah melakukan curang maka kita akan masuk penjara.

  • ‘BUKAN KE HUKUMAN ISTERI/SUAMI CURANG YG BERZINA DGN SUAMIORANG/ISTERI ORANG KALAU IKUT ISLAM ADALAH SULA SAMPAI MATI KEDUA-DUANYA? KESALAHAN BEGINI JELAS TERLALU BESAR DALAM ISLAM UNTUK DIMAAFKAN’,,TAK LAYAK HIDUP PUN,,INI HUKUM ALLAH,,

  • punca istri yg curang tadi adalah di sebabkn..suaminya gagal memberikan jimak yg btl2 sempurna kpda istrinya..
   istri tdi semmgnya bersalah kerana berzina.
   tapi perlu di ingat kpda para suami..
   nafkah batin yg sempurna akan membuat iastri selalu rindu kpda suaminya.
   si istri pasti tidak akan mncari lelaki lain..
   suami harus memperbaiki kelemah tenaga batinnya mungkin… sebenarnya disitu lah letaknya kunci keintiman suami istri..
   di harap si suami tdi bersabar dgn dugaan yg menimpanya..

   • sy setuju dgn awak…tp, x semestinya sex menjadi punca dn sbb utama isteri curang…
    tp, sy sgt yakin, apa yg berlaku mesti ada sbbnya.kadang2 suami terlalu ego smpi x mengaku dia adalah punca segala masalah dlm rumah tangga.semua benda nk salahkan isteri.sedangkan rumah tangga adalah perkongsian.tp, klu dh suami selalu nk menang, x pernah nk mengaku kesalahan diri serta sering menyalahkan isteri di sebelah pihak, maka hubungan itu tidak akan smpi ke mana…hanya akan membuatkan sebelah pihak menderita.maka, bila ada yg sudi menjadi bahu utksi isteri bersandar…x mustahil hubungan yg telah rapuh itu dgn mudah akan hancur…

   • Alasan yang tidak dapat diterima…adakah awak fikir kahwin ini adalah untuk nafsu batin semata2…kita boleh memikirkan dan berbincang sesama suami/isteri jika ada mempunyai masalah batin yang tak sempurna…bukan mencari lelaki lain untuk memuaskan nafsu kerana di suami tidak dapat memuaskan nafsu si isteri…

   • mungkin ada kelemahan/kesilapan yang terdapat dalam diri si suami sehingga terjdi perkara sedemikian. cari kesilapan dan cermin diri sendiri terlebih dahulu daripada menyalahkan pihak yang lain. mesti ada sesuatu yang menjadi penyebab mengapa perkara ini boleh berlaku… semua isteri di dunia ini ingin menjadi isteri yang terbaik tetapi kadangkala keadaan menjadikan sebaliknya… seorang suami yang sempurna akan menjadikan seorang isteri itu lebih 1000 kali sempurna!

   • isteri curang bukan lagi maknusia tetapi iblis semata2.kita org islam harus lebih tahu ia satu kasalahan besar dan dosa besar,org kafir pun tahu ia satu kesalahan.tak perlu bagi 1000 alasan ,curang bukan alasan utk bercerai .jagalah martabat wanita jgn lena dgn hasutan syaitan yg direjam

  • curang itu dosa besar.isteri dan pasangannya tak masuk syurga selagi tak di maafkan oleh suami wanita itu.kita minta pada jabatan agama supaya beri hukuman amat keras pada setiap pasangan yg laku curang agar dapat masyarakat sedar insaf dgn maksud curang

   • Untuk suami
    Rasul pernah ditanya oleh umatnya:”ya Rasul,sesungguhnya istri hamba tidak menolak jamahan laki2 lain”
    Rasul menjawab:”CERAIKAN”
    umat itu masih melanjutkan:”tetapi hamba cinta padanya”
    Rasul menjawab:”PERTAHANKAN”
    pahami,istri berzina WAJIB diceraikan,mempertahankannya adalah SUNNAH.
    apa yg suami lakukan sudah benar,tak lagi perlu dipanjangkan.
    Untuk istri
    wanita dinikahi itu ditinggikan derajatnya oleh Allah,dalam perkawinan ada kehalalan juga pahala,tetapi istri berzina juga artinya mencampurkan hal yang halal dan haram,ini dosa besar,berzina sendiri juga dosa besar,bodohnya mau menanggung dosa ganda.
    jika mau liar,jalang,mengumbar aurat untuk laki2 lain MENGAPA MENIKAH?

 2. MasyaAllah….aper nak jadi denagn dunia sekarang ni…pada pendapat saya hebat juga dugaan yang saudara tempoh…bersabarlah..

 3. dalam kehidupan ini banyak dugaan…bersabar lah…walaupun pahit terpaksa ditelan sekarang, namun di kemudian hari akan timbul kemanisan jua… insyaALLAH… bnyak beribadat..minta hidayah ALLAH..

 4. bagi saya, perbuatan bekas isteri saudara memang memalukan.
  Kalau diikutkan, sia memang tak boleh dimaafkan. Tapi, benda dah jadi kan.
  dan skrang semua dah setel, so saya rasa better saudara lupakan saja hal yang lalu.
  saya yakin apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya. Dan saya yakin satu hari nanti dia akan menyesal dengan perbuatannya. Saudara hanya perlu teruskan perjuangan hidup yang lebih tenang dan aman bersama anak2 yang masih saudara ada.
  Semoga saudara dan keluarga bahagia di dunia dan akhirat.
  God bless u!
  Good Luck!

 5. kisah yang dipaparkan hampir sama dengan kisah saya cuma saya perempuan malah saudara lelaki. Kecurangan bekas suami disokong oleh bekas ibu mertua kerana bencikan saya. Saya disihir bersama anak-anak sehingga tenat juga keadaanya. Tetapi ilmu dunia hanya bertahan sementara sahaja. Pelindungan dan pertolongan dari Allah banyak menyelamatkan saya dan keluarga. Setiap hari saya baca surah Yassin sebelum keluar kerja sebagai pendinding. Hikmah yang saya dapat ialah saya tidak lagi bersubahat dengan orang membuat maksiat serta bersubahat dengan ibunya yang mempunyai saka./syrik

  Hidup sebagai janda perit juga kerana ujian seharian dari orang sekeliling terutama kaum perempuan takutkan saya malah kaum lelaki cuba menunjuk simpati tanpa saya ragui keikhlasan. Anyway saya serahkan diri ini pada Allah dan senantiasa meminta pertolongan dan pelindungan dari Allah.

  Jangan bimbang, InshaAllah tuan akan dirahmati dalam musibah.

 6. Kesian saudara….saya pun tak tau nak kata apa dah.Sabar ajelah…Mulakan hidup baru dan lupakan apa yg dah berlaku.Syukurlah anak dibawah jgaan saudara.peliharalah sebaik2nya.semoga saudara dipertemukan dgn insan yg benar2 menyayangi saudara dan anak suatu hari nanti.

 7. bersabar saja kerana ini adalah ujian hidup. Diakhirat Allah telah sediakan seorang isteri yang cantik, setia, dan alim untuk anda. Ini adalah nasihat yang sama dapat semasa menghadapi ujian yang sama seperti tuan cuma saya adalah perempuan yang mendapat suami curang dan ibu mertua yang memiliki kuasa saka/syrik.

 8. yang dah berlalu tu usah dikenang sangat. Boleh ingat perkara tersebut untuk diambil sebagai penguat semangat bagi memiliki bahagia yang lain pulak. Awak lelaki boleh kawin lain. Kepada lelaki yang baca kisah ini jangan hina kaum perempuan atau bekas isteri kawan kita ni. Ingat allah selalu agar kita semua tidak terlalu mencintai kesenangan dunia yang hanya sementara dan tak berkekalan tu macam suami dan isteri kita semua. Belajar-belajarlah berserdahana dalam semua perkara.

 9. Dugaan dan ujian Allah menandakan kasih sygNya pada hamba yg diberi musibah…pasti ada hikmah tersembunyi ats setiap kejadian yg berlaku. Setiap dugaan n ujian lebih meMATANGkan kita menempuh hidup…
  Sy juga diuji Allah dlm hidup berumahtgg, kini menjd ibu tunggal dgn seorg puteri…bertahun hidup sbg isteri yg hny tertulis di ats kertas,hakikatnya ‘kosong’. Kini sedya mungkin mahu bangun dari kejatuhan semlm…Mahu membina hidup lebih bahagia dgn KEREDHAAN dariNya!!!
  Free utk berkongsi pandgn n panduan utk kehidpn lebih bermakna dgn forumers…
  my e-mail: ainnas06@tm.net.my

 10. Di dalam dunia yg sudah akhir zaman ini, kita tak boleh mengelak dari menghadapi perkara2 yg keji, termasuklah dari pasangan hidup kita sendiri. Saya juga pernah dicurangi suami dan perempuan yg ditidurinya pun, mengakui sendiri kepada saya. Tapi saya memilih untuk memaafkan suami saya, walaupun bukan mudah. Kini, suami saya banyak berubah kerana melihatkan penderitaan saya dan anak2 lantaran perbuatannya. Tidak mudah kami sekeluarga mengharunginya. Saya berpegang dgn kenyataan bahawa selepas kesusahan, akan datang kesenangan. Allah telah janjikan rahmatNya dalam surah ‘Alam nashrah’. Saya hidup bahagia kini.
  Pengajaran yg saya dapat, tak semua yg kita benci itu, tidak baik untuk kita. Belajar memaafkan diri sendiri dan orang lain.

 11. saya hanya mampu berkata agar saudara bersabar dengan ujian jg di berikan kpd saudara..dunia sekarang memang pelik,bertudung litup pun boleh mebuat perkara seperti itu. HIPOKRT SUNGGUH MANUSIA!!.nasihat saya jika tidakdirkan saudara bertemu jodoh jdengan org lain jgn lah hanya memandang luaran yang penuh dengan kepuraan..pandanglah isi nye yang penuh dengan kesopanan…isteri saudara tak tau bersyukur kerana bersuami kan saudara yg byk bersabar dan penyayang..jadi fikir2 lah untuk perancangan masa hadapan ..

 12. Biasalah bila dah tak kenal dunia….akhirat lagila jauh untuk diingat. Muhasabahlah anda…..tentu ada hikmah di antara kejadian itu. Kesabaran anda begitu menonjol….ketaatan anda begitu terserlah. ALLAH Maha Kuasa….Mungkin tiada jodoh anda dengan bekas isteri anda.Pengalaman anda menguatkan hujah saya terhadap hati wanita…tima kasih saudara.

 13. setiap apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya. Banyakkan bersabar dan bermunajad pada Allah hanya Dia yang maha tahu segalanya. Kisah yang lepas tu tak payah dikenang mulakan hidup baru. Peristiwa hitam tu jangan pulak menjadi penghalang untuk saudara lebih maju ke depan. Saya pun ada masalah sama macam saudara cuma bezanya suami saya diganggu oleh isteri orang. Siap hantar gmbar tak pakai tudung pada suami. Hati memang sakit, saya hanya berdoa pada Allah agar Dia menunjukkan sesuatu sekiranya suami saya tak jujur. Saya masih boleh mempercayai semua kata-kata suami. Semoga saudara dan anak2 akan sentiasa bahagia. Amin.

 14. erm..citer ini menyentuh naluri saya, saya pun sekarang ni di alam rumahtangga,.saya harap saudara dapat bersabar dan kuatkan iman…apa yang terjadi itu ada hikmahnya di sebaliknya.di harap saudara dapat memulakan kehidupan yang baru dan lebih baik

 15. Astaghfirullahalazim… knp perlu ada isteri sebegini…
  nauzubillahiminzalik… smg diriku tidak tergolong dlm golongan wanita sebegini..
  ssungguhnya cintaku pd suamiku cinta krn Allah… diala segala2nya bgku..
  baik buruknya…aku terima dgn syukur dan redha..

  smg saudara dikurniakan Allah dgn wanita solehah… jadikanlah apa yg telah berlaku sbg sempadan…

 16. org kata..bila suami isteri bercerai..hubungan dgn keluarga mertua tetap ada & diteruskan.. dlm kes seumpama ini..dh terang & jelas isteri berlaku curang n maksiat.. respond dr keluarga si isteri pula menunjukkan mereka lebih mempercayai ank sndri wlaupun telah jelas perbuatan terkutuknya.. pd sya..si suami tidak perlu lagi meneruskan silaturrahim bersama keluarga bks isteri.. memalukan..

  • pantas keluarga istri mau bela anak sendiri,malulah punya anak perempuan diperistri,tapi dia bagi kehormatan dan kesucian diri dia secara haram buat jantan lain.
   dicerai pulak,jadilah dia janda zina,ini punya derajat lebih buruk dari pelacur,karna pelacur ditiduri tanpa hati dan dibayar,ini istri orang ditiduri jantan lain dengan segenap hatinya tanpa dibayar.
   bagus jangan beri ampun dunia akherat,jangan redho suami supaya istri dapat surga,biarlah permpuan macam ini untuk kayu bakar neraka jahanam.

 17. takut saya membacanya. ujian dari allah adalah hikmatnya
  tabah dan teruskan perjuangan hidup tanpa dendam. itu adalah yang terbaik… lupakan kisah lalu, mulakan hidup baru. jagalah anak itu sebaik2nya.

 18. …..sedihnya..takut juga tapi yang pasti setiap yang berlaku itu sudah ada jalan ceritanya,…sesungguhnya Allah maha mengetahui…bersabarlah…kerana hikmah yang bakal anda temui adalah hikmah yang terpilih …hanya manusia yang soleh akan sentiasa di beri petunjuk Allah SWT…

 19. cerita anda ini akan saya jadikan iktibar semoga segala dugaan yang bakal ditempuhi kelak akan sentiasa dapat ditepis dengan petunjuk Allah SWT…kepada kalian kaum ku..sedarlah setelah sehingga saat kamu di nikahi yakinlah dan percayalah buruk dan baik, cacat dan cela, kurang dan terlebihnya insan yang bakal kita temani itu adalah sebaik2 pilihan kerana mendirikan sebuah masjid itu adalah kerana keizinan Allah SWT…maka segala dugaan dan rintangan yang akan kita lalui kelak adalah sesuatu perkara yang hanya untuk menguji ketaatan, kekuatan dan keimanan kita terhadap rezeki dan anugerah yang telah ditentukan…sesungguhnya segala yang baik itu datang dari Allah SWT dan yang buruk itu datang dari diri kita…..renung2kanlahh…

 20. Saya turut bersedih dengan musibah yang menimpa saudara. Nasihat saya agar saudara dapat kuatkan semangat untuk meneruskan kehidupan. Saya faham bukannya mudah untuk menghadapi hari-hari muka, dekatkan diri dengan Allah S.w.t. Minta petunjuk agar diberi kekuatan yang sebaik-baiknya..Bila menghayati kisah saudara macam nak menitis air mata saya sebagai seorang lelaki. Apa-apa pun lelaki yang baik untuk wanita yang baik dan sebaliknya..

 21. Askom, diharap saudara bersabar dan didiklah anak saudara dgn sempurna….Mungkin kisah saudara ni dpat dijadikan ikhtibar bahawa dalam memilih pasangan jangan mudah percaya dengan luaran sahaja..semoga hidup saudara lebih sempurna di masa depan…

 22. Subhanallah, berat dugaan tu, cuba renung balik hubungan kita dgn Allah, then kena redha atas ap yg berlaku.
  Benda dah jadi, bukan kita mintak.. ada hikmah tersembunyi,
  pandang ke hadapan sebab hidup ni kejap je..yg penting anak2, mulakan apa shj dgn bismillah..insyaallah selamat,

 23. aslkm..sabar..insyaallah saudara akan menang..semoga saudara melupakan kisah saudara dan seterusnya mendidik anak2 saudara supaya tdak menjadi seperti isteri saudara..insyaallah.

 24. syturut bsimpati dgn saudara,sedih pun ade sb suami sy pun curang pd sy.sekarang ni suami tgh hangat bcinte dgn seorang perempuan yg sama office dgn die.hari2 ,blk rumah pkul 2,3 pagi.ape2 pun sy masih lagi bsabar dgn ape yg die lakukan selagi jodoh sy dgn suami panjang.

 25. sedih saya membacanye seteruk itu dugaan. Ada hikmah disebaliknya dugaan Allah terimalah dengan tabah. Yang baik tak semestinya baik yang buruk tak semestinya buruk.

 26. emm.. tekejut sy baca kisah en. nie.. besar tol dosanya…. apa2pun sy nak ucapkan time kasih kat en. kerana sudi cerita kan pengalaman en. yer la.. sy yang perempuan nie pun boleh rasa peritnya bila orang yang kita cintai apalagi seseorang yg digelar isteri.. coz kisah en. nie menjadi pengajaran kepada saya yang tidak lama lg akan bergelar isteri orang.. sy doakan en. tabah menghadapi dugaan nie.. apa yg berlaku nie semuanya diluar dugaan kita.. tp ingatlah.. setiap apa yang berlaku ada hikmah di sebaliknya…

 27. Sabarlah dengan segala ujian yang diberi. Anda adalah hamba yang terpilih untuk menerima ujian yang hebat ini. Semoga ujian ini menjadikan anda seorang yang lebih baik, cekal menghadapi rintangan

 28. kesiannya saudara… bersabaralah ini ujian dari allah untuk saudara dan isteri. mintalah petunjuk dari allah semoga saudari dapat meneruskan hidup dengan lebih baik. buat isteri saudari doakalah agar dia kembali kepangkal jalan. pasti kedua-duanya ada kesilapanya. hanya saudara dan isteri saudara yang lebih memahami. saya doakan agar kebahagian ditemui. kiranya jodoh saudari sampai di sini terimalah hakikat. Buat keluarga sebelah isteri selidiklah sebaik-baiknya sebelum menjatuhkan hukuman.

 29. Bila Allah menguji seseorg hamba,sesungguhnya Allah tahu hambanya mampu menerima ujian tersebut, saudara kena menerima dgn hati yg positif atas ujian yang Allah berikan, kerana sesungguhnya Allah ingin mengurniakan saudara yang lebih baik buat saudara akan datang sekiranya tidak di dunia yang nyata lebih utama di ahirat kelak.

 30. Sabarlah saudara,kita yang hidup didunia ni mmg akan sentiasa diuji tahap kimanan kita oleh Allah SWT..itu janjiNya kepada kita…saya berharap saudara tabah mengharungi detik-detik itu dengan anak-anak saudara…mmg pahit hendak ditelan tapi terpaksa…Kasih dan sayang jika sudah diberikan kepada seseorang memang sukar untuk kita lupakan org yang pernah kita berikan tu..tp tuhan lebih mengetahui apa yang terbaik untk hambaNya…sabarlah insyaallah satu hari kebaikan akan bersinar juga….HILANG GELAP TERBITLAH TERANG…

 31. Assalamualaikum…….

  Dugaan datang dan pergi………yakin dan percayalah segalanya ada hikmahnya
  mungkin juga suatu saat pasti bahagia jadi milikmu…..
  tak dinafikan kehidupan sekarang andai kita…..terlalu kasih…….lantas kita juga yg akan merana
  Kekecewaan pernah menjadi milik saya sehingga kini…..namun saya yakin……..dia bukan yg terbaik buat kehidupan saya

 32. Assalamualaikum saudara….
  Sedih berbaur geram baca kisah saudara ni. Begitulah ragam manusia, kekadang yang kita anggap baik tak semestinya baik dan begitulah sebaliknya. Mungkin inilah dugaan yang Allah SWT beri kepada saudara dan hikmah di sebaliknya kita tidak tahu, Maha Suci Allah yang Mengatur segala urusan hidup hambaNya. Saya doakan saudara tabah dan cekal hati berhadapan dengan musibah ini. Anggaplah dugaan ini sebagai tanda kasih sayang Allah SWT terhadap seisi keluarga saudara. Saya yakin, mungkin Allah SWT juga telah menyediakan jodoh yang bersesuaian dan moga lebih baik untuk saudara kelak. Janganlah berputus asa dengan Rahmat Allah SWT. Selagi masih bernafas, selagi itulah nikmat dan segalanya tersedia untuk kita…Berusahalah saudara….Moga Allah SWT merahmati Saudara seisi keluarga…
  Wassalam…

 33. assalamualaikumw.b.t..semoga Allah merahmati Tuan..selawat dn salam ke ats rasul junjungan..firman Allah,”dan kami tidak akan berati mereka dgn apa yg mereka tidak mampu hadapi”, insyaAllah,kifarah dosa tuan,Allah bayar dgn kemanisan iman.yakin pada kuasa Allah,langit tk selamanya mendung.Tuan berakhlak mulia,semoga sentiasa dlm lindungan Allah.Sy perawan islam,sntiasa mencari jodoh beriman seperti tuan dn berdoa ditguhkan hati supaya jauh dr godaan syaitan.Kekasih kekal abadi adalh Allah,moga tuan dikasihiNy.hal isteri nusyuz itu,biarlah dia menerima balasan setimpal.usah ditangisi nasib menimpa sbb tuan mendapat gnjaran pahala…

 34. saya ucapkan bersabar pada saudara,benarlah kata2 Allah swt “janganlah kamu lalai oleh harta isteridan anak pinak kamu” sesunguhnya di akhirat nanti tiada siap yg dapat mempertangung jwpkan apa yg kita buat didunia ini melainkan kita sendiri.

 35. Allah telah menetapkan hukum rejam sampai mati kepada sesiapa yang berzina dan dia sudah pun berkahwin. Itu hukum Allah ta’ala. Tiada siapa boleh membantah walaupun 0.001%. Masalahnya kerajaan Malaysia tidak melaksanakan hukum hudud, itu saja. Pada pendapat saya, andaikata isteri saya berbuat demikian (na’uzubillah min zalik), saya lebih rela isteri saya mati kena rejam. Itulah yang selayaknya. Dalam kesabaran ada hadnya. Siapa yang takut untuk menegur isteri dari melakukan kemungkaran adalah dayus ! MATI adalah hukuman yang terbaik ! Allahu Akbar !

 36. TQ atas kiriman kisah saudara. Memberi kesedaran kpd saya yang baru ada niat untuk bermanja-bukan dengan kekasih hati.. Wahai Suami Ku.. Puas sudah ku rayu, minta dimanja, di layan dgn lemah lembut, tidak memanggilku dgn gelaran yg tidak aku sukai.. tidak meninggikan suara bila bercakap dgn isteri mu ini. aku isteri yg lemah, minta di beri perhatian dan kasih sayang..berubah lah sayang… Ketahuilah suami ku sayang, sekarang aku curang perasaan lantaran di luar sana ada lelaki lain yg berjaya mengisi kekosongan hati.. Ku tahu ini bukan alasan untuk aku berpaling kasih namun ketahuilah hadirnya dia seperti melengkapi hidupku ini.. Selamat tinggal kekasih hati..Terima kasih belaian mesra sayang..aku bahgia menikmatinya..Namun kita cinta terlarang…. Kepada suami aku kembali..Suamiku..Berubahlah..Aku merayu lagi..Supaya hati ku ini tidak beralih arah lagi.. Suami ku..bila kau akan faham?

 37. Wahai isteri yang hampir curang. Sememangnya jangan tertipu dengan tipu daya syaitan. Jangan pernah terfikir bahawa lelaki lain tu berjaya mengisi kekosongan hatimu. Kerana dia berlagak demikian, manis katanya, segala perbuatannya kena belaka, kerana dia hanya ingin memilikimu. Ingat tak dulu semasa kamu belum berkahwin? Tentu sekali suamimu ketika tu berjaya menambat hatimu sehingga akhirnya kamu berdua berkahwin. Syaitan memang ingin melihat rumahtangga kita punah ranah. Dugaan demi dugaan akan berlaku. Jangan sesekali tumpas dengan tipu daya syaitan. Saya pasti dan yakin sekali bahawa lelaki yang bukan suamimu tu hanya ingin mengambil kesempatan ke atas diri kamu. Jika dia betul-betul seorang lelaki yang baik, dia tidak akan sesekali mengganggu isteri orang lain. Jika dia ada perasaan mencintai isteri orang lain, orang yang alim akan cepat2 bertaubat dan menjauhkan diri daripada isteri orang lain tersebut, kerana dia takut akan terjebak dengan tipu daya syaitan. Fikirkanlah tentang perasaan suami mu jika mendapat tahu kamu mencintai orang lain selain suami mu yang halal lagi sah. Saya sendiri pernah merasai penderitaan seorang suami yang memiliki isteri yang curang. Berat sekali penderitaan dan kesedihan sehingga badan menjadi kurus apabila mengenangkan kecurangan isteri dan saya dan anak-anak menjadi mangsa. Walaupun saya telah memaafkan isteri saya, isteri saya sudah tidak mencintai saya lagi dan ini memakan diri saya. Saya memohon kepada pembaca agar mendoakan kesejahteraan keluarga saya dan menjadikan keluarga saya keluarga sakinah dan saling hormat-menghormati dan sayang menyayangi di samping diperkuatkan iman. InsyaAllah. Amin.

 38. akum…ya Allah..!!!!kenapa ada insan yg bergelar isteri spt ini???sy sbg perempuan,isteri dan juga bakal ibu begitu sedih dgn adanya insan seperti ini…moga2 sy dijauhi dengan segala perbuatan terkutuk tersebut.walaupun suamiku bekerja tidak tentu masa,tp aku tidak terlintas utk curang kepadanya…alhamdullilah..kerana suamiku begitu menyayangiku di saat kmi bersama..wpun sy kesepian krn suamiku jarang ada dirumah tp sy xkn wat mcm tu.tiap kali sy sunyi,sy akan ingat semua kenangan manis serta kebahagian yg suami sy telah bg kd sy..moga Allah melindungi kami dari dugaan yg hebat ini..Amin..semoga saudara dpt tempuh dgn sabar.Ada hikmah disebalik kejadian ini..Assalamulaikum..

 39. Sungguh memilu kan… tidah ada perkara lebih hina dari curang kepada suami, semoga saudara lebih tabah untuk jalani hari esok!!

 40. sabar la saudara klu sy ditempat saudara saya pon akan sedih mcm saudara tapi…..saudara klu sy saya akan ambil tindakan sendiri mcm bekas istri saya dulu pon mcm saudara juga tapi setengah mati juga sy ajar dia dgn jantan tu org kata nyawa-nyawa ikan lah sy ajar kita saya mereka kita sanjung mereka begini la nasip semua ni dugaan ada hikmah desebalik nya besabar lah lepas becerai 2 saya berkahwin dan sekaran mempunyai 7 cahaya mata berbanding dulu tampa cahaya mata mesti ada hikmah di sebaliknya….akhir kata dari bersabar sebagai umat islam wasalam

 41. salam…sy turut simpati dgn saudara..apa2 yg berlaku tentu ada hikmahnya..byk2 kan berdoa agar ditemukan jodoh yg lbh baik..amin..

 42. saya bersimpati ngan saudara,mmg btul ada perempuan yang baik boleh berlaku curang tapi kita tak boleh berputus asa ngan apa yang berlaku…ujian ni dapat merapatkan hubungan ngan pencipta dan ada hkmah yang lain…mungkin saudara akan berjumpa ngan perempuan yang lebih setia dan perfect untuk saudara…ok slamat menjalani hidup ni dan berjaya dalam perniagaan dunia dan akhirat…

 43. sangat t’haru m’baca runtihan hati saudara..sedetik mengingat kisah lalu saya yg b’dosa & memalukan..apa pun alasan saya sungguh2 sgt memalukan..suami didalam sana..keluarga suami yg menjauhi saya sehingga saya merasa sorg diri didunia ini..sehingga dtg lah laki2 dgn baik hati membuat hati ini terbang ke alam fana..sungguh hina hingga diri ini telah t’buai gn melakukan bperbuatan yg hina..Ya Allah dgn ikhlas ku meminta kepadaMu ampunilah dosa ku..kini kami telah bahagia aku terima segala cobaan Mu..biarkan ku bekerja dan mengabdi ke suami ku untuk menebus dosa2 yg telah aku lakukan..Tolong give me adv..bolehkah dterima permintaan maaf ku..Saya sangat menyesal..

 44. Suami yang penyabar sering menempuh ujian getir..menjaga keaiban dan maruah isteri dan keluarga kerana agama dan ilmunya.Begitu juga saya isteri saya yang bertopengkan agama bekerja di sebuah kolej yang dipunyai sebuah NGO agama terkenal, berpendidikan di sebuah IPTA ternama dalam pengajian agama, tetapi…..wallahualam (walau saya terjumpa bukti pengakuannya….sehingga ini saya rahsiakan..sudah 3 tahun)…kerana takutkan dengan status dirinya…..difailkan ke mahkamah syariah…..bijak memanipulasikan agama kerana konteks syariahnya maka hakim mahkmamah syariah pun bagaikan ‘diperdayakan’.Namun positifnya, saya beranggapan saya diberikan ujian untuk mengetahui betapa banyak kepincangan perjalanan kes MAL mahkamah syariah di negara kita yang mana terdapat pengamal-pengamal syariah lslam yang tidak berpaksikan keadilan,ketelusan dan kejujuran. Wallahualam.Hanya Allah yang Maha mengetuai jua.Dan didoakan mereka yang CURANG dan KORUPSI diberi petunjuk dan balasan setimpal daripada Yang maha Berkuasa.

  • assalamualaikum…. saya pn prnh alami pe yg saudara alami cm berbeza sdkit je. bagi sya, hati yg tul2 beriman bkn blh d lihat pd pakaian n perwatakan tp hati seseorg x lh org tgk…. klu pakai cm ustaz o ustazah tp hati x ikhlas, busuk, akn nmpk jua keburukan dia nnt…cm mslh saya ni, suami saya prnah curang kt saya, dia bercinta dgn seorang ustazah yg sdg bljr kt mesir. saya x kish klu dia tul2 nk kwin lain tp jgn la smpai abaikn nafkah batin saya smpai setahun…yg perempaun ni pula, bknnya dia x tau hukum hakam nk kwin??? dia kn bljr syariah n akn jd ustazah…dia layan chat dgn suami saya tiap2 mlm smpai suami saya x tdo mana sb syok bercinta dgn dia ni. saya sbgai isteri cmne? dh la saya jumpa dgn suami 2 mgu je sb dia kje offshore..siap ada ucapan kasih syg lg…smpai bil hp suami saya melambung sb klu diorg x guna laptop, dia akn guna hp utk berhubung. suami saya dgn saya pantang silap ckit mst melenting, ye la myb bg dia dh ada tempat utk bermanja… siapa saya sebagai isteri dia? patut k seorg ustazah melayan suami org smpai begini? hancur luluh hati saya bl dpt tau… saudara bersabar la ye! pasti allah akn tunjukkan kebenaran ats pe yg saudara alami…

 45. Salam..maaflah kalo words yg saya gunakan kasar atu melukai hati sesapa..actually saya pun curang 2 my hubby..just married about 2 years..i cant leave my ex bf actually..even now..our relationship benn 5 years already..saya x tau hubby saya tau or not tp seems like he trusted me 100%..dia baik kat saya and never yelling me at all..saya tau dia x pernah langsung curang to me but i just cant leave my ex..sweet moment with him still bare in my mind..saya banyak berdoa to make me strong enough to handle this matter tp x boleh jugak..saya dah 4 times change my hp no tp he(my ex) still can know..even he know my off no dan my working place..i knew he has spy even masa i was studying pun he can check me even dia jauh..doa kanlah untuk saya agar i can live happily with my hubby and forget all those moment yg x sepatutnya i ingat..i just need to xpress my feeling and i’m sorry if i hurt anyone by writing my story at this blog

  • maaf yer…baik saudari tinggalkan saja ex boy anda tu…..mmg tk d nafikan ramai org kata,mmg sukar melupakan seseorg, tp dlm kes saudari ni,plz….saya sarankan jgn ada nanti nyawa orang melayang dek perbuatan saudari nie…..plzzz…tinggalkan dia… lebih baik berterus terang dgn ur hubby pasal benda nie…

  • my advise is better leave ur ex-boy b4 its too late..i knw u r in the process of doing so bcoz u hv tried to change ur hp no. few times but he still manage to keep in touch wit u..my dear, ur hubby is a kind man (based on wat u wrote here)n he doesn’t deserve all of this..if u love ur hubby, stop all of this..just pray so dat God will lead u 2 the right path..the hardest thing 2 do but, hello!!U r married my dear..this is wrong!!u r totally in a big trouble..

 46. Astagfirullahalazim….saudara…dihrpkan saudara bykkan bersbr…
  isteri saudara pasti menyesal seumur hidup krn melepaskan ssuatu yg brnilai dlm hidupnya iaitu saudara sendiri…hidupnya pasti dibelenggu dosa besar w/pun saudara tlh memaafkan isteri.saya cukup kagum dgn ketabahan & kesanggupan saudara utuk memaafkan isteri yg curang dan berlaku didepan mata saudara sendiri.
  Akhir kata.”biarlah org buat kita trluka…jgn sesekali kita buat org lain terluka…krn Allah Maha Adil.”

 47. Anda sebagai suami ada hak utk menceraikan dia , jika tidak bertindak dimikian tuan akan di anggap dayus … tuan kena ingat , org yg dayus takkan masuk syurga …. nauzubillah minzalik … tuan kena byk bersabar dan bertawakal kepada allah ini dalah sebahagian drpada ujian nyaa .. besarlah anak2 tuan dgn kasih syg.

 48. Sebagai suami yang beriman, anda berhak menceraikan isteri anda di atas kesalahannya dalam melakukan larangan Allah. hmmmm… sedih saya membaca cerita saudara ni… why she did this?? Apa yang penting disini ialah saudara bersabar dalam dugaan ini…. setiap manusia akan diuji Allah untuk menilai sejauh mana kuatnya iman kita dalam mengawal hati dan minda kita dalam melakukan sesuatu pekerjaan di atas muka bumi ni.. “hendaklah kita berbuat baik sesama manusia dan jgn sesekali menyakiti kerana Allah itu Maha Adil dan Dialah saja yang layak menghisab dan menjatuhi hukuman ke atas kita”
  MOGA KITA TERMASUK DALAM GOLONGAN ORANG BERIMAN DI DUNIA MAHUPUN DI AKHIRAT
  Saya pun pernah diduga oleh Allah dan saya faham bagaimana perasaan org yg tgh diduga… Apa yg berada di fikiran saya pada masa itu hanyalah Allah.. saya menangis tiap hari dan malam. Bila dalam keadaan seperti itu, saya teringat akan dosa-dosa yg telah saya buat… Allah Maha Pengampun dan Maha besar…. Alhamdulillah masalah saya telah diringankanNya… BERSABARLAH KERANA ALLAH BERSAMA-SAMA ORANG YANG BERSABAR.

 49. as,kum saudara, terharunya saya membaca cerita saudara nie..apapun berlaku perkara sudah berlalu….saudara punyai tugas yg besar utk menjaga anak2 saudara.Teruskan usaha serta didiklah anak2 saudara dengan apa cara sekali pun agar ianya berjaya dlm kehidupan mereka.Itulah rahmatnya kita dlm soal tanggungjawap kepada anak2.Lupakan kisah yg berlalu.Terus terang kita senasib..tak perlu kita hujah disini cukuplah gan cerita saudaraitu….entahlah mungkin ini dinamakan ‘dunia”…sehingga kini hampir 7 tahun berlalu saya masih bergelar duda..takut berulangnya perkara tersebut.Apa yg perlu kita buat sekarang..beramallah selagi kita hidup itulah kunci perjalanan kita..amin.

 50. Kepada isteri curang, saya hanya bertanya adakah puan sayangkan Allah melebihi manusia? Jika ya, hentikanlah perbuatan dosa berlaku curang kepada suami. Sayangilah suami dengan niat untuk mendapat rahmat daripada Allah. Bekas kekasih puan adalah orang yang jahat kerana mengganggu rumahtangga orang lain. Mahukah puan bersuamikan orang yang jahat seperti begitu? Ingatlah jika puan menceraikan suami puan dan berkahwin dengan bekas kekasih puan, akan datang balak yang sebesar-besarnya daripada Allah.

  Kepada Riz, ketahuilah definisi dayus yang sebenarnya dan jangan mengelirukan orang. Lelaki dayus ialah apabila melihat kecurangan yang berlaku dalam rumahtangganya, dia hanya berdiam diri, tidak bersemuka untuk menasihati atau memperbetulkan keadaan. Lelaki dayus akan membiarkan isterinya terus-menerus melakukan perhubungan sulit dan berlaku curang kerana takut untuk menasihati. Suami yang menghadapi kecurangan isteri harus menasihati dan memaafkan perbuatan mereka. Bukan setakat melafazkan cerai sahaja. Kerana kita juga harus tidak melukakan hati anak-anak yang masih kecil yang tentu sekali akan tertekan jika ibu bapanya bercerai. Cerai hanya harus jika si isteri masih lagi tidak bertaubat dan bangga pula dengan perbuatannya.

  Ingatlah sesiapa yang berkata ingin menceraikan sepasang suami isteri, Allah tidak akan memandang pada wajahnya kelak. Nauzubilahiminzalik.

 51. Isteri curang..kekadang bukan kerana mahu curang.setiap perkahwinan sudah pastinya mahu kebahagiaan dan kesetiaan. Aku adalah antara isteri yang paling setia dan berkorban apa saja untuk suami. Tapi sehingga satu demi satu ..terkupas suami mencurangi aku dan jugak layanannya yang kasar padaku. membuat aku menangis sepanjang masa..hidup makan hati. Bukan jugak kemahuan mahu curang..tetapi di kala hati sedih dan duka.,ada lelaki yang datang dan sudi mengahwini aku andai aku ini janda. .hati ini juga bukan mudah terpaut dgn mana2 lelaki sebelum ini pun…apa yang boleh ku buat…aku insan yang lemah…mampu berserah padaNYA

  • salam!…mslh yg manja hadapi sama dgn saya, dh byk kali suami saya curang kt saya smada dia nk kwin dgn girl lain o saje suka2 alasannya sb aya x mampu nk bahagiakn dia. saya prnh beri jln kt dia, klu dia tul2 x bahagia idup dgn saya, dia lpskn la saya, dia carila girl yg tul2 blh bahagiakn dia. tp smpai skrg dia msh tetap hidup dgn saya tp mslhnya saya ni sntiasa salah d mata dia. kdg2 saya rsa saya ni cm hamba abdi je… msa dia nk, dia akn layan saya sebaiknya tp pntg silap ckit, mst marh, maki hamun n dulu pukul2 saya…saya x mampu dh nk bahagia dgn dia slagi dia x sedar n insaf. saya fhm cmne prsn manja skrg, saya pn alaminya….

 52. askum,
  pd abg zack, sy harap abg zack leh terangkn dgn lebih lanjut fsl DAYUS, klu isteri berlaku curang yg pertama,nasihat diberi..lakukan ke 2, nasihat dn peluang diberi..dn terakhir dibuatnya yg ke 3, takkn nak nasihat lagi,sy rs CERAI lebih layak utk isteri begitu.
  walaupn selepas Cerai dia janji taubat nasuha dn berjanji melakukan yg baik2 shj, ttp hati dh x leh terima,sbb bkn kali ni je isteri berjanji dn memungkiri. banyak kali dah dan rs meluat, knp x berubah sebelum ni,knp dh tersepit baru nak taubat. semoga taubatnya diterima Allah,sy leh maafkan tp x mungkin dpt melupakan saat kecurangan di depan mata.
  pd saya,yg prnh melalui masa2 begini,bkn berdendam tp cukuplah dgn ape yg telah dilakukn,berpatah balik mungkin mustahil.
  wallahualam…

  • Mgikut pgamalan sy sdiri perkhawinan sy hanya bertahan slama sthn sj.kesilapan yang sama berulangkali dibuat kerana pdnya kemaafan pasti ada tp thp ksabaran kita ada hadnya.Mmg luka blh sembuh tapi parutnye tetap ada.

 53. Assalamualaikum,
  Saudara..bersabarlah di atas apa ujian yg telah saudara lalui. Jagalah anak2 saudara dgn sebaik mungkin dan didiklah dia supaya menjadi insan yg sempurna. Apa2pun usahlah saudara membuatkan anak2 saudara terus membenci ibu kandungnya, kerana bimbang dosanya tidak terampun. Sejahat2 manapun die tetap ibu kandungnya. Berdoalah kehadrat Allah s.w.t. agar bekas isteri saudara akan insaf akan perbuatanya dan biarlah Allah sahaja yg menghukumnya..Wallahualam..

 54. Telah saya terangkan, suami dayus ialah suami yang takut hendak memberi nasihat dan mencegah maksiat yang dilakukan oleh si isteri. Dia hanya memejamkan mata pada kecurangan si isteri. Seharusnya, isteri diberi peluang untuk bertaubat dan diberikan nasihat. Namun sekiranya si isteri setelah diberi peluang dan nasihat berulang kali tetapi masih lagi berbuat maksiat mencurangi suami, saya rasa perceraian jalan terakhir. Pada saya ini bagi mengelak anak-anak dari dipengaruhi oleh perbuatan si isteri yang tidak bertanggungjawab. Tetapi saya tidak berani menyuruh orang menceraikan isteri masing-masing. Perkara ini terpulang bagi si suami yang membuat pertimbangan berdasarkan hukum dan bukan emosi. Wallualam.

