Salahkah saya ingin berkongsi kasih dengan suami orang?

MINGGU lalu, Cik Kuntum berehat panjang bagi meraikan Aidilfitri. Apabila sudah bertemu sanak saudara, faham-faham sajalah ada banyak cerita menarik yang membuatkan Cik Kuntum melopong apabila mendengarnya.

Kisah adik goda tunangan kakak, biras bercinta dengan biras dan cerai-berai bukan perkara baru, tetapi apabila berlaku dalam keluarga sendiri, Cik Kuntum rasa tidak selesa seolah-olah sedang melihat drama minggu ini.

Begitu pun, minggu ini Cik Kuntum akan siarkan dulu kiriman e-mel pembaca Berita Harian yang meluahkan kekecewaannya apabila cintanya dengan seorang lelaki alim ditentang isteri lelaki berkenaan.
“Saya ibu tunggal dan mempunyai seorang anak. Saya kini berkawan dengan seorang lelaki yang mempunyai tujuh anak. Kami ingin berkahwin apabila mengenangkan kami saling sayang menyayangi dan bagi saya dia lebih daripada mampu kerana kedudukan ekonomi yang kukuh.

Masalahnya hubungan kami mendapat bantahan daripada isterinya. Isterinya ada memberi kata dua sekiranya dia memilih saya, isterinya akan tuntut cerai dan sekiranya dia memilih isteri dan anak, dia mesti melupakan saya.

Dia berterus terang untuk membahagiakan kedua-duanya namun tidak dipersetujui oleh isterinya.

Saya menyayanginya kerana dia banyak membantu termasuk menyelesaikan masalah yang saya hadapi sebelum ini. Dia sering kali memberi saya nasihat dan pandangan yang membina untuk meneruskan kehidupan yang penuh dengan fitnah apabila menyandang gelaran ibu tunggal.

Bagi saya dia seorang lelaki yang beriman, bertanggungjawab terhadap keluarga dan sepanjang perhubungan saya dengan dia tidak pernah sekali pun dia memburukkan isterinya.

Isterinya memberi alasan tidak sanggup bermadu dan berkongsi kasih. Lagipun menurutnya, suaminya tidak mampu dari segi masa. Itu saja alasan yang diberikan. Isterinya juga mengakui, suaminya lelaki yang baik, tetapi dia tidak sekali-kali akan menerima saya.

Haruskah saya dan dia ke sempadan bagi membolehkan kami berkahwin? Tujuan kami berkahwin adalah untuk mengelakkan dosa kerana apabila keluar berdua pun memang ditegah Islam. Sampai bila kami harus hidup begini sedangkan ada cara yang boleh menghalalkan hubungan kami.

Bagaimana harus saya berterus terang kepada isterinya bahawa saya juga menyayangi dia. Tidak salah seandainya berkongsi kasih asalkan dia adil. Persoalannya haruskah saya mengundur diri demi isteri dan anaknya?

Saya sanggup menjadi isteri keduanya kerana dia orang yang kuat pegangan agamanya. Perkahwinan saya yang lalu berantakan kerana saya gagal membimbing suami saya untuk solat dan perkara yang disyariatkan agama.

Lagi pun bekas suami saya bukan seorang yang sabar menyebabkan dia terlepas cakap sehinggakan kami bercerai di luar mahkamah. Saya tawar hati untuk rujuk kerana sepanjang lima tahun perkahwinan kami selalu ada masalah hinggakan saya terpaksa membuat laporan polis di atas tindakannya memukul saya kerana sudah banyak kali bertukar perempuan.

Saya juga membuat aduan ke pejabat agama berdekatan untuk kerukunan rumah tangga, tetapi mungkin memang tidak ada jodoh saya lalu mahkamah mengesahkan talak jatuh kerana ketika suami saya berkata begitu diiringi niat untuk menceraikan saya.

Jadi, apabila saya berjumpa dengan kekasih kini, saya yakin dia boleh membimbing saya ke jalan yang baik, cuma mendapat tentangan daripada isterinya.

Apa yang saya harapkan adalah persetujuan isterinya kerana saya hanya mahu seorang lelaki beriman yang boleh saya menumpang kasih dan sayang. Walaupun ada lelaki lain yang ingin melamar saya, saya tidak mahu kerana latar belakang agama yang tidak ada. Saya mahu lelaki yang menurut syariat Islam.

Apakah caranya saya dan dia harus tangani masalah ini? Adakah perlu saya serahkan segala-galanya kepada Yang Esa? Saya masih muda (31) dan memang amat memerlukan seseorang yang bergelar suami untuk saya dampingi.

Bila umur sudah mencapai usia 30-an seperti saya memang susah untuk cari yang bujang. Boleh dikatakan semua yang saya kenali adalah hak orang, cuma saya mencari yang beriman. Mengapakah semua orang menentang poligami?”

Kisah Awin bukan kes terpinggir. Cerita wanita yang jatuh cinta dengan suami orang bagaikan lumrah dalam kehidupan kita, maklum saja orang kata cinta itu buta. Bukan saja ibu tunggal, anak dara muda meleleh pun boleh jatuh cinta dengan suami orang

Sukar juga untuk Cik Kuntum ulas kerana bimbang kena ke batang hidung sendiri kerana orang kata hidup ini roda, sekejap kita berada di atas, mana tahu satu hari nanti kita pula yang jatuh. Tetapi sejak dulu lagi, Cik Kuntum berpegang kepada prinsip jika kita tidak mahu terjadi kepada diri kita, jangan lakukan pada orang lain.

Awin, bukan mudah untuk seorang wanita melepaskan suaminya berkahwin lain hanya kerana hendak mendapatkan ‘payung emas’ kelak. Awin sendiri berpisah dengan bekas suami gara-gara kecurangannya, selain dakwaan Awin dia selalu memukul Awin.

Bukankah apa yang Awin lakukan sekarang seolah-olah mengulangi perbuatan bekas suami dulu apabila ‘menggalakkan’ kekasih Awin curang kepada isterinya?

Awin juga bercadang untuk berkahwin di negara jiran hanya kerana hendak mengelakkan dosa, tetapi Awin ingatlah, kekasih Awin sudah berkahwin, dia mempunyai isteri yang sah dan Awin hanya sekadar ‘lauk tambah’ yang ada pun tak apa, tiada pun tidak menjadi masalah.

Jika Awin mencari pengisian agama, tidak perlu berkahwin lain. Berguru saja dengan ustazah dan cara ini adalah lebih afdal. Mengahwini lelaki lain yang sudah menjadi milik orang hanya untuk mendapatkan bimbingan membuktikan Awin seorang yang lemah, tidak boleh berdikari dan terlalu bergantung kepada orang lain.

Benar Awin masih muda, tetapi inilah masanya untuk Awin bangun, berdikari dan membesarkan anak dengan sebaiknya, bukan sibuk menagih cinta suami orang.

Mungkin Cik Kuntum salah, tetapi Awin sudah dewasa fikirlah jalan terbaik. Jika hari ini kekasih Awin boleh curang kepada isterinya, tidak mustahil satu hari kelak apabila sudah berkahwin dengan Awin, perkara sama boleh dilakukan terhadap Awin. Fikir-fikirkanlah….

Jika anda hendak berkongsi pendapat atau masalah, hantarkan kepada Cik Kuntum di alamat Cik Kuntum, Halaman Citra, Balai Berita, No 31, Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada cikkuntum@bharian.com.my

Petikan: Berita Harian

289 thoughts on “Salahkah saya ingin berkongsi kasih dengan suami orang?

  • Buatla istikarah. Kalau betul itu jodohnya. Allah akan mudahkah. Lebih baik halalkan dari berkahwan. Banyak buruk berkahwan ni. Ketakwaan kena kuat jika tak mampu lebih baik halalkan hubungan itu. Apa pun rintangannya hadapilah dgn doa

 1. hmm..walaupun aku belum berkawin, tapi memang bukan mudah untuk seorang isteri untuk mengizinkan suaminya berkawin lain..walaupun islam mengalakkan poligami, bukan mudah seorang wanita yang bergelar isteri untuk menerima poligami itu..

 2. saya mempunyai masalaha yang lebih kurang sama dengan Awin.Kami bukan perampas tapi cuma berkongsi. Saya tak akan menghalang kehidupan seharian dan tanggungjawap pada keluarganya.Cuma kes saya ,’ustaz’ saya ni tak nak nikah dengan saya bila isterinya mengetahui hubungan kami.Si suami pula kata saya mengganggu rumahtangga dia.Sedangkan selama ini dia yang goda saya siang malam.Sampai saya gila bayang setengah mati kat dia.Kerana gila setengah mati yang teramat sangat saya jadi pelik.Pelik kenapa saya suka kat dia.Entah macam mana saya pergi jumpa seseorang.Berubat .Hasilnya, saya kena pengasih.Salah perempuan kah kalau macam tu.Masyarakat hanya tahu menuding jari lebih-lebih lagi pada ibu tunggal.Hanya ibu2 tunggal saja yang mengetahui masalah mereka.Isteri2 jangan menuduh sembarangan pada mereka.Suami anda pun akan meninggal satu hari nanti.

  • Agak sukar utk mentafsir…tetapi….poligami ini mmg susah…lebih susah kalau kita sbg org Islam tidak memhaminya dan menentang dgn sbb mempertahankan diri sendiri. Ingatlah kerdhaan Allah tidak akan ada sekiranya tidak ada keredhaan suami. Isteri2 jgn pualk pandai menjatuhkan hukum…hukum mana yg kata berdosa kawin dgn suami org…harap paham. Keadilan mmg sukar tetapi kalau isteri2 paham maka apa yg penting ialah keerdahaan.
   Wallahualam.

  • saya juga nasib yg sama mcm puan…lelaki suami orang nie tlh meninggalkan saya dgn kembali semula kpd isterinya sdgkan lelaki ini telah menggoda saya sehingga mengandung tetapi lepas mcm nie sahaja….seronok lelaki ni lepas mcm tu sahaja…

 3. saya adalah seorang isteri yang berumur 30an. Pada saya sekiranya sudah jodoh dan takdir ketentuanNYA..sudah tidak dapat kita menolak. Tetapi sebelum membuat keputusan, eloklah di ambik kira banyak faktor, mohon petunjuk dari ALLAH dan banyakkan solat, agar tidak salah keputusan yang di buat. Dan seandai kita menjadi isteri yang berkongsi kasih dgn hak perempuan lain, haruslah mempunyai sikap tolak ansur dan sentiasa fikir positif . Dan sebagai seorang isteri juga, seandainya suami kita mampu dan mahu sangat berkahwin 2 atau 3 mahupun 4, benarkan sahaja. Memang susah berkongsi semua ini, berat mata memandang berat lg bahu memikul.
  Kerana orang lelaki ini kalau dilarang, lagi mahu di cubanya. Dan demi kebahagiaan .,lebih baik membenarkan sahaja . Lagipun, hidup cuma sekali, keberkatan dan keredhaan ALLAH mengatasi segalanya. Buangkan perasaan cemburu melampau dan hasad dengki.Kalau yang baik kita minta, maka Baiklah ALLAH bagi ..yang penting Niat dan hati yang baikagar dapat kita mendapat ketenangan hakiki.
  Tepuk Dada , tanya selera..jangan di ikut nafsu, nanti lesu.

 4. Saya berkahwin dengan suami orang beranak emapt di usia lewat 30an. Bukan saya mencarinya tetapi dia yang mendesak agar diperkenalkan. Dipendekkan cerita, kami bernikah tanpa izin secara sukarela dari isterinya. Tetapi dia mendapat izin dari mahkamah. Menyedari saya berkongsi tanpa izin, saya tidak mendesak dan tidak melebih-lebih meminta dari suami. Sementelahan pula dia memang berpendapatan cukup makan saja. Madu saya meminta di lepaskan. Enam tahun kemudian, dia bergelar ibu tunggal. Pada masa yang sama, suami menikahi janda beranak dua tanpa pengetahuan saya. Tapi hubungan mereka memang dalam pengetahuan saya. Barulah saya terasa MADU ITU PAHIT. Bertambah pahit bila ‘ janda ‘ tersebut bersikap angkuh bila mengetahui saya meminta dilepaskan. Saya bukan seorang yang menentang poligami tetapi ketidakmampuan suami memberi dan menyediakan nafkah zahir yang mencukupi merupakan antara sebab utama saya tidak setuju dia menikahi janda tersebut. Lainlah kalau janda tersebut mempunyai pekerjaan dan pendapatan yang tetap . Pendek kata dia mampu menanggung diri sendiri dan tidak bergantung sepenuhnya pada suami yang sememangnya tidak pernah kecukupan wang. Berpisah dalam keadaan masih kasih dan sayang sememangnya perit. Suami menuduh saya ANGKUH. Isteri barunya menuduh saya HIPOKRIT. Nampaknya saya tiada pilihan. Membiarkan hati yang retak terus terbelah dan hancur atau memilih jalan hidup sendiri. Saya lebih mementingkan kedamaian hati sendiri maka saya kini kembali bersendiri. Kepada AWIN, saya nasihatkan supaya melupakan sahaja niatnya. Carilah lelaki lain. Sebagai wanita yang hendakkan suami orang, memanglah kita akan berkata .. apa salahnya berkongsi kasih; hidup di dunia ini sementara sahaja dan sebagainya. Tapi hakikatnya, apabila sudah bergelar isteri, tentu kita inginkan perhatian dan hak-hak kita dipenuhi. Sedangkan pada awalnya, kita berkata … hanya sekadar berkongsi kasih. Oleh itu, sebaik mungkin, dielakkan.

 5. Erm, aduhhh….kalu nk tau, sy skarang pn sdang brkasih dgn suami org. Isteri dia dh siap ada 2 org. Istri pertama dh tahu dan dia ckap dia takpe je sbb dia dh rsa. Tp istri kedua belum tahu, tp dh dpat rsa tanda2 yg suami nya akan kahwin lg dan bakal ada 3 isteri. Kedua istri (madu) ni brkawan baik. Bahagia snguh kekasih sy tu. Istri dh dua. Ada girlfren muda mcm sy lg.sy baru 22, kkasih sy dh 46, tua setahun dr ayah sy. Mak ayah tak kisah asalkan bhagia. Hummm, yg letihnya sy. Macam2 yg sya fkirkan, trutamanya menyelami perasaan bgaimana pula nnt kalu suami sy di ambil org. Sy mmg jamin, tidak syak lagi sy akan naik hantu. Skrang pn sy dh jadi naik hantu kecil-kecilan. Sy fkir kalu sy tak khwin dgn dia pn sy tak rugi apa2. Sy boleh jaga dri sndri dn byak lg yg mnnti sy. Cuma….perasaan cinta dan sayang itulah yg sukar diperkatakan dn digambarkan. Sy dah sebati dgn dia. Bermanja, bergaduh, dan macm lg dgn dia, mnyebabkan sy koma sendrian memikirkan komitmen strusnya. Kalu tak krana dosa, sy pn tak mahu ambil suami org. Tp kalu tak kahwin brdosa, lbh baik kahwin…tp sy masih buntu memikirkan hal ini. Buat msa ini sy masih muda lg…ntah lah…sy brdoa agar Allah buka pintu hati istri keduanya dan blajar redho. Lg pun istri keduanya bkrja di luar negara dan balik lima bulan sekali…bukanlah sy nk mngabil ksmpatan..tp secara logiknya dpatkah sesiapa sedia untuk faham…

 6. ada lg skit ni. pd pndapat sy lah, org lain taknak trlibat takpe.. sy rsa lelaki ni, kalu dia ada duit lebih skit, mmg la suka nk cari lain, apatah lg kalu tak dpt apa yg dia rsa tak ckup dr istri. jarang sngat nk jmpa suami yg setia ni. depan istri pijak biskut di lantai pn boleh ambil mkan lg. blkang istri, subhanallah…diorang ni kalu tak kuat iman, kalu smbhyang dn bca quran tp tak mnghayati mksud, mmg mustahil tak fail.melainkan ada msaalah lain. sy fkir kalu sy kahwin dgn lelaki yg muda sprti sy dn bukan suami org, oneday bla sy dh tua, ada kmngkinn dia mkan luar. sy gak yg sakit hati..lg pun lelaki muda ni tak matang dan steady mcm suami org. perlukan kesabaran yg sngt tinggi lah kesimpulannya. itulah yg sy dpt dr pmerhatian sy. kalu jd istri muda, tak sakit hati sngt sbb dh tahu sdri perangai dia mcm tu…tp kna brsedia lah jdi independent. sbb hubby sy dh 46. So awin, sy pn tak pasti nk nasihat awk cmna..just pd pendapat sy, awak kajilah buruk dan baik dia habis-habisan. Cuba buka mata hati seluasnya dan lihat realiti yg bakal awk hadapi. Awk sure dia btul2 ok?. awak dh nmpk rupa dia ktka dgn fmly dia? bgaimna klu dia btul2 mrah. dan prsediaan jka prkra diluar dugaan yg bakal trjadi…kwangan dll. Sngup? kita masih muda dan tdk trlmbat untuk utk tdk brkhwin dgn suami org sbnarnya. Ada bnyak lg duda yg matang dn teruna trljak yg boleh lh thap kmatangan nye. ermm…camana ye..hihi. yg penting bahagia…and..cinta walau seagung mna pun, akan pudar dn pergi jka kita jahil untuk mmpertahankannya dgn cra betul. Berserahlah pd Allah. Kalu tak kisah dgn bakal nasib dri sndri..fkirlah ttang anak yg bakal lahir nnt. kalu rsa ok..jalan….

 7. Well….. tak salah berkongsi kasih!! Tapi adakah anda benar2 bersedia???? Kalau sedang berkasih memang seronok. Org berkasih – memang dunia milik mereka!! Peduli apa dengan hati dan perasaan org lain….apalagi perasaan isteri pertama. Apalagi peringkat permulaan pun dah ada byk masalahnya. Dalam meniti kehidupan ni….kita tak sepatutnya menunggu suami untuk dibimbing, carilah sendiri ilmu itu. Tak semestinya ada suami saja kita boleh bahagia. Lihat disekeliling, ramai lagi wanita yang hidup bahagia tanpa suami. Bahagia dengan anak2, kawan2, keluarga dan kerjaya. Jangan terlalu bersimpati untuk diri sendiri, itu yang akan meyebabkan anda menyalahkan orang lain dan membenarkan diri sendiri. BANGKIT lah!!! JANGAN BERSEDIH lagi. Dunia ni terlalu luas untuk diterokai, didalamnya penuh kebahagiaan. Bila dah berjaya – bukan kita yang akan MERAYU, tapi jng terperanjat kalau ramai yg dtg MENYEMBAH.

 8. mm..kepada wanita2 yg belom berkahwin,elakkanlah bcinta dgn suami org..x elok.carilah yg masih bujang.terdesak sgt ke sampai suami org pn nak diambil?kasihan isteri dan anak2nya.fikir balik,letakkan diri anda di tempat isteri pasangan anda?sanggup?apa kepuasannya jika sampai meruntuhkan rumahtangga wanita lain?fikirlah sebaik mungkin..

 9. Bersabar lah dalam menentukan suami sendiri. Jika anda benar-benar beriman lakukan lah sembahyang istiharah dengan betul. Jika benar itu suami orang cuba berjumpa dengan telus kenapa si isteri tidak benarkan. Mungkin ada sebab di sebaliknya. Jangan hanya percaya kepada kemampuan lelaki dan keimanannya. Ada sebab kenapa isteri tidak benarkan. Hanya isteri pertama sahaja yang tahu kebaikan dan kekurangan suaminya.

 10. hmm…

  susah bila dah jatuh cinta dgn suami org.. krn golongan ni ada daya tarikan yg buat wanita xlena tido. buat hati terbuai2.. sakit angau ingatkan buah hati yg mmg sah kepunyaan org..

  utk Awin,
  kalau masih belum terlambat utk berundur, buatla sesuatu utk menarik diri dr kemelut ni.. ingatla.. perkahwinan itu 1 perjudian.. menjadi isteri bernombor xmudah… xsemudah perasaan kita pada dia..

  byk yg perlu diambil kira.. bukan setakat kasih kita yg terjalin bersamanya… tp hubungan kita dgn madu.. mertua kita.. ibu ayah kita.. lg penting anak2 kita… dapatkah dia terima anak kita seadanya.. sbgmana kita cuba menerima dia sebaiknya..

  byk isteri bernombor ini gagal dipertengahan jalan..

  sebenarnya sesuatu kejayaan atau kegagalan itu bergantung kpd kebijakan si lelaki, diiringi dgn kesabaran si wanita..

  sekali melangkah ke alam perkahwinan, dan menjadi yg ke-2, usah terburu2 menghrpkan penerimaan dr semua pihak.. baik dari isteri pertama, mahupun keluarga mertua, mahupun kawan2 suami.. sabarla.. sbb ketidaksabaran kita… pasti mengundang kecundang ditgh jalan..

  awin,

  fkla semasak2nya sblm buat keputusan yg paling besar yg bakal jd sejarah dlm hidup kita 1 hari nnt..

  kalau dia mmg pilihan terbaik.. setelah petunjuk dr Allah kita pinta.. gunakanlah kebijakan bakal suami utk meyakinkan isteri pertamanya bahawa perkahwinan keduanya bukanlah bersandar nafsu semata.. bukan utk mengurangkan kasih syg dan cinta yg sedia ada padanya.. malah percayalah.. kasih syg dan cinta isteri pertama makin kuat dan hebat utk suami.. begitu juga sebaliknya.. krn inilah waktunya Allah menguji keutuhan cinta mereka..

  utk Awin.. memilih utk hidup bermadu memerlukan ksebaran, ketahanan, ketulusan dan kesucian hati. Jika tidak, usah berumah di tepi pantai kalau takut dilambung ombak.. buatlah pilihan yg terbaik… sbb hanya Allah mengetahui kebolehan kita dlm mengharung cabaran ini.. kadang2 kita rasa kita boleh melakukan tp hakikatnya tidak, dan kadang2 kita rasa xmampu melakukan tp sebenarnya.. kekuatan itu mmg ada tp tersembunyi.. mintalah petunjuk dariNYA.

 11. reena said: “Buat msa ini sy masih muda lg…ntah lah…sy brdoa agar Allah buka pintu hati istri keduanya dan blajar redho. Lg pun istri keduanya bkrja di luar negara dan balik lima bulan sekali…bukanlah sy nk mngabil ksmpatan..tp secara logiknya dpatkah sesiapa sedia untuk faham… ”
  Saya nk komen sikit pendapat reena ni. drpd isteri tu kene belajar redho, sy rasa lebih baik girlfren tu yg kene belajar redho melepaskan “suami orang” itu. Kita masih banyak lagi pilihan.Sedangkan si isteri tu takde sesape melainkan suaminye yg tercinta(kalau diorang x cerai la).Bkn ape, takut2 nanti diri sendiri pulak yg kene blajar redho menerima madu yang seterusnya…
  Awin, latihlah diri supaya tak cepat tergoda.Dan jangan nak ikutkan perasaan sangat. Apelah sangat korbankan perasaan sendiri nk banding balasan Allah kt akhirat kelak. Kacau tunang orang pun dah berdosa, inikan pula suami orang. berdosa besar woo~
  Ops, saya rasa Islam tak menggalakkan poligami,Islam hanya membenarkan poligami. malah sesebuah poligami boleh jatuh haram pada keadaan tertentu: tak blh adil, tak mampu dan sebagainya. wallahualam.

 12. mmmm………benda yang melibatkan hati dan perasaan adalah benda yang paling susah nk komen . lagi-lagi bukan cinta biasa ni .
  cuba kita meletakkan diri sebagai orang yang dimadukan , yang nak dimadukan secara sukarela dan sebagai lelaki itu sendiri. kaji dulu baik buruknya .
  Bila kita dah jatuh cinta memang sukar nak melupakan perasaan ini . memang senang cakap tapi bila kita sendiri merasai malah tidak dapat melupakan lelaki itu .malah kita seolah olah sudah gila bayang dan tidak keruan di buatnya .
  Namun jika kita berada dalam posisi yang bertentangan , adakah kita akan membenarkan suami kita berkahwin lagi tanpa sebab yang munasabah . sanggupkah kita melihat suami kita juga di miliki oleh perempuan lain.

  tapi jika memang sudah tersirat di dalam takdir , redhalah namun kita perlu bijak membawa diri . samada kita yang meminjam ataupun di pinjam .

 13. tak salah nak kahwin suami orang, cuma kena lihat dengan mata hatilah juga:-
  1) perasaan dan penerimaan isteri pertama
  2) kalau sekarang suami tu dah tak ada masa, macam mana jika isteri dah bertambah, selalu kita dengar anak-anak terbabit dengan gejala sosial bila tiada peruntukan masa daripada ibu atau bapa
  3) selalunya rumahtaangga yang aman bertukar porak peranda bila suami berkahwin lain, adakah ini kebaikan yang datang?
  4) soal amalan agama suami selalunya hanya jelas bila kita dah serumah, selagi belum kahwin selagi tu kita belum nampak the true colors.
  5) saya suka nasihat cik kuntum iaitu carilah isisan agama, kalau beginilah keadaannya patut pun orang marah dengan janda dan dicop perampas usami orang, jadi jagalah maruah kaum wanita yang bergelar ibu tunggal kerana bukan semua janda jahat dan nak ambil suami org.

 14. Sy stuju ngn pndpat datin Z.. sy sndri pn mcm taktau lagi nk fkir cmana. buat camni ada rsiko, buat camtu pn ada risiko. tp, nasib badan mmg susah nak jangka..bila datin Z ckap byak lagi kbhgiaan cra lain, buatkan sy rsa lbh tng dalam kekalutan fkiran ni. Kadang2 sy trfkir, apa yang pnting adalah memiliki anak. kdg2 kalu ada suami pn mnyakitkan hati nk watpe. Sbnarnya, sy dh beberpa kali trlibat ngn hbungan ngn suami org. mcam2 perangai. bukan sy ni jnis trhegeh2 nk diorang. tp laki org mmg tak sedar dek untung dia ada anak bini kat rumah! frst tme kawan ngn laki org, mcm2 dia kutuk istri dia, pastu…ntah lah..pnangan suami org ni..diorang ni brpengalaman bab takel hati pompuan..sy bminat pd lelaki yg matang dn luas dya fikir. jd kbnyakannya adlah yg dh suami org. tp stlh sy trlebih tahu tntang fenomena ini…sy pn jadi risau dn susah nk pcya laki. sy sndri pnah saksikan hbungn janda tua ngn laki org yg dpan bini dia baik nk mampos. dlm diam2 diorang pasang idea nak kawin kt smpadan. bukan stakat bingung, mlhan bengong sy dibuatnya menilai hal ini. mmg susah nk jmpa laki yg bnar2 jujur dan setia pd istri. susahnya seumpama nk cari intan dalam serpihan kaca. hbungn sy dn suami org tu takde la serius. just kuar2 mkan n shoping je. sy cma pnah srius ngn dua org…sbb sy rsa agak bbaloi dgn diorang ni. sbnarnya sy klu blh cuba brtekad, pegi mampos la..sy taknak lagi kawan ngn laki org! tp…bila sy msuk study n perlukan jmlah duit yg bnyak dn di minta tak mnentu, sy pn trkawan suami org yg da 2 istri. faktor money la at frst. dia ni mmg kaki pompuan. tp sy jnis tak suka kuar ngn bnyk2 laki. sy cma terdesak nk pkai duit..kalu tak ayah ckap ko balik je kg! kiranya, sy cba ajak dia spya cba brhnti prngai suka tukar2 pompuan. sy sound direct je tntang prangai2 buruk dia, sy ingatkan dia spya menghargai isteri di rumah. jgn trlalu ego, besar kpla dn asyik nk mrah2. cba byangkan kalu dia d tmpat istri dia. sy sruh dia fkir bhwa btpa susah dan siksa seorg istri mngandung, melahirkan anak dn mnguruskan rumah tangga…kalau tak kerana syangkan suami, dia takan sngup harungi smua tu. stlah susah payah brsma, bila dh snang, lupa daratan!..sy ckap je apa sy nk ckap spuas hati sy. dia kan tgh gilakan sy. sy pn pompuan jgak. Alhamdulillah perangai bongkak, ego dn gila yg bnyak ada dalam dri lelaki msa kini yg ada pd dia, tlah sy dpat kikiskan, wlupn bukan semua sbb dia dh jadi mcm batang buluh…at least, ada jugak perubahan dn istri di rumah mrsa jugak belaian dn pnghargaan seorg suami. ada ke dia kta istri dia tu adalah mak yg jga anak2 dia msa mula2 sy kwan. mmg tak guna btul. untuk jadikan dia baik..sy pn knalah tnjuk contoh yg baik. sy putus dgn suma backup byfren. dn takde lagi laki yg kontek sy mlainkan mmg skdar kawan. tukar nmbor lain. dn sy minta agar dia juga belajarlah jadi org yg setia dn thu mnghargai perasaan org lain. jgn nk jdi pngotor sgt tukar pompuan sana sini. lagi pun kna la ingat nk mati. sy cuba tukar minda dia agar lbh baik dr sblum nya. Alhamdulillah dh makin byak prubhan, kawan2 dia pn ckap dia dh bnyak brubah sjak jmpa sy. ada gak kawan2 yg skit hati sbb dh hilang geng sorang nk wat menda2 mcm prangai binatang. sy syukur dia buka hati dn fkiran dia. sy pn brdoa pd Allah agar beri ptnjuk krna sy kesiankan dia. dia ni bnyak duit dn pemurah…jadi…itulah yg buat sy lmbut hati dn trbuka utk mmprbaiki dri nya. sy yakin insyaAllah dia boleh jd lbh baik. Sy tak nafikan, mslah yg bnyak dihadapi olh istri hari ini adlh perangai suami yg bijak psiko istri, mnguasai istri dgn cra yg slah, mengakal-akalkan istri, dn mcm2 penipuan lgi. sy lalui semua ini dn lihat sndri bgaimna suami mnipu istri, mmprbodohkan istri. jd, sy rsa, yg lbh pnting, istri prlu lbh tegas dn bijak mnangani kegatalan dan sikap perasan suami. jgn trlalu brlmbut dn brksar dgn dia. cuba2 lah bljar teknik2 berada pd volume yg spatutnya..jgn biar dri di akal2 kan suami. cuba selesaikan msaalah dari awal2, jgn biarkan trlewat dn beri ruang untuk org lain msuk. cba lh smua cra yg btul dn trbaik. fkirlh dlu apa yg dri sndri ptut buat. stakat ni, dia msih setia dn baik2 sja. sy dh ckap pd dia, dia adlh lelaki trakhir yg akan terima penghormatan kesetiaan spnuh jiwa dr sy, sy tak prnah setia pd mna2 lelaki sblum ni. jd jika dia buat perangai, mka seumur hdup sy takkan percya lg pd lelaki selain ayah dn adik sy. kalu dia nk jadi apa pn jadilah lepas tu, truskanlah merosakkan dri sndri dn amalan2 yg tak baik, dn akhirnya semua jdi trend mcm perangai binatang sbb lelaki yg tlah diamanahkan Allah agar pimpin pompuan pn dri dia sndri tak btul..cmna yg lain2 dn generasi nk jadi btul! so kalu dia ada otak yg sihat, fkirlah btul2. perempuan sndri sbnarnya jgn nk jual murah sngt. ada betul jugak ckap dia bnyak sbb laki jd jhat sbbkan pompuan. jd, sma2lah kita fkirkan untuk mengimprovekan diri dan mentality masing2. sekian lah..

 15. Saya rasa mana2 pompuan pun x mau dimadu sbb lelaki zaman sekarang ni tak ada yg boleh berlaku adil. Saya dah tengok banyak contoh org yg bermadu ni, semuanya tak bahagia. Hidup dalam kesengsaraan & airmata. Bagi Awin tolong lah jgn teruskan niat anda. Kalau nak kawin gak carilah yang bujang dan yang paling sesuai duda. Sbb duda ni walau pun yg ada anak kita hanya harus berusaha memenangi hati anak2 nya, ni kalau suami orang mana dok bertelingkah dgn madu, pastu anak2 dia lagi..ramai pulak tu sampai 7 orang. Fikirlah baik2, lelaki ni baik masa jadi kekasih je, pastu dah dapat…hmm 1 tahun jer bahagia, pastu jadi apa yg berlaku kat isteri pertama lah. Barang baru ni suka sekejap je, pastu jemulah…Saya yakin nanti kalau ditakdirkan kawin Awin sure nak lebih dr suami, mesti berusaha tarik suami supaya jgn balik rumah isteri pertama dan macam2 hal lagi yang nak buat isteri pertama marah..perempuan mana2 pun sama, so sebelum terlajak jgn dok sibok nak kongsi suami dgn orang, ok

 16. aku tak paham ngan prasaan aku sndri.aku jatuh cinta ngan laki org.of course la memula sbb dwit dia tp lelama aku plak jd angau sdngkan dia lllek je.aku 24 n dia 58.sile komen

  • aku pun x phm…tp ingat ni pengalaman aku..aku b’conta dgn CEO. diorang ni sebenarnya da byk sgt duit x tau nk bazir kat ne..selagi kita ni x menyusahkan dan x menimbulkan masalah pd mrk, mrk akan ada.tp bl da start kita wat hal tagih janji mula la diorg kan bg alasan mcm2 dan tinggalkan kita cam tu je konon rasa bersalah la pd bini. jg fikirkan la

 17. sangat setuju dgn manja…

  tp awas gadis2/janda di luar sana berhati2 dgn suami org ni..sbb lebih ramai yg suka main2 drp yg btl2 ikhlas..mereka bcinta dgn perempuan lain bkn sbb ingin berkahwin lain ttp sbb ingin mengisi masa lapang sahaja krn ramai yg takut bini tp xtakut Tuhan…just peringatan utk semua

 18. KENAPA PERKAHWINAN LEBIH DARI SATU PEREMPUAN DIBENARKAN DI DALAM ISLAM?

  Islam adalah perkataan Allah Subhanahua Taala yang penghabisan dan terakhir, siri yang terakhir dari utusan-utusanNya untuk seluruh manusia. Oleh yang demikian ianya telah datang dengan membawa undang-undang (hukum-hukum) umum yang bersesuaian dengan setiap masa, tempat dan untuk kemanusiaan sejagat.

