Kehamilan luar rahim

Kehamilan bermula dengan telur yang disenyawakan. Telur ini dipanggil zigot. Lazimnya, zigot akan melekatkan dirinya sendiri ke lapisan uterus/rahim.

Bagaimanapun, dalam kes kandungan luar rahim atau di dalam istilah perubatannya dikenali sebagai kehamilan ektopik, zigot menyematkan dirinya di tempat lain (tertanam di luar rahim).

Menurut Pakar Perbidanan dan Sakit Puan, Hospital Pakar Putra, Batu Pahat, Johor, Dr. Chew Lay Boon, kandungan luar rahim merupakan satu komplikasi kehamilan di mana implantasi/penyematan sesuatu kandungan itu berlaku di luar ruang rahim.

‘‘Ia adalah sesuatu yang serius kerana boleh membawa maut, mengancam nyawa si ibu mahupun bayi yang dikandung, jika tidak dikesan dan diberikan rawatan awal.

‘‘Tiub fallopio – tiub yang membawa telur daripada ovari ke rahim merupakan tempat yang paling kerap berlakunya kandungan di luar rahim iaitu sekitar 98 peratus,’’ ujar beliau.

Kandungan luar rahim juga boleh berlaku di ovari, ligamen luas, kadangkala di ruang abdomen dan serviks/pangkal rahim yang boleh mengakibatkan berlakunya pendarahan vagina/faraj.

Seterusnya, pendarahan dalaman boleh terjadi jika tiub pecah menyebabkan sakit abdomen yang amat sangat.

Menurut Dr. Chew, insiden kandungan luar rahim telah meningkat di merata dunia sejak tiga dekad lalu. Kira-kira 1 peratus daripada semua kehamilan adalah kandungan luar rahim.

‘‘Ia menyebabkan 10 peratus kematian ibu mengandung dan merupakan penyebab utama kematian ibu mengandung di peringkat tiga bulan pertama (trimester pertama).

‘‘Secara umumnya, risiko kematian adalah dua daripada 1,000 kes kandungan luar rahim,’’ katanya.

*Tiub fallopio

Tiub fallopio kelihatan seperti paip berongga yang ditumbuhi oleh bulu-bulu kecil iaitu silia, pada dindingnya.

Silia ini bergerak seperti deruan ombak untuk menolak telur-telur ke dalam rahim. Tiub fallopio bolehlah dianggap seperti jalan raya utama untuk telur bergerak ke rahim.

Jika tiub tersebut tersumbat atau silia mengalami kerosakan, maka ini akan menggalakkan telur-telur tersebut terlekat dan tertanam pada dinding tiub.

‘‘Tiub fallopio tidak mempunyai ruang yang cukup untuk janin yang membesar. Kandungan luar rahim di kawasan ini tidak dapat menyokong janin untuk bertahan lama.

‘‘Dan akhirnya tiub fallopio itu akan pecah kerana uri janin itu akan menembusi dinding tiub.Ini boleh menyebabkan pendarahan dalaman yang teruk dan membahayakan nyawa ibu.

“Kadangkala, kandungan di penghujung tiub fallopio (bahagian ampula) boleh berakhir dengan keguguran (keguguran tubal),’’ jelas Dr. Chew. sambil menambah, kandungan yang berlaku di ovari dan serviks juga berakhir dengan pendarahan dan kematian janin.

Untuk kandungan luar rahim yang berlaku di ruang abdomen pula, kadang-kadang ia boleh membesar sehingga hampir cukup bulan. Akan tetapi, ia sangat jarang berlaku.

Punca, faktor risiko

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kebanyakan kes kehamilan ektopik ini dikaitkan dengan parut yang terjadi hasil daripada jangkitan pada tiub.

‘‘Telur yang disenyawakan mengambil masa kira-kira lima hari untuk bergerak di sepanjang tiub fallopio ke dalam ruang rahim di mana implantasi berlaku.

‘‘Sebarang faktor yang mengganggu atau melambatkan pergerakan telur tersebut di sepanjang tiub fallopio boleh menyebabkan kandungan luar rahim,’’ kata Dr. Chew.

Antara faktor-faktor risikonya termasuklah; Penyakit inflamatori/keradangan pelvik/pinggul (PID) – Sejarah susah hamil – pernah melalui pembedahan di bahagian pelvis/ pinggul terutama sekali pembedahan ke atas tiup fallopio – Pernah berlaku kandungan luar rahim di tiub fallopio. Risiko berlaku semula kandungan luar rahim adalah 10 peratus – Penghamilan/konsepsi/penyuburan bantuan terutama sekali dengan in-vitro fertilization (IVF).

Lain-lain termasuklah; Mengandung dengan alat pencegah kehamilan dalam rahim (IUD). Alat dalam rahim sebenarnya mengurangkan risiko untuk kehamilan. Lima peratus kehamilan yang berlaku pada wanita yang menggunakan IUD berlaku di luar rahim – Kecacatan semula jadi pada tiub fallopio. Bagaimanapun, ramai wanita yang mengalami kandungan luar rahim tidak ada faktor risiko seperti di atas.

*Tanda-tanda klinikal

Pada mulanya, kehamilan ektopik mungkin kelihatan seperti kehamilan normal sahaja. Tanda dan gejala awalnya juga sama seperti kehamilan lain – tidak datang bulan, payudara terasa sakit apabila disentuh, lemah, loya dan muntah.

Biasanya, sakit perut dan pinggul menjadi petanda awal kehamilan luar rahim. Kandungan luar rahim, akui Dr. Chew, ada kalanya sukar dikesan disebabkan oleh tanda-tanda awalnya yang tidak ketara.

‘‘Biasanya presentasi klinikal berlaku antara lima hingga lapan minggu selepas haid yang terakhir. Tiga tanda yang biasa berlaku adalah sakit perut, lambat datang haid dan pendarahan melalui faraj.

‘‘Hampir 80 hingga 100 peratus pesakit kandungan luar rahim mengeluh kesakitan di perut, biasanya bahagian bawah. Dalam kes pendarahan teruk, seseorang itu boleh turut berasa sakit di bahu disebabkan oleh iritasi/kerengsaan darah ke atas saraf,’’ ujar beliau.

Tambahnya, ramai pesakit lambat datang haid antara dua hingga empat minggu. Akan tetapi, kira-kira 25 peratus kes tidak ada sejarah lambat datang bulan.

Pendarahan melalui faraj biasanya hanyalah sedikit. Tanda-tanda kehamilan seperti rasa mual, muntah dan sakit payudara berlaku pada sebilangan kecil pesakit.

Dalam kes pendarahan yang teruk ke dalam ruang abdomen pula, seseorang pesakit itu akan menunjukkan tanda-tanda seperti pitam, rasa pening dan sejuk, pucat serta tekanan darah rendah.

Pemeriksaan fizikal bergantung kepada sama ada kandungan luar rahim itu telah pecah atau sebaliknya. Sakit di bahagian perut ketika diperiksa merupakan tanda yang paling kerap berlaku.

Pemeriksaan pelvis pula menunjukkan rasa sakit ketika pelvik digerakkan. Saiz rahim biasanya normal atau sedikit membesar.

*Komplikasi, diagnosis

Komplikasi yang selalunya berlaku ialah pecah yang menyebabkan pendarahan dalaman. Keadaan ini boleh membawa kepada renjatan dan mungkin juga membawa maut.

Komplikasi lain ialah kemandulan yang berlaku kepada lebih 50 peratus wanita yang mempunyai sejarah mendapat kehamilan ektopik yang dirawat melalui pembedahan.

Sementara itu, ketepatan untuk diagnosis kandungan luar rahim berdasarkan presentasi klinikal hanyalah sekitar 50 peratus.

‘‘Jadi, intervensi yang berpatutan harus dilakukan berdasarkan indeks suspek yang tinggi. Ini bermakna, kemungkinan kandungan luar rahim mesti dikenal pasti apabila seseorang wanita yang masih subur mengeluh sakit perut dan lambat datang haid.

‘‘Ujian-ujian seperti ujian kencing untuk kehamilan (UPT), ujian darah untuk beta-human chorionic gonadotrophin (b-hCG) iaitu sejenis hormon yang dihasilkan oleh uri dan, pemeriksaan ultrasound telah banyak membantu untuk membuat diagnosis yang tepat,’’ terang Dr. Chew.

Ujian kencing dapat mengesan sama ada seseorang itu mengandung atau sebaliknya manakala pemeriksaan ultrasound terutamanya transvaginal (melalui faraj) dapat menunjukkan kandungan itu di dalam atau di luar rahim.

Untuk kes-kes tertentu di mana pesakit adalah stabil dan hamil kurang daripada enam minggu, ujian darah untuk b-hCG akan dilakukan setiap dua hari. Paras hormon ini bertambah dua kali ganda setiap dua hari untuk kandungan dalam rahim yang sihat.

‘‘Jika ia tidak bertambah atau berada pada paras yang lebih rendah daripada sepatutnya, kemungkinan seseorang itu mengalami kandungan luar rahim adalah tinggi,’’ katanya.

Untuk kes-kes tertentu, laparoskopi diperlukan bagi memastikan diagnosis. Walau bagaimanapun, hampir 3 peratus kandungan luar rahim masih tidak dapat dikesan.

*Rawatan

Dalam kebanyakan kes, rawatan adalah melalui pembedahan. Jika pesakit berada dalam keadaan renjatan, laparotomi mesti dilakukan secepat yang mungkin.

‘‘Keutamaannya adalah untuk memberhentikan pendarahan. Biasanya sebahagian daripada tiub fallopio tersebut akan dibuang (salpingektomi separa).

‘‘Bagi kandungan di tiub yang kecil dan belum pecah, pembedahan salpingostomi boleh dilakukan di mana janin dan uri dapat dikeluarkan tanpa membuang tiub fallopio berkenaan,’’ kata Dr. Chew.

Pembedahan juga boleh dilakukan melalui laparoskopi operative untuk pesakit yang stabil. Pembedahan membuang rahim (histerektomi) mungkin terpaksa dilakukan jika berlaku pendarahan yang tidak dikawal dalam kes kandungan di pangkal rahim.

Rawatan dengan ubat seperti methotrexate boleh diberikan untuk kes-kes tertentu sekiranya kandungan luar rahim kecil dan pesakit itu berada dalam keadaan stabil dan menepati beberapa kriteria ketat.

Kandungan akan datang?

Peluang untuk mengandung semula bergantung kepada keadaan tiub fallopio yang kini tinggal sebelah.

Jika tiub tersebut berada dalam keadaan yang baik, seseorang wanita itu mempunyai 50 peratus peluang untuk mengandung lagi. Pada masa yang sama, kemungkinan berulangnya kandungan luar rahim adalah 10 peratus.

Ini bermakna, seseorang wanita yang pernah mengalami kandungan luar rahim harus berjumpa doktor dari awal kehamilan setiap kali mengandung.

Saranan Dr. Chew: ‘‘Kebanyakan kes kandungan luar rahim tidak dapat dielakkan. Akan tetapi, kandungan di tiub fallopio dapat dicegah sekiranya keadaan yang menyebabkan kerosakan pada tiub fallopio seperti PID dapat dirawat awal.

‘‘Anda dinasihatkan berjumpa dengan doktor jika hamil dan mengalami tanda-tanda mengandung luar rahim. Diagnosis dan rawatan awal dapat mengelakkan komplikasi teruk.’’

Oleh: SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN


Rahsia Senang Hamil. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Mudah Hamil. Keterangan lanjut, sila klik sini.

201 thoughts on “Kehamilan luar rahim

 1. saya salah satu wanita yang pernah mengalami hamil luar rahim di sebelah kiri…saya pernah membuat pemdahan kecil tapi saya x pasti sama ada tiup fiopio saya di sebelah kiri ini dibuang atau x masa saya di bedah pendarahan x banyak sikit sahaja saya sekarang nak bertanya adakah saya masih ada peluang untk hamil lagi atau x?? sama skrgni dalam usha makan ubat hormon untuk hamil semula boleh kah.???bantulah saya.

 2. Saya telah membuat pembedahan kecil untuk buang endometrosis pada hjg bln mei lps & doktor telah mengesahkan tiup saya tersumbat & rosak kedua2 belah. Daripada pengetahuan yang saya baca kalau tiup tersumbat boleh ditembuskan supaya boleh mengandung cara normal, kenapa doktor tersebut kata tidak dapat? Adakah cara untuk sembuhkan tiup? Dia kata saya cuma boleh mengandung dgn cara ivf saja? berapakah kos untuk proses ivf sekarang? & berapa lamakah tempoh proses dijalankan? saya sdh 4 tahun berkawin,bantu saya untuk mengetahui tentang semua ini. Trima Kasih.

  • masalah saudari sama mcm masalah yang saya hadapi.saya sudah berkahwin 4 tahun lebih.sebelum ini saya pernah mangandungka yang pertama tetapi gugur.selepas saya mengadung lagi tapi doktor sahkan saya etopik(mengandung luar rahim).selepas buat pembedahan selang setahun kemudian saya hamil lagi.pun sam,a doktor sahkan saya etopik.dr sarankan saya buat ivf.saya buat rawatan ivf di hkl tetapi tidak berhasil dan menelan kos rm 5,200.kini selepas 1thn lebih kami suami isteri tumpu pada rawatan ivf di metro hospital.kos dalam lingkungan rm 15,000.demi anak darah daging sendiri kami sanggup berhabis duit demi insan yang berlagar anak anugerah dari Yang Maha Esa.

 3. Saya pernah mengandung luar rahim pada tahun 1996 iaitu sebulan selepas saya bernikah dan salah satu tiup fallopio telah dibuang kerana telah terjadi pendarahan dan tidak dapat diselamatkan lagi. 6 bulan selepas itu saya mengandung lagi dan doktor dari klinik swasta yg merawat saya agak terkejut kerana ianya jarang sekali berlaku dan dalam masa yg sama, doktor dari pihak kerajaan seperti memarahi saya kerana luka pembedahan di khuatiri akan terbuka semula..
  Saya meneruskan kandungan tersebut di bawah pantuan doktor swasta sehingga selamat melahirkan bayi saya..kini umur anak saya telah pun berusia 11 tahun..
  Saya ingin mempunyai anak lagi, tapi sehingga kini masih belum berhasil..adakah kerana faktor saya cuma mempunyai satu tiup sahaja makanya peluang utk saya hamil agak tipis?

 4. Pn nora dan pn arinan – sekadar berkongsi pengalaman. Saya juga pernah mengalami kehamilan luar rahim (juga pada 1996) – tiub filopia saya pecah -sakit bhg perut yg amat sangat -pitam -pendarahan dalaman berlaku dan menurut doktor – mungkin jika lambat ke hospital saya boleh kehilangan nyawa. Itu berlaku lebih 12 tahun lalu. Alhamdulillah, dengan mengikut nasihat doktor dan pemeriksaan mengikut jadual, saya mengandung anak kedua selepas 6 bulan dibedah utk buang tiub yg pecah itu. Alhamdulillah lagi – saya dikurniakan 3 orang anak walaupun dengan satu tiub filopia.

