Perkahwinan sesama talasemia patut dielak

Bolehkah pembawa talasemia berkahwin dan mempunyai anak? Itulah antara persoalan atau kebimbangan yang sering terbit di hati pengidap penyakit itu khususnya, pasangan sudah berkahwin dan disahkan sebagai pembawa talasemia.

Pakar dalam rawatan penyakit talasemia, Dr Vasili Berdoukas, yang menjalankan penyelidikan di Hospital Kanak-kanak Aghia Sofia di Athens, Greece berkata, hakikatnya pembawa talasemia boleh berkahwin dan mempertimbangkan untuk mendapat anak serta menjalani kehidupan normal.

Beliau berkata, jika hanya salah seorang sama ada suami atau isteri disahkan pembawa talasemia trait, pasangan berkenaan tiada masalah membuat keputusan mempunyai anak. Ini kerana anak yang bakal lahir hanya berisiko sebagai talasemia trait dan dikategorikan sihat serta tidak memerlukan rawatan pemindahan darah dan beberapa rawatan lain seperti pesakit talasemia major.

Bagaimanapun, Dr Berdoukas mengingatkan, pembawa talasemia boleh menjejaskan kesihatan anak bakal lahir jika individu terbabit mengahwini pasangan yang juga pembawa talasemia trait.

“Jika ibu bapa pembawa talasemia trait, 25 peratus kemungkinan anak mereka akan menghidap talasemia major yang memerlukan pemindahan darah sekali sebulan. Setiap kali ibu itu hamil, 50 peratus kemungkinan anaknya lahir sebagai pembawa talasemia trait,” jelasnya.

Beliau berkata, talasemia ialah penyakit gen yang akan diwarisi anak apabila kedua-dua ibu bapa dikenal pasti pembawa talasemia. Bagi pasangan yang disahkan pembawa talasemia, kadar anak yang akan menghidap penyakit itu pula ialah satu dalam setiap empat kandungan.

“Bagi pasangan suami isteri yang disahkan sebagai talasemia trait, bukan pakar perubatan yang membuat keputusan sama ada mereka boleh atau tidak mendapatkan anak. Keputusan itu terletak pada diri mereka dan tiada siapa yang akan halang.

“Tetapi jika mereka diberitahu dengan jelas maklumat mengenai penyakit itu dan rawatan yang perlu diharungi sepanjang hayat anak berkenaan tentu mereka memahami betapa sukar mempunyai anak talasemia,” kata Dr Berdoukas.

Beliau berkata, program saringan melalui pemeriksaan darah paling berkesan untuk mengurangkan bilangan pembawa talasamia. Sehubungan itu, program untuk mendidik orang ramai membuat pemeriksaan darah amat diperlukan dan lebih baik dibuat di peringkat sekolah menengah.

Katanya, di Cyprus sebelum pasangan berkahwin mereka perlu mempunyai sijil yang menyatakan sudah melakukan ujian darah. Ujian dibuat tidak bermakna jika dibuktikan pasangan berkenaan atau salah seorang pembawa talasemia tidak boleh berkahwin, tetapi sekadar untuk memberitahu mereka dan supaya tindakan sewajarnya perlu dibuat.

Begitu juga di Greece, terdapat satu pusat yang mana salah seorang pasangan diuji sebelum berkahwin. Jika yang diuji disahkan pembawa talasamia, pasangannya juga perlu melakukan ujian.

“Kedua-dua cara ini dapat mengurangkan pembawa talasemia. Di sesetengah negara yang perkahwinan di aturkan, ia mempunyai alasan kukuh untuk membuat ujian darah terhadap bakal suami atau isteri berkenaan. Jika ujian membuktikan individu itu pembawa, perkahwinan diaturkan perlu dipertimbangkan,” katanya.

Memperkatakan tentang rawatan penyakit talasemia Dr Berdoukas berkata, berbanding 20 tahun lalu kini melalui beberapa kaedah rawatan dan ubat baru diperkenalkan, pengidap penyakit itu boleh hidup seperti manusia normal.

Terkini, terdapat ubat baru bagi pesakit talasemia iaitu deferiprone yang diambil secara oral dan memberi kesan kesakitan yang kurang kepada pesakit. Ubat yang sudah digunakan pesakit talesemia di Eropah sejak lima tahun lalu ini, perlu diambil sepuluh hingga 12 jam sehari dan sudah pun berada di pasaran di negara ini.

Dr Berdovkes berkata, ubat ini jauh lebih baik daripada ubat yang diperkenalkan sebelum ini kerana tiada kesan kesakitan suntikan jarum, mudah bergerak dan jauh lebih penting pesakit boleh menghindarkan dari kerosakan jantung.

“Deferiprone diperkenalkan bagi mengeluarkan lebihan zat besi terkumpul dalam tubuh yang boleh mengakibatkan kerosakan kepada organ utama seperti jantung serta hati. Dengan hanya pengambilan secara oral, pesakit hanya perlu membuat pemindahan darah setiap tiga atau empat minggu sekali di hospital. Pesakit yang berat badannya 50 kg perlu makan 10 tablet sehari dengan pembahagian pengambilan dos 3-3-4,” katanya.

FAKTA Penyakit talasemia
Talasemia ialah penyakit darah keturunan yang dipindahkan dari ibu bapa kepada anak.

Penyakit talasemia banyak dikesan di negara Mediterranean, Timur Tengah, bahagian selatan Asia dan Asia Tenggara.

Ada dua jenis talasemia iaitu talasemia minor (pembawa baka) dan talasemia major (seseorang yang mempunyai baka talasemia sepenuhnya dikenali sebagai penghidap talasemia).

Seseorang yang menghidap talasemia terjejas keupayaannya untuk menghasilkan sel darah merah biasa atau mengalami kekurangan hemoglobin sel darah merah.

Bagi membolehkan pesakit membekalkan sel darah merah biasa yang tidak boleh dihasilkan, dia perlu membuat pemindahan darah secara tetap.

Bagaimanapun, pemindahan darah yang kerap mengakibatkan pengumpulan zat besi dalam badan ke tahap toksik kepada tubuh pesakit. Ini menyebabkan organ utama rosak dan berhenti berfungsi.

Pesakit yang tidak mendapat rawatan sempurna boleh menyebabkannya kelihatan pucat, kurang aktif, sesak nafas, pembesaran yang terbantut dan kesan terhadap fungsi jantung serta pelbagai kesan lain.

Oleh Nor Affizar Ibrahim

2 thoughts on “Perkahwinan sesama talasemia patut dielak

  1. askum,

    sya adalah ibu kepada 3 orang anak. anak sya yang sulong pesakit talasemia major dan akan membuat operation buang limpa pada 9/6/08. Ini menyebabkan saya bertambah risau jika apa2 terjadi pada anak saya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s