  Undang-undang Islam bukan sahaja untuk penduduk-penduduk kota dengan mengabaikan penduduk-penduduk nomad yang berpindah-randah, bukan sahaja untuk kawasan-kawasan yang beriklim sejuk dengan mengabaikan kawasan-kawasan yang beriklim panas, bukan pula untuk satu-satu masa yang tertentu sahaja dengan melupakan masa hadapan dan generasi yang akan datang.

  Islam mengiktiraf keperluan-keperluan dan kecenderungan-kecenderungan semua golongan manusia samada individu ataupun berkumpulan. Di kalangan manusia ada individu yang mempunyai keinginan yang kuat untuk mempunyai anak-anak tetapi memiliki isteri yang mandul (tidak boleh melahirkan anak), berpenyakit kronik, atau mempunyai masalah-masalah kesihatan yang lain. Tidakkah ianya menjadi lebih bertimbangrasa di pihak isteri dan lebih baik bagi pihak suami sekiranya suami berkahwin dua di mana isteri kedua boleh melahirkan anak-anaknya, di samping masih mengekalkan isteri yang pertama dengan jaminan bahawa segala hak-hak isteri pertama tetap ditunaikan?

  Kemudian terdapat juga keadaan di mana seseorang lelaki yang mempunyai keinginan nafsu seks yang kuat di mana isterinya mempunyai keinginan nafsu seks yang kurang, atau isterinya berpenyakit kronik, mempunyai masa haid yang panjang, atau seumpamanya walhal suaminya tidak dapat menahan kehendak seksualnya yang bergelojak. Manakah yang lebih patut bagi suami; berkahwin dua atau berpoya-poya dengan wanita (wanita yang tidak halal bagi si suami)?

  Berlaku juga keadaan di mana jumlah wanita melebihi lelaki seperti selepas berlakunya peperangan terdapat keadaan di mana jumlah lelaki berkurangan. Dalam situasi sebegini, bagi kepentingan masyarakat dan wanita-wanita itu sendiri adalah lebih baik bagi mereka; menjadi isteri-isteri (kedua, ketiga atau keempat) kepada lelaki daripada menghabiskan keseluruhan hidup mereka dengan tidak berkahwin, daripada hati tidak merasa tenteram, daripada tidak mendapat kasih sayang dan daripada tidak mendapat perlindungan kehidupan berkeluarga dan juga daripada tidak menikmati atau mengalami naluri keibuan (sifat mengasihi dan ingin dikasihi oleh seseorang yang disayangi seperti anak-anak atau suami) di mana secara fitrahnya dimiliki oleh hati-hati mereka.

  Cuma tiga alternatif kemungkinan yang berlaku bila jumlah perempuan yang ramai di dalam masyarakat tidak berkahwin sebagai isteri pertama:

  1. mereka melalui keseluruhan hidup mereka dalam kekecewaan (penderitaan) yang amat sangat,

  2. mereka menjadi objek seks dan permainan bagi lelaki-lelaki buas (lelaki yang mementingkan kepuasan nafsu seks tanpa mengira batasan halal dan haram di dalam Islam), atau

  3. mereka menjadi isteri-isteri (samada isteri kedua, ketiga atau keempat) kepada lelaki-lelaki yang mampu berkahwin lebih dari satu isteri dan memberi layanan yang baik kepada mereka (mengikut lunas-lunas yang digariskan oleh Islam). Tanpa diragukan lagi, alternatif yang terakhir (alternatif yang ke-3) itulah penyelesaian yang paling tepat, penyembuh yang mujarab bagi permasalahan ini dan itu menunjukkan keadilan di dalam sistem Islam: “Dan (hukum) siapakah yang lebih baik daripada (hukum) Allah bagi orang-orang yang yakin?” (Surah Al-Maa-idah:50)

  Inilah yang dikatakan poligami di dalam Islam di mana masyarakat Barat membencinya yang amat sangat dan bertindak memusuhinya, sementara lelaki-lelaki mereka bebas memiliki seramai mana teman-teman wanita yang mereka kehendaki tanpa mengira batasan dan tanpa sebarang undang-undang atau tanggungjawab moral samada kepada pihak wanita atau kepada anak-anak yang dilahirkan oleh wanita-wanita tersebut hasil daripada banyak berlaku hubungan di luar-perkahwinan yang tidak beragama dan tidak bermoral ini. Biarlah kedua-dua alternatif ini – berbilang isteri atau berbilang hubungan yang tidak senonoh (tidak halal menurut syarak) – dibandingkan, dan biarlah masyarakat menilai manakah tindakan yang wajar (logik) dan manakah di antara kedua-dua golongan ini mendapat petunjuk (hidayah) yang betul! Wallahu’alam.

  (Diterjemahkan dari buku “The Lawful and The Prohibited in Islam” oleh Dr. Yusuf al-Qaradawi)

 19. Walau pun ugama kita membenarkan lelaki kawin 4,tetapi sebagai manusia biasa,tidak semua wanita sanggup bemadu,apa tah lagi melihat suami berdua2an atau disebaliknya.

 20. Awin- setelah membaca kisah awin saya besetuju 100% jika awin hendak berkahwin dengan suami orang. Walaupun rata-rata pembaca yang tidak besetuju,jangan ikut kata mereka sebab saya berpendapat lelaki di cipta bukan untuk seorang perempuan sahaja.Lebih baik kahwin daripada melakukan maksiat.tidak ramai lelaki yang baik so apabila dah dapat lelaki yang baik walaupun suami orang janganlah dilepaskan peluang tersebut kerana peluang yang hadir bukan selalu dalam hidup ini.Namun begitu renungkan kata-kata ini”Usah mendambakan teman seindah Sulaiman andai dirimu tidak secantik Balqis…mengapa diharap teman setampan Yusof, andai dirimu tidak setulus Zulaikha.. tidak perlu mencari sesempurna Rasulullah SAW, andai dirimu tidak seistimewa Khadijah.

  • Saya amat bersetuju dengan boy…….
   awin, andai kata perkongsian itu dapat awk terima dengan hati yg terbuka…teruskanlah.
   Tiada siapa yg akan ambil tahu jerit perih…susah senang….sakit demam dan perasaan kita.Mereka2 yg ada diluar sana hanya mampu berkata2 dan menunding jaari….bukannya meghulurkan bantuan.tetapi dalam mengecapi kebahagiaan dengn pasangan yg sudah berpunya…
   sifat hormat perlu ada dalam diri anda, sesungguhnya anda perlu menjaga hati banyak pihak seandainya anda mahu diri anda dihargai dan diterima umum…..insyaALLAH

 21. saya rasa x pyah awk nk khwin gan suami org…laki tu dah ada 7 ank..cuba awk byangkan awk ada kat tmpat isteri lelaki tu…apa perasan awk???
  sedih kan??
  cuba awk angap 7 org tu ank awk sendiri??
  mcm na agknya perasan mereka bla dpat tahu ayah diaog nk kahwin lg?????sy cuma bg komen aje..biar lah mereka gembira mcm biasa..jgn lah gangu mereka sekeluarga…

 22. sy nk kongc pnglamn ckit nie…. sya seorang janda anak 1, hdp menjanda ni byk dugaan… antaranya godaan dr suami2 org…. x di lyn di katanya sombong, makin di layan mkn menjadi ,sy jg pernah di serang wife member sepejabat krn kononnya sy tgah bercinta ngan suami dia…. tapi lastly dia malu sendiri. alhmdllh sy skrg dah ada bkl suami tapi bukan suami org yg pastinya….

 23. aku ni kira terlanjur la ngan bf aku yg sbnarnya statusnya suami org…aku mengandung n minta dia khawin ngan aku…family aku marah sgt sb x sangka aku perempuan yg sebegini musdah menyerrah pd cinta nafsu..aku khawin lah ngan bf aku ni…skrg anak aku da masuk 4 bulan…khawin rahsia…tapi ada surat nikah yg sah ..bayangkan lah aku x duduk serumah ngan suami aku…anak aku pula mak aku yg jaga kat kg…tp yg ptg mak aku x marah aku lg…n dia syg sgt kat cucu dia tu…cuma masalah aku skrg…sampai ari ni madu aku x tau suami dia dah kahwin satu lg…masa aku bercinta ngan sumi aku dulu pada awalnya dia x ckap pn dah kwin…siap ngaku bujang lg tp rupanya isteri dia tgh sarat mengandung kat rumah…bila aku dapat tau…punya aku marah…siap aku kata dia tu penipu…cuma aku ni bukan jenis memaki org…aku nk break ngan dia…tapi dah nama dia lelaki ..mmg pandai berbicara…tak juga kami berpisah…n masa bercinta tu isteri dia pernah ternampak aku ngan suami dia…punya lah dia marah…tapi aku sempat pergi..lalu terputus kejap la hubungan aku ngan suami aku yg dulunya sekadar bf aku…tapi sbb aku termengandung aku cari dia n minta di bertanggungjawab…n kami kwin la kt kg aku…sehingga hari ni kami cam gf n bf je…dia bg nafkah zahir n batin yg ala kadarnya jg kat aku jumpa bila perlu ja…tp sabar aku ni …ada tahapnya juga…
  TAPI……….BUAT WANITA DI LUAR SANA YG NAK HADAPI KEHIDUPAN BERMADU …FIKIR LAH BAIK2…TAK DE MANUSIA YG SEMPURNA DI DUNIA INI…JGN KERANA TURUTKAN SAYANG….JIWA…HATI…N YG PTG SEKALI ANAK MERANA NANTI….CARI LAH YG SINGLE LG BGUS…NASIB BAIK AKU NI ADA KELULUSAN…BLJR PN KT UNIVERSITI…INSYALLAH…AKU AKAN PERBAIKI JUGA KEHIDUPAN AKU SUATU HARI NNTI…AMIN…YG PTG SKRG BUKAN CINTA AKU KT SUAMI…TAPI ANAK AKU YK KU KANDUNGKAN 9 BULAN DGN RASA CINTA N SYG…WALLAHHUALAM….CINTA PADA ALLAH…KITA AKAN MEMBERI DAN MENERIMA…UNTU ISTERI2 YG BERMADU…KATA KUNCI YG INGIN AKU KATA KAN IALAH…..SABAR…REDHA…ALLAH MAHA ADIL…

 24. Memang percintaan sesuatu yang manis and tak boleh disalahkan or mempersalahkan sesiapa pun dlm hal ini. memang hati n perasaan di kawal oleh diri sendiri tetapi kadang² ia diluar kemampuan. saya juga sedang bercinta dengan suami orang..kami bahagia buat masa ni and hope akan bahagia sampai hujung nyawa… hubungan kami masih diperingkat awal. family saya blum tahu lagi but isteri dia dah tau n mengizinkan kami berkahwin. saya bersyukur sangat isteri dia memahami tetapi seperti syarat tetap akan diletakan…..yang utama bersikap adil n jgn abaikan tanggungjawap…dia ada 4 org anak yang comel….saya berdoa semoga hubungan ini diredhai Allah..tak semua akan mendapat nasib yang sama…id terpulang pada diri sendiri dan niat..

 25. …milkyway…buku tu takde cerita ke calun2 lelaki yang cukup kriterianya utk berkahwin…kalau kau petik bab itu aje memang lah relevan nampak nya…tapi bab2
  camne calon lelaki tu takde lak ye…

  masalahnye..kebanyakan…aku rasa bleh di katakan 90% lah..(setuju sume?)..(kat
  malaysia lah kan) 90% laki org yang nak kawin lagi ni sume tak berakhlak..tak cukup
  bab ugamanye..dan yang best 90% out of 90% tadi..sume tuju sluar dalam pempuan
  tu aje…

  lum apa apa hal…dah di tembuknya budak pempuan tu…so kalau ikut hukum..dua2
  dah kene rejam mampus dah…tak sempat pun nak menunaikan hajat nak kawin yang
  mengikut hukum hakam tadi..

  fikir2 kan lah….

 26. panjang2 komen kat sini…tapi ek ele ko ade gak sini ye….

  Bagi aku la, kalau nak kawin suami orang tu, kalau dah suka sangat tu, kawin je la..REDAH je….nanti kalau sengsara, cerai je la…cari hidup yang lain…(MMMM…senang ke?)

 27. Banyak kerenah nya ,siapa yg sanggup berkongsi suami,cakap memang senang -kalau dah terjadi tahu lah perasaan iri hati tak sudah2-kucing I sekali pun tak suka berkongsi “POT”, – melainkan boleh membahagi masa-macam madu tiga-jarang dapat macam tu-seribu satu, lelaki sejati sentiasa ada kemahuan,jadi kalau bini pertama ada “X”merah,dia akan lepas geram kan bini no 2, takan nak tala bantal atau kerumah “URUT”.Kadang kala misti bersifat terbuka,sekurang2 nya kita tahu dgn siapa suami kita akan terus berad untok hidup-jika pendek umur.Apa lah salah kalau makan minum dijagainya.

 28. Tak po aku drakula tak do gigi hilang kuasa bila ada logo boleh difikirkan + sebelah kiri ku.anak daro jangan takut aku tak dapat kerumah mu.

 29. Tak po drakula tak do gigi hilang kuasa bila ada logo boleh difikirkan + sebelah kiri ku.anak daro jangan takut aku tak dapat kerumah mu.

 30. Perbincangan tentang poligami memang rumit. Ianya ada di dalam Islam bukanlah untuk menganiaya kaum wanita. Apa yang terkandung di dalam Al-Quran MESTI ada hikmahnya. Bergantung kepada keimanan kita untuk menerimanya. Allah Maha Mengetahui akan kelebihan-kelebihan dan hikmah untuk makhluk-makhlukNya bila Dia menurunkan sesuatu syariat di dalam Islam. Kita sebagai seorang Mukmin WAJIB beriman kepada ayat-ayat Allah secara syumul.

  Juga kita perlu ingat bahawa pada satu masa dahulu, isu poligami dan perceraian menjadi sasaran golongan orientalis dan misionari.

 31. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sedirian (yang belum berkahwin) di antara kamu, dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan hamba-hamba sahayamu yang perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. Dan Allah Maha luas (pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui.” (an-Nuur 24: 32)

  Dari Abu Hurairah r.a., bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda:
  “Ada tiga golongan yang pasti akan ditolong oleh Allah; iaitu seorang budak (hamba) yang ingin menebus (memerdekakan) dirinya dari tuannya, orang yang bernikah kerana ingin memelihara kesucian, dan pejuang (mujahid) di jalan Allah.
  (Hadis Riwayat at-Tirmidzi, no. 1352, kitab an-Nikah. Dihasankan oleh Sheikh Muhammad Nashiruddin al-Albani dalam al-Misykah, no. 3089

  Kita tidak dapat menjangka sikap seorang manusia.. Kalau niat kita mengelak dosa, tidak ada sebarang pertikaian dalam hal merampas. kerana orang yang bernikah kerana ingin memelihara kesucian akan ditolong Allah.kerana poligami itu halal. Allah yang berikan,kenapa perlu ada pertikaian? Jangan dibanding dengan kisah lama dengan baru, sebab kita tidak tahu apa yang akan berlaku pada masa akan datang. Jadikan kisah lama itu 1 ikhtibar, kita kena sedar, kita makhluk Allah.. Kalau dulu dia tak boleh terima kecurangan, sekarang dia dah boleh terima, itu 1 perubahan. & ketika itu barulah dia akan sedar kesilapan yang lepas. Allah itu Maha Adil, ingat!!!

 32. Dulu aku ada seorang kawan baik ,kami tinggal menyewa satu rumah.Entah macam mana aku dapat tahu dia kawan dengan laki orang.Lelaki tu dah ada anak tiga semua orang tahu…tapi kawan aku ni dengan tiada rasa malu berkepit kehulu dan kehilir bercinta dengan nya.Disebabkan itu aku tak bertegur sapa dengan nya .Dia telah berkahwin dengan lelaki itu,jadi bini nombor dua.Selepas itu kami membawa haluan masing masing.Setelah 20 tahun tak dengar cerita,baru baru ini dia menghubungi aku,anak dia 3 orang,rumah masih menyewa yang tua abis spm terus kerja,Duit selalu tak cukup,laki dia kerja tak tetap.Aku malas nak tahu,cuma aku tanya satu aja..nyesal tak..dengan malu malu berkata kalaulah 20 tahun sudah boleh dipusingkan balik….mungkin dah jodoh,kenapa orang selalu cakap macam tu…..

 33. lelaki bila time nak berpoligami, mesti kata mampu – ye la, dari segi batin memang mampu sesangat le tu, dari segi harta, ada yang mampu, ada yang tak mampu (tapi buat2 mampu), TAPI, dari segi pendidikan kepada anak-anak, banyak yang tak mampu nak buat – kalau setakat kasik sekolah, antar sekolah agama, sapa pun boleh. Tapi tarbiyat yang sebenar-benarnya kepada anak memang tak boleh. Sedangkan yang berbini satu pun tak mampu nak mendidik anak sebaik mungkin, ape lagi yang berbini banyak!

 34. noor….hebat post you….tapi kat malaysia ni banyak kawin pasal dah hentam
  kesucian dulu baru nikah…so camne tu…kawin utk menjaga kesucian….tapi kesucian
  dah hentam dah…

  dan takde sapa pun kata tak halal kat sini…yang di pertikai kan di sini adalah
  jalan/cara dia org ni menuju ke arah yang halal tu….

  rasanya takde tertulis kat mana2 pun yang bleh kawin lagi kalau bini tak reti kemas..
  bini tak pandai berhias….bini sibuk….macam macam lagi lah dalam mahkamah tu..

 35. HENTIKAN POLIGAMI – PBB

  Seorang Muslim atau Muslimah yang berpegang kepada ajaran-ajaran Islam yang syumul (komprehensif) akan mentaati dan mengikuti ajaran-ajaran Islam sehingga ke akhir hayat mereka. Seorang Muslim dan Muslimah yang ikhlas beriman dengan ajaran-ajaran Islam iaitu mematuhi segala perintah-perintah Allah Taala dan menjauhi segala larangan-laranganNya, akan sentiasa berhati-hati di dalam percakapan, perlakuan dan gerak-geri mereka. Hati mereka sentiasa gementar dan takut kepada yang Maha Pencipta, Tuhan Semesta Alam, kerana segala perbuatan mereka akan diperhitungkan di akhirat nanti.

  Muslim dan Muslimah juga adalah orang yang bijak menilai sesuatu. Mereka mengambil nilaian Allah (atau celupan Allah) sebagai nilaian yang teratas jika dibandingkan dengan nilaian-nilaian manusia. Tambahan pula, nilaian manusia yang tidak beriman kepada Allah Taala dan Hari Kebangkitan akan menjerumus kepada hawa nafsu yang tidak baik dan mengikut jejak-jejak syaitan laknatullah. Penulis meminta perlindungan dengan Allah daripada syaitan yang direjam. Walaupun nilaian manusia itu nampak hebat, cantik tetapi sekiranya tersasar dari ajaran Islam yang sebenarnya maka itu tiada nilaiannya di sisi Allah Taala. Kita jangan lupa bahawa musuh-musuh Islam sentiasa siang dan malam memikirkan bagaimana supaya Muslim dan Muslimah menjadi pengikut mereka dan meninggalkan jauh ajaran-ajaran Islam yang sebenarnya di dalam kehidupan Muslim dan Muslimah. Astaghfirullah.

  01/02/2008 11:51pm

  GENEVA 1 Feb. – Kerajaan Arab Saudi perlu menghentikan amalan berpoligami kerana ia bertentangan dengan prinsip kesaksamaan gender, kata jawatankuasa bagi hak wanita Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

  Jawatankuasa itu dalam laporannya turut mencadangkan Arab Saudi memperkenalkan had umur minimum perkahwinan, selain menamatkan hak penjagaan oleh kaum lelaki dan mengambil segala langkah bagi mengurangkan penganiayaan ke atas wanita.

  – AP

  Sumber: http://www.utusan.com.my/utusan/arkib.asp?y=2008&dt=0201&pub=utusan_malaysia&sec=terkini&pg=bt_0.htm&arc=hive

 36. Kak aida punya kakak bermadu gak, tp ok aje.. pernah kakak masok hospital kena buang rahim madu dia yang basuhkan pakaian yg dalam2 tu. masakkan sup, besihkan rumah…mula dulu dpt tahu abg ipar kawin lain marah gak, lama2 kakak memujuk diri… x ape lah orng nak tumpang kasih….. tambah pulak madu dia x ada anak smpai sekrg dah dekat 18 thun kawin…. anak2 kakak pun kdg2 ikut balik kampung mak tiri dia di utara….. kami sekeluarga pun dah biasa dengan dia, dok sama2 sembang mcm adik beradik….. kak aida pulak mcm teringin , maklum le bila suami buat hal, x nak tgok muka dia langsung….jadi dengan berpoligami boleh lah dia gi rumah lain…. tambah kalau kak aida kene gi outstation x le risau sgt kak aida tinggalkan rumah, tp x leh le tinggal serumah ngan kak aida, bukan kedekut….. tp x mahu malam2 dengar ngerang dia …. heee….

 37. kadang kadang aida ,aku rasa baik kita redha saja ..melalui pengalaman orang aku lihat kadang kadang suami sampai takut nak balik rumah .Mungkin juga dah takdir…aku belumlah merasa lagi..tapi aku perlu bersiap sedia dari segi mental .Dari pada bertekak tekak masuk makamah keluar makamah..lantaklah dia.Mungkin mula mula meletuplah jugak tapi kita kena menerima takdir kita perlahan lahan..agar jiwa kita tenang.Tapi..aku pon macam ko juga tak sanggup dengo dia ngerang…he..he..he

 38. sebenarnya kak aida pun berkongsi dengan suami orang, sedng kak aida masih bersuami…. ni yang kak aida tgh mensucikan diri ni…. mana kak aida nak gi….. kekasih depan mata, setaman pulak, kwn baik suami, kdg2 malam2 lalu depan rumah singgah sembang ngan suami … smbil jeling2 kat dlm rumah intai kak aida, isteri dia kawan kak aida …. anak dara dia minat org muda kak aida lagi…. pening….. gi kedai jumpa dia, sapu halaman rumah dia lalu horn…. gi kenduri kawin kat tamn jumpa dia, main badminton sama2 (ni dah lama x gi main, x suke dia tengok ponggong aku yang lentik ni)…. ape bende ler …… dah tua2 ni buat hal…. bukan kak aida x usaha menjauhkan diri… kesian kat isteri dia, anak2 dia kak aida anggap mcm anak sendiri… puncanya kak aida gi melawat dia kat hospital sbb dia sakit jantung… sebagai kawan kena kak aida melawat bagi pihak suami sbab suami kak aida anggta polis mcm dia gak sibuk keje x tentu masa…. rupanya kat hospital dia bercerita tentang isterinya yang sgt memeningkan kepala nya smpai dia sakit jantung…. biasalah org pempuan bila dgr citer macm tu kesian ler…. tp dlam hati kak aida kata gak…. dah tahu citer dri isteri dia …..masa persatuan taman buat rombongan kat kelantan dok sebilik ngan isteri dia..isteri dia citer le.., dia buat hal dengan pempuan lain…. sapa betul sapa salah kita x cukup periksa hal rumah tangga dia…. kak aida dtg melawat sambl mendengar aja citer dia…. oleh kerna kak aida sendiri punya maslah ngan suami… dah x tahan lagi terpaksa ler citer kat dia…. konon boleh le dia nasihat sebagai kawan se pasukan….. apa tah lagi dia tu ada pangkat lebih sikit dari suami kak aida…. dan lebih tua 5 tahun ….apa lagi, mengena ajelah umpannye kot…. so sekarang ni, kak aida beransur2 menjauhkan diri darinya,,,, jrg tphon, seminggu sekali pun susah. sms pun jrg…. . kak aida ubahsuai rumah dulu, dia pun ubah suai rumah gak….. kak aida tukar kete diapun tukar kete gak…. kak aida cat rumah dia cat rumah gak…. ape bende ler….. kalau nak tunjuk kemampuan memang dia lebih lagi lah, walau pun isteri x keje. suami kak aida pangkat rndah aje…. ni hah baru 4 hari lepas, bagi tahu kak aida dia cuti seminggu sebab nak wish hari lahir isteri dia,, peeeeeedah konon nak suruh kak aida cemburu, sayang isteri konon…. belakang dia kuda pempuan lain…. nak bagi tahu semua orng yg dia caring padahal jiran2 semua tahu perang besar kat rumah dia dulu, smpai menjerit2 isteri dia tengah2 malam…. ape kehe…..(amacam ek ele….) kene kuat lawan perasaan sekrang ni… lupakan dia….. bencikan dia…. aku masih ada suami….. tp suami aku ….. ni yg lemah ni….. mcm tu gak… kurang tanggungjawab, x rajin membantu, suka menggelarkan aku dengan gelaran kurang bagus….apa2 tah lagi, letih lah…. tolong jgan abai kan aku….. tu la pasal aku x kisah dia nak kawin lain, dari hidup ni dipenuhi dosa…. tp dia x nak, pasal aku ‘bagi’ dia ckup…..

 39. aida …macam mana boleh tersangkut ni..gelihati pon ada baca cerita ko ni..tapi tulah..rasanya kita ni..dah cukup dewasa untuk menilai mana yang baik dan buruknya.Semoga kau kuatkan semangat menghadapi dugaan hidup ini.Jangan biarkan perasaan mengatasi fikiran.Aida..memasuki alam 40an ni..hormon kita sudah berubah tahap stress kita makin meningkat,jadi berhati hatilah jangan selalu tension nanti penyakit hinggap.Apa apa yang berlaku hadapilah dengan positif..

 40. sebenarnya kak aida pun berkongsi kasihdengan suami orang, sedng kak aida masih bersuami…. ni yang kak aida tgh mensucikan diri ni…. mana kak aida nak gi….. kekasih depan mata, setaman pulak, kwn baik suami, kdg2 malam2 lalu depan rumah singgah sembang ngan suami … smbil jeling2 kat dlm rumah intai kak aida, isteri dia kawan kak aida …. anak dara dia minat org muda kak aida lagi…. pening….. gi kedai jumpa dia, sapu halaman rumah dia lalu horn…. gi kenduri kawin kat tamn jumpa dia, main badminton sama2 (ni dah lama x gi main, x suke dia tengok ponggong aku yang lentik ni)…. ape bende ler …… dah tua2 ni buat hal…. bukan kak aida x usaha menjauhkan diri… kesian kat isteri dia, anak2 dia kak aida anggap mcm anak sendiri… puncanya kak aida gi melawat dia kat hospital sbb dia sakit jantung… sebagai kawan kena kak aida melawat bagi pihak suami sbab suami kak aida anggta polis mcm dia gak sibuk keje x tentu masa…. rupanya kat hospital dia bercerita tentang isterinya yang sgt memeningkan kepala nya smpai dia sakit jantung…. biasalah org pempuan bila dgr citer macm tu kesian ler…. tp dlam hati kak aida kata gak…. dah tahu citer dri isteri dia …..masa persatuan taman buat rombongan kat kelantan dok sebilik ngan isteri dia..isteri dia citer le.., dia buat hal dengan pempuan lain…. sapa betul sapa salah kita x cukup periksa hal rumah tangga dia….) kak aida dtg melawat sambl mendengar aja citer dia…. oleh kerna kak aida sendiri punya maslah ngan suami… dah x tahan lagi terpaksa ler citer kat dia…. konon boleh le dia nasihat sebagai kawan se pasukan….. apa tah lagi dia tu ada pangkat lebih sikit dari suami kak aida…. dan lebih tua 5 tahun ….apa lagi, mengena ajelah umpannye kot…. so sekarang ni, kak aida beransur2 menjauhkan diri darinya,,,, jrg tphon, seminggu sekali pun susah. sms pun jrg…. . kak aida ubahsuai rumah dulu, dia pun ubah suai rumah gak….. kak aida tukar kete diapun tukar kete gak…. kak aida cat rumah dia cat rumah gak…. ape bende ler….. kalau nak tunjuk kemampuan memang dia lebih lagi lah, walau pun isteri x keje. suami kak aida pangkat rndah aje…. ni hah baru 4 hari lepas, bagi tahu kak aida dia cuti seminggu sebab nak wish hari lahir isteri dia, gi sekeluarga cuti2, peeeeeedah konon nak suruh kak aida cemburu, sayang isteri konon…. belakang dia kuda pempuan lain…. nak bagi tahu semua orng yg dia caring padahal jiran2 semua tahu perang besar kat rumah dia dulu, smpai menjerit2 isteri dia tengah2 malam…. ape kehe…..(amacam ek ele….) kene kuat lawan perasaan sekrang ni… lupakan dia….. bencikan dia…. aku masih ada suami….. tp suami aku ….. ni yg lemah ni….. mcm tu gak… kurang tanggungjawab, x rajin membantu, suka menggelarkan aku dengan gelaran kurang bagus….suka berleter ngalah pempuan.. aku balik keje lewat kena marah, apa2 tah lagi, letih lah…. tolong jgan abai kan aku….. tu la pasal aku x kisah dia nak kawin lain, dari hidup ni dipenuhi dosa…. tp dia x nak, pasal aku ‘bagi’ dia ckup….. and comment kekasih aku, ‘abg suka body aida, aida ni ‘garanglah’ alamak…jgan cepat perasan kata2 tu ….. biasalah lelaki …….. kalau suami aku tahu… memng tembak menembak lah….

  Ampunkan aku Ya Allah…

 41. aida… biasalah ada kekasih gelap… hehe..
  pandai2 jaga diri noo… jangan terbabas dan terkantoi…

 42. suami aku x pulang lagi….. hingga jam ini….. suara org mengaji dri masjid berkumandang… jap lagi Suboh … aku intai dri jendela melihat org gi masjid, masih org yang sama gak…. mana suami aku pergi ….

  perlahan2 aku buka laptop dan gi ke blog ni nak baca citer kwan2… senasib ngan aku….Hujan renyai diluar buat aku sejok keseorangan…. disaat kwan2 lain diulit mimpi dan hangat dipelok suami……. yg ada sebelah aku di Comel yang x henti2 menggaru dan mintak dibelai…. jadi kucing pun bagus…

 43. kebayan…. citer curang aku ni baru lagi…. awal 2008, aku kira belum terlambat nak patah balik,,, tp sikap suami aku kdg2 mendorong aku jadi begini….. siapa nak masok neraka kebayan ooiiii..

 44. kebayan ooooh kebayan….. suami aku keluar lagi malam ni… aku dah siap2 nak cakar harimau , berwangi wangian , dia kata nak gi minum ngan kawan pulak… aku tunggu ler tadi dia pasang butang uniform smpai kol 11…. rupanya kawan dia tphone ajak keluar minum ….. apa kat rumah ni x der kopi ke? sebelum dia keluar bilik tadi sempat gak aku warning dia. dgn serius … nanti aku buat jahat jgn salah kan aku pulak…. dia ketawa sambil turun tangga dan sempat cakap i love u….. (mcm x ikhlas aje) aku masih x putus asa nak tunggu dia smbil lepak kat blog ni…. curah perasaan ….. salahkan aku kongsi kasih dengan suami org kalau macam ni punya gaya ?

 45. adoi …. cerita benar rupanya… ingatkan aida hanya berimaginasi….
  boleh share pengalaman nih….

 46. sebagai seorang isteri ..aku tau apa yang kau lalui aida..kau cuba untuk membetulkan keadaan ,tapi seolah olah tiada mendapat perhatian.Aida..untuk terus berlaku curang jangan sekali sekali ,kita ni perempuan kesannya amat buruk sekali.Aku tahu kau kesunyian..kesunyian inilah yang membahayakan,yang mengugat keimanan kita.Teruskan usaha untuk menggoda balik laki kau tu..disamping jangan jemu kita berdoa lepas solat.Kadang kadang aida ,dia tak berubah tapi diri kita yang tuhan ilhamkan untuk berubah.Kita dah jadi macam dah lali dan tak kisah.Aku percaya diluar sana ramai lagi senasib dengan kau.Disia siakan suami…kau berkerjaya sekurang kurang nya kau maseh beruntung ada pendapatan sendiri .Isikan setiap masa yang terluang dengan hobi dan perkerjaan dan kalau rasa hati macam terbuku luahkan melalui penulisan.Dekatkan diri dengan bacaan berilmu dan berugama.Dan yang penting cari kawan untuk berbual bual dan bergelak ketawa.Jangan sendirian..aida,tiba satu titik suami akan balik kepangkal jalan..insyaallah

 47. aku boleh sabar lagi kerana aku ada kamu semua….TQ. dan aku teringat kata2 mak mentua aku dulu…. mak x sanggup hidup dengan baba kau … … Tuhan aje yang tahu …. kalau mak jadi burung dah lama mak terbang….. alangkah bagus kalau mak jadi macam mak kau yang bujang tu…. mana pergi x siapa nak halang… (aku diam sebab aku x pandai memujuk….. tp nampak mak mentua ku mengelap air mata dengan hujung baju kurung kedahnya)… kini giliran aku….

 48. aida…cian aku dengar ni…ini kira cerita baru gak dalam hidup aku ni…pasal selalu
  aku dengar lelaki je merungut tak cukup ni…..tapi camne pun…cuba kau kaji
  balik sejarah kau dua org…apa agak2 nye yang dia suka….maksud aku bab ranjang ni
  lah….(permulaan/tarikan)….kau pelan2 lah cuba buat balik….dan aku cakap direct je
  ye jangan marah ye,,….so kalau kau rasa ada kene mengena dengan potongan badan…
  kau adjust lah sikit….paham2 lah ye….exercise ke apa ke…tapi kalau sume cukup..
  aku tak reti cakap dah….heran gak aku….

 49. ek ele…. aku x kisah kau cakap ape pun, kalau ia berupa nasihat baik untuk aku dan yg lain…. about my body,,, u tengok dan u akan tengok lagi…… tu lah pasal kekasih gelap geram… Mantap….