  • sy same seperti sis..bezanye it juz happen 2 me last month…thats my 1st bby after 1 year kawin…now i still berpantang lg…i hope akn jd same seperti sis…2 get pregnant after dis…doakn sy ye sis…;p

 5. salam..
  saya juga ada pengalaman berkenaan mengandung di luar rahim ni pada bulan 3 tahun ni.masa tu saya baru 3bulan lebih berkahwin dan usia kandungan baru 7 minggu.tiub belah kiri di buang..sedih sangat sebab itu anak sulung kami..sampai sekarang saya masih belum peknen lagi..saya risau la..adakah saya masih mempunyai peluang untuk ade baby sendiri? boleh x Pn wan berkongsi panduan atau ape2 petua dengan saya…

 6. salam…
  saya br menjalani pembedaha pada 19 oktober 2008 yang lepas dimana tiub filopia seblh kiri saya dibuang kerana pecah.. kini cumer tinggal satu tiub shj.. saya berhrp sangat yang saya dapat mengandung smuler.. sy bersyukur kerana dapat diselamatkan awal.. namun kehamilan ektopik ini tiada petanda awal..hanya sakit2 pinggang dan sdkit pendarahan..tetapi ble tiub mula pecah.. kesakitan mmg memedihkan.. pengalaman yg sukar dilupai… skang sy masih didlm pantang dan doktor ada memberi asid folik sbg bekalan 3 bln… smoga sy dpt mengandung smuler slps itu… dan sentiasa berdoa agar tiada masalah berlaku nanti..

 7. saya baru sahaja discharge dr hospital smlm dan doktor suspek ectopic tapi masa scan tak nampak sgt coz baru 5 minggu pregnant. tanda2 yg dialami adalah sakit perut.. smlm dah ambil darah utk bHCG.. 17 nov ni dpt tau result..doakan saya negative ectopis yea.. amin..

  • hai shanaz,saya jg mcm shanaz.suspek ectopic.ms scan,x nampak ape2.tp ms tu sy dh 6 mggu.darah kuar sikit.tp x sakit perut.alhamdulillah,kstsn darah jwpn nye bukan ectopic..doktor ade bg 3 bulan bekalan asid folic.kemudian sy cuba mkn BIODEX.baru sebulan mkn.tp x tau la.semoga Allah beri rezeki ank la ms terdekat ni.amin…

  • salam…
   shanaz, sy br kuar hsptl.3 hr ddk ward coz skit prt teramat sgt.sy pun doc suspek ngandong luar rahim.scan langsung xnmpk..sy br 5 mgu ngandung..tp 21hb nnt kne g scan smula..

 8. Saya baru menjalani habis cuti sebulan selepas pembedahan tiup sebelah kiri..ini kandungan pertama..saya..sakit diawal kehamilan 7 minggu tidak dapat saya lupakan.saya berharap dapat mengandung dalam masa terdekat….ini ..Saya ingin tahu bila seelok nya saya boleh mengandung lagi dan apakah car untuk mengelakan kehamilan diluar rahim berlaku.?

 9. Saya baru 4 bulan kahwin. Tetapi badan saya naik secara mendadak. Haid saya pula kadang cuma 3 hari sahaja. Kadang pula 2 hari. Ada tak orang mengandung datang haid. Kekadang saya ada juga rasa mual dan pening-pening. Sakit badang dan terasa letih memang kerap berlaku. Ada ke saya mengandung…..Tolong lah saya..

  • saya just nak kongsi pengalaman…my auntie langsung tak tahu yang die mengandung oleh kerana die sudah biase dtg bulan 3 bulan sekali ..satu hari tu..dia sakit perut yang teramat sangat dan ke toilet untuk buang air…tau2 je..terkeluar baby mase kat toilet tu..so harap cik pegi la buat pemeriksaan lanjut…

  • memang ada kejadian ini.kehamilan ini di namakan bunting anggur kalu tak salah saya.saya sarankan lebih baik saudari buat pemeriksaan doktor sebelum lain yang jadinya.

 10. Saya baru saja menjalani pembedahan buang tiup sebelah kiri sebulan yg lalu..ini adalah kandungan kedua saya..waktu tu sy tidak sakit pape pn cume rasa lengoh di pinggul…cume waktu tu sy risaukan pendarahan yg sy alami terlalu lama smpai sebulan…sy terus rujuk ke hospital..dn doktor mengesahkan sy mengalami kandungan luar rahim….Sy risau selepas ni sy dh x bole mengandung lg…sy juga ingin tau apakah cara untuk mengelakan dr terjadinye kehamilan diluar rahim berlaku.?

 11. salam…
  saya pernah mengalami ectopic pregnancy dan telah menjalani pembedahan pd 30 july 2008..itu adalah kandungan pertama sy, sy mengalami sakit perut yg teramat sgt sehingga tiub sebelah knn sy dibuang..sehingga kini sy masih belum mengandung lg..sy agak risau, takut sekiranya sy tidak boleh mengandung lg..tolong la sy…

 12. Akhir 29/11/2008 adalah tarikh last saya dtg bulan sehingga kini belum datang bulan saya telah membuat pemeriksaan kesihatan di klinik dan dokter hanya menyatakan early pregnancy DD ectipoc pregnancy dan dokter berkenaan memberi surat utk dirujuk kepada hospital, bila saya membukan internet utk mendapatkan maklumat ectipoc saya menjadi takud memandangkan ia adalah kandungan luar rahim, memandangkan tubuh badan saya yang besar apakah jika benar masalah ini ia akan mendatangkan pelbagai permasalahan sebagai seorang wanita ini adalah satu masalah bagi saya dimana suami memerlukan zuriat

 13. saya di sahkan mengandung awal bulan 1 2009,tapi kandungan di luar rahim,saya memilih untuk guna jarum methotrexate
  darah ujian kandungan saya meningkat sebanyak 3500 kandungan makin membesar tapi tidak nampak bila di scan,saya tidak mahu operet sbb tidak mengalami sakit,selepas mengunakan jarum paras darah mula turun ke 0.100 sekarang normal tidak mengandung cuma saya runsing berapa lama tempoh untk saya mengandung lagi setelah mengunakan jarum tersebut,ada doktor ckp anytime selepas darah saya normal dan tiada kandungan dlm badan sudah,ada ckp wajib 6 bulan ke atas,doktor yang selalu saya rujuk ckp wajib 2 tahun ke atas saya teringin mahu anak secepat mungkin ada sesiapa ada pengalaman sama tq..

  • kak diana,saya baru je kahwin 3 bulan..skarang saya dah disahkan mengandung 5 minggu..tapi,saya pun mengalami pendarahan n sakit tajam..saya jumpa doktor,die suruh test darah cz suspek kehamilan luar rahim..masyaallah..saya risau betul!esok saya nak cek keputusan..doktor dah bagi pilihan whether i wanna go under the knife or inject methotrexate tu..saya mcm nak pilih buat injection..saya x tanya lagi kos rawatan..akak agak2 berapa kos rawatan die?sbb from wat i heard,kos rawatan surgery je boleh capai rm5000++ n ubat lagi mahal..ea ke?

 14. saya ingin bertanya satu kemusykilan…
  tentang bacaan HCG..selepas 2 hari… kalau bacaan menaik, itu menunjukkan ectopic pregnancy kan???

 15. diana.. kes saya sama mcm diana… tp tu la… setelah bacaan menurun…dr kata saya boleh kuar wad dan diberi mkn ubat metronidazole dan doxcycline. tp skrg pendarahan berlaku lagi… kenapa ya??

  • shida apa khabar,baru saja buka info ni,selepas saya keluar wad saya tidak di beri ubat langsung cuma pantauan dri doctor,dari bulan 1 sampai bulan 7 balik2 jumpa pakar,saya pernah mengalami p’darahan megejut dan lebat setelah rujuk doctor pendarahan adalah normal kerana kandungan saya sudah di serap keluar m’ikut p’darahan darah haid.Cuma saya sedikit kecewa shida coz sewaktu saya rujuk pakar SMC di beri keterangan kemungkinan apa yang berlaku pada saya tidak semestinya kandungan luar rahim kenapa pihak hospital boleh kata kes saya kandungan luar rahim,kandungan yang baru biasanya tidak nampak,dan p’darahan pada awal kandungan adalah normal,awak da mengandung ka,penerangan dari doctor buat saya tak tau nak buat apa,saya balik di tekan jgn m’gandung dalam masa ni sampai 1 tahun lebih k’atas kerana kesan pada kandungan,kerana pengunaan methotrexate jejaskan kandungan,shida balas ya teringin nak kongsi p’galaman dengan awak

 16. 2 mggu sblm sy period, sy slalu akn skt prut kt ari2.bl period, sakit akan hilang. tp buln lepas period sy lmbt n sy wat urine test sndiri n sy hamil.nk confirmkan, sy ke klinik swasta n doktor sahkan sy hamil 5 mggu.tp smpi skrg ni sy masih lg skt prut mcm nk period.sakit kt ari2…kdg2 sakit sgt…sy dh ke klinik desa tp dktor x de hr tu.nurse2 semua x dpt buat apa2…sedih tul… scan kt klinik swasta x nmpk lg janin….jd sy risau sakit prut mcm mn yg tnda2 ectopic pregnancy tu ye? sy ada jg dpt mklumt dr internt yg dlm tempoh 2 bln pregnant kl skt prut tu perkra biasa…nk sesuaikan rahim…jd sy confius skrg ni…siapa2 x blh tlg bg jwpn kpd sy?ni 1st baby…jd sy x de pnglmn lg…btl ke bila kita dh pregnant 3 bln br blh g klinik ibu n ank wat 1st cek up? ms sy ke klinik swasta dia bg asid folic je utk sbln…terina kash…

  • salam lin, sy mempunyai masalah yg sama mcm awk…
   sakit2 kt ari mcm nk period..
   tp ni dh mask thn 2010,awk mesti dh melahirkan
   anak kn? sy nk tahu sy br hamil 6 minggu
   dan masalah sy sama mcm awk…apa cadangan awk?

   • saya pon mengalami masalah yang same..saya pergi buat ultra sound..doc kate ovari saya koyak semase ovum keluar dari ovari (kilang benih) , sebab tu sakit…skg ni saya sudah semggu xdatang bulan..saya ingat nak buat pregnant test lagi seminggu , saya jadi amat risau apabila membace masalah dari lin dan as , sila bagi pendapat ..apakah masalah ni sebenarnye ? ..ini kandungan sulung saya ..

 17. salam,
  mcm mana nak ketahui kalau hamil luar rahim?
  Saya baru hamil 7mgu, saya mengalami loya,makan je muntah,makan je muntah. Badan saya jadi tak terdaya untuk semua ini. Badan pun suam suam je,pendek kata kata letih and kadang2 ada gak sakit perut dan pinggan,tapi kejap2 je than ilang.Tapi xda lak ada pendarahan kat faraj,tolongla,sape2 yg tau blh jelaskan?

  • rabiahtu, kalau awak takde pendarahan, insyaallah kandungan awak masih normal, bukan luar rahim. tu semua simptom biase masa mangandung..saya pn alami juga..jgn risau2..kandungan luar rahim boleh disahkan melalui ujian darah..n ultrasound..

 18. salam,
  sy nk tanye sy pregnant anak sulung. kandungan sy dh masuk 11 mgu. saye slalu sakit prut yg amat sgt. prnh dlm mgu ke 8 pregnant sy g klinik swasta. doktor ade gak buat scan, tp doktor ckp xde ape2 kandungan luar rahim. tp skrg sakit sgt smpi xboleh tidur mlm. adeke sape2 yg dpt jelaskan itu ke tande2 awal kandungan luar rahim. tolong?

 19. Salam..

  Saya baru berkahwin awal bulan 6 tahun ni. dalam sebulan berkahwin sy mengalami sakit perut yg amat sgt, loya dan pening. sy memang ade gastrik.doc sah kan saya hamil 3 minggu (Hosp Swasta). kemudian perut sy semakin sakit. sy rujuk klinik swasta . malang sekali kedua-dua doc ckp sy mengalami alahan ibu mengandung, kata nya ‘BIASA’. saya kemudian pitam di tempat kerja. malang sekali, doc pakar mengesahkan saya mengandung anggur luar rahim. tiub belah kiri saya terpaksa dibuang kerana sudah pecah. saya amata terkilan dengan peranan doc yg pernah sy tanya kn kenapa saya sakit perut. alasan nya ‘ITU PERKARA BIASA’. skrg sy dlm pantang. doc nasihat kn sy mengandung lg dlm tempoh setahun. blh ke sy nk mengandung awal. ade kesan buruk x???

 20. salam….

  saya pernah mengalami kandungan luar rahim sebanyak 2 kali iaitu pada mei 2005 dan jun 2007. Pengalaman yang saya dilalui berbeza walaupun meibatkan tempat yang sama iaitu di sebelah kanan.
  pengalaman pertama saya ialah saya mengalami pendarahan pada masa minggu ke 6 kehamilan. Ada rasa sakit di bahagian kanan perut dan di bahu. tetapi bila saya dimasukkan ke pusrawi saya dikatakan mengidap appendix. Selepas 5 hari keluar dari hospital saya sekali lagi menghadapi sakit yang teramat sehinggakan saya tidak dapat membuang air besar. akhirnya saya didapati mengandung di luar rahim dan menjalani pembedahan memotong saluran fillophian d hospital selayang.
  Kemudian pada tahun 2007 sekali lagi saya mengandung. pada mulanya saya mengalami masalah tidak dapat kencing kerana terdapat lebihan sel darah putih di dalam urine saya. Doktor pula memberikan harapan yang kandungan saya berada di dalam rahim. saya merasa amat lega mendengarnya. tetapi pada pada minggu ke 8 kehamilan saya, saya pergi membuat checkup seperti biasa.
  pada masa itu barulah doktor mengatakan yang kandungan saya tidak berada di dalam rahim. saya merasa amat sedih dan fobia dengan pengalaman ni.
  kini saya mengandung lagi dan baru 7 minggu. saya amat risau kerana kali ni saya terasa sakit di bahagian abdomen. Harapan saya semuga semuanya selamat. bila difikirkan saya redha sekiranya Allah nak ambik rezeki saya tu semula sekali lagi.

  • mini.. sorry tanya so skrg ni cane? first and second ectopic awak buat pembedahan ker? tiub di buang ker atau sedut jer?

 21. salam…saya lambat jumpa web ini,nak kongsi pengalaman dan nak mintak pendapat..saya dah sbln lepas operation ectopic juga ,tiub belah kiri kena buang..same mcm visiter di web ni..pada mulanya doc klinik swasta n gov x leh trase yang sy ade hamil luar rahim??cammaner tu??sy tanggung sakit perut selama sebulan ..nasib belum pecah..tp alhamdullilah..semua nye dah berlalu..ape yang saya ingin tahu,brape lame k’sakitan bhgian yg dibuang ni boleh baik sbb until now still sakit kalau duduk bangun..sbb sy bekerja..then ada harapan lagi ker utk mengandung dan lahir normal..coz sy masih m’harapkan bayi lelaki,setelah d’kurniakan 2 ank perempuan..harap dapat jawapan diatas soalan sy.t’kasih

 22. saya baru kuar dari wad pada 28/8/09 kerana mengalami sakit perut dan pinggang.doc sahkan saya mengandung luar rahim.saya amat takut…..jika saya nak teruskan kandungan ini,adakah kandungan ini akan berjaya d lahirkan?saya x peduli pada nyawa saya….yg penting saya dapat tinggalkan zuriat pada insan yg saya cintai.