 55. sabar je la klu pasangan kita tu curang,saya ada pengalaman gak..skg mangkok tu menderita…sy dpt pegganti yng much2 better..

 56. kalau suami pandai melayan isteri dengan penuh lemah lembut dan berhikmah, kalau suami tahu menghargai perasaan isteri, kalau suami bijak mengambil hati isteri… isteri takkan curang. selama saya bersama suami, hidup saya bagaikan neraka… saya slalu makan hati berulam jantung dengan karenah yang selalu berkasar apatah lagi ketika sya tgh mula2 mengandungkan anaknya. Kata2nya selalu menyakitkan hati sya & dia selalu memarahi saya di khalayak ramai. Saya cuba kuatkan hati, pujuk diri dan berdoa supaya anak yang dikandungkan ini bakal menjadi sumber kegembiraan saya di kala saya kesedihan. Setelah melahirkan anak, saya ditinggalkan setahun lamanya dengan ibu bapa atas alasan kerja luar negara. Dia sudah jarang2 menghubungi saya. Tiada lagi kedengaran herdikan dan hinaan darinya. Saat ini, hadir seorang lelaki yang simpati dengan nasib saya sehinggakan dia sanggup menikahi saya sekiranya saya diceraikan kelak. Saya diibaratkan digantung tanpa tali menunggu keputusan suami. Hati saya sudah berubah. Tiada lagi kasih yang saya dpt harapkan pada suami. Hati saya mula jatuh kasih pada lelaki lain. Saya selalu mendambakan kasih seorg suami dari org lain. Saya sedar adalah menjadi satu dosa besar kerana tidak setia pada suami. Tapi apakan daya..saya insan yang sgt lemah..

  • kepda isteri/suami/kekasih yang dilema,,,

   hm..sye brpendapat..awk adlah seorng isteri/kekasih yg curang dr segi perasaan..persekitaran..dan juga masa.. Kkasih sye pnh curng bbrapa mggu lalu.., sye nk nsihatkan awak skiranya awk btul2 ingin mminta maaf..awak perlu bersikap srius 100%..jgn jd selamba..or just bg kata2 je. ia mmbuatkan hati seorng llaki itu akn jd lbh berderau n amat3 tidak puas hati dgn awk.

   OK, MCM NI..HERE’S THE WAY TO APOLOGIZE TOWARDS HIM. AWAK KENA MINTA MAAF BERSUNGGUH2 DGN BERSUNGGUH3 SSGT..KLU DIA MSIH XTRIME..PENDEK KATA..TERUSKAN MEMINTA MAAF DAN BERJANJI XKN BUAT LAGI..AWAK KENE SERIK..MENYESAL.. AWAK JGN PUTUS ASA..PADA SETIAP SAAT. JGN MENANGGUHKAN KATA2 MINTA MAAF ITU WALAUPUN 1 SAAT.. BUAT STIP HARI.. STIAP MASA..DAN SELAMAYA..

   AWAK PERLU JADI “GILER”…MINTA MAAF KPDNYA..

   sye tahu..krn sye seorang kkasih yg setia..dan yg paling utama ADALAH sye ni seorang LELAKI…
   ingat nsihat sye ni.
   sye nak sgt kkasih/isteri/suami sye jd begini krna IA MENUNJUKKAN BAHAWA DIA DH BTUL2 MYESAL..N INGIN KEMBALI KPD SAYA.

   TIDAK KIRA APA PUN TERJADI, AWAK PERLU MINTA MAAF PADA STIAP MASA SHINGGA DIA MENERIMANYA..NO MATTER WHAT HAPPEN.. NESCAYA DIA AKAN PERCAYA AWK.

   NASIHAT SAYA KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG INI, ANDA PERLU MGETAHUI BAHAWA CIRI-CIRI YANG PALING N PALING UTAMA DLM PMILIHAN SUAMI/ISTERI/KEKASIH ADALAH………SETIA……..

   SETIA = SEGALA PERASAAN YANG SEMPURNA ATAUPUN KATA2 YANG BAIK DALAM SESUATU HUBUNGAN ITU. (xkira la samada jujur ke..syang ke..memahami ke..or APA SAJA YANG SEMPURNA YANG KITA MAHUKAN DLM CINTA, TERKANDUNG DALAM PERKATAAN ‘SETIA’.)

   PENDEK KATA, SETIA MERANGKUMI SEGALA YANG SEPURNA DALAM PERHUBUNGN CINTA.

   SETIA ADALAH SEGALANYA DALAM CINTA.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI HATI DAN PERASAAN: ANDA TIDAK AKAN TERTARIK DENGAN MANA-MANA LELAKI ATAUPUN PEREMPUAN LAIN TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI PERSEKITARAN: ANDA HANYE INGIN BERSAMANYA TIDAK KIRA APAPUN TERJADI. ANDA JUGA HANYE INGIN MELAYAN KEKASIH/ISTERI/SUAMI ANDA DAN ANDA TIDAK AKAN MELAYAN ORANG LAIN KETIKA BERSAMANYA..ITU PENTING.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI MASA: ANDA TIDAK AKAN MELEPASKANYE WALAUPUN SESAAT!..KERANA PERASAAN SAYANG N CINTA. DAN, KETIKA ADA PELUANG UNTUK BERSAMANYA WALAUPUN SEBESAR “ZARAH”, ANDA PERLU PERGI BERSAMANYA KETIKA PELUANG MASIH ADA..TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   maafkan saya..terpaksa berkata begini.

   SETIA YANG PALING UTAMA..: TIDAK KIRALAH APAPUN TERJADI ATAUPUN YANG MENGHALANG, ANDA HANYE BERSAMANYA DAN MAHUKANNYA..SELAMANYA.

   marilah kita semua..tunjukkan kpdnya..yg kita setia..

  • CARA UNTUK JADI SETIA.

   OK, MCM NI..HERE’S THE WAY TO APOLOGIZE TOWARDS HIM. AWAK KENA MINTA MAAF BERSUNGGUH2 DGN BERSUNGGUH3 SSGT..KLU DIA MSIH XTRIME..PENDEK KATA..TERUSKAN MEMINTA MAAF DAN BERJANJI XKN BUAT LAGI..AWAK KENE SERIK..MENYESAL.. AWAK JGN PUTUS ASA..PADA SETIAP SAAT. JGN MENANGGUHKAN KATA2 MINTA MAAF ITU WALAUPUN 1 SAAT.. BUAT STIP HARI.. STIAP MASA..DAN SELAMAYA..

   AWAK PERLU JADI “GILER”…MINTA MAAF KPDNYA..

   sye tahu..krn sye seorang kkasih yg setia..dan yg paling utama ADALAH sye ni seorang LELAKI…
   ingat nsihat sye ni.
   sye nak sgt kkasih/isteri/suami sye jd begini krna IA MENUNJUKKAN BAHAWA DIA DH BTUL2 MYESAL..N INGIN KEMBALI KPD SAYA.

   TIDAK KIRA APA PUN TERJADI, AWAK PERLU MINTA MAAF PADA STIAP MASA SHINGGA DIA MENERIMANYA..NO MATTER WHAT HAPPEN.. NESCAYA DIA AKAN PERCAYA AWK.

   NASIHAT SAYA KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG INI, ANDA PERLU MGETAHUI BAHAWA CIRI-CIRI YANG PALING N PALING UTAMA DLM PMILIHAN SUAMI/ISTERI/KEKASIH ADALAH………SETIA……..

   SETIA = SEGALA PERASAAN YANG SEMPURNA ATAUPUN KATA2 YANG BAIK DALAM SESUATU HUBUNGAN ITU. (xkira la samada jujur ke..syang ke..memahami ke..or APA SAJA YANG SEMPURNA YANG KITA MAHUKAN DLM CINTA, TERKANDUNG DALAM PERKATAAN ‘SETIA’.)

   PENDEK KATA, SETIA MERANGKUMI SEGALA YANG SEPURNA DALAM PERHUBUNGN CINTA.

   SETIA ADALAH SEGALANYA DALAM CINTA.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI HATI DAN PERASAAN: ANDA TIDAK AKAN TERTARIK DENGAN MANA-MANA LELAKI ATAUPUN PEREMPUAN LAIN TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI PERSEKITARAN: ANDA HANYE INGIN BERSAMANYA TIDAK KIRA APAPUN TERJADI. ANDA JUGA HANYE INGIN MELAYAN KEKASIH/ISTERI/SUAMI ANDA DAN ANDA TIDAK AKAN MELAYAN ORANG LAIN KETIKA BERSAMANYA..ITU PENTING.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI MASA: ANDA TIDAK AKAN MELEPASKANYE WALAUPUN SESAAT!..KERANA PERASAAN SAYANG N CINTA. DAN, KETIKA ADA PELUANG UNTUK BERSAMANYA WALAUPUN SEBESAR “ZARAH”, ANDA PERLU PERGI BERSAMANYA KETIKA PELUANG MASIH ADA..TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   maafkan saya..terpaksa berkata begini.

   SETIA YANG PALING UTAMA..: TIDAK KIRALAH APAPUN TERJADI ATAUPUN YANG MENGHALANG, ANDA HANYE BERSAMANYA DAN MAHUKANNYA..SELAMANYA.

   marilah kita semua..tunjukkan kpdnya..yg kita setia..

 57. assalamualaikum….

  sabarlah terhadap ujian Allah swt..sesungguhnya setiap dugaan itu ader hikmahnya…dan bagi isteri dilema jgn dijadikan alasan itu sebagai tiket utk curang…setiap masalah ader jalan penyelesaian…kan lebih baik puan berbincang dgn suami puan mengenai masalah rumahtangga puan,bagi saya puan kene beritahu suami puan aper yang kurang dan perlu diperbaiki…amalkan lah mesyuarah…kan lebih baik…semoga puan mendapat petunjuk dari Allah swt…..

 58. Allah maha kaya..
  kita tidak mengetahui corak hidup kita seterusnya..
  hari ini cuaca cerah..
  esok lusa kita tak dapat nak menduga..
  apa pun ujian dan dugaan yang diberikan, kita pasti mampu mengharunginya..
  dengan satu kekuatan iaitu keimanan…

 59. salam… saya benar2 simpatii dengan apa yang terjadi.. perkara ni sebenarnya terjadi pada sepupu lelaki saya sendiri. Skrg ni dia jaga anak dia sendiri seramai 3 orang. bekas isteri dia dok kehulu hilir ngan lelaki yang kata nak kawin dengan dia tu.. Kesian tengok anak2 dia.. Anak2 juga jadi mangsa… Sepupu saya sanggup berhenti kerja yang dah berbelas tahun dia kerja semata-mata nak selamatkan isteri dan anak2 dari dibunuh along. bila dah mula hidup baru.. dengan gaji kecik.. susah sikit.. si isteri pandang lelaki lain… tapi berkat kesabaran sepupu saya.. ada hikmah yang allah beri padanya.. bulan depan dia nak nikah.. dengan janda.. tak ada anank.. tapi penyayang orangnya… semoga sepupu saya bahagia.. dan saya harap juga saudara banyak2 bersabar.. ada hikmah nya… berdoalah padanya selalu supaya diberi takdir yang baik tuk saudara dan anak2….

 60. salam…for me apa yg terjadi pasti bersebab.sebab sebelum terjadi sesuatu dan sebab selpas terjadi sesuatu atau hikmahnya.setiap manusia ada kelemhan yakni baik dan buruk dan kita tidak blh menyalahkan sebelah pihak atau menghukum sesuatu berdasarkan cerita di sebelah pihak sahaja.pasti ada sbb terjadinya sesuatu.yg salah pastinya salah.yg betul pastinya betul.Hanya Allah yg maha mengetahui segala sesuatu.kita sebagai manusia hanya menghukum berdasarkan apa yg didengar dan dilihat tetapi kadang2 kita perlu mengkaji knp sesuatu itu terjadi utk membetulkan keadaaan.kepada para suami itulah kekuatan sebenar anda sebagai lelaki utk memastikan isteri anda selamat di dunia dan akhirat.kaji juga diri sendiri sebagai suami zahir dan batin dan knp isteri org lain tidak berkelakuan sedemikian walaupun suaminya mungkin tidak sebaik atau sehebat anda.Wallahua’lam

 61. Salam..sy pun pernah d uji Allah. Sy merupakan seorg suami n mempunyai rupa paras yg baik. Sy sentiasa d uji dgn wanita yg ingin menjalin hubugan ngan sy tapi sy dpt tepis semuanya dgn bantuan Allah. Rahsianya sy selalu amal solat dhuha. Sikap sy yg suka membantu n mudah mesra menyebabkn wanita amat mudah utk mendamping ngan sy. Tapi ujian 2 semua dpt d tepis(alhmdllah). Tambahan pula sy sentiasa ingat anak2 n sentiasa kesiankan istri. Isteri sy juga amal solat dhuha. Tuan2 n puan2 boleh amal,tp solat 5 waktu perlu clear k

 62. Eish…tabahkan hati dan bersabar pada lelaki yg dicurangi isteri.U deserve the best.Tu semua dugaan dari Allah yg maha bijaksana…berjaya ke tidak kita melaluinya bergantung atas kesabaran, kebijaksanaan, etc untuk menghayati dan menanganginya.
  Kepada isteri yg sanggup curang kerana suami baik atau suami nakal dan jahat, etc…ingatlah…jangan ikut kata NAFSU…dan bisikan syaitan. Kalu redha,sabar, etc dgn dugaan tu…Allah rewards us…tapi kalu sebaliknya geram, mare dan tak sanggup lagi…nak balas dendam dgn nakal suami baik tak usah…Sesungguhnya…pada siapa2 yg mencurangi suami sbb tak bahagia atau pun bahagia tp tak bole lupa pak we lama ingatlah…”Fear Allah in what ever we do…” Taqwa…..Sbb satu hari nanti kita akan mati. Suami saya pun pernah digilai oleh bekas mak we dia..Namun akhirnya diselesai dgn baik…Alhamdulillah.

 63. sabarlah menempuh dugaan..setiap kejadian ada hikmahnya.. setelah kita senang sekian lama,kadang2 tuhan datang menguji dgn ujian yg sgt perit.dan setiap orang ada bahagian darinya.. ingat allah.. sabarlah..

 64. Ya Allah, Kalau aku la.. Memang Patut ceraikan Pun Isteri macam tu..!!

  Kalau aku dapat jantan keparat tu.. Memang aku nak bantai habis-habisan sepuas hati..!!!!

  • nasib serupa dengan saya..isteri curang kira-kira 6 tahun lepas..pada tahun 2011 bulan 10 terbongkar (dalam video 3gp) rahsia isteri saya berzina dengan suami orang…kejadian berlaku tak silap saya di genting highland…perasaan saya memang sama dengan rangkap awak yang kedua….bukan sekadar nak bantai jantan tu malah dia akan menyesal seumur hidup…-diriku suami yang malang..

 65. Apa komen korang semua, jika suami nasihat isteri untuk ubah perangai dan insaf, isteri jawab dia akan insaf dan akan ubah perangai tapi bukan dengan suami sekarang tapi dengan suami yang akan datang. Isteri tu minta diceraikan.

 66. mmg kurangajar la pmpn & laki tu erk..dh la keluarga nk slhkn suami die..tu yg pmpn tu xda akhlak sbb keluarga support..eh pmpn lebih baik buka la tudung hang tu..neraka jahanam tggu hang tau!!!! aku pantang pmpn mcm tu..cerai jgn kasi muka la..kalo laki die ambik die blk mmg dayus la..biar die rasakan blsn dunia & akhirat supaya dpt pengajaran..

 67. Salams…
  Bersabar lah saudara. Seperti kes saya bukan suami curang tapi baran, ego dan selalu memandang rendah pada isteri. Saya masih cuba bersabar dan mencari kesalahan saya seperti yang selalu diperkatakan. Saya tidak kisah jika saya bersalah tapi jika tiap kali pertelingkahan adalah saya penyebabnya memang tidak masuk akal, walaupun sbenarnya suami yang memulakan. Setiap tindakan saya mesti “educated” seperti mana educatednya saya.. entahlah kadang2 tak mampu saya nak megikut rentaknya..too perfectionist
  Dalam setahun boleh tidak terkira pertelingkahan kecil yang berlaku, yang besar sekali2 berlaku juga. Kalau kami berperang kalau dulu dia akan baling barang di depan saya, tapi selepas hampir 8 tahun dia cuma laser mulut dan tangan mula naik sejak kebelakangan ini.
  Tapi demi anak, saya cuba bertahan walaupun hati berendam air mata. Jauh sekali saya dapat apa yang seperti saudara buat pada isteri, sebab saya banyak menolong dia dari segi kewangannya… jadi saya tidak dapat menikmati hidup seperti org lain yang berpendapatan seperti saya, tapi saya redha walaupun suami kata saya tidak ikhlas padanya.. wallahualam..
  Jadi berserahlah kita pada Allah. Saya juga pasrah sekarang sebab saya telah diugut jika saya bercerai, anak adalah miliknya katanya sedangkan anak adalah segala untuk saya. Saya rela dia kawin lain tapi anak biarlah dengan saya sebab Allah saja tau bagaimana kadang2 jika dia tidak dapa kawal baran anak akan menjadi mangsa.
  Mudah2an kita semua diberi petunjuk…aminnn
  Begitulah nasib manusia, jadi bersabar lah…

 68. ade betul ker. atau kadang2 lelaki sedaya upaya create cerita. tokok tambah cerita. itu hanya tuhan aja yang tahu. anyway kalau betullah problem tu saya tumpang simpati. biar tuhan aje yang membalasnya

  • untk komen dilla:Sy semasa remaja pernah mengalami peristiwa seperti ini pd jiran sebelah rumah…suami keluar msk lokap…isteri buat hal setiap malam bila suami msk lokap..isteri bawa balek jantan muda setiap malam…bila suami dia bebas…si isteri berlakon baik…punya lah melaut sy masa tu..tuhan aje yg tahu..lepas tu…suka berkemban towel pendek…duk kat pintu..tengok jantan muda lalulang..cukup menakutkan sy masa tu

 69. sedih gak aku baca cite bro…tu lahh,,sebenarnya sikap,hati org susah kita huraikan.saya bkn nak mengata bro,mungkin bro pun ada buat silap.manusia mana yg tak da buat silap..kan,terlalu mempercaya dan sayang sgt… dan ex wife bro walaupun dari keluarga yg kuat pegangan ugama,,belum tentu ex wife bro teguh pegangannya…soalnya nafsu bro…klu ikut hati mati,klu nafsu lesu,klu rasa binasa,,so kita nak ikut apa?ALLAH kurniakan kita AKAL …SIFAT itulah yg membezakan manusia dgn binatang,,haiwan takda AKAL,tp manusia hari ni bertindak byak ikut nafsu,,kewarasan AKAL fikiran dah takda dah..banyak la bro,berlaku. kesah yg apa bro alami ni,apa2 pun ALLAH maha adil…di dunia mereka boleh berbohong….walaupun terang2 kesalahan dan bukti ada di depan mata.tp di akhirat nanti, pembalasan yg azab…akan diterima…askum

 70. bila nak kahwin,,,,, kita buat dgn baik,,,”’ kalau da ta ada jodoh pisahlah dgn baik,,” Jgn berdendam,,,,,kita manusia yg lemah sentiasa di uji ALLAH,,”’ jauhkan diri dari dosa,Yg berjaya membina rumahtangga dan dapat menjauhi zina ,,,
  ,,,
  JGN berdendam,, kita insan allah,jgn ditambah lagi dosa dgn berdendam, biar ALLah yg menhakimi dan menhukum mereka yg bersalah,,, soal bilik tidur rumahtangga,, masing2 yg tahu apa yg berlaku ,,, kita org luar ,,jgn digalakan dosa ,,

  Isteri curang dan Suami juga ada yg curang,,Suami mistilah memimpin rumahtangga dgn baik dan bila semua dilaksana dgn jalan ALLAH ,,tanggungjawab suami telah dilaksanakan,,insyaallah apa yg berlaku bukan lagi tanggungan suami,,dan bila diketahui kecurangan mereka lepaskan diri dari dosa.. suami isteri dah lama akilbaligh,, buatlah keputusan supaya dosa tidak lagi bertambah cuma JANGAN lupa
  tanggungjawab sebagai IBU atau AYAH walaupun dah berpisah klu ada anak

  ALLAH YG MENGHAKIMI DAN ALLAH YG MENGHUKUM

 71. “””YG berjaya membina rumahtangga dan dapat menjauhi zina BERSYUKURLAH,, DOALAH SUPAYA KITA TIDAK DIUJI DGN CARA YG SAMA

 72. kadang2 mcm tak logik jer..kisah2 curang nih…lebih2 laie isteri2 yg ngadu suami curang…rasionalnya,suami kalu dapat layanan serba serbi terbaik pasti tak terarah untuk curang!!!

 73. x tau nak kata aper la.. dunia akhir zaman ni macam-macam boleh berlaku. isteri bertudung labuh pun belum tentu menjamin kesetiaan. benar la apa yang dikata cinta kepada Allah lar jugek yang kekal.

 74. dunia sakrang mmg mcm2.. si isteri dalam cite nie mungkin tak cukup pada bahagian batin.. tu dia p cari lain… tah la mcm2 yg jadi skarang…

  • pakai tudung labuh n berpurdah hanya nk mengelirukn org je…manusia skrg kn mudah tertipu…cm suami saya la, dia aggap perempuan yg pakai tudung besar ni sempurna segalanya. smpai dia pksa saya pakai tudung besar n pakai jubah. sdgkn dlm islam x sebegini, cukup menutup aurat je. yg ptg hati…..

   • Begitu juga dgn suami saya. Dia masih berhubung dgn ex girlnya seorg hajah yg memakai tudung labuh. Seorg hajah yg pandai mengaji Quran, mempunyai suami tetapi masih berhubung dgn suami org . Apa yg mampu saya lakukan ialah Berdoa agar kasih suami Akan kembali semula kpd saya Dan anak2 seperti sedia kala. Inshallah

 75. Bersabalah.. Di dunia nie banyak dugaan.. biar Allah swt shj yg menghukum org yg bersalah.. tp ingatlah.. Lelaki yg soleh adelah bg perempuan yg solehah.. Insyaallah..

 76. rumahtangga ibarat kapal yang berada di tengah lautan tak bertepi. ada kalanya laut tenang, ada kalanya gelora menggila.

  dalam apa pun keadaannya, suami sebagai nakhoda wajib bijak mengendalikan bahteranya. setiap apa jua masalah di dalam rumahtangga perlu direnung dan dikaji puncanya dalam-dalam, suami dan isteri kedua2nya. apabila suami / isteri berpaling kepada lelaki / wanita lain dalam hidupnya, sudah barang tentu ada kekurangan yang tidak terisi. kasih sayang, layanan seksual, ilmu pengetahuan dunia dan akhirat, iman dan sebagainya.

  ramai daripada kita silap menilai. menyangka kekayaan material mampu mengisi segala2nya sehingga lupa jiwa itu juga perlukan imbuhannya.

  walau apa pun jalan ceritanya, ia adalah realiti dunia yang mempunyai pelbagai pengajaran dan hikmah. kejadian Allah, walau bagaimana buruk pun di mata manusia, tetap ada kebaikan yang amat indah disebaliknya. sama2lah kita menghalusinya…

 77. Assalamualaikum…
  saya telah m’baca iktibar yang diceritakan oleh saudara berkenaan isteri saudara yg curang tu..Walaupun saya belum menempuh alam p’kahwinan lagi..tapi saya faham..memang tak d’sangka2 wanita yg selamani m’makai tudung labuh,b’pegang pada agama t’gamak m’lakukan perbuatan terkutuk itu..mungkin semuani ada hikmahnya…Allah s.w.t akan membalas segala p’buatan yang d’lakukan oleh umatnya,tidak d’dunia mahupun d’akhirat..apa yang penting kehidupan harus d’teruskan juga…saudara tidak perlulah m’nyimpan perasaan dendam t’hadap bekas isteri saudara..Allah maha kuasa,Dia yang akan membalas segala perbuatan isteri saudara..ok..wassalam

 78. asslamualaikum,,,, saya sdh membaca keratan saudara, saya simpati atas nasib yang berlaku, walaupun pun saya belum lagi mengalami situasi seperti saudara,, tp saya patut ambil pengajaran dan iktibar pada satu hari nanti, dalam perkahwinan sekiranya si isteri mengingkari si suami itu di anggap berdosa besar kerana syurga isteri di bawah tapak kaki suami,,tuhan itu maha adil.. maha kaya dan maha kuasa, saya harap saudara redha dengan apa yng berlaku,,,wassalam

 79. Saya tumpang sedih dengan apa yang terjadi. Bersabar byk2. Jangan difikirkan lagi bekas isteri. Tuhan dah tunjuk perkara sebenar sebelum perkara berlarutan. sekarang tumpukan pada anak yangmemerlukan kasih sayang kita sepenuhnya. Insya_Allah mungkin tuhan nak berikan jodoh yang lebih baik lagi. Berserah diri kepada DIA. Percaya bahawa setiap sesuatu yang dia jadikan mesti ada hikmah disebaliknya.

 80. Askom,byk kan b’sabar.k’hidupan mesti di teruskan demi ank yg t’syg.Hilang yg lama timbul yg baru utk anda.bukan b’makna anda gagal dlm hidup.byk kan solat hajat mohon pd allah swt semoga anda m’dpt p’ganti yg lebih baik dari yg dulu.x t’mestinya semua wanita itu curang n x semua lelaki itu nakal.yg peting anda harus b’usaha utk diri s’diri.sy amat kecewa dgn asam garam kehidupan manusia zaman sekarang……yg miskin mahukan k’kayaan n yg kaya lebihkan k’kayaan.Insafilah diri kita…….di akhirat kelak kita yg akan rugi.

 81. Apa salah saudara?
  Cuba check balik nafkah batin kepada isteri sdr.
  Mungkin dia tak puas dengan prestasi sdr.
  Setengah perempuan bergelora nafsu yang tinggi, cenderung untuk mendapat nikmat dan kelazatan yang lebih dari yang sdr bagi. Allahualam.

 82. Banyakkan bersabar ini semua dugaan dunia yang tidak kekal. Muhasabah diri mungkin kesilapan yang lalu kita lakukan ini pula balasannya. Hari ini kita tidak hidup bahagia tetapi yakinlah suatu hari nanti hidup saudara akan bahagia di dunia dan akhirat jika kita jujur dan banyak bersabar. Kita serupa, lelaki yang penyabar, memikirkan masa hadapan dan penuh dengan keimanan.

 83. JIKA SEBELUM INI KITA SERING MDENGAR KCURANGAN LELAKI…SAYA WANITA BETUDUNG TERGURIS N KECEWA DGN PBUATAN ISTERI YANG CURANG…NAMPAK SANGAT ISTERI CURANG ITU TIDAK MNSYUKURI NIKMAT KBAHAGIAN YANG DIPEROLEHINYA….PE2 PUN JANGAN LA MEMANDANG PADA LUARAN SAJA KERANA DALAMAN BELUM PASTI SAMA…

 84. janganlah salahkan isteri kerana kecurangannya sebaliknyanya carilah puncanya mengapa mereka curang.kalau tak ada sebab saya pasti tiada yang sanggup melakukan kecurangan.bak kata perpatah kuman diseberang laut nampak,gajah di depan mata tak nampak.renung-renungkan lah….

 85. takut saya mmbca kisah ni..
  saya seorng perempuan jg n saye takut terjadi mcm ni kpd saya..
  ya allah moga di jauh kan sgala keburukan ni..
  saudara,bersabar la..
  insyaallah tuhan akan mmpermudahkan perjalanan hidup sedara lepas ni

 86. kalo saya pula. sakit juga jiwa raga. tapi untuk tenagkan jiwa. kin saya akan cincang lumat perempuan dan lelaki tu. masuk penjara tu belakang cerita. kalo hukum gantung pn mati juga. kalo x kna hukum pn mati juga. jd sama saja kn

 87. saudara,bersabar la….ada hikmah disebaliknya,hanya orang yang kuat akn di uji,kebahagiaan itu akan hadir bila tiba masanya…Tuhan maha adil

 88. saya bersimpati dengan anda.Nasib kita serupa. saya terlalu jujur dengan suami dan di belakang saya dia berlaku curang dengan janda beranak dua. Sekarang setelah berpisah dengan suami yang curang hidup saya tidak tenang sentiasa resah dan gelisah. tidak dinafikan setiap wanita amat mengharapkan suami sentiasa di sampingnya tetapi biarlah suami yang jujur dan penuh dengan kasih sayang.kita serupa.

 89. by the way bro…perempuan sekarang memang tak pernah puas dengan apa yg dia dah miliki sekarang nie…

  maafkan kesalahan seseorang adalah perlu walau seteruk mana kejahatan yg pernah yg dia buat kat bro setakat nie…

  biar Allah sahaja yg membalas segala perbuatan dia ok,…;)

 90. kalau isteri serba kekurangan dari segi tanggungjwb perlu ke suami curang?. Bagaimana kalau suami serba kekurangan dari segi tanggungjawb perlu ke isteri curang?. Semua ini terletak pada diri masing2. Manusia tidak perfect tapi sebagai suami isteri perlu saling ingat mengingati bahawa perkahwinan itu perlukan kerjasama untuk pastikan hubungan itu berkekalan. Jgn sebab pasangan kita ada kesilapan kita cuba crk jln utk tambahkan masalah dgn cara curang. Fikir-fikirkanla

 91. sy tak terkejut dgr kisah saudara….kerana saya juga pernah curang pd suami dlm 2 thn lepas…kecurangan tidak boleh diandaikan hanya kerana terdapat ketidakpuasan dlm rmhtangga…tp ade juga kecuranagn yg terkadi kerana niat hanya utk”suka2″..terutama bg wanita…sperti sy…hidup sy setakat ini sempurna …zahir batin dipenuhi suami..dan sy juga tidak mengecewakan suami..kami ada 2 anak…tp pernah satu ketika sy sengaja nak test market….sy menjalin hubungan rahsia dgn seorg lelaki suami org…mula2 suka2 aje..lama2..manja2…hampir juga ke katil..tp…Allah tunjuk jln kembali pd sy…sy ditimpa satu musibah yg menyebabkan sy bermuhasabah diri..lihat ape dose yg sy buat…ya sy jumpa dose sy…sy tinggalkan niat beraffir itu…sy kembalikan “diri” sy utk suami dan anak2…sejak menjalinkan hubungan dgn suami org sehingga sy insaf sendiri..suami tidak tahu ttg itu semua..syukur allah masih syg sy..beri sy pengalaman untuk sy menjadikan taulanadan generasi akan dtg…
  oleh itu keputusan saudara menceraikan isteri amat baik..hrp2..cerai talak satu je lah yer..kerana keinsafan dlm diri isteri itu ade…mungkin jodoh kembali utk kali ke2..dlm keadaan yg lebih baik..mn tau..mungkin selepas itu hidup anada dan isteri anada akan lebih manis selepas segala peristiwa itu…demi anak..percayalah

 92. Ni bukan perkara baru. Ramai dah yg terbabit la ni…laki & anak2 hantar bini/mak naik bas kat stesen bas dia turun kat rest area jantan lain angkut. Lepas tu tak yah cerita la kan apa yang jadi.

 93. taktau lah klu ada pempuan jahat dalam dunia ni…koi ni baik-baik je…koi rasa pempuan ni majoritinya baik..tp bila mental terseksa,tak bahagia,ataupun sbb dendam mungkin leh jd jin…

 94. kisah seperti saudara memang menyedihkan.sabarlah menghadapi ujian Allah.maaf, saya mempunyai pandangan yang berbeza.Sebenarnya , apa yang berlaku berkemungkinan sdra mempunyai masalah komunkasi kerohanian.iaitu , komunikasi dari hati ke hati, isteri sdra tidak sedia kongsi masalah sejujurnya.sebab apa yang dah terjadi adalah hasil dari kegersangan komunikasi yang ilkhlas,terbuka serta kasih syang .jika sesuatu perhubungan itu dipayungi oleh kemesraan dan kejujuran ,sepatutnya kecurangan isteri sdra sudah dapat dikesan lebihawal lagi,maaf ,jika saya agak kritis .sebagai kaum bapa/suami, saya akan cuba melihat kelemahan diri terlebih dahulu .w/bagaimanapun, kita pun mempunyai kelemahan sebgai manusia.sikap sdra memaafkan isteri sdra satu perkara yang mulia.doakan supaya dia mendapat hidayah Allah dan menginsafi keterlanjuran yang berlaku.kerana langit tidak selalu cerah ..dan kita pun tak tahu apa ujian yang Allah akan beri pada kita masa hadapan. take care .

 95. Saya senasib dgn isteri hampir curang. Sa ya juga bersetuju dgn abg zak, sy telah tersedar cepat…tapi sy skrg dalam dilema, kekasih sy mau adakan pertemuan dgnnya…mana mungkin sy menyerahkn diri sy padanya…sy cuma berharap suami sy lebih redha kerana sy belum lg menyerahkan tubuh sy pada lelaki itu…tp sy takut suami sy akan tinggalkn sy jika dia tau sy mempunyai kekasih. saya mahu suami sy sedia terima kesilapan sy dan sy sedia memohon maaf…

  • HMM..sye brpendapat..awk adlah seorng isteri/kekasih yg curang dr segi perasaan..persekitaran..dan juga masa.. Kkasih sye pnh curng bbrapa mggu lalu.., sye nk nsihatkan awak skiranya awk btul2 ingin mminta maaf..awak perlu bersikap srius 100%..jgn jd selamba..or just bg kata2 je. ia mmbuatkan hati seorng llaki itu akn jd lbh berderau n amat3 tidak puas hati dgn awk.

   OK, MCM NI..HERE’S THE WAY how TO APOLOGIZE TOWARDS HIM. AWAK KENA MINTA MAAF BERSUNGGUH2 DGN BERSUNGGUH3 SSGT..KLU DIA MSIH XTRIME..PENDEK KATA..TERUSKAN MEMINTA MAAF DAN BERJANJI XKN BUAT LAGI..AWAK KENE SERIK..MENYESAL.. AWAK JGN PUTUS ASA..PADA SETIAP SAAT. JGN MENANGGUHKAN KATA2 MINTA MAAF ITU WALAUPUN 1 SAAT.. BUAT STIP HARI.. STIAP MASA..DAN SELAMAYA..

   AWAK PERLU JADI “GILER”…MINTA MAAF KPDNYA..

   sye tahu..krn sye seorang kkasih yg setia..dan yg paling utama ADALAH sye ni seorang LELAKI…
   ingat nsihat sye ni.
   sye nak sgt kkasih/isteri/suami sye jd begini krna IA MENUNJUKKAN BAHAWA DIA DH BTUL2 MYESAL..N INGIN KEMBALI KPD SAYA.

   TIDAK KIRA APA PUN TERJADI, AWAK PERLU MINTA MAAF PADA STIAP MASA SHINGGA DIA MENERIMANYA..NO MATTER WHAT HAPPEN.. NESCAYA DIA AKAN PERCAYA AWK.

   NASIHAT SAYA KEPADA SEMUA PEMBACA BLOG INI, ANDA PERLU MGETAHUI BAHAWA CIRI-CIRI YANG PALING N PALING UTAMA DLM PeMILIHAN SUAMI/ISTERI/KEKASIH ADALAH………SETIA……..

   SETIA = SEGALA PERASAAN YANG SEMPURNA ATAUPUN KATA2 YANG BAIK DALAM SESUATU HUBUNGAN ITU. (xkira la samada jujur ke..syang ke..memahami ke..or APA SAJA YANG SEMPURNA YANG KITA MAHUKAN DLM CINTA, SEMUANYA TERKANDUNG DALAM PERKATAAN ELEMEN ‘SETIA’.)

   PENDEK KATA, SETIA MERANGKUMI SEGALA YANG SEPURNA DALAM PERHUBUNGN CINTA.

   SETIA ADALAH SEGALANYA DALAM CINTA.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI HATI DAN PERASAAN: ANDA TIDAK AKAN TERTARIK DENGAN MANA-MANA LELAKI ATAUPUN PEREMPUAN LAIN TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI PERSEKITARAN: ANDA HANYE INGIN BERSAMANYA TIDAK KIRA APAPUN TERJADI. ANDA JUGA HANYE INGIN MELAYAN KEKASIH/ISTERI/SUAMI ANDA DAN ANDA TIDAK AKAN MELAYAN ORANG LAIN KETIKA BERSAMANYA..ITU PENTING.

   – CONTOH SETIA DARI SEGI MASA: ANDA TIDAK AKAN MELEPASKANYE WALAUPUN SESAAT!..KERANA PERASAAN SAYANG N CINTA. DAN, KETIKA ADA PELUANG UNTUK BERSAMANYA WALAUPUN SEBESAR “ZARAH”, ANDA PERLU PERGI BERSAMANYA KETIKA PELUANG MASIH ADA..TIDAK KIRA APAPUN TERJADI.

   maafkan saya..terpaksa berkata begini.

   SETIA YANG PALING UTAMA..: TIDAK KIRALAH APAPUN TERJADI ATAUPUN YANG MENGHALANG, ANDA HANYE BERSAMANYA DAN MAHUKANNYA..SELAMANYA.

   marilah kita semua..tunjukkan kpdnya..yg kita setia.

  • salam, puan saya ingin memberikan pandangan untuk puan jadikan panduan agar puan tidak terlajak lebih jauh lagi.sebagai seorang leleki saya dapat rasakan naluri seorang leleki.
   pandangan saya tinggalkan saja teman lelaki puan dan kembali kepangkuan suami puan.lupakan saja apa yang telah berlaku. ingatlah selalu pepatah orang melayu orong lelaki ibarat anjing. sebelum dapat apayang diidamkan semuanya baik belaka,setelah dapat apa yang diidamkan mungkin ianya lebih teruk dari apa yang puan dijangkakan.

   nasihat saya puan cuba mencari punca kenapa suami puan bersikap dingin dgn puan.setelah mendapat punca sebenar,bawalah berbincang dgn suami puan.sekiranya tiada jalan penyelesaian dan puan rasa boleh lagi hidup bersama suami puan.tempat yang paling sesuai untuk meluahkan perasaan puan adalah di jabatan agama yg berdekatan tempat puan tinggal.akhir kata dari saya,maafkan saya sekiranya kata-kata saya menyinggung perasaan puan.

 96. Kepada isteri dilema, berani buat berani tanggung. Tentu sekali kekasih puan itu tiada sifat peri kemanusiaan dan hanya mementingkan nafsunya sendiri sehingga tidak rasa berdosa menghancurkan rumah tangga orang lain. Jika puan telah sedar, harus beritahu kepada suami dengan segera dan menyatakan penyesalan serta memohon maaf kepadanya. Jangan tunggu-tunggu lagi kerana saya khuatir perkara ini akan menjadi lebih berat sekiranya kekasih puan yang jahat itu cuba peras ugut puan dan membuat puan takut. Akhirnya puan menuruti segala kehendaknya. Nauzubillahiminzalik. Terpulanglah kepada si suami samada hendak memaafkan atau pun menceraikan puan. Jika dia memaafkan puan, alhamdulilah dan puji syukur kepada Allah. Putuskan hubungan dengan lelaki jahat itu. Jangan sesekali berhubungan lagi dengannya. Kemudian, berikan sepenuh kasih sayang kepada suami untuk mendapatkan kembali kepercayaannya. Jika sebaliknya pula berlaku iaitu suami menceraikan puan, redha lah dengan keputusannya dan takdir Allah. Kepercayaan yang diberikannya kepada puan mungkin sudah terhakis dan lenyap. Jika sudah hidup bersendiri, nasihat saya jauhilah diri puan dari kekasih puan yang jahat itu. Pada saya dia telah menunjukkan ciri-ciri orang yang tidak baik kerana tidak berasa malu mengganggu isteri orang lain. Saya khuatir, jika puan mengahwininya, perkara yang sama akan dia lakukan pada isteri orang lain pula. Nauzubilllahiminzalik.

 97. -Biasanya bila ia belaku didepan mata sendiri,pandangan menjadi gelapgelita,lemah longlai rasa jiwa tak bermaya,tidak ternilai lagi hidup didunia ini,amat pahit samsekali, tidak ada perkatan dapat katakan,,,melebehi kaca terhempas kebumi,habis semua impian dan harapan,….lemah longlai bukan kerena ketakutan tetapi bertaqwa kpd illahi dgn cabaran yg dilalui ini.