 50. Ini ada satu nasihat drpd seorg ustaz yg sya dipetik dr blog. Moga semua mendpt manfaatnya. Tq.

  “Kehidupan kita secara beransur-ansur akan berubah. Masuk ke alam kerjaya. Ada keluarga dan anak-anak. Kenalan semakin meluas dan pelbagai ragamnya.Keperluan kewangan semakin meningkat. Tanggungjawab semakin berat. Semua pihak mula menuntut sesuatu dari kita; dari ibu bapa,anak-anak, suami atau isteri, majikan, , rakan-rakan, kenalan dan sebagainya. Usia pula semakin menua, sekali gus menjadikan jasad tidak selincah dulu.

  Ujian dan Tekanan Sunnah Kehidupan

  Hari-hari yang dilalui diharapkan semakin mudah, tetapi rupa-rupanya ia tidak berlaku sedemikian. Sebaliknya kita semakin susah. Terlalu banyak perkara di dalam kehidupan ini yang menguji dan menambah tekanan.

  Sebelum ini kita mungkin tertekan dengan study dan exam. Rupa-rupanya alam kerjaya tanpa study dan exam jauh lebih berat dan lebih mencabar.

  Sebelum ini kita mungkin tertekan kerana hidup seorang diri tanpa pasangan hidup. Rupa-rupanya alam rumahtangga menyelesaikan sebahagian masalah tetapi mengundang masalah lain yang lebih besar.

  Semasa bergaji kecil, kita berasa tertekan lalu berusaha untuk mendapatkan pendapatan yang lebih besar. Dapat pendapatan besar, lain pula bentuk tekanannya.

  Inilah hakikat kehidupan. Kehidupan di dunia adalah ujian dan tekanan. Inilah kenyataan yang perlu diterima sebaiknya.

  “Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya).” (Al-Balad: 4)

  Al-Hasan menafsirkan kesulitan dan kesukaran itu: “Kerana manusia akan menghadapi musibah di dunia dan kesulitan di akhirat.”

  Hadapi dan Tinggikan Martabatmu di Sisi Allah

  Kita berada di alamNya. Kepatuhan kepada Allah bererti kita mesti menerima peraturanNya.

  “Dialah Yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu; siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang Yang bertaubat).” (Al-Mulk: 2)

  Imam al-Mawardi menafsirkan ‘siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya’ sebagai ‘siapakah di kalangan kamu yang lebih redha terhadap ketentuan Allah dan lebih sabar terhadap ujianNya’.

  Jangan sesekali menyalahkan takdir. Allah Maha Adil untuk menzalimi manusia.

  “dan Tuhanmu tidak sekali-kali berlaku zalim kepada hamba-hambaNya.” (Fussilat: 46)

  Yakinlah bahawa segala yang berlaku adalah dengan takdir Allah. Allah mengkehendaki berlakunya kepayahan dan kesusahan di dalam hidup. Semua itu untuk mengangkat martabat manusia. Lebih tabah kita menghadapinya, lebih tinggi martabat kita di sisi Allah.

  Kehidupan generasi awal membuktikan hakikat ini. Mereka diuji dengan pelbagai ujian dalam kehidupan.

  Saidina Osman r.a. diuji dengan kematian satu demi satu isterinya (kedua-duanya adalah anak Rasulullah s.a.w.). Rasulullah s.a.w. memujuknya ketika beliau berada di kemuncak kesedihan pulang dari majlis pengkebumian: “Jika aku mempunyai yang ketiga (anak perempuan lain yang masih belum berkahwin) akan ku kahwini denganmu.” Tetapi Rasulullah s.a.w. tidak ada lagi anak perempuan lain dan Saidina Osman r.a. tabah menerima hakikat itu.

  Saidina Omar r.a. diuji dengan kemarau dan wabak penyakit yang menimpa negara Islam selama bertahun-tahun. Kulit Saidina Omar r.a. yang asalnya berwarna putih kemerah-merahan bertukar gelap disebabkan kekurangan makan dan minum. Umat Islam ketika itu menangisi keadaan dan kesulitan yang dihadapi oleh Khalifah mereka tetapi Saidina Omar r.a. terus bertekad untuk menjadi manusia yang paling sedikit makan dan minum di kalangan umat Islam sepanjang krisis ini berlaku.

  Kenapakah manusia yang berjasa kepada umat Islam juga diuji dengan ujian hidup? Kerana kecintaan Allah kepada mereka. Mereka menghadapi semua itu dengan tabah lalu Allah mengangkat martabat mereka di sisiNya. Kemudian mereka diuji lagi dengan ujian yang lebih besar, mereka menghadapinya dan martabat mereka akan semakin tinggi. Demikian pusingan kehidupan.

  Begitulah Kita

  Hadapilah ujian hari ini dengan tabah. Bersedialah untuk ujian seterusnya yang lebih besar. Jadilah orang yang kuat untuk menghabiskan baki kehidupan. Moga Allah menempatkan kita di kedudukan yang tinggi di akhirat kelak.”

 51. kak aida, tak terkata naz baca posting kak aida! Naz respect la kak aida sebab kongsi cerita utk tatapan kita sume, utk teladan! Kak aida, yang salah tu tetap salah tapi kita kan manusia yang penuh kelemahan. Hari ni kak aida, sapa tau esok naz pulak! Masih ada masa untuk berundur dan memperbetulkan diri. Begitulah kehidupan, kan….

 52. tak keterlaluan jika dikatakan hidup kita ni
  ibarat ‘ RODA” sekejap diatas dan sekejap dibawah..

  BUKAN senang nak buat DOSA
  dan tidak juga susah nak carik pahala

  Yang penting nya kita sedar kesalahan kita sendiri

 53. ye nazrida ,,, separuh hari kak aida lepak kat blog ni……. kak aida x keseorangan.. bnyk foram kak aida masuk, supya dpt kongsi bersama dan yng penting kak aida lupa jap masalah….

 54. uik aida…..tengok nak tengok lagi?…ok lah kira berbintang2 lah kan,,,,klas gitu…
  camtu kalau tolong kenalkan laki hang tu kat aku….nak aku lepuk dia…he he

 55. ek ele…. kau lom tahu dia punye lepok lagi,,, hilang mata hitam kau nanti……
  apa2 pun ek ele.. aku hormati pandangan kau, dan yang penting sikap prihatin kawan2 semua kepada aku… Allah saja yang membalasnya…. teringat aku terjemahan satu surah.. ‘Demi masa sesungguhnya manusia itu dalam kerugian, kecuali orang yang beramal soleh, yang berpesan2 dengan kebenaran dan berpesan2 dengan kesabaran..” kalau salah tolong betulkan …. ayat ni dok dlm kepala aje…

 56. sebenarnya, aku pun ada sad story, tapi lain versi dari yang ada kat blog ni…jugak bukan kes curang. Kalau tak, aku tak kan sampai ke blog ni…! Cuma belum sampai masanya aku citer, nanti berhambur plak air mata korang dengar citer versi winter sonata aku nih!…keh keh…dan aku tak nak fikir sbb kalau aku ingat, mau gila aku jadinya! Aku takut je aku jadi gila! nau’zubillah!

  Cuma, aku gembira dapat kengkawan dari blog ni yang tak pernah jumpa tapi penuh dengan support.

  Dan aku bersyukur, Tuhan masih memberikan aku banyak nikmat kehidupan….Alhamdulillah.

  Aku percaya, pertemuan, ajal maut semua di tangan Tuhan.

 57. Yes… aku setuju ngan korang semua…. kita mmg tak perfect… dalam apa2 bidang sekalipun.. tetapi tugas kita adalah untuk come close to perfection.

  At my age… too many things happened. Tapi semua tu jadi pengajaran dan sempadan. Semua yang berlaku ada hikmahnya.. baik yang menggembirakan atau menyedihkan. Kisah2 kawan2 boleh dijadikan iktibar kita… kerana kisah2 tu mungkin ada kena mengena dengan kehidupan kita. Aku pernah nak melihat bagaimanakah kehidupan rumahtangga org2lain dari pagi sampai ke pagi pulak. Bagaimana sebenarnya mereka menjalani kehidupan seharian…. adakah mereka juga, anda2 juga menjalani kehidupan yang sama dengan aku.

  Tapi aku tak mahu berpandukan drama swasta kat TV.. semua tu tak banyak pengajaran… sebaliknya mengajar jadi lebih huru hara.

  Kadang2 terfikir juga berapa ramaikah suami isteri yang berlakun diantara satu sama lain… berlakun jadi baik, berlakun jadi jahat, berlakun senyum, berlakun suka, berlakun puas, berlakun gembira, berlakun senang lenang, berlakun miskin macam2 berlakun lagi. Adehhhh… penat dan seronok memikirkan…

 58. Assalamu’alaykum

  Satu persoalan kenapa sya bentangkan isu poligami di forum ini. Keadaan dan persepsi seseorang melihat isu poligami itu menyebabkan sya membicarakannya di sini dgn petikan2 dr buku2 ulama’2 yg boleh dipercayai spt Dr Yusof Al-Qaradawi dll. Ok ada bbp point ptg di sini:-

  1. Sebagai Muslim/Muslimah kita hendaklah melihat, mengkaji, merenung isu ini dgn penuh rasional iaitu cuba menilainya dgn hikmah/kebijaksanaan bukan dgn penuh emosi dan pengaruh negatif dr media,

  2. Al-Quran yg kita baca setiap hari itu adalah sbg panduan hidup atau “a way of life” yg juga menjadi rujukan samada kita di jalan yg betul atau sebaliknya,

  3. Kita beriman kepada Allah, Tuhan yg kita sembah sekurang-kurang solat 5 waktu, kita berpuasa di bln ramadhan dll lagi ibadat yg kita lakukan adalah krn kita mentaati ajaran Islam yg mulia,

  4. Kita mengenal Allah sbg Tuhan kita yg berkuasa ke atas semua makhlukNya. Dia juga yg mengatur hidup kita di dunia ini, maknanya Dia membuat peraturan2 supaya kita patuh kpd peraturan2Nya tanpa soal iaitu samada kita suka atau tidak krn Dia yang mencipta kita semua. Kita tak boleh ubah spt solat, puasa, zakat, haji, menutup aurat dsbnya krn Dia berkehendakkan begitu. Ada perkara2 yg tidak disebut di dlm Al-Quran atau Hadis di mana perkara2 tersbt hendaklah diputuskan oleh ulama’2 yg boleh dipercayai dan berilmu. Keputusan mrk tidak bercanggah dgn apa2 peraturan2 yg telah ditetapkan. Ulama’2 adalah org2 yg pakar di dlm bidang masing2,

  5. Kita kena ingat musuh2 Islam spt orientalis & misionari bertungkus-lumus siang dan malam 24 jam sehari utk memesongkan kefahaman org Islam terutama di dlm bab poligami dan perceraian. Mrk mengatakan poligami hanya diberi kpd org lelaki shj dan hak cerai di beri kpd org lelaki shj.,

  6. Di dlm Al-Quran jelas Allah berfirman org lelaki Muslim boleh berkahwin dgn wanita 2, 3, atau 4 jika boleh berlaku adil. Ya sekiranya boleh berlaku adil iaitu di dlm pemberian nafkah zahir dan batin dan di dlm giliran. Tapi di dlm perasaan kasih & sayang adalah mengikut kemampuan suami itu sendiri krn perasaan kasih & sayang kpd seseorang itu di luar bidang kuasa si suami (Allah yg menjadikan perasaan kasih & sayang di dlm hati seseorang itu kpd seseorang yg lain – di luar bidang kuasa manusia). Tetapi suami tidak boleh meninggalkan isteri yg tidak berapa disayangi itu terkantong-kantong tanpa penjagaan darinya. Suami hendaklah menunaikan hak-hak isteri dgn adil. Jadi di sini penting dijelaskan yg keperluan harian, makan-minum, rumah itu tidak semestinya yg mahal2 belaka bergantung kpd kemampuan suami. Adil juga bukan bermakna sama jumlahnya cth. isteri pertama ada 3 org anak, isteri kedua ada 2 orang anak maka perbelanjaan utk isteri 1 adalah lebih drpd isteri ke 2 krn tanggungannya lebih ramai dsbnya,

  7. Problem dgn mass media skrg ialah byknya cerita2 yg direka dan ditayangkan menunjukkan kehidupan berpoligami itu penuh dgn masalah. Ini akan mempengaruhi segelintir masyarakat terutama kaum hawa utk mempercayai dan meyakini yg ada something wrong dgn sistem poligami. Sistem poligami ini siapa yg benarkan. Bukankah Allah yg membenarkannya? (Sila rujuk surah al-nisa’ ayat 3 – dalil dibolehkan poligami). sanggupkan kita mengatakan yg sistem ini tidak elok, tidak baik dan patut dihentikan atau diketatkan saja pelaksanaannya supaya tidak ramai yg boleh mengamalkan. Macamana nanti di akhirat bila kita berdepan dgn Allah di padang Mahsyar? Macamana kita nak jawab? Apa alasan kita di hadapan Allah? Para sahabat Rasulullah mrk adalah contoh kpd kita dan kebanyakan mrk mengamalkan poligami ini. (Dr. Yusof Al-Qardawi).

  8. Bila bercakap ttg poligami bukannlah bererti semua lelaki Muslim akan berkahwin 2, 3, atau 4. Bukan semua. Krn ini adalah pilihan dan bergantung kpd syarat boleh berlaku adil atau tidak. dan perkahwinan ke-2, 3, atau 4 sama juga spt perkahwinan yg pertama. Kena persetujuan perempuan, ada wali, saksi dan semua lah apa saja syarat2nya. kalau perempuan tak bersetuju atau tak nak kahwin maka tak kahwinlah lelaki itu. Sekian.

 59. tambahan…
  ada seorg ust (dah meninggal dunia) pernah berkata kpd sya yg isteri pertama tak nak berpoligami krn dia merasa hina bila berkongsi suami…

  komen: tak perlu rasa hina sbb poligami itu halal di sisi syarak. patut rasa hina pada diri sendiri sekiranya melakukan maksiat kpd Allah.

 60. aku nak tanyalah … apa perasaan suami pula jika tahu isterinya main kayu tiga ..mesti ada yang kata dayus kalau di tak menceraikan bininya.

 61. p ramlee pernah menyindir dalam lagu madu 3…. ‘mesti pandai pembohong, mesti pandai temberang”… tajam sindiran tu..

  tapi tak semua macam tu…. cuma yang nak jadi pembohong saja berbohong. Isteri kena ingat… suami di berkan Allah kebenaran kawin 2 dengan syarat… berlaku adil. Nak adil susah sangat. Tapi kalau suami adil, maka isteri juga kena adil. Kalau suami adil, carikan dia isteri. Beri dia peluang untuk berlaku adil kerana adil dituntut sangat2 oleh Tuhan. Masalahnya, bila lelaki tak adil dan isteri juga tidak adil. Tak adil bermaksud ‘tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya” Contoh tidak adil = tak sembahyang, tak puasa, tak hiraukan anak isteri, tak beramal baik. Tu semua tak berlaku adil. Abistu cemana nak kawin lagi satu. Oleh kerana dia tidak adil maka isteri org yang paling dekat dengan suami akan tahu… bila isteri tahu dia tidak adil, maka dia mendapat tentangan dari isteri untuk kawin lagi. Bila suami adil, secara otomatik isteri akan adil. Suami yang adil akan mengajar ilmu agama kepada isteri sampai isteri paham sangat2, sehinggakan isteri sanggup bermadu. Madunya akan dirasai di syurga kelak. Insyaalah

  • aku pn tmsk jk dlm golongan bkasih ngn laki org ne..sme mcm yg ade kt blog ne..tok 1st aku cte kn sket sal aku..umo aku dlm 25 taun..b4 ne aku pnh buat 1 ksilapn plg besa dlm idop iaitu mwujudkan ank lua nikah..tyme umo aku dlm 20 taun aku da bsalin ank lua nikah ne..ank ne hsil kterlanjuran aku ngn bf aku dlu..tok pgetahuan aku da kapel ngn bf aku sjk dr skula lg..tyme aku form 3..d pndekkn cte,tyme aku form 5 aku da trmngandung..tp bf aku ne bwk aku wt d n c kt klantan..tyme 2 dye usaha btl2 dptkn duet..al mklom r dye xkeje..n tyme 2 aku bwh umo..dats y dye tkt..nk d jdikn cte,tyme aku study amek dploma kt kuantn,aku trmngandung lg ank bf aku ne..tp yg sdey nye tyme aku pregnent kli ne dye lnsung xmek taw smpai la aku bsalin pn dye xtaw..tyme 2 warden ostel aku yg anta aku g spital..n coz dye aku kne buang kolej..afta 2 d pndekn cte,ank 2 d bela oleh fmily aku kt kg..nseb baek fmily aku dpt trime ank yg mconteng arang kt mke dowg ne..so skunk ne umo aku da msk 25 taun..yg xsyoknye aku da 3 taun mjlinkn hbungan ngn laki owg ne..wife dye taw hbungan aku..mula2 xdpt trime..tp skunk dye mcm biakn n relakn hbungan aku ngn laki dye..tp 2 bkn point nye..sbb skunk aku da trmngandung 5 bln ank laki owg 2..mmg aku nk buang coz xnk lg cnteng arang kt mke fmily aku,tp yg aku rungsing smpi thp nk bnuh diri ne bf aku 2 mcm wt xtaw jew..dye mcm xrsau lnsung sal ne..coz dye pn xde duet gk nk wt d n c coz dye bru kne buang keje n skg ne keje biase2 jew..tyme dlu mmg aku akui ekonomi dye mmg mntap..tp skg ne btl2 ssh..aku da byk kli tye dye mintk stlekn mslh ne..tp dye ckp tgk kmpul duet lg..korg bygknh da msk 5 bln,xkn dye xde duet??alasan dye nk bg duet kt bini n ank2 dye..so aku ne hape??xkn nk biakn aku bsalin mcm 2 jew??bile aku ajk kwen,dye ckp nk kwen pn duet xde..mcmne???skg ne aku btl2 rse cm nk mati jew..aku da lme fikirkn nk ptuskn hbungan ngn dye,tp aku pk sal ank dlm prut ne..klo x sbb yg dlm prut,da lme aku blah coz dye ne slalu tipu aku ble tyme bbaek2 ngn bini dye..dye trlmpau jg aty bini dye sdgkn bini dye taw hbungan ktorg..so pe ptot aku wt skg ne?????help meeee!!!!

   • nape la awk jd mcm ni…x penah serik,main pancut dlm sape suruh,snng sgt dpt main dgn awk ni..sya warning awk,jgn buang ank yg x bdosa tu kat tpi tong smpah la,smpai smlm ada baby dh kna anjing mkn la…nazubillah..bertaubatlah awk..taubat nasuha,awk ni mmg org yg bmsalah,org hnya nk main puas nafsu diorg je,lps tu bla mcm tu je,bca cite kan dlm tv ada tnjuk,x insaf2 lg ke..nikah je la cpt dgn byf awk klu btl dia sygkan awk…nikah gntung je dulu..plezzz la jgn bt main je keje awk ni..sdap jap je,mrana sumur hdp..

 62. pandai kau arjuna susun ayat…kalau tak paham jugak meh aku terangkan kat yang lain tu

  siang malam tonggang beer….GRO sana sini….bila bab kawin nak ikut Islam..
  sandri mau ingat lah…

  Zaman nabi dulu kalau dia org nak kawin dua takde dia bawak bakal bini no 2 pi turun naik
  hotel sodok dulu….sekarang sodok dulu baru nak kawin….pastu alasan nak kawin = utk menjaga kesucian..ha ha gelak aku…

  he he…kesucian sapa aku pun tak tau…..

  lagi sekali aku cakap…kalau ikut Hukum Islam..kebanyakan org kawin 2 kat Msia ni
  sume dah patut mampos pasal berzina…bukan ke ikut Hukum Islam bezina kene
  hukum sula ke apa…rejam ke…sume kasi mati….camtu kalau mana sempat patut
  dia org kawin…dah mampos…kawin dalam kubur lah…eh apa…tak dengar..ooohhh yang
  itu tak nak ikut hukum???????????

  Salam sume..

 63. bukan semua lelaki kat m’sia ni mcm tu… bawak ke hulu ke hilir lepahtu baru pikir nak kahwin…masih ramai yg jujur nak kahwin 2, 3 atau 4 krn nak jaga diri supya x terjerumus ke lembah hina.. yg still strong dia punya iman. xleh nak menilai org semua sama. byk yg nak poligami yg nak ikut prosedur dan hukum yg betul. kalu dah berzina itu sya rasa dah extreme sgt.

  masalahnya bila buat undang2 poligami yg ketat yg x sepatutnya jadi ramai yg baik2 kat luar sana jdi mangsa…x dpt poligami.. macm yg sya tulis hari tu x semua lelaki yg akan berpoligami itu bergantung kpd taste masing2 dan boleh berlaku adil atau tidak…sya ada blog yg bincang lebih lanjut lagi ttg isu ini dll..kalu sudi sila ziarah

  http://milkyway27.wordpress.com/

  kalu ada komen saya tapis dulu sorry la..

 64. Salam sumer, saya dah lama minat ngan blog ni esp entry yg ini. ms memula entry ni sy baca, sy br dpt tau yg ex-husband dah ada kekasih lain. hancur hati, kelam dunia masa tu. masa my ex confess tu, tgh 4 bulan pregnant anak ke3, skarang baby dah masuk 5 bulan. sampai skarang, pedih masih terasa sbb luka nya terlalu dlm.

  from the 1st moment my ex mengaku, seminggu x lalu makan, dok fikir apa kurangnye diri ni, sbb we were happy (or so i thot) malah sumer kengkawan we all anggap we all ni the most loving n romantic couple. pegi memane bedua, kalu x, sentiasa koling2 n sms sampai kakak sendiri pun naik nyampah. even my ex pn asek ckp kata yg diri ni mmg xde kurang, cuma dia yg tamak. dia janji nk jadi adil, nk syg lebih, nk caring lebih etc, all he need was a chance to prove himself. cair dgn janji n kata2 manis dia, hingga sanggup janji utk trus bersama walau apa terjadi i.e. terima hakikat jika takdir bermadu. sanggup berkawan dgn gadis yg 10 thn muda tu, kami klua bersama as a family dgn anak2. gelodak dlm hati hanya Tuhan yg tau, tgk suami bermesra dgn buah hati dpn mata, seksa sungguh nk thn prasaan. dlm keadaan sarat mengandung, pindah rumah, tlg suami buat part-time, lyn kerenah anak2, kerja full-time, terpaksa belakon dpn family, dpn mertua yg sume ok, xde pape atas pujukan suami.

  saat melahirkan baby, sakit sorang2 kt labour room sbb besalin kat spital krajaan. bukan x mampu nk pegi swasta, tp kenangkn pindah rumah baru, bnyk nk pakai duit, xpela korban, lg pun anak ke3, tp sedih x bole nk kenang. tmbh sedih, suami langsung x amik cuti, cuma teman lps bersalin sekejap, trus pg miting. hari2 lps tu pn keje, sehari pn x off. syukur Tuhan kesian, dpt berthn walaupn ada masanya terpaksa meraung sendirian sekadar melepas perasaan. genap baby 30 hari, suami klua rumah atas alasan mencari ketenangan. buah hati kt nk undur diri, x jadi, mlh semakin mendesak. kesiankn anak2, 10 hari bejauhan, balik bersama niat nk beri peluang, walau apa terjadi.

  saat indah beberapa hari bersama setelah berpisah, ledakan gunung berapi. suami mengaku terlanjur sekali, tp kata teman wanitanya, hari2.. hancurnya hati, sekali lg.. inilah lelaki yg dipercayai & dicintai selama ini, yg memujuk kata niatnya suci, yg berjanji masih ada iman di hati.. Ya Allah.. sungguh kuat dugaanMu.. genap baby 44 hari, berpisah lagi buat sekian kali..

  mmg Allah Maha Berkuasa, lafaz cerai di mahkamah pada hari lahir sendiri.. hanya tunggu edah selesai kini. (rhyming sungguh..) Alhamdulillah, bila direnungkan kembali, mmg ini yg terbaik. Tuhan dah tentukan jodoh smpai di sini, keserasian cuma sekejap. Lebih bahagia dgn anak2, cuma berharap dpt membesarkan anak2 sebaik mungkin slps ni.

  sebelum sumer ni terjadi, dlm fikiran hanya, kalau lah laki aku buat hal, aku xkan fikir panjang, trus babai.. angkuh sungguh ms tu. bila tekena btg idung sendiri, mmg rasa trus nk pergi, tp x semudah yg difikirkan. sape sangka, kasih syg & kesetiaan pd suami terlalu tinggi sehingga sanggup cuba harungi pahitnya madu. berpegang pd nasihat seorang ustaz bila mengadu sbb hati x bole terima berkongsi kasih, katanya, kita manusia x bole menolak qada’ & qadar Tuhan. sekiranya tlh tertulis yg suami akan kawen lain, berusahalah menghalang mcm mana kuat pn, dia ttp akn kawen. begitu jg sebaliknya.. bukan bermakna putus asa, tp yakin dgn ketentuan Allah. Hanya Allah yang Maha Mengetahui kenapa sume ni terjadi & hikmah disebaliknya. Alhamdulillah, serba sedikit telah terbukti. rasa lebih dkt dgn Allah sekarang berbanding dulu. jauh lebih tenang, amal ibadat lebih terjaga. bukan memburukkan kehidupan bersama bekas suami dulu, tp yg nyata, kami terlalu leka. mungkin sbb itu, nikmat bahagia tu ditarik seketika. cuma beharap dan berdoa, sengsara lalu dpt menghapus dosa.. WALLAHUALAM..

 65. sebagai seorang wanita yg hampir dipoligamikan, sy menyeru kaum wanita, jauhkanlah selagi boleh dr berkasih dgn suami org. sebagai 2 org wanita yg berkongsi kasih, mmg kelihatannya sama, tp x serupa, sekadar meminjam kata2 suzana ghazali dr artikel dlm mingguan wanita yg terbaru. (http://resipihidup-bersamasuzana.blogspot.com/) secara dsrnya, mentaliti ke2 wanita ni berbeza, yg baru boleh kt dia bersedia utk berkongsi, sbb dia yg memilih kepunyaan orang & selalunya hadir tatkala kehidupan suami org ni dlm keadaan yg agak terjamin, cthnya sudah berkereta, ada rumah sendiri, sudah di’trained’ serba sedikit dlm melayan wanita almaklumlah dah bertahun berkawen.. manakala isteri pertama, tentulah rs tergugat & rs x dihargai sdgkan sebelum ni sama2 merangkak nk idup, berkorban segala2 jiwa raga, tenaga, duit gaji etc, dari xde kereta, beli kereta, rumah dsb. itu katalah dari sudut material & kemampuan kewangan. tapi bg diri sy sendiri, kemampuan dari sudut agama yg lebih penting.

  seperti yg ditulis oleh Dr Juanda jg dlm mingguan wanita br2 ni, lelaki sebok bercita2 nk berpoligami, tp solat sendiri x sempurna. ditambah lg dgn kes romen2 sebelum kawen. layakkah lelaki sebegini berpoligami? Kenapa x digunakan kederat yg ada utk membahagiakn & memperbaiki kehidupan keluarga yg dah sediaada. mengapa nak ditambah pula masalah dgn cuba nk menyelesaikan kekusutan orang lain (kononnya) sehingga anak bini dijauhi..? Padahal yg jelasnya sume tu berdasarkan nafsu semata. label yg diguna pakai sj yg berbeza tuk nk sedapkan hati sendiri. konon isteri terlalu cemburu, x pandai layan, pemalas, x pandai bergaya n mcm2 lg.. kalau ada masalah dgn isteri, kenapa x diselesaikan dgn isteri n kalau betul niat tu suci, kenapa sampai terlanjur? sy pernah berbaca satu permasalahan dlm akhbar beberapa bulan lalu. gadis ni ada boifren tp suka kt suami org. kononnya suami org ni lyn dia secara berhemah & x tinggal sembahyang. respek giler, tp disebabkan itu jg, gadis tu sanggup serahkan tubuh dia pd suami org tu..? mcm mana mentaliti gadis ni sebenarnya? apa yg suci dlm hal ni? Kalau adapun lelaki2 diluar sana yg betul2 layak, berapa kerat no la yg mampu kedua2 aspek ni..

  sy ni emo bkn sj sbb perkara ni sy alami, tp sy teramat risau sbb fikirkan ms dpn anak2 sy. pergaulan skrg terlalu bebas.. mcm mana sy nk didik anak2 sy hormatkan orang tua sedangkn ayah mereka sendiri….. sy akui sy pn bukan cth terbaik, cuma sy hanya boleh berdoa & berusaha utk mendidik mereka dgn sebaik mungkin. AMIIIN..

 66. cinta itu indah..saya faham perasaan anda….tapi berfikir la ttg perasaan org lain jg sbb bsk kita baik buruk kita yg akan melaluinya…

 67. cinta itu indah..saya faham perasaan anda….tapi berfikir la ttg perasaan org lain jg sbb bsk baik buruk kita yg akan melaluinya…

 68. buatlah istikharah, dapatkan restu keluarga dan tanyalah bakal suami tu soalan2 penting utk tahu bagaimana dia bakal hadapi masalah2 dlm kehidupan berpoligami kelak. Misalnya, bagaimana dia nak menggiliri isteri2nya secara adil jika mendapat tentangan hebat dari isteri pertamanya kelak? Mampukah dia menghadapi tekanan emosi sekiranya dipulaukan oleh anak2 dan sanak saudaranya kelak kerana memprotes dia berpoligami. bagaiman penerimaan ibubapa lelaki tersebut?
  Tanya juga diri anda, bersediakah besok2 bila baby meragam tengah malam, atau anda tak sihat, anda sanggup hadapi berseorangan kerana giliran suami dengan isteri sana?
  Pastikan jika jadi, perkahwinan anda besok didaftarkan.

 69. KAWIN BANYAK NI TAK DO MASAALAH KALAU SESAORANG ITU MAMPUMENYARA ISTERI2 NYA-KEWANGN-NAFSU-BANTUAN2 SEBAGAI SUAMI

  -Masaalah sekarang org tiada berwang harta atau berkemampuan..untok berkawin ramai…sanggup menipu..markup pendapatan….hanya untuk memenuhi atau menyampai keinginan mereka

  mereka ini biasa tercunggap cunggap di tengah tasik dan tenggelam..berbanding dgn mereka yg benar2 kaya berkemampuan.

  Perempuan yg berkawin dgn org kaya raya(mcm isteri indon-aruah TS Gbaba-jadi jutawan serta merta-boleh menyewa-yg mantap dan bosar)

  Yang tiada berharta tu..nenangis tak berlagu

  abang ali kata kata kat i isteri pertama nya control dia..hingga terlupa atau masa nya penoh dgn kehendak nya,menyebab dia berkurangan masa nak ke rumah isteri kedua..org nya amat baik sama sekali-hingga sabggup menderitakan diri unt kesenangan suami…
  kebiasaaan org macam ni pijak semut tak mati akan pergi dulu….dgn nada sesalan sodih nya…..untok meneruskan

  dari wajahnya aku dapat merasa kepiluan dihati ahkibat permergian isteri nya…yg di kasehi….alfatihah….aku kta sabar lah aban ali…..

 70. KATA DOL KAT AKU DIA SUKA BERKONGSI KASEH DGN WANITA YG MEMPUNYAI WANG DAN STATUS JADI DREBAR PUN TAK PA LE KATA NYA SUSAH DERITA DI HATI TAK PA ASAL HIDUP ..MENOMPANG SONANG…DAH LAH DIO KO AKU DAPET YG LAIN…PUDULI APO…..BONDO DAPET KESONANG DAPET…KATA NYA WALLAHUALLAM

 71. WAHAI BUNGA YG AMAT KU MINATI WAJAH MU CANTI K….BERSERI2 MENYEBAB KUMBANG MENJADI MENJADI…MENJADI TEGGEKAN BEKALI2..DAH HABIS MADU DIA PERGI…AKU INGIN JADI MISTRI…maaf zahir batin…

 72. as’kum.aku juga salah sorang insan yg jatuh hati pd suami org anak enam.lelaki ni umur 36,sama dgn isterinya.aku berumur 25.aku berkerjaya guru.insan yg ku cinta ini admin officer di ibu kota.ntah mcmana dr perkenalan seorg abg,kami sama2 suka.aku anak yatim piatu.Kadang2 aku terfikir,salahkah aku menjadi insan kedua sekiranya aku tdk terlalu meminta seperimana keistimewaan isteri pertama?isteri pertama baru sahaja keluar hospital,ketumbuhan d rahim.aku serba salah,even isteri pertama mengizinkan aku mjd madunya,dan bakal suami ku yg suami org ini memang menyayangiku,aku tetap takut dgn tohmahan masyarakat.sedangkan aku berfikir,Allah berfirman mengenai poligami tentu ade hikmahNya yg pd kita hanya mengundang kelukaan sebelah pihak.namun jika aku di tempat isterinya,aku juga akan terluka jika dikenang pengorbanan seorg isteri sudah tentu tdk terkira.
  Namun,faktor terbesar aku rela dimadukan adalah kerana aku terlalu kecewa dgn lelaki2 single yg mana tdk mampu menerima aku yg tdk cantik ini.malah bekas tunangan ku menghina aku yg tidak cantik n menerima hubungan kerana terpaksa oleh budi aku pdnya y menjadikan dia berjaya kini.aku tawar hati hingga kan aku xkisah jd madu org.biarlah aku xdpt hak kasih syg sepenuhnya drpd aku dihina2 bekas tunang.nasihatku,jika itu sudah jodoh,mengapa harus ditolak.dan bila menerima jodoh itu,jerit perih kenalah sabar hadapi,terutamanya CEMBURU dlm diri kenalah kawal.syukran.

 73. SALAM..Ku bukan milikmu..

  Buatlah solat istikarah.. betul ker tidak tindakan mu..
  Mohonlah pertologan dari Maha Esa..

  Masalah u nie..rumit sikit..coz melibatkan ramai insan.. u, kekasih u ( suami wanita tersebut, isteri yang sakit, anak2, myb orang tua die…)

  Selamilah dan pikirkan lah baik buruk sedalam2 nye b4 u menyesal kedian hari..

  Jan terlalu ikut kan hati u sgt..