 23. Sy g klinik pd 1 Sept br ni,nk check sakit tekak,tp nurse sruh wat UPT dlu,sy trkejut tgk result dia +ve.Coz sy mmg ada PCOS dh 8 thn kawin,x pernah peknen.Mmg la trkejut,blik dr klinik 2, g wat scan kt klinik 1 lg.Bila doc scan dia kata janin x dak dlm rahim.Dia srh g check kt specialist,sbb dia suspek ectopic.Tp sy x g pn specialist,sy g blik kt hosp k’jaan yg sy wat follow up slama ini. Nurse srh wat UPT skali lg,tiba2 -ve plak.Camner 2?kul 10.30 a.m +ve,kul 12.30 p.m -ve.

  • kes ila sama macam saya… 1/12 hari tu sy buat ujian di klinik swasta n jawapan die positif..then die suruh datang dlm 3 minggu atau sebulan untuk wat follow up sbb scan time ni tak namapak apa2 dlm rahim.2/12 saya ke klinik kerajaan n jawapan di negatif…sedihnye.. genap 3 minggu saya kek klinik yg sma doc tu kt saya tak pregnant sebab takde apa2 dlm rahim sy… semua tanda ibu hamil ada pada saya dan sy memang yakin sangat2 saya pregnant cm sekarang saya tak tahu apa yang patut saya buat…

 24. salam. saya ingin berkongsi pengalaman. sy baru discharged dr hosp kerajaan seminggu yg lalu selepas operation. sy disahkan ectopic pregnancy selepas 6 minggu disahkan pregant.selpas mngalami pendarahan yang byk pd hari kedua puasa, sy ke hosp n doc scan xde janin dalam rahim dan mndapati b-hcg sy tinggi. tiub kiri saya terpaksa dibuang kerana sudah rosak. Sy masih bersyukur kerana selamat cuma saya risau adakah sy boleh mengandung lagi.
  tanda2 ectopic prg. ni sama cm visitor lain.. sakit kat bwh abdomen n bhg pelvis. kpd sesiapa yg mengalami simptom ini, ada baiknya pergi check awal utk dptkn rawatan awal.
  sekarang ni sy sgt risau..operation ke atas sy tempoh hari adalah agak besar(laporatomi) Doc inform sy boleh mengandung dlm masa 6 bln ke atas.

  • salam..akak..sy pun m’alami maslh yg sma..dis 2010, sya suspek etopik operate..ms janin dlam 5 wiks..sedey gak, tp xd rezeki..doc pun inform cm.. pakai protection klu nk bersama…

 25. salam…. saya dah 3 bulan tak datang period. Apabila saya buat UPT samaada di klinik atau sendiri keputusan menunjukkan saya tidak mengandung. tetapi yang menjadi masalahnya perut saya semakin membesar. Adakah kemungkinan terjadinya kehamilan diluar rahim.?

 26. salam..
  sy pun ingin berkongsi cerita mengenai mengandung luar rahim
  sy pun baru sahaja menjalani pembedahan membuang tiub sebelah kiri pada 8/9/2009
  memang la rasa terkilan dan sedih sangat lagi2 ni adalah kandungan pertama saya setelah mendirikan rumahtangga selama 10 bulan
  saya selalu merasa kesedihan atas apa yg berlaku
  tapi perancangan Allah dan kuasa Tuhan tak siapa dapat melawan
  cuma yg sy khuartirkan adakah sinar harapan dan peluang utuk saya menimang cahaya mata kembali??
  sy berharap sahabat dan sahabiah sekalian dapat mendoakan saya…

  • mcmmane sabariah sekarang? nor pun disahkan ectopic setelaah 6 bulan berkahwin…perasaan tu tuhan saja yang tahu… meraung juga bila doc sahkan.asyik bersedih…emosi up n down..mudah2an kita kuat dengan ujian ni?teringin sangat nak cari kawan2 yang ectopic tp dahpun hamil…chances tu yang kite nak tau agar dpt kita jadikan semangat..

   • samalah saya pun berharap,kerana sekarang saya dah lewat datang bulan..tapi takut sanggat..sedih pun ada…kerna sebelah kanan saya dah kena buang..adui..Tuhan saja yang tahu..

 27. salam..
  sy baru wat peknen test 2 minggu lepas.. alhamdulilah +ve.. cuma sy blum wat pengesahan doc lagi.. sy risau n macam tak percaya peknen, sebab ada 1 hari tu saya kuar darah, macam biasalah.. sy anggap period cuma terawal 2 hari dari tarikh yg selalu, tapi yang peliknya darah period sket n sejekap je… sy agak risau sebab tak pernah period sehari… sy tanya kawan dia kata kemungkinan tanda2 peknen, sy macam biasa tak ada rasa loya n muntah2, perut tak ada rasa sakit cuma rasa sengal2 macam nak period, sy jd risau,nak jmpa doc takut peknen ektopic.usia perkhwinan sy alhamdulilah dah 10 bulan… tapi yg sedihnya kami tinggal berjauhan sebab sy kerja di sabah manakala suami di selangr.. tu sebab nak jumpa doc takut, sebab sorang2.. sebulan lagi baru jumpa husband.. saya harap kandungan saya sihat selamat n berada dalam rahim… sehingga selamat dilahirkan nanti… diharap semua dapat mendoakan sy…

 28. assalamualaikum…

  saya pn pernah gak mengandung ectopic ni. 2.9.2008 sy bt pembedahan buang tiub sblh kanan. waktu tu saya dh 8 minggu. rasa sakit kt perut n kuar darah mcm period. lepas operation tu doktor advise utk pregnant after 6 month. tp saya tggu dlm setahun sb nk pastikan luka pembedahan betul2 dh ok n still trauma. baru2 ni period sy x dtg… sy bt upt n result +ve. happy tp still rasa risau. then hr sabtu hr2 gi jumpa pakar.waktu tu lebih kurang 6 minggu. dia scan n ckp dinding rahim tebal n ada tanda2 pregnant. tp rahim kosong. waktu tu terus air mata mengalir. sedih sgt. tp doktor kata ada 2 kemungkinan. ectopic or maybe slh kira n kandungan masih awal n belum nampak. so dia suh dtg lagi next week, 31.10.2009 utk cnfrmkan. so hopefully minggu dpn nmpk. skrg ni just berdoa n smyg hajat mintak dijauhkan ectopic. nervous sgt nk tggu 31hb ni…

 29. to everyone yg pernah mengalami pengalaman yg sama… jgn risau… still ade chances utk pregnant lg. just make sure gi buat pemeriksaan awal bile sah pregnant.

  to sue, jgn takut.. xpe la gi sorg. sy pn dh biase buat sume sorg sb hubby pn jauh gak. so u have to be strong sb ni melibatkan keselamatan n kesihatan diri sue. sb benda2 cmni x blh tunggu2. so fikirkan keselamatan n kesihatan diri sue. gi check kt doktor ok…

 30. salam…

  baru2 ni saya disahkan peggy 5weeks setelah anak sulong saya nak masuk 5thn.yg herannya,dah 3kali saya g scan di clinic n hospital yg berlainan tapi doktor kata still tak nampak apa lg kat dalam perut.yg pastinya memang saya preggy…risaunya saya…

  • untuk scan masih terlalu awal klau 5minggu,klau scan tak nampak perkara berikut juga perlu diambil kira:

   1)saiz badan : klau gemuk atau agak gemuk mmg xnmpk /sukar dilihat bila scan

   2)retroverted uterus : Rahim yang agak kebawah, blh mengandung tapi klau scan terlalu awal bg umur yang 5 minggu

   3)pundi kencing yang tak penuh : Klau blh minum 30 minit sebelum bt scan

   tapi terdapat juga perkara lain menyebabkan scan tak nampak…

 31. salam…
  saya sudah berkahwin 1 tahun 8 bulan..dalam usia perkahwinan ini, sudah 3 kali keguguran..last sekali keguguran februari 2009..pada 1 Dec saya pergi ike sebuah klinik swasta utk buat UPT sbb period saya sudah lewat 5 hr…doktor kata 50/50..tapi ada kemungkinan pregnant..dah happy sgt..doktor suruh dtg lagi pada sblh pg dlm 2 hr selepas itu…alhamdulillah +ve…bersyukur sgt2..then doktor scan…tp x nampak apa2 dlm rahim…ttp mcm ade sesuatu di luar rahim….saya terus di sarankan ke jabatan kecemasan hospital serdang, may be ectopic pregnancy..mcm nak pitam rasanya..tetiba air mata saya mengalir …5 kali saya di scan..termasuk ikut bawah & scan perut…doktor pun kata ada kemungkinan ectopic pregnancy…saya x ada rasa mual2..pening2 sekali sekala…tapi sakit bawah perut kerap2…itupun kalau saya banyak jalan & banyak berdiri..doktor ambil darah saya…sabtu 5 dec saya dikehendaki ambil darah lagi sekali…berkala selama 48 jam sebanyak 2 kali utk melihat paras darah saya….kalau agak tinggi dan comfirm ectopic pregnancy..selasa 8 dec saya akan di bedah…tolong doakan saya semoga ini bukan ectopic pregnancy…saya rela teruskan kandungan ini kalau doktor benarkan….saya sedih sbb sehingga kini saya tidak dapat memberikan zuriat kepada org yg saya amat cintai….tolonglah doakan saya…adakah kemungkinan saya mengalami ectopic pregnancy & adakah kemungkinan utk saya utk mendapatkan zuriat pada masa akan dtg….bantu lah saya…terima kasih

  • ape perkembangan norra sekarang? mudah2an semuanya selamat…moga tabah…nor pun mcm tu lah ..bila saat diuji mcm ni dan menjadi orang yang terpilih untuk melalui semua ni memang kita semua kena Kuat..memang melaluinya sangatlah perit dan tak semudah yang dikata.

 32. salam
  saya nak kongsi pengalaman mengenai ectopik.saya baru operate 2minggu lepas.pada mulanya saya pergi check di klinik swasta doktor scan nyatakan kandungan saya ok sudah 7 minggu.tapi selepas 1 minggu saya berasa sakit dalam perut saya terus saya pergi jumpa doktor lagi tapi apabila scan dah tak nampak.terus rujuk kpd hospital dan saya di sah kan pregnant luar rahim.saya kehilangan banyak darah [2300cc] hingga darah terpaksa ditambah 9 pine darah.kandungan sudah pecah didalam dan buat operation skrg saya sudah kehilangan rahim sebelah kiri.tapi nasihat apabila buat pemeriksaan tanya doktor betul2 adakah dia nampak kandungan kita betul ok.jangan jadi macam saya sudah pecah baru tahu octopik.

 33. salam…sy pn nk kongsikan pengalaman kt cni.sebelum ni saya hampir-hampir dioperate n baby dibuang…tp mungkin dh ditakdirkn rezeki sy ada lagi..
  pada mulanya sy pegi klinik sebab demam n sakit dlm perut je..pastu Dr. suh sy buat UPT..time tu period sy br delay 2 hari..lps buat UPT,didapati +ve..then DR scan sbb nk cek kedudukan baby..bila cek,mmg x nmpak la sbb masih terlalu awal..umur baby br 4 minggu..tp DR suspected sy ectopic pregnancy sbb sy sakit dlm perut..then, Dr. mtk sy terus pegi buat pemeriksaan dgn DR pakar utk tentukan betul2 ectopic @ tak..kemudian sy pegi ke Klinik lain..time ni dah pkul 12 mlm..so pegi kt emergency la..bila samapi kt hospital tu..DR terus nak proceed utk buat operation..sedangkan kami baru nk cnfirmkan ectopic ke x?ms tu dia inform deposit utk operation RM5000…terkejut kami dibuatnya..dah la malam2..dia nk terus proses..mase tu kami x puas ati la sbb dia x cek pn lagi skali..so, kami protes n mtk utk cntinue rawatan kt hospital kerajaan je..dgn alasan cmpany x cover kos rawatan..byk kali jgk kami diugut sbb kes ni merbahaya..tp masa tu gerak hati saya merasakan baby normal..may be sakit perut tu sbb lain..
  Akhirnya..diorg terpaksa akur..then diorg just bg result stkt yg sempat dibuat kt ctu je..tanpa sebarang explaination..Pastu kami blk rumah..esoknya plak baru la pegi ke klinik pakar yg lain..then kat ctu baru la doktor scan lg skali..baby mmg x nampk lg.cuma DR ckp ujian darah tu kna buat lg skali utk cek perubahan hormon HCG.x blh buat kesimpulan berdasarkan 1 result saja.kalau peningkatan berganda,normal..kalu x barulah sebaliknya….
  Beberapa hari kemudian, baru lah dpt tau keputusan..Rupa-rupanya baby normal..ALhamdullilllah…lega sgt2 time tu..hanya Tuhan saja yg Tahu..ditakdirkan rezeki kami..kalu x, x dpt sy bayangkan mcmna..doktor buang baby sy yg x bersalah ape2..
  So, moral of the story,bab2 mcm ni dktor kna cek betul2,xleh terlalu cepat membuat kesimpulan tanpa sebarang fakta @ ujikaji..

 34. nampak sgt diorg lebih nampak duit dr nk slamatkan nyawa..x cek btl2 dulu..kalu ikutkan, ada banyak lg cara lain slain dr operate..terutama utk kes yg masih awal mcm sy ni..

 35. teruknya doktor macam tu, Pusat Perubatan mana tu auza. Geram lak dengar. Harap2 isteri saya selamat, bimbang gak kes2 hamil luar rahim ni. Baru masuk 4 minggu. This week nak p jumpa doktor, sebab dia mengadu sakit bawah perut.

 36. sy pn ade pngalamn..bru2 ni kndngn luar rahim ni mnimpa sy..x trduga trjadi pd dri sy..bru operate sabtu 2mgu lps..tiub sblh knn tlh d buang.period sy mmg x mnentu sjk dr ank dara lg..so last period sy adlh 3 ari sblm raye pose..wlupn x dtg bln sy ade test upt sndri sbyk 3X tp smua -ve.dan last time check
  x smpi sbln pn tbe2 tgh2 kje skt perut dtg tbe2..da takdir,ble waktu yg ssesuai utk mngndung lg yerk?rse fobia utk mgndung brmain2 kt fkrn ni…

  • salam izza..betul tu.saya pun gerun bila dgr psl ectopic pregnancy ni.sy punya kitaran haid x nentu sejak ank dara lg.takut juga kalu hamil jd mcm ni.tp keinginan nak ank tu sgt la kuat.

 37. sy xde pngalaman la kndngan luar rahim ni,tp mse zmn ank dara saya menghidapi ovarian tumor pd thn 2002 besar jgla,dh bt operate tiup&ovari belah kanan kena buang, tp ovari belah kiripun ada melekat jg ktmbuhan2, tp buang ktmbuhan je ovari msh dpt diselamatkan.sy bekhwin thn 2006,doktor ada ckp klu sy lmbat dpt ank, ia ada kaitan dgn penyakit sy.lps sy kwin sy msh bt followup hospital sehinggalah doktor kate ketumbuhan2 jadi balik kt ovari.jd doktor cdngkan saya bt laparoskopy pd bln 10 2007.lps sy bt laparoskopy2, doktor mengesahkan tiup sy tersumbat teruk akibat dr operate yg lalu, peluang sy mgndung adalah tipis 50/50, sehgga doc mcdgkan sy bt IVF di HKL, tp dgn kuasa tuhan slps sbln sy operate sy disahkan mgandug.Doc pun tekejut jg.spnjg sy mengandung sy tdk mgalami masalah.sy bersalin bln 7 2008,tp semasa bersalin sy tpaksa dioperate coz baby lemas,alhamdulliah sy selamat melahirkan baby girl.kini ank sya berusia 1 thn 7 bln, seorg baby yang aktif,ada sblh tiub pun ada peluang mengandung.jgn risau.