 98. Xsangka, rmai lg yg kat luar sane mengalami nasib yg srupa spt sy. Tp hakikatnya memang pdih. Mmg btol ape yg dh dbncangkan sblm ni, kurang komunikasi salah satu faktor. Tp, knp seorang isteri sanggup mlakukan prbuatan yg terkutuk tu…? rs mcm jijik plak. Skrg ni sy dlm petimbangan utk mmbuat kputusan sama ada mneruskan atau mmutuskan. Kepada suami2 kat luar sane.. bnyk2 bsabar, bnyk kn solat sunat dn puasa sunat. Perempuan2 mcm ni biar lh Allah saja yg mmblasnya. Kpd lelaki2 yg hobinye suke kcau rumahtangga org.. ingatlah anda juga akn di bls, ingat kluarga anda, mungkin anak anda, ibu anda atau adik bradik anda xlupe gak isteri anda nnti. Sbb skrg ni balasan Allah, ‘cash on delivery ‘.

 99. aku juga senasib dengan isteri dilema, isteri hampir curang. Tapi aku meletakkan kesalahan kepada suamiku, keluarganya dan aku sendiri. Aku kawin atas pilihan keluarga ketika perasaan cinta kepada kekasih tengah memuncak. Walaupun kecewa tapi aku akur juga dengan harapan lepas kawin, aku akan mencintai suamiku. Tapi suamiku tidak memperdulikan aku sejak kawin. Aku dibiar sendiri mengurus anak-anak, lepas bersalin aku sendiri menjaga diri tanpa bantuan dia mahupun keluarganya. Di awal perkahwinan, aku sendiri menanggung perbelanjaan rumahtangga sedangkan dia menyerahkan gajinya bulat-bulat kepada keluarganya dengan alasan keluarganya orang susah. Itu pun aku terima dengan bulat hati demi mengharapkan redha Allah. Bagiku tidak apa la membantu kerana itu mendatangkan pahala. tapi keluarga mentua lebih-lebih pulak hingga dalam diam-diam mengurus pembelian rumah ditanggung oleh suami sedangkan selama saya kawin, makan pakai saya sendiri tanggung. Dari A hingga Z dan tinggal pun rumah sewa. Dari situ bermula epsiod pertengkaran demi pertengkaran aku dengan suami. Bila dah bergaduh begitu barulah suami memberi sedikit duit untuk meringankan beban saya tapi hati saya sudah tercalar dengan bebanan yang terpaksa saya tanggung. Dalam masa yang sama, saya syak suami ada perempuan lain kerana ada banyak kali bukti yang saya dapat tapi tidak ada confession jadi saya biarkan saja. Pada masa itu saya hidup hanya untuk anak-anak. Saya sangat sederhana dalam apa saja kerana perlu berjimat cermat. Rumah pun saya beli. Suami pula belikan rumah untuk keluarganya. Itu saya tidak kisah kerana saya sudah ada rumah sendiri. Tapi dia pula selalu membiarkan saya mengendalikan sendiri dari urusan rumah tangga hingga lah persekolahan anak-anak. Dia sibuk dengan urusan sekolah adik-beradiknya dan sibuk bersembang dengan kawan-kawannya di kedai bila balik kerja. Saya pulak bila pulang kerja terus menguruskan rumahtangga dan menjenguk kerja sekolah anak-anak. Jarang sekali kami bersembang, kalau saya tidak silap, hanya bila dia perlukan saya dia akan tidur bersama saya! Keadaan ini membuatkan wujud ‘gap’ antara saya dan dia. Saya juga seorang yang kuat agama. Rajin sembahyang 5 waktu, puasa, sedekah, tidak suka mengumpat, lebih rela disakiti dari menyakiti kawan…malah ada rakan sekerja pernah menggoda saya tapi tidak sedikit pun saya tergoda kerana saya takut berdosa kepada suami. Tapi suami lupa satu perkara, semasa saya kawin dengannya, dia tahu saya ada kekasih dan sangat mencintai kekasih saya. Dan dia tidak pernah berusaha untuk membuatkan saya melupakan kekasih saya itu dengan memberi lebih perhatian kepada saya. Dia tidak tahu, dalam hati saya sentiasa merindukan bekas kekasih saya terutama bila tertekan saya akan berangan tengah bercinta dengannya untuk melupakan tekanan. Saya merasa ibarat saya diperah habis-habisan oleh dia dan keluarganya (dulu saya juga terpaksa menanggung persekolahan ipar, menjelaskan hutang piutang mereka, memberi pinjam duit dan banyak lagi). Keluarga mentua pula marah dan bencikan saya bila saya tidak dapat memenuhi permintaan mereka hingga tergamak membiarkan saya terlantar di hospital semasa keguguran tanpa melawat saya sekalipun! Dipendekkan cerita, suatu hari kekasih lama menghubungi saya. Dan terjalinlan hubungan terlarang saya dan kekasih lama!…Saya pernah berjumpa dengannya tetapi tidak melakukan zina. Tetapi saya tidak dapat menjamin yang saya akan dapat menahan diri dari melakukannya. Mujur juga saya dan kekasih saya berjauhan, kalau nak berjumpa terpaksa naik plane. Tapi dalam dunia canggih ni, jauh pun jadi dekat! Saya tahu saya berdosa tapi saya betul-betul tertekan dengan keadaan hidup saya dan dalam masa yang sama, saya yang memang sangat merindukan kekasih saya ibarat orang mengantuk disorongkan bantal. Saya juga ingin hidup gembira tetapi di mana saya boleh dapat kegembiraan itu?…

 100. Tiap manusia jelas ada kurang ada lebih nya…ada masa ada ist3 baik ada ist3 x baik..begitu juga suami…namun cuma kita cari punca y…kenapa jadi mcm tu…adakah segala tangjwab kepada ist3 atau suami dah tertunai…..nafkah zahir dan batin..mcm mana pelaksanaan y… tidak dinafikan zina amat sesuatu yang menakutkan balasan nya….namun apa punca dan sebab musabah terjadi y perkara ini….dimana mula nya
  dan dimana punca..akal tunjang utama terjebat y gejala2 mcm ne…bagi saudara ujian ne memang berat….tapi setiap manusia ada ujian masing2……segala yang terjadi ada sebab y… yang penting,,,,bersabar…bertaubat..ada masa mgkin ada silap kita sehingga sebegitu rupa ujian nya…buat bekas ist3…ampunkan dosa2 y….sebab manusia akan berubah…mgkin suatu masa dia akan jadi wanita yang baik2……
  telah dijanjikan bahawa wanita yang baik hanya untuk lelaki yang baik….jika kita yakin fikir-fikirkan lah………..

 101. innallaha ma’asshobirin…
  lelaki yg baik untuk perempuan yang baik..dan begitulah sebaliknya..
  banyakkan buat solat istikharah..insya Allah dpt istri solehah..
  jgn serik..

 102. Kepada akuinginpulang, saya insan yang hina ini hanya mampu memberikan pandangan ikhlas dengan tujuan agar masalah puan tidak menjadi kemudaratan kepada diri dan keluarga puan. Pertama, saya kira puan harus berkomunikasi dengan suami puan mengenai perkara ini dan jangan dipendam-pendam. Terangkan kepadanya dengan penuh hikmah mengenai perasaan puan. Katakan padanya bahawa untuk mewujudkan rumahtangga yang bahagia, perlu ada rasa cinta dan kasih sayang. Jika perceraian jalan terakhir yang harus ditempuh setelah segala usaha telah dilakukan, maka berserahlah kepada Allah. TAPI jangan sekali-sekali memberi alasan bahawa puan membuat hubungan sulit dengan bekas kekasih kerana tiada kebahagiaan bersama suami. Tanggungjawab seorang isteri ialah menjaga kehormatan suami dan keluarganya serta hartanya. Seringkali saya temui wanita-wanita yang sudah terlibat dalam hubungan sulit yang haram lagi celaka ini, ialah mereka mengemukakan seribu macam alasan untuk menegakkan perkara yang sudah dilakukan. Jarang sekali yang sedar secara sepenuhnya bahawa perbuatannya itu berdosa besar dan seterusnya bertaubat nasuha. Ingat selagi puan masih bergelar isteri kepada orang lain, selagi itu hati puan harus tertutup rapat untuk lelaki lain. Jangan biarkan syaitan membukanya dan sekaligus menghancurkan puan dan orang-orang yang tersayang. Nasihat ini juga saya tujukan terutama bagi diri saya yang daif ini dan juga kepada kaum suami seperti saya. Semoga Allah sentiasa melindungi kita dari tipu daya syaitan terlaknat. Amin

 103. abg zak, terima kasih atas nasihat yg diberikan. alhamdulillah, sy telah berjaya melepaskn diri dr kekasih sy itu. baru sy sedar dia hanya sekadar mempermainkn sy dan cuba mengambil kesempatan ke atas diri sy. walaubagaimanapun sy belum lg menceritakan hal ini kpd suami sy memandangkn sy belum bersedia. saya percaya di suatu masa nanti sy pasti akan menceritakn perkara sebenar kepadanya. masalahnya skrg ni lelaki itu masih lagi cuba utk menghubungi sy, sy kira ini suatu cubaan utk mengganggu hidup sy. dia mengancam sy dgn pelbagai cara. saya bercadang hendak melaporkn hal ini kpd pihak berkuasa. bolehkah talian nur 15999 sy gunakan sbg tpt utk mengadu masalah ini?? saya perlukan sokongan dan semangat kerana lelaki ini sebenarnya tidak waras…

 104. Terimakasih abg zak. Sejak baca kisah ni, hati saya sudah berbelah bagi. Saya tak dpt bayangkan bagaimana reaksi suami bila dia tahu saya ada hubungan sulit dengan orang lain. Rasanya selama ini dia trust saya 100%. Saya cuba berusaha untuk berbaik dengannya. Cuma saya kini semacam tidak ada keinginan seksual terhadapnya lagi. Kalau dulu saya memang dingin apalagi sejak bertemu dengan bekas kekasih, bertambahlah dingin saya terhadapnya. Saya tahu hubungan saya tidak ada penghujungnya dan hanya menghancurkan saya. Tapi saya seolah tidak ada daya untuk menoktahkannya. Perasaan saya hanya tertumpu kepada orang lain. saya memang tidak ada perasaan sayang kepadanya sejak mula kawin walaupun telah berusaha.Saya juga tahu kekasih saya tak akan kawin dengan saya kalaupun suami saya ceraikan saya. Dia tentu tak mahu rumahtangganya pecah belah….sebenarnya saya pernah meminta suami melepaskan saya dulu sebelum saya ada hubungan dengan kekasih saya kerana saya tidak sanggup lagi hidup bersamanya. Saya sebenarnya baru saja bertemu dengan bekas kekasih saya , dalam hati saya berharap itu adalah pertemuan terakhir dan saya meminta Tuhan menunjukkan saya kelemahannya agar hati saya tawar kepadanya dan akan dapat melupakannya…tapi kenapa saya makin sayang kepadanya. Saya sangat tertekan……..saya cuba bincang dengan suami tapi saya takut dia akan tahu rahsia saya. Saya hanya dapat berdiam diri dan dalam hati saya berkata, apa yang dah tertulis akan terjadi juga………!

 105. Sebenarnya, saya tidak menyangka yang saya akan berlaku curang kepada suami. Saya seorang yang terdidik dengan didikan agama, berpelajaran tinggi dan sentiasa tegas dalam mendidik anak-anak. 14 tahun berkahwin. Saya seorang yang tabah biarpun terdapat kepincangan dalam rumahtangga. Dulu saya sabar sangat dengan karenah suami mahupun keluarganya. Tetapi mungkin keujudan ruang kosong diantara saya dan suami menyebabkan saya terbabas…..rupanya iman saya goncang apabila bertemu dengan bekas kekasih…..saya sangat menyayangi dia biarpun saya tahu, bukan dia yang sepatutnya saya sayang!…..Untuk melupakannya saat ini memang saya tidak mampu, dan tidak berdaya! Tapi untuk menghadapi suami yang dicurangi lagi la saya tak berdaya! Fikiran saya berkecamuk, antara takut balasan ke atas dosa-dosa yang telah saya lakukan (biarpun saya belum lagi melakukan perbuatan terkutuk dengan kekasih) dan kecewa dengan kehidupan sekarang. Mujurla ada forum ini tempat saya melepas beban dalam hati ini…….. siapa yang sudi, doakan lah saya, saya tidak berdaya……..!

 106. Salam semua,
  Pada isteri yang telah melakukan curang pada suami, atau ada niat nak melakukannya. Pikir dahulu. Adakah anda mahu ada perempuan lain datang menjenguk suami anda dan mengharap kasih darinya pula? Bagaimana pula kekasih anda telah beristeri? Adakah isterinya rela dimadu atau terkejut ada seorang isteri lain yang cuba berkongsi kasih dengannya pula. Saya bagitu sedih jika ada isteri curang dgn suami kerana suaminya kurang beri perhatian padanya. Berbincanglah dengan suami anda. Saya pernah melalui suami curang dengan isteri orang. Suami yang selama ini baik, lalai diuji Allah. Isteri orang tersebut malu sendiri kerana beranggapan suaminya tidak beri perhatian sebaliknya suaminya amat sayang padanya. Allah uji perempuan itu. Kalau kita diduga Allah dgn godaan lelaki lain, janganlah melayannya. Ingat lah pada isteri kepada lelaki tersebut…. ingat pada mak ayah… ingat pada anak dan Jgn sekali lupa Allah.

 107. Salam Abang Zak,

  Saya nak mohon nasihat dari abang zak, dari jawaban yang saya selalu baca nampak gaya abang boleh membantu. Saya sedang belajar meredhakan peristiwa pahit bagi saya bila suami cuba-cuba untuk test market dengan isteri orang. Saya benar2 rasa terpukul kerana saya percaya kedua2 pihak. Malah saya pernah mengajak pasangan tersebut datang rumah makan2 sebab nak berkenalan sebab dah asyik tiap2 hari suami suka cerita pasal perempuan tersebut. Dari apa yang saya perasan dia terlalu suka kat that lady. Tapi ada jer alasan wanita tersebut untuk tidak jadi datang sehinggalah saya terjumpa email romantik suami pada wanita tersebut dan ada layanan balik. Rupanya wanita itu kesunyian dan suka dengar cerita suami yang dia melayan saya dengan baik seperti best friend. Saya terlalu sedih abang zak. Kepercayaan saya pada wanita tersebut dan suami hancur. Berkali suami minta maaf tapi hati ini masih lagi belajar menerimanya. Ini kerana masa ianya berlaku saya tengah tunggu hari bersalin dan bila dia mintak maaf tu saya dalam pantang dan masih lagi jumpa mereka berbalas mail dan ber sms. Suami cuba padamkan tapi saya masih cari dan jumpa. Saya cuba terima suami kembali tapi Ya Allah , betapa susahnya. saya belajar redha… kekadang saya tenang kekadang saya masih menangis. Saya pernah ugut suami lepaskan saya kerana saya rasa sudah tak selesa tengok mukanya. Tapi dia makin sabar dengan dugaan dari saya pulak. Malam aniversary saya bebaru ini dia bangun buat solat hajat. Dia gerak saya katanya dia hadiahkan solat ini untuk saya dimana dia doakan saya terima dia kembali. Hati saya tersentuh. Saya cabar dia berubah totally iaitu solat 5 waktu. Jemaah dengan anak2 dan saya bila sempat. Dan ambik tahu hal anak2. Kerana dia telah makin lupa semua itu bila saya buat segalanya….. Saya terlalu baik masa tu. Tapi sekarang saya cabar dia buat. Dia belajar dan cuba… tapi hati saya masih luka. Marah saya pada wanita itu masih ada. Kenapa awak layan suami saya masa tu sedangkan awak tahu saya sedang sarat mengandung dan perlu perhatian suami? Ingin sekali saya tanya soalan itu pada wanita itu tapi suami tak izin saya berjumpa. Apa adakah dia masih sayang dan suka wanita itu?

 108. wahai kawan semua, amalkan lah doa ini “Rabbana hablana min azwajina wazurriyatina qurata a’yuni waj’alna lil mutaqqina imamma” maksudnya lebihkurang : Ya Allah, kurniakan lahkepadaku, isteri dan anak2ku menjadi penyejuk mataku dan jadikan lah keturunanku imam bagi orang-orang yang bertaqwa”….mudahan setiap isteri atau suami yang membacanya akan dikurniakan isteri/suami yang menjadi penyejuk hati. Amin. Insyaallah. Dari saya yang lemah…….untuk diri saya juga.

 109. Kepada isteri dilema, buatlah apa yang patut untuk membantu puan. Saya orang Singapura, jadi saya tak tahu pulak talian yang sesuai untuk mendapatkan bantuan di Malaysia. Mungkin jalan terakhir, dapatkan bantuan suami. Berdoalah kepada Allah agar suami memaafkan puan dan membantu puan dalam perkara ini.

  Bagi puan akuinginpulang, saya memahami perasaan puan. Seperti yang saya katakan pada pos yang terdahulu, isteri saya juga sudah bersikap dingin dari segi seksual terhadap saya. Saya juga sekarang ini hidup tertekan kerana memikirkan yang isteri sudah tidak lagi mencintai saya dan membuatkan saya lagi takut untuk mengadakan hubungan seksual dengannya ialah apabila suatu ketika dahulu ketika memberikan salah satu dari seribu alasannya tidak lagi cinta kepada saya, dia berkata saya telah menganggapnya sebagai alat seksual hanya untuk memuaskan hawa nafsu saya sendiri. Saya kira itu alasan yang tidak tepat. Oleh kerana itu, saya takut untuk mengadakan hubungan seksual dengannya kerana takut dituduh menggunakannya sebagai alat pemuas hawa nafsu. Kalau tidak kerana anak-anak yang memerlukan kasih sayang kedua ibu bapanya, kemungkinan besar saya sudah melepaskannya. Jika saya tidak mengendahkan perasaan anak-anak, tentu juga saya boleh melepaskannya dan hak penjagaan anak-anak diberikan kepada saya kerana saya ada saksi dan bukti terhadap kecurangan isteri saya itu. Tapi mengapa tidak saya lakukan? Memandang wajah anak-anak membuat saya begitu sedih. Jika saya yang dewasa ini menanggung penderitaan apalagi anak-anak saya. Saya hanya berserah kepada Allah kerana yang memberikan kelegaan dan jalan penyelesaian keluar setiap masalah hanya dari NYA.

  Saya cuma berpendapat, perasaan cinta terhadap kekasih puan memang diapi-apikan oleh si syaitan yang terkutuk dan begitu juga perasaan dingin tersebut terhadap suami. Saya hanya berharap puan sedar agar permainan dari syaitan ini dan tidak membiarkan diri puan terus-terusan di bawah telunjuk syaitan. Minta bantuan Allah dengan hati yang penuh khusyuk dan penuh pengharapan untuk memberikan petunjuk dan kelegaan dari masalah ini. InsyaAllah perasaan cinta kepada Allah lebih seronok, hebat dan mendatangkan manfaat kepada kita. Cinta kepada manusia tak kekal tapi cinta kepada NYA kekal sehingga ke akhir hayat. Semoga kita semua pembaca mendapatkan perlindungan dari Allah s.w.t. Amin

 110. Assalamualaikum

  Kepada puan Gee, terima kasih kerana memberikan kepercayaan kepada saya untuk memberikan nasihat yang tidak seberapa. Jika ianya baik, tentunya datang dari Allah swt, dan jika nasihat itu tidak baik, maafkan saya kerana kedaifan saya.

  Dari apa yang saya perhatikan, masalah puan Gee seperti saya juga. Maksudnya, kekasih pasangan masing-masing orang yang kita kenal dan sering disebut-sebut oleh pasangan kita. Saya kira itu lebih pedih kerana terasa diperbodohkan di depan mata dan kemunafikan pasangan kita dan kekasihnya nampak jelas. Peribahasa musuh dalam selimut merupakan gambaran yang paling tepat bagi mereka berdua. Isteri saya juga sudah meminta maaf, tetapi seperti puan oleh kerana hati sudah terluka parah, begitu sukar sekali untuk melupakan peristiwa pahit ini. Seperti puan, saya belajar redha dengan qadha dan qadar Allah. Yang mampu mengubat hati yang luka ini walaupun belum lagi keseluruhan ialah saya bersyukur kepada Allah kerana bukan saya yang terlibat dalam skandal jijik ini. Dan saya bersyukur kerana dengan ujian ini, insyaAllah Allah akan menaikkan derajat keimanan kita jika kita redha. Dengan ujian ini, Allah ingin kita lebih rapat denganNya. Itulah sebesar-besar kurnia dariNya dan saya hanya mahu puan turut sama rasa gembira di atas ujian dari Allah yang sebenarnya akan mendatangkan nikmat kepada kita sekiranya kita redha. Itulah yang dapat saya katakan supaya sedikit sebanyak dapat meringankan beban penderitaan puan. Kita di dunia pun hidup tak lama. Apalah sangat yang hendak diharapkan daripada cinta kepada manusia yang sememangnya tidak kekal. Lebih menguntungkan mendapat kecintaan dari Allah. Amin

 111. Abang Zak, terimakasih atas nasihat yang amat berguna. Sebenarnya, sikap dingin saya terhadap suami sudah bermula sejak dulu lagi bukan kerana sejak berjumpa kekasih saya. Sekadar untuk melepaskan bebanan di hati…ini cerita saya, saya kawin atas pilihan keluarga ketika sedang hangat bercinta dengan kekasih. Kerana tidak dapat membuat pilihan sendiri, saya akur. Memang saya akui, saya berusaha untuk sayang kepadanya. Tapi malangnya, suami langsung tidak berusaha untuk membuatkan saya lupa kekasih saya dulu. Dia hanya ikut telunjuk keluarganya sedangkan saya dibiarkan melayari hidup sendirian, ibarat orang yang tak ada suami hinggakan pernah suatu ketika ketika anak ketiga lahir, saya berkata dalam hati, anggap saja saya ini ibu tunggal! Dia lansung tak peduli, marah suka sepak terajang anak kecil dan memarahi saya. Dia lebih suka menghabiskan masanya bersama rakan-rakan. Saya berpendidikan tinggi jadi saya tidak mahu anak-anak jadi mangsa kerana kepincangan rumahtangga. Saya teruskan juga hidup demi anak-anak walaupun pernah ingin membunuh diri kerana terlalu tertekan. Saya pernah berbincang dengan suami tentang hubungan kami tapi dia marahkan saya dan salahkan keluarga saya yang mahu dia kahwin dengan saya sedangkan saya yang terpaksa kawin dengan dia! Sejak dar itu, saya tak jelas perasaannya pada saya. Kami hidup mcam orng asing, hanya bercakap bila perlu, masing2 buat hal sendiri. Sejak anak pertama lahir, saya sudah mula dingin padanya kerana sikapnya yang tidak pernah memikirkan perasaan saya. Dia pun sama, jarang tidur bersama saya. Anak-anak semua saya urus, dia hanya pulang, makan tidur dan tengok tv. Pernah sekali dua, saya tertangkap dia berchating dengan perempuan lain tapi saya tak ambil kisah. Saya dah tak peduli apa yang dia buat. Saya rasa saya langsung tidak ada kenangan manis dengannya. 14 tahun saya hanya memendam rasa…. saya telah meminta tukar bertugas di lain daerah. Tidak lama lagi saya akan tinggal berasingan dengan dia. harapan saya, jika berjauhan, lambat laun saya akan menyayangi dia dan begitulah sebaliknya. Saya merasa saya perlu ruang untuk memikirkan diri saya dan dia juga perlu ruang untuk membetulkan dirinya. Terimakasih atas nasihat dn pandangan Abang Zak. Saya sebenarnya sangat bingung saat ini…

 112. Betul kata abang Zak, apa la sangat dengan cinta kepada manusia di dunia ini. Hidup ini singkat, kalau hari ini saya 35 tahun, ditakdirkan saya hanya berumur 60 tahun saja di dunia ini, saya hanya ada masa 25 tahun saja lagi! Adakah masa itu saya sia-siakan dengan berangan2 terhadap cinta dan kasihsayang manusia yang tidak kekal? O sama sekali tidak! Saya ingin bila saya menutup mata kelak, biarlah dalam keadaan Tuhan redha kepada saya.”Rabbana wataffana ma’al ‘abrarr” (Ya Allah, wafatkan lah aku dalam keadaan aku beriman kepadaMu” Amin.
  SYURGA ITU DI BAWAH TELAPAK KAKI IBU – ini menunjukkan bahawa betapa wanita itu senang untuk masuk syurga jika “DIA MENGERJAKAN SEMBAHYANG LIMA WAKTU DAN MEMELIHARA KEMALUANNYA” – ini petikan dari satu hadis yang saya baca. Bermaksud, bila beramal ibadat dan sentiasa taat kepada suami atau yang masih bujang mejauhi zina, maka syurga itu menjadi sangat dkat kepada kita sehinggakan kita diakhirat kelak boleh memilih mana satu pintu yang kita suka untuk memasuki syurga. Sebagaimana syurga boleh menjadi sangat dekat kepada wanita, ianya juga boleh menjadi sangat jauh kepada kita… sekiranya, salah satu, curang kepada suami…. SAYA HANYA MENGINGATKAN DIRI SAYA YANG LEMAH INI….

 113. Salam Abg Zak,
  Terima kasih atas nasihat dan juga kata2 pendorong untuk saya. Ya Insya Allah saya akan cuba belajar redha. Sukarnya Ya Allah…. Tambah sukar lagi bila suami kata dah taubat dan ingin berubah tapi dia masih ambil berat tentang perempuan tersebut. Saya rasa ditipu hidup2 oleh suami. Sekarang hati saya rasa tawar pada suami. Ya Allah, betapa sayangnya Engkau pada ku sehingga kau beri dugaan ini. Itu sahaja yang saya mampu sebut bila ingat apa suami buat. Kalau dikira kesedihan rasanya dah kering airmata. Betul saranan abg zak, cintailah Allah. Tapi berdosakah saya kalau saya bersikap dingin pada suami kerana saya rasa tak de rasa hormat dan tawar hati padanya? Kekadang rasa nak perli suami sinis jer supaya dia tahu saya sedih tapi bila pikir balik rasa berdosa lak.

 114. salam…Abang Zak, bagi saya, anda seorang yang berhati mulia. Sanggup menahan derita demi anak-anak. Sukar untuk mencari lelaki begini sekarang. Memang benar, apalah ada pada cinta kepada manusia kerana ianya hanya membawa derita dan tidak kekal. Lambat laun akan kehilangan juga. Hidup ini singkat. Pada pendapat saya yang lemah ini, masa sekarang bukan untuk memikirkan cinta lagi. Tinggalkan saja masa remaja itu. Saat ini, tumpukan lah perhatian kepada anak-anak kerana itu lebih penting. Kalau asyik melayan cinta saja, nanti anak-anak kurang perhatian. Tentu kita tidak mahu anak-anak terperangkap dengan dadah, seks liar mahupun menjadi insan malang yang keluar masuk penjara! Kepada para ibu dan bapa yang bermasalah, juga untuk mengingati diri saya sendiri, marilah kita berusaha mendidik anak-anak masing agar menjadi manusia yang lebih baik dari kita. Jangan la jadi ‘penternak’ sahaja tapi tidak dapat menjadi ‘pendidik’ kepada anak-anak. Kalau anak jadi sampah masyarakat, di hari tua, kita yang akan menyesal. Kepada para isteri mahupun suami yang mahu curang atau sedang curang, fikirkan lah, ini masa bukan untuk melayan cinta dan nafsu, sekarang adalah untuk memberi tarbiyat yang sebaik mungkin kepada anak-anak. Tinggalkan kesedihan kalian, dan duka lara kalian, pandanglah jauh ke depan, renunglah masa depan anak-anak yang pastinya kita yang menentukan. Saya ada kisah iktibar. Bukan untuk menceritakan keburukan orang tapi mana yang baik jadikan teladan dan yang buruk jadikan sempadan. Abang saya memang kaki perempuan. Ke mana pegi ada saja perempuannya, bini pulak bersepah, anak berderet…padahal gaji tak banyak mana, askar pencen dan kerja sekuriti! Setelah usia tua (hampir masuk 60), barulah dia sedar tapi sudah terlambat. Isteri pertama telah diceraikan dan isterinya telah kawin lain. Hidup bahagia dengan suami baru. Anak-anak satupun tak berpelajaran sebab tak ada duit nak sekolahkan. Dan semua anak pun tak mahu ikut dia. Anak kepada isteri yang lain saya sendiri pun tak tahu tapi dengar cerita mereka juga hidup setakat cukup makan. Abang saya ini kawin pula dengan pendatang asing yang tiada dokumen. Jadi lebih banyak lagi la problem dia sebab menanggung anak tiri dan ipar duai. Selalu pula minta duit dengan adik beradik. Cuba la waktu dia kerja dulu, dia tumpukan kepada isterinya sahaja dan sekolahkan anak-anak tu bagus2, tentu dia tidak susah seperti sekarang. Tapi itulah kehidupan dia. Kasihan juga tapi apa yang dapat kita bantu, dia yang cari bala. Saya harap kisah ini menjadi teladan kepada kita semua. Untuk kejayaan anak-anak dan kebahagiaan hidup sendiri, stick to you loved one!

 115. assalamualaikum

  dlm dunia yg serba canggih mcm2 p”kara t”jadi.byk2kan bersabar dan pengajaran dan ikibar kpd yg lain.tidak semestinya luarannya baik,didalamnya pun baik.ada hikmah disebalik kejadian

 116. Assalamualaikum

  Kepada akuinginpulang masalah puan agak rumit. Cuma saya ingin bertanya, mengapa suami tidak menceraikan puan dan puan tidak meminta untuk bercerai dengan bersungguh-sungguh? Jawapannnya, kerana puan dan suami puan masih sayangkan perkahwinan. Sebenarnya masih ada rasa sayang di antara satu sama lain. Cuma kebencian meluap-luap sehingga tidak memberikan kesempatan bagi kasih sayang untuk mekar subur. Maka saya kira komunikasi itu penting. Cuba mengalah pada suami yang saya rasa ego. Setiap kemarahannya tidak dimarakkan lagi bahkan disejukkan dengan kata-kata kasih dan bijak memuji. Sebenarnya dia berkelakuan demikian kerana puan tidak memberikan kasih sayang kepadanya. Oleh kerana ego dia tidak berani mengaku berkenaan hal itu. Jadi perbuatan dingin puan disambut dengan kedinginan dari pihaknya pula. Saya kira perlu berkomunikasi dengannnya dengan bijak dan menerangkan masalah puan seperti mana puan mencurahkan tentang masalah puan dalam forum ini. Minta kepadanya supaya sama-sama berusaha mengatasi masalah ini dan mewujudkan kasih sayng serta hormat. Bertugas di daerah lain tidak menyelesaikan masalah malah akan menambahkan masalah puan. Puan kini lebih bebas tanpa kawalan suami, dan saya khuatir hubungan puan dengan kekasih puan akan mekar semula. Bayangkan jika ianya berlarutan, akan bertambah rumit masalah puan dan bertambah pula dosa puan. Tentu pula akan ada pembalasan dari Allah. Saya menasihati diri saya juga sebenarnya. semoga dijauhkan dari bala seperti ini. Amin.

  • Assalamualikum…abg zak…
   saya ade masaalah berkaitan isteri curang…
   1.menjadi satu kesalahan dlm islam sekiranya suami tidak menceraikan isterinya yang curang dan telah bertaubah..serta balik kepangkal jalan…?
   2.seandainye isteri masih lagi melakukan pekara tersebut di belakang suami… apekah… suami menanggung dose yg dilakukan isterinye kerana tidah menceraikanye?

 117. kepada akuinginpulang, bersabar dan berdoa, sesungguhnya ada orang yang lebih menderita dari anda, sekurang-kurangnya anda ada kerjaya dan mampu hidup sendiri, dibandingkan dgn saya, tak ada apa-apa dlm hidup

 118. membaca kepada kisah isteri curang itu, mengingatkan ia kepada kisah yang menimpa diri ku sendiri. suamiku telah digda olih isteri-isteri orang yang mengatakan mereka tak cukup ‘makan’. cerita terbaru suamiku digoda olih seorang isteri orang yang menceritakan kepada suamiku bahawa beliau tidak diberi makan olih suaminya sejak tahun baru cina yang lalu dan memujuk suamiku untuk melakukan hubungan seks dengannya kerana dia begitu berminat dengan suamiku. suami ku cuba menasihatinya untuk tidak berlaku curang, tetapi isteri orang itu berkeras inginkan sesuatu daripada suamiku, dan akhirnya suamiku mengaku kepadaku terpaksa merelakan isteri orang itu memegang ‘harta’ suamiku. beliau cuba mengoda suamiku
  dan memberitahu suamiku bahawa beliau sudah biasa ‘makan luar’ dengan suami-suami orang bila beliau ‘lapar’ kerana menurutnya suaminya sudah kurang mampu untuk memberinya ‘makan’ yang cukup. suamiku berterus terang kepada ku setiap apa yang berlaku. patutkah aku mempercayainya……. aku sangat sayang akan suamiku.

 119. Salam, semua….

  10.03.08 yang lepas, merupakan tarikh pencerian saya. Memang susah nak menerima kenyataan ini, tapi berkat doa dan yang lebih penting pertolongan Allah, saya masih ade lagi di sini. Isteri yang ku cintai dan ku pelihara selama ini telah diambil semula oleh-Nya dengan cara sebegini. Tapi saya mesti redha dengan ketentuan Illahi. Saya dan isteri telah berkenalan sejak 1997 lagi… hubungan kami cukup lama… Kemudian mendirikan rumahtangga pada bln 12/2006. Sebelum bernikah, saya pernah brjumpa dengan orang pandai tapi bukan lah bomoh.. dia menasihati saya supaya ‘jgn berkahwin dengan dia ni’ masalah besar nnti jadinya.
  Oleh sebab sayang, saya tak percaya pun kata2 tu, saya meneruskan juga perkahwinan saya. Setelah bergelar suami-isteri, kami tinggal berasingan, pernah saya suarakan kepada isteri supaya pindah, tapi dia enggan, saya hormati pendiriannya. Tapi lama kelamaan saya rasa sangsi dangan alasan yang tak relevan, jumpa hanya waktu2 period. Pernah dia minta cerai, kononnya nak hidup bebas. Tapi saya memujuk, dh mcm2 usaha saya buat… jumpa orang sana-sini, supaya dipulihkan hati isteri.
  Tapi semuanya tak menjadi… cukup dengan usaha itu, saya cuba pulihkan diri saya sendiri, supaya lebih tabah, dikuatkan semangat untuk menghadapi dugaan yang terlalu besar. Akhirnya, saya dibukakan mata, saya membaca sms dari handsetnya, ternyata dia ada orang lain. Saya tak puas hati, geledah beg bajunya, dan terjumpalah handset 1 lagi, nah, masa tu lah segala mcm sms sayang, darling yang saya jumpa.

  Sambung…….

 120. Salam buat Salmah,
  Saya pernah menghadapi suami yang suka menceritakan tentang seorang perempuan(isteri orang) yang kesepian kepada saya. Kerana terlalu syang suami dan terlebih percaya, saya dengar jer dan borak2 lagi pasal cite perempuan tersebut. Disini saya telah melakukan kesalahan. Saya sebenarnya mengalakkannya secara tidak sedar. Lama kelamaan dia ingat saya tak kisah bila dia rapat dan bersms, email dan tumpangkan kereta hingga mereka berdua terlalai seketika. Itulah silap saya. Sepatutnya saya larang dia rapat, saya ajak suami kearah membina iman, saya ajak suami solat. Saya ingat bila saya jadi be friends dgn suami, dia akan cite semua perkara, memang dia cite semua dan jugak ingat kita tak kisah. Kalau dah nampak pekara itu kearah kemaksiatan, tegurlah suami cara lembut, nasihatilah wanita ke3 itu. Niatkan hati nak jaga keimanan suami dan maruah dia bukan niat nak gaduh dgn suami or wanita itu. Cubalah sebelum nanti dah melangkaui batas, Salmah sendiri akan merana dan tertekan sendiri. Saya nasihat ni pun untuk diri saya jugak. Saya pun lakukan kesilapan……

 121. Assalamualaikum,

  Baru hari nie saya dapa membaca kisah abang,mungkin kisah saya lain pulak.saya dah setahun bercerai kerana desakan hidup.anak-anak ada bersama saya selepas bercerai pada bulan 1 /2007.saya tidak diberi sebarang nafkah oleh bekas suami malahan hutang-hutang saya yang terpaksa bayar.Tetapi pada bulan 3 /2008 saya masih memberi dia peluang untuk menjalankan tanggungjawab sebagai ayah.Dan sekarang kami telah menjadi kawan,walaupun bekas suami saya telah beberapa kali mengajak saya kembali padanya.Dugaan hidup saya mugkin tidak sama dengan abang,tetapi saya bersimpati dengan dugaan yang telah allah berkan pada abang.hidp mesti diteruskan kerana anak-anak tidak tahu apa yang terjadi pada kita.dan walau apa pun yang terjadi jangan dipisahkan ibu dan anaknya biar Allah yan membalas atas dosa-dosanya.

 122. Dulu saorang pemandu teksi ,kebetulan balik rumah tengah hari untok mengambil sesautu yg tertinggal,dapati isteri tengah ‘buat kerja’ dgn orang yg tak kenali,pemandu tersebut mengelarkan mereka berdua,kes lain suami dapati isteri melekat dgn pasangan nya…penulis diatas memang sabar orangnya…separoh dp iman…allhamdullillah….

 123. Mcm2 cerita ye skrg ni. nak cari suami & isteri yg baik dh susah, yg bertudung labuhpun dh xleh caye. Smlm kn ada berita psl pasangan yg buat projek kt tangga CM, termasuklah ada yg bertudung labuh & nmpk alim…Teruk betul zaman skrg… Doakan aku dpt isteri yg solehah…

 124. *.* ..kalau I , suroh mereka kahwin aje,tak payah pukul memukul,bunuh membunuh,kita misti memikirkan bahawa “sandirwara dlm hidup” berlaku sama ada berkaitan cabaran yg telah ditetapkan oleh illahi – dlm sepanjang perjalanan hidup kita menuju ke alam baka.Walau pun segala harta keperluan hidup dapat diberi,misti ada sesautu keinginan yg tak dapat dirasai sepenuhnya atu mendendami.

 125. Salam..abang Zak, terimakasih atas nasihat yang amat berguna. Buat masa ini, saya hanya “tunggu dan lihat”. Saya tidak lagi menghubungi kekasih saya, biarpun rasa rindu kepadanya meluap-luap. Saya hanya membaca smsnya tapi lansung tidak membalas panggilan, sms mahupun email darinya. Dengan suami, saya pun tidak menghubunginya lagi. Saya rasa letih yang amat sangat dengan segalanya. Saya hanya berpikir hidup untuk hari ini tanpa memikirkan esok atau yang lepas. Kerana saya sedar, kekasih saya tidak akan meninggalkan apa yang dia ada untuk bersama saya, dan saya tidak akan sekali-kali meninggalkan apa yang ada pada saya, biar pahit sekalipun, untuk mengejarnya. Biarlah masa yang menentukannya. Bila memikirkan semua ini, saya rasa mengantuk dan hanya mahu tidur…………

 126. begitu banyak masalah rumahtangga sekarang nie.. yang belum kahwin berusaha susah payah kumpul duit nak kawin.. yg dh kawin pun macam2 hal hingga kepada perceraian (perkara yang halal tapi paling dibenci oleh Allah)… Marilah kite sama-sama berusaha membina rumahtangga yang aman dan bahagia…

 127. sudah tentu saudara seorang yang kuat ketahanannya sehingga diberikan ujian yang seberat ini. Tidak ramai orang boleh menghadapinya dan saudara tentulah seorang yang istimewa disisi Allah kerana terpilih.Bersyukurlah dgn kelebihan ini dan teruskan hidup ini dengan lebih baik. Insya’Allah, Allah akan memberikan pengganti yang berkali ganda lebih baik daripada yang dulu.

 128. MR.Iz, semoga anda tabah menghadapi semua dugaan. Insyaallah, nanti Tuhan akan menggantikan isteri yang lebih baik kepada anda berbanding dengan ex yang tidak setia. Bagi saya, sebenarnya bercerai tak ada celanya jika hidup bersama tidak ada keserasian lagi. Buat apa menyeksa diri sekiranya masih ada jalan untuk bahagia!..saya juga pernah melalui saat getir sejak bergelar isteri, tapi saya tidak pernah mahu membebankan fikiran sendiri…saya sendiri buat perjanjian dengan suami sebelum berkahwin, kalau suatu hari dia atau saya berubah hati dan tidak ada kebahagiaan lagi untuk hidup bersama, saya rela diceraikan dan dia akan bersetuju melepaskan saya. Mungkin saya seorang yang sangat terbuka, entahlah tapi saya selalu berpesan kepada suami, kalau dia jatuh hati pada orang lain dan dia tidak lagi merasa perlu bersama saya, dia perlu berterus terang dan jangan menyiksa diri, Saya rela dia pergi…. bagi saya, hidup perlu diteruskan dan tidak perlu ditangisi…kerana segala yang ada di dunia ini tidak akan kekal.