 74. aku lama tak baca topik ni…

  tapi tanya aku senang aje…hidup sekali aje….cuba lah cari yang terbaik….bleh dapat
  yang unggul tuk kita buat apa nak cari yang kene share2…

  Salam

 75. pada pendapat aku pulak lah .. kes kes macam inilah yang dibenarkan untuk berpoligami .Si isteri sudah tidak mampu melayani kehendak sisuami .. malah mengizinkan suaminya untuk berkahwin lagi.Cuma disini memerlukan keikhlasan bakal madunya untuk menerima keadaan pengkongsian hidup nya.Kalau niat kita ikhlas untuk bermadu .. pedulikan pandangan orang.. berbaik baiklah dengan bakal madu dengan anak anaknya.

 76. aku tanya korang perempuan straight lah kan…apa sebab tak larat layan laki…aku tanya ni bab bilik tidur lah kan…..???…..aku nak cakap besar pun tak bleh kan…tapi
  hati naluri aku ni kalau bleh tak nak lah cari perempuan lain sampai bila2…

  tapi tu lah musykil nape ada kemungkinan bini tak leh layan ni…muyskil gak aku ni…

 77. ek ele .. kan ke bini dia ada ketumbuhan rahim .. kalau tempat tu asyik bleeding aje .. macam mana nak layan suami ..

 78. iyer..ek ele..

  emmm.. dah baca abis ker tak masalah ku bukan milikmu..

  heheh..iyer lah mlm nie malam Jemaat..hehehe

 79. o ok…aku tak baca tadi…sekarang aku baca…..itu dah ada restu tu dari bini 1st…ini
  kira takde masalah ni…on je lah….ni kita kupas yang sorok2 dan yang tenyeh2 ni…

  kalau ada approval…apa lagi….meh nyanyi….renjis renjis di hiris…di tepungi lah tawar…
  betul ke lirik..he he

 80. aku .. kalau tengah sihat macam ni .. dia cuba nak bukak cawangan .. em .. siaplah .. silat jepon aku bagi ..

 81. KALU ISTERI PERTAMA DAH BERI GREEN LIGHT OK LAH TU…PEDULI APA DGN TOMAH ORANG BUKAN MEREKA KASI MAKAN…..KALAU TALUT BELUM MELEBEHI..LAWIN AJE DNG AKU…

 82. mak aiiii…ceronoknyer die… siap nyanyi lagi..

  kebayan,
  silat jepon..tak beh..wat lah tarian singer…

  mengaum sikettt..

 83. Klo 1st wife dah stuju, means jadik la tu…..
  Xyah pedulik ngn cakap2 orr….
  Slamat berbahagia la ku bukan milikmu…..

 84. Dah terlanjur sampai kat topic ni… nak la komen ckit pasal
  rancangan Bersamamu smalam….

  Xcually sebelum ni manja x slalu sgt rancgn ni,
  kesian tgk rata2 nasib bngsa sendiri hidup susah…..

  Bertambah kesian lg klo kes isteri dan anak2 yg
  terbiar wlaupun masih ada lelaki bergelar bapa dan suami…..
  klo yg smalam x tgok tu biar Manja citer skit kt cni…..
  Wat renungan sesama kita…..

  Ini pun kes poligami yg jadi punca…..
  Nak kata 1st wife x pandai layan suami… anak dah 10 berderet…
  Tu pun dalam jarang2 balik…. jadik jugak…
  Pastu dia bersenang lenang kat umah 2nd wife….
  Balik ikut suka hati mak bapak dia jer….
  Terkontang-kanting 1st wife nk besarkan anak2 yang masih kecik dan berderet tuh…

  Terpaksa pg kja tinggalkan anak2 yg kecik2 kat umah semata2 nk dapat
  RM25.00 sehari…. bayangkanlah….

  Nak makan pun x cukup, apalg duit blanja sekolah….
  even mainan pun pg kutip kt tempat sampah……
  Umah pun x sempurna cam org lain….

  Hati Manja tersentuh sgt…..
  Kalau betul bapa bebudak tu bertnggungjawab dan adil… x jadi benda camni…
  Klo x mampu…. lupakan laaa niat berpoligami tu….
  Sama-sama cari nafkah bersarkan anak2 ngan isteri tuh….

  Kata nak wat pahala….
  Senang2 jer kena terajang masuk neraka….
  Dosa anak x dapat nafkah….
  Dosa anak x dpat ilmu pengetahuan…..
  Dosa x adil….
  Dosa x bertanggungjawab….
  dan memacam dosa lagi laaaaa…

  Sbb tu kekadang kita takut nak memperjudikan nasib kita
  bila suami minta nak poligami…..
  Sebab laki kita tu kannyer nabi…….
  Kekadang tu x sedar diri….

  Marah sgt dah ni!!!
  Fikir-fikirkanlah…….

 85. ek ele,

  ko kena macho dan hot…baru isteri suka layan …..hheheeh. Kena pandai buai, banyakkan senyum, romantis, ambik hati, mendengar masalah..

 86. kadang kadang aku rasa faktor anak ramai pon boleh mengundang kepada keretakan rumahtangga.Anak ramai ni .. sebenarnya letih untuk menguruskannya.Semuanya menuntut perhatian.Sisuami kena faham kalau isteri keletihan untuk melayan nya.Sepatutnya dia bersama sama membantu .. menguruskan anak anaknya .Yang si isteri pon janganlah beranak ramai .. tak salah kalau kita merancang keluarga untuk kebahagian bersama ..

 87. eh adly…bila lak aku cite masalah aku sini ni…aku setakat ni Alhamdullilah…ok je
  segala segi….cuma satu je kut bini aku tak suka kat aku…aku tak suka dia masak malam kat umah…nanti aku gemuk…so hari2 balik belasah kat luar aje..makan ringan2 aje…dia cakap nanti anak dia yang dua bila dah keje/kawin nanti dia org ni tak dapat nak kenang masakan mama dia….asik dok kenang masakan mamak aje…ha ha ha

 88. aku pun setuju dengan kebayan….control lah sikit anu tu…jangan lah tala je
  beranak ramai2 utk merempat…..kalau beranak ramai cukup semua takpe….

  nanti mesti ada yang bancuh aku ni….tapi aku berpendapat…memang rezeki anak yang
  keluar ada….tapi rezeki tu camna pun takkan datang bergolek….so kene usaha….

  so kaitannya…kalau si bapak batuk TB, kencing manis….pastu tala anak ramai2
  dan kata rezeki anak ada…so aku cakap itu ada kurang tepat sikit lah…memang
  rezeki tu akan ada tapi datang dari org lain yang sedekah…pastu kita kait kan pulak..
  org yang memberi lebih mulia dari org yang menerima….ada kan ni….

  so conclusion…..perancangan yang tidak berapa baik…itu aje….

 89. Xde sapa yang nak banuh ko ek ele, sbab ape yang ko cakap tu betul…
  Apa pun kita kena usaha ….
  Pandai buat… pandai le tanggung
  Takkan nk lepas tgn jer……

 90. Aslkm.

  Beberapa perkara tentang poligami:-
  1. Poligami dibolehkan bukan saja bila ada masalah misalnya isteri sakit kronik. Poligami dibenarkan oleh Islam atas sebab2 spt suami kuat hawa nafsu dan suami takut dirinya akan terjerumus ke lembah zina. Zina dosanya sgt besar di sisi Allah. Bahkan sekiranya org yg sudah berkahwin atau pernah berkahwin melakukan zina maka hukumannya adalah mati. Ini menunjukkan besarnya dosa zina itu.
  2. Suami mesti berlaku adil kpd isteri-isteri. Adil di sini bukan sama dan rata. Contoh adil ialah isteri pertama ada 5 org anak, isteri kedua ada 1 org anak. Ini bukan bermakna kena bagi duit yg sama banyak contohnya RM1000 seorang. Mungkin isteri pertama dpt RM1000, isteri kedua dpt RM300. Ini contoh.
  3. Hikmah poligami utk membantu golongan wanita spt anak2 dara, janda-janda supaya mrk juga merasai dan menikmati alam perkahwinan secara halal. Tidak menjadi hina sekiranya isteri pertama berkongsi suami dgn isteri kedua, ketiga atau keempat krn dgn cara ini dpt menyelesaikan permasalahan kaum wanita yg lebih ramai dr kaum lelaki di akhir zaman ini.
  4. Org Islam tidak boleh terpengaruh dgn pemikiran org bukan Islam yg membenci sistem poligami ini. Malah mrk membenci Islam kesuluruhannya. Mrk tidak akan redha selama-lamanya terhadap org2 Islam selagi org2 Islam tidak mengikut agama mrk. Mrk mahu mengajak org Islam mengikut jalan mrk, cara hidup mrk. Mrk membenci apa yg diturunkan oleh Allah termasuk sistem poligami ini. Jadi mengapa kita mesti mengikut mrk? Sedangkan kita mendpt petunjuk dari Allah Yang Maha Esa, Yang Maha Bijaksana. Kita yakin yg Allah lah yg mengatur kehidupan kita dalam dunia ini supaya di akhirat nanti kita diberi rahmat oleh Allah dgn kita mengikut jalan2 dan panduan2Nya.
  5. Apa yg kita tulis, apa yg kita cakap semuanya direkod jadi marilah kita sama2 beristighfar bersempena dgn kehadiran bulan Ramadhan yg mulia ini dan mudah-mudahan kita dijadikan oleh Allah sebagai org2 yg bertaqwa dan kita doakan supaya Allah memberi kita petunjuk ke jalan yg diredhaiNya. Amin.

 91. kenapa sibuk nak menegakkan isu poligami masa kini .. kenapa tak ceritakan masaalah sekarang yang seolah olah menjadi trend bini tanggung laki .. lelaki ni kerja nya menabur benih aje ke .. yang macam nak mampus kat rumah .. bini ..So bini ni tak boleh bersuara kalau laki nak kawin lain .. kalau tunggul kayu bolehlah .Sorrylah .. aku ni tak sekolah tinggi .. tapi aku belajar dari pengalaman .. bercakap memang senang .nak mengajar orang pun senang .. bila sebut pasal isu poligami aje mesti keluar pasal ugama .. isteri saja yang kena berkorban .Yang seronoknya lelaki .. lagi seronok kalau ada orang keluarkan nas nas .. hakikatnya bila kena madu ..kena tanggung diri dan anak anak .. biarkan suami berkahwin satu lagi sebab nak jaga nafsunya .. tergelak aku .. tu anak kat rumah dah dua hari tak makan .Hakikatnya ramai lelaki berpoligami tidak bertanggung jawap ..

 92. Salam utk sume…maafkn sy gka pe yg sy nk suarakn menyinggung bbrape phak.Sy berumo 31thn ibu tunggal dn mmpnyai ank 2.sy mnjadi ibu tggal smse umo 29thn sehari sblm hari raye aidiladha 2006..bekas suami sy mmg buaya darat.tukar2 awek dr mule bcnte smp sy diceraikn.Tp wlupn die tukar2 awek kot mn pn die ttp cr sy blk.Dulu sy suke melenting,suke bebal,bnde remeh pn sy hangin x mena2.wlupn bekas suami rmai awek tp syg die kt sy pnye la teramat.kt awek2 die pn die kate x kn tgalkn sy jd pe pn.Tp kite hnye merancg, Allah aturkn sume.sekelip mata c kap suami berubah jd baran,sy dimaki hamun,d pukul keluar rumah tnpe pesan,balik x tntu ms.Sy dpt tau ibu mertua nk calonkn suami dgn gadis 1 tmpt kerje..masyaallah..mertua jenis apakah die..x kesiankan sy n ank2 ker..gadis tu c ap slalu duk lepak umh mk mertua lg,jmpe bekas suami pn kt sn.lm2 sy kuatkn hti btnye pd suami nk sgt ke ngn budak 2..die kate die syg sgt kt sy tp die x leh x de bdk tu sbb mk die ngam ngn bdk tu ngn sy x ngam.lalu sy wt kptsan x pe lah..demi syg sy pd suami sy offer kt suami nk pinang awek die..asal die x abaikn sy.berjujuran airmata sewaktu sy buat offer ujung thn tuh..mcm musim tengkujuh.Tp mcm sy kate,kite hnye merancang..diam x diam suami terkontek kwn lama sekolah die, knl x smp 1 bln trus plan nk nikah.tp janda tu bg syarat, nk kawen ngn die kene ceraikn sy n pts ngn awek die..so, mcm kene mandrem suami pn lafazkn talak pd sy n pts ngan awek die…di pagi hari pnikahan die sy cl die ucap slmat pgntin baru abang..yg doa abg bahagia d ats pnderitaan yg..Allah adil,ambil hak org dgn meruntuhkn masjid org lain x kn lm..x smp 2bln bks suami angau kt sy blk..tp sy x nk dh kt die..ckup 7 bln bks suami ceraikn wife die sbb x leh lupekn sy.rs bdose tgalkn sy n ank2.Utk pgeahuan sume baru thn lps sy tjmpe seorg llki yg ckup kene dgn taste sy..rupenye die admire kt sy sjak 12thn yg lalu, tp x berani nk bsuare..die tau pe yg sy suke pakai,bj per..kasut per..rambut sy dulu cmane, sume die engat lg.sy yg x pnah sedar keujudan die dr dulu sbb time tu sy dh de bf iaitu bekas suami skrg.mamat lain dh x nmpak ler..tgh thun 2007 kmi mule knl..sy rs serasi sgt dgn die,ank2 pn suke kt die fmly pn.Tp stlh die ngaku die dh kawen sy kehilangan kata2..knpe sy d ug sbegini rupe..org yg sy syg terbang melayang dn sekali lg org yg sy paling syg milik org..wlupun die cintekn sy sblm kwen dgn wife die tp sebelah pihak sy terlalu kasih, sblh lg terlalu kasihan..pe yg sy perlu buat.Die tlalu baik bt sy,die lar yg bangkitkn sy dr kekecewaan lalu,die lar pembakar smgat sy..Ya Allah..aku x mahu kehilangan insan yg aku syg tp aku jg x mahu guriskn hati insan sejenis aku.hgga saat ini wife die dh tau hbgn kami, sy sedia trm pe sj yg wife die nk buat pd sy, mmg sy slh,tp sy cume tmpang ksh org,sy x pnh suruh die tgalkn wife die ms die dgn wife die sy x pnah ggu,sy tau sy tmpg ksh org,tpkse sbr x dpt jmpe mcm org lain bcnta.die pn dh jmpe fmly sy.benar2 nk ambil sy sbg istri yg sah slalu engatkn sy jg maruah,jg diri,jg ank2 sebaik mgkn.dulu sy pakai sexy,tp skrag sopan dh..dlu slau rayap mlm tp skrg x dh,c kap sy pn dh byk berubah,sy dh jd perempuan melayu terkhir,ckp lemah lmbut,buang c kap bebal,panas baran,mgkn sbb tu jgk fmly trm die,die byk ubh hdup sy..doa sy mga 1 hari nnt sy n wife die akn jd sahabat baik,sedia berkorban pe sj demi cnta kami pd seorang insan yg sama…Allah tau niat murni kite,Allah dgr kata hati kite..Amin..Wassalam…

 93. Kalau suami orang yang baik takkan dia sanggup menduakan kita….Memang agama tak melarang.Tapi pikirkan sama,satu lagi hati yang terluka.Banyak kita lihat orang yang hidup atas air mata orang lain selalunya perkawinan itu payah nak kekal.Kalau boleh carilah yang bukan hak orang.Kalau kita tak kesian dekat maknya, kesian lah tengok anaknya….Faktor kewangan aje tak cukup dan tak menjamin sesebuah keluarga tu bahagia.Ia melibatkan perasaan dan hati.Tak semudah itu kita rampas kebahagiaan orang.Lelaki suka pada perkara yang mencabar dan adventure.Lagi susah benda tu nak dapat lagi dia rasa yang hidup dia bermakna dan meaningful.Dia tak peduli kat bini sebab kat fikiran dia bini dia akan selalu dia jumpa kat rumah.Perempuan suka pada kehidupan yang happy ending….Bagi saya kalau kita buat kat orang suatu hari kita pun akan dapat pembalasan jugak .Sebab dunia nie bulat tak siapa dapat lari….Fikirkan lah…

 94. Ada seorang ulama’ (sudah meninggal dunia) pernah memberitahu sya iaitu isteri pertama merasa terhina bila suaminya berkahwin lagi (isteri ke-2). Sya tak pasti sejauh mana kebenaran dakwaan ini.

 95. Saya tidak pasti bagaimana saya memasuki kancah percintaan dengan suami orang macam yang diceritakan di atas. saya adalah seorang gadis berjawatan tinggi, cemerlang baik dari segi akademi dan kareer. saya baru berumur 25 tahun dalam tahun 2009 ini. Sejarahnya, saya tidak pernah bercinta dengan mana-mana lelaki semasa zaman belajar dek kesibukan tugas sebagai pelajar yang aktif dalam bidang kokurikulum. dan saya juga sedar yang saya tidak lah secantik mana dan sebaik mana untuk saya mencari teman hidup dan meluahkan perasaan saya terhadap seseorang yang saya sukai dulu.
  Namun memasuki alam pekerjaan yang rata-ratanya terdiri daripada golongan lelaki, saya mula diberi perhatian oleh lelaki, dan dalam rama-ramai lel;aki yang m,enghampiri, saya telah jatuh cinta dengan suami orang. rupanya saya tidak bertepuk tangan apabila beliau meluahkan rasa yang sama kepada saya.
  Saya tidak menyalahkan cinta yang buta, sebaliknya menyalahkan diri sendiri yang buta kerana cinta. Kekasih saya itu ialah
  – Suami orang
  – Mempunyai empat orang anak berumur 4 bulan-7 tahun.
  – berumur 34 tahun
  – Kurang kacak
  -Walaupun berharta dan berpendapatan tinggi namun beliau hanyalah seorang Pemandu kenderaan di syarikat yang sama dengan saya.(syarikat berprofil tinggi di malaysia)

  Saya amat sangsi apabila saya bersetuju d\untuk menjadi kekasihnya. adakah kerana nafsu, atau terdesak atau rasa cinta yang membuak2? saya bagaikan orang bodoh apabila tidak mampu untuk mebuat keputusan sendiri sama ada untuk menerima cintanya atau tidak.

  Sejak mengenalinya, saya akui saya sedikit hanyut oleh kasih sayangnya. Jika sebelumnya saya tidak pernah mengizinkan buakn mahram saya menyentuh kulit saya,dengan beliau saya seolah2 relakan dan terasa amat murah diri ini bila diperlakukan sedemikian. Astaghfurullah, saya memerlukan jalan keluar yang terbaik.

  Saya tidak sanggup untuk menghancurkan hati isterinya yang baik dan anak-anaknya yang comel..saya juga takut untuk berhadapan dengan keluarga saya andai sesuatu terjadi di antara kami..

  saat ini, sy hanya mampu mengeluh, mleaskan sesak di dada

 96. Dalam usia 25 tahun sebenarnya awak masih muda dan masa depan awak masih jauh.
  Masih banyak lagi peluang untuk anda menentukan arah tuju anda dan banyak lagi lelaki yang awak akan temui.

  Saya cuma ingin anda meletakkan diri anda ditempat siisteri. Mahukah anda melihat suami anda berbuat demikian pada anda. Saya perccaya kalau pada hari ini awak sanggup korbankan cinta awak demi untuk melihat kebahagian rmhtangga yang dah lama terbina, saya percaya allah tetap akan membalas sesuatu yang terbaik untuk anda.

  Awak mesti kuatkan semangat untuk lupakan dia dan jauhkan diri darinya. Semua tu terletak ditangan awak tapi kalau awak melayan kerana ketandusan kasihsyg maka keadaan ini akan berterusan…

  Bagi saya lelaki yang tak pernah jujur dgan isteri mereka sendiri yang sebantal setilam maka dia bukanlah lelaki yang jujur dan tak pernah menghargai cinta. Mereka ini bersikap tamak dan tak bersyukur apa yang dikurniakan oleh Allah pada mereka.

  Dekatkan diri awak dengan Allah dan buatlah sembahyang istikharah dan minta petunjuk dari Allah….Allah tak akan menghampakan permintaan hambanya yang didlm kesusahan.

 97. apela jande2 ni cri laki org plak sye ni ha bjang gi blum single gi xde pon org ngorat baik dara atau jande mude kan baik ngorst sye ni ,tengah cri calon isteri ni x kisah jande asal kan mude ,yang dara skang ni x leh pkai la dah teruk cri jande lgi ok asal kan mude gi ,klu minat just email afernelastis84@yahoo.com insyaallah .

 98. salam..

  jika ditanya kan soalan salahkan berkongsi kasih ngan suami org??.. saya sendiri buntu untuk memberkan jawapan. Pelbagai jawapan juga persoalan yang berlegar dalam kepala saya. Apa yang pastinya, saya sendiri memilih untuk berkongsi kasih ngan suami org. Kasih kami telah berlanjutan sehingga ari ini. Apa yang membuatkan saya terus kekal ngan dia adalah kerana, dia adalah satu-satunya insan yg berada dibelakang saya dan menyokong saya disaat saya merangkak2 untuk meneruskan idup selepas diceraikan suami. Dialah yg banyak membantu memulihkan semangat saya tuk meneruskan kehidupan. Ingin saya kata kan, antara kami dahulu hanyalah kawan.Tidak lebih dari sekadar teman biasa. Dia tidak pernah menceritakan keburukan isteri, malah amat menyayangi isterinya.. Kami selalu berkongsi cerita, atau lebih tepat menjadi kawan untuk melontarkan pendapat atau nasihat. setahun seleps itu, hubungan kami menjadi makin akrab. saya akui yang saya amat senang seklai ngan cara dia menasihati dan amat menghormati saya. Walaupun kami jarang sekali berjumpa (2 bulan sekali) tapi kami rasa makin rapat. Kami sedar ada “sesuatu” perasaan antara kami apabila saya telah dilamar oleh seseorang. Dia minta saya pk kan keputusan dan cuba guide saya tuk mencari llk yag terbaik tuk diri saya. Perkara itu berlarutan sehingga 3 bulan. Akhirnya saya menyedari yang saya tidak punya ati tuk menerima sesiapa.Lebih tepat pintu ati saya da tertutup untuk mana-mana lelaki. Akhirnya, selepas 2 tahun dia da katakan pada saya, sepatutnya kami kena kawin kerana antara kami da punya perasaan dan masing2 dah tak boleh untuk melepaskan antara satu sama lain. Banyak cara yang telah saya lakukan tuk memutuskan hubungan, tetapi tidak berjaya.Dia minta saya pk kan semula. Antara kami, saya adalah insan yg cepat marah. tapi dia melayan kerenah saya dengan sabar. Saya akui yang saya telah jatuh sayang pada dia. Akhirnya saya bagi dia masa setahun tuk menyelesaikan masalah yang ada dan mencari jalan tuk meminta persetujuan isterinya tuk mengahwini saya. Jika tiba masanya, tiada juga jalan penyelesaian. Saya dan dia redha tuk melepaskan hubungan kami. Pada saya lebih penting kita mencuba untuk bina ikatan, jika tiada jalan untuk kearah perkhawinan maka ada hikmah yg besar disebaliknya. Apapun mohon lah petunjuk dari Nya. Nawaitu yang baik, InsyaAllah akan mendapat restu dari Nya.

 99. mama..
  dlm masa stahun yg dia mnta tok gtau isterinya, cuba anda cari jln utk bjauhan dgn dia. spanjang tempoh bjauhan, cuba juga elakkan diri dr bertemu atau bjumpa dgn si dia. bila bjauhan & tdk bertemu, mgkin anda atau dia akan menyedari bhawa kalian merasa dekat mungkin krna selalu bjumpa & sntiasa ada bdekatan.

  juga jgn lupa lakukan solat istikarah & solat hajat minta diberi petunjuk. sbgai insan yg pnh bgelar isteri & juga seorg perempuan, anda mgkin boleh memahami perasaan isterinya. org lelaki, jika dia bkehendakan sesuatu, dia akan tetap mahukan walaupun ditentang oleh isteri & keluarga.

 100. aduhai mama…sembahyang istikharahlah mama…satu mlm…dua malam…tiga malam …dan seterusnya. semoga akan mendapa petunjuk drp Allah..ketahulah bahawa walau sedalam mana kita mencintai seseorang namun jika kebahagian itu akan meluluhkan hati kaum sejenis kita…apakah erti bebahagian itu?

  Fikirkanlah sendiri. fikirkanlah jika kita berada di tempat isterinya….mesti sedihkan..

  sebelum melangkah kedepan…mama sudah maklum bahawa dia itu sudah beristeri..lebih baik jauhkan diri dan binalah satu barrier. Fikirkanlah..kita kahwin bukan sehari dua…dan of course…kita inginkan suami kita selalu disamping kita. Bukannya part time husband..mana pergi tanggung-jawabnya selepas ini bila mama bersama dengannya..

  bangunlah mama…bangun..fikirkanlah..

  maafkan saya jika terkasar bahasa…

 101. maaf..bukan nak komen pasal bercinta dgn suami org…tp diri saya sendiri yg mengalami keadaan yg serupa..bercinta dgn suami org ni sbnrnyer suatu pengalaman yg indah…
  mereka ni lebih penyabar…mereka tau mengikut rentak jiwa kiter..namun saya x menafikan yg mereka juga ader kelemahan…
  cuma setelah sekian lama…saya semakin sedar bahwa sekuat maner pon rasa cinta yg dipupuk…pada akhirnyer kiter akan di tinggalkan sendirian..walau pon mereka mengakui bahwa perasaan cinta trhdp isteri mereka sudah semakin lenyap…hakikatnyer..mereka tidak akan tergamak meninggalkan isteri yg mereka nikahi…begitu la yg saya alami..cintanyer pada isterinyer hanya tinggal 30%….selebihnyer hanya perasaan kasihan…
  hakikatnyer…walaupon si isteri x mampu memberikan dier zuriat..dier xkn sekali2 tinggalkan isteri kerana takut di kata zalim….dan si isteri pulak…xkan sekali2 mengizinkn dier mnikah lain…keran setiap kali soal anak diungkit…isterinyer akan menangis..namun sifat tamak tetap menguasai akal dan budi isterinyer…
  bukan kah itu pentingkan diri namernyer….????

 102. membaca cerita liza .. teringat aku akan kisah kawan .Kawan aku dah lama kawin , tapi tak ada anak .Dah puas berusaha .. dan dengan linangan airmata dia membenarkan suaminya berkawin lain .. tapi dengan syarat lepaskan dirinya .Suaminya melompat .. ialah pucuk dicita, ulam yang datang Kekasih hati dah lama menunggu .Kawan aku ni pun bawalah diri .. tak bergitu lama .. jodohnya datang dengan duda .. mereka pun berkahwin .. segala galanya kuasa tuhan .. dengan suami baru dia mengandung pula .. dan malang sibekas suami .. berkawin dengan kekasih hati .. sampai la ni anak tak ada lagi ..
  Tuhan sentiasa menduga manusia .. untuk menguji kesabaran kita .. kalau tak sabar .. entahlah ..

 103. liza… lelaki tu saja je nak test power n nak mengorat hang. dia cakap la cinta kat bini dia 30% je. mana hang tau semua tu dalam hati dia. lepas dia menikah dengan hang nanti dia pi pulak cerita kat orang lain cinta dia kat hang tinggal 3% je baru hang tau langit tinggi ke rendah. lagi satu confirm ka bila hang menikah dengan dia boleh dapat zuriat. mana tau batang dia yang problem x boleh naik… hehe nasihat ni berfikir sebelum terkena

 104. dunia akhir zaman. suami tak kuat hukum ugama dan tak pernah bimbing anak dan isteri kejalan akhirat mudah tejebak ke dunia sosial. Perampuan di luar sana mesti berfikir sebelum ingin berkongsi suami. Suami sudah semakin berumur patutnya minat menjaga dan memberi kasih sayang kepada anak dan isteri. rumahtangga tidak ada pernah bermasaalah. Suami di pengaruhi oleh kawan yang berniat jahat penyebab nafsu suami lebih dari pada akal. suami mula menjadi penipu dan tidak jujur. Terlalu sedih dengan apa yang berlaku.

 105. zaman dah berubah dudok sama rata ni..tak semisti nye harap suami aje..isteri pun kena mengambil peranan..bila berkeadaan tapa kesedaran dik suami.

  Ada juga suami tak mendalami ugama tapi menguna buah fikiran pengelaman hidup nya untok mengatasi pancaroba kehidupan.Kdg akala ada pompuan hatam al quaran berkali2 dari keluarga berugama tapi pemikiran tindak tanduk lebeh dashat drp org tak berugama…
  Barangali cerita2 aje..dunia tidak akn ahkir melainkan manusia tu sendiri yg pergi dulu meninggalkan pementasan dgn liku2 perjalanan yg telah diperlakunkan..good bye sorrowness worldmhere come licking fire of hell..

 106. apa2 kejahatan yg di lakukan ada lah tindak tanduk perbuatan oleh perasaan diri sendiri bukan org lain..jika anda bertujuan hendak nak UM takan nak ikut cakap depa ke UPM lak.

  Keik;lasan tindak tanduk mau pun yg baik atau berkelakuan jahat itu..,ada lah drp hati insan tu sendiri berserta pemikiran nya yg mendalam,ia juga tak semisti inasan tu perlu 1001 beriman.

 107. bayan..berkemungkinan al hikayat …macam mano pun laki- husband dia yg asal tu impotence kot…tu lah malang nye dah lama bercinta.kahwin aje dek syok2..loteh badei ajo ..last last tak do anak…pompuan tak do anak .leh jdi mereng nye.

  kalo terpacak syok ajo dgn tongkat langit berdozen2 ..duit habis ..hasil tak do..promoter kayo

  Tapi masa skrg ade anak pun susah jugak..dgn de orang punye kerenah….takut lak dgn dia orang punye adengan2..

 108. Sesaorang wanita itu dlm 1000 satu aje yg mengiklaskan suami nye bernikah lagi satu.yg lain tu suami kawin snyap2 ajo..tiba2 dah ado anak sedozen tak cukup rumah lak..kawin byk ni memang syok-lebeh kurang macam filem tigo madu tu lah (alfatihah TSRP.Ramlee).

  Kalo demo naik tocang kite gie aje kat no 2-3-ompek-sepuloh..badei loteh di urut,makei pun ado yg suap,duek lak dapek….ilang jap problems dgn nago kepalo 10..yg pertama leh.

  Kucing pun iri hati kalo berkongsi.ni lak manusia ,,bini bergebang di net pun dah bercekelaru de otak,ni lak physic touch..bayangkan lah hisap sedut demo punye.. amboi mak bonar2 ‘harong’ dunio berlegar2 raso yo..semacei nak pengsei ..kehiteiman raso dunia nie dah tak do lage..seolah2 langit tu leh capai ajo,,

 109. assalamualaikum….ieqa jg bercinta dengan suami org,mslhnya ieqa xnak bnda ni berlaku…ieqa da kawan dgn dia sebelum dia kawin,slps ptus tunang,,,pompuan 2 da bomohkn dia kot..akhrnya terkawen jg dia….ieqa bru dapat tahu bulan ni..hati ieqa betul2 hancur…tp dia ckp dia trpaksa sbb pompuan 2 rpt sgt dgn kuaga die…dorg da trmakan budi…:(….tp dia ckp walau apa pn dia tetap nak kawen dgn ieqa..dia xblh tgglkan ika…dan dia sggup ceraikan pompuan 2 sbb dul;u pompuan 2 wat dia mcm bola….da putus pas2 bila dpt tau ieqa kaple dgn laki 2 dia punya ngamok hya tuhan yg tahu…ape r nasib ieqa…hidup ieqa da hancur..dia lelaki pertama yang ragut kesucian ieqa!!ms 2 umur ieqa 18..but now 20 bayangkan kitorang da macam laki bini tp x rasmi…nape la ieqa ni bodoh sgt..

 110. mcmne nie nk lupakn die..ieqa ase tanpa dia ieqa mati..syg kat dia len r..ieqa da try cari laki len tp xblh pakai!suma pns brn dan bila gji aku siap soh blanjer!tp yg ni len dia jg hati aku walaupun aku slalu ngis bub dia dia tetap lam aty aku…aku da ada gaji pon dia bg lg sdgkn dia kje pn cokia2….cedeyyyyy!!

 111. skrg ni cuaca panas keinginan ade..leh tumpang sekaki dah..ade lah habuan nanti..ptg nanti jgn lupa singgah pasar malam..esok sabtu ponat lak nak kesana kemari..

 112. apa lah salah naye.lelaki skrg dah kurang..berkurangan lak degn senjata molek nye tak mau bagun..derito nyo de hati bilo mau abeng pun mau tapi bondo tak mau.

  berkongsi lah.tapi harus ingat..perkongsian selalu nye memakn hati..tapi tak pa lah dapt rasai di malam hari drp ternanti2 dgn sepi.

 113. byk mslah akn blaku..
  lbh bek x payah..
  aku sndr penah ada mber mcm ni..
  bl ari raya plg sedih skali..
  mber2 plak yg kn g pujuk,coz suami kn
  braya umah istri tua..
  huhu…

 114. lelaki yang tak mengamalkan hidup secara islam yang
  sebenar, duit cukup makan, lebih2 lagi umur semakin tua, sudah punya anak isteri, tidak layak menipu perampuan diluar. Pengaruh kawan mengakibatkan, suami-suami lupa diri. Terpengaruh dengan cara kehidup ahli-ahli bisness yang kaya. Mengumpan mereka dengan kemewahan dengan pujian. Hingga lelaki yang jujur jadi penipu kerna ingin hidup cara mewah hingga lupa pengorbanan isteri dan hingga lupa bersama anak-anak. Cuti tidak lagi penting untuk keluarga dan sanggup becuti dengan perampuan lain hingga meninggalkan kenangan indah.