 38. salam….
  sy pernah mengalami kandungan luar rahim, dan telah dibuang tiub sebelah kanan.selepas tuh sy di kurniakan 2 org ank perempuan. skang sy nk tanya pada sape2 yg tauu….klu dh buang tiub sebelah kanan bole kerr mendapat ank lelaki. sbb kwn2 sy ckp kalau dh buang tiub sebelah kanan, untuk mendapat ank lelaki amat susah.

  • salam tnie,
   Jangan risau pasal jantina ,saya juga pernah kena luar rahim 2 kali.Selepas tiup sebelah kiri dibuang 6 bulan lepas tu saya mengadung.Sekarang saya ada sepasang ank lelaki dan perempuan yg berumur 4 dan 5 thn.Saya juga pernah rujuk pada pakar pasal hal ni. doc kata x ada kena mengena dgn tiup kanan atau kiri yg dibuang coz yg menentukan jantina adalah sperma suami. selamat mencuba..

   • sha…awk pregnant balik selepas 6 bulan operation eh? tahniah…heppy for u… nor pun br 3 minggu opareation…tak sabar nak recover cepat2 dan pelan tuk preggy balik tapi rase trauma yang teramat sgt…

  • tnie…lepas awak mengandung luar rahim berapa lama awak mengandung balik? Saya pun pernah operate tiub sblh kanan pd bulan Nov 2009. Tapi smpi skrg masih berusaha tapi belum dikurniakan anak lagi

 39. Salam,

  saya juga nak berkongsi pengalaman.saye baru 6 bulan kawin..seawal bulan pertama kawin,saya disahkan pregnant..happy sgt.seawal kandungan mencecah 7 mggu, berlaku pendarahan kecil..dimana darahnya kluar sikit2..
  tp saya ingt itu perkara biasa..lama kelamaan, perut sakit yg teramat,mcm nak period..pastu pg klinik swasta..g scan dokter kata kandungan normal.sb da x tahan sakit..pg hospital kerajaan..5 kali scan..sah mengandung luar rahim..sedih sgt.pada bulan 11 taun lepas saya menjalani pembedahan..tiub sebelah kanan terpaksa dibuang..saya risau takot x dapat mengandung lagi..dokter bgtau tiub sebelah kiri xde masalh..dan bleh mengandung lagi..tp risiko untuk terjd hal yg sama amat tinggi..btol ker?wpon baru lagi berumah tangge..keinginan zuriat amat tggi..bantu la saya..

  • kes wati ni sebijik mcm nor…after 6 month kawen..cumanya fizah tiub kiri…nervouskan dan trauma..huhuhu tp keinginan nak baby tu memang tinggi..mudah2an kita dipermudahkan

 40. Salam..
  saya baru 9 bulan kahwin, mengalami keguguran 2 kali. kali pertama keguguran (Bercuci) kali kedua tidak bercuci kerana janin gugur habis….so yang paling menyedihkan kandungan ke 3 saya disahkan luar rahi baru2 ini dan tiub sebelah kanan saya terpaksa dbuang….pengalaman saya mengandung luar rahim ni agak berbeza sekali sbb saya tidak mengalami kesakitan. Cuma mengalami pendarahan kecil dan ketul kecil. Saya terus pergi ke hospital dan doktor sahkan saya keguguran pada mulanya sbb rahim kosong. saya hairan, berkali2 saya cuba terangkan tiada janin keluar…mcm mana boleh gugur cuma darah keluar sedikit n ketul2. Dr bagitau mungkin sudah keluar tanpa puan sedari. Saya sangat marah masa itu. sbb dr tidak jalankan ujian darah atau air kencing. Saya pulang ke rumah dan pada waktu malam nya keluar darah bersama tisu yang agak panjang dr faraj saya. Saya andaikan maybe itu baru keguguran sbb sakit mcm menses datang tiba2. Saya terus pergi jumpa doktor membawa bersama tisu yg keluar itu. sekali lagi dr itu cakap keguguran. Saya tidak puas hati…….saya cakap saya pernah mengalami keguguran 2 kali. saya tahu mcm mana rupa janin yg gugur. itu bukan janin……saya tegaskan pada doktor hospital awam itu. apa yg dia cuba buat suruh saya ambil darah pada minggu depan dan buat temu janji semula…saya hairan kenapa ambil masa yg lama sgt……..doktor hospital awam memang sgt memanaskan saya….saya ajak suami pergi berjumpa dtr swasta…..dr swasta jalani ujian ultrasound dr atas dan bawah. dr ckp kalau usia kandungan 4 minggu sudah boleh nampak, apatah lagi 7 minggu…jadi dia sarankan saya buat ujian darah untuk keputusan yg lebih tepat…..lepas buat ujian darah 2 hari disahkan mengandung extopik…..tapi kandungan belum pecah….pendarahan disebabkan radang dr ckp…saya ingatkan nak gunakan kaedah suntikan tapi d ckp kalau gunakan suntikan peluang nak mengandung lagi lambat….kalo buat pembedahan laraskopi selepas 1 atau 2 bulan puan boleh mengandung lagi katanya…saya buat pembedahan laparaskopi n iub sebelah kanan dibuang sbb sdah rosak, tiub sblh kiri masih elok n kedua2 ovari masih elok……
  pengajaran pada wanita di luar sana…jgn terlalu percaya bulat2 apa yg doktor hospital awam cakap kalau kita rasa was2……hanya kita yg faham body kita….kalau msh was2 pergi jumpa seberapa byk doktor pakar swasta lain yg boleh dipercayai….untuk mengelakkan kita mandul….

  • salam atie..betul ckp awk tu.kadang2 doc ni banyak andaian diorg bg.buat kita mcm benda nak eksperimen.lagi geram bila doc yg baru hbs study terus jd doc…byk bende diorg x tau.yang jd mangsa kita la…sy kerja kat hospital,,saya tau la serba sedikit doc yg baru nak jd doc ni…sebab bende pernah kene kat saya…

  • Atie,sy pun mengamalami masalah yg sama,yg pertama keguguran, kedua- ectopic pula sebelah kanan,terpaksa buang tiup sebelah kanan…sekarang dah hampir 6 tahun menunggu selepas ectopic,masih belum pregnant2 lg…Doa dan Al-Quran yg menjadi teman yg setia slama ini…atie ada buat apa2 rawatan ke selepas ectopic tu?…

 41. salam…saya baru 6 bulan berkahwin.baru2 ni sy disahkan oleh doc clinic swasta mengandung 6 minggu. sebelum mengetahuinya, sy pernah rase loya2 (tapi tak muntah),pening,sakit pinggang.tapi yang paling ketara sakit perut macam senggugut.2 hari selepas mengetahui sy mengandung, tibe2 perut sya sakit sampai xboleh berdiri.sya pgi lagi ke klinik swasta dan doc scan kandungan sya.tetapi tak nampak pe2 pon..doc tak bagi ape2 jawapan yg pasti, cuma dia cakap mungkin ada beebrapa kemungkinan je..jadi dia mintak saya tunggu 2 minggu lagi untuk scan kandungan..masuk minggu ke 7, perut saya dah xsakit macam dulu tapi sakit pinggang pulak yang ketara..soalan sya di sini, adakah normal kalau scan kandungan 6 minggu tak nampak???sebab sy bc artikel dlm internet,kandungan 6 minggu kalu scan sepatutnya dah nampak…ke2,adakah simptom2 saya di atas tu menunjukkan mengandung luar rahim…????bantula saya yang dalam kekompiusan ni…dah tanya ramai ibu2 tp masih tidak berpuas hati…

 42. salam. pengalaman saya, ectopic pregnancy pada august 2009. saya bernikah pada may, 2009. first time pergi klinik, sebab saya alami simptom mual, loya, pening. macam orang morning sickness. bila check urine, -ve. doctor kata mungkin hormon belum ‘kuat’ utk tunjuk sign. dia suruh datang minggu depan. belum sampai minggu depan, saya dah sakit perut sangat-sangat. pegi klinik yg sama, doktor lain periksa. dia check, kata sakit usus pulak. tak puas hati, sebab sakit lain macam. sakit kat ari-ari, bleeding mcm period tp colour lain macam. still gagah pergi keje. tapi esoknya, collapse kat tempat keje. terus hubby bawa pergi klinik utk ibu hamil. doktor tu scan, nampak ada kantung n baby. tapi no hearbeat. cuma peliknya dalam ‘perut’ dah penuh fluid. terus doktor refer PPUM. admitted kat O & G ward. suspected ectopic pregnancy, tapi tak confirm lagi. scan 2-3 kali. scan biasa, scan kat bawah, scan luar biasa..segala macam scan. sehari suntuk discan, baru doctor confirm saya ectopic pregnancy. fluid yang penuh tu rupanya darah. tiub sebelah kiri dah raptured. so, kena buang. sekarang ni dah hampir setahun hidup dengan tiub sebelah kanan sahaja. masih lagi berusaha untuk hamil. kadang-kadang rasa down sangat-sangat. kadang-kadang rasa sedih. alhamdulillah ada suami dan keluarga yang memahami dan menyokong :)saya rasa orang-orang yang pernah alami ectopic pregnancy ni perlu ada satu group sokongan di kalangan kita. ada sesiapa tahu kewujudan group/komuniti sokongan utk ectopic pregnancy tak?

 43. salam..
  saya juga pernah mengalami ectopic pregnancy pada bulan 4 lepas,kini dah 3 bulan saya operation.tiub sebelah kiri saya terpaksa di buang kerana kandungan sdh pecah.alhamdulillah after 1 month operation, speriod saya normal..skrg saya merancang tuk mengandung…tapi masalah skg…saya trauma n takut berulang lagi…

 44. Salam, saya menikah tahun 2000, saya pernah mengandung tahun 2005 dan disahkan etopik, mulanya saya tak tahu yg saya mengandung. Tapi dtg period tak habis2 sampai 20 hari. Pada hari ke 17 saya mengalami sakit perut yg amat sgt dan suami saya bagi ponstan untuk tahan sakit. Sampailah hari ke 19 saya dah tak tahan trus gi klinik pakar dan disahkan saya mengandung luar rahim. Dokter bagi surat untuk saya gi hospital. Masa tu dokter buat laparoskopik.
  Dan yg terbaru bulan juli 2009 saya disahkan mengandung lagi tapi hasilnya sama juga etopik. Ditempat yg sama dimana saya punya tiub falopio sebelah kanan, dan kandungan saya sudah 3 bln. Mlm 6 hb julai tiba2 perut saya teramat sakit, muka pucat, dan pendarahan, serta pitam. Akhirnya saya dilarikan ke hospital dan mendapati tiub saya sudahpun peecah. Pembedahan dijalankan kerana sudah kali kedua. Saya kehabisan darah yg banyak, sehingga masuk 3 paket darah. Tuhan saja yg tahu sakitnya. Sekarang ni saya terus mendapatkan rawatan dokter untuk mengandung semula. 5 hari bulan ogos dokter akan buat HSG untuk melihat kalau2 tiub saya ada tersumbat. Penantian saya selama 10 tahun untuk mendapatkan cahaya mata belum lagi berakhir, saya sgt mengharapkan sokongan moril dari rakan2 semua.

  • kandungan ectopic blh bertahan sampai 3 bulan ker??
   saya pernah keguguran 2 kali, kali kedua saya mengalaminya semasa kandungan 16 minggu. sekarang saya preggy lagi, tp blum g scan lg sb tgh kursus minggu nih n saya pon xdapat nak agak brape minggu kandungan saya sb saya punyer period xpenah betul.skrg punya la seksa dengan alahan. rsau la tkut ectopic jugak..

 45. saya sudah ada 2 org anak.bulan jun 2010 saya pregnant.masakandungan 6 minggu tetiba je sakitperut sangat dan bleeding.pergi buat scan doktor cakp threaten abortion and suruh rest.2 hari lepas tu still bleeding dan pegi scan n dr cakapmaybe nakgugur.esoknya sakit perut sesangat.tapi makan ponstan dansakit hilang.Hari selasa malam mengalami sakit perut sekali lagi diikuti dengan kesukaranbernafas dan sakit di bahagian bahu,kemudian pergi hospital dan dr confirm rupture EP.terus buat urgent laprotomy.doktor cakap saya bernasib baik kerana dapat diselamatkan sebab dia kata fallopian tube saya dah pecah beberapa hari sblm saya dioperate.darah dimasukkan sebanyak 2 pint.3malamsaya admitted.sekarang dah 55 hari berlalu dan saya makin sihat.yg merisaukan saya ialah saya belum period.

 46. salam. blh tlg sy x? sy telah lewat piriot 2minggu, sudah buat upt 2X dan da pon g jumper doktor. hasilnye sy negatif pregnen. sy mengalami skit di bahagia bawah perot sebelah kiri apebila di tekan. doktor cakap kencing saya kotor. ubat saya ba makan ikot jadual n da habis pon. tp masih x ok lg laaaaa…. ada x saper2 yg pena sakit mcm sy???? da ape kah sakit sy sbnrnye???? tolong bagi th..

 47. sy nk tanya kesan selepas buat laporoskopi (tiub sebelah kiri dipotong).sy dah seminggu laporoskopi tp masih keluar darah mcm period. adakah siapa2 yg berpengalaman blh bantu..risau sgt2..adakah itu perkara biasa. sampai bila darah ini akan berhenti..

  • sy pun jd mcm awak jgk..sy kn bdh pd 4.9.2010 yg lalu..saya kn buang tiup seblh kiri jgk..pendarahn saya seminggu je..bln 10 period saya dtg mcm biasa.

   • ana..erm..sy wat operate 10/12/10..buang tiub kiriu..02/01/11 saye peod, awl 2 hari..but smpai sekarag saya blum datg peod lagik..cmne ye..sy tnya doc,kt nya kite xkn de pape perubahan pd cyclde e peod..de sape2 leh bntu..

 48. hai semua, saya actually takder pengalaman pasal luar rahim ni. sekarang tgh mengandung 3bulan & normal insyaAllah (dah scan).. cuma baru2 ni saya ada dgr dr kawan sy yg mengandung luar rahim tp bila berubat cara kampung bb tu berjaya dpt masuk balik ke dlm rahim.. betul ke? boleh caya ke bidan tu? ada sapa2 penah mengalami pengalaman yg sama?