 129. Susahnya utk kembali ke pangkal jalan kalu kita sudah terjebak dlm Curang perasaan ini… Aku amat kagum dgn Wife lelaki ni yg begitu tabah menghadapi masalah rumah tangganya… She personally kasi tazkirah pada ku utk aku sama2 berubah menjadi interi yg baik.. Tak pernah dia menyalahkan aku yg bercinta dgn suaminya yg tersayang.. Malah dia mengucapkan terima kasih sbb byk perubahan positif suaminya pada family… Dia isteri yg cukup tabah… Pernah pada masa yg sama isterinya yg solehah ini ‘tazkirah’ spy aku jadi isteri yg baik via YM… suaminya plak di talian talipon…merayu2 spy aku tidak meninggalkan nya…. Aku mmg akan tetap memilih suamiku..anak2ku..familyku…. tapi begitu sukar utk ku utk betul2 clean.. aku telah break 4 kali dgn laki org ni.. tapi kami ‘berkawan’ semula..tanpa wifenya tau.. cuma yg paling aku syukur.. dia jauh…. Bila aku observe mslh ini… break tidak berkesan utk kami.. minggu depan.. aku usaha buang lagi dia nie… amat sukar kerana ia melibatkan hati n perasaan sendiri.. Aku mesti buang even hati ini dah sebati dgn dirinya… Paling lama aku mampu break with him 2 bulan.. Aku pasti berkawan semula selepas dia merayu2 semula… Sebelum Musibah tuhan dtg kepada family bahagia ku.. Sebelum aku kantoi dgn suami ku…. Sebelum terlambat….. Tolonglah bantu camna nak buang???

 130. kepada isteri hampir curang…….anda tak akan dapat buang kekasih tu secara tiba-tiba kerana ianya melibatkan hati dan perasaan, biasanya, semakin kita buang, semakin ia datang, ibarat bayang-bayang, semakin kita jauh semakin ia dekat!! Pada pendapat saya, cuba kurangkan secara perlahan-lahan aktiviti komunikasi dengan dia. Kalau biasanya, anda akan menghubungi dia sepanjang hari, cuba hubungi sebelah siang sahaja dan khususkan malam untuk suami dan anak-anak. Selepas itu, cuba selangkah lagi…ibarat anak yang baru belajar berjalan, perlahan-lahan dari merangkak ke melangkah setapak demi setapak. Kita ni manusia biasa, apa pun kena secara perlahan-lahan. Kalau secara mendadak, kemungkinan perasaan anda terhadapnya akan lebih kuat lagi…….orang kata biarlah masa yang menentukannya, tapi bagi saya anda juga harus ada inisiatif untuk berhenti. Memang kalau dah sayang tu, sukar untuk kita melupakan perasaan tu. Tapi cuba tetapkan dan fokuskn fikiran anda kepada keluarga, tetapkan harapan anda kepada satu tujuan, tanyakan kepada diri anda, apa yang anda mahukan dalam hidup ini? Insyallah, kalau tujuan dan matlamat anda jelas, anda akan lebih senang melupakan kekasih yang hanya membuat fikiran anda bercelaru, sentiasa hidup practising double indentity!!……Bila anda sudah nekad untuk kembali kepada diri anda yang asal, maka bersabar lah dengan sekuat hati bila perasaan rindu kepadanya datang, janganlah dilayan. Katakan pada diri, anda mampu melakukannya, dan biar pahit macamana sekalipun, cuba untuk bersabar. Insyaallah, yang pahit itu adalah penawar sejati sedangkan yang manis itu adalah racun sebenarnya! Saya menasihati diri saya sendiri, semoga bermanfaat kepada anda juga…

 131. TERKEJUTNYA MEMBACA KISAH SAUDARA ASMIZAN NI. TAK SANGKA PRPMN MCM TU ADA DI DUNIA NI. KALAU TENGOK DARI SEGI FIZIKAL MEMANG SUSAH ORG NAK PERCAYA. APA NAK JADI DGN DUNIA NI..

  KENAPA PRPM TU TAK PERNAH PUAS DGN SATU LELAKI. ADAKAH SEBAB SEKS PUNCANYA ???

  KALU ITU SEBABNYA KAUM LELAKI KENA JADI PERKASA DAN GAGAH.
  KALU ADA MASALAH CEPAT-CEPAT LA BERUBAT. KAUM LELAKI KENA BAGI NAFKAH ZAHIR DAN BATIN YG CUKUP PADA ORG PRMPN.

  SEKS PUN PENTING JUGA SEBENARNYA. SEKS JATUH NO 2 SEBAB-SEBAB RUNTUHNYA RUMAH TANGGA SELAIN DRP FAKTOR EKONOMI.

  BETUL TAK PENDAPAT SAYA NI KAWAN-KAWAN.

 132. SEKS SEBENARNYA TIDAK BOLEH DIABAIKAN TAK KIRA PERKAHWINAN ANDA PADA PERINGKAT MANA SEKALIPUN. BARU2 NI SAYA ADA TGK RANCANGAN TV KOREA, TOPIK HEALTHY SEX. ADA DINYATAKAN, BILA USIA MENINGKAT, LELAKI DAN PEREMPUAN AKAN MENGALAMI PENURUNAN HORMON SEX. OLEH ITU KEINGINAN UNTUK MELAKUKAN SEX AKAN MENURUN JUGA. BAGI LELAKI, APABILA USIA MENINGKAT 30 TAHUN, HORMON SEX AKAN MENURUN 1% SETIAP TAHUN. INI AKAN MENJADI TERUK APABILA LELAKI JARANG MELAKUKAN SEX, MEROKOK, PERUT BUNCIT DAN MENGALAMI TEKANAN, DAN MENGIDAP PENYAKIT KRONIK. TETAPI LELAKI KEBANYAKANNYA TIDAK MENGAMBIL BERAT SOAL INI LEBIH-LEBIH LAGI BILA USIA 35 KE ATAS. SEDANGKAN SEX ITU MASIH PERKARA PENTING KEPADA KEDUA-DUA PASANGAN.TETAPI, KECURANGAN TIDAK BOLEH DISEBABKAN SEX SAHAJA, BANYAK BENDA YANG BOLEH MEMBUAT SEORANG SUAMI/ISTERI ITU CURANG…CONTOHNYA, KURANG PERHATIAN, PENAMPILAN KURANG MENARIK, MASALAH KEWANGAN, ADA JUGA YANG SUKA-SUKA, KURANG IMAN….JUSTRU, KEDUA-DUA PIHAK BAIK SUAMI ATAU ISTERI, MESTI SENTIASA MENGAMBIL PERHATIAN KE ATAS PERKARA-PERKARA YANG BOLEH MEMBAWA KEPADA KECURANGAN….

 133. LAGI MENGENAI HEALTHY SEX, SEKADAR UNTUK BACAAN SAHAJA….TAPI UNTUK LELAKI LA NI…PUNCA YANG MENYEBABKAN SESEORANG ITU MENGALAMI PENURUNAN HORMON SEX IALAH :
  1. JARANG MELAKUKAN SEX – BILA JARANG MELAKUKAN SEX, HORMON ITU AKAN BERKURANGAN.MENURUT DOKTOR YANG DITEMURAMAH DALAM RANCANGAN ITU, KEKERAPAN MELAKUKAN SEX AKAN MENINGKATKAN HORMON SEX DAN AKAN MEMBUAT KEINGINAN MELAKUKAN SEX MENINGKAT. JUMLAH YANG PALING BAIK DALAM SEMINGGU IALAH TIDAK LEBIH DARI 3 KALI.
  2. PERUT BUNCIT, : LELAKI YANG MENGALAMI PERUT BUNCIT, ALAT SULITNYA AKAN MEMENDEK 1 INCI BAGI SETIAP 7 KG LEMAK YANG TERKANDUNG DALAM PERUTNYA. BILA ALAT SULIT MEMENDEK, KEMUNGKINAN KEPUASAN PASANGAN TERHADAPNYA AKAN BERKURANG DAN INI AKAN MENGGANGGU KEHIDUPAN SEX ITU SENDIRI.
  3. PENYAKIT – KOLESTEROL TINGGI, KENCING MANIS, DARAH TINGGI ATAU JANTUNG – PENYAKIT2 INI MENGURANGKAN HORMON SEX, OLEH ITU KEINGINAN UNTUK MELAKUKAN SEX AKAN BERKURANG SEIRING DENGAN PENGURANGAN HORMON TERSEBUT.
  4. TEKANAN – HORMON SEX LELAKI AKAN TERJEJAS BILA MENGHADAPI TEKANAN. BAGI PEREMPUAN, BILA MENGHADAPI TEKANAN, SUKAR MENCAPAI ‘KLIMAKS’ BILA BERHUBUNGAN INTIM…ADA PEPATAH MENGATAKAN WOMEN HAVE SEX WITH THEIR MIND, MEN HAVE SEX WITH THEIR BODY …

  OLEH ITU, UNTUK MEMILIKI KESIHATAN LIFE SEX, PERLU DIET YANG SEIMBANG DAN SENAMAN YANG REGULAR…
  INI ADALAH SERBA SEDIKIT YANG SAYA PEROLEHI DARIPADA PROGRAM TV TERSEBUT….. SEMOGA BERMANFAAT.

 134. kdg2 kita kena muhasabah diri kesilapan yg blaku…kenapa isteri anda blaku curang?Adakah benar alasan yang diberi kerana ada isteri masih berselindung kerana tidak mahu suami tersinggung jika diberi jawapan yg sebenar

 135. Sebenarnya lagi kuat iman seseorang lagi kuat dugaan n cabaran yang terpaksa ditempuhi……malah iblis yang mendampingi orang itu lagi besar pangkatnya.Kdg2 isteri terlanjur kerana suami tidak memberi sokongan yang sepatutnya..walaupun kita rasa perfect tapi cuba pikir sendiri…berapa lama masa emas kita ngan family?Adakah kita guna masa itu sebaik2nya atau masa itu kita guna untuk perkara yang tidak bfaedah seperti balik umah bawa keja2 o0is kerumah,sibuk menghdap komputer…hati n jiwa perempuan nie halus,nak perhatian n kasih sayang..tak 100% at least 30%.Saya bckp dari pengalaman dimana suami sentiasa bersama dirumah tetapi perhatian tidak pada isteri…Kalau isteri anda insaf,nape tak terima n bimbing dia kembali???kerana kecurangan isteri adalah kegagalan suami mbimbing rumahtangga..Mayb ini adalah balasan Allah pada anda atas pkara2 dosa yg kita lakukan tanpa disedari…bbanyak bersabar n pikir betul2 dsamping memohon pada ilahi

 136. BETULA TU PENDAPAT TU. LAGI KUAT IMAN SESEORANG LAGILAH KUAT IBLIS MENGUJI TAPI IBLIS GAGAL MENGODA HAMBANYA YG IKHLAS..

  SEBENARNYA TANGGUNGJAWAB LELAKI BERAT.. KENA BAGI NAFKAH ZAHIR DAN BATIN.

  ZAHIR TERMASUK MAKAN,MINUM,PAKAIAN,KESIHATAN, RUMAH DAN LAIN-LAIN MENGIKUT KEMAMPUANNYA. KALAU GAJINYA KECIK ISTERI TAK PAYAH MEMINTA YG BUKAN-BUKAN. KESIAN KAT SUAMI. TERTEKAN JIWANYA..
  TANGGUNGJAWAB LELAKI BANYAK KAT ISTERI,ANAK,ADIK,IBU BAPA DAN KELUARGA..

  PASTU KENA BAGI NAFKAH ZAHIR BATIN LAGI.. KALAU ADA MASALAH PASAL BATIN BINCANGLAH BAIK DGN SUAMI. LELAKI EGONYA TINGGI. MALU NAK CERITA BENDA TU KALAU DIA LEMAH.

  JADI SAMA-SAMALAH KENA TOLONG MENOLONG. BALIK KEJE PENAT. KAT OFIS BANYAK MASALAH DAN TEKANAN TAKAN LA ARI-ARI NAK KENA BELAI..
  BALIK KEJE KENA LETER, MUKA MASAM DAN BERSERABUT. LELAKI TAK TAHAN KENA MARAH DAN LETER.. PALING TAKUT KENA MARAH DGN ISTERI. SEBAB TU KALU BERGADUH LAKI KELUAR RUMAH SBB NAK TENANG FIKIRANNYA.
  SUAMI MANA TAK MOODY

  APA-APA PUN BINCANGLAH BAIK-BAIK..

 137. Terima kasih kepada manusia biasa yg spt memahami apa yg berlaku pada diriku…. kalu ramai org ‘curang’ kerana alasan2 yg diberikan… bagi ku pula.. aku tiada alasan utk ku curang… aku saja yg gatal kerana boleh jatuh cinta pada ‘laki org’.. ‘laki org’ nie pun sama coz kami kenal pun memula as kawan biasa…. mmg sama2 kutuk org yg ada affair nie… tetiba terkena pada batang hidung sendiri.. mg sama2 terkejut lah…. Dulu kata org sgt2..kutuk org sgt2… Now dah kena sendiri.. baru tau.. Dasyat rupanya nak sama2 buang… bukan kami tak try..sama2 dah try utk kebahagian keluar bahagia masing2… Now mmg I limit the contact… x layan sms panjang2.. cakap I bz.. ada meeting… mail pun I reply jarang2.. call mmg x call… Mmg I avoid him lah.. tapi laki org ni fhm..bukan 1st time i wat camni.. 2nd time I tarik handbreak..mendadak..He sabar je dan tak jemu2 sms/mail …….sbb maybe dia jugak fhm hub nie tak kan kemana… But he always said we comple each other in our own way……. Kalu ada magic mmg nak delete ‘Laki Org’ nie.. Kalu boleh.. tak yah kenal pun lagi mudah.. .. Begitu jugak dia..X perlu Terjebak dlm menda2 yg MENGRARUT nie….. Really hope dgn perjalanan masa..pertambhan umur..menda nie akan selesai…. Bila? bergantung pada Iman yg senipis kulit bawang nie lah………………….

 138. Salam isteri hampir curang,
  Bole bagi birthdate tak? jie nak buat kajian sikit… dari kiraan neumorologi birthdate… mungin ada jawaban disitu kenapa Allah uji anda dengan ujian ini.

 139. salam…isteri hampir curang…sebenarnya, u tau tak, kalau lelaki yang tak mulakan nak buang kita, kita tak kan dapat membuangnya dari hidup kita…biarpun tak kontek selalu tapi dia tetap ada dalam hati! Memang susah bila dah kawin baru bercinta…kerana, kita dah mempunyai pengalaman luar dalam, tahu serba serbi!

  I rasa kalau dia tak mulakan dulu langkah untuk meninggalkan u, u tak akan dapat meninggalkan dia sepenuhnya…..kalau u yang berusaha dan dia masih nak kan u, ibarat u lari dari bayang-bayang le jawapnye! Kadang ade masanya rasa nak lempar aje talipon tu kan kalau dia tak sms? he he…. kerana perempuan lebih kuat emosi berbanding lelaki. Kita cepat kalah dengan perasaan, apalagi bila sayang kepada seseorang itu!

  ..semakin kita menjauh, semakin dia dekat…sebenarnya bercinta selepas kita kawin lebih sakit dari bercinta semasa bujang! Sebab kita tak dapat nak memilikinya, dan sakit hati sepanjang masa memikirkan dia dengan orang tersayangnya…..!!

  …apa yang i dapat cakap, sabar banyak2…. berdoa kepada Tuhan supaya ditunjukkan kepada u kelemahan lelaki itu yang boleh membuat u tawar hati kepadanya.

  …ada keinginan untuk berhenti dan kembali kepada suami, itu sudah bagus. Bukan senang untuk seseorang itu insaf….tapi percayalah, kalau niat tu dah ade, jalan untuk itu akan menjadi mudah.

  Cuma satu yang u kena berhati-hati, jangan sampai u tawar hati pada suami, jangan sampai u tak suka pada suami….kerana kalau ini terjadi, terlalu payah u nak ‘bersama’ suami, juga menjadi sukar untuk u menyayangi suami semula setelah hati u diserahkan kepada lelaki lain… syukurlah u ada keinginan untuk melupakan lelaki tersebut…..

  lakukan perlahan-lahan, kalau u terus tarik handbreak, nanti u sendiri yang hentak kepala kat dinding…

  k,

 140. salam semua

  saya ni ada pengalaman kaunseling sket2. ada jugak yang datang mintak nasihat dan sbgainya dalam hal rumahtangga. cerita2 macam ni sekarang ni macam berleluasa sangat. banyak2 lah kita doa semoga keluarga kita tak turut tersilap, Amin.

  cuma, dalam banyak2 cerita isteri curang, kalau kita tengok lebih mendalam, ada jugak kekurangan dari pihak lelaki. maksud saya yang isteri tu memang terang2 salah, tapi suami pun bukan 100% tak bersalah. banyak suami yang ingat dah dapat isteri je, anggap dah selesai, anggap isteri akan bersama hingga ke akhir hayat. Padahal nak kekalkan rumahtangga kene banyak usaha. Ramai laki yang tahu nak romantis cuma masa berpasangan, tapi dah kawen terus habis. Takde lagi kata2 indah, bunga2, hadiah…. padahal psikologi wanita memang selalu mengharapkan benda2 yang suami2 anggap remeh camni. kalau suami pulak sebok sangat dengan tugas, kene pastikan sentiasa ada masa dengar cerita2 harian isteri walaupun bosan kebabai. Kalau suami tak jadi teman terbaik, takut kawan lain pulak jadi listening partner. Dari sinilah boleh jadi huruhara. perempuan ni senang terpikat dengan orang yang memahami mereka. kalau suami lakukan tanggungjawab agama dan usaha untuk pastikan isteri tak terabai dari semua segi, insyAllah perkara macam ni dapat dielakkan. tu je, sekadar berkongsi pengalaman.

 141. Ha, ha ha. Assalamualaikum semua. Orang sebenarnya lupa bahawa mereka adalah bahan ujain oleh Allah. Dalam menjalani ujian ini, maka ramai (majoriti) yang akan kecundang. Maka orang2 yang kecundang ini adalah dalam golongan yang sangat RUGI. Dosa2 kecil mudah diampunkan oleh Allah. Dosa-dosa besar tidak akan diampunkan kecuali dengan taubat yang bersungguh-sungguh. Tapi ingat senang ke nak bertaubat dengan bersungguh-sungguh. Nak lahirkan perasaan insaf bukan benda yang boleh dirancang. Ia lahir dari jiwa dan sudah tentu keinsafan seperti ini adalah suatu anugerah daripada Allah sahaja. Rasullullah pernah bersabda kpd para sahabat:
  Jangan sekali2 kamu melakukan zina. Jika kamu terbuat zina, maka mohon ampun kepada Allah, jika Allah suka, maka diampunkannya, tetapi jika tidak makan akan disiksalah kamu.”

  Sebenarnya ramai orang yang melakukan zina ni, mereka fikir mereka telah bertaubat dan insaf. memang mereka insaf (tidak mengulanginya lagi), tetapi dia tidak sedar bahawa dosa besar yang dilakukannya masih belum diampunkan oleh Allah. Maka orang seperti ini, azab drp Allah menanti mereka di akhirat nanti.

  Tujuan saya menulis ini untuk mengingatkan kalian bahawa jangan hampiri zina. kerana penzina ini termasuk dlm golongan yg sangat rugi. Ingat pesan nabi kita.

 142. ya allah jauhi la aku dari perkara yang membolehkan aku jd isteri yang derhaka…tak sia pun kita jd istri solehah and mithali…..

 143. apa-apa pun yg penting setiap pasangan kenalah belajar berkomunikasi. kalau ada apa-apa masalah bawa berbincang..
  itulah yg lebih baik.. ada perkara yg tak puas hati kena cepat diselesaikan. setiap manusia tak sempurna. msg2 mesti ada kekurangan dan kekurangan tu ditampung oleh setiap yg lain.

  dari situ setiap masalah dpt dikenal pasti dan jalan penyelesaian dpt dibuat. setiap masalah yg berlaku mesti ada penyebabnya.

  Org prpmn dari segi sifatnya makhluk yg terlalu beremosi. org lelaki mesti kena kuat sabar dan tahan karenahnya.

  org lelaki ada 9 akal 1 nafsu dan org prmpn 9 nafsu 1 akal.
  sebab tu org lelaki sesuai jadi pemimpin. semua nabi terdiri drp golongan lelaki.

  Satu kisah di zaman sahabat nabi iaitu umar al – khatab dimana seorang sahabatnya pergi ke rumah utk meminta nasihat beliau sbb tak tahan dgn karenah isterinya yg kuat berleter dan membebel. setibanya disana dia mendengar isteri umar lebih dashyat leterannya dan lebih teruk drp dia. umar hanya diam saja.

  sahabatnya tak jadi bertanya dan berpatah balik. keesokkannya ditanya umar kenapa dia hanya diam saja. jwb umar isteriku menjaga mkn,minum,pakaian,harta dan anak-anaknya.

  dia dah banyak berkorban utk ku, kenapa aku tak boleh sabar dgn karenahnya. apa yg dileternya ada sebabnya. benda yg dia tak suka.

  sama-samalah kita renungan kan? cuba cungkil rahsia ibu bapa kita yg boleh hidup bersama sampai akhir hayat walupun berkahwin bukan atas dasar cinta. mesti ada rahsianya..

  yg penting sabar dan bertolak ansur lebih utama.

 144. Ye betul ckp Zaid..Saya pun pernah melakukan kesilapan dahulu dan alhamdulillah saya dah kembali kepangkal jalan..ingat Allah..jgn ikutkan perasaan..

 145. salam..sy amat bersimpati dengan saudara.Semoga tabah menghadapinya.semua dugaan dari Allah SWT sudah semestinya mempunyai hikmah yang tersendiri.

 146. assalamualaikum…
  kpd sahabat2 ku sekalian…kisah kecurangan ini memang terjadi pada diriku,,Tak terniat lansung aku terjerumus dlm kes mcm ni.Tapi mugkin ini berpunca dari suami ku..di sini x payah lah kita nak cari sapa yg salah n sapa yg bnr.kesedaran ku timbul apabila jiwa ku rasa x tenteram lg…arah hidupku..cmua nya tak kena bagiku…mugkin ini azab kerna aku curang kepada suami ku…samalah seperti suami ku jugak dia pun pernah melakukan sex dgn isteri org.. pegakuan benar darinya…so dlm kes ni aku dan suami masing2 ada rasa bersalah…tapi kami saling sayang menyayangi.mugkin sikap ku manja dan suami pulak baik org nya…so kami buat discussion luang kan masa bersama luah kan apa yg tak kena selama ini…alhamdulillah kami kembali kejalan yg benar…kita insan biasa..kita mampu mengubah segalanya….terletak atas diri kita

 147. mmg betul kata2 zaid tu..
  org prmpn insan yg perlu diberi perhatian, dimanja dan dibelai selalu.
  sbb itu kita tgk kalau prmpn dah mula sayang pada seseorang lelaki dia sanggup buat apa saja..

  kalau iman tak kuat dan ditambah dgn godaan syaitan dia mudah terbabas.
  Bila dah syg dia mudah sgt menyerahkan diri setelah dipujuk rayu..
  padahal tu cuma perangkap je.

  sbb tu org prmpn sesuai jadi ibu sbb ALLAH dah bagi sifat kasih syg yg lebih pada mereka. tapi jgn sampai disalah guna..

  skrg ni dah berlambak prmpn islam yg melahirkan anak tanpa nikah akibat pergaulan bebas yg melampau.. pelajar universiti pun byk yg terlibat..

  Hikmah ISLAM melarang prmpn dan lelaki berdua2 tanpa muhrim ada sbbnya. bila selalu sgt akan ada org ke-3. syaitan akan terus mengoda ke jalan zina..
  kalau beramai kurang sikit gangguannya..

  faktor yg ptg sekali kenala selalu berkomunikasi dgn pasangan msg2..

 148. zie…..sebaik-baik manusia ialah mereka yang setelah berbuat dosa kemudiannya bertaubat dan kembali kepada Tuhan. memang setiap manusia melakukan kesilapan, siapalah kita untuk menghukum, Allah sentiasa menyediakan jalan untuk hambaNya bertaubat.

 149. betul tu. sapa yg tak pernah buat silap? jadi cepat2 bertaubat sebelum dtgnnya mati..

  Allah maha pengampun dan penerima taubat. walaupun dosa sebanyak buih di lautan tetap diampunkanNYA kecuali dosa SYIRIK.

  bila kita bermuhasabah diri dan fikir baik-baik. kita dapati kesilapan yg telah kita buat tu berpunca dari bisikan dan godaan SYAITAN. SYAITAN musuh dlm diam yg paling berbahaya sekali bagi umat manusia.
  selalunnya kita lupa musuh ni sbb tak nampak dia..

  Tujuannya adalah utk menarik seberapa ramai umat manusia menjadi temannya di dalam NERAKA. Mmg itu janjinya dihadapan ALLAH.
  utk menyesatkan seberapa ramai yg boleh..

  Tapi SYAITAN tak mampu menyesatkan manusia yg IKHLAS kepada ALLAH.
  Renung2 dan fikir2 kan bersama..

 150. aku tabik kat isteri2 yang tabah biarpun dicurangi! wanita2 itu, sanggup pula susah payah bangun dari kesedihan dan masih lagi memaafkan suami2 mereka untuk kembali kepada mereka biarpun hati disakiti! Biarpun air mata dah setempayan!

  hhmmmppphhh…aku tak akan ada kekuatan yang begitu sekali kalau suami aku curang!

  Aku rasa, perkara pertama yang aku buat ialah aku terajang dia sampai terpelanting keluar rumah, dah lama ku tak praktikkan seni mempertahankan diri yang aku belajar ni, agak2nya, patah jugak tulang rusuk dia! Lepas tu, namanya sama sekali akan kuhapus dari kamus hidupku! bagi aku, Sori, no way! Tiada maaf bagimu!

  ????????

 151. again u r rite manusia biasa…. I dah habaq kat laki org nie… the only way utk stop adalah ‘dia yg buang..,diayg stop or luka kan hati I’… tapi menda nie susah nak berkalu kalu I yg salah pun… dia yg minta maaf.. masa bila dia nak lukakan hati kita??? KKdg i terpikir nak suruh member laki berlakon jadi hubby…call BRF nie utk warning spy jgn ctc bini org lagi….. tapi pikir balik menda2 nie… x kan kemana…

  Setakat nie…. mmg hati i kuat utk berubah.. sbb I syg pada family and suami.. Lagi pun suami kita tu lah sakit pening kita nie… BF apa yg dia leh kasi? setakat rasa cinta yg tak pasti kesudahannya…. Yg selalu menyesakkan dada…

  Nak sgt benda nie berakhir…. tapi rindu.. STUPID ME!! Ramai yg marah bila bini org cakap camni kan…..

  Apa2 pun… everytime kenangkan suami mmg i amat sedih.. itu ajelah yg bagi I kekuatan utk buang BF nie… Tungkus lumus suami menyara keluarga etc..etc… Emm kalu dah berjaya buang.. camna nak minta maaf pada suami??

 152. isteri hampir curang…

  perasaan rindu tu tak kan hilang biar bertahun pun u cuba nak ilangkannye.
  curang perasaan, itu la azab yang kita kena lalui!

  Tp nak buat camana kan, simpan aje la rindu tu…… klu u rindu ngan dia, kol aje tp jgn ckp soal feeling, buat spt kawan biasa! Mula tu memang susah, tapi lama kelamaan akan hilang dengan sendiri kemahuan untuk bercerita tentang emosi…. one day, tentu akan jadi kawan biasa!

  Waktu u rasa sunyi atau terlalu ingatkannya, cuba baca buku. Buku adalah teman yang paling setia. Juga banyakkan menonton program tv yang memberikan motivasi kekeluargaan.

  Saat u tak dapat nak tahan perasaan tu, u mengadu la kepada Tuhan, u bgtau u sangat rindu pada lelaki itu dan tak tahu apa nak buat, u tau itu salah tapi u manusia biasa yang tak lari dari kesilapan, minta Tuhan bukakan jalan untuk u,yang terbaik..

  merindu orang lain memang sakit, biar satu tempayan air mata kita keluar tak akan ade maknanye…lelaki itu tak akan tahu penderitaan u.

  Kalau u rasa sengsara, u cuba istighafar banyak2. Kesengsaraan yang dirasakan itu sebenarnya azab yang perlu ditanggung!

  I rasa lepas setahun u berusaha, u akan jadi kebal semula!

  one more thing, just live your life a day at a time, like nazrida said. U tak tau sok lusa ape jadi, n forget about yesteday…. berusaha, mesti u dapat atasi!

  Anggap aje ape yang terjadi pada u, ape yang u lalui, dah tertulis sejak azali…. so, u lalui aje hari ini dengan perasaan gembira bersama suami, dan anak2…..juga u bersyukur pada Tuhan kerana memberikan u segalanya.

  Let focus on the blessing…!

  K. good luck.

 153. Thanks manusia biasa… release to hear from you… Emm thinking of losing him made me sad! Hahhahah… coz kita nak buang benda yg kita syg.. Tapi benda syg nie benda yg terlarang… Itulah akibatnya kan…

  Emm jadi kawan biasa? emm i rasa x perlulah kot.. bukan tak pernah cuma berkawan biasa…tapi lama2 feel tue timbul semula…. Dan yg paling parah feel lebih kuat after the break…. The only way i rasa utk menyepikan diri jek….. X responce kalu dia ctc… Itu yg i kerap nak cuba.. menda nie On Off.. On Off.. means kkdg berjaya.. most of the time x berjaya.. sbb utama i rasa.. Iman kat dada nie lah…

  Yes.. lalui hari2 mendatang dgn gembira bersama anak2 n suami.. Itu yg utama….. Let time tells… Thanks for the support!! Apprecite it..

 154. Kenapa mesti kita menghampiri kemungkaran sedangkan Allah dah bagi jalan yang baik depan kita. Bisikan nafsu datang dari setan menuju kearah kehancuran. Sebolehnya elakkannya. Jadilah insan contoh bagi yang lain. Benar kita pernah buat kesilapan, Allah sayang kita dia bagi peluang bertaubat. Kenapa mesti kita cari lagi kesusahan sedangkan Allah dah bagi laluan yang cantik depan mata???????

  Bersyukurlah…. kerana bila kita bersyukur dengan Allah akan bagi ketenangan dihati….

  Kalau kita ikutkan bisikan setan…. rosak binasa…. pikirkanlah sahabat ku…..

 155. hmmm.. betul tu kata k.gee. kita selalu terlupa yg manusia ada musuh tersembunyi yg tak dpt dilihat dgn mata. SYAITAN….

  kerjanya hari2 mengoda dan menyesatkan..
  Jgn ikut jalan yg SESAT, ikutla jalan yg LURUS..

  Godaan dan bisikan syaitan ni banyak sebenarnya. salah satunya ALAM RUMAHTANGGA..

  selalu la kena BERMUHASABAH DIRI..

 156. Arul….
  Minat tak nak belajar numerology? kak jie tengah kumpul dalam 3-5 orang supaya senan kak jie nak ngajar…. minat? go to my blog dan kata minat nak sertai… nanti kak jie email mintak contak number kay…

 157. gee….i pun minat gak, nanti i g blok u. Susah betul line internet kt ofis ni, kejap ade kejap takde macam biskut!

 158. apabila rakan sendiri menyampaikan berita yg tidak baik mengenai perlakuan isteri/suami kita sebagai insan perlu menerima dgn hati terbuka biarpun panas sekalipun telinga..yg wajar dilakukan adalah menyiasat terlebih dahulu drpd menyangkalkan sama sekali tuduhan..belajar darpd kesilapan memang bagus..biarpun berat dugaan Tuhan tapi itu lah kenyataan nya..meskipun dah takdir menentukan segalanye..namun pd awalnya anda sepatutnye telah buat siasatan sendiri..mungkin tragedi seterusnya dpt dihindarkan jikalau anda mendesak isteri berterusterang..tapi berkat doa anda ditanah suci telah dikabulkan..yg perlu anda lakukan sekarang lsupaya ebih berhati2 dlm berumahtangga.. cari punca masalah dan akan dtg jgn sangka tiada buaya diair yg tenang sperti yg anda sangka tiada apa2 berlaku dlm rumahtangga anda..dan tanpa angin pohon juga takan bergoyang..Alhamdulillah Tuhan telah tunjukan bukti kabar2 angin yg melanda rumahtangga anda..

 159. salam semua,

  hari yang baru bermula kembali..alhamdulillah, bersyukur kerana hari ini kita masih sihat tubuh badan, akal masih siuman….belum ada penyakit yang singgah!

  kepada semua adik2 yang telah dicurangi suami/isteri, jangan hanya duduk menangisi nasib diri dan menghabiskn masa yang berguna memikir karenah suami.

  Isikan masa dengan pelbagai aktiviti yang berfaedah. Sibukkan diri dengan tanggungjawab, bantu orang yang memerlukan, nescaya dada akan menjadi lapang.

  Banyakkan membaca buku kisah-kisah kehidupan yang memberikan motivasi, contohnya majalah reader’s digest. Banyak kisah kehidupan, yang memberi kesan mendalam dalam diri kita.

  Banyak benda yang membahagiakan di dunia ini, bukan setakat pelukan hangat seorang suami sahaja. Percayalah!

 160. Salam Kak ida,

  Rindu kat kak ida la… he he he… Nak tanya pasal penjagaan badan lagi kat akak bole kan….

  Jie hadapi rambut gugur la… banyak la tu. Jie rasa sebab ambik pill perancang la… ada petua yang boleh dishare tak ….. he he he

  p/s- petua kak ida banyak berguna la…. bukukan lah….

 161. salam jie….biasanya kalau abis bersalin dalam tempoh setahun tu memang banyak rambut akan gugur, perubahan hormon agaknya.

  Banyak sebab rambut gugur ni…tension pun boleh gugur rambut jugak.

  Kalau jie kena gastrik selalu, rambut pun mudah gugur….

  selain itu, masalah kesihatan seperti masalah buah pinggang yang lemah, hormon thyroid tak stabil juga serangan sistem imun ke atas folikel rambut boleh menyebabkan rambut gugur.

  Kalau tak ada maslaah penyakit, boleh cuba petua ni.

  1. Serai dititik dan embunkan semalaman. Soknya sapu kat kepala dan biar beberapa minit baru basuh. Amalkan beberapa kali seminggu sehingga rambut kurang gugur.

  2. Daun lidah buaya dan daun bunga raya, blend kasik hancur, tambah air skit, pastu sapu kat kepala, biar sekejap, baru basuh.

  3. Santan – perapkan kat kepala satu jam baru basuh. ni juga baik untuk mengelak rambut cepat beruban. Perahkan sedikit jus limau nipis dalam santan tu.

  tu aje yang kak ida tau…he he

  Nak senang, pegi buat rawatan rambut, contoh kat DInas Hair care.

  Kalau rambut selalu berminyak, kena kerap cuci, rambut berminyak buat ia mudah gugur lagi. Pakai syampoo yang lembut spt baby johnson atau yang ada tea tree oil.

  ade jugak set penjagaan rambut gugur kat farmasi atau kat pasaraya.

  kalau rambut jie panjang, kena gunting pendek sebab kalau panjang lagi mudah gugur…

  ada jamu untuk rambut jugak.

  k, selamat mencuba!

 162. good idea jgk tu jie, mungkin kak ida akan letak dalam blog la …

  ….bagus jgk sharing info ni, kak ida pun sentisa belajar dr orang lain..

 163. simpati saya pd encik.. saya pula yang berasa takut untuk meninggalkan orang rumah tatkala keluar pergi mencari rezeki.. tetapi, hati saya berkata, saya menyerahkan segalanya kepada Allah, kerana dialah yang mengatur hati sekalian makhluk-Nya.. harap2 ditolak jauh2 perkara sebegini.. “YA ALLAH, AMPUNKAN DOSAKU, AMPUN DOSA KEDUA IBYBAPAKU, HALALKAN REZEKI MEREKA TERHADAPKU, REZEKI-MU TERHADAPKU.. JAUHKAN PERKARA YANG TIDAK DIINGINI BERLAKU TERHADAP KELUARGAKU.. TUHANKU YANG MAHA ADIL, BERILAH SEGALA KEBAIKAN TERHADAP DIRIKU, DAN KELUARGAKU..BERILAH PETUNJUK HIDAYAH YANG KUAT TERHADAP MEREKA, BERILAH SEGALA PETUNJUK-MU, INGATKANLAH AKU, DAN KELUARGAKU SEKIRANYA LUPA DAN LALAI TERHADAP SURUHAN-MU, DAN LARANGAN-MU… KUATKANLAH ILMU AGAMAKU, BERIKAN KEKUATAN DI HATI AKU DAN KELUARGAKU TERHADAP-MU YA ALLAH.. AGAR DAPAT KAMI HIDUP AMAN DI ALAM KEDUAKU, SAMBIL MEMIMPIN TANGAN TANDA KESYUKURAN YA ALLAH…… ” AMIN… kepada saudara/encik, banyak2kan berdoa.. saya ini seorang lelaki, dan amat memahami keadaan saudara/encik.. berdoalah jua untuk bekas isteri encik agar kembali ke pangkal jalan.. maafkan saya sekiranya membuat hati encik sedih, marah.. dan segala lagi.. mohon maaf…

 164. hai kakak2….norza’s back….kak gee camana dengan kiraan birth date hubby ngan norza….hubby 13.05.1982..saya 1.1.1982….norza baru proses IUI…teruja sangat…harap menjadik

 165. Rindunyer kat kak ida….kak ida bagi tips nak turunkan berat badan…saya nak conceive….macam kawan kak ida yang turunkan berat badan n terus mengandung….

 166. hai norza, kalau nak turunkan badan kena kuat semangat. Pertama sekali mesti tukar cara makan, means kalau dulu suka makan rich diet, now u kena more to balance diet la.

  Kena makan banyak sayur dan buah2an. Kurangkan makanan bergoreng dan berlemak. Kalau boleh, makanan rebus sebelah malam (cth : sayur rebus, ikan rebus). Mesti makan pagi tapi jangan pulak bantai nasik lemak! Makan cereal spt oat dengan buah, atau sandwich dengan telur rebus.

  Kena kurangkan makanan bergaram dan manis.

  Setiap 3 jam, kunyah biskut sekeping dua supaya tak rasa lapar, tp jgn yg manis.

  Tengahari u makan nasik satu senduk dengan sayur dan ikan/ayam ke. Minum petang boleh makan biskut sikit. Malam u kena makan sebab u nak mengandung kena byk khasiat badan. Tp makan sup sayur atau ikan. Kurangkan nasi. Jangan lupa minum susu rendah lemak sebelum masuk tidur.

  Dalam berdiet nak turunkan badan, u kena ambik multivitamin sebab u nak mengandung, badan kena sihat juga.

  Exercise yang paling penting. Kalau ada kelas aerobik, u join, cepat tu bdn turun. Satu minggu buat 3 kali dah memadai!

  Kawan kak ida buat cam tu la.

  K, semoga berjaya norza!

 167. Salam norza

  Dalam kiraan kak jie, norza mempunyai number cermin, watak 4. Iaitu tends to mencari ilmu. Orang number cermin ni gifted. Dia kena tau/cari kekuatan dia dan dgn izin Allah dgn kekuatan dia akan membantu makhluk Allah yg lain

 168. kisah yang hampir sama berlaku spt saya..baru 2 bulan kawin isteri curang..bagi saya ianya spt tidak percaya..tetapi bila lihat dgn mata sendiri baru terasa pedihnya..sehingga kini saya seperti tak sangka begini kesudahan setelah bersusah payah saya berkorban utk sidia..kadangkala rasa hampir gila mengenangkan dia..segala kenangan datang memburu diingatan..kini dalam proses berpisah walaupun hati masih cintakan dia..kebahagiaan yg dikecapi hanya 2 minggu..selain nya derita yang saya tanggung..masih adakah lagi wanita yang masih setia?? semoga kehadirannya dpt mengubati hati yg luka parah ini..terasa diri ingin disayangi semula..Ya Allah..berikanlah diri ini ketenangan..Amin

 169. assalamualaikum..kpd tuan y menceritakan ksh tuan 2,tuan byk2 lah bersabar..tuan patut bersyukur kpd Allah dgn kuasanya tuan di tunjukkan kebenaran..jka Allah tidak menunjukkannya kpd tuan, mungkin tuan sentiasa dlm penipuan..tuan byk2 kn berdoa, tuan igt lah, leleki yang baik untuk perempuan yang baik,begitulah sebaliknya..mingkin perkahwinan pertama tuan ni hanyalah untuk menguji tuan untuk mendapatkan perempuan@isteri yang lebih baik..IGATLAH ALLAH..ALLAH SEGALANYA..ALLAHUAKBAR..salam

 170. as’kum…..sbenarnya mudah sahaja kalu nak mjadi isteri yg solehah, solat 5 waktu jadikan istifar wirid harian,jaga aurat bkn setakat tutup kepala tapi biarlah pakai stoking kaki,baju jgn ketat2,jaga mulut & cara pcakapan & selalulah minta ampun dgn suami sblm tido……insyaallah,hati kita stsa tenang….jauh dr dosa ttp slalu dpt pahala.Selalulah didik hati mcintai Tuhan,ingat hukuman,ingat mati,rajin tahajud malam (ajak suami)…insyaallah..pcayalah….itu sunnah nabi,besar hikmahnya…..