 115. Saya nasihatkan agar Saudari berdoa kepada Allah kerana Dia sahaja dapat memberi petunjuk kepada Saudari tentang perkara ini. Cik buat lah Solat Istkhiharah.
  Sebagai seorang wanita ingin saya memberi kan pendapat saya dimana letak lah perasaan Saudari jika Saudari berada di dalam keadaan isteri kekasih saudari
  tu..mane ade wanita yang sanggup berkongsi.. fikir kan lah kesusahan isteri nya untuk membina keluarga bahagia, mendidik anak2, menjaga makan minum dan batin suami, dengan tiba2 segala kebahagian itu lenyap dengan perkongsian yang puan mahu kan itu.. Perkara ini terjadi kepada ibu dan bapa saya.. percaya lah,isteri mana yang tidak merana jika suami berkahwin lain sedangkan tiada cacat cela dalam perhubungan selama ini..anak2?? anak2 automatically akan benci dengan perbuatan bapa yg akan berkahwin lain dan sudah pasti menyebelahi ibu yg selama ini byk pengorbanan nya..perhubungan suami-isteri akan menjadi hambar sehingga ke akhir hayat seorang isteri yang memendam rasa..
  kita sebagai seorang manusia mmg tidak terlepas daripada Jatuh cinta tetapi Saudari harus ingat setiap manusia juga harus berkorban jika perlu.
  walaupun pengorbanan itu pahit,tapi jika diikutkan nafsu dan hati merana diri..renung2 kan..selamat beramah..

 116. cmne nk settle er…ari 2 ika g jmpa bini dia ngn mak,ayh laki 2…pe yg ika nk gtaw bkn nk tggl kn laki 2 tp da trsilap ckp sbb pmpuan 2 da siap sound die sggup gdaikn nyawa die lau de org len lam idop die…hurm ssh tul hdup nie makin lama….perkahwinn dorg bru staun,lom ade ank g..bkn ika mnx nk laki org mmg dlu ika tntg hbis2an laki kawen byk….tuhan 2 maha kuasa akhirnya aku juga terjebak…ika knl die pon se 2 die bujang n da putus tung..tbe2 pompuan 2 nk lik…laki 2 bkn org kaya,byk trmkn budi pmpuan 2…pmpuan 2 gak yg ptuskn ptungn 2..ika la yg byk bg hrpn lik kt laki die…pas dia tau ika n sham 2 mmg prgkt siyes akhirnya dia ngamok n nk lik laki 2…ika yg sekian lm tggu n sabar2 coz die ckp nk sttle hal die,akhirnya dlm diam kawen jg dorg..2pn ika dpt taw dr kwn bek die yg da mnjdi musuh die skunk…mn jln yg prlu ika jln?…dlm usia 20 ni byk lg ke yg hrus ika tempuh?..tp krn syg da kawen pon xpela…ika ttp tggu..n dia ckp dia pn xblh tgglkn ika….tp smpai bila???????……haruskan ika melupakan die??…benarkah dia berkata kahwen paksa?tp mgapa die sentuh gak?…..btul x?….ika xtaw cmne nk wat…tp org xkn fhm mslh kt….org akn kt kite nie salah…padahal ika jg mangsa….ya allah tlgla aku…….

 117. betul tu za..sy bru sja masuk ruangan ini skadar bkongsi pendapat..sy juga bru mengalaminya lbh krg 20 hr yg lalu..entahlah..org lelaki zmn skrg ni punyai ati binatang agaknya..buas..x ckup istri drumah tb2 cri mkn dluar..sy x thu dmna letaknya kslpn itri yg tlalu byk pengorbanan dbuat ttpi x d hargai langsung..bla citer ngan kwn2 pun..yg ttp slap org pompuan..bla bjanji bnikah mcm2 janji manis diktakan..ttpi amat sukar dtunaikan..suami sy juga tmasuk dlm glongan yg bgni..lau kta sy x pndai jga penampilan, x pndai cri duit,atau bukan dr keturunan baik2 x pe..tp alhamdulillah sepanjang bsma sy byk bkorban mbantu sme cri duit tuk keluarga..tp bla sy bhempas cri duit, dia cri betina dluar..dri suka2 kahrnya jatuh cinta dn berzina..yg pompuan pun x tau malu..dpt2 bini org..x thu k hukuman akhirat..bla dpt thu jer sy ttekan, merana, malu, derita n tkilan dgn sikapnya..lau pompuan tu sy x knl x pe..tp dh sllu dtg umah n anggap mcm adk sndri..sudah punyai suami yg baik..tp sggup bcerai krn mhukan suami sy..nsib baik keluarga mertua byk mbantu n bri smgat..syukr punyai mak mertua yg memahami..lau pompuan tu dr glngan yg baik2 x pe..tp lbih truk sifatnya dr binatang..sy ssh nk mbenco org..tp bla dh benci smpai mati n xkan maafkan dia dunia akhirat..wahai suamiku yg disayangi, baliklah kepangkal jalan..jgnlh tlambat meminta taubat dr yg maha esa…

 118. sy hampir2 bcerai..mkin lma bsama suami sy dpt rsakan k.syg n cinta smkin hilang..x tau pg kmana..mungkin tlalu mendalam lukanya untuk diubati..slama bsamanya sy x pnh syak yg bkn2..wlaupun sblum ni pnh dgr tp sy buat x tau jer…coz x nmpk dgn mta kpla sndri..nsib sy punyai kerjaya n bis sndri..alhamdulillah berkat kerja dpt kumpul aset sndri..pnh sy minta perpisahan wlapun sy thu bdosanya seorang istri meminta diceraikan..tp die kta xkan bpisah dgn sy wlau apepun tjdi..tp skrg ni bla sdih sy sring mbygkan adegan ranjangnya dgn pompuan tu dblakang sy..jd sy btmbh ttekan n merana jiwa raga..myebabkan bdn mkin susut..wlaupun dkatakan istri bsalah pun knp x adakan pbincangan..jgn amik jln mudah tuk cri pompuan lain..tp pndai pulak bla skiranya ada istri bls dendam n ada lelaki lain x bleh trima hakikat..bgtu jugalah ape yg dialami oleh si istri..sy cb untuk berkeadaan spt biasa seolah2 spt tiada ape yg blaku..tp x bleh..kesedihan tu akan dtg n myebabkan sy jd murung, tmenung dan terasa amat2 sdih..pnt mcri rzki sorang dri tp ini yg dblas suami..x fkir n x pnh nk mghrgai..sy pun x thu adakah dia msih lg bhubung dgn pompuan tu..byk penipuan blaku mybbkan tiada kepercayaan lg..wahai pompuan yg x da maruah bernama mimi..ko jgn tfkr ko akan tlepas..d dunia ko akan tlepas..tp di akhirat kolah pompuan yg ptama skli msuk neraka..curang dgn suami,zina dgn suami org dlm msa zina juga dgn jantan lain..

 119. sy tak tahulah macam mana nak cerita..umir masih muda tp sudah terjerat cinta dgn suami orang. pernah sy berlari jauh dan tinggalkan dia, tp jodoh kami panjang, bertemu semula setelah setahun berpisah. yg pasti, sy sayangkan dia dan dia juga mahu mengambil sy sebagai isteri. tp sy keliru dgn perasaan sendiri. sanggupkah sy bermadu? atau sanggupkah utk sy tinggalkan dia utk kali kedua? bantulah…

 120. Salam Efy…sukar nk huraikan soal hati & perasaan ni..lg sukar andainye kita da rse kasih, syg pd seseorg tu..tp yg mnjd masalahnye org tu kepunyaaan orglain (suami org)…bkn mudah utk berkongsi kasih ni..mmg skrg ni anda d buai perasaan indah dgn layanan2 istimewa bak puteri raja oleh kekasih anda…maklumlah suami org ni mmg pandai melayan, maklumlah org da bnyk pengalaman…mcm2 janji manis, pujuk rayu d taburkan utk memikat hati pasangannye (anda)..kekasih anda pula msh lg mempunyai tanggungjwb sebagai suami & ayah kpd 7 anak2nye..apakah anda sanggup utk berebut kasih dr isteri kekasih anda biarpun mndpt tntangan darinye..terpulanglah pd ande jika msh mahu meneruskan kemelut ni..jgn pule nda mnyesal d kmudian hari dgn keputusan yg d ambil..

 121. benarlah kata orang, berat mata memandang, berat lg bahu yg memikul. bukan sy yg memaksa, bukan sy yg meminta tp mmg kehendaknya mahu menceraikan isterinya yg pertama. sy berasa serba salah, tak tahu kata putus mana yg harus di ambil. samada merelakan diri menjadi madu atau bersikap ‘tamak’…sy percaya pd takdir, baik utknya baik juga lah bg sy.

 122. efy….klu dpt carilah llki lain…kdg2 llki nie hanya ckp akan ceraikn wife dy..tp hakikatnya… klu betul apa yg dy ckpkn tu ( akan ceraikn wife ) tgk la berapa lama masa yg akan di amik utk ceraikn…. klu betul mgk sekejap je ..pastu u leh terus kawin…klu x ..itu leh di ibratkn u menunggu buah yg x gugur…

 123. Salam…

  nak komen sikit…ni dari pengalaman saya dalam berpoligami.

  Bagi lelaki yang berhasrat untuk berpoligami mestilah bertanggungjawab dan mempunyai matlamat dalam rumahtangga, tak perlulah dimusnahkan apa yang ada.Jika benar2 ingin dan ikhlas untuk berkahwin lagi perlulah berterus terang kepada semua pihak. kenapa perlu mengabaikan isteri pertama untuk berkahwin lagi. jaga lah semuanya dah bahagi kasih seadilnya. Tunai kan kewajipan yang sepatutnya.InsyaAllah akan mendapat keredhoan dan pertolongan dariNya.

 124. wifeorg :
  bagaimana utk cari lelaki lain? mata dan hati sy bagai dah ditutup, nak pandang lelaki lain dgn penuh minat pun ,mcm dah takde perasaan..taktahulah.ada yg bilang, sy dah diguna2kan…wallahualam.hampir 3tahun sy jd kekasih gelap nye.keluar bekerja, balik rumah, duduk diam2.nak bersosial (mgkin nak mencari yg lain) pun tak punya keinginan.hidup sy hanya dibayangi dia. jadi kekasih gelap ni, tahu2 jelah..ada masa dia mahukan sy, dia datang mencari.jika tiada, sy keseorangan..bila sy tanya bila mau berkahwin, dia bilang berikan masa pd nya..sy keliru samada harus menunggu atau berlalu saja..

 125. Dalam hal ni saya rasa 70% adalah salah dari kaum lelaki.Saya juga pernah terjebak dalam hal begini dahulu.semuanya lelaki yg mulakan.Macam2 yg diorg ckp.wife tak pandai jaga dia la,wife tak pedulikan dia la…boleh kata semuanya salah wife.Dia tak salah langsung.Semua tu di jadikan alasan untuk cari lain.Bila wife tahu akan hal ni,baru la dia mggelabah.salahkan kita pulak…konon kita goda dia.Last2 kita ditinggalkan.
  Sejak daripada tu,sampai sekarang saya akan mengelak dari terlibat lagi di dalam konflik sebegini.lebih baik sendiri daripada berserabut dengan masalah.Nanti semua kerja tak jadi.

 126. Komen saya ialah bila cakap tentang kahwin lebih dari satu, rata2 ramai kaum lelaki Melayu Islam pandai sebut hukum, hadis dan firman. Walhal fardu a’in tak cukup, duit tak cukup, hal2 agama yang lain tak pandai, and yet suddenly poligami tu haknya…haiz.

  Poligami dibenarkan bukan digalakkan, after all yang membuat kesimpulan dalam buku2, risalah dan sebagai adalah dari tulisan kaum lelaki juga, jadi terlebih tulis ada juga lah rasanya.

  Kaum Adam sesungguhnya kaum yang lemah, kalau tergoda nak kahwin lagi tu maknanya iman ada shaky sikit, whatever happens to cinta dan pengorbanan.

  Saya bersyukur dgn suami saya yang tak macam ni, ini hanya komen from observing our Malay community, perangai macam2.

 127. Kpd seorang isteri,,

  culture or habit or religion??????

  well ,,,if kita compare dgn islam pakistan,,india,indonesia,afgan,,macamer pulak???

  but kenapa nak compare dgn mareka yg from underdevelop countries,,standard of education rendah,,or yg campurkan culture with islam,,

  why oh why???

  why can’t we compare ourselves to countries with have moved so much infront or we LEAD,,

  Abused of knowledge or abusing ALLAH names,,,

  my simple answer,,JANGAN TAKUT MANUSIA,(EGO),,TAKUT ALLAH,,WE BELIEVE IN SIFAT 20,,, ALLAH UJUD,, then we akan takut buat dosa,,,,as ALLAH TAHU ISI HATI, niat kita,,, lelaki or perempuan,,

  Insyaallah
  i stick to 1..my only wife,,,insyaallah,,doa aku. jgnlah diuji oleh ALLAH dengan perkara seperti ini.

 128. kepada insanberfikir

  Alhamdullillah if you berdoa sedemikian, theres hope in this world for cinta sejati.

  Fundamentally if ramai lelaki berfikiran sedemikian, then this forum is a non issue.

 129. manusia lain org lain dia punya taste…jgn compare semua org mcm insanberfikir…kalu nak seorang isteri itu dia punya hal lah…sbb Islam ni agama universal, globalisation jadi tak boleh tengok keperluan seorang saja…

  insan yg menggunakan akal…milkyway27

 130. Semuanya dari niat,,ikut sunnah,,(jgn ingat Aisyah je)atau Testosterone yg tak terkawal,,Kita akan menjawab nanti,,akhirat tetap menanti,,

 131. 4:3 Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap (hak-hak) perempuan yatim (bilamana kamu mengawininya), maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi: dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja, atau budak-budak yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya.

  ADIL,,THE KEY WORD IS ADIL,,

  4:19 (Malay) Hai orang-orang yang beriman, tidak halal bagi kamu mempusakai wanita dengan jalan paksa dan janganlah kamu menyusahkan mereka karena hendak mengambil kembali sebagian dari apa yang telah kamu berikan kepadanya, terkecuali bila mereka melakukan pekerjaan keji yang nyata. Dan bergaullah dengan mereka secara patut. Kemudian bila kamu tidak menyukai mereka, (maka bersabarlah) karena mungkin kamu tidak menyukai sesuatu, padahal Allah menjadikan padanya kebaikan yang banyak.

 132. elok laa kahwin, drp buat maksiat dan seterusnya mengundang dn menjemput bala allah spt h1n1.

  budaya melayu je tak istilah poligami, dalam islam ada, kerana islam ada kitab dan islam ada tuhan, melayu apa ada?

  tabahkan hati mu. sesungguhnya apa yg kita lakukan ini niatkan kerana allah taala

 133. sy harap sy masih x terlambat memberi komen..

  pd waktu ini sy sdg bermuhasabah diri, dan perbanyakkan doa kepada Allah taala, lebih2 lg pd bulan Ramadhan ini. sy mencari kekuatan diri utk berpisah dgn kekasih sy (suami org). sy mengambil keputusan utk undur diri kerana mungkin inilah yg terbaik utk sy w/pun hati sy sndri terluka. sy telah byk kali melakukan istikharah, dan kata hati semakin kuat utk menerimanya. tapi apakan daya sy kerana isterinya menghalang (walaupun sebelum ini telah memberi keizinan). sy x tahu apa yg menyebabkan isterinya berubah fikiran. tetapi jauh di sudut hati sy, sy juga amat terluka dgn maki-hamun dan tuduhan2 dr isterinya, sedangkan pernah sy katakan dlu, sy tidak akan bernikah dgn suaminya jika dia tidak izinkan. kata2nya kpd sy sungguh menusuk kalbu dan tidak sepatutnya diucapkan oleh seorg ustazah sepertinya..

  sy mohon kepada Allah agarlah diberikan kepada sy petunjuknya.. amin.

  • Cik Pinky, susah dalam dunia ini seorang isteri nak biarkan suami di kongsi org lain. Anda tak boleh salahkan isteri dia kerana naluri wanita mmg sangat susah untuk berkongsi suami terutamanya apabila dia telah bersama-sama hidup susah, mengandungkan anak dan melahirkan anak untuk suaminya dan kemudian..si suami seolah2 lupa akan pengorbanan isteri sebelum ini.

   Amat jarang sekali kes-kes poligami di Malaysia ni yang dpt berlaku adil. Jika anda mampu, cuba elakkan dr berkahwin dgn suami org, jangan cuba bina kebahagiaan di atas air mata org lain. Cuba bayangkan perasaan isterinya dan anak-anaknya… atau cuba bayangkan sekiranya ayah Pinky lakukan benda yang sama terhadapa ibu pinky..apakah yg akan terjadi kepada ibu pinky dan adik2 pinky..dan juga pinky sendiri.

 134. Berbicara mengenai Poligami mengundang berbagai perasaan dan tanggapan. ia bergantung kepada nawaitu dan kefahaman seseorang samada dari kaum hawa mahupun kaum adam.

  Kaum Adam tentunya seronok kerana ada sokongan dan hujah manakala kaum hawa ternyata ianya satu ‘musibah’ dan cabaran. Keseronokan lelaki sebenarnya sentiasa teruji kerana berdepan dengan kerenah yang tiada penghujung. Keseronokan lelaki pun tiada erti kalau poligami ini hanya menyelesaikan hajat yang selari dengan kehendaknya kalau tidak dikaitkan dengan Tuhan dan Perjuangan.

  Bagaimana dengan kaum hawa? Boleh dikatakan majoriti menolak sehingga tidak keterlaluan dikatakan tidak mengapa suami ada ‘makan luar’ daripada dimadukan. Begitulah jahatnya nafsu sehingga membenarkan larangan Tuhan daripada menerima sesuatu yang halal dari Tuhan.

  Oleh kerana begitulah sifat dan watak poligami, wajarlah poligami ini sebenarnya medan perjuangan dan didikan bagi kaum hawa juga kaum adam. Satu tahap didikan yang tinggi yang perlu dilalui bagi pasangan suami isteri yang inginkan keselamatan dunia dan akhirat.Kalau begitu poligami tidak memberi ruang bagi orang yang kuat angan-angan sekalipun mereka mampu lahir dan batin. Ia hanya layak bagi mereka yang benar-benar yang ingin menjadikan Tuhan sebagai Cinta Agungnya, Idolanya walaupun memiliki isteri-isteri yang cantik namun hatinya tidak terpaut dengan dunia. Begitu juga bagi kaum hawa yang wataknya sangat bergantung kepada suami selepas berkahwin samada cinta, perlindungan, kasih sayang dan sebagainya sehingga lupa dengan Tuhan. Poligami dapat memisahkan hatinya daripada bergantung kepada suami. Hatinya akan merdeka. Maka jadilah mereka serikandi-serikandi yang menjadikan Tuhan sebagai Cinta dan Hiburannya. Maka akan lahirlah zuriat-zuriat yang hidup dan matinya adalah untuk Tuhan. Bertambahlah manusia-manusia yang beriman dan dunia akan aman bilamana ditadbir oleh orang-orang yang bertaqwa

 135. Berbicara mengenai Poligami mengundang berbagai perasaan dan tanggapan. ia bergantung kepada nawaitu dan kefahaman seseorang samada dari kaum hawa mahupun kaum adam.

  Kaum Adam tentunya seronok kerana ada sokongan dan hujah manakala kaum hawa ternyata ianya satu ‘musibah’ dan cabaran. Keseronokan lelaki sebenarnya sentiasa teruji kerana berdepan dengan kerenah yang tiada penghujung. Keseronokan lelaki pun tiada erti kalau poligami ini hanya menyelesaikan hajat yang selari dengan kehendaknya kalau tidak dikaitkan dengan Tuhan dan Perjuangan.

  Bagaimana dengan kaum hawa? Boleh dikatakan majoriti menolak sehingga tidak keterlaluan dikatakan tidak mengapa suami ada ‘makan luar’ daripada dimadukan. Begitulah jahatnya nafsu sehingga membenarkan larangan Tuhan daripada menerima sesuatu yang halal dari Tuhan.

  Oleh kerana begitulah sifat dan watak poligami, wajarlah poligami ini sebenarnya medan perjuangan dan didikan bagi kaum hawa juga kaum adam. Satu tahap didikan yang tinggi yang perlu dilalui bagi pasangan suami isteri yang inginkan keselamatan dunia dan akhirat.Kalau begitu poligami tidak memberi ruang bagi orang yang kuat angan-angan sekalipun mereka mampu lahir dan batin. Ia hanya layak bagi mereka yang benar-benar yang ingin menjadikan Tuhan sebagai Cinta Agungnya, Idolanya walaupun memiliki isteri-isteri yang cantik namun hatinya tidak terpaut dengan dunia. Begitu juga bagi kaum hawa yang wataknya sangat bergantung kepada suami selepas berkahwin samada cinta, perlindungan, kasih sayang dan sebagainya sehingga lupa dengan Tuhan. Poligami dapat memisahkan hatinya daripada bergantung kepada suami. Hatinya akan merdeka. Maka jadilah mereka serikandi-serikandi yang menjadikan Tuhan sebagai Cinta dan Hiburannya. Maka akan lahirlah zuriat-zuriat yang hidup dan matinya adalah untuk Tuhan. Bertambahlah manusia-manusia yang beriman dan dunia akan aman bilamana ditadbir oleh orang-orang yang bertaqwa dan muqarrabin

 136. Kata Knizam: “Kaum Adam tentunya seronok kerana ada sokongan dan hujah manakala kaum hawa ternyata ianya satu ‘musibah’ dan cabaran.”

  Kata Milkyway27: “Tidak semua kaum Hawa mengatakan yg poligami ni satu ‘musibah’. Cuba tanya anak dara, janda mrk akan katakan poligami ni bagus…sudah tentu krn ianya datang drpd Allah Taala.”

  Nak tambah berkenaan cinta dengan Allah, kalau si isteri tidak menimbulkan masalah ttg poligami ni bermakna dia cintakan Allah sbb syariat poligami datangnya drpd Allah. Siapa yg ikut syariat Allah maka dia cinta kpd Allah begitulah sebaliknya.

  Kata pinky: “…sy tidak akan bernikah dgn suaminya jika dia tidak izinkan.”

  Dlm Islam tidak perlu izin isteri pertama utk berkahwin dua. Minta izin bukan syarat. Syaratnya ialah berlaku adil. Apa yg menjadi masalah skrg ni di M’sia minta izin isteri jadi satu syarat nak berpoligami…baca tulisan Dr. Yusof Al-qardawi di dlm blog saya.

 137. sya nak tambah satu lagi…kalau kena minta izin isteri pertama utk berkahwin isteri yg kedua maka tak tahulah saya berapa orang yg dpt kahwin…mungkin dlm 1 000 000 orang lelaki satu, dua orang saja yg dpt. Sbb itu syarat yg Allah tetapkan adalah ADIL…Allah Maha Bijaksana, Maha Mengetahui. Allah tetapkan syarat tu sbb Dia Maha Mengetahui akan tabiat manusia krn Dia yg mencipta manusia lelaki atau wanita.

  ini blog saya ttg poligami dll. niat sya ikhlas bila saya buat blog ni sbb saya rasa saya faham ttg isu poligami ni dan ramai di kalangan masyarakat di Malaysia terutamanya tidak memahaminya terutama kaum wanita..ada yg beremosional tanpa memikirkan yg ni adalah salah satu syariat di dlm Islam…iaitu dibolehkan/dibenarkan/diizinkan di dlm agama Islam yg suci. kalau ada masa bacalah blog saya ni, kalau rasa nak komen boleh jugak, kalau rasa nak bertanya saya akan jawab sekadar yg boleh, kalau saya tak boleh jawab saya akan bertanya kpd ustaz2 yg saya percayai (thiqah).

  http://milkyway27.wordpress.com/

 138. hai sume…..

  lma da x jenguk ruangan ni..mjoriti sume plem sme…kecurangan….sy mmg benci n x ske dgn citer ada kekasih gelap n suami curang pd istri ni n istri pulak curang pd suami…kpd yg da tjebak ngan kekasih gelap ni…cept2la sdrkan dri..

 139. Kata hai369in “kpd yg da tjebak ngan kekasih gelap ni…cept2la sdrkan dri..”

  Untuk mengelakkan perkara ini, poligami jalan terbaik. Ianya halal dan diredhai Allah.

  Poligami dalam Islam bukanlah didasarkan pelepas syahwat tetapi sesuai dengan maksud Ayat 4/3 hanyalah untuk kestabilan hidup anak yatim dan ibunya yang janda, maka menikahnya suami dengan perempuan lain menyebabkan istri mempunyai madu.

  Tentang ini hendaklah masing-masing istri tidak merasa kecil hati tetapi harus berlapang dada dalam imam mematuhi hukum ALLAH untuk membantu keselamatan hidup masyarakat setempat. Selaku orang beriman, si istri hendaklah menjalankan dan mematuhi hukum agama untuk mendapatkan keredhaan ALLAH, karena hukum itu sendiri adalah untuk keberuntungan hidup bersama di antara manusia di mana kepentingan sendiri tidak boleh menonjol.

 140. sya setuju dgn pendpt knizam…

  nak tmbah sikit, poligami tak semestinya dgn janda shj, ttp bernikah dgn anak dara pun boleh juga..samada yg muda…20an atau 30an…apa-apa je.

 141. permasaalahannya disini, anak dara ni bukan nak berpoligami, mereka lebih suka bercinta dgn suami orang tetapi pd masa yg sama mereka tidak sanggup utk berkongsi kasih yang sifatnya sementara.

  ramai para isteri tidak sanggup di ceraikan, dan mengizinkan suami berpoligami, tetapi anak2 dara pula yang tidak sanggup.

  mereka hanya mengharapkan ganjaran dunia tanpa mengharapkan ganjaran akhirat yang lebih kekal dan bernilai di sisi Allah.

  kesukaran berpoligami juga di sokong oleh beberapa menteri wanita sekular, yang mengamalkan konsep monogami, tetapi membiarkan suami melacurkan dirinya dgn gro2 yang bersepah2. inilah dunia sekular, memisahkan agama dengan kehidupan.

  Agama diguna pakai sewaktu kahwin dan kematian, dalam kehidupan seharian? Maka jadilah kemaksiatan dan jenayah yang bermaharaja lela sekarang. Siapa yang perlu bertanggung jawab?

  Bulan ramadhan ini saya mewakili One Malaysia, marilah kita sama2 muhasabah diri, muhasabah agama dan masyarakat kita. Apa akan jadi 20, 50 tahun dari sekarang sekiranya kejadian2 ini tidak di bendung.

 142. milkyway27: minta izin dr isteri pertama maksud sy ialah, sy juga mahukan restu dr isterinya. sy percaya tanpa restunya, kemungkinan besar rumahtangga yg terbina tidak akan bahagia. sy juga tidak mahu si lelaki berjalan dgn bahu senget sebelah di akhirat nanti gara2 tidak dapat berlaku adil. sy tidak mahu dia berasa serba-salah antara sy dan isteri pertamanya.

  ordinary lady: sy tidak menyalahkan isterinya. sy juga cuba memahami situasinya dgn meletakkan diri di tempatnya. sbb itulah sy rela undur diri. cuma sy agak terkilan dgn tindakan isterinya. disebabkan dia sy bertukar-tukar tempat kerja. sy tidak lagi menghubungi suaminya tapi kenapa dia masih menyerang sy. dan juga dengan tuduhan2nya kpd sy seperti sy mengugut utk membunuh diri jika suaminya tidak mahu mengahwini sy. serendah itukah iman sy jika nak dibandingkan dgnnya? tidak terusikkah perasaan sy bila mendengarnya?

 143. pinky: maksud sya minta izin isteri pertama tidak boleh dijadikan syarat utk berpoligami…sbb itu seolah-olah menyekat atau mengetatkan proses poligami. poligami adalah salah satu hukum di antara banyak2 hukum di dlm Islam jadi tidak ada sesiapa pun yg diberi autoriti oleh Islam utk menghalang hukum itu dari dilaksanakan (baca tulisan Dr. Yusof Al-Qardawi di dlm blog sya). betul utk lebih cantik lagi ialah beritahu isteri pertama akan hasrat utk berpoligami tapi bila ditolak maka poligami tak berlaku ini yg tak boleh ni dan kata knizam dibimbangi berlaku maksiat;zina dsb. na’udzubillahi min dzaalik. (zina adalah dosa besar di dlm Islam sehinggakan pelakunya jika sudah berkahwin boleh dihukum rejam sampai mati maknanya hukuman mati lah).

  knizam: anak dara perlu diberi pendidikan (tarbiyyah) Islam supaya mrk faham akan situasi mengahwini suami org adalah dibolehkan di dlm Islam iaitu poligami lah namanya. sya faham sbb apa anak dara tak mahu bermadu sbbnya ialah sesetengah mrk telah terpengaruh dgn citer2 di tv, filem etc. ttg keburukan2 berpoligami..ini kerja2 musuh2 Islam lah spt orientalis barat dan misionari. (sila baca lagi tulisan Dr. Yusof Al-qardawi di dlm bukunya “The status of woman in Islam – ada sya ambik petikannya di dlm blog sya).

  Label juga memainkan peranan spt perampas suami orang, anak dara gatal nak berlakikan suami orang, anak dara tak tahu malu dan yg sewaktu dengannya, maka apa yg berlaku dari segi psikologinya anak dara2 kat Malaysia sudah takut dgn istilah poligami – dipandang spt satu kejahatan atau evil…apa interpretasinya di sini iaitu seolah2 sistem yg dibuat oleh Islam ni adalah sesuatu yg evil, jahat, buruk, failure, malfunction atau whatever you name it. perlu diingat sistem poligami siapa yg ‘designer’ dia, siapa ‘creator’ dia – sudah tentu jawapannya ialah ALLAH TAALA…so any question? are you going to blame OUR LORD, LORD OF THE HEAVENS AND THE EARTH. NA’UDZUBILLAHI MIN DZAALIK.

  tarbiyyah bukan utk anak dara saja ttp wanita2 lain pun terlibat sama di dlm usaha ke arah kesedaran ini..iaitu KESEDARAN BAHAWA POLIGAMI ADALAH DIBENARKAN DI DALAM ISLAM, POLIGAMI ADALAH DIBENARKAN OLEH ALLAH TAALA DGN SYARAT ADIL DAN POLIGAMI TIDAK BOLEH DIBANTAH SEBAB HUKUM INI DATANGNYA DARIPADA ALLAH TAALA, TUHAN KITA. KITA PERGI MEKKAH SEBAB HAJI ATAU UMRAH KRN KITA BERIBADAH KPD ALLAH TAALA, KITA SOLAT YG WAJIB 5 KALI SEHARI SEMALAM SBB KITA SEMBAH ALLAH TAALA, KITA PUASA SEKARANG INI SBB KITA TAKUT DAN TAAT AKAN PERINTAH ALLAH TAALA DAN ALLAH TAALA JUGA YANG MENSYARIATKAN POLIGAMI INI…

  MUDAH-MUDAHAN KITA DIBERI TAUFIQ DAN HIDAYAH OLEH ALLAH TAALA UTK MEMAHAMI AKAN SYARIAT-SYARIATNYA SUPAYA KITA DIBERI RAHMAT OLEH ALLAH TAALA.

 144. saya teringat sharizat jalil ada mengatakan, poligami bukan budaya kita. abis tu ragut, rompak, rogol (3R) mcm di tv3 tu budaya kita?

  selain dari kejadian ini, saya ingin mengambil satu petikan budaya melayu kita yg semakain berkembang, saya paste disini:

  salam. sekadar ingin berkongsi sedikit kisah.
  malam tadi aku serta beberapa teman lepak minum. tgh sembang2 tu keluar topik ‘g*y parti kene ambush kat satu club’. aku semakin percaya, mmg dunia semakin mengakhiri penghujungnya. time tu jugak aku tetiba teringat kenangan ketika aku keje hotel. aku keje department sports & recreation. jadi fitness instructor. duk dalam gym. badan tak de la well-build tp ade shape, muka aku tak nak la bangga diri tp kalau pujian dari org ramai tu aku mmg dah puas terima, and waktu aku keje hotel tu pun ade staff laki yg selalu raba n gosok2 aku. now jom kita analisa lah kenangan yg aku pernah lalui. mmg pengalaman hidup aku sendiri. takde copy paste.

  1) waktu aku sedang lepak2 di kaunter gym, ade seorang lelaki, usia lingkungan 30+, senyum2 kat aku. aku balas la. dah jadi etika pekerja hotel nak2 lagi aku mmg jenis suka senyum. and dia datang kitorang sembang2, aku cite pasal hotel, pasal gym. pastu dia hulur tgn salam, dia nak balik bilik. ptg tu, mmg rutin harian, aku kene pusing poolside, buat round checking, and turun pantai tengok hotel guest yg mandi pantai. terjumpa la lelaki tadi. aku mcm nak elak, sbb masa dlm gym tu aku dah rasa lain mcm sebenarnye. tp dia panggil aku dari jauh. aku mmg takleh buat tak dengar sbb dia makin dekat. aku pun pusing la badan and dia hulur tangan. nampaknya dia dah malas buang masa, lalu dia tanya aku :
  Lelaki tu : “dik, sini xde tempat urut?”
  Aku : “ade encik, encik dial extension 007(aku lupa extension spa)
  Lelaki tu : “oh, yg urut mst pompuan?” (dia main mata lak)
  Aku : “ha ah, pompuan urut baru best! (aku cuba gurau ngan dia, tp aku dah rasa mmg lain macam)
  Lelaki tu : “Kalau kat luar hotel, ade tak servis urut, tapi laki yg urut?”
  Aku : “Oh yg tu tak pasti la encik, boleh tanye spa, diorang tau kot”
  Lelaki tu : “Awak tak boleh urut?” (senyum seksi kat aku, ptuihhh)
  Aku : “Eh encik sy tak pandai benda2 camtu”
  Lelaki tu : “Takperlu pandai, picit2 je, sy bayar u. U bagi tau berapa”
  Aku : “Mintak maaf encik, sy tak minat” (muka aku dah panas)
  Terus aku blah.