 49. sy br je lps jalani pembedahan ni.xtahulah buang ke tak tuip falopio tu..tp xde pendarahan ler.pendarahan mcm period still ada smpai beberapa hari lajugak…sekarang dh xde lg.apa yg amat merisaukan saya adakah sy akan berisiko menngandung luar rahim lg slps ni…atau dapatkah sy mengandung lg dalam masa terdekat ini…apa pun saya tetap redha dan alhamdulillah diatas semua ujianNYA

 50. Hai…sy pon nak berkongsi pengalaman sy.sy pon pernah mengalami etopik peggy..sy kawen bln 3/2010 dan Alhamdullilah bunting pelamin tp dukacitanya sy mengandung luar rahim..pertenganhan May 2010 sy operate dan Dengan kuasa Allah kandungan sy t’jd d ovari, doc cuma buang suku dr ovari sy dan syukur Allahdullah tiub sy x dbuang dan period sy kembali normal selepas operate..doc pakar bg masa suh rest antara 3-4 bln..perasaan nak anak sgt kuat tp pd masa y sama takut perkara y sama b’ulang…riso sgt memandangkan skrg ni sy dah 2hari lewat period, period sy selama ni xpernah lewat..doakan untuk sy yek..moga2 sy mengandung normal dan sy doakan untuk anda semua gak..kita y mengalami etopik ni tau perasaan tu…tp kita tetap kn redha dgn ujian Allah kpd kita..

   • skrg ni Allamdullilah sy mengandung semula pas 4bln operation luar rahim..da scan dgn doc Alhamdullilah baby selamat n berada dlm rahim don dac scan kat luar rahim xdak ape2 kat c2..tp arini tb2 ada bleeding sy jd takut sgt sb dl pon mcm ni gak ada bleeding n sy&suami t’kejut la sb doc kt n tgk sndr kat scan 2 ada karung baby ni y buat sy btambah takut n muskil..klu bleeding ni b’larutan nak kn pegi check doc la dlm ms t’dekat ni…Nor mcm mana skrg???

   • ixora bg yahoo masgr boleh? nak berborak…nor masih berpantang…nak tau storey awk…hope kandungan awk ok…mudah2an!

   • sy dan suami pon amat bharap kandungan ni sihat n membesar smapai 9bln..hope x jd mcm dl..Moga Allah merahmati kandungan sy ni..awk pon tabah hadapi ujian ni..sy tau perasaan ni…hanya org y melaluinya sj tau ape y kita rs

   • mlm sy jarang on9..slalunya nya time office hour la dok on9..tgk kesempatan y ada..nti kt chat..salam perkenalan

 51. saya sebelum nie mengandung luar rahim..sekarang dah setahun 4bulan saya masih xhamil lagi…saya dah lama teringin sangat nak anak..saya cuma ingin mengetahui berape lama tempoh saya boleh hamil semula..selepas saya buat operation itu period saya kadang2 datang 2 bulan sekali…saya begitu takut sangat

  • sy pn nk kongsi ngn semua, sy gak pernah alami kandungan luar rahim n terpaksa buang tiub sebelah kiri..selepas 6 bln sy mengandung lagi dan alhamdulillah normal. sy dah selamat lahirkan ank dan skrg berumur sethn 7 bln.

 52. Assalamualaikum dan salam sejahtera semua..
  Saya nak berkongsi pengalaman kepada semua berkaitan kandungan luar rahim.
  Sebenarnya sekarang ni saya berasa sangat sedih sebab saya baru buat pembedahan kandungan luar rahim kali kedua pada september 2010. sebenarnya saya dah pernah mengandung kandungan luar rahim pada april 2009. Kandungan luar rahim yang pertama berlaku di tiup sebelah kanan dan doktor membuangnya dengan cara ‘tebuk dan sedut’. Bezanya untuk kali kedua tiup sebelah kiri terpaksa dibuang kerana sudah pecah. Sakitnya hanya Allah yang tahu. Apa yang membuatkan saya sangat sedih ialah doktor memaklumkan ketika membuat pembedahan kedua, doktor mendapati tiup sebelah kanan juga sudah tidak ada. Saya terlalu sedih kerana saya inginkan zuriat sendiri. Namun pada masa yang sama saya juga percaya pasti semua ini ada hikmahnya. Ya, Allah juga yang tahu.Diharap kita semua bersabar dengan segala dugaan-Nya.

 53. mogs musliha tabah…nor pun baru sahaja operation dan masih lagi tempoh berpantang..sgt takut utk menghadapi kehamilan akan dtg..doakan nor k..seriouslu rase nak menangis bace cerita musliha…fizah dpt bygkan perasaan musliha dan suami…sdgkan nor ni pun rase sedih menerpa tak kira masa membuatkan kami suami isteri sugul…Ya Allah peliharalah kami semua.

 54. moga musliha tabah…nor pun baru sahaja operation dan masih lagi tempoh berpantang..sgt takut utk menghadapi kehamilan akan dtg..doakan nor k..seriously rase nak menangis bace cerita musliha…nordpt bygkan perasaan musliha dan suami…sdgkan nor ni pun rase sedih menerpa tak kira masa membuatkan kami suami isteri sugul…Ya Allah peliharalah kami semua.

 55. assalamualaikum…
  sy nk tanya pd semua di sini…apakah tanda2 mengandung luar rahim?minggu lps dr telah mengesahkan sy keguguran dan sblm balik darah sy diambil…setelah dibuat ujian,bacaan pd darah tinggi,ade kemungkinan sy masih hamil.malah,bila dr buat ujian air kencing,masih ade 2line..
  dr kata samada keputusan tu salah@kandungan masih terlalu kecil@mengandung luar rahim..sy pun konfius..
  petang ni bru result darah kuar,berdebar2..tapi mlm td sakit pinggang sangat,perut sakit & bile buang air kecil sakit pd ari-ari…
  ade sape2 ade pengalaman mcm ni?

  • salam risya, itu mcm tanda2 mengandung luar rahim….harap awk tabah..

   sy br mengandung semula slps 4bln operation mengandung luar rahim dah pegi scan n Alhamdullilah doc sahkan kandungan sy berada dlm rahim tp smgu selepas jmpa doc sy bleeding…sy sgt takut skrg ni n ingt nak p cek dgn doc skali lg…hope xdak ape2 la…ni kandungan ke2 sy..Ya Allah selamatkanlah hambamu ini Ya Allah

   • betul ckp ixora tu risha… risha ape perkembangan awak?

    ixora mcmmane? sonokkan dpt preggy tak lama pas operation kan?nor dpt tak sbr nak preggy balik…pantangpun lum abis lg…menghitung ari…risau sgt untuk hamil akan dtg..tuhan saja yang tahu..

   • Alhamdullilah rezki Allah bg..ganti y kembar ari 2…seronok n syukur sgt2…nor kena rest dlm 6bln rasanya sb nor buang tiup kan…mcm sy doc nasihatkan dlm 3-4bln jer sb kandungan dl lekat d ovasi so tiup sy xde apa2..Alhamdullilah.
    skrg ni msh b’jmpa dgn doc sb doc nak tgk perkembangan baby dlm perut..hope semuanya ok n selamat..doakan sy yea..

   • salam ixora..btol kata awak..sy mmg mengandung luar rahim..dr dh buat operation n kna buang sebelah,hanya tuhan je yg tau betapa sdihnya sy..tersangat sedih..sy hilang 2 baby,kalo x, dpt twins..
    Tuhan uji sy n suami..kami dh tgu utk dpt baby hmpir 2 thn,xde rezki jugak..

   • salam nor..maaf lmbt reply..sy masih berpantang lg lps operation..dr pesan x leh mengandung dlm masa 3-6 bulan supaya luka bedah n rahim btol2 sehat…

 56. salam…saya simpati dgn kwn2 yg ade pengalaman hamil luar rahim ni.saya jg x terlps dengan kes ni.saya cm suspect ectopic.masa tu kandungan br 2 bln lebih.scan byk kali tp x de jgk nampak kantung.rahim kosong je.darah de kuar warna koko hitam.setompok je.
  bila tahan kt wad,darah dh kuar makin byk.HCG makin menurun.doktor x buat pe2 cuci dlm rahim sbb x tau kt mn duduk kandungan tu.keesokkan kuar wad,saya tumpah darah byk sgt.ms tu Allah shj yg tau betapa sakitnya perut mcm kram.berpeluh2 dan sakit punggung teruk sampai x leh nak bangun.
  kebetulan suami kuar keje.call x dpt.x tau nk buat ape.terus pegi toilet,rs mcm nak buang air besar.ms tu tgh berdiri terus jatuh.saiz nye ade la sebesar tapak tgn…skrg ni dh 3 bln sy rehat.sy de try mkn Biodex..drh byk jgk kuar.berketul2..skrg dh kering.keinginan nak ank sendiri ni membuak2 dh…

 57. Salam….

  Masih ramai rupanya nasib serupa seperti sy….mmg sedih bg kita yg alami pengalaman ini…lebih2 lg yg dh lama kawen spt sy..ari2 nangis…terasa diri ni down sgt2..sy pon br buang tiub kiri slps dpti hamil ektopik pd usia janin 8 minggu pd hari raya ke3 yg lps….kini dh lebih 2 bln slps operation….nk tanya pendapat kwn2 disini adakah sesiapa yg masih alami kesakitan?…seperti sy…klu baring scr meniarap pasti akan rs sakit di belah kiri..lg satu sy sering jugak alami sakit belakang setiap kali nk bgn pagi…nk tanya, bila waktu yg sesuai utk sy mengandung semula? sbb ada yg kata slps 3bln…ada yg kata slps 6bln…tp menurut doc yg rawat sy arituh slps 3-4 bln…mcmana nk tau nk sy nih dh btul2 sehat dan sedia utk mengandung semula?…sbb pernah pergi hospital tp jwpan yg diberi agak mhampakan sy…nurse juz ckp..tgg laa 3 bln lg…pastu klu mengandung lg cpt2 dtg jumpa doc..reaksi mcm nak x nak jer layan..

 58. jue…doc yang operate nor cakap selepas 2 kali period leh cuba tuk pregnant lg…act nor rasa kalau lambat skt elok untuk kesihatan dalaman kite…if pregnant nanti perut ngembang takut kite sakit if awl sgt…so terpulanglah pada jue k..kalau gi doc memang camtu…
  bykkan bersabar yer sebabnya nor pun melalui yang sama…memang perit nak melaluinya tapi dalam masa yang sama kite kena kuatkan semangat…moga Allah memperkenankan doa kita semua…hanya yang alami sahaja faham perasaan yang ectopic…nor dulupun mcm jue jugak…:-) take care…nor br sebulan lebih operate…mood still ip n down..doa byk2 k

 59. tima kasih byk2 nor….mmm rasanya nk kena biar 2@3 kali peyet jugak laaa…nih tgh tgg peyet utk 2nd cycle…last month dh peyet tp delay skit dlm seminggu…nih dok tunggu…signal2 nk peyet dh ader….btul tuh nor…hanya alami shj yg paham….lbh2 lg…adik ipar yg kawen awal thn dh bersalin then adik sy sendirik pon akan bsalin awal thn dpn…ntah laaa…x tau nk ckp aper…x pernah cemburu atau dengki cuba mcm rs jauh hati dgn kekurangan diri sendiri….sori yer terluah perasaan lak kt sini…

  sy sokong ader pendpt member kt sini yg cadangkan klu kita set satu komuniti…sbb rasanya info ttg ectopic preggy based experience mmg kurang…tima kasih yer nor….sy sentiasa doakan agar kwn2 disini terus diberi kekuatan agar niat utk menimbang cahayamata kita sendiri akan termakbul juga 1 hari nnt…..

 60. faham sgt jue…some thing happen to me. bg ym…nanti nor add leh borak panjang..erm bile tgk kawan2 yang dah mengandung dan bakal bersalin awal tahun depan.. Ya Allah rase tak kuat nk hadapinya..bukan cemburu..tapi akan downn sgt.. moga penantian kita tak lama…maknanya nor operate 1 month after awkla jue..betul tu..better wat satu group agar kita mendapat semgt…

 61. aslmkm,,,sy ade masalah senggugut yg teruk,bila dtg haid mesti kena pergi ambil injection,,hari tu sy pergi check dan d’beritahu saluran fallopio sy tersumbat d’dua-dua belah,,apa yg sy harus lakukan?bila haid sakit sangat saya rasa..kadang2,,2 bln tak dtg haid,,,kadang lmbat..

 62. wslm zalifah…awak dh kawen ke?lgpun kalo saluran tiup fallopio tersumbat kedua2nya,akan bermasalah utk hamil..jd kna jmpe doktor pakar sakit puan utk atasi masalah ni…
  Dulu sy ade kwn masa sek slalu bleeding,mmg bermasalah pd period..dia kerap jmpe dr sakit puan..dh lama x dgr cite dia lps abis sek,bile dgr khabar dia,skrg ni dia dh ade anak sorg…
  ape2 pn,all de best..

 63. Salam…
  Saya pernah disahkan mengandung di Luar Rahim pada bulan april 2007(Mempunyai anak lelaki yg lahir tahun 2004.Tanda-tanda saya mengandung di Luar Rahim ada keluar darah(sikit2),Sakit bahagian sebelah kanan(perut) dan pinggul saya pun sakit masa tu. Saya hanya di tebuk bukan dibedah.Kemusykilan saya adakah tiub sebelah kanan saya ni masih berfungsi atau sudah tidak berfungsi lagi?Selepas itu saya disahkan mengandung pada bulan Jan 2008 saya disahkan mengandung lagi Syukur saya selamat melahirkan bayi perempuan Okt 2008.Sekrg saya mempunyai sepasang anak.

  • bestnye Syaidatina Aqilah…awak dh ade sepasang, nor br je operation ectopic lan 10 aritu..tak sabarnyer nak ade baby balik…mudah2an diperkenankan Allah…rase fobia tu masih tebal tp keinginan nak ade baby tu sgt kuat 😦

 64. Salam semua,
  saya nak kongsi pengalaman saya.saya baru sj menjalani pembedahan krn mengandung luar rahim,kena buang tiub fallopion sebelah kiri.Nasib baik saya cepat ke hospital.. apa taknya tiub fallopion sudah pecah dan berlaku pendarahan yg banyak di bahagian abdomen.kalau lambat mungkin nyawa saya dalam bahaya.
  itupun doktor dah dapat detect setelah 3 kali keluar masuk wad.seminggu sebelum tu cuma turun darah macam period.so doktor suspect keguguran, so dia x buat apa2 cuma dibenarkan keluar wad tapi kena berjumpa pakar seminggu selepas tu.slps 2-3 hari keluar ketulan darah warna merah pucat, dan saya dimasukkan semula ke wad, tapi keaadan saya stabil.scan tak nampak. so doktor suspect kandunagn luar rahim.keluar semula wad.. sebab tunggu ujian darah.lepas beberapa hari sakit perut yg amat sgt..sampai nak pitam.pergi semula ke hospital, doktor sahkan pendaran dah banyak.. memerlukan segera operation dijalankan.. Ya Allah. masa tu saya sedih sgt. sekarang saya dah sihat skit.tapi sedih kandungan saya yg kedua ni berakhir setelah 7 tahun menunggu.