 171. isteri curang tak sehebat suami curang.Suami ada kuasa talak ,
  jatuh talak cari pengganti baru buat pengubat luka.Tapi..wanita
  lagi kesian..makan hati berkongsi kaseh atau diceraikan,jadi janda
  dipandang seronglah pulak….nasib…..nasib…..

 172. entah takut dibuatnay untuk mendirikan rumah tangga. Mcm ni pun ada. Kalau saya… tetntu saya akan membenci bekas isteri sy itu sebenci-bencinya. Mcm nilah kita sesukahati membuat maksiat tapi cuba bayangakn kemurkaan allah mcm mane. Sedangakan iblis yg mengingkari perintah allah sekali sahaja diberikan neraka tapi ini manusia yg melakukan maksiat tanpa merasakan apa. Sememangmya manusia meremehkan firmanya. Dan tak bayangkan ape itu silam dari hati mereka.

 173. as’kum….aida…..alhamdulilah,awak da tsedar bhwa awak curang. Maknanya awak boleh kembali ke pangkal jalan. Lain jadinya kalau x ada2 kesedaran langsung sbb wanita mahupun lelaki,kalu da curang bkn setakat perasaan, kalu dilayan lama2 melarat smpi bkongsi 1 ciuman, 1 pelukkan…..tapi kalau awak da smpi ke tahap itu….btaubatlah nasuha cepat2 kerana da bzina. Mintalah dijauhkan. Sampai ke pgthuan suami,kena cepat2lah minta ampun,minta peluang,kongsikan masalah r/tangga bsama supaya suami faham apa awak hendak bkn dlm mguruskan r/tangga tapi ditempat tidur. Saya tahu bkn mudah awak nak mnangani perasaan syg & cinta thadap psgan awak yg tdk sah itu, tapi skurang2nya ingat hukum Allah, pandang wajah anak2,nak ke awak keturunan awak mcm tu 1 hari nanti???Jadikanlah suami bkn setakat suami ttp sahabat,teman krn syurga isteri dibawah telapak kaki suami.Saya harap awak sudi mjadikan nasihat saya sbgi panduan. Memang seronok kalu bcinta ttp kalu betul lelaki itu kahwini awak mgkin 1 hari nanti dia curang pulak dibelakang awak.Apa pulak perasaan awak & tindakkan awak masa itu????Fikirlah sendiri,banyakkan buat solat sunat tahajjud & solat sunat taubat nasuha…insyaallah awak beroleh ketenangan & kbhgian bsama anak2 & suami…..insyaallah…..amin.

 174. Aku semakin letih memikirkan…….semalam lepas balik kerja aku ke klinik untuk beli pil tidur atau pil penenang, tapi x dpt kerana jalan ke klinik ditutup sebab ada pasar malam, hari ni aku akan cuba lagi…. aku bukan nak bunuh diri, tapi nak tidur lena dan x nak memikirkan lagi masalah rumahtangga …..

 175. aida …boleh saya tanya..kehidupan anda dan suami anda bagaimana..?selalunya isteri yang curang dia kesepian sebenarnya..
  sepi yang ditakrifkan sebagai sudah tak diperdulikan lagi,sudah
  tiada kemesraan lagi dan kesepian anda itu telah diisi oleh orang lain yang lebih mengambil berat tentang diri anda…atau pun segala
  galanya terjadi diluar kesedaran anda,anda tak sedar bila masanya anda dah jatuh cinta.

 176. hati kami x bertemu…. kesepian tu bukan saya rasakan tapi suami saya juga. saya x cintakan dia, x rasa sayang langsung. kalau dia ada perempuan lain pun saya x kisah. asal dia bahagia. saya x sanggup luka kan hati dia lagi. kesian kan dia. kesian kan kami. keseian kan anak2 saya. dan tiba2 hati ini dipenuhi oleh org lain. kawan baik suami saya jugak yang nampak perubahan itu. saya tahu balasanNya nanti. saya x percayakan bomoh. x pernah jumpa pun… kalau org buat saya dan suami saya jadi begitu tolong hentikan. kalau ada orng nak buat saya tunduk pada suami saya , saya rela. saya sanggup. suami saya x pernah curang …… tapi manusia ada kelemahan dia sendiri. perlu ke saya ceritakan perihal suami pada org lain

 177. ikatan perkahwinan yang dibina bukan atas dasar berkaseh sayang tetapi lebih kepada tanggung jawap sahaja…keadaan
  diburukkan lagi dengan seorang lelaki yang hadir didalam hidup
  anda.Dan suami anda tidak sedikit cuba untuk menawan jiwa
  isterinya maka terjadilah alam rumahtangga yang kosong dan
  hambar.Begitu ke sypnosis rumahtangga awak…dah berapa lama
  awak berkahwin…?

 178. tak payah cerita kut aida perihal kelemahan suami tu…..bagi I…bila masa I nikah
  dgn isteri dulu…kelemahan dan kebaikan = Isteri saya…itu lah component yang ada
  dalam isteri saya…dan itulah yang saya kene terima dan perlu belajar menerimanya
  kalau lepas kahwin baru jumpa kelemahan tu….selagi kelemahan tu tidak bercanggah
  dengan tertib kita bersuami isteri dan hukum hakam..ia patut di terima pasangan atau
  di perbaiki dengan sebaik mungkin…

  cuba amati betul2 pepatah ni…”ndak seribu daya..taknak seribu alasan”..yang
  second part tu lah yang di guna pakai bila kita dah taknak….so..yang mendorong
  kita memberi alasan tu ialah perasaan “nak” atau “tak nak”..

  kene cari punca kenapa “tak nak” tu dulu…..tang alasan tu tak yah kira….itu standard
  bila tak nak macam2 alasan kuar…

  I kene direct sikit aida….baru bleh kupas satu persatu..

 179. kesibukan dipejabat kdg2 membuat kita lupa masalah rumahtangga, biarpun masalah dipejabat x pernah selesai. kesibukan itu jugaklah membuat aku x berkesempatan ke klinik spt yang dirancang. semalaman aku x dpt lena kerana terlalu letih…. jam 3 pgi suami aku baru pulang. x tahu gi mana. kdg2 dia begitu. biasa nye dia sembang dgn kawan2. aku x kisahpun. dia patut berhibur dan gembira diluar kerana kat rumah pun x da org nak berckap dengannya. anak cuma 2 org aje, yg prmpuan 17 thn dok asrama sekolah agama akan ambil SPM dan lelaki 15 tahun dok dgn aku akan ambil PMR. Sunyi rumah ni. mcm tanah perkuburan…… anak lelaki aku suka dok dalam bilik aje…. dia x byk cakap. kata guru kelas anak lelaki saya sgt pemalu dan nampak lembut. ada masalah ke? dia pernah SMS kat aku ‘ mak ceraikan kan ayah boleh x?’ aku risau…..kdg2 bila berkursus atau bermesy. diluar aku tambah risau meninggalkan anak dirumah….. rasa x yakin walaupun anak dah sebesar tu. Mungkin sikap ayahnya yang begitu membuat anak2 dan aku berjauh hati…. apa lagi aku boleh buat…
  sepanjang hampir 19 tahun perkahwinan ini dan usia pun dah hampir 43 tahun aku x henti memikirkan ‘siapa suamiku’?

 180. AIDA…masih belum terlambat untuk memperbetulkan masalah aida. Saya mungkin kurang matang fikiran berbanding aida. Tapi sekadar beri pandangan yang tak seberapa boleh le…

  Jiwa aida kosong sebenarnya sebab tu aida tak dapat nampak apa yang ada di depan mata sekarang ni. Suami yang baik adalah anugerah Tuhan kepada kita. Biar pun tak cinta, kena ikut dia sepanjang masa, tapi itu bukanlah penghalang untuk bahagia. KEHIDUPAN SUDAH TUHAN BERIKAN, TERPULANG KEPADA KITA UNTUK BAHAGIA ATAU TIDAK.

  Anak dah Tuhan beri, harta, pekerjaan, kewangan – segalanya aida ada. Tapi cinta mungkin tak ada. Then, cari cinta itu pada suami. Memang cinta tak boleh dipaksa tapi kalau kita tak berusaha (kata ek ele), kita akan dapatkan cinta itu. Berdoa pada Tuhan agar aida akan ada rasa cinta pada suami…percayalah, Tuhan mendengar doa kita sekiranya kita bersungguh2 memang nakkan nya!

  UBAT PENENANG – memberi kesan buruk kalau dimakan. Kita akan bergantung pada ubat tu. Kesannya – jangka panjang akan mengakibatkan sakit mental (gila!) – mau kah aida jadi gila, hilang segala nikmat yang Tuhan berikan, menghabiskan masa di rumah sakit jiwa??

  Anak kita sentiasa merasakan keresahan yang ada pada jiwa kita. Saya memang masih mentah dalam mendidik anak. Tapi, zaman sekarang ni, kalau anak terbiar tanpa kasih sayang, banyak benda di luar yang nak kan anak kita! Bab ni pun saya amat risau sebab anak dah bujang!

  OK aida, jangan simpan dalam hati….

  Cubalah mulakan semula dengan suami. Mesti akan timbul perasaan sayang tu lama kelamaan. Kalau tak pun, terimalah ia sebagai kawan hidup sehingga hari tua. Sebab di hari tua nanti, yang paling penting kepada kita adalah teman berbual….kalau sorang2, nanti cakap pun sorang2 jugak!

  sekian.

  …feel free to visit my blog at http://nazrida.wordpress.com/

 181. Aida ,perbaikilah hubungan anda dan suami anda.Pergilah bercuti berduaan dengannya.Isikan kekosongan rumah anda itu dengan gelak tawa cerita anda.Sentuhlah tangan suami anda.Mulakan segala galanya balik.
  Mempunyai kekasih gelap memang seronok,tapi kita akan dihantui dengan dosa dosa.
  Itu yang membuat anda tidak dapat tidur malam,anda dihantui rasa bersalah terhadap suami dan anak anda.
  Aida,kita manusia tak selamanya menongkat langit,kita akan jadi tua ,sakit dan mati.
  Apa yang anda lakukan hari ini akan memberi impak dihari kemudian anda.Anda mahu ke…hidup penuh penyesalan dihari tua nanti.Perbetulkan apa yang anda ada sekarang.
  Saya syorkan anda bacalah majalah MIDI dan renungkanlah isi kandungannya.

 182. dari bilik tidurku aku terdengar suara suamiku membaca surah ketika solat. suaranya agak kedalam dan bergetar….. spt menahan sesuatu…… aku cuba hayati suara dan surah itu… .. dan fikiran aku melayang jauh pergi ke zaman kanak2 dulu. kami sama2 bermain dalam hujan, bertenggek di belakang kerbau di tengah sawah… menimba ikan di sungai. membaling sarang tebuan sambil bersiap sedia terjun ke sungai kalau dikejar tebuan. aku mcm lelaki lagaknya. kdg2 petang dia menjual kueh dan aku menjinjing tong menjual ais krim…. pecaya x ? pernah dikejar ibu nya keliling kampung dan paling dia suka lari di bawah rumah aku sebab rumah aku rendah dan ibunya sukar nak merangkak. dan aku pernah jirus dengan air …. kelakar waktu tu… kami sekelas pulak tu. dan dia suka meniru kerja sekolah aku…..
  dia selalu x buat kerja sekolah dan didenda kena kutip tahi kambing dipadang sekolah. dia memang lucu …… dia mmg untuk aku tp aku yg rasa kehadirn dia. aku akan cuba perbaiki walaupun semua org x tahu sebenarnya dia….. Semoga Allah ampuni aku dan beri peluang, masa, umur untuk kami nikmati kebahagian spt waktu kanak2 dulu… restu dari kawan semua. tq atas semua nasihat AMIN

 183. bgus la aida insaf cepat2, mcm pempuan laen smpi ke mati dok x nak insaf..bgus sgt2 sb u give urself a chance to imporve..moga tercapai hasrat aida itu…Amin..~

 184. aida,kalau tidur anda terganggu hampir setiap malam…pergilah berjumpa dengan psikiatri.Individu yang berjumpa dengan psikiatri tidak semestinya sakit mental.Peningkatan usia seseorang telah membawa pelbagai perubahan dari segi emosi dan fizikal. Stress yang tak terkawal akan memburukkan keadaan.
  Disana nanti anda akan diberi ubat antidepressant untuk tempoh yang tertentu.Dan selepas itu anda akan menghadapi hidup ini dengan lebih positif lagi.

 185. assalammualaikum kak aida yg dirahmati allah………
  ain faham sgt suasana akak yg mbesar bsama2 suami lps tu sekolah sama2 then kawin…..sbenarnya akak amat kenali suami akak lebih dr ssiapa. Alhamdulilah akhirnya akak ambik juga kata2 nasihat diruangan ini utk rtangga yg akak da bina lebih kurang 19 thn lamanya…bkn sthn 2…tentu sudah byk klemahan & kelebihan suami yg akak tahu juga suami tahu ttg diri akak. Sbgai manusia biasa, sume org mhadapi masalah rtangga cuma situasi & keadaan bbeza…so akak anggaplah sume ini 1 ujian yg pastinya ada jln krn Allah Maha Pengasih & Penyayang, Maha Pengampun & Mgetahui apa yg blaku disebalik pentadbirannya. Sebenarya Akak btuah krn Allah pilih akak mjadi bahan ujiannya maknanya Allah amat2 mgasihi akak & sekiranya akak bjaya mnanganinya maknanya akak dapat pahala yg sgt besar.Akak….dekatkan diri dgn Allah, Insyaallah akak beroleh ketenangan,jgn sombong dgn Tuhan krn kita Ciptaannya.Kak,maaflah kalu nasihat ain ni mguris perasaan akak,tp ain skadar mgingatkan manalah tau kot2 tlupa atau lalai. Sepatutnya diusia yg smakin mningkat tiada istilah curang dlm kamus hidup wanita spt akak,sume akak da ada cuma masalah dgn suami yg ain atau ssiapa pun x tau ujung pangkal cerita. Akak,selidiki diri sdlm2nya, kalau akak da tahu apa yg akak khendaki juga suami inginkan barulah akak ajak suami buat kputusan bersama demi kebaikkan kedua2 belah pihak juga demi kebaikkan anak akak.Tetapi seelok2nya buatlah solat Tahajjud & taubat nasuha banyak2, insyaallah Allah bg ptunjuk kpd akak & suami. Pcayalah pd Ain krn manusia tdk boleh buat apa saja tanpa izinNya….Ingat hukum Allah kalu didunia kita tlepas diakhirat pasti mnanti kita nanti. Diakhir2 usia akak & suami, ain rasa masing2 saling mgenali ati budi masing2,matang & insyaallah kalu berbincang bsama2 klga akak kembali bsatu…insyaallah……Wasalam

 186. kalau ia masih berterusan, kak aida kembali lagi ke laman ini…..untuk bersembang dari melayan perasaan seorg diri… boleh kan?

 187. hidup penuh pancaroba…kadangkala kesalahan kita dah terbongkar..masih ada yang tidak mahu mengaku…masyaallah…saya sendiri terlalu sygkan isteri dan minta dijauhkan dari semua itu..

 188. Bukan kah Islam itu sempurna?
  anda tidak menanam ketqwaan dalam membina keluarga,
  hakikat anda tidak memikirkan petunjuk Ilahi,
  anda lalai dengan Dunia yang anda yakin itulah yang akan menjamin kebahagiian anda,
  mengapa anda tidak mengajak dia dahulu sama-sama bertaqwa pada ilahi,
  banyak jalan menuju taqwa yang boleh dijadikan landasan,
  walau apapun itulah pengajaran dan balasan kerana anda sendiri tidak berdoa bersamanya meminta Pada Yang Maha Kuasa

  wallahualam

 189. Kak aaida, kalau rasa hati kosong, cuba berzikir. sambil bwk keta. sambil pergi pasar. sambil pilih ikan. Pernah satu waktu jie zikir ikut lagu yg berkumandang dlm radio keta. Sedap dengar. Jgn layan lagu2 sedih… cuba cari lagu ketuhanan seperti andaiku tahu dari unggu. Ada dlm blog jie. Lagu2 lani byk lagu sedih jer. Kalau dilayan memang boleh jadi tension. Zikir….

  Tak boleh tido… senang jer jwbn. Buat solat taubat. Solat hajat. Buat selagi mampu .
  Setan paling diattack otak manusia. Sbb tu jadi kacau. Solat taubat. Bca surah yasin.hayati meaning…..

  itu yg jie buat dan masih jie buat. Mari kita buat sama2…..

 190. kalau kita selalu bersedih dan tertekan,kita tak boleh melayan perasaan ini.Aku pernah terkena apa yang dipanggil kemurungan.Dua bulan aku tak boleh tidur,gelisah,kesedihan dan aku rasa jiwa ku kosong seolah olah berada ditengah padang yang luas.Aku jadi takut..bermacam macam orang aku jumpa untuk berubat.Berbotol botol air penawar aku minum.Ada yang kata aku kena saka, kena buatan orang dan ada yang kata aku tak kuat imanlah,tak baca quranlah, di orang suruh aku zikir banyak banyak.Mcamlah pegangan ugama aku teruk sangat.Lastly aku pergi psikiatri,disana segala galanya terjawab.Doktor kata hormon serotonin tak balance dalam otak.dia bagi ubat,lepas tu semunya kembali normal.
  Sekarang ni..aku tak suka nak tengok cerita cerita sedih ,dengar lagu sedih.Bila masa lapang aja aku suka membaca buku motivasi,macammana nak mengurus emosi.
  Bila aku kesunyian aja ,ajak kawan kawan keluar minum dan bercerita sambil bergelak ketawa.Penyakit kemurungan benar benar mengubah hidup aku.Apa musibah yang datang kita kena menghadapinya dengan positive.

 191. nana, kita sama. kak ida mengalaminya selama 2 tahun, tapi alhamdulillah ianya dah berlalu 10 tahun yang lalu. Memang kalau selalu bersedih dan tertekan, akan mengalami kemurungan. Sesiapa yang selalu tertekan tu, keluarlah dari tekanan dan kesedihan, fikirkan orang di sekeliling kita yang sangat memerlukan kita – anak-anak!

 192. takut gak mcm nie…
  semoga aper yg terjadi akan dijadikan ikhtibar…pade kite semue…
  sekarang mcm2 cite lah dgr…

 193. apa apa pun kawan2 adik2…jangan tertekan…bila tertekan jangan simpan sorang2..
  cari kawan cerita….that way bleh hilang sesak dada tu….bukan apa…sekarang ni
  banyak tul kes2 depress sampai bunuh diri….yang tak tahan tu Islam kita pun bleh
  bunuh diri….

  bebanyak bersabar ye….

 194. KepadaMu Tuhanku… aku berserah…. Kau Pengasih dan Penyayang…. Ampunilah Dosa-Dosaku…. Keimanan…..Ketaqwaan…. ku pohon Kau pertahankan kesabaranku oh Tuhan….

 195. orang diluar negeri sana …menangis kerana tak ada rumah dan tak cukuo makan,kematian anak dan meratapi masa depan.Tapi kita disini meratapi suami kahwin lagi,meratapi nasib diri yang berjauh hati dengan suami.Negara kita belum lagi ada musibah musibah seperti dia orang ,bersukurlah……

 196. Bagi orang yang tak mengalami keadaan di mana suami berlaku curang, mungkin akan senang berkata demikian……..tapi bagi mereka yang melalui nya, biarpun tahu tak perlu menangisi si suami, tahu tak perlu bersedih, hati akan tetap menangis juga….hanya yang pernah melalui saja akan tahu kesakitannya…..
  Sebagai manusia yang normal, tentunya kesakitan dan kesedihan itu tetap ada…

 197. sonang je ye tak…camtu camni lah…sume isteri2 kat msia ni…kalau laki korang nak
  lari..ke nak cari perempuan kabaret ke…nak kawin lagi ke…ke dia nak projek dgn
  bini org ke biar aje lah….apa nak kira ..ada org lagi susah kat luar negeri sana…pasal org
  kat luar negeri sume susah nak makan …takde rumah..takde pebende lagi…

  biar je lah ye….he he

 198. Hari ni dan esok aku cuti… dan aku berkesempatan mengucup bibir, memeluk dan mengucup tangannya….. sgt sebak…. bukan dpt selalu begitu.. kalau suamiku lebih brtanggungjawab aku x perlu kerja. dan aku memang terpaksa kerja untuknya …. utk anak2 dan itulah sebenarnya…. maaf x boleh citer lebih … Allah Maha Pengampun, Pengasih Lagi Penyayang… aku bersedia di uji kalau itu ketentuanNya… janjikanlah syurga untuk kami. Amin

 199. moga aida akan terus tabah dan ceria menghadapi hidup ini. Kekadang ada perkara yang kita perlu simpan samada untuk diri sendiri…….

 200. Salam untuk semua,

  Membaca semua cerita-cerita, kebanyakan memang membuatkan aku sedar. Hidup berumahtangga sememangnya perlu kesabaran, kasih sayang antara kedua pihak dan sentiasa mengingati ALLAH yang maha berkuasa.

  Sekadar mengingati sesama kita, tak semua kesalahan terletak pada pasangan masing-masing sebenarnya.

  Kita saling menyayangi satu sama lain tapi jika mempunyai suami yang mesra alam dan handsome, maka timbul keinginan dari sang perempuan yang berhati keji ingin mendapatkan suami kita.

  Aku sebenarnya tertekan dengan situasi ini, sungguh menyakitkan dan menuntut kesabaran. Sehingga kita perempuan tersebut masih cuba untuk menakluki suamiku. Alhamdulillah, berkat sayangku yang teramat pada suami, aku redha dan berusaha memulihkan suami bila disihir. Suami menjadi pemarah, bengis, dingin, kedekut dan jarang dirumah. SMS bertalu-talu diterima. Bila bersama keluarga, asyik call. Memenatkan sekali.

  Setiap kali dimanderam, aku terpaksa berjumpa ustaz-ustaz untuk memulihkannya. Suami akan pulih dan menjadi lebih bertanggungjawab. Aku pernah balik sendiri dengan mengangkut barang-barang selepas aku ditahan diwad selama 5 hari. Aku dan anak-anak menaiki teksi untuk balik kerumah. Rasanya, semangat untuk hidup hilang ketika itu. Anak-anak yang menguatkan semangatku.

  Sekarang, aku mengamalkan membaca ayat-ayat suci untuk melindungi suami ketika diluar rumah. kadang-kadang aku rasa ingin bersemuka dengan perempuan tersebut. Tapi mengenangkan aku menghormati suamiku, aku batalkan niat tersebut. Perempuan tersebut memanggil suamiku ‘papa’, panggilan yang cukup mesra. Sekarang ini aku memantau pergerakan suamiku. Aku dekatkan anak-anak dengannya terutama anak bongsu kami. Setiap kali suami keluar malam, dia akan meleteri ayahnya. Kadang-kadang suami membatalkannya.

  Apa yang ingin aku kongsi, kepada para isteri2, bila mengalami masalah sepertiku, kuatkan semangat, iman dan banyak2 bersabar. Usahalah untuk memulihkan rumahyangga kita. Tanamkan prinsip yang kita berkahwin dengan suami sekali dan terakhir sehingga kita mati. Sentiasa ingat kebaikannya semasa bersama-sama, jangan sekali2 simpan perasaan benci didalam hati. Ingatlah, suami kita adalah milik kita dan anak-anak. Jangan biarkan sesiapapun cuba menghancurkannya.

  Dalam keadaan mana sekalipun, cubalah bertenang dan jangan cuba melawan, apa pun dia masih suami kita. Dekatkan lagi dirinya pada kita. Jangan fikir yang bukan2, layanlah dia sebaiknya. Jangan abaikan suami. Lama2 dia akan menilaik siapa diri kita.

  Suami tidak akan sedar dia disihir, dengan itu, diam2 pulihkannya. Insyaallah dia akan pulih. Jangan putus asa. Sentiasa berwaspada dan memantau setiap pergerakan dan perubahannya. Bila ada perempuan yang tak bermoral menganggu, dia tidak akan berputus asa untuk terus mencuba menhancurkan kita. So, jangan leka.

  Jangan fikir sekali2 untuk berpisah. Maafkan suami kerana itu bukan kemahuannya. Dia telah dilalaikan. ALLAH akan menolong kita. Memohonlah padaNYA selalu.

  Kepada suami2, ingatlah! sekiranya anda lalai dan leka denga pandangan nafsu pada perempuan yang pandai mengoda dan seksi, anda akan terjebak akhirnya. Sentiasalah mengingati isteri agar sentiasa mengingatimu sekiranya berubah. Ingatkan juga pada rakan-rakan rapat agar mengingati sekiranya anda tersilap langkah. Ingatlah, anak-anak berhak terhadap sen yang anda cari. Dengan itu, bermurahlah pada mereka dari memberi pada perempuan2 jahat yang ingin mengikis anda. Jauhi dari mengucapkan kata-kata manis ketika bekerja atau dalan setiap pergaulan. Perempuan2 muda sekarang sering menganggap anda suka pada mereka dan mereka selalunya memang suka pada suami yang macam anda.

  Sekian, maaf sekiranya ada yang tersinggung, tapi inilah kenyataan. Sama-samalah kita menjaga rumahtangga agar sentiasa harum dan bahagia.

 201. salam…
  ana sgt terkesan dgn cerita anti…alhamdulillah, semangat anti dlm menghadapi dugaan Allah dpat menjadikan pendorong pd insan2 yg mempunyai masalah yg sama atau yg sewaktu dgnnya. Pendekatan diri kita pd Yang Maha Esa sgt mujarab dlm permasalahan ini. Asbabnya adalah ini semua pemberian-Nya pada kita sebagai ujian dan dugaan pada kita supaya kita x lupakan-Nya, supaya kita ingat pada-Nya..Ingatlah yang kita dicipta untuk menghambakan diri kepada Allah S.W.T bukan untuk syaitan yg dilaknat itu…kalu kita buat benda x senonoh atau yg melanggar syariat Allah…maknanya kita adalah manusia yang dilaknat..Nauzubillah.. byakkkan berdoa kpd Allah dan jauhkan diri dari melakukan perkara2 yang melanggar syariat Islam….Semoga kita sentiasa berada dibawah lindungan Allah S.W.T.Amiin

 202. strawberry…general sngat lah komen U…mesti sume kene taat dgn Allah S.W.T…
  di samping itu usaha di perlukan + doa….bab Usaha tu yang di perbincangkan dalam
  forum ni…so harap bab usaha tu dapat di kupas….bab doa + taat tu kemestian org Islam…kalau tak buat semestinya sume org tahu yang mereka dia dalam kancah
  yang di laknat…

 203. salam..apa yg generalnye….taat tu pun bkn smua manusia taat pada Allah….ada yg leka sampai x ingat pada Allah!kalu diorg taat n x lupa pd Allah xdernya ada yg syirik, yg memijak al-quran, hisap dadah,berzina….Nauzubillah….ana ada ckp kan dekatkan diri pd Allah tu penting….xkan xtau kot dekatkn diri pd Allah camne…dgn solat, berzikir, baca al-quran dan bnyk lg….bila syaitan dtg nak goda soh kita wat x elok istighfar bnyk dan doala…samela tuh……org islam mmg tau….tp org melayu kita yg tak tau….kalu tau xdernye org melayu kita yg paling bnyk wat x senonoh dah tak tau malu….diorg xkan tau yag diorg sume x taat dan berada dalam kancah yang dilaknat…Allah x balas skang tapi tunggu di hari pembalasan nanti leeee…Walllahualam

 204. aku bukan nak cakap ape, kalau umur masih muda, dan sentiasa taat kepada Allah, Alhamdulillah. mudah2an kalau ujian datang pun, tak kan tumbang.

  Cuma yang harus kita ingat, kalau orang lain yang buat benda maksiat, jangan sekali2 kita mengutuk orang itu sebab kita tak tahu apa yang akan kita lalui.

  Sepanjang hidup saya yang nak masuk kelab 40 ni insyaallah dalam 3 tahun lagi kalau panjang umur, ada seorang kawan rapat dari bujang lagi, dari sekolah menengah!

  Dia ni alim dan solehah di antara kawan2. Tak pernah mengumpat, tak pernah cakap hal orang. Lemah lembut dan kiranya, contoh la di pejabat. Sume orang pun respect kat dia. Dia lah jugak tempat merujuk hal2 yang tak boleh kita terpikir. Tafsir Quran dan hadis, dia hafal. Sembahyang 5 waktu tak tinggal. Puasa isnin khamis.

  Baru2 ni aku terkejut beruk. Dia memberitahu sesuatu. Aku tak nak cakap di sini. Memang aku bersyukur, dia menyesal atas kebodohannya kerana tumbang pada ujian. Memang ujiannya sngat kuat…..tapi kini dia insaf!

  Hanya Tuhan yang tahu kenapa dia diuji begitu. Tapi moralnya, kalau kita merasa kita sempurna dari segi amalan, beristigafar la….

  Maaf, ini hanya pandangan saya yang lemah daripada pengalaman seorang kawan…

 205. assalamualaikum…. fitrah manusia memang x sempurna sayang….. masalah bukan kita minta tapi itu merupakan ujian ALLAH SWT…. bagaimana kita mengatasi permasalahan itu terpulang ikut cara kita .. kalau x mampu lakukan sendiri, mohon bantuan kawan2 mcm di blog ni.. memberi nasihat dan menjadi pendengar yang baik merupakan ibadah jugak. Katakanlah dlm diri, hari ini hari dia…. esok hari aku pula…. (kalau boleh dijauhkanNYA). Masalah akan selesai walaupun agak perlahan….. sambil kita mentaati dan menjalankan suruhanNya dan DIA tahu kita sedang berusaha menuju ke arah kebaikan dan ingin kembali …… DIA tetap bersama kita…… AMIN

 206. sebenarnya sejahat jahat manusia tu…namun didalam jauh disudut hati masih ada nilai nilai murni..

 207. bukan kah syaitan dah berjanji akan sesatkan kaum adam,,,mmg betul kata s’berry dan tidak salah pendapat Ida ,,jgn sekali2 kita riak ,,menganggap kita sempurna mau pun kita kuat iman,,selagi kita di panggil manusia ,syaitan akan terus menggoda kita,,,jgn salahkan internet,tuturbahasa,org lain,,,kita sendiri mau ingat,,

  yg lemah di uji caranya,,,yg beriman akan disesatkan dgn gayanya yg berbeda pula,,,pasal tu la kumpulan ahmadiyah dari indon(betul ke spelling) ta anggap Muhammad the last Prophet,(berita dari suratkabar) ,,dlm erti kata yg lain ,,,JANGAN la anggap dosa itu hanya sekadar curi,ngumpat ,zina SAJA,, syirik tu lagi besor dosanya

  quote ida “Ma’af ini hanya pandangan saya yang lemah “ yg kurang arif dan masih menuntut ilmu,,,segala jenis ilmu yg BAIK

  best wishes

 208. Apabila saya membaca kisah rumahtangga di laman ini membuatkan saya rasa insaf dan sedar tentang kelemahan kita yang bergelar manusia. Saya juga mengalaminya dan sekarang saya baru sahaja berpisah dengan isteri tersayang. Apa yang saya belajar dari semua ini ialah bahawa ALLAH s.w.t. sedang menguji kita supaya sentiasa mengingatiNYA di waktu senang atau susah. Apabila jiwa kita kosong maka perkara yang pertama akan kita lakukan ialah mendekatkan diri padaNYA. Terasa satu macam ketenangan apabila kita mendekatkan diri pada ALLAH s.w.t. dan secara tidak sedar banyak pintu rahmat di bukakan kepada kita jika kita mahu berusaha.

  Saya percaya bahawa hikmah yang kita dapat dari kegagalan rumahtangga ini sebenarnya ialah jalan yang di buka oleh ALLAH s.w.t. untuk mematangkan diri kita dan siapa sebenarnya kita. Perkahwinan itu adalah sesuatu yang mulia di sisi ALLAH s.w.t. . Saya juga berdoa agar ALLAH s.w.t. dapat membuka, melembut dan memimpin hati isteri saya serta memberi taufiq dan hidayahNYA .

  Setiap manusia melalui ujian kita masing2 dan saya bersyukur kerana ALLAH s.w.t mengingatkan saya supaya redha dengan ketentuanNYA. Saya menerima hakikat bahawa adalah lebih baik saya memaafkan isteri saya dan memohon ALLAH s.w.t. supaya memberi petunjuk dan hidayahNYA serta memimpin hati saya dari saya membuat perkara-perkara yang tidak baik. Saya memohon supaya ikatan silratulrahim dapat di sambung semula dan memulakan kehidupan ini dengan penuh makna. INSYAALLAH.

 209. ek ele, ko ada beratur ke semalam isi minyak? keh keh…… aku satu jam jugak beratur…

  Tapi aku tak nak pikir la….

  LALUI SAJA KEHIDUPAN. KALAU TAK AKU TAK MAMPU NAK BELI KETA MERZ, AKU PAKAI KETA KELUARAN NEGARA JE LA,

  KALAU DUIT HABIS TENGAH BULAN, AKU NAK BAS LE APE NAK BUAT…

  KALAU AKU TAK MAMPU BELI BERAS, MAKAN UBI JE LA APE NAK BUAT…

  KALAU AKU PIKIR, NANTI DARAH AKU NAIK, TAK BOLEH DAH NAK BUAT APE!

 210. betul nida…tapi aku takde lah beratur….kalau aku beratur pun just for the sake of rm40 saving camtu….dan beratur pun bakar minyak gak…pastu time aku ni pun
  berharga gak..ha ha…aku balik tido semalam…rehat cukup2 malam ni nak appt…ha ha

  tapi maut jam sana sini….

  sama lah kita nida…malas pikir dalam2 ni…lotih…

 211. ye lahh..ape nak risau, kita bukannye nak idup selamanya di dunia ni, terima aje la hidup seadanya….malas nak pikir, kang muka aku bekedut, rambut aku gugur! he he

  NOTHING LAST FOREVER, WE ONLY HERE TODAY…..

 212. Sebaik-baik manusia adalah manusia yang selalu mengingati Allah SWT. Tidak kira di mana dan apa juga yang dilakukan, hati kita sentiasa mengingati Allah. Dengan menyebut dan mengingati Allah, hati akan menjadi tenang…

  Ya Allah…Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Allah…………………..

 213. Terimakasih aida, memang betul kata aida, hati yang sentiasa mengingati Allah pasti akan mendapat ketenangan dan hidayahNya. Kehidupan ini mestilah diteruskan dan saya sangat bersyukur kerana perkara ini terjadi ketika usia masih muda. Sebenarnya banyak hikmah yang dapat saya perolehi dan ini dapat membantu saya untuk meneruskan hidup saya. Saya melihat ujian ini sebagai satu peluang yang terbaik untuk saya memperbaiki kelemahan diri sendiri dan seterusnya menjadi seorang yang lebih bersedia menghadapi kemungkinan hidup ini.

  Dengan adanya ruangan ini dapatlah saya berkongsi pengalaman dan mendapat nasihat dari kawan-kawan yang sudi. terimakasih.

 214. ya ALLAH… ya ALLLAH… ya ALLAH….

  memang tak dapat nak nafikan sekarang ni dah terlalu banyak kes isteri yang curang…
  & sy sebagai wanita yg bertudung cukup malu dengan hal sebegini…dan berharap diri ini sentiasa dilindungi & dirahmati… pendapat saya smua ni berlaku krn nafsu…. Allah menciptakan nafsu bukan untuk digunakan sesuka hati… tapi manusia kadang2 slalu silap … sampai ada yang menyalahkan TUHAN… saya pernah terdengar kawan saya ckp… “TUHAN gak yang bagi kita nafsu… so, guna jela…” masa tu… penumbuk dah nak hampir sampai dah kat muka dia… tapi bila dipikir… orang yang dah tua bangka mcm tu bukannya patut diajar dgn cara yang kasar… ingat…. yg hidup ni tak lama…. bayangkan azab neraka…. sedangkan tangan kene simbah air panas pun dah menggelupur…… neraka mcm ne lak?

 215. semuga pengalaman orang menjadi iktibar pada diri kita.Perkara ni..boleh terjadi pada siapa siapa saja,maka sentiasa beringat ingatlah.

 216. Assalamualikum, macamana dgn i? I sedang mengandung 6 bulan anak ke-4 dan perkahwinan dah masuk tahun ke-10. I tahu girlfriend lama husband masa sekolah dah 15 tahun lepas terjumpa dalam reunion cuba pikat husband i dgn sms setiap hari banyak kali. I tahu email & tel no dia. Cuma i takut nanti husband i marah, kalau marah nanti naik tangan & dah kena warning kalau tak nak apa2 jadi pada i jangan buat apa2 yang mengarut. Sebab husband i tak ada apa2 dgn dia. Tapi sekarang husband i mula perasan saham dia tinggi lagi. Tak lama lagi husband i ada outstation & mereka nak berjumpa. I tahu sebab i dah baca. Patutkah i email that girl untuk elakkan berlaku apa2 perkara tidak baik berlaku atau sebelum terlanjur? I cuma nak cerita i & husband bukanlah orang senang & husband i banyak kali cuba berniaga so hutang kami banyak. Start kahwin sampai sekarang i support. Pernah tak kerja sendiri macam tak kerja selama 4 tahun. Sekarang baru kerja belum setahun dan baru nak bayar hutang baru beberap bulan tapi masih tak dapat bayar semua sebab duit tak cukup. Pernah tak makan seminggu, anak tak ada susu. Bulan2 gaji i bayar semua tapi sayang i tak kisah sebab gaji dia pun kurang dari i. I terlalu runsing takut suami berubah hati

 217. heliC….lama ke outstation tu…..kalau sehari dua…cari lah jalan gi sekali….cakap
  lah saja nak jalan2….kalau dia nak jumpa ex-gf secara professional pun…u bleh ikut apa….apa masalahnye…..lain lah kalau dia ada lain tujuan baru dia tak kasi u ikut…

  tapi jangan jump the gun….slow2….

 218. helicornia …budak perempuan tu dah kawin ke ..? ada baik nya menyuarakan kebimbangan anda pada suami ..cakap je berterus terang..anda sayangkannya .
  Kita perempuan memang macam ini … kalau kita dah syak wasangka kita dah rasa tak aman.Bertenang dulu ..yang penting berfikirlah positif,buat macam biasa..awak tu tengah mengandung jaga kesihatan … mungkin mereka ada perancangan perniagaan.

 219. Outstation tak lama, cuma memang tak ada reason untuk ikut. I lupa nak cakap kami suami isteri dan girlfriend ti semua sama umur. Girl tu pun dah kahwin ada anak tiga. Masa reunion tu pun dia tak bawa husband dia & anak2. Girl tu pun tak nak datang tapi I fikir semua orang bawa keluarga bolehlah berkenalan tapi lain jadinya. Mungkin sebab kekasih lama. Asalnya girl tu dgn husband masa sekolah tapi lepas spm putus & salahkan husband sbb dia dpt gred 2 tapi husband gred 1. Terus tak jumpa. I kawan dgn husband di kolej, masa tu tak ada apa2. So tahu pasal girl ni 15 tahun lepas.lagi Even masa di kolej husband cari girl ni & girl ni memang dah tak nak. Semua I tahu tak ada rahsia antara kami. I encourage dia macam2. Tapi bila after 5 years, i ada jodoh dgn husband i dan after 10 years married kenapa dia nak kacau rumahtangga kami. Kami baru nak bina keluarga kami yang selama ini tak teratur. Sejak husband kerja banyak perkara dapat cover. Walaupun tak semua tapi sedikit2

 220. oh..ini kisah lama lah ni…janganlah pikir bukan bukan,tapi you kena ambil hati suami you dengan lebih lagi.Helicornia … you lebih mengenali suami you.Kalau dia rapat dengan you ..i tak rasa dia sanggup mendua kan you.You tak ada ker kakak ipar atau saudara yang rapat untuk menasihati suami you ..atau pon mungkin you boleh minta tolong kawan you untuk menyamar menalipon girl tu..i tahu kalau you yang talipon sendiri mesti meletup punya.Bersabarlah yang penting janganlah susah hati ,jaga anak dalam kandungan you tu..

 221. korang….aku ni lelaki…kalau kau tanya aku nape nak gi jumpa awek lama takyah bawak
  anak bini….aku takde tujuan lain lah….cakap direct aje….

  kalau pun takde apa…tapi peratusan utk membawa kepada ada sesuatu satu hari nanti
  memang tinggi…rasa2 senang 90%

  bukan nak susah kan hati hang heliC…..tapi langkah pencegahan lagi berkesan dari
  langkah berubat….pasal Curang= Kanser….cell cancer ni dah di bunuh pun dia datang gak lagi….memang susah nak di ubat

  tapi bak kata dia org ni…kene pelan2….jangan sampai cakar mencakar lak….

  ya lah…pandai2 lah adjust…

 222. hmmm…aku lelaki… tak suka kalau perempuan kata ‘lelaki tak boleh dipercaya….’ sebabnya aku juga makhluk tuhan… perempuan juga makhluk tuhan… sama2 ada sifat hamba, sama2 ada sifat lemah kannn.