  2) sorang mamat, usia 27, nama Matt Pitt(samaran, hahaha).. datang kat gym jugak. salam ngan aku.
  Matt Pitt : “Dah lama keje sini?”
  Aku : “Dekat setahun jugak”
  Matt Pitt : “Sy ada meeting kat sini 2 hari, insyallah kalau sempat sy dtg main gym ni”
  Aku : “Oh takpe anytime boleh dtg, mmg complimentary utk in-house”
  Matt Pitt : “Badan you ada shape, selalu main?” (sambil gosok2 badan aku)
  Aku : “Err, kalau ade masa lapang mmg main jugak” (aku undur badan)
  Matt Pitt : “Ok lah, i pegi dulu. kalau rajin, datang la bilik i, 3120(kot), kita boleh sembang panjang, nak tumpang tido pun boleh”
  Aku : “Hotel staff tak boleh naik bilik encik, maaf lah”
  Matt Pitt : “Takpe, i boleh cover you kalau kantoi”
  Aku : “Tak boleh, peraturan tetap kene patuh”
  Dia senyum angguk2, and blah.
  Utk pengetahuan, Matt Pitt ni dpt no. phone umah aku dari operator (patut takleh kasi, teruk operator tu, tak amanah), and dia contact umah aku, aku tgh tido, so mak aku angkat. aku bangun tido, mak aku kata ade laki call cari aku, dia tinggal no. phone, mintak aku call balik. Cheh, dah takde keje?

  Ada lagi hotel guest lain yg aku penah kene, antaranya pramugari mas, penari budaya, mat salleh, perhaps chinese too. hotel staff laki yg gay jgn cite lah.
  And bila aku dah tak keje hotel pun, smpai skarang aku still dapat gangguan dari org sekeliling. Aku rasa kecewa, sedih dan malu hidup dalam keadaan sebegini. Dunia mmg dah nak kiamat. Ok lah, terima kasih sudi membaca kisah yg aku ingin kongsikan ni. yg seangkatan dengan aku tentu memahami lebih mendalam. salam.

  aku ada sorang kawan, dia mmg totally g*y. kami kawan lebih 10 tahun. dari sekolah menengah. cuma aku baru tau dia g*y dua,tiga tahun lepas. dia penah nak ‘gode’ aku, tp aku sound kalau nak terus kawan ngan aku, hormat aku. jd nama tak perlu aku sebut. aku takut dia follow forum ni, sbb dia mmg aktif pembangkang. so to D***y kalau kau baca ni, no offense. last aku jumpa si D***y 5,6 bulan lepas. sbb dia keje kl. aku kat kuantan. waktu jumpa tu, cite pasal kes liwat DSAI. aku tanya dia sbb dia tentu tau aktiviti “pintu belakang”. dia gelak besar, sbb dia kata, tak logik si saiful tu kene liwat. dia tetap boleh tahan kem*t dia. dengan kondisi DSAI yg sakit belakang, tak mungkin DSAI boleh paksa. and dia kata kem*t lelaki sgt kuat berbanding perempuan, sbb tu kaum g*y boleh wujud. so dia kata, DSAI mmg kene byk sabar nak lawan agenda terkutuk pihak2 tertentu ni. n dia selalu tekan pada Totok2 yg percaya bulat2 kes liwat DSAI ni, utk pakai otak sket, Allah bagi akal fikiran utk guna bkn utk dipergunakan.

  – renung2kanlah apa lagi matlamat melayu zaman one malaysia dan zaman penjajah dahulu? –

 145. mass media memainkan peranan di dlm menyuburkan homoseks ni…lihat tv, filem skrg orang2 lelaki lembut yg bersifat spt perempuan dijadikan citer…bukan utk mengubah mrk kembali ke jln yg benar malah mengiakan kelakuan lelaki bersifat lembut itu…seolah2 masyarakat perlu terima mrk…sedangkan sepatutnya mrk perlu diubati supaya kembali ke fitrah sbgmn yg dijadikan oleh Allah Taala.

 146. sy da bersuami, kahwin msa umur 21 tahun, so mana da wanita sangup kongsi suami..klu prempuan berperikemanusiaan xkan nk rosakkan rumahtangga orang. Cuba letakkan diri di tempat isteri tu klu x haru jadinya. bknla salah prempuan tu 100%, laki tupun patut kena ajar juga! klu sy xdala nk bincang2 lg, out terusla, come onla life must go on.(“.)

 147. suami cuma fikirkan 3 perkara:-
  1. mendapat anak yang baik dan berjaya, memerlukan didikan yang baik.
  2. memberi kebahgiaan kepada isteri2 nya seadanye yang suami mampu, zahir dan batin.
  3. cukup pendapatan untuk menyara keluarga, dengan sokongan isteri2 tanpa telingkah keluarga yang menganggu fikiran.

  perempuan(isteri2) pula macam ni, cuma 2 saja;-
  1. nafsu tamak, tamak kan kasih sayang dari suami.
  2. nafsu tamak, tamak kan pemberian (kebendaan) dari suami.

  sikap tamak ni la yang jadi punca kepada penyakit rumahtangga. tengok, keji nye perempuan yang bersikap tamak.

  perempuan, cuba la sedar diri, samada isteri no.1, no.2, no.3 atau sebagainya…semua nye sama, tamak, jadi, cuba la bersikap baik sesama perempuan.

  lelaki yang baik dan mampu, sememangnye patut berkahwin lebih dari 1, untuk beri perlindungan kepada kaum perempuan.

  maaf semua ye, komen sya ini, siapa yang makan cili rasa la pedasnye.

 148. sya rasa tajuk ni sudah disalahtafsirkan maksudnya…tajuk ni bukannya membenarkan pergaulan bukan muhrim di antara lelaki & wanita ttp cuba mengenengahkan isu bolehnya poligami di dlm Islam sekiranya si suami boleh berlaku adil terhadap isteri-isterinya…jadi perkahwinan yg hendak dilangsungkan mestilah mengikut batas2 yg telah ditetapkan oleh syara’ bukannya bercouple spt yg difahami. jadi berkongsi kasih itu ialah maksudnya adalah poligami bukannya bercouple tanpa ikatan perkahwinan yg sah…

 149. Assalamulaikum…..

  kepada saudari awin, saya mmg tidak menafikan cinta itu anugerah ILAHI yang tidak terhingga buat hamba-hambaNya beriman. ALLAH memberikan ujian kepada sesiapa yang ALLAH kehendaki. saya ingin menceritakan satu cerita tentang kisah hidup teman yang saya kagumi dlm diam btapa tahap kesabaran dan keimananNya kepada ILAHI menyerah segala2nya pada ILAHI tentang jodohnya. Macam juga awin pnah ada ustaz yang berstatus suami org meluahkan rasa cinta pada dirinya dan isterinya mengizinkan ustaz berkahwin
  lagi….. Awin rasa teman saya ni terima atau tdk mmg ustaz 2 gambaran suami yang didambakannya selama ini walaupun usianya bertambah teman saya 2 tak terima pun sbb dia mletakkan dia dtempat isteri dan juga maknya. Berbagai cemuhan, tohmahan yang diterima kerana berkahwin lambat Awin nak tau kisahnya bnar2 menduga keimanannya sbagai Muslimah. Bukan tiada yang ingin menyuntingnya sebagai isteri banyak tetapi semuanya mungkin bukan ktentuan ILAHI untuk dirinya…..
  Orang selalu berkata, orang xkan faham Awin pernah merasai kehidupan brumah tangga tentu saudari awin faham. Selama ini hidupnya dberikan kesedihan Kini mungkin berkat Ramadhan 1430H kali ini Allah menghadirkan insan yang benar2 didambakan untuk menjadi teman berkongsi rasa, kasih cinta dan seterusnya membawa kepada sebenar2 kebahagiaan yang sejati moga perkahwinan yang dibinanya kekal ke Syurga ILAHI. Saudari Awin yagng dikasihi nak tahu brapa umur teman saya 2 40 tahun ni…..mcm2 kisah yang dilaluinya membuatkan saya bnar2 gembira kerana saya berpegang kpada KATA2 ILAHI Allah memberikan khabar yang gembira pada hamba-hambanYa yang bersabar. Pada saat ALLAH memberikan nikmat kemanisan i2 sukar digambarkan melalui kata2…..
  Poligami mmg Islam mmg mbenarkan btapa masa bercinta smuanya indahkan Saudari AWIN terlalu banyak kenikmatan yang ALLAH kurniakan pada kita nikmat pancaindera, mata yang boleh melihat moga nadi yang berdenyut makin mendekatkan Kita dgn KASIH SAYANG ILAHI… hIDUP INI UMPAMA Roda skrg kita datas esk mungkin kta dbawah …. sukar nak dtafsirkan itulah lumrah khidupan….

  Saudari Awin yang dkasihi………. adakah anda bnar2 untuk hdup bpoligami kalau ya buatlah smbahyang istikharah adakah dia bnar2 ALLAH berikan untuk anda buatlah dalam masa seminggu ataupun dalam masa sebulan jika anda jarang melakukannya…. Moga hidup awak di atas panduan ILAHI….. AWIN satu perkara yang perlu diingat hadir sebagai kedua mmerlukan bnyak pengorbanan masa, kasih sayang dan cinta jika awin benar2 bersedia berkorban awin truskan jika tidak berundurlah…. biarlah terluka hari ini drpd terluka esk yang terlalu parah untuk dsembuhkan… Tetapi sekiranya ALLAH memberikan restu dan izinnya diri perlu kkuatan ksabaran dan keimanan yang tinggi kpada ILAHI… Moga hdup awak sentiasa disinari cahaya dan disirami air keimanan oleh ALLAH kpd diri awk… Saya sebagai hamba ALLAH akan mendoakan kebahagiaan yang ddambakan awk……

 150. memang bermadu itu pahit…suami biasanya akan lebihkan isteri tua….isteri muda biasanya diabaikan……isteri muda kena banyak berdikari.semua benda kena lakukan sendiri. dari segi keperluan juga kita kena sediakan sendiri…

 151. saya punyai masalah yg saya rasa memang tiada penyelesaiannya..saya berkahwin selama 23thn dan punyai 4 orang anak..dan tinggal dengan mertua sedari mula berkahwin hingga 13 thn duduk berasingan tapi hanya sebelah rumah mertua saja..walaupun tak suka tetap tak membantah kerana ikut cakap suami lagipun dia rapat dengan maknya.bahkan satu2nya anak lelaki yg ada dikampung manakala abang pada suami menetap di kl..dari mula saya berkahwin mak mertua saya memang tak sukakan saya kerana saya orang susah..pelbagai cacian dan maki hamun saya terima kadang di ungkit depan saya tentang calon jodoh yang dipilihnya untuk suami saya tapi suami memilih saya.. harian rutin hidup saya makan airmata namun saya tahan kerana sayangkan suami saya..tapi kesabaran juga ada batasnya.saya sering mengajak suami duduk berasingan namun oleh kerana alasan suami tiada kemampuan saya bertahan.pada jiran2 saya dicerca..sering maki hamun depan jiran jika melakukan kesalahan..kata2nya termasuk menyebut perkataan lucah..satu hari saya di pelawa bekerja pada satu agensi pelancongan..saya memohon dan permohonan diluluskan.rutin saya hari kurang sedikit bersama mertua malam aja dan hari cuti.dan suami mula buat business kecil-kecilan dan pendapatan agak mewah sedikit dari dulu..dan saya desak suami agar berpindah..saya tak kisah kalau mak mertua saya baik saya akan duduk bersama.tapi macam saya ceritakan perngainya tak berubah malahan makin teruk dia iri hati bila saya membeli kereta di jajanya cerita macam saya desak suami beli kereta untuk saya tapi saya juga membayar.apabila ada saudara suami yang datang dia akan kutuk saya supaya saya dengar apa yang dikutuknya..saya rasa sangat tertekan malahan ipar2 saya juga seperti ibu mereka juga ada dengki pada saya.. dengan umur saya yang muda dan akal yang tak panjang saya sering menceritakan kisah saya pada kawan lelaki satu tempat kerja perasaan kasihan bertukar kepada sayang .saya menjalinkan perhubungan dengan lelaki itu..hingga perkara itu diketahui oleh suami dan saya dipukul dan dipaksa berhenti kerja…saya akur walaupun berat berbuat demikian..dan bila memikirkan kesilapn saya dan saya melupakan lelaki itu..dan bila terjadi peristuwa itu suami barula nak mengajak saya duduk dirumah sewa..kerana masa bergaduh saya nekad akan tinggalkanya jika masih bersama mertua.dia akur dan saya sangat gembira.tapi cuma setahun apabila mertua saya mula main peranannya semula supaya suami membina rumah berdekatan dengan rumahnya..mula2 saya menolak tapi lepastu saya seakan merelakannya..mulalah episod lamanya..tapi saya buat tak kisah..sebenarnya suami saya selalu bergaduh dengan maknya kerana dia juga tak tahan dengan perangai maknya.apabila bergaduh saya dituduh punca dikatakan penghasut suami..tapi kalau ditanya satu kampung semua bolah cerita parangainay bahkan dengan jiran selalu juga cari pasal..pada tahun ketiga saya disitu suami dalam diam berkahwin lain..ya allah tahu saja sikap mertua saya dalam sekelip mata memuji-muji perempuan itu pada siapa saja yang berjumpa..bahkan saya dimaki hamun satu kampung tanpa rasa belas kasihan sedangkan saya waktu itu menderita di pukul suami apabila perbuatannya diketahui saya termassuk juga adik2 ipar saya..bahkan mereka membawa isteri muda datang kerumah mertua saya bayangkan rumah kami sebelah menyebelah..wakyu itu saya tak dapat buat apa2 dengan nasihat kawan2 suruh saya bersabar dan alhamdulillah berkat amalan saya dan doa saya suami kembali pada saya walaupun wanita itu masih menjadi isterinya.saya tak kisah asalkan suami kembali sayang saya dan hingga ke hari ini saya masih lagi disini dengan mertua saya yang semakin tua semakin menjadi..suami sangat menyayangi maknya.tapi saya tak boleh melebihkan keluarga saya nanti dikata berat sebelah kadang saya di pulau sesuka hati..dengan masalah saya ini apakah yang boleh saya lakukan untuk keluar dari masalah ini..saya harap nama saya tak dipaparkan lebih memburukkan keadaan saya..

  • salam isteri delima ..sudah 23 tahun kawin .. sepatutnya awak bertambah matang dan memahami rentak laku keluarga dan ipar duai .Tinggal ditengah tengah keluarga suami , mudah saja .. kunci mulut rapat rapat .. masuk telinga kanan , keluar telinga kiri.Buruk macam mana perihal ibunya .. dia tetap ibu kepada suami awak dan suami awak adalah anak kesayangannya .Kebanyakan ibu mertua memang berkelakuan seperti itu .Sebenarnya ada perasaan cemburu bila melihat anak lelakinya berbagi kasih antara isteri dan dirinya .Perasaan ini akan awak rasa bila suatu hari nanti awak menjadi ibu mertua .Berfikiran positiflah .. janganlah meletakkan semua kesalahan pada orang .. tapi cubalah ubah diri kita untuk menerima dan menghadapinya dengan sabar dan tenang..

 152. baru semalam masalah saya selama 2 tahun berulang lagi.saya memang berkasih dengan suami orang.dan baru2 ni kantoi lagi.yang menyakitkan hati saya dia tak pernah nak mengaku pada isteri dan keluargany tentang hubungan kami.dia berjanji akan mengahwini saya tapi bukan sekarang.saya tak tahu apa alasannya lagi sedangkan selama ini bermacam perkara yang dah dia lakukan pada saya.perlukah saya bersabar dan terus menunggu? saya betul2 cintakan dia.semalam pun saya dah berterus terang dengan isterinya tapi isterinya tak dapat menerima hakikat kecurangan suaminya.tak dapat menerima kekurangan diri dan fikir boleh beli cinta suaminya dengan wang ringgit dan harta benda.yang buat saya kesal kekasih saya ni betul2 dayus,pengecut.dah buat dajal tak nak mengaku.saya pasti sampai mati pun dia akan menidakan hubungan kami.nak dilepaskan terasa sayang,nak dibelai tangan tak sampai.kepada isterinya saya mohon agar memahami situasi saya.saya nak suami dia bertangungjawab kerana merampas bukan haknya.saya nak bebas dari masalah ini..jadi kesimpulannya keseluruhan percintaan dengan suami orang memang menyakitkan.lagi2 lelaki tu dayus! tapi takpe dia tak kan hidup selamanya,lagipun dia ada anak2 yang bakal menerima nasib seperti saya.masa tu harap mereka akan faham derita yang saya tanggung ni.allah maha adil bukan.

  • laila.. lupakanlah semua yg berlalu. bina hidupmu yg baru sempena maal hijrah dan tahun baru ni. memang susah tp percayalah laila mampu menempuhnya. bukankah Allah tidak akan menduga hambaNya dgn ujian yg x mampu kita tanggung? jadi maksudnya di sini kita sebenarnya memang dah cukup tabah hadapi semua tu.

   laila.. sebenarnya sy juga sepertimu. terlalu bodoh kerana masih setia dgn lelaki yg dayus tapi x nak bertanggungjawab sbb takutkan isteri. isterinya juga tahu tapi lebih rela suami buat hubungan yg x halal dari berkahwin lagi, sedangkan dia sedar diri sudah x dpt melayan suami seperti dahulu. pelbagai sumpah seranah semua sy sudah telan. x apalah laila.. ya benar dunia ni bulat, satu hari nanti mgkin kita juga akan kena benda yg sama. tp mereka lupa yg mereka juga ada anak2 yg satu hari nanti mgkin akan jadi macam ayahnya, buat pada wanita lain pula. dan x mustahil juga ada anaknya nanti yg terima nasib mcm saya.. what u give u get back!

 153. aku juga seperti wanita2 malang yg terjerat dalam percintaan dgn suami orang. ya, mmg benar Allah tak akan menduga kita jika kita tak mampu menggalas dugaanNya di bahu kita. adakah kita terlalu kuat? adakah kita terlalu tabah? bagi ku, hati ini sudah hancur seperti di gilis tayar keretapi, di kutip dan di kisar lagi di dlm pengisar. lumat! tetapi hati ku bagaikan bercantum dan bernyawa kembali apabila rasa kasih sayang dann perasaan cinta ku pada nya melebihi segala. ingin ku pergi jauh dari nya aku tak mampu, ingin ku dekat pada nya aku tidak di akui… sesungghnya, hati ku telah di kunci dan aku tiada pendua utk membuka nya sendiri. linangan air mata yg menemani ku saban hari. Ya Allah, ujian apa kah yg kau beri kepada ku? apakah penantian dan kesabaran ku ini akan di balas dgn impian dan cita2ku utk hidup bahagia bersama nya? bukan wang ringgit dan harta dunia yg ku kejar kerana nya, tapi aku hanya ingin menumpang kasih dan mempunyai imam utk solat2ku…maafkan aku jika kata2 yg terkeluar sedikit sebanyak mengguris mana2 pihak.

 154. Another story… same story, different actor. Cuba u pikir camni je la… if u berada di tempat isteri dia, u boleh tutup mata je tengok suami ada pompuan lain?? u rasa bahagia?? u rasa masih cintakan suami u??

  efy, hidup berkasih syg mmg indah…mmg mengasyikkan.. mg thrilling.. apatah lg layanan si lelaki tu alahaiii…lemah jantung bila dipujuk rayu.. tapi u kena ingat, apa yg u kecapi kini…kebahagiaan yg u ada ni, bukan kekal selamanya. Akan tiba masanya, u akan rasai pahit getir..jika jodoh u pjg dgn dia.. yes..mgkn u dah rasa bahagia, biarpon jadi 2nd wife..

  tapi kena ingat..kehidupan 2nd wife yg hanya menumpang kasih syg ni… takkan sama kedudukannya dgn isteri pertama.. apa2 hal, suami akan utamakan 1st wife…sbb dia dah lama hidup dgn wife dia..dan ada anak2 yg mengikat kasih syg mereka.. believe me dear..

 155. terima kasih ladybird sebab faham perasaan saya..tapi kalau saya boleh lupakan macam magic senang lah.buat masa sekarang saya tak mampu.saya masih mengharapkan dia akan kembali pada saya.saya cuma nak dia berani mengaku bukan menafikan.hmm baru tadi dia call,katanya rindu.semalam saya tanyakan jugak pada isterinya adakah dia akan menerima saya.dengan jawapan yang maha angkuh “ITS EITHER ME OR YOU.FULLSTOP.”macam haram je.dia tak pernah fikir ke kalau suami dia pilih dia sorang pun bukan lagi sebab cinta 100% tapi kasihan kan anak-anak dan pada pendapat saya juga kekasih saya banyak bergantung dengan pagkat isterinya untuk dapatkan projek2 besar.tapi katanya pada saya tadi dia akan kahwini saya tapi bukan dalam masa terdekat.jadi haruskah saya percaya pada kata2nya dan ikut sahaja.cinta padanya buat saya sangat bodoh!

  • alahai laila ya laila… mmg pompuan kalu dengan lelaki selalu kena BODOH… depa akan memperbodohkan u aje seebnarnya.. u penah baca tak komen2 lain kat blog ni yg bercerita kisah yg 2×5 dgn u? ada yg sanggup tunggu kekasih hati sampai 5-6 tahun… semata2 percaya dgn kata2 si lelaki… u pon nak jadi camtu jgk ke? tunggu dan terus menunggu..buah yg tak gugur..

   mana u tahu bf u tu tak cintakan wife dia 100%?? kalau u percaya based on kata2 dia semata..that’s bullshit my dear! wake up…!! kenapa lah u nakkan laki org at 1st place?? the moment u know that he is a married man, time tu jgk u patut tutup je pintu hati utk dia..

   laila…mmg indah alam percintaan..tapi tak sama dgn alam perkahwinan.. totally different. Percayalah.. ramai kat sini yg penah jd 2nd wife.. dan u tanya lah mereka… pasti hanya ada satu jawapan yg pasti. MENDERITA BERKONGSI KASIH!! Itu yg selalu mereka luahkan… mula2 kawin mmg enjoy, tapi bila dah masuk thn2 berikutnya.. tentu keutamaan tetap pd 1st wife..

   and personally, if ada org tanya saya soklan yg sama, sanggup tak bermadu? saya jugak akan jwb benda yg sama :” It’s either you or me. Fullstop!” >> itulah perasaan maan2 wanita pon.. believe me. Dan dah sah2 lelaki tu cuma tumpang kesenangan isteri..definitely dia takkan tinggalkan isteri dia semata2 utk u… susah sgt kah nak nampak tu, laila? jgn membazir masa muda u… cubalah divert perhatian pd yg lain.. yg bujang dan selayaknya utk u.. supaya u akan dpt kecapi kebahagiaan beruamhtangga yg sebenar..

   • saya fikir begitu,sebab jika benar dia cintakan isterinya dia tak berlaku curang,tak kan menipu..mungkin.

 156. BERCOUPLE BUKAN BUDAYA UMAT ISLAM YANG BERIMAN

  BERCOUPLE, setiap kali kita mendengarnya
  akan terlintas di benak kita sepasang insan yang
  sedang mabuk cinta dan dilanda
  asmara. Saling mengungkapkan rasa sayang serta rindu, yang
  kemudiannya memasuki sebuah biduk
  pernikahan.
  Lalu kenapa harus dipermasalahkan? Bukankah
  cinta itu fitrah setiap anak adam?
  Bukankah setiap orang memerlukan masa penyesuaian sebelum
  pernikahan?

  CINTA, Fitrah Setiap Manusia,
  MANUSIA diciptakan oleh ALLAH SWT dengan
  membawa fitrah (insting) untuk mencintai
  lawan jenisnya. Sebagaimana firman-NYA; Dijadikan
  indah pada (pandangan) manusia kecintaan
  kepada apa-apa yang diingini, iaitu
  wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak dari jenis
  emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang
  ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di
  dunia, dan di sisi ALLAH lah tempat kembali
  yang baik(Syurga). (Ali Imran: 14).

  Berkata Imam Qurthubi: ALLAH SWT memulai
  dengan wanita kerana kebanyakan manusia
  menginginkannya, juga kerana mereka
  merupakan jerat-jerat syaitan yang menjadi fitnah
  bagi kaum lelaki, sebagaimana sabda Rasulullah
  SAW; Tiadalah aku tinggalkan setelahku selain
  fitnah yang lebih berbahaya bagi lelaki daripada
  wanita. (Hadis Riwayat Bukhari, Muslim, Tirmidzi, Ibnu Majah)

  Oleh kerana cinta merupakan fitrah manusia, maka
  ALLAH SWT menjadikan wanita sebagai perhiasan
  dunia dan nikmat yang dijanjikan bagi orang-orang
  beriman di syurga dengan bidadarinya.

  Dari Abdullah bin Amr bin Ash r.a. berkata;
  Rasulullah SAW bersabda; Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan adalah
  wanita yang solehah. (Hadis Riwayat Muslim,NasaI, Ibnu Majah, Ahmad, Baihaqi)

  ALLAH berfirman; Di dalam syurga-syurga itu ada
  bidadari-bidadari yang baik-baik lagi cantik-cantik. (ar-Rahman: 70)

  Namun, Islam tidak membiarkan fitnah itu mengembara tanpa batasannya. Islam telah
  mengatur dengan tegas bagaimana menyalurkan cinta, juga bagaimana batasan pergaulan antara
  dua insan berlawanan jenis sebelum nikah, agar semuanya tetap berada pada landasan etika dan
  norma yang sesuai dengan syariat.

  ETIKA PERGAULAN DAN BATAS PERGAULAN DI ANTARA LELAKI DAN WANITA MENURUT ISLAM.

  1.Menundukkan pandangan:
  ALLAH memerintahkan kaum lelaki untuk
  menundukkan pandangannya, sebagaimana
  firman-
  NYA; Katakanlah kepada laki-laki yang
  beriman: Hendaklah mereka menahan
  pandangannya dan memelihara kemaluannya.
  (an-
  Nuur: 30)
  Sebagaimana hal ini juga diperintahkan
  kepada
  kaum wanita beriman, ALLAH berfirman; Dan
  katakanlah kepada wanita yang
  beriman: Hendaklah mereka menahan
  pandangannya dan memelihara kemaluannya.
  (an-
  Nuur: 31)
  2.Menutup Aurat;
  ALLAH berfirman dan jangan lah mereka
  mennampakkan perhiasannya, kecuali yang
  biasa
  nampak daripadanya. Dan hendaklah mereka
  melabuhkan kain tudung ke dadanya.
  (an-Nuur: 31)
  Juga Firman-NYA; Hai nabi, katakanlah kepada
  isteri-isterimu, anak-anak perempuanmu
  dan isteri-
  isteri orang mukmin: Hendaklah mereka
  melabuhkan jilbabnya ke seluruh tubuh
  mereka.
  Yang demikian itu supaya mereka lebih mudah
  dikenali, kerana itu mereka tidak
  diganggu. Dan
  ALLAH adalah Maha Pengampun lagi Maha
  Penyayang. (an-Nuur: 59).
  Perintah menutup aurat juga berlaku bagi
  semua
  jenis. Dari Abu Daud Said al-Khudri r.a.
  berkata:
  Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seseorang
  lelaki memandang aurat lelaki, begitu
  juga dengan
  wanita jangan melihat aurat wanita.
  3.Adanya pembatas antara lelaki
  dengan wanita;
  Kalau ada sebuah keperluan terhadap kaum
  yang
  berbeza jenis, harus disampaikan dari
  balik tabir
  pembatas.
  Sebagaimana firman-NYA; Dan apabila kalian
  meminta sesuatu kepada mereka (para wanita)
  maka mintalah dari balik hijab.
  (al-Ahzaab: 53)
  4.Tidak berdua-duaan Di Antara Lelaki
  Dan Perempuan;
  Dari Ibnu Abbas r.a. berkata: Saya mendengar
  Rasulullah SAW bersabda: Janganlah seorang
  lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita
  kecuali bersama mahramnya. (Hadis Riwayat
  Bukhari & Muslim)
  Dari Jabir bin Samurah berkata;
  Rasulullah SAW
  bersabda: Janganlah salah seorang dari
  kalian
  berdua-duan dengan seorang wanita, kerana
  syaitan akan menjadi ketiganya. (Hadis
  Riwayat
  Ahmad & Tirmidzi dengan sanad yang sahih)
  5.Tidak Melunakkan Ucapan
  (Percakapan):
  Seorang wanita dilarang melunakkan ucapannya
  ketika berbicara selain kepada suaminya.
  Firman
  ALLAH SWT; Hai isteri-isteri Nabi, kamu
  sekalian
  tidaklah seperti wanita yang lain, jika kamu
  bertakwa. Maka janganlah kamu tunduk dalam
  berbicara (berkata-kata yang menggoda)
  sehingga
  berkeinginan orang yang ada penyakit di
  dalam
  hatinya tetapi ucapkanlah
  perkataan-perkataan
  yang baik. (al-Ahzaab: 32)
  Berkata Imam Ibnu Kathir; Ini adalah
  beberapa
  etika yang diperintahkan oleh ALLAH
  kepada para
  isteri Rasulullah SAW serta kepada para
  wanita
  mukminah lainnya, iaitu hendaklah dia kalau
  berbicara dengan orang lain tanpa suara
  merdu,
  dalam pengertian janganlah seorang wanita
  berbicara dengan orang lain sebagaimana dia
  berbicara dengan suaminya. (Tafsir Ibnu
  Kathir
  3/350)
  6.Tidak Menyentuh Kaum Berlawanan
  Jenis;
  Dari Maqil bin Yasar r.a. berkata;
  Seandainya
  kepala seseorang ditusuk dengan jarum
  besi itu
  masih lebih baik daripada menyentuh kaum
  wanita
  yang tidak halal baginnya. (Hadis Hasan
  Riwayat
  Thabrani dalam Mujam Kabir)
  Berkata Syaikh al-Abani Rahimahullah; Dalam
  hadis ini terdapat ancaman keras
  terhadap orang-
  orang yang menyentuh wanita yang tidak halal
  baginya. (Ash-Shohihah 1/448) Rasulullah SAW
  tidak pernah menyentuh wanita meskipun dalam
  saat-saat penting seperti membaiat dan lain-
  lainnya. Dari Aishah berkata; Demi ALLAH,
  tangan Rasulullah tidak pernah menyentuh
  tangan
  wanita sama sekali meskipun saat membaiat.
  (Hadis Riwayat Bukhari)

  Inilah sebahagian etika pergaulan lelaki
  dan wanita
  selain mahram, yang mana apabila seseorang
  melanggar semuanya atau sebahagiannya saja
  akan menjadi dosa zina baginya, sebagaimana
  sabda Rasulullah SAW; Dari Abu Hurairah
  r.a. dari
  Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya
  ALLAH menetapkan untuk anak adam bahagiannya
  dari zina, yang pasti akan mengenainya.
  Zina mata
  dengan memandang, zina lisan dengan
  berbicara,
  sedangkan jiwa berkeinginan serta berangan-
  angan, lalu farji yang akan membenarkan atau
  mendustakan semuanya. (Hadis Riwayat
  Bukhari,
  Muslim & Abu Daud)
  Padahal ALLAH SWT telah melarang perbuatan
  zina dan segala sesuatu yang boleh mendekati
  kepada perbuatan zina. Sebagaimana Firman-
  NYA; Dan janganlah kamu mendekati zina,
  sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan
  yang keji dan jalan yang buruk.
  (al-Isra: 32)

  Hukum Bercouple

  SETELAH memerhatikan ayat dan hadis
  tadi, maka
  tidak diragukan lagi bahawa bercouple
  itu haram,
  kerana beberapa sebab berikut:

  1.Orang yang bercouple tidak mungkin
  menundukkan pandangannya terhadap
  kekasihnya.
  2.Orang yang bercouple tidak akan
  boleh menjaga hijab.
  3.Orang yang bercouple biasanya
  sering berdua-duaan dengan pasangan
  kekasihnya, baik di dalam rumah atau di
  luar rumah.
  4.Wanita akan bersikap manja dan
  mendayukan suaranya saat bersama kekasihnya.
  5.Bercouple identik dengan saling
  menyentuh antara lelaki dan wanita,
  meskipun itu
  hanya berjabat tangan.
  6.Orang yang bercouple, boleh
  dipastikan selalu membayangkan orang yang
  dicintainya.

  Dalam kamus bercouple, hal-hal tersebut
  adalah
  lumrah dilakukan, padahal satu hal saja
  cukup
  untuk mengharamkannya, lalu apatah lagi
  kesemuanya atau yang lain-lainnya lagi?

  Fatwa Ulama

  Syaikh Muhammad bin Shaleh al-Utsaimin
  ditanya
  tentang hubungan cinta sebelum nikah.
  Jawab beliau; Jika hubungan itu sebelum
  nikah,
  baik sudah lamaran atau belum, maka hukumnya
  adalah haram, kerana tidak boleh
  seseorang untuk
  bersenang-senang dengan wanita asing (bukan
  mahramnya) baik melalui ucapan, memandang,
  atau berdua-duaan. Sebagaimana
  Rasulullah SAW
  bersanda: Janganlah seorang lelaki
  bedua-duaan
  dengan seorang wanita kecuali ada bersama-
  sama mahramnya, dan janganlah seseorang
  wanita berpergian kecuali bersama mahramnya.
  Syaikh Abdullah bin abdur Rahman al-Jibrin
  ditanya; Jika ada seseorang lelaki yang
  berkoresponden dengan seorang wanita yang
  bukan mahramnya, yang pada akhirnya mereka
  saling mencintai, apakah perbuatan itu
  haram?
  Jawab beliau; Perbuatan itu tidak
  diperbolehkan,
  kerana boleh menimbulkan syahwat di antara
  keduanya, serta mendorongnya untuk
  bertemu dan
  berhubungan, yang mana koresponden semacam
  itu banyak menimbulkan fitnah dan menanamkan
  dalam hati seseorang untuk mencintai
  penzinaan
  yang akan menjerumuskan seseorang pada
  perbuatan yang keji, maka dinasihati
  kepada setiap
  orang yang menginginkan kebaikan bagi
  dirinya
  untuk menghindari surat-suratan, pembicaraan
  melalui telefon, serta perbuatan
  semacamnya demi
  menjaga agama dan kehormatan dirinya.
  Syaikh Jibrin juga ditanya; Apa hukumnya
  kalau
  ada seorang pemuda yang belum menikah
  menelefon gadis yang juga belum menikah?
  Jawab beliau; Tidak boleh berbicara dengan
  wanita asing (bukan mahram) dengan
  pembicaraan yang boleh menimbulkan syahwat,
  seperti rayuan, atau mendayukan suara (baik
  melalui telefon atau lainnya).
  Sebagaimana firman
  ALLAH SWT; Dan janganlah kalian melembutkan
  suara, sehingga berkeinginan orang-orang
  yang
  berpenyakit di dalam hatinya.
  (al-Ahzaab: 32).
  Adapun kalau pembicaraan itu untuk sebuah
  keperluan, maka hal itu tidak mengapa
  apabila
  selamat daripada fitnah, akan tetapi
  hanya sekadar
  keperluan.