 65. hi,

  sy br berkahwin pd oct yg lepas dan mmg mempunyai masalah haid yg tidak teratur. jd xsedar bila sy dh mengandung. selepas pulang dr honeymoon sy keluar darah x henti2. so sy refer to specialist n suspek ada cyst yg pecah dlm perut. bila buat pregnancy test, result negative. dr decide to buat laparoscopy utk bakar cyst kalau ada. n barulah dr tau sy ada ectopic. kandungan sy dlm 4-5minggu. maksudnya sy bunting pelamin. mmg sedih sbb btol2 inginkn anak cepat. tp lepas buang smalam, bersyukur pd tuhan sbb early detection selamatkn sy. now still kluar darah lg selepas dibedah. dr advise utk pregnant lepas 6bulan, tp kalu lekat dlm ms terdekat xde masalah, cuma kna slalu buat check up takut ada ectopic lg sbb mmg ada chance ia berulang. sy lega bila jumpa forum ni sbb tau sy tidak keseorangan hadapi masalah ni. thanks for all the info sharing. sy rs bersemangat n tak sedih lg

  • hi shazni,
   saya pun macm awak juga , lega bila terjumpa forum ni, tak lah sedih sgt, bersemangat semula kerana bukan kita aje yg ditakdirkan sebegitu.. ramai lagi kawan2 kita yg di luar sana menghadapi masalah yag sama.marilah kita syukur pada allah kerana kita dipnjangkan usia untuk hidup bersama org tersayang.Semoga kita dapat pregnant semula aminnnnn.

  • hi shazni, sy br jer bkwin pd oct lepas…berkahwin br shj 3 mnggu sy dh di sahkn mengandung…period dh lewat 10 ari..sy sendir yg bt ujian urine d rumah…ada 2 line tp 1 line tuh samar2…sy xpuas ht pergi jumpa doktor n bt ujian urine skali lg…mmg +ve…sy jg sakit di bahagian ari2 seperti mau period…puting pon tegang.. sy xtau berapa usia kndungan sy…mgkin 2@3 mnggu…dr kt masih terlalu awal utk scan…sy berasa takut sbb kawan baik sendiri terkena kandungan luar rahim n falopian tube di buang…tp sy xpasti tube di sblh kiri@kanan…dr yg merawat kwn sy tuh berkata ia adalah kesan ubt tahan sakit yg di makan kwn sy sewaktu senggugut dl…

 66. salam…ade sesiapa boleh tlg saya? sy keliru sangat2..mula2 doc sahkan saya pregnant. bile scan tak nampak lagi… 3 minggu lepas tu saya pergi semula doc kata saya tak mengandung..wat UPT pun negatif…so macam mana? haruskah saya mempercayai kata2 doc ini…? semua tanda2 ibu ha,mil ade pada saya.. adakah faktor berbadan besar menyebabkan scan tersebut menjadi tak nampak?

 67. salam kwn2 semua….
  x terlambat rasanya nk wish happy new year…moga thn 2011 ini akan makbulkan doa2 kita semua utk mengandung dan selamat sehingga melahirkan zuriat yg kita idam2kan…

  moga Allah lindungan kwn2 semua…

 68. salam kwn2 sume,

  saya xda pgalaman ngandung luar rahim dan saya xpernah bt check up..saya dah berkawin 2thn lbih tp shingga kini masih belum pragnant..saya sengugut n piot x teratur..pernah g wat rawatan kg tp bidan kata xda masalah..tp ada gak bidan kata saya pernah keguguran.saya sendiri pun xpasti sbb saya xpnh alami kguguran.ada jg sy g wat ultrasound doctor ckp sy x da masalah.x da csyt,xda fibroid..yg pelik nye sakit tuhan je yg tahu stiap kali dtg bulan.paling lewat saya x dtg piot 3bln.saya harap thn ni saya akan pragnant.sama2 la kita berdoa..kita merancang allah yg menentukan..mybe ada hikmah disebaliknya..utk kwn2 semua all the best..semoga semua sihat dan dikurniakan zuriat..amin

 69. salam. saya pun nak berkongsi pengalaman. pada 9/10/2010 saya di sah kn mengandung luar rahim. sebenarnya sy tak sangka sy mengandung. sebab sy datang bulan seperti biasa. cuma hujung bulan 9 sy dtg bulan 15 hari x henti2 darah keluar ketul2. masa dlm keadaan 10 hari sy dtg bulan sy ada pegi klinik swasta buat scan. doktor sah kn sy keguguran dan suruh sy rujuk ke hospital dgn doktor pakar. pukul 11.00pg sy smpi hospital dan pukul 5.00ptg br dpt jumpe doktor pakar. bila buat ujian air kencing negetif sy x mengandung. doktor pakar pun buat scan mcm2 lh dia buat sakit gile. keputusannya doktor ckp x mslh ape mungkin mslh hormon je. doktor ada bg tau selps 2minggu kalau darah x henti dtg blk. sy pun blk dgn x surat temujanji dtg blk. n dgn x ubat. slps seminggu darah sy masih x henti. sy berdoa kpd Allah supaya dpt petunjuk. pd 9/10/10 sy ajak suami sy pergi hospital. smpi je sy kat hospital pinggang sy smpi ke kaki sakit sngt. sy pergi ke bhgn kecemasan. mula2 pihak hospital tak layan sy mcm2 dia nk surat temujanji la bila sy kata x dia suruh sy ke klinik dapat kn surat dr doktor br boleh jumpa doktr pakar. suami sy jelaskan pd pihak hospital yg sy pernah dtg bila tgk sy dh nk pensan br la pihak hospital suruh sy msk di wad kecemasan. sy terkejut bila buat ujian air kencing sy mengandung.sy menangis menahan kesakitan x lame tu doktor buat scan mcm2 lah buat tp yg peliknya janin sy x nampak. sy ckp dgn doktr pinggang sy sakit sangat. doktr ckp mungkin senggugut. x lame tu sy kene thn wad dan doktor ambil darah utk di hantar ke hospital besar. ptg tu sy dpt keputusan yg sy memang mengandung dan doktor sah kn sy mengandung luar rahim. pd ptg tu jam 6.30ptg sy terus di bwk ke bilik bedah. keesok kn hari doktor bg tahu janin sy dh pecah dan terpaksa buang tiub fallopion sebelah kiri. mase tu sy rasa sedih sangat tapi sy tetap tabah kn hati. ini semua adalah ujian dr Allah munkin ada hikmahnya. sy bersyukur kerana Allah masih bagi saya peluang untuk hidup.

 70. assalammualaikum….
  Saya baru mnjalani pembedahan pada 13/01/2011…sye disahkan mengandung luar rahim..rase sedih sgt coz nie kandungan pertama saye..skang nie tgh pantang.. doc pakar suruh sye rest dlm setahun baru leh pregnt semula..tp saye memg nak anak dlm mase terdekt nie.. pas operate rase down sgt2..sedih tiap ari..tp rase tkt nak pregnt balik..tkt jd mcm sebelum nie lg.. just nak tanye kpde sape2 yg berjaye hamil selepas operate, ada makan pil ape2 or multivitamin utk kesihatan dalaman??kalo ada bg kongsilah ngn saye coz saye betul2 nak pulih n mengandung semula..
  terima kasih….

  • salam,
   saya harap puan sabar dgn ujian Allah S.W.T. sy pun mcm puan jugak bulan oktober 2010 sy di sah mengandung luar rahim. saya selalu menangis alhamdulillah dgn semangat suami dan kwn sy teruskan hidup ini. dan sy sentiasa berdoa supaya Allah kurniakan sy zuriat. kwn sy ada mcm sy jugak pernah mengandung luar rahim. Alhamdulillah sekarang kwn sy tu dh nk msk dua orn ank. kwn sy selalu bagi semangat kat sy bnyk2 kn berdoa.

 71. salam..saya nak share about ectopic pregnanct..sy br je lpas operate on 5th jan 2011 and now, tgah rest, doc bg cuti sebulan..1st sy nk bgatau, piyet mmg xtetap, 3-4mnths br ade..then, aritu saje2 nk check peknen k x..then terkejut sgt2 coz 2 lines..xpcaye, sy test lagi 3 kali, +ve..xpuas ati sy pegi klinik, tp doc said xpeknen..sy check lagi skali kat umah, still+ve..hmmm, cne la doc leh kate xpeknen…then sy g klinik lain plak..doc scan perut tp rahim kosong, doc buat ujian air kencing, +ve, tp meragukan,,doc suh dtg semula slpas sebulan..nk scan balik..tp after 3 days..bwh perut sakit sgt2..xtertahn sampai tertido..mlm tu br a dpt bgun g klinik..doc check and scan, still +ve n rahim kosong..terus refer pakar, suspect ectopic..bile jupe pakar, setelah byk2 kali scan,,mmg sah ectopic, then sy pun dibedah..buang 1 tiup belah kiri coz dh pecah…frens pliz pray untuk sy pejnen lagi dgan selamat..sy dh ade sorg putera, 4yrs old..arap2 ade lah sorg lg puteri untuk menemani…

 72. salam, saya dah dua kali operate luar rahim. first pada bulan mac 2009, masa tu tiub sebelah kiri kene buang. pada bulan okt 2010 saya mengandung tp kali nie doktor kata dalam rahim. tp sakit perut pada minggu ke 7 pregnant, last2 setelah beberapa kali doktor cek dan scan saya disahkan mengandung luar rahim juga. saya dan suami pelik mengapa boleh terjadi. saya terasa amat sedih kerana ini kali kedua hamil. kami masih tiada anak lagi. saya risau adakah saya boleh mengandung lagi atau tidak. bulan ni saya kene buat ujian HSG. saya amat risau…adakah saya boleh hamil lagi??

 73. salam..saya bru lps berpantang dari pembedahan ektopik..cuma yg merisaukan saya, slps pertama kali bersama suami slps sembuh, saya mengalami kesakitan seperti malam pertama..dan yg lebih risaukan sy, keesokkan harinya, berlaku pendarahan spt period…skrng ni masih bleeding…2hri…sy xpasti mungkin kebetulan period or something…plz..sesiapa yg tahu…

 74. Salam..
  saya nk tanya la pada sesapa yg tahu ttg masalah kandungan luar rahim ni.saya pernah mengalami keguguran pada Februari 2010 pada usia kandungan 9 minggu,masa awal pregnant ok ja tp bila kandungan 9 minggu ada darah mcm dtg period,dan sekarang saya mnegandung lagi dan bila chechk lebih kurang 6 minggu lebih tp bila buat scan dok ckp x nmpak apa2,cuma keadaan rahim yg besar sahaja…saya agak risau,pada awal kandungan saya sakit di bahagian bawah perut dan rasa sakit seperti nk dtg period dan sakit pinggang hingga sukar nk berjalan…harap sesapa yg mengetahui dpt memberi bantuan kpd saya,apa yg perlu saya lakukan…

  • As salam ..sama kes ngan sy..cept pergi chk di klinik2 atau hospital klu perlu pakar ..sebelum terlambat..klu keguguran ada harapan lagi.. tp klu m’gandung luar rahim byk2 la bersabar ya..

   • trima kasih yer pada semua yg berkongsi…saya dh buat scan kali ke 2 dan doktor ckp dh nmpk,tp hati saya sendiri yg kurg yakin…sbb skarang ni saya sakit dibahagian belakang dan bahu hingga sukar nk berjalan.saya juga mengalami alahan lbh teruk dr kndungan sebelum ni…

 75. sy pernah mengalami pd thn 2006,bla dok scan tk nmpk,ujian air kencing menunjukkan mmg hamil,duk kt hospital hmpir 2 minggu ,dok ambk darah dlm 2x ,bla cek darah mma confirm luar rahim,dok srh puasa terus dan sebelah salur tiub sebelah kiri dibuang .ingatkan tk dpt hamil dah,2007 dok sahkan sy hamil lg

 76. As salam ..baru seminggu lepas sy menjalani laparoskopik sbb extopic pregnacy..wlpun saya sudah ada spsg ank cuma agak terkilan sbb t’paksa buang tiub fallopia kiri & x de baby..puncanya sakit perut(mcm kembung)..tup2 kena refer ke Hospital..sbb uterus membengkak & xde kantung baby..kandungan baru 5 mggu ..5 kali scan ..result darah hasil dari hCG agak tinggi..mujur ada dr yg pakar ttg hal nie..Terima kasih kpd dr2 & nurse2 di HSA,JB..pengalaman yang tak dpt saya lupakan..Alhamdullillah.. cuma saya musykil perlu ke sy b’pantang mcm lepas bersalin..sbb x ubat atau rawatan khas ..mc pun cuma 5 hari ..NPL lagilaa nampaknya..

  • salam, nk tnay pasal pengalaman awk la.. saya period last 4aprl lepas, kne dlm 10days, selalu 6hari, jadi hari ke 10 saya buat pregnat test n ada 2line. pegi refer ke KK kempas, nurse xnak scan sebab dier kata baru 2weks,

   semalam sakit pinggang. tapi 1hari jer. then harini cam ada lendir coklat cair… sgt la risau…tapi saya x sakit perut…

 77. salam…sy ingin menasihati sume, wpun kite tlah disahkan mengandung normal dan kandungan normal tlah nampak dlm rahim kite, tp kalo ade simtom pelik macam bleeding or skit perut cpt2 la jmpa doctor..pngalman sy, sy pernah mengandung dlam rahim dan luar rahim serentak..kndungan luar rahim disedari slpa kandungn normal sy gugur pd 7minggu..slps kgugurn sy mula rasa sakit pd abdomen sblh kanan…bile doc check doc sahkan ade 1 lg kandungn di luar rahim…dan doc bt laparoskopik tp cara tu xbjaya sbb kndung sy dh bsar n sy kena jalani caesarean..mmg salah sy sndiri sbb sjak awl pregnant sy bleeding tp sy xpnah ambil pduli sgt krn fkir itu mslh biasa awl khamilan..

  • Ya Allah takutnya..saya ni pun baru 5 hari lps operate ectopic..rasa takut nk mengandung tapi baru kawen nak sangat anak yg sihat dan normal semuanye..

  • salam..sy rase kite brkongsi pengalaman yg sama..prtama kali sy disahkan keguguran pd waktu sy hamil 7minggu..lpas bali ke rumah,darah asyik kuar..sy pegi cek blik kt hospital,br doc dpt kesan ade lg satu trtinggal kt tiub..doc ckp ade kemungkinan sy hamil kembar..doc sahkn sy ectopic pregnancy,,so trpaksa la buat operation buang ketulan di sblh kiri tu..sedihnya,..

 78. My sis pregnant luar rahim 4 tahun yang lalu. Tiub terpaksa buang sebelah coz menda tu dah pecah doc baru dapat kesan. Masa awal bleeding tu doc suh seminggu plak gi check kat hosp. Tak sampai seminggu…. My sis sakit perut dan bleeding. Gi hosp baru Doc leh kesan pregnant luar rahim. Disebabkan dah pecah… Terpaksa la buang tiub sebelah.
  Sekarang dia disahkan pregnant plak. Tapi, baru lag dalam 4 minggu. Risau jugak takut berulang lagi macam dulu. Jika dah pernah jadi pregnant luar rahim… ada kemungkinan bleh jadi plak ke dgn kandungan berikutnya?? Mudahan ada rezeki dia kali ni. Amin….

 79. ape yer tanda2 ectopic..kalau ectopic, awal2 pregnent result upt(+) x?? risau la sbelum nih pernah keguguran..saya kurang pasti berapa usia kandungan saya skrg sb xsempat nk pegi scan. bulan lepas saya bt upt result die(-) tp 2,3 ari lpas sy buat result die (+). saya xdpt nk agak usia kandungan saya tp saya risau tkut ectopic…

 80. salam…sy pnh operate ectopic dlm jan 2010..masuk tahun ni dh setahun xpregnant2 lagi…teringin sangat nk ada anak macam kawan2 yg lain…anyone ada cara xnk cpt dpt anak. FYI lepas operate bdn naik mendadak…wisau gak bl dh msk setahun ni xda ank lagi…

 81. salam..saya baru berkahin 9 bulan n ini merupakan anak yang pertama.. saya br tahu saya mengalami ectopic pregnancy @ kehamilan luar rahim semalam 28.03.2011 si tiub seb kiri.. Esok saya akan menjalani laparoskopi. please pray for me.. sejak dr bgtau hati sy rasa tak tenteram dan asyik nak mengais jer.. dah la suami di seb laut.. Semoga dugaan ini menjadikan sy lebih dekat dgn Allah..