  Aku pernah terlibat dengan cerita berjumpa kekasih lama…. nak berputik semula.. tapi dengan ugama, ilmu, akal dan timbang rasa. Semua tu aku berjaya hindarkan. Alhamdulillah. Kaum perempuan juga mesti mengambil iktibar kenapa suami boleh jadi demikian. Apakah kerana dia saja2 gatal nak menikah atau main2 saja? Tanya juga apakah kekurangan diri sendiri sehingga suami sanggup buat macam tu? Masa aku terjebak dengan cerita kekasih lama ni… aku ada sebab kukuh kenapa aku jadi macam tu.. apa yang pernah dilakukan oleh isteriku kepada aku. dimana kah kekurangan nya sehingga aku boleh teringatkan kekasih lama. Disebabkan hari dah semakin senja.. maka aku balik kepangkal jalan… dengan kata bahawa.. semua ni tuhan yang bagi… dia kasi kita rasa itu ini… dia bagi kita kesusahan dan kemewahan, dia yang bagi suami dan isteri berjodoh… dia yang bagi kejadian berlaku… sebab apa? sebab dia suruh kita berfikir, nak berfikir kena berilmu, nak berilmu kena mengaji, nak mengaji kena ada guru, nak berguru kena ada keinsafan. Nak keinsafan kena dapat cobaan. Cobaan siapa kasi? Tuhan kasi… Tuhan kasi dengan syarat kita berikhtiar dan brusaha dengan segala kudrat yang ada. Selagi ada tenaga… Nabi pernah meminta kat Tuhan semasa dia nak wafat dia kata lebih kurang begini “janganlah Ya Allah engkau bebankan umatku dengan apa yang tidak terpikul oleh mereka” . Doa Nabi makbul… Tuhan hanya bebankan cobaan kepada sesiapa yang sanggup menghadapi cobaan sahaja. Maknanya Dia tahu siapa kuat dan siapa lemah menghadapi cobaan. Bukankah Dia yang buat kita.. jadi dia kenal sangat kita… So jangan risau.. heliC.. pulangkan segalanya pada kudrat dan Iradat Allah.

  Deep thinking allowed….

 223. kalau ada sifat curang susah….. masa outstation ler nak cari peluang. boleh lps rindu…. lelaki atau perempuan sama aje… keinginan disebabkan kekurangan pada pasangan masing2 menuntut kita berbuat begitu dan menjadi alasan cari yg lain , x kira bekas kekasih ke, atau kekasih baru……ilmu dan iman main peranan….
  Spt kata Arjuna…

 224. helic cintai seseorang sekadarnya saja,krn yg lebih itu unt ALLAH.ALLAH x pernah putuskan cinta dia dgn kita.betul kata Arjuna.sebut AR-RAHIM selalu.kerana ia adalah salah satu asmaulhusna.barang siapa yg selalu menyebutnya i’allah org akan rasa kasih dgn kita.itu jnji allah.Arjuna……….terima kasih kerana ingatkan saya tentang bersyukur.

 225. arjuna…memang camtu….tapi apa tujuan nak gi jumpa ex dan tak mau bawak partner?..

  kau baguslah dapat hindarkan….sampai stage mana?..he he…kalau sampai stage pempuan tu dah bogel depan kau pun dapat hindar aku tabik spring…..

  so aku nye prinsip senang…cegah work for almost all situation…kalau ubat….definitely not for all…

  dan aku ni lain….apa saja salah yang aku buat aku tak penah nak salah kan org…
  selalunya…almost 99% kesalahan kita pasal kita sendiri…bukan org…..kalau org lemah kita bimbing….bukan kita revenge….kalau revenge dan retaliate…jadi lah perang
  saudara….last2 anak2 jadi mangsa..sian dia org…..bila dah 30++ ni aku anggap the cause of living ni not just for me….utk anak2 gak…so kepentingan aku..aku kurang kan

  he he…Salam sume…

 226. kalau sume suami cam ek ele kan bagus………..tapi nak kena masuk 30++ tu yang buat kite sasau dulu.live begin at 40 leh pakai lagi ke????? ye lah…..nape ye nak jmpe X tu.baru baru ni ………..secret admirer sy dulu call sy.mana dpt no phone x tau.kononnya pasal nk wat reunion ujung thn ni.tp bila dah tiap2 ari call sy x jwp pun.suami soh try tny dia nk apa.so jwpnya bini dia x care dia lgsung………sibuk ank je.sy jwp sori u solve ur prob dgn bini u.sy ada byk prob nk handle.rasanya klu bertepuk sblh tgn x kan bbunyi.

 227. pagi ni aku tewas…. aku kirim SMS rindu pada dia… dan dia call bagitau bila nak jumpa…. aku x beri jawapan….. malam tadi seblum main badminton, sempat dia SMS ngan aku, padahal suami aku dok sebelah dia bersembang……. suami aku x joint sebab kaki dia terseliuh…. kemudian aku main bergu campuran ngan dia…. dia hebat beraksi …si dia tunjuk macho, cover aku di belakang….. haruman badan nya masih aku ingat smpai pagi ni… pandangan matanya aku x tahan….

  Si dia selalu cakap, kalau outstation dekat area ni bagi tahu dia, boleh jumpa dan …. biasalah kalau lelaki pempuan dah jmpa….. Mesy. temphari aku bagi jawapan x dpt hadir spy dpt mengelakkan perkara x baik berlaku… aku berjaya,.

  Kekuatan aku ni banyk bergantung kepada cara suami aku melayan aku sebenarnya….
  kata2 sindiran suami kdg2 buat aku geram…. dari dulu … dari awal kawin mcm tu… aku kuat kerana dia, dan aku kalah pun kerana dia gak…. dan aku x kata aku x salah, ilmu dan iman jadi pegangan… sapa buat dosa sendiri tanggong….( tau x per )

  pada helic…. nak ikut suami outstation mungkin langkah kurang bijak…. nanti dikata queen control pulak… tp tengok diri kita sendiri. apa yang kurang…. apa kita dah buat pada suami…. pd keluarga dia hingga timbul nak jumpa x gf …. kak aida mungkin tak pandai bagi nasihat… sbab kak aida sendiri sedang tenggelam timbul…

  Semoga Allah SWT selamatkan keluarga kita… AMIN

 228. penyu..takde bagus nye…what i m trying to say is…aku sama gak kut kalau berada
  di situasi yang sama…so apa apa hal..aku elak situasi yang sebegitu…i.e. gi jumpa ex lah…gi kuar dgn awek lah apa lah….pasal kalau dah kuar tu..aku tak tau aku leh control ke tak….dah lah iman cetek kan….

  dan aku sendiri praktikkan apa aku nak buat kat luar aku mesti nak ajak bini sekali…
  kecuali jamming lah..dia tak nak ikut..bosan katanye..he he

 229. Arjuna …. ko ni malam malam baru ada ….. pukul berapa kau tidor…aku bersetuju dengan post ko…umur ko berapa …. ?

 230. biasala,i pun kena ada satu laki ni dia suka pompuan tembam,laki tu duda,dia tackle isteri i,last-last dapat.suatu hari dia pg ofis isteri i,masa tu isteri i overtime habis dia kerjakan isteri i,i buat2 x kesah je
  nak buat camana laki tu dah kerjakan dia,buat apa nak dipikirkan buat2 x tahu je

 231. kak aida, naz setuju ngan ayat ….”apa dah buat pd keluarga dia hingga suami nak jumpa x”……

  sometimes sebab tekanan yang berpanjangan, timbul perasaan sakit hati, benci dan nak lari dari masalah………

  tambahan lagi bila ada pula yang sudi mendengar , ….dan lagi, yang sudi itu pulak pernah singgah di hati………..

  tenggelam timbul tak apa, jangan tenggelam terus!

 232. yang dah jumpa tu..alhamdulilah…

  yang terus tenggelam tak timbul2 tu – Inna lillahi wainna illaihi rajiuun.”

  ( smbil2 ngeleng pale)

 233. nazrida,, kalau kak aida lemas tenggelam, panggil ek ele bagi CPR… kalau x bangun gak empok dengan CPU.. heee

 234. amboi nida…ye lah…dia lemas aku cpr…pastu aku buat2 lemas dia cpr lak..pastu dia
  lemas balik aku cpr lak…pastu aku lemas dia cpr lak…ini ke korang nak dengar
  kan…he he

  sebenarnya…tak yah cpr….aku bukak satu butang baju aje…jaga terbuntang sume org…temasuk yang lelaki2 sekali…h aha ha ha

  mata kecik je ni ngantuk

 235. penyu, cinta tak boleh dua tu kata bijak pandai ugama kita. Cuma bagi kita yang jenis bawahan ni cukup untuk mnegatakan cinta manusia tak serupa cinta tuhan. Cinta manusia tu bersifat sementara. Cinta tuhan selama2. Adalah sangat baikkalau kita dapat sandarkan cinta pada manusia kepada tikan cinta pada tuhan. Bagaimana sayang kita pada manusia sayang lagi tuhan kat kita hambanya. Kalau sanggup bersengkang mata dan berkorban untuk cinta manusia.. apa pulak nak dibuat untuk membuktikan cinta pada tuhan. Sure kena lebih lagi kannn…

  ek ele… kalau nakjumpa ex boleh tapi kena tau batas arr… kalau nak bawak partner lagi boleh. ..haha..

  Stage mana? haha.. alhamdulillah… walau sampai stage final aku masih takut dan ingatkan tuhan…. tuhan sayang aku.. Dia dah selamatkan aku selama ini…Amin moga2 dia sayang aku dan hindar aku dari terjebak…ek ele.. jawapan utk ko…aku cuma boleh kata “Adehhhh….”

 236. kebayan… aku siang kerja… malam baru free…. aku tido tak ikut jam… hehe… umur aku 40++.. pueh ? hahaha

 237. apa2 pun “Selamat Hari Bapa” untuk semua bapa2 di atas….semoga menjadi bapa yang penyanyang dan prihatin……muaahhhh

 238. Aku seboleh boleh tak nak jumpa kekasih lama …. biarlah segala nya berkubur,Tapi hari hari pergi jogging selalu jumpa dengan ada bekas penyanyi itu …air muka dia bersih aja ..aku dengar dia selalu jadi bilal suka tengok dia …

 239. aida…aku umur 38thn…tarihk lahir aku hari merdeka…he he…aku ni lagi satu…tak suka
  lah suruk itu ini..kau tanya aku jawab..kau tanya aku jawab….

  tapi mintak maaf lah…selain reunion party ramai2…i dont see any other reason kenapa
  nak jumpa ex….memang ada terror ada tak terror tahan iman….tapi sekarang kita
  cite pasal reason….PASAL apa nak jumpa??????….

  takpo…he he…minum kopi dulu….

 240. kebayan… aku teringat kekasih lama pagi ni… bekas banduan…. semoga dia bahagia dengan isteri dan anak2 …. semoga Allah swt selamatkannya..

 241. ek ele… kau muda lagi lah,, kau kena panggil aku kak aida.. OK. kau lahir 31 Ogos ye.. kak aida lahir 31 Julai 65…

 242. aku lagi senior dari korang tau….kak long nie…

  ek ele….lagi 2 thn kau masuk dlm kategori…..life begin at 40….
  banyak dugaan tau…..jgn terbalik iman sudah….

 243. Ek ele … buat apa nak reunion.. reunion ni…fizikal masing masing dah berubah …tak selero dah nak tengok..

 244. saya tak amik pot tu kak long pasal life begin at 40 tu…my life began when i was born..
  i cherish every moment in my life….so the next best part in my life beside of being
  born into the world is when i was married at the age of 23…that was where i felt i
  have started the next stage of my life…..and I foresee that i do not wish to go into
  another stage of my life without having my existing family beside me.

  elemek…cakap omputeh lak den…ha ha ha

 245. ek ele….
  memang la life begin when you were born……married and having family beside u…
  but…..life yg ni lain…..setiap manusia pasti akan diuji oleh allah…..bila…
  bagaimana….dgn siapa..berapa lama….bla..bla..bla….pasti akan datang….
  hanya keimanan dan ketaqwaan penentu segalanya….

  ini pendapat kak long yg hina..je…yg dah byk melihat…mendengar
  ….membaca…terbaca… diberitahu…dan…. dah mengalaminya sendiri….
  ek ele jangan terasa hati plak…Akak tau…ek ele suami yg baik…penyayang..bertanggung jawab..sayang kat
  anak bini..tapi kan…. selalunya org yg mcm ni la yg suka sgt
  tuhan tu nak uji…..
  jangan mare….terlebih cakap sikit je….hehehe

 246. elemek jeng jeng jeng..kak long nak uji saya ye…ha ha…takpe kak long..saya
  ni happy go lucky..org ckap lah apa pun….saya tak amik hati nye….amik pedal je
  he he sedap tu

 247. kak kamariah, ek ele, betul sangat2 tu…………PERCAYALAH ek ele!

  ….melihat, mendengar dan akhirnya mengalami sendiri! hanya kekuatan iman yang akan menjadi penghadang…..tapi kalau pun tersungkur, bila bangun kembali akan lebih kuat dari sebelumnya…. terutama kepada suami yang penyayang mcm ek ele ni…he he

 248. Well, thank you for u all punya advise. Yelah tak semua perkara saya dapat ceritakan. Ada juga yang menyimpang sikit tapi takpe. Memang tak ada apa2 bisness between them. Husband i tak pernah cari lagi that girl, last lebih kurang tahun 94 atau 95. Cuma masa 18 Mei 08 tulah baru terjumpa semula setelah saya suruh husband pujuk dia datang. Purpose untuk berkenalan dgn family masing2. I try to open minded. Start dari tu barulah everyday husband receive sms. Tapi biasa2 saja. Tanya dah makan, dah balik, ot ke, macam u ni laki i sbb i asyik sms, kat mana sekarang? Itu yang i tahu itu pun husband beritahu. So, satu hari that girl tanya ot sabtu sampai kul berapa, i ingat husband tak reply (about 3 weeks ago), jadi i ingat i cuma nak reply sms tu tapi dgn ayat selamat supaya husband i tak marah kalau tahu pun. Cuma sekali sahaja i reply dgn berkata “Ni saya, kami dah lama balik. Husband kat toilet.” Itu aje. Tujuan at least that girl tu tahu yang i sbg wife tahu dia contact husband i. Sbb tu sblm ni saya cerita saya dah kena naik tangan dgn husband & kena warning. Mmg masa tu saya geram, husband tak ada apa2 dgn girl tu tapi i tetap kena. Dia tahu sbb esoknya that girl tu forward sms tu pada husband i balik & tanya ni apa cerita ni? Dr ayat dia mcm dia wife & i org ke3. Seterusnya sms yg selepas tu saya baca ayat dia dah lain. I sayang u tapi suami org… Kenapa u tak delete sms i supaya wife u tak syak, husband i tak jadi masalah, ni no tel yg lagi satu ke? dll. Kenapa dia panggil i yang lagi satu. I ni ke yg kacau dia? Husband i memang tak nak sorok2, saja biarkan sms tu utk i baca. Dua hari lepas tu husband i nasihat taht girl to stop. Fikir keluarga & that girl minta maaf banyak2. Cuma dah seminggu lebih ni husband i dah tak tentu arah, Dia terasa serba salah, sayang lagi & teringat2 kisah lama sbb memang girl ni 1st lover. Maklumlah dulu bercinta masa sekolah semuanya yg indah mana ada masalah2 hidup ni? Husband sblm ni mmg ada cakap kalau that girl janda dia akan kahwin tp sbb bini org taklah. Smlm balik outstation dia cakap jgn buat atau cakap atau bertanya apa2 pasal that girl. Hati panas. Dia tak jumpa pun, i memang dah terbaca dia dah arrange nak jumpa & nak cium maybe dia bergurau dgn girl tu. Jadi sblm dia jumpa i sms i cuma tawakkal pada tuhan jgn apa2 terjadi. Husband kata sekarang dia tgh confuse nak jadi baik ke, (sbb dia sentiasa ingatkan diri dia itu bini org) atau dia nak teruskan dgn girl tu. Dia minta i terima & layan dia seperti biasa sbb masa dia confuse nanti dia akan pilih continue dgn girl tu kalau i sebut2 lagi. Memang hati i terguris tapi memang i tak banyak cakap pun & i cuma boleh bersabar. Apa yg i nampak, i kena macam biasa & byk2 bersabar. I tak boleh ambil tahu that girl ada contact ke, sms ke, cuma wait & see. Masa dia tgh confuse ni i jgn kacau nanti salah pilih simpang katanya. Dan dia masih ucap dia nak kahwin kalau that girl janda sbb teringat cinta dulu tak kesampaian. Macam tak habis. That girl tu kalau kahwin dgn husband i barulah tahu apa tu cinta. Sekarang dia tak nampak apa2 contoh kesusahan yg kami tanggung sbb dia nampak cinta yg indah saja. Kalau sblm ni bergaduh kerana duit sbb bayar 2 biji kereta yg kena tarik, 1 biji baru beli sbb susah tak ada kereta, byr 2 biji rumah, hutng personal loan, semuanya rm4500++ & atas nama saya sbb nama dia black list. Gaduh kadang sbb dulu tak kasi byr. Tapi saya pening tiap2 hari bank telefon. Itu pun dah lebih gaji saya dan tak termasuk duit dapur, susu, pampers, penjaga anak2, elektrik air, minyak kereta, balik kg dll. Saya memang bekerja sungguh2 sbb tanggunggan ni saya tanggung, cuma sekarang bila dia baru kerja ni ringan sikit beban. Itu pun dia ada cakap maybe nak berenti kalau ada apa2 peluang berniaga yg baik. Saya doa semua ni saya dapat tahan lagi. Saya sayang suami & keluarga & saya tahun syurga di bawah tapak kaki suami. Walau macamana pun saya tak nafikan dia baik & saya cuma pertahankan rumah saya.

 249. Helicornia …saya agak hairan ye … suami awak tak ada pulak nak sorok sorok telefon dia.Kalau org tengah bercinta dia mesti nak sorok sorok telifon takut terutamanya isterinya baca.Dari pada cerita awak ni,saya rasa suami awak maseh ada pertimbangan dan girl tu maseh dalam ikatan perkahwinan.Kalau suami kita baik dan kita tak nampak pun perubahan dalam sikapnya ..insyaalah tiada apa apa yang berlaku.Tapi kalau kita nampak akan perubahan dalam dirinya ,nampak dia marah marah dan seolah olah menjauhkan diri dari kita ,itu makna kita dah tiada dalam hatinya.So … nasihat saya ,luangkan lebih masa berdua duan dengan suami.Jangan suka baca sms suami nanti susah hati … just buat tak tahu … heli..percayalah lagi you ambil tahu pasal suami you…lagi jiwa you tak tenteram.Berserah sajalah pada tuhan ….

 250. as’um…kak herlicornia,
  Kesiannya akak sbb suami buat akak mcm tue.Lelaki mmg,makin kita sindir2 makin dia rasa tcabar,makin kita wat sporting lagi dia berani maju kedepan,makin kita control lagi pandai dia buat helah…pendek kata,kalu dia da nak,susah nak halang sbb kuasa talak atas dia,kita ni kena taat….apapun,mgkin anak2 bule jadi org tengah kalu x pun mentua atau ipar duai tlg nasiharkan sikit.
  Pd pandangan saya,baik akak ajak dia bbincang dari ati ke ati,tanya dia…nak hub suami isteri mcm mana juga,tanya dia still nak teruskan hub dgn minah tue ker?kalu jawapan dia lebih kesitu…tpaksalah akak terima,laki akak suka bini org…..kalu dia kata syg rtangga dgn akak,1 syarat tukar phone numb,juga plg penting selalu bdoa krn doa ibu2 ni mudah diterima,bacalah ayat2 yg bule mbuatkan suami stsa ingat r/tangga,anak2..kita ni kan islam….
  kedua,jumpa minah perosak rtangga org tue…..ckp kat dia,nak sgt kat laki aku pasal laki ko x mampu bg ko puas ker?apa kata kalu aku kacau rtangga ko pulak?sedar2 lah ko da ada anak 3….kalu bule bawa mak mentua ke,ipar duai ker yg mulut dia lancang sikit bule tlg akak sound mangkuk ayun tue…hehehe…geram
  ke3,kalu suami akak marah akak,jgn mgalah…..selama ni pun akak byk bantu …da lah x mampu ada hati nak mduakan akak…akak bg kata 2 jer kat laki akak tue..tegas sikit & jgn sekali2 tunjuk kat laki akak,akak ni lemah…kalu dia lempang akak,p lah balai polis buat report,tengok dia berani x sepak akak lagi……
  insyaallah…laki akak akan fikir panjang kalu betul lah dia nak sgt2 kat bini org yg gatal tue….
  terakhir,jgn lupa bgtau laki kpd betina gatal tue,suh laki dia ajar dia cukup2. Wat keje jgn separuh2,berabis2an baru suami akak ingat spi mati,betina tue pun sama,kalu bule jeruk muka dia,jeruk dgn asid…biar x mgatal lagi…..
  tpulanglah pd akak kalu nak dengar nasihat saya…..apapun,take care,jgn susah hati & sabar hadapi sume ni sbb kita x tau apa dugaan dariNya yg seterusnya…..

 251. Sebenarnya … bila suami kita dilamun cinta ,kita dapat melihat perubahan sikapnya .Yang ketara dia akan berlaku dingin dengan isterinya.Bila menonton tv mata nya kosong memandang kehadapan seolah olah fikirannya melayang jauh.Selalu termenung.Dan yang paling teruk ..sedang tidur mengigau memanggil nama …minah ke..siti ke….liza ke ….

 252. kebayan…itulah taktik suami heli…nak tunjuk pada heli bahawasanya bukan
  dia yg cari pompuan tu..tapi sebaliknya…dan dia nak tengok apa yg akan heli
  buat…kalau line clear…mesti on punya…(maaf heli) tapi nampaknya heli
  ni sabar org nya…Penghujung cerita,.. heli x menafikan yang suami dia baik….
  ha..tu dia kebayan..bab ni yg aku suka sgt…..suami kau pun baik kan kebayan..
  suami akak pun baik sgt2…bertanggung jawab!!!….masalahnya disini…sifat
  terpuji suami2 kita ni lah yg buat pompuan2 kat luar tu tergoda…siapa x suka
  kalau dapat layanan dan perhatian macamtu…dari simpati akhirnya jatuh hati.
  Kepada Heli…byk kan bersabar….suami u baik..tu yg penting…mudah nak
  kembalikan dia kepangkal jalan…tapi u kena buat perubahan…
  perbaiki kelemahan u mana yang patut.. cuba cari apa kelebihan yg ada
  kat pompuan tu yg buat suami u tu angau sgt2…..fight back…tawan hati suami u
  semula…masih belum terlambat..siapa x sayang suami kan…..sempena hari bapa
  ni u buat lah sesuatu yg istimewa utk dia….mcm kata kebayan…spend time
  berdua duan dgn dia ke…..u pikir lah sendiri…be creative….

 253. Kisah rumah tangga ini memang seronok di dengar, di kaji dan di teladani. Setiap sesutau kejadian yang menimpa orang lain dan pada masa yang sama menjadi hikmah pada yang lain. Apabila kita yang sedang menempuhi dugaan ini kita rasa seperti dunia nak kiamat tetapi pada masa yang sama kita merasa bahawa ada kehidupan lain yang sedang menanti kita.

  Walau apa pun kita lalui dan hadapi yang pastinya kita mesti tabah dan redha. Cakap adalah lebih senang dari melakukannya tetapi apabila kita berusaha melakukannya maka banyaklah yang kita pelajari ketika melakukanya. Besedialah memaafkan kesalahan dan banyakkkan bersedekah kerana ia membentuk jiwa yang tenang.

  Kita sebenarnya adalah mahluk yang sangat lemah, tiada daya dan tiada upaya melainkan dengan pertolongan ALLAH s.w.t. . Saya teringatkan suatu kisah di mana nabi Ibrahim diuji oleh Allah s.w.t ketika malaikat jibril memberitahunya supaya menyembelih anaknya. Menangis dan sedih sungguh nabi ibrahim kerana ujian tersebut adalah yang paling hebat dalam hidupnya. Maka Jibril pun berkata, ingatkan ketika engkau melewati sebuah negeri lalu kau berdoa supaya ALLAH s..w.t menurunkan azab seksa pada satu kaum yang pada fikiranmu telah melakukan dosa, maksiat dan kesesatan, lalu Allah s.w.t makbulkan walhal Allah s.w.t tidak sekali-kali akan berbuat sedemikian kerana kaum tersebut masih lagi boleh bertaubat dan sesungguhnya ALLAH s.w.t akan sentiasa menerima taubat manusia,! Maka menangislah nabi ibrahim memohon petunjuk ALLAH s.w.t. lalu di wahyukan supaya anaknya di gantikan dengan seekor kibas. Allah s.w.t. maha pengampun, maha penyayang, maha mengetahui dan maha bijaksana. Kita manusia biasa….kita muhasabah diri….mohon petunjuk ALLAH s.w.t……perjalalanan kita menuju kepadNYA.

 254. kebayan…citer akak ni kompleks sikit…betul…x tipu…nak buat karangan mesti panjang…x larat akak…ko nak baca pun x paham nanti…kedik sgt ni….
  kalau kau sudi….jom kita sembang2 kat yahoo messgr….ni email address akak…

  ninie4u@yahoo.com

  nanti akak citer sumer….boleh kita tukar2 idea…nak kasi kau petua sekali….

 255. raCash69, betul, tiada daya selain pertolongan Allah.

  AKu saja nak menambahkan pandanganku yang kian kabur ni….

  MEmang cinta pertama sukar dilupakan, lelaki pmpuan sama sahaja. Bila dalam keadaan angau, sukar untuk bertindak dan berfikir secara logik…

  bila tengok tv, hanya tengok tv aje tapi fikiran melayang……kekadang panggil bini tersasul panggil nama gfrend/boypren, ha tu kira tahap parah!

  SMS akan delete sebelum pulang kerja, atau tinggalkan yang tak mencurigakan supaya trust bini/laki tu tak hilang! Dingin bila di tempat tidur, kalau dulu bukan main rancak tetapi bila dah angau lebih2 lagi dah pernah berjumpa tu, mulalah membanding2kan ,… apalagi kalau pmpuan/lelaki tu adalah “cinta setengah mati” tentu merasa pasangan masing2 kurang aje….tidak lagi sempurna!

  Biar baik macamana suami/pmpuan tu, bila dah bercinta balik especially lepas kawin ni, angaunya melebihi anak remaja…mak oiii!!

  Tapi perubahan sikap memang ada, dan bagi isteri/suami tetap akan dapat merasa perubahan sikap tu…..

  Cuma, suami/isteri yang baik tidak akan berterusan berada dalam keadaan tu, ada masanya mereka juga hendak ‘normal’ kembali, walaupun pahit – disinilah isteri/suami memain peranan besar!

 256. Nida…macam sajak lah……bende sedap memang camana pun akan sedap…tapi
  gula pun sedap…bila berlebihan jadi racun….camtu lah kira2 nya..sebab tu seboleh
  mungkin kita ikut undang2…

 257. Tanah yang kering, kontang dan kosong dan melalui kemarau yang panjang…….Maka apabila hujan turun…maka berkatalah manusia…rahmat ALLAH tu….kemudian hujan turun lagi dengan lebatnya sehingga banjir/bah besar….orang akan berkata bala dari ALLAH s.w.t. tu…

  Rahmat ALLAH s.w.t. sering di salah tafsirkan….jika hujan yang lebat tadi membawa banjir/bah tetapi selepas banjir itu maka pohon-pohon pun mula tumbuh menghijau dan menghasilkan buahan, bijiran, sayuran dan rezeki kepada kita dan kita bersyukur..maka itulah nikmat dari rahmat ALLAH s.w.t.

 258. yes..kamariah i add u jugak…

  to all.. kita sebenarnya tak boleh merubah orang….kita boleh merubah diri sendiri je..

  nak ubah diri tu yang susah sangat… terpaksa terima apa saja yang datang dan pergi…

  perempuan atau lelaki bila lihat pasangan berubah.. cuba fikir sendiri… apa masalah dengan aku… bukan kata apa masalah dengan suami/isteri aku. Bau badan, tak pandai sepit, sambillewa sahaja, tak bertenaga, tak dapat layan dengan betul, dah bertahun2 kawen tapi tak tau apa kehendak suami/isteri baik di luar bilik tidor maupun dalam bilik tidur…tak paham bila isteri/suami letih… kan banyak masalah akan timbul dari pekara2 cam tu… lelaki berubah.. perempuan menggelabah apasal… sama juga dengan perempuan bila2 bleh berubah… berubah jadi hantu boleh.. jadi malaikat pun boleh.

 259. mana2 recent comment arjuna ade…. byk ilmu dapat… dan boleh dimanfaatkan…
  dpt kawan2 yng berilmu dan kongsi bersama… byk pahala …..

 260. kadang tu sengaja tak nak paham arjuna, sbb lelaki ni kalau dah kawin ngan bini dia, perasan yang sepanjang masa tu dia hensem aje! he he

 261. aida,insyaalah.. mana2 yang kurang tolong tambahkan… yang tlebih tolong kurangkan.. almaklum..kita ni manusia kan…

  nazrida, mmg betul sebelumkawen dan selepas kawen lain sangat. Klau lelaki macam lelaki punya perangai. Perempuan pun sma juga. Cth Lelaki kalau dah kawen duduk rumah asyik tak pakai baju je…. yang perempuan asyik bekemban je..takpun pakai tshirt lusuh takpun kain batik masam. Lagi kalau lelaki mandi sehari sekali saja, tu pun kadang2, ada yang 2 hari sekali mandi pun ada juga tu pun mandi wajib. Yang perempuan pulak pad yang dah digunakan tu diletakkan merata2.. main buang je dalam bilik air… Cerita lain pulak.. perempuan kalau masa anak dara suara lembut lemah gemalai, dan berkahwin beranak pinak, suara mengalah kan halilintar… pang..pang…jiran tau je apa yang dibeleterkan.. Yang lelaki pulak kalau dulubelomkawen merengek2 banyak berbual buat joke itu ini.. dah kawen dok diam2 baca paper atau tengok tv atas sofa.. tak bercakap2 dah…. yennadey… apasal jadi gitu ekk…

 262. woit arjuna…makin pedas….he he…aku kat umah suar pendek siot..sexy…bini pun
  sexy….tapi lately bini takleh sexy sangat dah…anak jantan dah form 1..kene malu sikit….lagi satu…kalau kemban dgn kain batik potong stim…tapi kalau dgn towel..alamat den kejar bini den…ha ha…

  tapi point arjuna tu betul….jangan ambil lewa je bende2 camni….point penting tu…demi
  kebahgiaan rumah tangga….

 263. sepatutnya keluarga belah isteri seharusnya salahkan anak meraka,,,,,senag saya cakap kurang cerdik larr…nak apew lagi semua sudah ada,,,,kemaruk nak BATANG minta jek HALAL,,,ini nak yang HARAM gak,,,daripada sapat pahala terus jadi dosa,,kan xcerdik tu…..kata pegangan agama kuat,,,ono macam xtau haran dengan halal,,,xtau dosa pahala…..pelik2

 264. Nak pakai seksi dalam rumah tak siapa larang. Nak pakai bikini pun pakailah… yang lelaki nak pakai stokin saja pun pakailah… kalau tak malu dengan malaikat.

  kalaulah aku ni malaikat yang ditugaskan duduk rumah orang2yang seksi ni… aku pun cabut… nak tau apasal… kan malaikat tu kena bawa report kat Allah Taala hari2…
  dan pulak Malaikat tu tadak nafsu, baik yaamat… camni dia tulis present kat Allah Taala

  ” Ya Allah Ya Tuhanku, Yang Maha Mulia Maha Bijaksana, Maha Pengasih Lagi Penyayang, Engkaulah Tuhan tadbir sekelian Alam… laporanku.. Ya Allah… Mamat dan Isterinya asyik berbogel ja hari ni..tengok tv tak habis2, anak2 dia semua tak sembahyang, Nama Mu ya Tuhan sikit pun dia tak puji hari ni.”

  Amacam laporan tu…? Cantik kannn laporan tu hari2 macam tu… Tuhan simpan dalam DVD… Mati sok dia buka balik… tayang pakai digital Projektor kat Padang Mahsyar… Ambik ko… tengok balik video ko tu… haha… tergolak den ramai2 nengok boleng2 semuanya. Tapi cemana nak ketawa2 tengok DVD tu…. aku pun peluh dah sampai kat hidung dah ni makin tengelam…. Adussss….

 265. arjuna..sblm g kerja balik kerja sblm tido kalu booring time free aku mesti baca comment ko..rs bermakna idup ni..ko cam tau2 je semua masalah manusia dlm dunia ni kan…istimewanya ko arjuna…kalu ko lemah semangat cendawan plak dah lama tak jatuh cinta…IDUP ARJUNAKU….

 266. hahaha…agaknya sama ngan cendawan kelintit kering tu kot…..ada ape….kat dalam ramuan ladys herbs gold tu….ada tulis kat botol tuuuu…hahaha….(maap ye.cendawan kelememe)

 267. dah tak pasal2 plak engkorang tahu banyak nama cendawan kan…cendawan kelememe adalah sjenis cendawan yg banyak air tau sbb dia tumbuh melata musim ujan jeee…aku mmg mamai tahap kronik pada comment2 si arjuna…anyway..arjuna bahagialah dikau bersama pasanganmu untuk seribu tahun lagi..AMINNNNNN

 268. I x pernah rasa risau if my wife were to be curang.. coz i have nothing to lose.. at the end the losing party is the one who curang… sedih mungkin ade but maybe not for long.. i’ll always think positively

 269. cendawan oh cendawan…. takmungkin hidup sampai seribu tahun… seribu saat mungkin, seribu minit mungkin, seribu jam mungkin, seriu hari pun mungkin. Tapikan seribu tahun nampaknya tak bolehlah.

  Semua alat2 pancaindera ditubuh ni makin meragam… so taklama lagi akan pupus.
  Teringat juga pesanan orang2 tua… tentang berlalunya masa muda, tibanya masa tua perasan atau tidak semua akan berlaku pada setiap kita salah satu pelahan2 akan terjadi:
  Mata makin kabur,
  gigi kian gugur,
  kulit akan kendur
  tu lah tandanya dah hampir kekubur…

  tapi sebelum kekubur tu…sebelum kulit kendur tu, sebelum mata kabur tu… haaaa… banyak bakti kena tabur….

 270. Nazrida. manade sembunyi, 440 petang tu aku sibuk kerja arr.. mana bleh masa kerja main blog… displin kena jaga arr.. baru kakitangan boleh buat tauladan.

 271. bila suami aku meratap seperti budak kecil kehilangan ibu… menyalahkan diri kerana x dapat membahagiakan aku, memanggil2 maknya.. sambil menumbuk2 dinding kamar…… siapa lagi kalau bukan isteri yang curang ni memujuk…aku peluk erat dan mengurut2 dadanya, aku usap rambutnya .aku genggam erat tangannya supaya diberi kekuatan lagi, sambil berbisik kepadanya dengan nada teresak2… sabar bang… Tuhan memang menduga kita……. keadaan ketika itu sangat kritikal dan aku tidak bersedia di ‘lepaskan’ malam tadi….. rupanya Tuan masih beri peluang kepada kami ….

  Pagi ini, aku ajak suamiku minum bersama diluar… aku lihat matanya masih merah ….
  dan ketika nota ini dicurahkan di sini…. x siapa tahu hanya aku seorang aje di pejabat…. airmata jadi teman… Aku sayang keluarga aku…
  Berikan aku kekuatan lagi YA ALLAH …..

 272. ek ele, aku byk keje nk siapkan sekarang sbb tu tak dapat nk komen bebyk kat sini…he he…

  aida – tabahkan hati.

 273. Syabas dan alhamdulillah banyak2 Aida…. kamu masih ada kekuatan, keluarga kamu masih dirahmatiNya…

 274. gua tanak bnyk komen arrr tp pada gurlz atau wife2 n janda gersang bole kontek gua k0177087820nama harris

 275. DO WE NEED COMENTS OR MEMBERS LIKE HARRIS,,yg mau yg GERSANG.OWNER OR MODERATOR PLEASE DO SOMETHING ABOUT THIS,.. jangan biarkan dosa bermula dari sini

 276. ishare2learn, ek ele – sbb tu laki aku PANGGG aku sekali sbb tk nak aku lepak kat sini, dia kata komen2 kat sini semakin 21XXXX……….hu hu hu

 277. hi kak aida, kebayan….ape khabar? semoga sihat….ek ele, arjuna, ishare2learn, kiranto..pe khabar? moga sihat korang sume…

 278. sian aida….macam drama ni aida….aku ni org sedih2 asik nak bergurau aje kan…
  sorry ye….

  kengkadang macam2 kisah hidup kita yang kita tak tau sama ada nak kasi tau org ke
  tak kan….

  suspen2

 279. Hi Nida….aku sihat…tapi sakit badan siot….hari sabtu bowling tournament office aku ni..mampus 3 game rasa nak tercabut tangan….dah lah main bowling 5 tahun sekali..

 280. alhamdulillah ida,sihat ,,masih bole jalan ,makan dan berfikir waras ,cian u ke PANGGG klu pipi tu masih sakit suruh Hb cayang n cium balik..pucuk pangkal kita ,,,,mutual respect and bole terima pandang org lain.klu yg elok buat paduan yg buruk sempadan,,,betul TAK??

 281. aku entah lah…kira maintain dalam 110-130 camtu lah point satu game…tapi memang tak stim langsung lah main bowling ni….letih berat amat bola

 282. tu lah…sebenarnya aku betul2 tensen kadang2 mengenangkan nak join 40s club in 2
  years time ni…..adus…..sekarang aku bergiat betul jog dan buat sit up exercise…
  other than that aku main music weekend…

 283. ek..ele… umur meningkat tak pe… dont wory.. buat macam pelari 100 meter tu… makin dekat dengan garisan penamat makin laju…. haha..

 284. Salam pada semua….
  maafkan saya kerana ingin berkongsi masalah disini…
  harap ada yg sudi mendengar dan memberi pendapat….
  saya baru mengikuti forum ni…dan rasanya dah lama, saya simpan rahsia ni dalam diri saya sendiri…tapi rasanya dah tak sanggup lagi saya simpan sendirian…
  kenapa malang sangat nasib saya ni….mungkin ini semua dugaan tuhan pada saya…
  tapi terus terang saya katakan , saya tak kuat menerima dugaan seperti ini…
  tentu lelaki yg bernama suami tak mau ini terjadi pada mereka (isteri curang) tapi inilah yg terjadi pd saya…

  kami tiada masalah keluarga dan tiada yg kurang dalam hidup berumahtangga…
  perbuatan isteri saya, sya ketahui secara tak sengaja dan melalui sms2 yg tak perlu dinyatakan disini…
  mereka terlanjur…
  malangnya terlanjur pada satu hari sebelum ulangtahun perkahwinan kami …yg tentunya tarikh yg sungguh bermakna bg saya…
  dipendekkan cerita….saya memaafkannya..
  namaun begitu saya sehingga kini terus tertekan…
  adakah tindakan saya memaafkan dan menerima isteri kembali di kira sebagai “dayus”
  setelah beliau benar2 insaf dengan ketelanjuran nya….

  kadang2 saya rasa hidup saya ini begitu kosong sekali….

  • aslkm…

   hanya satu saja jalan penyelesaiannya…maafkan diri sendiri…kita selalu tlupa dgn “diri” sendiri.

 285. Saudaraku temsi,

  Sabarlah meniti ujian ini, tindakan memaafkannya adalah sangat mulia, selebihnya mohonlah petunjuk dari ALLAH s.w.t. . Semoga isteri anda insaf dan bertaubat atas kelemahannya dan mendapat petunjuk dan hidayah dari ALLAH s.w.t. Kita sebagai manusia memanglah susah untuk menerima perkara sebini tetapi percayalah, dunai ini di penuhi oleh manusia-manusia yang lalai. Sebaik-baiknya bimbinglah isteri anda kerana yang di nilai ialah hatinya bukan kesilapan yang telah di lakukan. Semoga nada mendapat keberkatan dari Allah s.w.t. dan mohonlah petunjuk dariNYA.

 286. sudah lama jie tak kesini. Sekali kesini berjumpa pula kisah seperti temsi. Kesedihan melanda hati jie kerana jie juga dapat tahu suami buat hal ketika tarikh hampir bersalin. Setiap kali mengingati birthday anak, mesti jie ingat… memang susah temsi, walaupun jie lain jantina, jie akui kita semua punya hati dan perasaan. Betul tak.