  Syubhat Dan Jawapan Yang Sebenarnya

  Keharaman bercouple lebih jelas dari
  matahari di
  siang hari. Namun begitu masih ada yang
  berusaha menolaknya walaupun dengan
  dalil yang
  sangat rapuh, antaranya:

  Tidak Boleh dikatakan semua cara
  bercouple itu
  haram, kerana mungkin ada orang yang
  bercouple
  mengikut landasan Islam, tanpa melanggar
  syariat

  Jawabnya: Istilah bercouple berlandaskan
  Islam
  itu Cuma ada dalam khayalan, dan tidak
  pernah
  ada wujudnya. Anggap sajalah mereka boleh
  menghindari khalwat, menyentuh serta menutup
  aurat. Tetapi tetap tidak akan boleh
  menghindari
  dari saling memandang, atau saling
  membayangkan kekasihnya dari masa ke semasa.
  Yang mana hal itu jelas haram
  berdasarkan dalil
  yang kukuh.

  Biasanya sebelum memasuki alam perkahwinan,
  perlu untuk mengenal terlebih dahulu calon
  pasangan hidupnya, fizikal, karaktor,
  yang mana
  hal itu tidak akan boleh dilakukan tanpa
  bercouple,
  kerana bagaimanapun juga kegagalan sebelum
  menikah akan jauh lebih ringan daripada
  kalau
  terjadi setelah menikah.

  Jawabnya: Memang, mengenal fizikal dan
  karaktor
  calon isteri mahupun suami merupakan
  satu hal
  yang diperlukan sebelum memasuki alam
  pernikahan, agar tidak ada penyesalan di
  kemudian
  hari. Namun, tujuan ini tidak boleh
  digunakan untuk
  menghalalkan sesuatu yang telah sedia
  haramnya.

  Ditambah lagi, bahawa orang yang sedang
  jatuh
  cinta akan berusaha bertanyakan segala
  yang baik
  dengan menutupi kekurangannya di hadapan
  kekasihnya. Juga orang yang sedang jatuh
  cinta
  akan menjadi buta dan tuli terhadap
  perbuatan
  kekasihnya, sehingga akan melihat semua yang
  dilakukannya adalah kebaikan tanpa cacat.
  Sebagaimana diriwayatkan dari Abu
  Darda; Cintamu pada sesuatu membuatmu buta
  dan tuli.

  Fenomena Couple

  Dalam situasi terkini, fenomena
  pergaulan bebas
  dan pengabaian terhadap nilai-nilai
  murni Islam
  berlaku pada tahap yang amat membimbangkan.
  Kebanyakan umat Islam kini tidak lagi
  menitik
  beratkan nilai-nilai dan adab-adab sopan
  yang
  dianjurkan oleh Islam melalui al-Quran
  dan sunnah
  rasul-NYA. Mereka bukan setakat
  mengabaikannya dan menganggap perkara itu
  tidak penting, bahkan mereka
  menganggapkannya
  sebagai satu perkara yang menyusahkan
  aktiviti
  mereka yang menurutkan nafsu dan perasaan
  semata-mata itu. Nauzubillah

  Marilah kita sama-sama menjauhi perkara yang
  seumpama itu dan mejauhi hal-hal yang telah
  dilarang (haram). Tegakkanlah yang benar dan
  katakanlah salah kepada yang batil.
  Janganlah
  berhujah untuk membenarkan perkara yang
  telah
  terang haramnya di sisi ALLAH.

 157. mak aiii… panjang nya tazkirah… hihihi..

  kadang2 saya terfikir, u ni mcm pelanduk 2 serupa plak dgn si saiko kawan sy yg sorang lagi tu.. hihihi.. u kenal dia tak?? maybe kembar siam kott… 😉

  • Apa2 je lah… i’ll take it as a compliment…dun want to gado2 just bcos the small matter… anyway, u pong boleh tlg gak kwn2 kat sini… takyah tunggu ada konselor ke tak.. kan?

 158. kalo bab kaongsi nie…..memang lelaki yg mseh mempunyai tongkat sakti yg segar begar aje leh, umoq tak kisah asl bondo lkeh bagun boleh kasi injection..sepuas puas..mr x kata dia ada 2 wife laa..lepas kasi puas 1 ..die balik 10 khm..inject lagi 1.. stamina misti tip top..kalo iadak tak payah nak angan2..nak kongsi 2 ..nanti meyeksa insan aje..kita kena pndai bagi masa dan mengambil hati 2 2…

 159. kongsi tu boleh tapi geli geliman lah..celup sana sini..sss …kalo gitiu anak A di klon ke tabong B le kan..aku setuju..ada lihat bukti..kalo bini putih melepak lepas tu gie inject bini gelap..anak jadi putih ..rupa..macei bini putih melepak tu laa..nak tau buat experiement dulu.. lepss celup yg pertama kalo leh copat2 korek yg kedua…goodlucks

 160. Ape nie sss..sneakyman dan smm..celita baek baek punye loo..tini taun balu..anyways aku pun agreed macam tu jugak 50-50 kot..tapi pak tongkat tu kena lepas kosongkan… biak die terpendam dalei perigi bute tu agak lamo sikit..jangan cabut copek copek..bila abe dah lopes betul2 kosongkan..jadi vacum dan menghisap kembali kedua ayor dnau tu balik ke dlam abe tu..agak agak aje dari pemikiran ku ajo nie…blum test ..tapi dah ado bukti nyo..lah,,,sembang2 ajo nie

 161. ye laa wajah bini yg pertama,apperances ado sikit seiras bentuk wajah anggota . bila lahir kat ibu tumpangan kedua..wallahuallam

  • hahhaha…alhamdulillah… kawan2 otai gue sudah muncul…!! sgt gumbira ini hari… pagi2 lagi bukak intim nampak JJ dgn zorro… terus ceria dan semangat nak wat keje…heheheh..

   awat hangpa dua org lama x dak kat intim…huhuhu.. JJ dgn zorro ni macam berjanji2 plak..masuk sini sekaligus… korang berpakat eehh.. 😉 mesti abg zorro kontek JJ dulu suh post pastu dia plak menyusul.. hihihi..

 162. dong… maksud you tu ,kalo bayi di lahirkan melalui ibu tumpangan,dah pasti rupa nya ada sikit sikit mirip ibu tumpangan,kalo tabung uji tu dah pasti ada sikit sikit rupa tabung uji tu kan..ha ha ha

 163. cinta suami orang betul2 buat saya azab..terseksa betul.dah penat nak bermain dengan ikut peraturan mereka je.macam saya tak ada hak untuk meluahkan perasaan sendiri.macam meletakan saya punca segala.salah mereka di diselindungkan dengan wang ringgit.miskin macam mana pun tetap ada perasaan,pelacur sekalipun tetap ada perasaan.kalau isteri dia fikir suami dia hak milik dia semata2 selamanya,dia silap.dia ingat malaikatul maut boleh dirasuah ke.ingat boleh bayar Tuhan jangan hukum suami dia.kat dunia boleh la dia guna pengaruh wang ringgit,harta benda untuk kekalkan suami dia.tapi dia selalu lupa bila ada kecurangan bermakna hati dan perasaan lelaki tadi bukan semuanya untuk dia lagi.dia seharusnaya faham tentang itu.saya tahu saya tak berhak marahkan isteri dia walaupun dah banyak kali dia serang saya,saya cuma minta dia memahami.saya tak pernah minta untuk jatuh cinta dengan suami orang..tapi dah terjadi.kalau dia berada kat tempat saya macam mana.perasaan yang sama jugak akan berlaku,bukan.dan kepada lelaki itu,saya tahu saya tak mampu untuk memakasa dia,dah habis daya usaha saya.macam saya desperate sangat.di sini saya nakkan keadilan.segala yang saya korbankan selama ini berbaloi.dia larang saya berkawan dengan lelaki lain saya ikutkan,dia halang perkahwinan saya dengan pilihan keluarga, saya turutkan.katanya dia tak sanggup melihat lelaki lain menyentuh saya,syahdu betul.saya sanggup lukakan hati emak padahal itu lah impian dia,melihat saya berkahwin memandangkan sekarang saya dah berusia 25 thn.saya tak akan biarkan pengorbanan saya sia2.saya tak akan mengalah,sampai mati pun saya akan tuntut janji dia.biarlah cinta saya jadi dendam sekalipun.kalau dia boleh terlepas sekalipun harap dia tak lupa anak perempuan dia.arghh..kusut.dah semayang istikrah tapi belum dapat hint.asyik nmpk muka dia je.sial.! cuma saya mohon jika benar dia jodoh saya permudakanlah segalanya dan jika bukan dia jodoh saya tolonglah hilangkan segala rasa sayang,cinta,rindu dan dendam dan pertemukan saya dengan insan yang lebih sempurna darinya yang dapat menghapuskan segala kekusutan ini.kamu percaya pada karma? saya tak.

  • salam laila .. kenapa ni nampak macam tertekan sangat .Laila pasti ke .. kalau awak dapat kawin dengan dia .. awak akan bahagia …?Bawalah muhasabah diri ..Kita bertindak atas kebodohan kita sendiri .. dijadikan alat mainan.Takut nanti .. bercinta bertahun tahun .. tetapi bila kawinnya sekejap saja .Itulah yang selalu terjadi .Soal isterinya .. tidak sekali kali boleh kita pertikaikan .Mana ada seorang isteri yang sanggup dimadukan ..kalau awak sedih kerana tidak dapat memiliki .. dia lagi sedih kerana diri dikhainati.Dalam perkara ini sepatut segala nya terletak diatas ketegasan kekasih awak .Kalau dia betul betul mencintai dan menyayangi .. dia sanggup meredahi apa saja yang terjadi .Nampaknya seakan akan tiada pendirian .Macammana awak nak bersandarkan lelaki seperti ini untuk dijadikan suami.Awak sepatutnya berpegang pada takdir dan jodoh .. kalau ada jodoh .. esok lusa boleh kawin .

   • saya tak akan tahu samaada saya bahagia @ tak selagi tak mencuba..saya tahu memang tak ada isteri yang betul2 boleh terima madu..tapi saya pun tak nak jadi perempuan simpanan lagi! saya pun berhak pada diri saya.yang saya pelik kenapa dia lebih merelakan suaminya mbuat hubungan haram.emmm adakah dia turut menanggung dosa suami?
    tentang lelaki dayus tu memang betul,kalau dia betul mencintai saya memang seharusnya dia bersikap berani meredahi apa sahaja halangan,bukan hanya meminta saya bersabar dan menunggu..saya buntu.sekarang pun lebih pada cinta atau dendam semata2.kalau saya ada death note dah lama saya mintak mereka mati dalam kemlangan ngeri,biar bersepai otak2 mereka.hohoho(cerita lain)sabar laila…

   • kebayan, teman ni tetiba pening la kepala nih… bila baca cerita si laila yg berjela2 nih… dah tu, komen balas dari korang psl citer dia pun tak kurang berjela2 jugak…

    ishhh…ishhh… betul ke apa yg sdg berlaku nih? ntah kenapa, tetiba teman terasa mcm berada di alam fantasi plak… as if ada org cuba nak act pandai kat sini… berlakon jd org lain… create new story..nak test org lain yg membaca??

    tapi kalu benar lah citer ni wujud… dan laila ni WUJUD… issghh.. ada jgk manusia macam nih… org bg nasihat segala bagai kat sini.. still degil takmo mengalah jgk..!! kalu dah telinga tu x leh nak terima nasihat…baik tak yah masuk intim nih, buang masa je kat sini!!… pi je lyn bf u tu..

 164. Salam,

  Sebenarnya poligami ni indah jika seseorang insan tu memahami dan menerima dengan hati yg tulus ikhlas serta mencintai insan bergelar suami itu hanya kerana nak mendapatkan keredhaan Allah…Hati mana2 wanita yang berkongsi tu tak diliputi dengan PHD dan persaaan untuk bersaing antara satu sama lain. Yang memburukkan keadaan apabila berlakunya ketidakadilan. Jadi masyarakat kita menolak keadaan tersebut walaupun ia adalah dihalalkan oleh Allah…Kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

  Isteri pertama memang la dik, susah nak terima keadaan itu…Ini kan pulak lelaki itu sudah pun tujuh orang anak….Besar tanggungjawabnya untuk membela 8 hati yang sudah sedia ada. Hanya isteri pertama sahaja yang mengetahui kelemahan suaminya… setiap isteri mestilah sayang suaminya dan tidak sanggup berkongsi dengan mana2 wanita lain…Berkongsi semua hal yang telah menjadi milik mutlak…cuba bayangkan.

  Suatu perkahwinan poligami ni akan berjaya jika isteri pertama dan kedua berbaik dan saling menghormati…Walau bagaimana bijak sekalipun suami kalau tak ada persefahaman dalam kedua belah keluarga ni akan berlaku masalah yang besar…sebelum kahwin ni mmg la seseorg itu akan ckp dia sanggup buat apa sahaja tetapi situasi dan realiti sebenar adalah sukar…nak2 bila keluarga suami menyebelahi isteri pertama…Walaupun elok mcm mana pun akan nampak tak elok aja di mata depa2… tekanan membuat individu tak bahagia…bak kata orang, “air mata lah menjadi teman”. Nak menyesal sendiri yang membuat keputusan.

  Jika sedari masih lagi belum terlajak fikirlah dulu…buat istikharah..minta pertolongan daripada Allah taala…hanya dialah yang dapat menolong. Jika tanya individu lain ia tidak akan menyelesaikan masalah…sbb manusia ada pendapat tersendiri dan selalu buat kesilapan…

  Kalaulah jawapannya berkahwin juga…saudari harus berbaik2 dengan isteri pertama…menghormatinya…selami hatinya cuma janganlah tengelamkan apa hak anda sbagi isteri kedua yang ada sama hak dengan isteri pertama…mmg sukar.sbb manusia bermain dengan perasaan …manusia tidak dapat membaca hati manusia lain.Jangan berdendam dan asyik tak puas hati beristighfar banyak2..Serahkan semua urusan sebulatnya dengan Allah jika ada rintangan…

  Besar pahala orang yang bersabar…Setiap orang yang ditakdirkan berpoligami ni adalah orang yang dipilih untuk menerima keadaan tersebut oleh Allah. Sebab Allah tahu mana hambanya yang boleh menerima dugaan mana yang tidak. Bergantung kepada tahap keimanan. Lagi payah cubaannya lagi tinggi martabat ingin diberi olehNYA. Bukan semua manusia kuat menghadapi dugaan perasaan dan rintangan dalam rumahtangga..Sebb itu adanya penceraian…

  poligami itu suatu bonus untuk manusia dalam ujian tuhan…Jadi setiap masalah dan dugaan tuhan pasti ada ganjaran…itulah tanda Allah menyayangi hambanya…Jika tiada masalah seharusnya manusia harus berfikir adakah Allah sayang pada kita…Janganlah selalu memandang negetif setiap masalah yang dihadapi oleh orang lain…dan meperlihatkan kesombongan diri…Setiap apa yang dirasai semuanya adalah gerak geri daripadanya…cuma manusia yang harus membuat pilihan…sama ada a atau b jawapannya sudah ada jalan cerita menanti seperti di luh mahfuz.

  Seharusnya jika manusia berada dalam masalah…manusia lain harus berusaha menolong dan menasihati dengan cara yang baik bukan mencerca manusia lain…Kesenangan yang manusia perolehi tu juga merupakan ujian….Berusahalah kepadaNYA….Wasalam.

 165. Salam,

  Sebenarnya poligami ni indah jika seseorang insan tu memahami dan menerima dengan hati yg tulus ikhlas serta mencintai insan bergelar suami itu hanya kerana nak mendapatkan keredhaan Allah…Hati mana2 wanita yang berkongsi tu tak diliputi dengan PHD dan persaaan untuk bersaing antara satu sama lain. Yang memburukkan keadaan apabila berlakunya ketidakadilan. Jadi masyarakat kita menolak keadaan tersebut walaupun ia adalah dihalalkan oleh Allah…Kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

  Isteri pertama memang la dik, susah nak terima keadaan itu…Ini kan pulak lelaki itu sudah pun tujuh orang anak….Besar tanggungjawabnya untuk membela 8 hati yang sudah sedia ada. Hanya isteri pertama sahaja yang mengetahui kelemahan suaminya… setiap isteri mestilah sayang suaminya dan tidak sanggup berkongsi dengan mana2 wanita lain…Berkongsi semua hal yang telah menjadi milik mutlak…cuba bayangkan.

  Suatu perkahwinan poligami ni akan berjaya jika isteri pertama dan kedua berbaik dan saling menghormati…Walau bagaimana bijak sekalipun suami kalau tak ada persefahaman dalam kedua belah keluarga ni akan berlaku masalah yang besar…sebelum kahwin ni mmg la seseorg itu akan ckp dia sanggup buat apa sahaja tetapi situasi dan realiti sebenar adalah sukar…nak2 bila keluarga suami menyebelahi isteri pertama…Walaupun elok mcm mana pun akan nampak tak elok aja di mata depa2… tekanan membuat individu tak bahagia…bak kata orang, “air mata lah menjadi teman”. Nak menyesal sendiri yang membuat keputusan.

  Jika sedari masih lagi belum terlajak fikirlah dulu…buat istikharah..minta pertolongan daripada Allah taala…hanya dialah yang dapat menolong. Jika tanya individu lain ia tidak akan menyelesaikan masalah…sbb manusia ada pendapat tersendiri dan selalu buat kesilapan…

  Kalaulah jawapannya berkahwin juga…saudari harus berbaik2 dengan isteri pertama…menghormatinya…selami hatinya cuma janganlah tengelamkan apa hak anda sbagi isteri kedua yang ada sama hak dengan isteri pertama…mmg sukar.sbb manusia bermain dengan perasaan …manusia tidak dapat membaca hati manusia lain.Jangan berdendam dan asyik tak puas hati beristighfar banyak2..Serahkan semua urusan sebulatnya dengan Allah jika ada rintangan…

  Besar pahala orang yang bersabar…Setiap orang yang ditakdirkan berpoligami ni adalah orang yang dipilih untuk menerima keadaan tersebut oleh Allah. Sebab Allah tahu mana hambanya yang boleh menerima dugaan mana yang tidak. Bergantung kepada tahap keimanan. Lagi payah cubaannya lagi tinggi martabat ingin diberi olehNYA. Bukan semua manusia kuat menghadapi dugaan perasaan dan rintangan dalam rumahtangga..Sebb itu adanya penceraian…

  poligami itu suatu bonus untuk manusia dalam ujian tuhan…Jadi setiap masalah dan dugaan tuhan pasti ada ganjaran…itulah tanda Allah menyayangi hambanya…Jika tiada masalah seharusnya manusia harus berfikir adakah Allah sayang pada kita…Janganlah selalu memandang negetif setiap masalah yang dihadapi oleh orang lain…dan meperlihatkan kesombongan diri…Setiap apa yang dirasai semuanya adalah gerak geri daripadanya…cuma manusia yang harus membuat pilihan…sama ada a atau b jawapannya sudah ada jalan cerita menanti seperti di luh mahfuz.Hanya Allah aja yang mengetahui. Kita adalah jiwa yang berada dalam cengkamannya.

  Seharusnya jika manusia berada dalam masalah…manusia lain harus berusaha menolong dan menasihati dengan cara yang baik bukan mencerca manusia lain…Kesenangan yang manusia perolehi tu juga merupakan ujian….Berusahalah kepadaNYA….Wasalam.

  • serina,

   saya amat bersetuju dengan pandangan andayang bernas serta professional itu. syabas dan harap anda dikurniakan kebahagiakan hidup dunia dan akhirat.

 166. -jelas telus dan nyata
  janji2 manis semasa dlm detik2 pertemuaan
  cara bertanggongjawab membahagi masa – kewajiban mengikut kehendak ugama.
  keinginan sebagai manusia

  Tetapi memang susah nak mengatasi nya,hati seorang wanita tu, laksana seakan akan di iris dek pisau belit bila membayangkan hubby yg bermadu nie sedang bergomol berganyak.. dgn bini kedua..sama jugak membayangkan seolah2 .. bini kita sedang berpegang tagei dgn mr giggolo..dan bergomol atas tilam dreamland..yg empok tu..lah (mak oii senak dan sayu aje mata nye..tak tau dunia mano dia dah sampai)..raso bermadu nii macei 2 lah kot.. sebab seorang wanita tu sentiasa berhaloba ingin menapoli seorang aje..abang seorang aje..walau pun berkeadaan bermadu dgn green lights..tak kira walaupun ia nya berpelajaran finggi melangit mana pun perasaan hasad dengki berapi api tetap ada,tutup kepala tampak biji mata ka..pun berkeadaan gitu jugak..ada jugak yg berfikirkan yg dia leh buat aku pun leh jugak..ini yg buat keluarga porak peranda..curang dsb. nya,..kita harus ingat yg kita nii (-) lama2 jadi kain burok di buang ketepi jugak..ada pula bila seorang dah gol..rasa nak menapoli..sayang.. -beria2 tadi hilang gitiu sahaja..menyebakan husbby terasa seolah2 dia tak di minati lagi..membuat dia mencari lagi..jadi perlakunan berulang kembali…hingga pergi..

 167. Salam…

  Laila saya rasa awak sendiri sudah sedar siapa lelaki yang awak nak kahwini tersebut…Dia tidak berani memegang tanggungjawab untuk mengaku kepada isterinya bahawa dia sayang dan mempunyai hubungan dengan anda…Dah terang2 dia berbohong dan menidakkan anda…Bagaimana dia jika dia bergelar suami sudahpasti dia akan membohongi isterinya lagi dan melepaskan tanggungjawab kepada awak nanti…

  Seorang lelaki yang ikhlas dia akan berani menaggung apa yang dia dah lakukan…Nak pula bersangkutan dengan hati dan perasaannya…Dia sayangkan isterinya dan tidak sanggup kehilangan isterinya…menjadikan anda perkara kedua yang tidak penting..itu pandangan saya…Dia tidak bertanggungjawab menjaga hati dan perasaan anda…sudah ciri pertama failed…

  Jika awak dan isterinya dah berjumpa masih lagi mahu menidakkanya buat apa harus diteruskan…sama dengan dia membuat fitnah kepada anda. samalah maknanya mengatakan bahawa andalah yang menganggunya..

  Setiap lelaki yang nak kahwin lain bermacam alasan yang diceritakan…nak2 ada yang memburukan isterinya…dan juga mengucapkan perasaan sayang kepada wanita yang diminatinya…tidak rela orang lain menyetuh anda…Perkataan itu 80% diucapkan oleh lelaki sebegini.

  Jika dah perkara dah pun meletus apa yang nak ditakutkan lagi…lagi lah senang nak berterus terang…berterus teranglah kepada isterinya yang dia ingin memperisterikan awak…Saya kuat mengatakan dia adalah insan yang ingin mempermainkan awak…

  Jika awk ingin kepastian lebih nyata dan jelas saya rasa memohonlah kepadaNYa supaya diberi petunjuk. Soal hati dan perasaan sayang sememangnya perit untuk digambarkan…rasa dikhianati pun ada…

  Tetapi awak haruslah memikirkan masa depan awak bersamanya jika dia berkeadaan begitu..akan timbul lebih banyak pembohongan kepada isteri pertamanya…akan mendatangkan masalah lebih besar jika dia tidak boleh membela hak awak sebagai isterinya juga suatu hari nanti…awak juga yang akan menanggung sengsara…Berkahwin dan akad nikah mmg boleh diadakah dengan izin Allah…Tapi adakah dia seorang bertanggungjawab dan berani bertanggungjawab kepada anda????? fikirkan…Istikaharah dengan penuh yakin..berserah kepada Allah…supaya terbuka jalan terbaik…Beistighfar banyak2 berzikir…tenangkan hati….banyak baca Al-Quran.Jangan gopoh membuat keputusan…Carilah lelaki yang betul2 boleh mencintai dan membela nasib suka duka awak…bukan awak yang mencintainya separuh mati….Jika dia betul ingin menikahi anda bawalah anda..isterinya berjumpa keluarganya dan keluarga anda.itu lebih elok untuk memperlihatkan kejujurannya….sekian…maaf jika salah kata2.

  • terima kasih kepada yang menyedarkan saya..yang cuba membantu saya.saya akan cuba untuk melakukan yang terbaik untuk diri saya sendiri.hmmm sebenarnya kami tak pernah berjumpa cuma melalui telefon sahaja..dah 4 kali saya terpaksa tukar no gara2 dia menggangu saya dengan sumpah seranah macam tak pernah bersekolah.tapi kali ni saya biarkan,suka hati dia lah.oh ya baru tadi emak “kekasih” saya call saya tapi saya tak jawab sebab tgh meting..pastu dia msg,katanya ‘kalau betul nak anak makcik cakaplah dengan makcik,jawab telefon.’ tapi saya tak buat apa2 cuma reply saya mtk maaf dengan makcik sebab cintakan anak makcik.saya tak tahu nak cakap apa lagi.

   • apa2 je la laila… saya rasa tak guna pon u nak semayang istikharah..atau minta nasihat segala bagi kat sini… sbb ternyata fikiran masih dikuasai dgn rasa cinta haram tu.. samada u sedar atau tidak, u actually dah tutupkan pintu hati nak terima nasihat org lain utk diri you… dan kehadiran u di intim ni hanya utk meluahkan rasa hati… tapi bukan nak minta nasihat…

    kalu u benar2 nak berubah… nak dengar nasihat kami2 kat sini… maka STOP! jangan lagi buat. Kami tahu benda tu salah, u pun tahu benda tu salah.. jd kenapa nak teruskan??????

    Otherwise, kawan2 semua kat sini, pls stop beri nasihat pd laila..sbb dia dah tak leh dinasihati pon…sebenarnya..

  • sama-sama laila. harap u fikirkan sebaik2nya semua yg kami dah beri kat sini… dan kata org tua2, tak guna mencurah air ke daun keladi.. mask telinga kanan kuar telinga kiri. Kita kat sini nak berkongsi rasa..luahan dan pandangan.. kalu dah dinasihat…terpulang la pd u… taapi kalu ibarat curah air ke daun keladi, just forget it…

  • eehh…abg zorro…hehehhe..apsal plak tetiba muncul kat sini…nge…nge…nge.. abg zorro suka ker nak tengok WWF gaya tarik2 rambut?? huhuhu… tak yah abg zorro..buang masa je berangan nak suh kiter tarik2 rambut dgn laila…

   lagipon, apa masalah sy dgn laila?? sy cuma nak bg nasihat je.. mula2 tu berlembut jgk.. at my 1st comment twds her problem.. tapi gaya psycho ni dah macam lali je… dia telan bulat2 tanpa kunyah pong…hahaha.. so, sy rasa, baik kena reverse saiko je si laila ni…kalu dia ada rasa kecik ati tu, maknanya nasihat tu dah sampai kat jiwa dia… bukan stakat mata & telinga..

 168. betul,dilemma tak ada masalah dengan saya pun,saya kat sini cuma nak luahkan rasa hati saya je.macam yang dia cakap.tak perlu lah nak kecoh2.kawan2 lain masih ramai yang nak membantu saya.lagipun dia tak alami lagi masalah ni,so dia tak akan rasa apa yang saya rasa.lihat jer kawan2 yang lain.lg lebih membantu sebab mereka dapat menyelami perasaan saya berdasarkan pengalaman yang sama.thx a lot guys.sekian.

  • apa u kata?? ternyata u masih blom kenal saya sepenuhnya laila… takpe lah.. saya tak kecik ati pon.. sbb saya anggap u baru je bertamu di ruangan intim ni.. but if u ada masa, u can browse thru this blog… duduk dan ngadap la blog ni selama 7 hari 7 mlm.. bc kat most of the threads…especially yg thread isteri curang, then only u akan tahu kenapa kita semua di sini.. dan kenapa saya begitu beria2 suruh you stop, sbb masa tu baru akan nampak dgn ‘mata hati’ tentang masalah you ni…sbb begitu ramai wanita2 lain diluar sana yg hadapi masalah yg serupa, ibarat cerita yg sama..cuma pelakon je lain2.. dan salah sorg pelakon ‘tambahan’ yg terlibat tu..adalah saya. Tapi dah tak berlakon dah skrg nih… dah insap.. 😉

   • dilemma .. kak kebayan ingat masa mula mula dilemma masuk blog ni .. tangkap jiwang habis .. tapi sekarang nampak dah ok ..jadinya laila .. disini bagaikan terapi .. jangan kecik ati ..

   • dilemma-maksud u? u penah dicurangi atau u penah terjerat dengan cinta sebegini.? memang betul i x kenal u,jd sila2 lah kenalkan diri u..i pun tak kesah u nak bagi nasihat kat i.i bersyukur sangat tapi skrg i sangat tertekan,apa yang i ceritakan di sini semuanya betul.dan sekarang i rasa lbh lega..sebab i x perlu pendamkan sorang2 dah.

   • tengkiu kak kebayan… your comment just now will rest the case.. kalu tak, mesti si laila ni asyik ingat sy ni tak paham2 masalah dia.. sdgkan, sbb sy sgt2 paham masalah dia, itu yg sy cuba nak sekat dia dari terus hanyut… cinta yg tak pasti..yg hanya mengasyikkan tp tak ada masa depan!!

    ntah la kak kebayan..sometimes, intim ni mmg terapi utk org2 yg benar2 berada dlm kesusahan..dilemma..dan kekusutan.. tapi bila ada pulak manusia yg cuba berlagak ‘pandai’ kat sini… cuba jd putarbelit alam.. isshh..tu yg sy geram tu kak..!! kononnya nak cucuk2 je.. nak test je.. ntah haper2 ntah… 😉

   • sori ek laila..sy tak masudkan u (yg bab putar alam tu..), cuma ada manusia lain tu.. few times sy selalu kena kat sini.. bila sy voice out pendapat sy, mula lah depa kata saya ni macam ni..macam tu.. sdgkan, pd saya..kita hidup di negara demokrasi..ada hak bersuara.. elantang mana pon, kalu bernas dan ada impak utk org lain apply.. apa salahnya, ye tak?

    abt your case. yes.. cuma yg berbeza, dulu saya ni terjebak dgn my ex.. after 2o years tak jumpa.. sejak terpisah from primary school…then jumpa balik masa masing2 dah ada own family.. u tell me, case sapa lagi teruk?? bukan sy nak banding2..cuma u ingat camni je, kalu org lain boleh undur, why not u..??

   • nge…nge…nge… cuci gelanggang?? sapa nak jual tiket nye bang?? takkan sy yg nak bertinju, sy gak nak jual tiket kat kaunter… hahahaha!!

    psstt: dah peace dah.. laila dah tahu citer sebenar.. so, dia x kecik ati dah..

   • saya sekarang tengah sakit hati..
    suami saya ada 3 staf wanita tapi dengan yg sorang ni kalau bersms untuk tanya sale, lebih mesra..staf lain panggil dia encik x tapi budak ni panggil abg.dlm sms pun gitu..

    say tegur suami untuk menjaga batas pergaulan dan batas sms-ayat sms-jgn mesra atau manja.
    tapi dia tak dapat terima .
    saya bandingkan sms dia hantar pada saya dan pada 2 staf lagi-plain. takdalah macam dia tulis atau balas.

    dia kata dia tak nak staf jadi pressure sebab sale takda dan saya katakan saya pernah mengadu juga takda sale tapi tak pernah pun dia balas sms begitu .begitu juga dengan staf yg lain-dia hanya jawab ok atau doa.
    tapi dengan budak ni-jawab :huwaa (menangis lah tu) .tak ke itu satu unsur manja.itu salah satu sms.

    saya beritahu direct n saya sms ingatkan suami menjaga batas pergaulan.memang dia marah, dia kata dia keliru dengan saya.
    saya kata kalau tak gaduh dengan isteri tentu sale banyak-dia kata sya yg saiko

    saya berterus terang dengan dia, kenapa mesti sms seperti itu .saya tak selesa
    kalau pun tak da niat nak menggoda tetapi si penerima sms tu boleh juga terpikat dengan kemanjaan dan kemesraan.baik dr segi bersms atau berbual.
    bila saya katakan saya nak pergi ke tpt di mana budak itu menjaga lot promosi, dia menunjukkan ta selesa.sedangkan saya nak membantu untuk tingkatkan sale-sale kurang di situ.

    dia smkin marah dan mengatakan saya saiko n gila.
    apa yg saya fahamkan di sini ialah dia melabelkan saya saiko kerana saya selalu bertanyakan sale di tpt ini dan selalu ke sini…

    terguris hati saya dan akhirnya saya berdiam diri dan tidak menjenguk tempat jualan.

    gerak hati saya sangat kuat mengatakan yg suami saya sangat selesa dengan staf ini…dengan 2 lagi staf , saya tidak mempunyai perasaan curiga dengan suami.

    adakah tindakan saya yg trail sale n pergi ke lot jualan tersebut ,satu tindakan saiko dan saya adalh gila dan saiko.

    oh ya, setiap kali saya bertanyakan berapa jumlah sale bila dia balik rumah , dia akn jawab yg tak tahu untuk lot itu..
    saya mushkil dan bertanya :takkan dia tak tanya , tak ambil berat lot itu yg sale kadang ada kadang takda.sedangkan lot jualan yg lagi 2 tu dia tahu..pelikkan.

    setelah saya menegur dia berkenaan sms yg mesra dan manja itu, apa2 sms dr staf itu akan dia delete tapi tidak bg staf yg lain.apabila saya bertanyakan dia ,dia diam sahaj.
    bagi saya itu satu perkara yg mencurigakan dan seolah memang suami saya ada hati dengan staf itu,..
    adakah saya obses atau memang suami saya menaruh hati

 169. betul tu kak kebayan..saya kat sini pun untuk lupakan perkara yang terjadi..berkongsi rasa dengan rakan2 yang ikhlas,yang dapat memberikan semangat dan sokongan.apa yang saya ceritakan disalah tafsirkan pulak.tak adil la macam tu.txs kak kebayan.