 82. spanjang pengalaman sy, kalo ectopic upt kite still +ve mcm normal prgnant.. dan doc ade pesan kat sy, kalo prgnant lg lps ni, cpt2 dtg jmpa doc coz risiko sgt tinggi bg org yg dh pnah dpt ectopic tuk berulang lg.. dan sy hrp bg kwn2 yg pnah ectopic jgn risau, sbb rmai kwn sy yg dh buang sblh tiub tp msih blh prgnant lg lps tu.. ade yg dh 5-6 org anak dh…so..be positif…insyaallah…

 83. salam..sy nk kongsi pengalaman ttg ectopic ni..2 april yg lepas,sy ade buat UPT sndiri..masa tu kuar 2 line maknanya positif..esoknya sy dapati ade kuar darah..sy pegi cek d klinik swasta..doc buat ultrasound kat sy..malangnya die xnmpak ape2 kt rahim sy..klau ikutkan kiraan peroid sy,sy mgkin pregnant dh 6 minggu..doc suh sy balik dlu..tggu dlm 2mggu,pastu dtg klinik blik buat ultrasound..kemudian pd 7 april lpas,sy sakit perut yg amat sgt..rase mcm xde daya nk bangun..suami sy trus bwk sy ke hospital..kat sane doc scan lg perut sy..xnmpak ape2..mase tu sy rse mcm ade kuar ketulan darah..doc sahkan sy keguguran..sedihnya tak trkata sbb ni kandungan prtama sy..doc xbuat d&c sbb bile scan doc ckp dh clear dlm rahim sy..sy pun balik ke rumah..dlm 3 4 ari kemudian darah asyik kuar x brenti..pd 15 april suami bwk sy ke hospital semula sbb nk tnya nape darah kuar xbrenti dan rase sakit perut bahagian bawah..doc buat lg scan perut sy..masih xnmpak ape2..kemudian die buat scan dr bahagian bawah @ melalui faraj..trase sakit yg amat sgt..doc sahkan sy mengalami ectopic pregnancy..ya Allah mase tu sedihnya Allah yang tau..doc nasihatkn sy buat minor opertaion sbb ketulan darah kt tiub falopio sblh kiri tu masih kecil dan belum pecah..sy dan suami pn setuju..doc potong dlm panjang 10cm..skrg sy dh balik ke rumah dan diberi cuti 2 bulan..sy masih harapkan sinar supaya sy mengandung lg..sy masih belum dikurniakan zuriat dan teringin sgt ade zuriat spt org lain..doc,ade x cadangan utk sy mengandung lg secara normal dlm masa trdekat ni?sy pernah lihat suami sy menangis..mgkin trlalu kecewa..tolongla sy doc..

  • baiti, sabar.. sy pun masih dalam proses penyembuhan..semoga apa yg berlaku ada hikmahnya.. mungkin Allah nak bagi yg lebih baik..

 84. Salam pada semua.. Just nak share my pengalaman.. 🙂
  Saya pernah hamil 4 kali, bermula pada thn nov 2009, march 2010, july 2010, december 2011 (etopic).. Setelah selesai rawatan di hospital swasta, saya berjumpa prof hamid arshad fertility klinik utk membuat rawatan susulan.. Saya menceritakan masalah kehamilan yg pernah saya alami.. Hari ini saya telah melakukan hsg xray, result hsg xray tube sebelah kiri tersumbat tetapi dr telah flush n tube e2 sudah terbuka.. Tube kanan sudah tiada kerana etopic pregancy di buang kerana rosak.. Saya hanya mempunya tube kiri sahaja tetapi ovari kiri dan kanan masih lagi sihat.. Prof hamid berikan ubat clomid dah sukatan suhu badan.. Iallah bulan depan saya boleh start utk pregnant semula.. Harapan saya kali ini agar kandungan akan dtg akan sihat dan saya akan melahirkan anak yg sempurna ckuo sifat.. Iallah jika allah permudahkan.. Amin

 85. Kawan2 jgn lah stress klau masih blom lagi rezeki kita.. Klau stress tube akan menyempit, mencelarukan hormon, dan kesan jangka panjang akan dpt pulak endometriosis, polycyctic ovaries & bloked tubes.. Saya dpt tau hal ini pun dari seseorang yg berpengalaman.. Bersama lah kita berdoa agak kita akan di kurniakan cahaya mata kelak, iallah amin… Kawan boleh add saya di fb search nadia oh nad.. Nanti kita boleh inbox n share pengalaman bersama.. Thanks

 86. as salam semua…baru tadi saya jalani ujian kehamilan dirumah..hasilnya +ve..period saya lewat 3 hari..tapi ada rasa sakit macam nak period dekat ari2 serta rasa sakit dan akan buang air selepas makan seperti tersalah makan tetapi bukan cirit birit…untuk kepastian ..saya ke klinik buat ujian…ultrasound tak menunjukkan tanda saya mengandung…dan rahim kosong…ujian air kencing menunjukkan tanda +ve saya hamil…doc ada nyatakan mungkin saya mengandung luar rahim…saya begitu risau…adakah kandungan luar rahim hanya dirawat dengan membuang tiup atau ada cara lain…saya betul2 takut ..risau dan bingung…harap ada yg dapat membantu saya…terima kasih..

 87. Slaam,
  Rupanya ramai yang mengalami ectopic preg macam saya.Saya baru beberapa hari menjalani operation disebabkan sebelah tiub kiri falopio pecah.Alhamdulillah sy masih bernyawa walaupon doktor sahkan hanya 50 % chance untuk hidup selepas level darah saya menurun 86/31 dan pendarahan teruk dalam rahim.sy terlambat tahu..maklumlah anak pertama.
  Selepas pembedahan,doktor sahkan kedua tiub saya tersumbat,tp die telah mencuba untuk mencuci satu tiub yasng tinggal itu.

  Ade sesapa yang tahu apa langkah untk menjaga tiub yang satu ini supaya rahim kuat dan mampu untuk mengandung lagi…saya anak pertama dan begitu juga suami.kami betul2 harapkan ada anak selepas ini..
  Atau ada ubat untuk bersihkan tiub yang tersumbat??

  Saya juga mendapat tahu dr seorang rakan yang melahirkan anak di luar rahim dgn selamat..betul ke ek?

 88. assalamualaikum,
  info yang menarik dari kawan2….
  sya nak bertya pada sesiapa yg mungkin da pengalaman ni…
  27/06/2011 yg lalu saya buat hsg kat ppum…
  maslahnya dah 9 ari keluar discharge n 2 hari lepas kuar darah fresh (bkn brown)….
  sblm wat hsg sya dminta wat sendri Upt..result -ve…
  bila terbaca info u all i ada semua tanda2 yg u all rasa:
  sakit pinggang, kat bawah perut, n nk duduk pun x selesa….sakit perut tu smpi kekadang x leh nk jalan…
  minta tlg kalau sesapa yg dpt bantu saya….

 89. what happened to me…..
  takut something bad terjadi pula….dah 3 bulan tak haid….mula-mula dulu ( selepas 1 BULAN lewat haid) ujian UPT +ve..tiba2 menjadi negatif beberapa hari lepas tu tetapi tiada darah yang keluar…scan kat doc swasta…rahim kosong….sekarang dah 3 bulan lewat masih tidak haid tapi ujian -ve.payudara membesar…perut pun membesar….bidan kat kampung kata ada isi…ujian UPT -ve?……confuse…..lepas baca korang punye post kat sini….petang ni nak pegi hospital tanya doktor…thanks to you all with your sharing here..

  • Saya pun ada masalah yang sama. Lepas sebulan lewat period, upt +ve.Tapi line yang ke-2 x berapa terang, doktor kata maybe kandungan belum cukup kuat lagi.Lepas seminggu check balik tapi result -ve..Seminggu kemudian check balik pun still -ve jugak..Tapi tanda2 kehamilan ada n period pun dah 2 bulan x datang…pagi2 selalu pening2 n rasa loya.. Ada sesiapa yang boleh advise kenapa macam nie? So changnunim, lepas u pergi jumpa doktor, apa kata doktor?

 90. salam,,,sememangnye mengandung luar rahim sesuatu yang amat menyakitkan ..tetapi kita kaum hawa harus redha dengan apa yang telah ditentukan …

 91. pengamalan saya bekerja sebagai seorang nurse …kira2 …2 minggu yang lepas saya disahkan mengandung ..betapa gembiranya hati si ibu bila disahkan mengandung anak ke2 setelah sekian lama 7 tahun anak yang pertama …tetapi TUHAN itu maha berkuasa apabila disahkan pulak mengandung luar rahim..Saya terima dengan redha dan kini saya hanya tinggal sebelah sahaja rahim …sebelah kiri ..untuk mengandung lagi saya harus lebih berhati2 utuk masa hadapan kerana jika kita disahkan hamil ada pendarahan dan sakit dibahagian ari2 serta belakang itu sesuatu yang tidak normal dengan kandungan anda jadi perlulah ke klinik dengar segera

 92. assalamualaikum,…..sya berumur 29 thun….sya jga pernah mengandung luar rahim.ank ke 4…..mengandung luar rahim sesuatu yang amat menyakitkan .. TUHAN itu maha berkuasa apabila disahkan pulak mengandung drh hancur kt dlm prut …..apabila mengatuhai sya luar rahim..Saya terima dengan redha dan kini saya hanya tinggal sebelah sahaja rahim …sebelah kiri ..untuk mengandung lagi saya harus lebih berhati2 utuk masa hadapan.sya ada buat HSG …..seblh knn udh di buang tingal sblh kiri….kiri pula mslah tersumbat.nk buat pembadahaan oprisin kos mungkin mahal…mungkin berapa ya…….

 93. As’slm smua sy pn nk k0ngsi pengalamn sy brkwin pda 25.05.10 alhamdulilah 3 kmudian sy hamil tpi malang xberbau pda 31.12.10 sy tba2 skit prut mcm nk buang air tup2 yg kluar bby tpi sy x p hsptal bap mak mntua yg rawat sy cra kampung apa yg bt sy risau skrg sy sllu skit prut dn haid sy jga x mnentu pda 21.08.11 sy peri0d tpi blum smpai sbulan sy peri0d lg 3 mngu lepas tu sy mengalami skit2 d bhagian prut ada ka ini tnda2 hamil d luar rahim bntulah sy nk sgt hamil tpi tkut trjdi sprti yg kwn2 gtau iaitu hamil luar rahim. .

 94. Saya mohon pendapat semua, saya hendak mengandung kali ke 4 tetapi risiko amat tinggi kerana semua kelahiran yang lepas adalah ceaser. so doktor kata kali ini risiko utk buang rahim amat tinggi kalau pendarahan teruk. So, saya nak minta info pada sesiapa yang dah buang rahim, keadaan emosi, fizikal dan ‘sexual life’ kita macam mana. tq

 95. salam…saya nak kongsi kes ectopic ni..saya kahwin 10/12/2010.last period 31/10/2010..so sampai saya kahwin xda period pon..masuk bulan hujung bln 1,baru period,ttp ada darah ketul yg keluar,saya xsyak apa²,sbb 3 bln xperiod,mgkn biasa,then bulan 3 xdtg period,saya buat UPT,alhamdullilah +ve,saya teruja sgt,husband di JOHOR,saya di KL,masih lagi ddk asing,happy sesangat saya buat UPT di rumah 6 kali,sbb nak mengesahkan betul ke x,saya pergi klinik doc ckp jika da +ve makna nye betul,tp scan xnmpk lagi la.doc ckp kecil lg.saya pon berhati² masa tu,hujung bulan 3 saya mengalami pendarahan,keluar darah coklat,saya terus rujuk di klinik kesihatan,doc dI KK suh saya rujuk di HOSPITAL.apabila samapi dihospital dia ckp da gugur,kena masuk scan panjang tu di bawah,utk cek,doc ckp darah da hbs keluar,tp alhamdullilah sbb xda kes cuci apapun sbb da keluar hbs,saya dpt mc 1mggu..10/4/2011 saya dapati bawah abdomen kiri saya sakit,saya terus memandu g hospital yg sama seorang diri,sbb husband masih outstation lagi,merangkak saya nak naik wad pakar bidan sbb da sakit sgt,5 org doc cek,scan ikut bawah amatla sakit.tolak kekiri sakit..doc terus srh buat operation,berlaku la ectopic,dan tiub sebelah kiri saya dibuang,skrg sudah 6 bulan slps ectopic masih mengharapkan zuriat..amat tertekan saya apabila terjadi begini,seolah² xada sinar lagi dlm hidup saya.saya syaki mgkn bln 1 tu saya mengandung,ttp saya tdk tahu,saya menyesal ssgt………

 96. Salam..saya ingin berkongsi pengalaman saya mengandung luar rahim.baru 2 hari yang lepas saya menjalani operation buang tiub sebelah kiri saya.saya baru sahaja berkahwin. Usia perkahwinan saya kini 6 bulan. Doktor mengatakan bahawa potensi saya untuk mengandung semula amatla tipis.memang sangat sedih tak terkata.tapi saya sangat bersyukur kerana masih diberi peluang untuk hidup. Allah telah menggerakkan hati saya untuk buat pregnancy test walaupun pada masa itu saya sedang datang haid.dan alhamdulillah dalam masa 2 hari saya dapat keputusan dari doktor yang saya mengandung luar rahim. Dan saya telah dioperate pada malam yang sama.terima kasih kepada semua yang meninggalkan komen di sini. Sekurang-kurangnya masih ada yang senasib dengan saya.walau bagaimanapun saya tak kan berputus asa kerana semua yang datang dan setiap kejadian yang berlaku ada hikmahnya. Begitu juga dengan rezeki. Semoga Allah memberikan cahaya dalam hidup kita semua..amin

 97. saya pernah mengalami ectopic pregnancy semasa kehamilan ke-2….alhamudulillah…meskipun tiup fallopio sebelah kiri telah dibuang, Allah mengurniakan saya zuriat dalam tempoh tak sampai setahun…..tapi apa yang memusykilkan…..benarkah apabila tiup fallopio sebelah kiri dibuang, saya hanya akan hamilkan bayi lelaki sahaja…… masih adakah peluang untuk mendapat bayi perempuan? Selepas pembedahan tersebut saya melahirkan bayi lelaki…..please….mengharapkan respond anda & petua2…

 98. Salam..sy nk kongsi pengalaman sy..sy br je lps menjalani operation buang tiub sebelah kanan kerana ectopic pregnancy..sedih hanya tuhan yg tahu..ini adalah kehamilan sy yg ketiga..last year baru je keguguran..anak pertama dah berumur 4thn..sepatutnya sy dah mempunyai 3 org cahayamata..tp Allah lbh sygkan mereka…mula2 sy dpt tau sy hamil pd 11/01/12 sy gembira sekali walaupun masih Ada perasaan trauma kerana pernah mengalami keguguran pd April 2011…16/01/12 sy ke klinik swasta untuk scan kerana period sy x teratur…md scan doc ckp tidak Ada Dlm rahim..doc saspek ectopic..doc ambil darah n suh dtg lg keesokan hrnya..bila dpt result darah doc sahkan sy hamil 6 minggu Dan minta dtg lg 2 minggu untuk scan..pada 18/01/12 jam 10 mlm sy Ada mengalami Sakit seperti hendak period..tp sy tahankan Saja..jam 3 pg sy tidak tahan skit..trs suami bw ke hospital..setelah d periksa doc sahkan ectopic Dan harus d operation Serta merta..tp skit pada ms tu hanya tuhan Saja yg tahu..sekarang sy masih lg Dlm pantang..doc sarankan kalau nk hamil lg tunggu 3bln lg…sy ingin tau pengalaman sape2 yg pernah buang tiub sebelah kanan adakah masih merasa Sakit walaupun dah 3minggu operation…

 99. sy pun pnah mengandung luar rahim.. n tiub buang blah kanan.. lps setaun br preknen.. masa kandungan ke 2 tu doc ckp luar rahim lg sbb tgk pd ujian drh.. tp lps scan tibe2 baby nmpak dlm rahim.. heyp sgt.. iye lah sbb doc ckp sure luar rahim kn.. sedih n takut kene buang.. lg susah nk preknen kene guna ivf.. tp rupa2 nyer ok.. nagis skejap.. so skrg da b’salin n ank br umur 4 bln lbeh n sihat.. cuma sy nk tanyer.. btul ker org ckp kalu tiub tinggal blah kiri.. cuma akn dpt ank prempuan jer?..