  Menerimanya kembali setelah dia bertaubah adalah pekara paling mulia temsi buat. Jangan dikira kata org… dayus dan sebagainya. Yang penting isteri ingin berubah. Dan dia juga perlu berusaha dapatkan kepercayaan temsi kembali……..

  Susah… hanya kita yang sebut susah dan syaitan amat menyukainya bila kita sebut ia susah. kerana setan dapat runtuhkan satu lagi rumah tangga…. tepuk tanggan lah dia

  Temsi, ini merupakan cara jie untuk jie percaya kembali suami jie. Yang sudah itu sudah…. Yang depan masih belum kita ketahui. Masih banyak story yang depan. Yang keliling kita, mereka ada story masing2. Crisis mereka sama macam kita cuma berlainan cara hadapi. Kalau kita ikut cakap orang, kita tak kemana. Kita kena pikir dahulu untuk diri kita…

  Life is short, so janganlah bersedih hati. Gumbiralah selagi boleh. Ingati lah Allah selalu. Jika bersedih, mengadu pada Allah. Dia lebih mengetahui hati kita sebenarnya. Pinta dapaNya. Jangan penat meminta. Allah suka ….permintaan yang baik

  Yang lepas… sejarah, untuk kita fahami. Bukan tangisi. Pikir kembali muhasabah. Berbincang dgn isteri jika dia ingin berubah….

  Jie berbicara from my point of view, dari pengalaman sendiri. I still have ups and downs, but that is life….. means I am still alife…..

 287. jika isteri tidak curang (sebab tiada bukti kukuh) sebab sms dia delete..just log nama yang dia sms tu ada…dan nama org tu je kerap keluar dan tido sorok hs..g toilet pun bawak hs.. cmne nak ckp tu ye…

  penat nasihat dan last skali minggu lepas..saya dihamun kerana jawapan akhirnya adalah “suka hati aku la nak sms dgn siapa..kengkawan aku”

  bila ckp pasal agama je…dia beritau…”aku suka idup mcm ni..bebas..nak kawan and nak sms dgn siapa pun blh”

  apa pendapat kengkawan…

  perlukah saya nasihat lagi atau dia mmg tak makan nasihat lagi..

  FYI..sikit pun takkan saya tinggalkan dia (macam yang dia minta) dan saya sedia maafkan dia walau apa pun dia dah buat.

 288. dah bagi sblm ni…jika bagi skrg ni mau kena hamun lagi…family pun dah nasihat..but mcm tak jln…

  ntahla…mmg saya sygkan dia tak terkata…maybe Allah je yang tahu..

 289. opera,
  u have make up ur mind,,,so do u actually need advise from us,,klu dia berzina and u tau and u ta lepas dia u tanggung dosa dia ,,klu tidak curang then u kena la lebih tegas,,klu aku jahat dan tahu polis sayang kat aku giler punya sayang,,aku ta takut buat salah..sure dia lepas kan aku,,but klu kita tahu wujudnya ALLAH,,kita takut kat dia ,,insyaallah kita takut la buat la kerja tu
  reality is diffucult to swallow but if u have to do it,,you have to do it,,not for ur sake but for your children,,,jgn ajar anak kita cara is3 u itu cara yg betul,,berdiam dan biarkan tandanya kita ajar anak2 kita yg kita terima perbuatan itu

 290. ini nasihat yang tak bertauliah sikit….apa kata main tarik tali sikit…agaknye dia tahu
  yang apa pun dia buat you akan sayang dia tanpa batasan…..apa kata longgar kan
  sikit sayang you tu (physical/luaran) aje…ofcourse dalaman sapa pun tak leh ubah…
  apa yang saya maksudkan ialah…buat macam tak kisah sikit….entah lah

  kalau cara saya kasi ni salah..tolong org lain perbetulkan….kadang2 bila situasi
  sebelah pihak kasi sangat sayang yang tak berbelah bagi dan takde batasan…yang
  sebelah lagi amik kesempatan…

 291. hi opera, I symphatise with ur situation. I suggest u to follow the islamic way where we need to reward and penalise. I dont agree with the way u r doing now. Yes you love her, but u must know that Allah love all his creation more than we do and the mighty has laid out hukum ie ganjaran dan azab for his creation he loved. There are steps that we need to follows and it is laid out in the quran. But, m sorry, i cant remember which verses. Maybe other member can remember which verses… this is my 2 cents

 292. bertahanlah opera… selagi daya…. jgan lupa mohon dari ALLAH swt mudah2an mendapat petunjuk dan isteri kamu akan kembali dengan penuh keinsafan dan penyesalan. Sesungguhnya ALLAH swt amat mengasihani org2 yang teraniaya dan doa mereka dimakbulkan …….Semoga ALLAH swt lindungi kamu sekeluarga. AMIN

 293. mlm2 bila dia tdo..baca alfatihah dan semtuh dia…kkdg cium rambut dia utk lepaskan rindu sbb nak nengok muka pun bagi dia menjijikkan

  tido asing..dia tido luar bilik sbb tak selesa tido sebilik…dia tak suka saya sentuh dia atau nengok dia..

  sentuh la kalu berani…mau masuk hospital

  sabar ni sabar….

 294. opera….rasa kene seruis utk buat haluan ni…kene fikir betul2…takut nanti masa
  muda you membazir je layan bini camtu…..memang kita kalau bleh nak suruh dia
  ubah dan kita nak bertahan….tapi imagine kalau the rest of your life di isi dengan
  kehidupan yang macam ni….

  fikir2 kan

 295. opera,
  Sabarnya u. Masih ada lagi rupanya lelaki sepertu u ni yek. Kagum. Masa dia tdo cuba baca ayat kursi dan niat dia berubah dan tiup pada ubun2 kepalanya. Salah satu usaha…… Besar sayang u kat isteri u tu. Cubalah cari ustad ker untuk berubat. Manalah tahu.Jangan cari bomoh, lagi teruk nanti.

 296. ha ha ha gelak besau jie. Baru nak masuk 30thn rupenya. Opera, u still young. Masih banyak benda perlu lalui untuk masa singkat ini. Life is short so be happy. That is my motto now.

 297. Meh la ke blog jie azitamusa.wordpress.com

  Jie suka motivate org dan memotivate diri sendiri. Ada masa ups and downs. Betul tak. Life goes on. But jie kagum la. U love ur wife so much. Keep it up.

 298. opera, awtat la jadi lagu tu,hang kena berbalik kepada kedudukan hang sebagai suami .aku tak pandai sangat tapi hang kena rujuk dekat ustaz atau mana org yang lebih mengetahui,lagi lama lagi melarat. Buat masa ni hang boleh tanggung la tapi sampai bila?Sayang ada batas opera jgn sampai kita jadi tekedu tengok ja apa org buat,yang syok org lain yang merana kita ni ha,doa banyak2 mintak dikembalikan apa yang menjadi hak hang opera
  Sian kat hang,mana hang pi jumpa bini hang ni?

 299. dalam pada kita meminta berlaku perubahan pda diri orng lain, kita juga perlu berubah. mencari kelemahan diri yg menyebabkan perkara ini berlaku… Ada kala perubahan mengambil masa yng agak panjang…. . Walaupun kadg2 kita cuba merahsia, mengelak dari bercerita permasalahan kita.. tp raut wajah kita x boleh membohongi nya. dan secara tidak sedar org sekeliling dpat membaca hati kita. Paling takut kita mengambil jalan mudah mengatasi masalah itu dengan membuat sesuatu yang diluar jangkaan.

  Persekitaran dlam rumah tangga yang tegang. membuat penghuninya merasa tidak tenteram, membuat anak2 merasa tertekan kerana keadaan ibubapa yang tidak sehaluan. Ini membuat tumbesaran anak2 terganggu.

  memutuskan hubungan bukan jalan penyelesaian yang baik, penambahbaikan dalam hubungan perlu. Di blog ni, ramai boleh membantu, menjadi pendengar yg baik dan x kurang yang mempunyai masalah rumahtangga juga walaupun berbeza…. Luahkan disini seminit dua, mengurangkan tekanan kita…. kita kongsi bersama walau pun kita tidak saling mengenali dan tiada hubungan kekeluargaan.

  opera.. berilah isteri kamu sedikit masa lagi… ikhtiar yang x putus disamping doa kepada ALLAH swt jgn dilupakan… semoga opera terus tabah.

 300. do’a Ketika Sedang Marah yang dipanjatkan kepada Tuhan Allah SWT untuk dibaca saat marah pada sesuatu atau seseorang / orang lain agar tidak jatuh ke tangan goodaan syaitan yang terkutuk.

  A’UUDZU BILLAAHI MINASSYAITHOONIR RIJIIM. ALLOOHUMMAGHFIRLII DZANBII WA ADZHIB GHOIZHO QOLBII WA AJIRNII MINASSYAITHOON

  maksud nya –

  “ Aku berlindung kepada Allah dari godaan syetan yang terkutuk. Ya Allah ampunilah segala dosaku, hilangkan marah di dalam hatiku dan peliharalah aku dari godaan syeitan yang terkutuk ”

 301. Hai sekalian manusia, bertakwalah kepada Tuhan-mu yang telah menciptakan kamu dari seorang diri, dan dari padanya Allah menciptakan isterinya; dan dari pada keduanya Allah memperkembang biakkan laki-laki dan perempuan yang banyak. Dan bertakwalah kepada Allah yang dengan (mempergunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain, dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah selalu menjaga dan mengawasi kamu. (An-Nisaa`:001)

 302. Salam pada semua…
  terima kasih pd racash69 dan azitamuasa atas pandangan dan nasihat yg diberi
  dan terimakasih juga pada yg sudi membaca masalah yg saya hadapi
  mudah mudahan tuhan tidak menduga saya dengan dugaan yg sebegini lagi…

  pada opera….saudara masih muda lagi dan saya doakan saudara mampu menangani situasi saudara dgn sebaik mungkin….saya tak pandai untuk memberi nasihat….
  hanya mampu berkongi pengalaman saja jika diperlukan…
  apa pun dr pengalaman saya jika isteri sedang bercinta atau asyik sms saja….
  penyakit angau cinta ni…boleh menyebabkan beliau hilang pertimbangan yg waras…dari itu berusahalah untuk mencegah dari ia terus berlarutan…

  mungkin kesibukan berkerja menyebabkan komunikasi antara suami isteri tidak dititik beratkan dan masa bermesra atau masa effektif antara suami isteri terlalu terhad…
  kurang komunikasi menyebabkan dua2 belah pihak menganggap hubungan suami isteri tidak berrmasalah…dan saling mengangap semua telah berjalan lancar dan tak da problem..

  mungkin sudah tiba masanya kita duduk sebentar dan berbincang bersama
  dan jika perlu cuba listkan apa yg kita tak suka tentang perangai atau apapun ttg pasangan kita….
  mungkin dari situ kita boleh berbincang what is our needs and wants….do and don’t…
  mungkin sebelum ni kita tak terfikir yg pasangan kita nak yg sebegitu dan nak apa kita buat utk dia yg dia suka …dan sebaliknya…
  ini dari pengalaman saya……mungkin ada yg kita tak terfikir….dan mudah sangat perbuatan yg perlu kita buat…untuk memuaskan hati pasangan kita, tapi kita anggap ia begitu kecil dan mengabaikannya….

  lebih 10 tahun saya kawin dan tidak dikurniakan anak….kedua2 tiada masalah dan kami tetap berusaha, dan berbagai2 dugaan yg datang….namun belum ada rezeki…
  tapi alhamdullillah….tuhan itu adil dan pemurah…

  namun hati kecil sukar melupakan apa yg terjadi dan akan berusaha melupakan apa yg telah berlaku…

 303. m

  bkn jumpa mmana….mmg kawin suka sama suka..

  just gaduh + dia pendam lama sgt agaknya arasa tak puas ati sampai meletup

  cuma kesal..sblm dtg kl..semuanya mcm ok…dah dtg sini…gaji naik..badan semakin cantik..kebebasan diberi…akhirnya jd cmni..

  saya takkan putus asa..sakit mmg sakit..tapi dia isteri saya.

  cintakan dia sepenuh ati saya..

 304. Isteri kalau ada sesuatu tak puashati dgn suami selalu pendam. Then ditambah iman tak kuat, pi mengadu kat lain jantina. So cerita baru pula bermula….tempat mengadu ketidak puashati or tempat nak dapat perhatian. Silapnya kat isteri jugak. Sapa suruh pendam lama2.

  Tapi bila isteri mula kemukakan pendapat dan komen, sang suami tak boleh terima pulak. Dah camna? Agak2 ada tips tak nak komen sang suami? Suami2 sini tolong bagi pendapat…..

 305. kawan2…tapi saya cuma nak kata kan disini satu je…..kalau macamana pun
  ketidakpuasan kita dgn partner kita…tak kira..tak puas sex…tak puas duit…tak puas
  cara dia tolong kat rumah…tak puas hati dengan cara dia berpakaian..dan apa saja
  ketidak puasan kita itu TIDAK BOLEH DAN TIDAK MASUK AKAL kalau kita gunakannya sebagai alasan untuk buat bende terkutuk dan di LAKNAT ALLAH…

  LUMRAH MANUSIA BILA BUAT SALAH PASTU NAK SALAHKAN ORG LAIN….

  masuk akal ke kalau bini tak pandai kemas…pastu laki gi tido dgn perempuan lain..

  atau masuk akal ke kalau laki kurang kasi malam hari..bini gi mintak B*t*ng lain..

  patut bincang lah ..mintak lah kat partner masing2

  kalau dah buat tu…maknanya itu adalah KEKURANGAN KITA……jangan salah kan
  orang lain….

  contohnya…kalau org yang belum kawin gi tenyeh Bini org….so org bujang tu
  nak campakkan kesalahan dia kat siapa ye????tak puas hati kat siapa ye??….

  fikir2 kan lah….

 306. Isteri dia tahu kekurangan diri cuma dia nampak jugak tang suami. But macamana nak tegur cara elok yang boleh dikompromi. Masa baru balik kerja ker?
  Masa nak tdo ker? Dan dgn nada macaman? Jie tahu nobody is perfect. Aku adalah aku, yang terbaik untuk diriku… Allah dah bagi macam tu. Aku tahu diri ku bukan terbaik buat mu. So… kita sendiri paham. Cuma kekadang nak tegur jugak tang solat tak cukup. Subuh liat nak bangun. Bila tegur mulalah ego mengunung, tak bole terima. So macamana. boleh tolong tak?

 307. Dah lah tu bila tegur, menjawab… yela saya je yang salah, awak je yang perfect. Kesitu pulak…. hai susahnya org ego besar ni

 308. takde lah marah..tapi saya memang anti kalau org buat salah pastu tak nak ngaku…
  asik nak salah kan org lain aje…

  …tapi jie…saya ni laki yang jahil gak…iman kurang…pengetahuan ugama cetek…
  tapi bila teguran di tujukan kepada saya bab ugama…sepatah saya takkan melawan
  tak kira terguran dari sapa…pasal kita tahu kita lemah….tapi kalau bab lain
  ..setelah bersama sekian lama…kita semestinya tahu dah masa yang paling sesuai
  nak berbincang atau nak menegur……..jangan sampai jadi suasana taruk garam kat luka…

  lagi satu….walau pun org tu tak sembahyang atau yang ponteng2 sembahyang tegur saya suruh sembahyang…atau ajak gi sembahyang….tak penah saya pertikaikan
  camni..”ala dia tak sembahyang nak tegur org pulak”…..

  …bagi pendapat saya lah…org yang ajak kita kearah kebaikan…biar pun pencuri yang
  ajak sembahyang tu..kita tak leh perlekehkan….

  susah jadi manusia ni…he he

 309. kalau tegur bab kurang tolong melayan anak2 camna. he he he banyak lak tanya. Pastu terbukti lak. Anak2 tak nak kat dia. Kah kah kah….

 310. jie cukup menyampah bila suami bawak kerja balik umah. Rasa tak jalankan responsibility pada anak2 dan jie. My time and the children has been taken by ur work. Sebaba dulu jie memang sibuk. Bawak kerja balik umah. Dia pernah tegur dan tak suka. Marah betul dia. So jie belajar setle kerja sebolehnya kat opis dan make sure balik secepat mungkin utk anak2. So bila dia buat rasa macam tak acilah camtu. Sendiri mau ingat lakan…. sama macam ko tak solat but ko pi nasihat org suruh solat. So what…..?

 311. ohoho

  KO PERFECT…AKU SUKA CARA IDUP AKU CMNI…BEBAS NAK BUAT APA DAN TAKDE SAPA NAK HALANG DAN TERGUR

  mm….alasan cmtu bila nasihatkan agama lak…dia kata saya berlakon la apa la..

  ntahla..

  Allah tahu kebenarannya..

  saya akan tetap bersabar..kuasa Allah mengatasi segalanya

 312. maaf say nak kongsi sikit cerita kat sini….
  saya tegur isteri saya lepas tau dia curang secara baik….
  saya ajak dia dinner kat hotel….lepas makan saya ajak dia minum2 jap kat tepi swimming pool….lepas tu saya berri dia satu nota yg tertulis ayat yg ada dalam sms yg saya terbaca….
  sedikit pun saya tak marah atau tinggi suara dgn dia….apatah lagi naik tangan atau kaki…
  cuma pada masa tu air mata saya saja yg mengalir kat pipi saya….
  walaupun saya ni lelaki, tapi tak salah rasanya kalau saya menangis ketika itu bg menghadapi apa yg berlaku…

  kemudian kami berbincang…mulai dari hari tu, kami terus mendengar pendapat dan komen masing2 tentang apa dan kenapa perkara ini terjadi….
  wife sayangkan saya tapi tergoda dengan suami org yg pandai melayan perasaan yg kononnya secret admirer…
  saya masih bersyukur kerana apa pun yg terjadi saya tak pernah memukul atau memaki isteri disebabkan apa yg berlaku
  walau lagi segi logiknya mahu saja saya pukul wife jika tak fikir panjang..
  dan saya tak pula marah jantan tu,….biarlah dia gembira hingga akhir hayat…

  kesimpulannya seks dan harta benda bukanlah impian mutlak isteri2….tetapi perhatian saya rasa begitu penting kepada isteri…..inilah mungkin kesilapan saya selama ini…mengambil ringan perkara2 yg kecil, tapi penting bagi isteri….

 313. temsi,,i admire ur strenght,,ta ramai lelaki bole macam u,,if u don’t mind aper benda ringan tu,,sori if u don’t mind la,,so i tak ambik remeh isi hati org pempuan ni

 314. temsi .. you tahu apa kelemahan you,kelemahan you ialah you seorang lelaki yang terlampau baik.Tapi malang isteri you tak nampak bertapa untungnya dia memiliki diri you.Bergitu hakikat manusia,yang menghargai tidak dihargai….

 315. tepat lah kebayan……semoga kita sume belajar…….bila masa belum kawin kita
  tengok yang manis aje kat partner kita…bila dah kawin kita asyik cari yang tak betul aje kat dia….so sebenarnya kita ada something wrong….we should continue to see
  the positive side of them….eh omputeh lak…..jangan tengok kelemahan dia dan buat
  kan sebagai alasan untuk kita buat salah….

  apa apa pun..sekali lagi…mintak maaf temsi dan ishare…aku masih lagi berpendapat
  apa pun kelemahan yang seseorang ada tidak ada kait mengait dengan kecurangan
  partner kita….lumrah manusia buat apa pun dia mesti nak cari alasan nak sokong
  perbuatan dia…

  kalau lah “tak beri perhatian” jadi alasan….so jawapannya? = curang?..lagi….tak pandai kemas = curang?…tak cukup masa belai bini?…so = curang lagi??…
  tak cukup sex? -= so Curang lagi?……maknanya best lah camni….aku tunggu
  masa je nak nampak kelemahan isteri aku…kalau ada je, ada chance lah aku gi sodok
  pompuan mana ke…bestnye camni…..ada alasan lah katakan

  nampak tak?…sebenarnya…kita sendiri jawapannya…NAFSU KITA…

  ..contohnya cam aku sekarang…bleh kata Alhamdulillah rumahtangga bahgia…tapi
  kalau kau letak aku dalam bilik dgn awek cantik bogel…maut lah jawabnye…
  so apa alasan aku?…..my point is…NAFSU…kita yang kawal……

 316. saya takkan sodok mane pun..

  wife sendiri pun saya tak dpt nak penuhi keperluan dia…cmne nak sodok org lain

  pastu nanti jiwa merana.

  tak guna ada banyak duit tapi idup tak bahagia.

  if tak penuhi keperluan blh jadikan alasan utk bermesra dgn org lain (walaupun tak berjumpa)..tanggungjawab suami isteri perlu di semak semula

  Ya Allah..berikanlah aku kekuatan dan kesabaran…

 317. opera aku bukan cakap kau…kau ni di pihak victim…maksud aku…apa pun kelemahan kau
  tak bleh di jadi alasan utk bini kau gi berlaku curang…..

  and aku tak faham kau nye statement ni…its a question ke statement?

  “if tak penuhi keperluan blh jadikan alasan utk bermesra dgn org lain (walaupun tak berjumpa)..tanggungjawab suami isteri perlu di semak semula”

  kalau statement…tak betul tu bai…

  camni lah….bagi org2 yang curang tu…kau takyah cari alasan apa lah…dah kau miang
  gatal tak leh control nafsu….cukup time besok jawablah kat Allah…dan kat org yang
  kau curangi kalau tak di ampunkan….

 318. dia ckp dia tak curang dan mmg takde affair..masalah dia hanya dgn saya ..tu yang buat dia jauh diri…

  act saya marah dia sbb keep on sms walau dah balik rumah dan dah warning pun jgn sorok2 sms dan sorok2 hs.

 319. ek ele,
  Boleh abgi birth date u tak/ Jie nak buta kiraan numerology sikit. Nak tengok watak. If u dont mind…

 320. lepaskanlah diriku jika benar kau tidak memerlukan ku lagi..tapi biarla pelepasan dan pengakhiran itu dengan sebaik2 cara sebagaimana sebaik2 cara kau memulakannya…

  salam semua…

 321. temsi….memaafkan adalah yang terbaik. Walau pun hati sakit tapi hilang beban dendam dalam hati….lelaki yang memaafkan isteri bila isteri curang sukar di cari…………

 322. saya tunggu utk berbaik semula je sbb terlalu sygkan isteri..tapi makin lama makin terasa jauh…

  semoga Allah bantu saya dan dapat kembalikan atinya utk saya…

  saya terlalu cintakan dia..

 323. “Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan, dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka. Maka perempuan-perempuan yang soleh itu ialah yang taat (kepada Allah dan suaminya), dan yang memelihara (kehormatan dirinya dan apa jua yang wajib dipelihara) ketika suami tidak hadir bersama, dengan pemuliharaan Allah dan pertolonganNya. Dan perempuan-perempuan yang kamu bimbang melakukan perbuatan derhaka (nusyuz) hendaklah kamu menasihati mereka, dan (jika mereka berdegil) pulaukanlah mereka di tempat tidur, dan (kalau juga mereka masih degil) pukulah mereka (dengan pukulan ringan yang bertujuan mengajarnya). Kemudian jika mereka taat kepada kamu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkan mereka. Sesungguhnya Allah Maha Tinggi, lagi Maha Besar.”
  An-Nisaa : 34

  ” disebalik kejayaan seorang lelaki, ada berdiri dibelakangnya seorang wanita, dan disebalik kegagalan seorang lelaki, jua ada berdiri dibelakangnya seorang wanita”

 324. banyaknya masalah rumah tangga ni…sampai rasa takut plak nak kawen lebih2 lagi my parents divorce bila umur sy br 4 thn..ada tak rumahtangga yg bahagia aaa?

 325. Walau apa yang kita lakukan, ALLAH MAHA MENGETAHUI. InsyaAllah balasan tetap akan tiba. Cuma kita tak tahu bila, cepat atau lambat. Ada yang Allah turunkan azab di dunialagi supaya manusia tu insaf dan bertaubat, tapia ada juga yang tak insaf2. Yang penting ALLAH itum
  Maha Adil.

 326. Hi Opera & Temsi

  Dari apa yg saya baca, sy rasa awak berdua nih terlalu baik. Itu yg membuatkan awak berdua nih bermasalah lebih sket. Kindness is good. Tapi kalau menjadi terlalu baik lak nanti awak berdua kene pijak kepala. Jgn sampai bini suruh minum air tanah pun u akan minum jugak. M sorry I just cant stand a man too soft ie crying, crawling , begging to the wife. Pls be reasonable to urself……another 2 cents

 327. he he….tiap-tiap tahun kebelakangan ni malam merdeka aku gi genting….sapa
  nak tengok bunga api atas kepala tu hah kat genting…takde lah panas belengas..
  sejuk sedap aje tengok….tapi jangan gi new year…penuh sesak….31st aug ok sikit..

 328. Arjuna … kenapa memasuki era 40an ni aku rasa lain sekali.Anak anak dah besar ,aku rasa hidup ni dah macam kosong,aku rasa macam hidup ni tak lama.Lepas sembahyang selalu menangis,menangisi sesuatu yang tak pasti.Kaseh sayang suami tak luak ,tapi kenapa selalu mencurigainya.Rasa rendah diri menjadi jadi …adakah ini simptom simptom nak monopouse …

 329. bukan macam tu ek ele …. sebenarnya simptom simptom ini berlaku secara perlahan lahan bermula dari usia awal 4oan ,dari segi “period “memang maseh ada … tapi tak selancar masa muda muda dulu.Yang teruknya dari segi emosi . benda ini berlarutan bertahun tahun .Selalunya pengalaman monopouse tak sama antara individu,secepat cepat monopouse ialah berumur 45 tahun dan selewat lewat ialah 55 tahun.Monoupouse dikira bila kedatangan haid sudah tiada untuk tempoh kira kira 1 tahun.Dari segi emosinyalah yang paling teruk,dulu dulu orang selalu gelak bila sebut pasal monopouse,tapi bila aku dah baca dan dah mula alami aku rasa kesannya memang teruk sekali.Ko tahu … ada masa masa hati ni macam sedih dan murung,tidur malam selalu terjaga,hati rasa gelisah dan sangat sensitive.Itu belum masuk bab bab sakit lutut sakit pinggang.Belum masuk bab bab badan dah kendur kendur,muka dah mula berjeragat,itulah yang mendatangkan perasaan rendah diri.Kalau bab bersama dengan suami jangan cakaplah rasa malu sebab diri dah tak sehebat dulu.Dan rasa mula mencurigai dah mula ada dalam diri.Teruk sebenarnya … orang kata jangan diikutkan sangat ,tapi hakikatnya itulah sebenarnya…

 330. Kebayan.. simptom-simptom menopause memang akan terasa pada wanita semasa berusia lewat 30 an lagi. Dari apa yang Arjuna dapati dari rujukan2 kawan2 dan buku2 berkenaan dengan menopause, kebanyakannya memberikan pendapat bahawa simptom menopause adalah peranan saikologi seseorang. Pengeluaran hormon2 yang berbeza dari biasanya adalah salah satu sebab. Walaubagaimanapun, dengan dorongan, galakan dan perhatian dari suami terutamanya masalah ini dapat diatasi. Seperti juga kita yang meningkat 40an, pemikiran kita lebih matang dan kita mulamemikirkan perkara2 yang tidak pernah terfikir sebelumnya. Sebabnya tanggungjawab kita bertambah dan pengalaman bertambah dan pengetahuan bertambah. Perubahan fizikal sebenarnya banyak bergantung kepada kawalan otak. Bagaimana kita mengendalikan otak kita juga memainkan peranan yang penting. Dalam masa ini juga, aktiviiti kita berkurang dan disebabkan demikian, otot2 tidak sangat berfungsi ke maksimum. Bila otot tidak bekerja dengan baik.. oksigen tidak masuk dengan sempurna dalamdarah. Oleh itu, otot tidak berfungsi dengan baik seperti sebelumnya. Lalu kita akan merasa sengal2 walaupun membuat aktiviti yang ringan.

  Untuk menghadapi menopause, keadaan mental dan fizikal kita mestilah sama2 berusaha. Simptom tetap datang, tapi tekanan mental kita boleh dikurangkan dengan aktiviti2 secara kreatif.

  Tentang menangis lepas sembanyang tu.. Alhamdulillah.. tu tanda tuhan sayang kat kita. Mana de orang senang2 nak nangis masa sembahyang dan lepas sembahyang ingatkan tuhan. Tuhan tu pandai… umur2 macam ni.. dia anugerahkan kita satu perasaan halus… perasaan yang dekat dengan tuhan.. semakin munajat dan beribadat semakin dekat dia dengan kita. Semakin ingat kita dengan mati.. semakin bingkas kita mengerjakan kebaikan.. semakin berlumba2 kita membuat amal… bekalan untuk perjalanan yang amat jauh nanti.

  Rasa kosong… yess..itu bagus sangat.. kerana bagi manusia berilmu, semakin dia erilmu semakin rasa kosong… disebabkan rasa kosong maka perlu diamencari pengisian.. Isilah dengan ilmu2 bermanafaat. Dah berilmu.. taburkan pula pada org lain..Insyaalah… semakin wiser kita..

  Curiga suami tu patut ada bagi isteri. kerana suami adalah pelengkap keluarga. Kehilangan suami atau berjauhan suami dirasakan seolah2 pincang keluarga. Curiga boleh tapi jangan berlebihan sehingga mengikat suami. Berilah ruang untuk dia bernafas. Berilah ruang untuk lelaki mengenal dirinya lelaki. Dalam Islam pulak, tambah lagi sebab dia adalah tunggak rumahtangga.

  Rendah diri… bergaullah dengan masyarakat.. sebab tu kita kena ada 2 hubungan…Hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia. kalau hubungan dengan manusia tidak sempurna.. hubungan dengan Allah sia-sia. Untuk tuhan menerima kita di SANA, hubungan kita dengan manusia mestilah sempurna. So banyak-banyakkanlah hubungan dengan manusia… saudara mara yang baik2.. rakan taulan baik2.. masyarakat baik2 yang semuanya adalah saham kesana. Kan bagus simptom menopause tu… Tuhan bagi tu ada sebabnya…Syukur banyak2 OK..

 331. kebayan….biasanya kita yang hidup dalam dunia moden ni lebih terasa bahang menopos tu berbanding dengan mak kita dulu…mungkin kerana kita ni banyak masa lapang…sedangkan mak kita dulu dari pagi hingga ke petang banyak keje…dah tu, mak saya biarpun umur dah 40 an masih ada anak kecil…jadi tak banyak masa memikirkannya…agaknya la….

  Bukan kebayan aje yang terasa macam tu tapi saya pun, biarpun baru 37, tapi terasa dah tua sangat, terasa cepat masa berlalu, terasa cepat nak mati, kekadang terasa takut sebab tak cukup amalan….terasa kubur dah dekat…macam-macam la….! Bila nampak warga emas, dalam hati selalu berkata, tak lama lagi aku akan jadi begitu! Tapi begitu la life circle kan……

  cuma yang belum ada perubahan lagi bab hubungan ngan suami sbb mungkin belum masuk 40,…cuma pelupa tu yang ketara sangat…he he

  anyway…live your life forget your age….

  p/s ek ele, apa khabar? arjuna, aida, kamariah….harap u all sihat.

 332. age is just a number..yg penting mentaliti kita dalam menghadapi situasi hari tua..kita rasa bangga sangat dlm usia sebegini dah ada anak dara umur 12 tahun dan 5 tahun serta satu satunya anak bujang yg bergaya dan selalu control macho sebiji macam baba dia yg berusia 7 tahun…apa lah nak di sedihkan sangat bila mengenangkan zaman kanak2 zaman remaja zaman kampus yg telah kita tinggalkan…kan kita dah mengecapi segala galanya…
  nazrida……kau ke yg kerja kat Pos office seremban town tu..smlm aku bayo bill awek kat kaunter tu pakai nametag nazrida….ampunnnnnn

 333. aku sihat nida….kau ni sebaya aku lah kira kan…aku sebelum 31 aug ni masih lagi 37..he he…tapi point kau tang bab tak lama je lagi nak penghujung kehidupan kita ni memang
  bab sesak nafas tul kat aku tu….selalu tul terjaga pkl 2 – 3 pagi tetiba teringat satu
  hari nanti mesti masuk liang lahat….suspen2

 334. ko tahu ek ele …selalunya orang akan berubah bila nak memasuki umur 40an ,yang agak agak culas kat tikar sembahyang tu … masa masa nilah dia agak berubah mula mendekati diri pada tuhan.Tiba satu titik manusia ,pasti berubah.

 335. kalau ada kesempatan cuba tengok ikhtibar dari tanah suci kat channel aosis(106). keinsafan pasti datang. rasa berat,sesak kat dlm dada. kalau nak lebih insaf baca bismillah enam(dlm ntnet ust harun din)20 kali setiap mlm jumaat,kita akan dapat lihat mayat dalam kubur.yg diseksa dan yg dpt benefit baik punya.tapi sy tkut unt mengamalkannya.cuma baca sekali sehari aje.sebab nak ke rumah saya msti lalu kt kubur…….hidup sy selalu kena gguan makhluk halus..bukan dirasuk tp boleh rasa…boleh nampak….ust kata ujian iman…..takut sgt…..selama ni….iman yg main peranan.x tau nk buat cam ne….

 336. kita manusia biasa …ada saja bahagian kehidupan yg tak puas2,mana ada jalan raya yg di buat straight sama sekali,mungkin ada pun setakat beberapa2 kilometre atau sebahagian tertentu sahaja,kalau dah 50an tak berubah makna nya,tiada perubahan landsung akan belaku …tetapi berkemungkinan kalau ada pun, bahagian perilaku tertentu yg kecil sahaja…..

 337. …biasa nya kalau kita tidak masak di rumah kita makan kat luar….dengan mengejar kesenangan kita terlupa akan tanggongjawab dlm kehidupan,yg perlu diutamakan…..bila ada kesenangan ada juga yg tidak sedarkan atau lupakan diri… laki berhempas pulas mencari kesenangan untok hidup ..bini pula tak sadarkan diri…..”kesenangan membawa kemudaratan,kesusahan membawa keburokan hidup”….kata ayub “aku tojah lagi dengan timun” kamal kata “lepas aje dia pergi pergi” Cina teksi kelar dua2 hingga mati -(kesah benar)

 338. kebayan…..sy pun 2 thn lg masuk 40…….tnda2 monopos dah mula menerjah kehidupan… haid macam biasa tapi perasaan hendakkan sex dah kurang……..klu “buat” pun sy “kering”.sy pakai KY JELLY alternatif gnti pelincir semula jadi.sy cari sumber melalui bacaan unt solve kan perkara ni.bukan nak melawan hukum alam..faham kita akan tua….tapi keperluan unt suami lebih sy diutamakan.kekadang sy jd tension…..sy bertanya pd diri,kenapa sy perlu bertungkus lumus sedangkan suami tak pernah mahu ‘minta’ bila selalu sgt kita yg mulakan……tjd jg suami menolak……sy rasa sgt malu….seolah olah mcm sex maniac pula keadaan sy jdnya.sy selongkar blog ini sy jumpa kamariah dgn LADYS HERB GOLD.sy beli…..dan mkn.dan sy jmpa pula kenyataandr doktor pakar, HERBA HORNY GOAT WEED khas unt lelaki dan wanita yg sudah tiada perasaan sex.tapi sy khuatir adakah ubat-ubatan ini akan buat saya jadi ‘HULK’ OF SEX…..apa yg sy lakukan semata-mata untuk kepuasan suami tapi suami tak pernah nak mengambil tahu langsung tentang dalaman diri isteri.suami sy muda setahun je dari sy.sy ikut kata2 dr fadilllah kamsah….”isteri2 semua ,tampilkan diri anda seperti mana isteri no dua buat unt merebut suami anda.” so I must look good.perform the better.. n everything d best.dan saya rasa sukarnya jd isteri.dan bila sy fikirkan tntang peluang isteri ke syurga,tentunya butuhkan satu pengorbanan yg terlalu besar wlpun pahala yg nk dikutip itu cuma dr kerja2 yg remeh sj.susahnya nk jadi KHADIJAH.

 339. Nazrida…alhamdulilah….akak sihat

  Penyu…tahniah kerana u berusaha kearah kebahagiaan hidup berumahtangga…
  Satu aje pesan akak..sabar…teruskan mengamalkan Ladys Herbs tu….insyallah satu masa dan ketika suami u akan sedar dan ‘terbangun’ dari tidurnya.. (thru my experience la) sebelum ni pun perasaan sex u pun dah kureng kann…jadi…it takes time to recover….sampai masa u tak perlu jadi ‘HULK’ lagi….sabar ok…
  Lagi 2 thn masuk 40…itu bukan tanda2 monopos tu…itu tanda keinginan terhadap sex dah mula kureng…akibat faktor umur…proses melahirkan ….masalah rumahtangga … dsbnya…. ada yg lebih teruk lagi…jgn risau..pengorbanan u akan terbalas jugak nanti…keep on dgn apa yg u buat sekarang ni…insyaallah…lepas ni u akan bahagia menjadi KHADIJAH…

 340. kak kamariah time kasih……………sy akan terus cuba.baru makan satu botol……tapi dpt rasa ada perubahan kat muka…rasa kulit muka tegang skit .cam best…..mungkin LHG ni untukkesihatan seluruh badan kut.ganti mana mana yg dah laube.
  DRAKULA TA’DO GIGI…………..gelilah……….tak de gigi nampak gusi.

 341. aku tengok discovery channel….ikan jaws mengawan….yang jantan terpaksa gigit
  fin yang betina sampai berdarah…baru bleh masukkan…pasal badan dia org licin,..

  so bila aku fikir..aku rasa ini lah agaknya datang nya perkataan love bite ni…he he

 342. nenek ….kebayan tu baru 40-50an…emak aku 80an – skrg ni dikejar bayangan, bermacam2 ada… menggangui -menghantui fikiran nya…kata nya: ada orang-budak2 dudok bermain -mengintai dari atas -dalam siling -pada hal siling bumbong tiada ruangan… kdg kala dia kata aku ada pakatan lah…..dtg memuja dia sebelah malam la..Keadaan bagini ada lah imaginasi atau dikejar bayangan,balikan lakunan2 hitam dlm hidup atau dosa2 silam-LAKUNAN semasa muda,kesusahan-peritan hidup-kes2 NODAAN atau PENCABULAN,kiraan “dikejar bayangan”…akan terjadi pada peringkat muda atau tua…kebanyakan kaum hawa…..boleh dikirakan atau katergeri kan – gangguan mental ini memerlu situasi yg tenang, tampa berkeadaan percakapan -berkeadaan yg mencabar atau perbuatan yg boleh menimbulkan tekanan, kurangkan percakapan melawan .cuba bawa cerita positive daripada topic negative……”pojam mato,pokakkan teliga”

 343. Pak tenggek … emak ko tu sakit “Alzheimer” kesan jangka masa panjang monopouse.Aku dulu pon ada nenek macam mak engko jugak penyakitnya .. cakap sorang sorang ..halusinasi .. nampak benda benda tah ape ape.Jumpa bomoh lagi .. bomoh cakap kena saka.Tapi .. aku setuju dengan ko ..kita kena baik dengan orang ..percakapan kena jaga ..dan kena positif selalu.Sebab aku tengok nenek aku .. semasa sihatnya mulut boleh tahan .. lepas tu ada sikap membeza bezakan .. akhirnya anak anak mula menyisihkan diri.Dari situlah agaknya tekanan mula datang ,yalah bila anak anak menjauhkan diri.Nenek aku baru meninggal tahun lepas … dera menjaganya.

 344. PENYU…., APA MACAM U NAGIS PUN TELOR TETAP ..TERKELUAK JUGAK “horny ” GOAT WEED DENGAR AJE DAH KAGUM…KADAGKALA ORG CUMA TUJOk wat dont know aje.. EK LE AJE …..TETAPI DALAMAN MAU…sayang.. takes cares

 345. Don’t worry la akak2 semua….. 40an tu 4G…. orang masih lagi 3G, kita dah menghampiri 4G…. betul tak…. he he he….. jie tengok numerology diri jie…. rasa seronok lak bila tahu ni… Ur life begin at age of 40. hah hah hah… patutlah…..so be prepare semua. Hidup aku baru bermula….. hei seronok nya bila tahu numerology ni. Lebih2 lagi bila tahu suami nya tak ler se interesting kita nyer ….. keh keh keh

 346. DRACULA 2 TAK DO GEGE TAK PO LAH,ASAL DIO LEH MAKEN MAKEN,DAH LAH,KALU ADO GIGI TAK LEH NAK MAKEN NAK WAT PA….BAGE ANJING AJO LEH…GU MANO GE,hidup ni nak maken ….

 347. ada lelaki yang bleh terima nurul…..ini sebenarnya bukan masalah gender…ini
  masalah individual…..diri sendiri yang mau ke tak mau….tak de kene mengene
  dengan lelaki ke perempuan….