  • laila, setiap org penah buat silap.. tapi bilamana kita dah sedar kesilapan kita, itulah titik pertama utk kita berubah.. kalu masa kecik2, bila buat silap..mak selalu tarik telinga atau pukul kita, kan? tp bila dah besar2 ni..sapa nak kisah?? kita sendiri yg tentukan hala tuju hidup kita laila..

   mmg sy sgt2 paham situasi u.. tapi u kena ingat, tak guna u mensia2kan masa muda u macam tu je.. menanti bagaikan tak tahu di mana penghujungnya.. kalu benar si dia nak kan u, pasti dia dah berusaha jadikan u isteri dia after 2-3 tahn kenal.. no matter dia akan kena maki oleh bini dia.. tp saya rasa, dia tak berani buat sbb dia terikat dgn kewangan isteri yg agak stabil, buat apa dia nak susah2 keje kalu dah blh hidup senang dgn duit wife dia. U pikir lah… secara logik pon dah tahu keadaan tu..

   ppsstt: saya minta maaf..bukan niat sy nak kutuk u, tp sy rasa ada sense of responsibility twrds yr problem.. (i kan pejuang feminisme… tak gitu kak kebayan?? huhu..)

   • dilemma- suka dengan kenyataan u tu.DIA TERIKAT DENGAN KEWANGAN ISTERI YANG MEMANG STABIL PUN.saya tahu sangat..tapi mcm mana nak masukan dlm kepala otak ni.nak sedarkan diri sendiri.berhenti berharap.

   • Laila… dulu masa sy mula2 joint intim.. almost a year ago.. saya pon ada soklan yg seakan2 sama dgn u… sy tanya dia org.. macamana nak lupakn dia.. sdgkan siang mlm dok ingat..sampai sy ada rasa bersalah pd hubby…sb letakkan org lain sekali dlm hati saya selain suami. Sedih kan..??

    Tetiba ada sorang senior kat sini balas komen saya.. nak tahu apa kata dia? >> dia kata, baik ko pegi mandi air bunga.. bwk 7 jenis bunga.. pastu campur skali dgn air longkang.. hahaha..!! kelakar lak bila ingat tu..tengkiu MJ, rindu kamu, syg kamu..!!

 170. Syoknya bca komen2 u all kat cni..menarik tertarik ko mmg the boom xspecially cik dilemma tu,i tgok u mmg ada potensi jd peguam bela la..i kagum dgn u DILEMMA,bbgga pun ada..x sgka ada gak kwn yg baik mcm u beri nasihat kat kgkwn yg ada mslah wlupun kdg2 u teremo ckit..tu dugaan tu,tp teruskan la niat murni ada mbantu kgkwn kat sni ye..

   • u dgn dilemma ni mmg kwn baik ke?dh penah jumpe ke?i tgok dilemma btl2 aktif kat cni..i tgok komen2 dia mmg the booomm,tp sometime tu tgok komen dia mcm nak angin je jd ngeri gak…aganya mcmane la cik dilemma ni kan,gemuk ke,krus ke,tnggi ke,manis ke,masam ke..he…he..jap lg msti dia bca..jgn mare ye..

   • en badai gelora.. zorro dgn sy mmg kwn baik kat intim ni.. kami ada few lgi yg kwn baik kat sini.. antaranya, JJ.. minah jambu..kebayan..kalogen.

    tapi kami x penah jumpa pon…hehehe.. so, zorro mmg x leh jwb soklan u tu.. macamana sy ni…psstt: nape tanya, minat nak tengok ka?? minta izin dulu dgn abg zorro… muahahah..!!

  • hahahahah… adooii…abg zorro, teman tak tahan betul nak gelak sorang2 kat depan pc nih…

   pssstt: awatt..?? dah boring ka nak dgr citer teman tu… nge.. nge.. nge.. takkan la sampai camtu skali cayang… hihihi.. relek laa.. 🙂

   • mandi bunga?hmm menarik jugak cadangan tu.mandi longkang tak mau lah.busuk.huhuhu.saya pun nak maafkan diri saya,atas kesilapan ini.nak maafkan semua yang terlibat cuma buat masa ini tak boleh lagi.saya kena bertenang dan alhamdulillah sekarang hati saya lebih tenang dari sebelum ini.berkat kawan2 kat sini.dan u..bagi nasihat sentap gitu.trauma di buatnya.haha.jangan lah tegas sangat.i ni tengah tertekan u pulak hentam i abis2.i kena amik masa sebab i tak macam u.i ni emo.tak leh nak kontrol.sume nasihat u i ikut cuma bagilah muka sikit kat i..:) nak tanya,abis u bt apa lah untuk lupakan ex u tu?

   • buat apa??? BUAT BODO jee… hihihi…boleh gitu??

    laila, sy betul2 minta maaf jika semua komen2 sy sblm ni agak harsh dan tajam.. bukan sy nak hentam atau criticize.. tapi kita ni, kdg2 bila ada yg mula ber’keras’ sikit, br kita mampu nak bukak mata… ibarat kata, menyiram air pd org yg tgh lena tido dibaui mimpi la gamaknya.. sekali dua panggil, kejutkan suruh bangun, tetap degil takmo bangun. Bila dah disiram air, br ternganga2 bangkit terkejut!

    petua dia senang aje, u cuba berkawan dgn org lain… pedulikan jika your buah ati tu marah atau merajuk if u berkwn dgn org lain. Kalo dia tanya, u jwb camni je : “eehh.. selagi saya belom sah jd bini awak, jgn nak sekat2 pergaulan saya.. sy tahu awak syg pd sy, tp syg atas angin camtu, buat apa.. sy nakkan satu kehidupan yg terjamin. Walaupun org lain yg sy berkwn ni belom tentu blh menjamin masa dpn sy, tp sy masih blh mencuba.. nothing to loose pon.. drpd tunggu awak, sampai bila?? sy makin tua, bkn makin muda!”

  • Hihihih..ooittt… cik jelita, menyibuk pulak dia hari nih… hehehe.. tak keje ke beb?? kembar u sihat? i rindu la kat dia.. si minah jambu tu.. ni haa, i ckp dgn laila…berkat nasihat minah ler sy dah back to normal…lps kena mandi air longkang kat bklg umah… hahahah!!

 171. dilemma-memang sekarang ni i berkawan dengan orang lain,yang betul2 nak kan i tapi i tak ada perasaan langsung pada dia.i anggap kawan semata2.dah tu dia ni cam paksa i bercinta dengan dia pulak.walaupun dia baik tapi annoying betul bila suka2 ati dia anggap i gf dia.dia pun tahu i bercinta dengan suami orang ni,dah bermacam nasihat dia kat i tapi i buat tak tahu je sebab niat dia lain,tu yang tak best.mungkin i patut lebih bersosial.cari yang lebih menyeronokkan.hehehe
  dan lagi satu kenyataan sentap..memang superb lah,kena belajar ni.for sure i akan gunakan ayat u tu.berbaloi beb.

 172. Wahai cik laila… sy dah abis bg petua dan panduan. Rasanya setakat ni aje saya mampu buat… dan saya tak nak lg bg komen apa2 dah tentang masalah u nih.. u dah diberikan akal utk berfikir.. maka terpulang pd u, nak pilih jalan yg mana. Maybe ramai lg kawan2 kat sini yg still boleh berikan tips atau nasihat utk u.

  apa2 pon, peace. no offence and heart feeling, ok? 😉

 173. cubalah bawa konsep jodoh dalam soal mengambil suami orang ni…. bagi saya cubalah elakkan sebab perkara itu akan menjadikan kira tidak dapat mengawal diri dari mengumpat, mengata dan yang paling buruk membuat kejahatan kepada suami untuk kepentingan diri sendiri.fikir-fikirkanlah wahai wanita diluar sana……..

 174. salam…selesai masalah lama, timbul pula masalah baru. saya mahu minta pendapat rakan2 di laman ini, bagaimanakah cara yg paling berkesan utk mengelakkan hubungan dgn suami orang? situasi saya di ofis ini bagaikan keluar dari mulut harimau tapi masuk dalam mulut naga. salah seorang boss saya iaitu dari top management telah membuatkan hari2 saya menjadi rimas. saya tahu dia sudah berkeluarga dan saya menetapkan batas2 persahabatan saya dgn dia. tetapi, cukup la saya katakan yg dia bertepuk sebelah tangan, dia yg terkejar2 saya…saya mahu mengelakkan diri dari nya, tapi bila memikirkan dia adalah seorang yg baik, saya jadi serba salah utk berlaku zalim. jadi apa yg patut saya buat utk mengelakkan diri darinya? minta pendapat dari rakan2..
  TQ

 175. saya seorang suami yang telah berpoligami melebihi 10 tahun. memang berat untuk berlaku adil tetapi cukup lah sekadar menyatakan saya telah dapat membahagiakan kedua-duanya sekali, Saya syukur sebab kedua-dua kini dapat bergaul mesra tanpa sebarang masalah. malah saya juga diredai oleh keduanya sekiranya saya ingin untuk melangkah lebih jauh lagi .

  prsoalan saya.
  1. Adakah saya mampu.? Ya saya memang mampu dari segi kewangan TETAPI hati saya sudah tidak berdaya dan tidak mampu untuk mencintai lagi wanita lain.
  2. Apa kah yang saya impikan lagi ? Tiada apa lagi sebab pekahwinan sekarang amat2 membahagiakan saya.
  3. mengikut sunnah nabi? Memang lah impian semua lelaki untuk berkahwin 4 dan mengikuti sunnah nabi tetapi kita diberikan aqal untuk memikir . kalau persoalan yang tersebut diatas tidak mampu ditanggung maka lupakan sahaja dan bersyukur dengan segala nikmat yang ada.

  maka saya berpendapat seorang lelaki yang telah berkahwin sekiranya mampu untuk membahagiakan wanita lain silakan jika tidak JANGAN SESEKALI BERPOLOGAMI KELAK NANTI MERANA DIRI DAN WANITA LAIN. hargailah kedudukan insan yang bergelar wanita ini kerana tanpa kehadiran mereka siapa lah kita. Kita sebagai lelaki jangan melakukan berpoligami ini kerana perkara sedemikian tidak boleh dimain2kan ( atau trial an error) sebab musibahnya amat dasyat. dan kebanyakan poligami gagal adalah kerana kita sebagai lelaki gagal untuk mentadbir sesuah institusi yang cukup komplek tetapi paling bermakna.

  saya boleh berkongsi pandangan dengan sesiapa sahaja kerana tips untuk membahagiakan isteri2 terletak pada tangan suami serta kewarasannya.

  Kepada wanita yang ingin berpoligami, nasihat saya sudikan lah hati anda untuk berkongsi kasih dan berazamlah untuk membahagiakan madu anda itu seolah2 anda mempunyaikan talian kasih yang erat dengan nya. InshaAllah rumahtangga anda akan bahagia dunia dan akhirat.

 176. salam..
  sy ingin berkongsi kisah bercinta dgn suami org..
  dulu sy pernah melalui alam yg penuh hina ini..mengapa sy katakan hina?krn dulu sy amat kejam pada wanita lain..sy bekerja disektor swasta,bkn mahu mendabik dada,tapi sy menjadi rebutan diofis krn anugerah Ilahi memberi kelebihan rupa paras pd sy..syukur alhamdulillah..
  di ofis,bermacam ragam manusia sy jumpa utk menawan hati sy..sampaikn ada yg sggup menunggu di dpn pintu rumah semata mata utk melihat sy..namun semua itu tdk sy endahkan..entahla mengapa hati dn perasaan sy begitu tertarik pada rakan setugas yg sudahpun berkahwin..biarlah sy namakannya sbg S..apa yg pasti isterinya juga bekerja dibawah satu syarikat dgn sy, cuma berlainan dept.
  sy tdk bertepuk sebelah tgn,rupanya S sudah lama meyimpan hati pd sy..1 hari dia memberanikan diri meluahkan isi hati pada sy..sy amat gembira waktu itu tanpa memikirkan statusnya..apa yg penting,sy dapat tawan hatinya kerana S seorang jejaka yg kacak dn bergaya..dn akhirnya kami declare hubungan kami sbg pasangan kekasih tanpa pengetahuan isterinya..
  hari yg sy lalui sgguh bahagia krn menjadi insan kesayangan S..tp dlm masa yg sama sy cukup cemburu bila melihat dia dn isterinya..sampai menangis seharian..tp S pandai memujuk sy..akhirnya sy beri kata dua pdnya samada berterus terang pd isterinya atau sy akan berlalu dr hidupnya..dan nyata S benar2 mahukan sy,dia berterus terang pd isterinya hubungannya dgn sy..spt biasa isterinya menangis dan sejak itu,isterinya sering memandang tajam pd sy..egonya sy waktu itu,bila setiapkali ternampak kelibat isterinya,waktu itu juga sy akan bermanja dgn S..sama spt sy, S juga akan cemburu bila ada lelaki lain yg cuba rapat dgn sy..
  Noktah cinta kami bermula apabila S dgn beraninya pergi berjumpa dgn org tua sy utk menyuarakan hasrat mengahwini sy..waktu itu sy amat gembira tp sedikit bimbang dgn penerimaan org tua sy..ternyata, cinta kami dihalang..sy terlalu kecewa kerana sy terlalu menyayanginya..akhirnya sy berkorban demi ibu bapa sy,sy tinggalkan S bersma kenangan indah kami..
  kini, sy sudahpu

 177. kini, sy sudahpun berumahtgga dgn lelaki yg amat sy sayangi..dn apa yg ingin sy luahkan adalah,kekesalan yg teramat kerana bercinta dgn suami org..sememangnya indah, tapi indahnya kita diatas airmata wanita lain..apa yg di takuti skrg, Tuhan akan membalas setiap apa yg sy lakukan dulu..sy takut suami sy digoda wanita lain..kerana terus terang sy katakan,suami sy seorang yg handsome..bkn pd mata sy saja,tp bila keluar berdua sy perasan ada mata2 gadis yg mencuri pandang pd suami sy…
  Kini,sy seperti dihantui kisah silam..bimbang Tuhan igin beri sy rasa sptmana yg isteri S rasa suatu ketika dulu..minta dijauhkan itu semua kerana sy kini benar2 insaf dn kpd wanita diluar sana, jgnlah hanya fikirkan hati sendiri…tiada gunanya meniti kebahagiaan diatas penderitaan insan lain…

 178. Ada kekasih (suami orang, anak 4).. saya single mom anak sorang.. Tapi, hati ni penuh dengan kesedihan n kesakitan akibat sentiasa diabaikan.. Bagaimanakah cara untuk melupakannya?.. Sedangkan selalu berjumpa kerana sepejabat.. Haruskah saya berhenti kerja?

 179. hmmm luahan hati kalian sggh menyedihkan…siapa ingin jadi bergini kan…kalau kita sentiasa bersedia n sering menyangka buruk terlebih dahulu pada seseorang itu mgkn kalian akan berasa lega mendapat tahu si dia sudah beristri…dgn senang hati kita dapat melupakannya..jadikan ini satu kesilap yg menjadi pengajaran kelak.apa2pun tabahkan hati dan banyak2kan berdoa..tak perlu berhenti kerja..elak berjumpa dengannya..pujuk hati anda

 180. aku pon same, ibu tunggal yg ade anak sorg. aku rmi kwn laki, cm aku xde hati nak kawen lg. tp bos aku baru2 nih melamar aku, die dah lame taruh hati dan simpati dgn aku. die alim, ade kedudukan, tp berumur 65 tahun. sedangkan aku berumo 30 tahun, aku terima.. sbb sblm ni die baik sgt2 kat aku, salu tlg aku. bkn sbb aku ibu tunggal, waktu aku ngan x-hubby aku dl pon die salu tlg. malangnye, wife die x bg kami kawen.
  wife die dtg jmp aku kat ofis, aku cm nafikan je. smpi skrg kami masih bkawan secare rahsie. aku hormat die, x penah pon aku gunekan die utk kemewahan aku. die tetap nak menikahi aku, wlupon wife die kasi kate 2. samada x kawen dgn aku atau ceraikan die, aku xnak die ceraikan wife die. aku x suke fmly die hancur, sbb aku bkn nak rampas laki org. aku cm nak bkongsi jek, klu x bg xkan aku nak pakse. so aku dlm dilema, samada nak kawen atau x.

 181. sya pun sama, tengah bcinta ngn suami org.. bah kan, km da rancang untuk kahwin hujung tahun ni. isteri pertamanya xda masalah pada awalnya. isteri kedua memang masalah dr mula lg..tp sy sendiri bingung dgn apa yg terjadi.. setiap hari sy merasa tidak tenang yg teramat..bukan sbb dia tidak sygkn sy, tp sbb sy terlalu sygkn dia, sehinggakn sy ble jeles ngn isteri2nya. dia berkemampuan, tp kadang2 mengalami masalah kewangan jg..isteri2nya tidak bekerja, tp sy lain, sy bekerja n mempunyai business sendiri, sy bru berusia 25tahun, sy mempunyai pendidikan dan bakal memperolehi master, insyallah..smua masalah kewangnnya pasti saya yg settlekn.. bukan setakat ribu, bahkan puluhan ribu telah sy berikan padany.malah, sy mempunya sebuah semiD yg sy kongsi nama dgnnya… sy risau dan bingung, adakah kami bersama sbb dia perlukan sya untuk membantunya, ataupun pendek kata meringan kn bebannya?tp dia slalu katakn yg dia sygkn sy..sejak kebelakangn ini kami kerap brgaduh, sbbnya sy sndri pun xbgitu pasti.. sy sygkn dia, tp adakah ini takdir sy? sy xrela sebenar nya, tp hubungn kami da terlalu jauh. sya bahagia bila km berdua, tp bila sy dtg kerumahnya, sy jd paranoid, pandangn isteri pertamnya n anak2nya..terlalu memeningkan sy.. sy ingin lari dari dunia ini!!! terlalu perit sy rasakan bila org yg sy sygi bersama org lain..sy cuba utk sibukkn diri sepanjang hari,sibukkn diri dgn kerja n masterku.. dgn kelas tution ku.. tp ttp xdpt ketenangan yg sy cari selama ini..setiap mlm sy menangis, knapala nasibku begini.. saya tahu tuhan tu adil, sya ada kerjaya, sya ble miliki apa sahaja(pendidikan n kebendaan) tp sy xmiliki kebahagiaan.. sy mau bahagia.. knapala ini takdirku…isterinya pun merelakan hubungan ini kerana dia kata bahawa sy dpt meringankan beban mereka.. sy pening… tolongla wahai kawan2 ku d luar sna…

 182. saya begitu sempati dgn diri anda dan perempuan yang senasib dgn anda.Bukan mudah hendak melepaskan suami mereka utk berkahwin satu lagi.walaupun janji nadi bagi perempuan yg mengizinkan suaminya berkahwin lagi akan beroleh anugerah,’payung emas’.Hanya ustaz2 tinggi budi pekerti yg boleh memikulkan tanggung jawab ini dan yang tahu hukum-hakam berpologami.Bagi org kebanyak takut ada udang disebalik batu.

 183. kehidupan bermadu sungguh indah sekiranya semua isteri mampu menerima madu masin2 dengan hati yg redha. kita perlu ingat bahawa poligami ini dibenarkan dalam Islam.jika si isteri mengetahui bahawa suami nya ingin berkahwin lain dan mampu utk berlaku adil, apa salahnye kita redha dengan ketentuan Allah dan sama2 menerima keadaan tersebut. dan ingatla jika si isteri tidak membenarkan berlakunya perkahwinan itu sehinggala menyebabkan si suami berzina dengan perempuan terbabit maka, berdosa lah si isteri tersebut kerana dia di kira bersubahat dalam penzinaan berkenaan ..kerana dia lebih rela suami nya berzina dengan perempuan lain. jika berlakunya poligami tersebut, janganlah sesekali mengongkong suami utk bermalam lebih dia rumah isteri pertama dan sebalik nya utk isteri yang lain..berdosa kita menetapkan undang2 tersebut. ini disebab kan Tuhan mengarahkan suami utk berlaku adil tetapi jika isteri mengenakan syarat, bagaimana suami hendak berlaku adil.Jgn menambahkan dosa jika ingin masuk ke syurga. ingatla wahai isteri2.. hanya 3perkara sahaja utk kita masuk syurga,1.taat pada suami,2.melakukan semua perkara wajib suruhan Allah,3.Jaga maruah diri dan maruah suami.
  ingatlah, kebahagian di akhirat 1000 kali ganda lebih bahagia dr dunia ini..kejarla kebahagian akhirat drpd kebahagian duniawi. walaupun saya belum berkahwin, tetapi jiwa saya sgt boleh menerima apa itu poligami, bagi saya kebahagian itu boleh kita dapati apabila kita patuh dengan suruhan dan larangan Allah, jangan sesekali mengharamkan benda yang halal,semuanya ada hikmah. jadilah seorang isteri yang dpt membahagiakan suaminya. Semoga setiap kebaikan kita akan dapat suami kita kenang walaupun kita sudah tiada..isteri yang dapat membahagiakan suaminya maka syurga la tempatnya. semoga saya dapat menjadi isteri yang paling disayangi suami saya..seperti saidatina siti khadijah, walaupun Rasulluah mempunyai ramai isteri, tetapi isteri yang paling baginda saya adalah saidatina siti khadijah. jadila seorang isteri yg terbaik di kalangan isteri suami kita.rebutla peluang ini.dan bagi suami, jangan jadikan poligami sebagai satu platform utk berfoya2, bimbingla isteri2 ke arah kebaikan dan jalan yg lurus utk mendapat keberkatan dunia dan akhirat.

 184. Saya ingin menceritakan pengalaman selama sebagai isteri kedua. Bagi saya andai anda diluar sana ingin menjadi isteri kedua anda perlu ada:-

  1. Pendapatan sendiri
  2. Harta sendiri
  3. Keyakinan diri
  4. Kekuatan mental
  5. Kestabilan jiwa

  Selama 8 tahun menjadi isteri kedua, ada manis dan ada pahitnya. Jangan sesekali kita menyalahkan isteri pertama kerana yang membuat hidup kita dan dia menjadi huru-hara adalah kerana Sang Suami. Kalau ada lelaki di luar sana nak mencuba poligami ingat ia bukan mudah anda mempunyai kemampuan zahir dan batin. Jangan ingat mampu dari segi batiniah sahaja. Saya beruntung kerana madu saya seorang yang tidak pernah menyerang atau mengongkong suami..malah saya dapat rasakan kasih sayang beliau terhadap suami lebih utuh dari kasih sayang yang saya berikan terhadap suami. Ini terbukti dengan setiap perbuatan beliau yang selalu membantu suami dari segi fizikalnya (ini yang saya nampak) seperti membantu masalah kewangan dan juga kekadang dia akan membeli-belah untuk suami kami.
  Saya memang tidak pernah berkongsi pendapatan dan harta benda dengan suami. Saya tidak memanjakan suami dengan harta benda. Saya juga tidak begitu menjaga “perut”nya…sebab ada orang pernah berkata untuk mengikat suami mestilah kena ikat “perut”nya…Saya hanya memasak apabila benar-benar mempunyai kelapangan sahaja. Malah kebelakangan ini setiap kali tiba giliran suami pulang ke rumah adalah hari cuti saya dari membuat kerja2 rumah, menjaga anak2 dan memasak.
  Saya berani berbuat demikian kerana saya yakin saya telah banyak berkorban masa dan tenaga dalam menguruskan hal anak2 dan juga saya tidak terlalu bergantung dengan suami dalam semua urusan. Pernah kawan baik saya berkata suami saya senang banyak…sebab saya tak mengharap pada suami. Dan semenjak tahun 2007 dan 2008 selepas kehadiran anak sulung (lelaki) dan anak kedua (perempuan) saya semakin bahagia. Lebih2 lagi dengan adanya puteri kami kerna suami saya tidak mempunyai anak perempuan dengan isteri pertama.
  Dan sekarang Alhamdullillah saya dan suami semakin bahagia dan dari awal perkahwinan madu saya menerima kehadiran saya walaupun pahit pada mulanya namun alhamdulillah kini kami masing2 bahagia. Saya sebenarnya bercinta dengan suami selama 9 tahun sejak tahun 1994 dan hanya pada tahun 2002 kami berani mengambil risiko untuk bernikah. Bukan saya tidak berusaha untuk mengelak daripada menjadi isteri kedua, saya dan keluarga telah berusaha:- Saya pernah bertunang pada tahun 1998, mencuba rawatan tradisional atas kemahuan keluarga, berhenti kerja dan berhijrah ke daerah lain, cuba untuk bercinta dengan lelaki lain yang lebih dari segala-gala segi daripada suami (pada ketika itu)..namun akhirnya jodoh saya tetap dengan suami. Dan untuk pengetahuan semua 5 tahun saya gagal mendapat cahaya mata dan apabila saya hampir berputus asa Allah telah menganugerahkan kepada saya sepasang cahaya mata. Daripada hidup keseorangan kini kehidupan saya mewah dengan hilai tawa dan tangis anak2.
  Kepada kawan2 yang bergelar isteri kedua…jangan tunduk dengan tuntutan nafsu dan penuhi diri dengan keyakinan, kekuatan akal dan jiwa. Bagi saya, isteri janganlah terlalu MENGHARAP balasan kasih sayang dari suami dan simpanlah sedikit kasih sayang itu untuk diri sendiri. Jangan sesekali menyerahkan kehormatan diri kepada lelaki yang belum bergelar suami kerana bagi saya lelaki sekiranya dia tidak mendapat apa yang dia hendaki dia tetap akan mengejar kita dan dari situ anda boleh nilai sama ada kasih sayang anda atau dia yang lebih kuat. Pastikan untuk menjadi isteri kedua, Lelaki itu menyayangi anda lebih daripada anda menyayangi beliau. Insyaallah anda akan bahagia.

  • saya setuju dengan pendapat anda kerana saya jugak dalam situasi yang sama. Menjadi yang kedua bukannya mudah, namun tetap akan bahagia andai kita redha dan banyak bersabar….

 185. saya baru je dpt tahu 4 hari huby nikah lain dgn janda anak 2 hri dapat tahu baby huby yng berusia 20 hari meningal dunia krana sakit kuning ..Allah s.w.t mha kaya hari kematian segala-galanya terbongkar krn sy dia tidk pandai berbohong dgn riak mukanya ..

 186. sehari slps kematian sy gi terus rmh janda tu .. tggal kreta kat office naik teksi .. dia lyn sy dgn elok sy tdk serang just cakap penuh sopan krn sy fikir dia tdk bermaruah dan sy bukn prempuan cam tu .. cukuplah dia sorng ..puct giler muka dia yg msih dlm pntang .. my huby bertalu222 call mls nak jwb ..biarkan .. dia thu my huby dah khwin dan ada anak 3 yg msih kecik222 gerammmm gilerrr klu ikut hati teruk dia aku kerjakan … sabarrrrrrr ,,, rupanya2222 mrk kenal masa aku prgnet 2 bln baby aku yang last kini dah 7 bln … Gerammmm la ..nanti kta continue yerrr

 187. Apa lah salah nya..nak menikmati yg lebeh..kalu diri sendiri tak mencukupi apa yg diberi atau tak diberi..tapi jagn lah cari size pak itam..atau orang itam nanti sesak nafas mati kat condo lak…tapi harus berjawab sendiri di kemudian hari..

  biasa kalo badan maseh bergetah ni..memang lah sentiasa berkeinginan menaggih nak selalu…4-5 x sehari …tok semambu pun setiasa ternanti makannanti free… tapi harus ingat bila dah mati…

  • Hambo dah jelajah merata teluk..kenikmatan memang teruja samasekali,apa tah lagi kalu yg baru kita kenali..tiap2 saat penyentuhan yg memberahi daripada merasi yg sah telah di meterai..

   Kini aku bersendirian menanti saat kembali ke teluk yg kekal sebati tampa kebali lagi, tapi pemikiran ku ku kini sentiasa berserabut degan pementasan lunak yang telah ku lalui…kadangkala gah pun ada..simpati pun ada..tersenyum kepuasan pun ada..yang mana ado ummmph lebeh..kemana kah yg rela hati memberi free pergi.. kadang kala bila sepi sentisa ketakutan terhadap illahi …menjelma degan keinsafan diri..

   • ku maso budok budok dulu, maseh suci virgin..tiap tiep kato kate berkonan xxx nie di anggap kotoq samo sekali..rase malu loya ajao nak donggar..dosa. meluat lah..walau pun adik sentiasa naik naik…kena pdam dalam ati ..buek dontnow ajoorr llaah..malu lah nak kase tahu semue..malu lah….apa tah lagi aku sedang mengaji…bagitu lah perasaan kita kalu hati kita blum di baluti atao di selumbongi keitamei dengei kekotoran perilakuei duniawi..melanggei pantang larang tuhei nie…kalo leh bior lah demo matie dari melanati diri..sekse nye di kemudien ari..

    Tapi bila dah rasai hilang virginity aku mula dah nak lagi…

 188. Salam

  Kome dengor sini komen dan nasihat teman…

  Allah SWT aturkan jodoh ..perkara yang dihalalkan oleh Allah tapi dibencinya ialah Cerrai..

  Jadi seorang isteri yang minta cerai sebab suami nak kawin lain (bukan disebabkan suami dikategorikan jahat, pembunuh dsbnya atau sebab yang patut) sebenarnya isteri tersebut dilaknat malaikat dan Allah. Lihatlah betapa ramai wanita bercerai dan jika ia berkahwin dgn orang lain pun dia akan bercerai semula..begitulah seterusnya…samapai ketua dia akan menjanda…

  Islam dah aturkan poligami dan antara tujuan untuk menyelamatkan dara atau janda janda yang kemataian/bercerai suami dan anak anak mereka.

  Tapi wanita di malaysia ini umumnya pandai membuat hukum dan fatwa sendiri dan berani mencabar Allah iaitu dengan cara meminta cerai dari suami jika suami ingin kawin lain. (perbuatan yang tanpa mereka sedari itulah yang telah membawa kehancuran dan kebinasaan pada diri mereka sendiri)…kamu wahai isteri yang meminta cerai tanpa sebab yang patut disebabkan suami nak kawin lain atau untuk poligami …akan menanggong risikonya dan merana hidup sendiri walaupun kamu kata itu bahagi pada kamu…

  takda bahagianya kamu menjadi janda dan duduk sendirian tanpa suami …walaupun kamu ada harta pangkat dan sebagainya, tapi bila kamu bercerai dan mohon cerai tunggulah azab dari Allah . Saya bermaksudkan isteri yang minta cerai sebab yang remeh temeh, suami nak kawin lain dan sebab sebab yang tak patut untuk bercerai.

  Alasan suami nak poligami dan minta cerai adalh bukan alasan yang patut. Kerana Anda lah isteri yang melanggar hukum hukum Allah dan sunnah baginda dan yang rasa andalah yang mennetukan qadak dan qadarnya…

  Insaflah dan taubatlah wahai isteri isteri yang sedang mohon cerai kerana suami anda mahukan poligami…..balasan dan azab ke atas berupa pelbagai bentuk …spt, tiadk tenang jiwa, hati sentiasa sedih,,,jiwa tak tenteram,,tiada dapat kasih sayang,,,kemniskinan,,kesusahan,,dapat anak derhaka,,,dan sebagainya sedang menunggu anda di masa akan datang….

  renung renungkanlah…

  wallahu alam…

 189. as salam…
  saya lak skrg nie ade masalah..
  camne nak bg tahu enHB yg hati nie tak senang bila nampak dia dok chat ngan member perempuan kat FB….
  sbb bila ngan saya dia adalah seorang yg kurang bercakap bak kata lain pendiam..tp bila tgk inbox dia kat FB bukan main rajin dia bertanya n menjawab chat tu….
  bukan ape..hati nie risau dari gurau2 manja akhirnya berputik perkara yg tidak di ingini..
  nak di tegur..confirm lepas nie dia delete semua inbox n dah tentu saya tak tahu ape citer…
  camne ek?

 190. Seronok baca forum kat sini, penuh dengan informasi dan jalan cerita, tapi belum ada lagi kisah seperti saya. Saya terjebak dengan skandal bercinta dengan suami orang, dan pada masa yang sama saya juga isteri orang. Kami mempunyai bilangan anak yang sama iaitu dua org lelaki. Hidup kami banyak kebetulan, nama anak hampir sama. Saya tidak pernah terfikir utk terjebak dalam “Kekasih gelap” semuanya terjadi secara kebetulan. Demi Allah kami tidak pernah bertemu, telahan lagi untuk membuat hubungan sulit. Tempat kami berdating hanyalah di Yahoo Masenger dengan menggunakan Webcame dan saya tetap bertudung. Apa yang muskil saya leh tahu apa yg dia buat, memanglah saya ni ada beberapa keistimewaan. Dia pernah luahkan perassannya cintanya pada saya, tapi saya juga sayangi dia, namun kami berdua masih waras, dan berharap Allah merungkai misteri pertemuan ini. Bersama dengan saya, dia dapat tahu isterinya telah terkena buatan orang setelah berjumpa dengan perubatan islam. Bersama saya isteri dia mengandung lagi, sudah 7 tahun dia nantikan zuriat yang ketiga. Apa yang Allah berikan ini adalah berkat kesabaran dia. Kami bukan jenis pasangan yang mendesak unt mengambil hak org lain, saya dan dia lebih suka bersifat sahabat. Siapa kita untuk menghukum perkenalan ini.

 191. Seharusnya pandangan yg diberikan merujuk kepada Al Quran dan Sunnah. Org Melayu melihat hidup berpoligami adalah satu igauan yang amat menakutkan.

  Gunakanlah pertimbangan yg sewajarnya. Jgn cakap ikut sedap rasa.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s