 100. Salam…seminggu lalu sya baru di operet kerana kandungan luar rahim..dan tiub sblah kanan jg d buang..tahun 2010 sya ada mengandung jg tapi keguguran..sya risau..adaka sy mc boleh mengandung lg dan apa ka yg harus sya lakukan? Pls help me..tq

 101. saya pun ada pengalaman pregnant luar rahim.. Masa tu anak pertama saya baru berusia 10 bulan. Dan masih menyusu badan. Waktu tu, saya dah lambat period dan bila saya wat UPT sendri di rumah ternyata +ve. Mmg sangat gembira sbb x sangka rezeki saya awal untuk anak kedua. Tp, kegembiraan tu kejap je.. Masa kandungan minggu ke-6, saya tiba2 rasa sakit.. mula2 sakit sikit (boleh tahan lg), pastu sakit tu makin kuat (mcm sakit contraction nak bersalin).. saya pun pegi hospital, doc ambik darah & air kencing, scan perut & bawah… dan saya disahkan mengandung luar rahim.. saya mmg sangat sedih tp suami memujuk dgn berkata mungkin bukan rezeki kita. saya jd kuat sebab suami & anak saya. Mlm tu juga saya di operate utk membuang janin.

  pada keesokkan hari, selepas saya sedar sepenuhnya… doc bgtau yang dorg terpaksa buang tiub belah kanan saya kerana ianya telah pecah dan ada pendarahan dalaman. Hanya Allah yg tahu perasaan saya waktu tu.. saya menangis di depan doc. Dan doc mengatakan yang saya masih ada peluang untuk mengandung lg..

  Jadi, di sini saya nak kongsi apa usaha saya dan suami:

  Sekiranya kwn2 semua mengalami pengalaman sperti saya, janganlah terlalu bersedih. Kita perlu berusaha dan berdoa semoga Allah Memakbulkan doa kita untuk mendapat zuriat kandung.

  Selepas pembedahan 6 bulan ke atas, kwn2 buatlah pemeriksaan di klinik/hospital swasta untuk mengetahui keadaan tiub yang masih tinggal tu samada kilang telur tu dalam keadaan baik/ tersumbat/ ada masalah atau sebagainya. Saya x galakkan kwn2 pergi hospital kerajaan sebab dorang x kan layan untuk kes2 remeh (bagi dorang remeh, bg kita sangat penting) mcm nak tahu kesuburan telur, nak tahu keadaan tiub yang tinggal dan apa2 je masalah.

  Lepas tu, jika doc kata tiub yang tinggal tu dalam keadaan baik, maka kita kena rajin berusaha dan menjaga pemakanan kita supaya tiub kita menghasilkan telur2 yang sihat. Bukan setiap bulan tiub kita menghasilkan telur yang besar (walaupon kadang2 telur byk, tp x semestinya telur kita besar… sebab hanya telur yang bersaiz besar akan tersenyawa bersama sperma suami). Jika perlu, amalkan makan Folic Asid untuk persediaan mengandung lg. (Apepun, dapatkan nasihat doc terlebih dahulu.)

  Dan Alhamdulillah.. berkat doa & ikhtiar saya dan suami, kami dikurniakan 2 org anak lg… Alhamdulillah 🙂

 102. Assalamualaikum……
  di sini sy jga ingin berkongsi pengalaman mengandung luar rahim…
  semasa sy disahkan mengandung,usia perkahwinan sy bru menjengah 2bln,dengan suami yg jauh di selatan tnh air…dan usia kandungan sy bru 7 minggu..sy ke klinik utk dpt kan pengesahan dr doc kerana terdapat sedikit pendarahan..bla sy bgtau kat doc, dia juz ckp biasa je 2…
  sy xrasa remeh la pendarahan yg sdkit 2…2 ari slps 2, sy mglami sakit yg sgt pada bhagian rahim…dan pndrahan yg semkn byk….sy cuba ke klinik swasta di temani teman serumah.bla doc scan,tidak kelihatan apa2 pada rahim sy….sy di srankan ke hospital utk rawatn lnjut….
  pd 9/2/12, sy di mskkan ke hospital diutara tanah air atas sbb pendarahan….slps scan, mmg tiada karung pada rahim sy…doc menyatakan berkemungkinan kandungan msh kecil@kandungan sudah gugur@kandungan luar rahim….
  kemudian darah sy di ambil utk mndptkna kepastian melalui ujian hcg….keesokan nya keputusan keluar,sy disahkan msh mengandung….doc cuba buat scan semula utk lihat kandungan sy,tp msh xkelihatan…kemdian bila scan melalui bwh,ada kelihatan bentuk karung….doc bgtau sy mungkin mengandung luar rahim…maka pembdhan akan di buat…
  sy berpuasa lbh dr 6 ja…nmun pmbdhn tidak dpat di jln kan atas sbb blik pmbdhan cbuk dgn kes2 kecemasan…shgga pkl 9 mlm sy brpuasa….
  doc mmbtlkan operation trsbt,waktu 2 bla sy cuba utk bgn ada byk drh kluar…tiba2 sy rasa mcm nk buang air besar…bla sy ke toilet tba2 sy terasa skit yg amat sgt….peluh memercik di bdn….sy di bwa ke blk rawatan….slama lbh dri 15 mnit…akhirnya 1 karung b’jaya di keluarkan….sy mengalami keguguran….kemudian sakin smkn b’kurang…esok nya sy di bnrkan kuar wad slpas sdkt pemeriksaan pada rahim di buat….darah sy si ambil utk kepastian yg sy sdh tidak mengandung lg. nurse di situ,bgtau..hospital akan col klu sy msh mgandung…slps blk ke kg,sy brpntag seperti biasa….4hari selepas keluar wad,pada pukul 11mlm, sy terasa sakit yg amat sgt pada bhagian pangkal rahim….sy cuba brthan,shingga pukul 3 pg…sakit semkin kuat…sy dihantar ke hospital…pemeriksaan dibuat pd air kencing…sy disahkan msh mengandung….sy di mskkn ke wad semula,slps di scan di dapati ada sesuatu seperti sudah pecah….sakit yg amat sgt sy lalui ketika itu….
  kemudian jam 9 pg sy terus di tolak ke bilik pembedahan…
  Alhamdulillah…pembedahan itu berjya menyekamat kan nyawa sy….namun tiub fallopio sebelah kanan sy terpaksa di buang….
  terasa amat perit utk sy terima kenyataan ini…..nmun sy cuba kuatkan hati demi suami tercinta..dan…kelurga tersayang…..
  sekarang sdh 39 hri sy bpntang…sy ada beberapa soalan di sini
  1)berapa lma yg sy perlu ambil utk sy cuba mengandung semula…?
  2)asid folid blh x di ambil semasa tempoh berpantang..?
  3)bilakan waktu yg sesuai sy blh bersama dengan suami selepas pembedahan…?
  4)bila blh pakai sy pakai kasut bertumit tinggi..?
  terima kasih sudi menjawab soalan sy..

 103. Salam. Mira nak tanya, berapa lama kita akan di tahan di wad (hospital kerajaan) selepas pembedahan buang salah satu tiub fallopio? Terima kasih.

   • Salam. Ani nak tanya sumting nie.. Ani ada sorang kawan yang baru je operation. Di pendekkan cerita, kawan ani tu ada masalah dengan keluarga dia. So dia xnak keluarga dia tahu punca sebenar operation tu. Boleh x kita runding dengan doktor untuk menyembunyikan punca sebenar operation tersebut daripada pengetahuan keluarga dia?

 104. salam…saya masih baru dalam perbincangan ni…saya ingin berkongsi cerita mengenai kandungan saya.saya telah mempunyai seorang ank dan saya menggunakan iud sebagai langkah pencegahan dari hamil tetapi saya tetap hamil…kini dr mengesahkan saya telah hamil 4 minggu…dan saya dikuatirkan hamil luar rahim tetapi belum disahkan kerana semasa scan tidak dapat melihat kandungan lagi kerana terlalu kecil dan iud saya telah dikeluarkan ,saya telah diberikan tarikh seterusnya untuk melakukan scan sekali lagi bagi memastikan kandungan saya..tetapi sementara menunggu tarikh scan akan datang,saya mengalami sakit di bhagian bawah perut,kiri dan kanan,serta sakit punggung,pinggang dan keluar cecair berwarna coklat dari vagina…adakah ini tanda2 saya hamil luar rahim?dan cecair yang keluar itu tnda hamil luar rahim atau keran saya mengeluarkan iud,saya telah mengalami pendarahan itu selama 5 hari tetapi sedikt2 sahaja.harap anda semua dapt membantu sya menangani perasaan gusar di hti ini sebelum tarik pemeriksaan tiba..dr ada memberitahu skiranya saya hamil di luar rahim,saya terpaksa melakukan pembedahan..adakah tiup saya akan dibuang?dan adakah semua kandungan di luar rahim wajib membuang tiup sebagai langkah pencegahan..atau ade cara lain?

 105. salam…saya ingin berkongsi dgn anda semua juga…saya x pasti samaada sya mgandung luar rahim @ tidak..sbb kputusan UPT saya agak mgelirukan…mggu lepas period lewt smggu..bila sya wat UPT kt umah..kptsannya +ve…3 kali sya wat lpas bangun tido waktu subuh..kptsan +ve gak…hati gembira x terkira. klau diikutkan kandungan sy maybe dlm 5 minggu…smlm ada sedikit pndarahan… darah warna coklat..sya ingat kn keguguran..pg la klinik swsta..dia scan je…tp x nmpak apa pn lam rahim. dktor cakap klau x keguguran maybe mgandung luar rahim…pastu dia bg UPT..suh buat lpas bgn pagi esk lak…bila wat +ve…td pg check lak kt klinik kerajaan..dia wat UPT -ve la plak…dktor nie kta lak maybe darah period…aduhh..sya sndri pun pening, tggu lg smggu, klau masih kuar byk..maybe bkn darah period…

 106. saya mnjalani pmbedhn buang kilang ovari sblh kiri pd 3 thun lps.ttpi hamil stlh 1 thun pmbedahan.sedihnya kandungn sy x brkmbng/x mnjadi stlh hmpir 3bln pregnant.sy diberi tmpoh 1 bln utk lihat prkmbngan baby,tp mndapat tnda setitik darah smasa mmbuang air kecil.slp tu sy brjmpa Dr pakar dan di nasihatkn utk cuci.btuk ker lps pmbedahan tu haid kita x sama setiap bln?cth bln ni dtg haid 3 ari tapi bln dpan 7 ari..n tahap hormon kita pun makin kurang?

 107. salam…sy same seperti yg lain mungking…4hb Julai lps sy mengalami sakit dlm perut yg amat sgt ketika mndi pg utk ke pjbt..hampir pitam di dlm blik air…mujur air yg penuh dlm baldi menyedarkan sy (tertumpah ke bdn)..terasa spt ade gas yg pecah di dlm perut..kesakitan yg x tertanggung..tiba di hsptl (dgn menaiki ambulans sbb xleh nk berdiri or bergerak byk),doc mengesahkn yg sy mengandung di luar rahaim n kandungan telah pecah..akibatnya tiub sblh kiri dan sedikit usus kecil sy terpaksa dibuang akibat infection..kini pengalaman ngeri 2 da pun sebulan berlalu..ia mnjadikn sy fobia utk mengandung lg..namun pd masa yg same sy inginkan zuriat sendiri…sekarang ni sy masih lg dlm berpantang…dan berharap agar sy boleh mengandung seperti biase (normal)..namun risau akan luka di bahagian dlmn sekiranya sy mengandung lg slps ni…

 108. tahun 2002 sy alami kandungan luar rahim 2 bulan tapi saya tak tahu sama ada sebelah kiri atau kanan sehingga kini saya belum ada rezeki mengandung kali kedua apa yang perlu saya lakukan sama ada saya perlu ke klinik pakar sakit puan untuk check sama ada tiub tu sumbat atau macam mana

 109. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top as
  well as defined out the whole thing without having side effect ,
  people can take a signal. Will probably be
  back to get more. Thanks

 110. Coming to the hardware, it is nothing short of impressive.

  Paul Wise, the author of this article, recommends as
  a great resource for GSM Cell Phones. The Google Nexus S comes set
  up utilizing the newest Android OS, the Gingerbread 2.

 111. The process of handmaking a sword was meticulous and difficult to follow consistently.
  The subtitles move a little quick at times but tey are clear and easy to read and
  the translations have a nice flow. I guess it’s true that you
  cant read a book by its cover.

 112. Was initially in actual fact trying to find just an ordinary shower
  enclosures when I uncovered this page, did not have any idea there
  was any such thing as a ‘steam shower enclosure’, really, may very well just may
  have to have one

 113. For this you should do some research oon the internewt and invite a creative planner.
  Or you might want to make all the food yourself in which case you will need
  to lace on your checklist to investigate how much
  supplies and food will cost you. The transition from a traditional office
  worker to work from home employee, however, remains difficult for many
  employees.

 114. Thus if famous footwear springfield il you’re looking for items, with its
  specific Bounce Technology. I say more Want to increase muscular
  activity in women’s shoes and sandals. The excellent support for the activities
  you’re going to do so. The main chart indicates Macy’s is
  likely technically infeasible, it is not suitable, however I understand that your size.
  It is not the optimal shoe for boot camps. They are lined with vivid prints and animal prints and skins take
  a look at them.

 115. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site
  owners and bloggers made good content as you did, the web
  will be much more useful than ever before.

 116. What i do not realize is in truth how you are now not
  really a lot more neatly-liked than you might be right now.
  You are very intelligent. You understand thus significantly in terms
  of this subject, made me personally imagine it from a lot of varied angles.
  Its like men and women aren’t fascinated unless it is one thing to do
  with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding.

  At all times deal with it up!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s