 348. ***************KADANG-KADANG TUHAN TURUNKAN PETIR DAN KILAT,KITA MENANGIS MENCARI DI MANA HILANGNYA MATAHARI,RUPA-RUPANYA TUHAN HENDAK BERI KITA PELANGI ***********************

  saya jumpa kata2 ni dlm novel.fikirkan…………fikirkan………..fikirkan hikmah disebalik semua yg berlaku…………………

 349. saya simpati dengan saudara…tapi perlu muhasabah diri..mungkin juga saudara kurang memberi perhatian kepada isteri…saya isteri yang diabaikan setelah suami bercinta lagi dengan seseorang..anak dah lima dan masih kecil2 lagi…malangnya dah dua kali suami curang..tapi saya masih bersabar dan pernah berjumpa dengan perempuan tersebut..suami pernah bercumbu cumbuan tapi saya masih dapat menerima dia..moga saudara di temukan dengan perempuan yang solehah AMIN…

 350. salam jie

  aikkk…..jie pun nak jadi KHADIJAH ???….setahu akak la …jie ni kan dah lama dianugerahkan title KHADIJAH tu….pangkat yg tertinggi lagi….tak gitu…bagi-bagi la kat orang lain plak…..akak pun tak dapat2 lagi ni…camana?

 351. nurul……sebab ‘penakong menerima’, umpanya: tong sampah tadahan,macam mana pun dibersihkan tetap pandangan ‘gitu-jijik kan’…rasa bau nya tetap ade,biasa nya pemberi dinilai baik drp penerima…..lumrah mata kasar..

 352. I tak boleh mengagakkan u,tetapi biasanya dgn kelonggaran – kesenangan diberi tampa kawalan, perhatian atau penumpuan terhadap kekeluargaan..semasa mengejar kesenangan hidup …sesaorang itu boleh jadi lalai dalam bertanggongjawab diri ..tambahan pula bila dia cuba’mencabangkan’ diri….jadi dlm keadaan bagini,masing2 cuba memenohi diri…).(

 353. kak kamariah….

  bila jie dapat oskar Khadijah… adus… kembang rasa…. tkiu tkiu…. oskar lain tak de ker? nak jadi tamak jap…. 🙂

 354. ek ele

  Askar jie dah banyak… 5 boys siap. Jaga setiap sudut. Itu tak masuk bapak depa lagi. Pantau ikut helikopter view. He he he

  Dah baca numerology yang jie buat? So macamana…. muhasabah diri?

 355. kak Kamariah,

  Don’t worry,
  jie tak tamak… tak de dalam watak jie….. ikut numerology laa…. ada banyak suka memberi ada… kah kah kah

  The more u give….. the more u get….. May Allah bless us all

 356. Nurul…
  Isteri boleh terima lelaki curang, kenapa suami tak….
  Sebab ego itu jer. Ada jugak yang suami bole terima… isteri tak. Ego masing2. Ada pompuan ego besar, ada lelaki ego lagi besau…..

  So what? Nak change ego suami nurul….. Don’t waste time on things you cannot control. Buat apa? Penat pikir jer…

  Instead, use ur energy in positive present moment… such as …. start tengok balik diri sendiri. Mana mahu improve, cari kekuatan diri, cari kelemahan diri dan tangganinya.

  Tak yah pikir dia… alih22 nurul jugak penat, abis kat situ….

  Pikir untuk muhasabah diri…. dekatkan diri pada Allah. Then doa dan doa…. jangan penat doa…..

 357. kalau tak nampak boleh diterima,tapi bila dah nyata power of kaseh sayang hilang…u need this in making love……

 358. ….nak terkeluar air mata bc kisah nie…huhuhu..x sangka betul…tega betul perempuan spt itu kan…nauzubillah….

 359. kecurangan seorang isteri x mungkin boleh dimaafkan…. kesetiaan dan kepercayaan yang diberikan oleh seorang suami x seharusnya dicemarkan…… berpalinglah pada hukum islam… kemaafan atas kecurangan adalah adat barat, tidak untuk islam… maka dengan ini dingatkan, wahai meraka yg bergelar isteri… berfikirlah 8 juta kali sblm curang… hukumnya… it’s one way road… no turning back @ forgiveness…

 360. saya bukan hanya mempunyai suami curang saja malah dia gila perempuan, seorg playboy yg sering memperdayakan gadis. Sungguh mudah dia mendapat perempuan kerana bagi dia perempuan terlalu murah sekarang ni. Mengabaikan tanggungjwab, rumah hanya sebagai hotel, sehari saya hanya berpeluang bercakap 2-3 patah perkataan sahaja,nasib saya sama macam akuinginpulang. Saya dah cuba yg terbaik utk dia tapi dia tetap tak berubah. Kdg2 saya tak faham apa yg dia nak dlm hidup dia. Dia tak akan ceraikan saya walau apa pun yg terjadi kononnya dia bencikan perceraian tapi dia sendiri yg menghancurkan rumahtangga ini. Adakah saya patut meminta cerai atau teruskan kehidupan ini tanpa memperdulikan diri dia dan hanya berserah kpd Allah? Mohon nasihat dari kawan2….

 361. jannah…semoga Allah merahmati kamu…cuba minta khidmat nasihat dr mana2 kaunselor…tak boleh berterusan camni..kelak memakan diri….kalau dibiarkan..suami yg buat masalah jannah pulak yg akan dapat penyakit satu hari nanti…sabar yeee..

 362. aku tak boleh nak bagi …antidote….sebab kdgkala perempuan yg selalu komplain tng laki nya…selalu nya jadi ‘plesit malam’ sebelum dia jadi sedemikian……tapi klu u pergi ke pejabat ugama mohon cerai dia akan bagi….brangkali 111 talak

 363. Terima kasih meow meow, dah involve family dia utk nasihatkan dia, dah pergi pejabat agama for counseling, dia tak pergi. Alhamdulillah, saya berjaya melanjutkan pelajaran saya ke luar negara dan akan tinggalkan dia…..perpisahan secara tak rasmi…To me he’s sick mentally, looks like macam baik orangnya, tapi…only God knows. Setakat ini saya berjaya menyelamatkan perempuan2 yg menjadi gf dia dari terus diperdayakan, selepas ketiadaan saya, mungkin lebih ramai lagi yang akan menjadi mangsa….hanya berserah kepada ALlah untuk membalas segala perbuatannya. Saya rujuk kepada salah seorang pakar motivasi terkenal, beliau menyuruh saya berfikiran positif dan jangan fikirkan pasal suami. Leave him alone….sebab pada pendapat beliau proses perceraian juga akan menyusahkan pihak saya, perebutan anak, etc….

 364. hidup ini melalui cabaran dan thrilling…dunia ini ada lah pentas pancaroba..pentas lakunan..bila dia dah puas mengerudi…sampai masa dia akan bertobat…ada org ..keluar paper…dari
  muda asik bertakwa..tahan nafsu…bila dah tua jadi penzina…..mula menggatal…kebiasaan nya org jahat bila dah tua bertobat….hilang kemahuan nafsu untok kongkek sana sini…kebiasaan masa muda roh dah di tenggelam /selaputi oleh kekotoran,bila tua selabut hiang …menyebabkan dia keinsafan diri……i suka insaf masa tua..bukan menjadi alim…bila tua menjadi perogol….bersiri….menggatal

 365. errmm..dak kmpg yg g blaja oversea..bl blk KL…dok sebilik cm laki bini..sume ade blk msg2..1 umah rosak…blaja pndai2..keje tggi2 …keje pon kat bgnan tggi2..oooppsss..
  tp ilmu agama rendah…bl nk kawen,pndai cr virgin lak…lg terkezuutt klu mbr sndri wat kaan..klu dak hak milik org(boypren/tunang/laki org)..elak2 kan ler wat perangai curaang nie….lg skt jiwa klu psgn curang ngan kwn sndri…aargghhhh!!!

 366. salam…

  banyak respon kat sini yang pandangan nya pelbagai… boleh ker saya berkongsi masalah dan mendapatkan pandangan dari rakan2 semua?

  isteri curang… memang banyak dugaan yang mendatang untuk menjerumuskan diri ker perbuatan hina ini, terkadang, tak dapat nak fikirkan mengapa ada isteri yang sanggup untuk melakukan nya…

  bagi diri saya, perkara yang berlaku memang tak dirancang, bukan sikap diri untuk main kayu tiga, tak pernah terlintas malah kasih pada bekas suami melimpah ruah hingga sanggup lakukan apa sahaja untuk dia dan anak2. tetapi ujian Allah pada insan kerdil yang sangat jahil, di akhir2 perkahwinan kami, bekas suami bergaul dengan orang2 yang saya tak restu, beliau merupakan seorang terpelajar graduan dari sebuah uni yang ternama dan bereputasi tinggi, tapi beliau tak gemar pada bidang yang diceburi sebaliknya gemar pada bidang ‘perjualan’… bukan marketing, tapi sales, saya kecewa kerana saya fikir dia mampu bina karier yang baik bersesuaian dengan jurusan yang diambil, tapi saya tak menghalang, kalau berminat, saya galakkan, dia berjinak2 dengan insurans untuk tambah pendapatan, saya galakkan malah tambah extra service dengan buat birthday cards and gifts untuk pelanggan2 nya… beri chocklate dsb supaya lebih ramai yang mahu mengambil insurans dengan nya… tapi taklama, bila tiba kena renew license, dia tak renew. lepas tuh, dia berkenalan dengan india yang buat sales di kedai2… ambil commision, tiada pendapatan tetap. saya kecewa, saya katakan padanya, kalau minat sales, apakata apply for sales position yang ada pendapatan tetap dan diberi komisen atas penjualan, beliau tak mahu kerana tak mahu terikat dengan waktu kerja 9-5. saya pula terpaksa keluar rumah jam 7 dan kerja lewat hingga 7 petang supaya di setiap penghujung bulan ada duit dalam bank untuk dibelanjakan, hidup di kl, semuanya kena bayar ikut haribulan, betul tak? kalau pendapatan suami tak tetap, duit kadang2 masuk kadang2 tak masuk, macamana nak uruskan bil2? saya rasa amat tertekan… lebih2 tertekan bila india yang dia buat kerja sambilan tuh, buat2 susah nak bayar komisen. nak jumpa susah, tunggu di rumah setiap hari untuk dapatkan duit. saya jadi jenuh, saya suruh dia cari kerja yang tetap. bayangkan kerja dia, kalau tak ada duit, tak boleh nak gerak, no income, kalau tak ada duit, camana nak jalan cari customer? kereta nak makan minyak, saya kecewa, terpaksa tanggung minyak dsb. lama2 perasaan cinta bertukar jadi sakit hati… tapi saya tak pernah nak tumpang cerita pada mana2 lelaki… saya tuliskan dalam blog dan untuk hilangkan perasaan marah pada suami, saya berforum ruangan hiburan untuk menghiburkan hati… buat kawan, bila kawan nak kenal siapa saya, saya linkkan blog saya… ramai yang simpati dan hulurkan berbagai saranan…

  ada satu rakan yang hatinya luka sepertimana hati saya luka, lalu dia menghulurkan ruang untuk sama2 bertukar kisah suka duka dan nasihat… dari nasihat yang ikhlas untuk jadi baik, lama2 nasihat bertukar menjadi selfish… kalau saya jadi dia, kalau saya jadi dia dan kalau saya jadi dia, semuanya nampak indah belaka… jadi saya pun dengar nasihat dia, mintak untuk berpisah dengan suami.

  hmm… dalam masa yang sama, saya banyak bergaduh dengan suami, banyak kata2 pedih yang saya katakan padanya. suami sedih dan defend diri dia, cuma saya tak nampak dan terus menerus menuduh…

  dipendekkan cerita, saya bercerai dengan bekas suami, rakan dari blog sanggup jadi pengganti… pendek kata, curang lah saya dengan perasaan saya terhadap bekas suami.

  tapi, selepas berpisah dengan suami, saya tidak pula memilih untuk bersama dengan sang rakan dari blog. saya tak sanggup memperjudikan nasib anak2 saya, di tempat kerja saya katakan suami saya bekerja di rantauan sehingga tak dapat berlindung dari ketua jabatan, status diri terpaksa di dedahkan. beliau simpati dan nasihatkan terus merahsian status diri dari rakan2 sepejabat. pada masa yang sama, huluran simpati dari ketua jabatan beralih kepada sayang, saya jadi keliru, saya masih tak mahu berpisah secara terus dengan bekas suami, sekadar mengacahnya untuk ubah cara hidup kalau tak mahu kehilngan kami, sebaliknya bekas suami jadi pendendam, mengambil peluang utk berkenalan dengan lain2 perempuan, memberi peringatan kepada saya, tak mungkin beliau kembali kepada saya kerana pilihan ini pilihan saya. kesilapan saya yang pertama. hati saya hancur, helah makan diri, bekas suami lebih gemar hidup sendiri, bebas tapi pada masa yang sama mahu hidup di bawah satu bumbung bersama saya. ketua jabatan tak setuju dan mengingatkan dosa saya tinggal bersama tanpa ikatan, lalu beliau menawarkan utk mecari rumah yang lain. saya akur kerana takut pada dosa Allah, sudahlah saya berdosa meminta diceraikan, bila dah bercerai, masih lagi tinggal sebumbung, waktu dalam iddah, bekas suami masih menagih tubuh tetapi berjaga2 agat tidak sehingga rujuk…

  akhirnya saya berpindah rumah, ketua jabatan menawarkan diri menjadi ketua keluarga… saya terima dalam keadaan diri tak dapat nak berfikir dengan betul. kesilapan kedua. bermulalah saya dalam kehidupan rumahtangga kedua… menjadi isteri kedua. Kuasa Allah memang tak dapat disangkal, manusia berdosa tidak dibiarkan, sehingga kini, saya belum pernah berjumpa sesiapa yang dapat menerima saya sebagai isteri kedua… masalah makin bertambah tak dapat nak diceritakan, tapi suami tetap jalankan tanggungjawabnya kerana katanya dia memang tahu apa yang dilakukan dan apa yang dia mahukan. bekas suami terima keputusan saya walaupun katanya perit untuk diterima, saya katakan padanya kalau dia tak sombong pada saya, saya pasti mahu kembali kepada dia, tapi dia sendiri tak mahu. dia memang tak mahu saya berkahwin lain, dan dia juga tak mahu berkahwin kembali. dia hanya mahu kami beroperasi sebagai ibu dan ayah tetapi tidak suami isteri. saya kehilangan kata2. kesilapan saya. kini sudah beberapa tahun berlalu… masalah nya kini, setiap detik dan saat saya sering teringat kesalah saya pada bekas suami, menyakiti hati beliau dengan kata2 saya sewaktu saya betul2 kecewa dengan sikap nya… lebih buruk keadaan, suami kini, baran orang nya dan sering mengeluarkan kata2 pedih yang mengingat kan saya pada apa yang berlaku antara saya dan bekas suami. Timbul perasaan insaf dan sesal hingga kini saya tak henti2 mohon maaf pada bekas suami. saya kerap berfikir, andainya Allah perkenankan, saya ingin sangat tebus segala kesalahan saya pada bekas suami.

  Tuhan masih belum ampunkan saya… entah bila agaknya taubat saya akan diterima oleh Nya…

 367. 1.u mempunyai masaalah ekonomi rumah tangga….
  2.akibat penderitaan/tekanan …buat u berasa u pun boleh tunjok kat dia u pun blh buat sedemikian …tetapi u lupa yg u perempuan yg seasons akan jadi kain burok aje…….
  3.harus ingat musang berbulu ayam aje hendak ayam second hand atau biawak yg tak kira bangkai
  contoh nya ..kawan aku no education nomal worker will only married a person without commitments…only looks 4 virgin girl or widow without children…where the tunnel still ketat…give more affection in making love…me i am looking 4 rich wmen…defunately if he is in upper standard , he probly looking someone better than him..normally prestige new car with class….

 368. Pemberi Rasa

  Aku x paham minda pemberi rasa nih.. apa kene mengena nasfu kelas atasan / kelas bawahan? Persepktif tungang terbalik..
  Baru keluar tempurung ko apo?
  Dia ingat pompuan jer yang season, dia tidak..

  Bro, aku laki but I dont share with ur comment, it’s too class biased and gender biased.

  It all depends on each individual person.

 369. Memang tidak salah untuk Nora bercerai kalau sudah tidak bahagia dalam perkahwinan. Tapi kenapa Nora tidak hidup sendiri selepas bercerai, fokus hanya kepada diri dan anak2? Kenapa mesti mencari lelaki lain? Tidakkah serik dgn perkahwinan pertama? Bagi saya, pengalaman bersama seorang suami yang tidak bertanggungjawab sudah cukup memeritkan dan saya serik, apatah lagi untuk membina ikatan lain yang belum tentu ada kebahagiaannya. Yang penting hati kita bahagia walaupun hidup tanpa suami dan dapat merapatkan lagi hubungan kita dengan Allah sebab hubungan dengan manusia tidak menjamin kebahagiaan. Semoga Nora tabah dan bersabar supaya perkahwinan kedua lebih diberkati, jangan dikesali pada perkara yang dah berlalu. Ambil iktibar dari pengalaman yang lalu.

 370. Salam Jannah,

  thanks for ur comments… apa yang puan cakap tuh betul, itu kesilapan saya yang pertama. pada asalnya saya memang tak ada niat nak kawin lain. sebab itu kat tempat kerja status saya, saya rahsiakan. Masalah nya pada masa itu, saya memang amat jahil tentang agama, saya dan bekas suami seolah2 berlawan2 hidup siapa yang akan lebih senang setelah berpisah, bekas suami dengan sinis mengatakan takkan ada yang mahukan saya ibu beranak tiga, sedangkan dia menjadi rebuta gadis berusia 25 tahun, hati saya jadi rapuh pada perhatian yang diberikan di tempat kerja… kalau ditolak, katanya samada saya pergi atau dia pergi. ke mana lagi saya nak pergi? takkan dia yang nak kena pergi? dia CEO, apalah nak dibanding dengan saya…

  masalah saya dengan bekas suami membuatkan saya buta dalam membuat keputusan, buta dalam mencari keikhlasan, buta dan jahil…

  kalau saja saya dapat memutar waktu

 371. nora…

  ko sedar…kira bagus jugak…masalahnya bila pompuan tak sedar2…mmg angkuh dgn suami yang nak berbaik dan angkuh dgn tuhan sbb bila nasihat..dia perlekehkannya…

  susah nak didik isteri ni kkdg…laki suh buat menda baik…taat je la…kalu suh buat menda tak elok..tu lain cerita…ni tak..asyik la nak memberontak….

  tuhan nak tunjuk balasan derhaka..skjp je blh berlaku…aku sendiri penah rasa..pedih…

 372. hargailah suami sebaiknya…cintailah suami seadanya..kekurangan suami sebenarnya pengikat kaseh rumah tangga…

 373. Salam Nora,

  Boleh lah kiranya jie memberi sedikit pendapat jie. Dalam perkahwinan pertama Nora, jie kira kedua2nya mempunyai ego. Nora dan bekas suami. Pada masa perkahwinan lalu, ego bekas suami besar maka dia tak mahu kerja yg buat dia ada komitmen. Dan dia nampak Nora ada sebagai tempat kalau ada masalah. As for Nora, thinking of Nora yang menyara keluarga maka ego Nora juga besar ketika itu. Perbalahan akan berlaku dan sikap point this is ur fault berlaku. Sebab masing2 being defensive. Tanpa toleransi tanpa sepakat. U realize that after second married. Realize that if both of u can compromise each other dugaan perkahwinan dan ujian Allah, maka kamu berdua mampu sebenarnya menaganinya. But u realize it later. Allah bayar cash now day. That what I realize. Kiamat dah nak dekat kot?…. 😉

  Semamamgnya Nora akan rasa tertekan due to rasa bersalah pada suami lama. Ego Nora dah diturunkan dek sebab belajar menurunkannya bila berhadapan dengan suami baru yang berjawatan tinggi dan bergaji besar. But kasih sayang Nora rasa jie lebih besar pada suami lama. ….. hemmmmm

  It si okay Nora, biar yang lepas itu sejarah. Nora belajar darinya. Nora boleh bertaubat, mohon keampunan Allah. Mungkin perpisahan itu ada hikmahnya….. buat anak2 dan juga Nora sendiri belajar merendahkan ego diri.

  Sebaiknya dekatkan diri dengan Allah. Cuba jadikan perkahwinan kedua ini biarlah berlandaskan hukum Allah. Belajar dari kesilapan lalu. Jangan ditangisi yang lepas. Energy habis disitu. Gunakan energy Nora untuk pekara2 ilmiah dan jalan Allah. Berubah menjadi yang lebih humble dan percaya akan qadar dan qadar Allah itu ada hikmahnya. Keredhaan itu yang Nora cari sebenarnya……

  Jika mahu lawat blog jie, berikan birthdate, jie kira potensi diri Nora, Mungkin Nora boleh pergunakan potensi ini kejalan Allah…. mungkin inilah hikmahnya….. pikirkannya yek…

  🙂 jie musa…….

  azitamusa.wordpress.com

 374. Salam Jannah,

  Like ur komen to Nora… keep up the good work. berdakwah dalam memotivasi….. Salam……………

 375. Salam pemberi rasa…

  Rasanya u ni lelaki…. betul ker?….

  Just to inform u or may be u know already. Pompuan ada 9 nafsu but only satu akal but mens have 9 akal but only one nafsu….. itulah kekurangan kami. Maka bimbinglah kami kejalan Allah keran kekadang org pompuan ni emosi melebihi akal, so itu yang jadi macam2 tu, bunuh diri, bunuh anak sebab suami ada pompuan lain. So pemberi rasa. why don’t u “didik” mereka2 pompuan yang berafsu iblis ni….. akal u banyak so pls do help us????

 376. Pemberi rasa thought that bad thing will never happen to him b’coz he’s a man, good, warak n that he’s entitled to condem other ppl. Yes? Pemberi rasa the wise man????

 377. PETUA MENGASIHI SUAMI….

  1. Bagi seorang isteri, anda perlulah menjamu mata suami anda.Lelaki mudah terangsang oleh penglihatan matanya. Pakailah pakaian yang menarik perhatiannya. Lemparkan senyuman yang bermakna. Berdandanlah dengan sempurna.. selitkan jelingan-jelingan manja.

  2. Sambutlah kepulangan suami anda dengan gembira dan hantarlah pemergiannya dengan hati yang sedih dan mengharapkan kesetiaan. Jangan lupa untuk bersalaman dan berciuman apabila dia pulang dan Apabila dia mahu meninggalkan rumah. Uruskan perihal suami anda dari segi makanan dan pakaiannya. Isteri yang bijak menjaga suami akan mengambil berat mengenai dua perkara penting, pertama zakar suaminya dan kedua perut suaminya.

  3. Banyak membantu suami anda. Terutamanya apabila suami anda bermasalah. Jangan banyak meminta-minta kerana ini akan menyebabkan suami anda berdukacita. Walaupun anda bekerja, usah boros dalam berbelanja, sama-samalah merancang masa depan bersama suami anda. Rujuklah kepada suami anda dalam hal-hal yang mana anda sendiri kurang yakin atau perkara yang melibatkan kesan terhadap ekonomi rumahtangga.

  4. Nyatakan sayang anda kepada suami anda. Ia patut dilakukan setiap hari, walaupun setelah anda beranak cucu. Jangan anggap diri anda terlalu tua untuk itu semua.

  5. Apabila berkesempatan, sentuh dan belailah suami anda selalu.Anda boleh mencuri-curi menciumnya ketika tidak dilihat oleh orang lain. Anda boleh memegang tangannya atau bahunya bila berjalan-jalan.

  6. Jadikan amalan untuk menidurkan anak-anak anda lebih awal dari masa anda hendak masuk tidur. Amalkan juga masuk tidur bersama suami anda. Inilah antara masa yang paling manis dalam kehidupan berumahtangga.

  7. Jika anda meminta pertolongan dari suami anda dan suami anda membantu tetapi tidak sempuna perbuatannya, jauhilah dari berleter atau marah kepadanya. Ini akan hanya menyebabkannya berjauh hati dan merajuk.

  8. Jagalah anak-anak anda dengan baik dari segala segi. Elakkan dari sentiasa memarahi anak-anak anda, gunakan strategi memujuk dan mendorong. Jika anda selalu marahkan anak-anak anda di depan suami anda, suami anda mungkin merasa kurang senang, lagipun anak anda adalah anaknya yang disayanginnya.

  9. Selalulah memicit-micit dan mengurut suami anda. Amalkan mandi bersamanya dan menggosok-gosok badannya.

  10. Apabila anda masuk tidur bersama suami anda, bukalah segala pakaian anda dan berselimut bersama suami anda. Ciumlah dengan ciuman yang hangat, iaitu ciuman yang memberikan pengertian bahawa “hanya kaulah satu-satunya kekasihku”.

  11. Bila anda tidur, sentiasalah mengadap suami anda. Jika pun anda hendak membelakanginya minta izin darinya atau anda berpusing sambil menyentuhnya.Cubalah tidur berbantalkan bahu suami anda, anda akan merasakan kenikmatannya.

  12. Elakkan bercerita mengenai suami anda kepada orang lain.Jika perlu pun, ceritalah perkara-perkara yang baik sahaja. Itulah tanda anda benar-benar mengasihi suami anda.

  13. Sekiranya suami anda berhajat untuk “bersama” anda,layanilah dia dengan baik walau bagaimanapun kesibukan dan keletihan anda.Banyak perceraian atau kes poligami berpunca dari isteri yang kurang faham dengan keperluan suaminya di sudut seks. Kurangnya layanan dan banyaknya alasan menyebabkan suami berasa bosan terhadap anda.

  14. Sesekali, ajaklah pula suami anda berjima’. Jika anda merasa malu untuk menyatakannya, lakukan godaan dengan halus. Biasanya seorang lelaki akan memahami tanda-tanda anda memerlukan jima’. Ini akan membuatkan suami anda merasa bahawa dia diperlukan.

  15. Apabila anda bersetubuh dengan suami anda, janganlah biarkan dia bersendirian melayarkan bahtera, sedangkan anda cuma menyuakan tubuh anda untuk disetubuhi dalam keadaan mahu tidak mahu. Hal ini akan sungguh mengecewakan suami anda. Dia akan merasa bahawa dirinya tidak dihargai, sedangkan pada fikirannya persetubuhan itu ialah jalinan kasih dua jiwa yang memanisfitasikan cintanya.

  16. Ketika suami anda sakit, tunjukkanlah kesungguhan anda untuk merawatnya dan membangkitkan semula semangatnya, melahirkan kesedihan anda dan harapan anda agar dia lekas sembuh. Dia akan ingat kepada anda dan begitu mengasihi anda kerana dia tahu bahawa anda bukan saja mengasihinya sewaktu dia sihat.

  17. Apabila suami anda meninggal dunia, jagalah anak-anak anda dengan baik serta berterusanlah menjaga silaturrahim bersama keluarga suami anda. Mudah-mudahan nanti, anda akan menemui suami anda disyurga

  dipetik dari web media muslim

 378. bagus bagus

  kalau kita sesama tukar sebiji epa antara kita..masing masing
  masih ada sebiji epal…

  TETAPI kalau kita bertukar2 ilmu dan pendapat… akhirnya
  kita mempunyai kedua2 benda ni

  keep it up !!!

 379. +++++++++ no 2+3+5+7+9+16+9+bukan semua melaku sedemikian…bahagian sex..biasa lah …anjing kurap pun ketagihan(11- berkemungkinan ada yg tidur bersempadan kan bantal panjang?????)(15-jgn memaksa diri untok berkawin dgn +++sedangkan anda telah mempunyai kekaseh yg menanti..tuboh aja atas katil roh anda melayang ke kasih yg di ingati +++ merindui pengelam yg tak di lupai bersama-+++) OK LAH aku manusia biasa tak dpt menyelami hati mu..kadang kala penulis melalui pengelaman hidup nya +++ ada juga yg pandai bercerita…meleleh ayer mata..menghayatkan hati..ada yg jadi ‘copy cat’ untok membanggakan dri..tetapi pada diri sendiri menjadi dalam famili+++++++++ EFFA buah filiran yg baik untok jadikan tauladan..god bless u ok bye……

 380. **Petua RumahTangga Bahagia**

  BAGI YANG TELAH BERUMAHTANGGA, CETAK HALAMAN INI DAN LEKATKAN DI DINDING BILIK UNTUK DIBACA BERSAMA-SAMA SUAMI DAN ISTERI.

  1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.
  2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.
  3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.
  4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.
  5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.
  6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.
  7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.
  8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.
  9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).
  10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.
  11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.
  12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.
  13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.
  14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.
  15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.
  16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.
  17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.
  18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.
  19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.
  20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.
  21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.
  22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga – merapatkan hubungan dan kemesraan.
  23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

 381. “kadangkala ada manusia macam “itek mengajar anak dia berjalan dgn betul”anyway good guideline to follow…….goodluck

 382. masyaallah..kenapa dunia semakin tua. manusia banyak memntingkan diri sendiri. sehingga tidak sedar apa yang dilakukan itu di laknat oleh Allah SWT. kdg2 aku terlalu sedih kerana memikirkan masa depan anak2 ku di masa yg akan datang. aku memohon kepada Allah SWT semoga melindungi anak2 ku dan keluargaku menuju ke jalan yang di redhai oleh Nya. Insyaallah…

 383. ZAMAN DAH BERUAH YAH (lihat lah si muthu dulu panggil AYA..(tuan) pada org tempatan..sekarang generasi dia dah naik tosang..MASA DATANG DAN PERGI..KALAU NAK RASA KEADAAN ANAK2 DI KEMUDIAN HARI.. LIHAT AJE NEGARA MODEN….MACAM TU LAH AKAN TERJADI SINI DIKEMUDIAN HARI…

 384. Apa kata suami2 yg curang ini dimasukkan ke dalam wad pesakit mental? Mana tau kut boleh berubah setelah berkenalan dengan pesakit mental dalam wad tu?

 385. Ada bidalan yg mengatakan lelaki baik utk wanita yg baik, dn lelaki jahat utk wanita jahat..mrk blm bertemu buku dgn ruas..

 386. hopital mental mana yg akan terima…mereka ini curang berkaitan gn kegemaran hisap madu dan menengek dari bunga ke bunga…bunga yang salah telanjang bulat bila didatangi oleh lebah..syok nya belayar malam atau siang ni..aboi lebah kau memang hebat sekali…..bila kau hilang aku kesali,menagis lah daku seorang diri..mana nak di cari ganti….

 387. itu kato2 ajo effa …buat sodap dongar ajo…pado hakiket nyo biaso le yg baik kene layak dek bondo jahait tu hah

 388. Maknanya mgkn ada harapan yg jahat tu akan insaf dn jadi baik..doa yg paling makbul adalah doa org2 yg teraniya..

 389. assalammualaikum jie…

  menitis airmata saya baca coretan jie.. apa yang jie katakan tepat sekali… masing2 ego. saya salahkan ilmu agama saya yang cetek, hidup bersandarkan tips2 dan petua dari majalah her world, female, cosmopolitan… terlalu kebarat2an dan feminism… inilah salah saya yang paling utama. saya sedar kini apa yang terjadi saya terima sebagai musibah dari Allah SWT atas dosa2 saya yang lalu, atas kejahilan saya dan kelalaian saya sebagai hamba Allah yang tak ada usaha mendekatkan diri padanya…

  saya andaikan hidup dan dosa saya seperti ketika Adam dan Hawa jamah buah khuldi di syurga. Allah murka dan campak mereka ke dunia… Allah murka pada saya dan campak saya dalam kehidupan ini.. saya harap dan berdoa pada keampunan dari Yang Maha Esa… saya kerdil dan jahil dan berharap, ujian yang saya lalui ini dapat menghapuskan dosa2 saya yang lalu…

  disini saya berpesan pada para isteri… saya percaya ramai di sana yang lepasan uni, yang bekerja, yang berkarier… terimalah suami anda seadanya.. kadang2 suami yang anda kahwini itu tak sama dengan lelaki yang anda bercinta sebelum kahwin… selalunya begitu, sebelum kawin mereka lain, selepas kawin mereka lain, tapi percayalah, kita hidup di dunia ini hanya sebagai medan untuk di uji oleh Allah. kalau setakan pendapatan anda lebih dari dia, kalau setakat bajunya bersepah diblik dan dibilik air, jangan lah puan2 resah dan sakit hati, itu sumer kerja syaitan utk memporak perandakan rumah tangga puan, kalau pun mendapat perhatian lelaki lain, mintalah perlindungan dari Allah..kalau puan tak dapat perhatian yang puan inginkan, kembalilah kepada Allah.. mintaklah pada Allah… jangan biarkan diri puan2 hanyut dengan dunia yang penuh kepura-puraan…

  dulu saya bila saya baca pasal isteri mithali, jiwa saya memberontak kerana tak adilnya hidup isteri terpaksa tunduk pada suami walaupun suami kadang2 solat 5 waktu pun tak cukup… sekarang saya rasa rugi…kalau lah saya tak memberontak, syurga yang menanti saya…

  puan-puan… saya pernah berkerjaya, saya pernah mempunyai rakan2 yang juga berkerjaya, kadang2 kita seronok bertukar2 cerita pasal keluarga, pasal suami, kalau rakan sejawat kita cerita marah nya dia pada suami nya dan tindakan yang diambil pada suaminya, kita pun terikut sama, kadang2 kita terfikir, kalau si polan boleh buat, kenapa tak aku?… jangan puan2… jangan terikut-ikut… syaitan sentiasa berbisik untuk buat kita berdosa…

  saya dah lalui semua tuh, saya bersyukur pada Allah dia masih sayangkan saya, dia beri saya kesedaran, dia beri saya petunjuk… seandainya setelah melalui itu semua saya masih lagi lalai, masih lagi lupa, masih lagi terpegun dan tercari-cari dunia, tak tahulah manusia apa saya akhirnya nanti…

  jie, terima kasih tak terhingga saya ucapkan pada saudari… insyaAllah, saya akan lawati blog saudari…

  terima kasih

 390. Bersyukurlah krn masih berpeluang mdpt hidayah dari allah..jika kita tersesat, bukan bermakna kita akan sesat selamanya..ilmu harus dituntut dan diamalkan krn ilmu x kan pernah habis..sedangkan mayat yg sudah berada diliang lahad pun masih diajarkan untuk menjwb soalan mungkar & nakir..semoga hari ini lbh baik dari hari smlm..

 391. lama tak masuk ni….tapi nora…kosmo dan lain2 tu ada guna gak tu…suruh bini tengok
  pilih pakaian dalam yang sesuai utk malam jumaat…he he

  lama tak gurau ni…..

  Salam sume….semoga tabah sume org….

 392. …penoh ilmu di dada untok kebaikan bersama…tetapi harus juga ingat …ular yg menjaga ‘pokok kuldi’ ‘koldi’ juga bleh bertukar menjadi naga…wallahuallam

 393. apa lah nak di hebohkan, agak tak sesuai,lanyak puas2 buang ganti yg baru,nak buat apa sampai jadi magrain…dapat tukar rasa..lebeh pengelaman merasa kan

 394. kebayan…aku ni keje project base…so bila IT dah deliver aku kene test….time tu lah
  aku bz gila ni…ni dah start bz ni…ni ala2 sempat mengintai aje ni…

 395. Salam Nora,
  Alhamdulilah…. jie bersyukur kehadrat Allah. Dan jie doakan Nora akan dapat pelangi itu setelah hujan ribut melanda…. sabar dan doa yek….

  Kita semua sama jer Nora. Allah jadikan sama. Ada kekuatan ada kelemahan masing2. Ujian jer lain sikit… ikut sekala……

  One day u will realize how beautiful kejadian Allah ini dan redha akan segalanya…. indah dan tenang…..

  Jie pun mengalami phase ups and down. Kita tak bole lari. But jika kita dibukakan hati oleh Allah maka Allah sebenarnya sayangkan kita , Nora…. Allah sayangkan Nora….. bersabarlah……

  Then bila sudah sedar maka kita tidak pikir masalah kita lagi but masalah dunia sekarang. Kita akan jadi lebih memberi….. yang mana kita mampu…. amalan kejalan Allah. …… berdakwah melalui tinta….. my aim now

 396. main man…..

  Sejarah mengajar…. memberi formula untuk kita buat kajian dan perbaiki. Bukan untuk kita tangisi.

 397. apo ni mainman..cakap memang senang lah-kou ingat org pun macem kereta boleh tukar ganti ko bila dah puas atau ada problems-kita org islam tau-ikut paduan kehidupan yg telah di tetapkan-musibah di turun oleh illahi-kita berugama isllam ni kena tabah dgn qada’ dan qadar tau..apa ni lanyak sana layak sini-memang lah gah macam elang terbang tinggi tu dn megah nya (penyayi nya pun senyap sepi skg ni dgn berbagai mimpi -tetapi u harus juga ingat sikit masa lagi bila dah mati-nanti kena babique cucu besi panas..taubat lah hang sebelum pergi…….take cares will u..life is so short -try to make used of it….lots of from….me

 398. Nora … saya ingin berkongsi cerita … saya ada sepupu perempuan … yang berpewatakan lembah lembut .. orang nya agak kuat berugama pakai tudung labuh .Tapi mungkin dah jodohnya ,suami nya menghisap dadah ..beberapa kali dimasukkan ke pusat pemulihan .. tapi tak serik serik.Yang siisteri .. entahlah .. keramat hidup agaknya ..tak pernah nak bercerita ke .. merugut ke ..segala kerja dia lakukan .. jadi tukang masak .. jaga budak ,untuk cari pendapatan .Mereka ada dua orang anak .. sepasang.Kedua dua anak mereka sudah dewasa sekarang … tapi tulah mungkin berkat dari ketabahan siisteri … kedua dua anaknya menjadi .. seorang engineer dan seorang maseh belajar ambil medik ..Kedua dua anaknya .. punyalah sejuk mata memandang air muka bersih .. macam kumpulan in team ..bila mereka sekeluarga berjalan untuk berhari raya .. jauh beza dari rupa bapaknya .Terlalu banyak hikmahnya

 399. Berkat kesabaran seorang isteri, ganjarannya besar. Di dunia dah nampak ganjarannya..anak2 yg soleh walaupun bapak hampeh

 400. salam kebayan, jie, jannah dan lain-lain…

  saya akui saya amat2 jahil 10 tahun yang lalu… dengan tangisan airmata saya katakan, kalau lah akal dan pengetahuan saya nih, saya perolehi 5 tahun yang lalu, badai dan tsunami pun saya sanggup lalui, semata2 kerana Allah… tapi masa tuh saya bodoh… dunia yang jadi pujaan, kerjaya yang utama.. pangkat, pendapatan yang tinggi, kemewahan jadik ukuran… bukan tak tau semua tuh tak boleh bawak mati, tapi hidup berlumba, dengan keluarga, dengan rakan, dengan jiran… dulu saya tekan anak2 saya belajar supaya dia lebih pandai dari anak si polan dengan si polan, saya tekan dia belajar supaya masa depan dia terjamin… sekarang nih tak lagik, saya letakkan sekolah agama nombor 1… saya tanamkan pada dia utk letak sekolah agama lebih penting dari sekolah kebangsaan. saya sesat dulu sebab saya jahil… saya tak nak anak saya sesat macam saya dulu… jadi saya tak nak mereka jahil… itulah azam saya.

  memang Allah maha adil, maha penyayang, maha Agung… dan saya hamba Allah yang terpalit segunung dosa… saya redha pada musibah yang diberi pada saya dan saya hanya mampu berdoa agar musibah ini dapat saya lalui dengan penuh ketaqwaan dan dapat menghilangkan dosa saya yang menggunung

 401. Bersyukur krn nora diberi hidayah dn petunjuk, itu bermakna Allah syg dan memberi peluang itu. Walau sebesar manapun kesalahan dn dosa kita, INGATLAH Allah maha pengampun dan maha mengasihani selagi kita tidak menyekutukan dia.. Dan amat malang bagi mereka yg di luar sana, masih ramai yg belum mendapat taufik dn hidayah dari Allah atas kesalahan yg mrk lakukan..mrk fikir mrk blh menongkat langit tanpa menyedari bumi yg di pijak..

 402. A’kum. sejak sya cuti kuliah sya rajin surf internt. tiba2 sya terbuka ruangan ini. saya msih lg bujang. dr dulu mmg sya fobia utk kawin. walaupn sya tergolong gadis cantik dan sgt berpengaruh di tmpt kuliah sya. apabila sya mengikuti ruangan ini fobia sya mkin bertmbh2. timbul pula persoalan, apakh makna perkahwinan sebnrnya? saya mempunyai kekasih, setiap kali dia ajak saya kahwin saya akn beri byk alasn. yg pling famous ialah “belum sedia”. keluarga pun sudh mendesak krn berikutn di kmpung saya byk suami2 org dan anak teruna yg tergila2. Saya dpt rasa sya blum ada nafsu hdk kawin dan saya takut menanggung risiko perkahwinan. btw sya adalh rakan kalian dr negara jiran.