Kuasa cincin pengikat dua hati

Oleh Nur Farhatul Aishati Azharie

Pemilihan warna, bentuk potongan tepat serlah personaliti wanita

CINCIN memainkan peranan penting dalam majlis perkahwinan. Berbanding aksesori lain, cincin bagaikan ‘kepala’ sama ada dalam adat pertunangan mahupun perkahwinan. Malah, bagi adat merisik, hanya cukup membawa sebentuk cincin sebagai tanda hasrat hati untuk menyunting gadis idaman.

Begitu juga dengan majlis pertunangan. Seseorang gadis itu akan sah menjadi tunangan orang apabila cincin hantaran sudah disarungkan di jari manis. Malah, dalam adat istiadat Melayu, bagi acara pernikahan, adat menyarung cincin bagaikan satu kemestian dilakukan walaupun hanya akad diwajibkan.
Begitu pun sejak kebelakangan ini, ada pasangan yang inginkan kelainan dengan menggunakan barang kemas lain seperti gelang tangan dan rantai leher berbanding cincin pada upacara pernikahan mungkin kerana cincin sudah diberikan pada majlis merisik dan pertunangan.

Bagaimanapun, kuasa cincin dalam majlis perkahwinan tetap relevan. Tidak semua yang menggantikan cincin dengan barang kemas lain terutama mereka yang berpegang teguh kepada adat istiadat setempat.

Jika anda sedang merancang untuk menamatkan zaman bujang dan sedang mencari cincin bersesuaian dengan pasangan anda, beberapa perkara perlu diambil kira dalam memilih cincin bersesuaian kerana pemilihan cincin buat seorang wanita sememangnya haruslah sempurna.

Ingatlah, cincin mencerminkan personaliti wanita berkenaan. Warna, jenis batu dan bentuk potongan batu dan cincin memainkan peranan yang penting. Sebagai contoh, warna dikatakan mencerminkan emosi dan personaliti seorang wanita. Misalannya warna biru dikatakan membawa makna ketenangan.

Jenis batu pula menonjolkan kepada semua apakah jenis gaya yang dimiliki seorang wanita itu. Lazimnya, untuk pertunangan atau perkahwinan berlian yang dianggap teman baik wanita menjadi pilihan.

Jangan bimbang jika anda hendak membeli cincin berlian, tetapi si gadis meminati warna tertentu kerana hari ini berlian juga didatangkan pelbagai warna. Berlian berwarna merah jambu mengatakan seseorang itu unik dan menuntut perhatian daripada semua setiap kali beliau berjalan masuk ke bilik.

Potongan batu juga berperanan besar terutama berlian. Ada empat ciri potongan yang ketara perbezaannya di antara satu sama lain, iaitu potongan kusyen, pir, zamrud dan hati. Potongan kusyen mempunyai sifat antik dengan gaya romantik serta kelihatan klasik, manakala potongan pir pula dibentukkan seperti setitis air lebih sesuai dijadikan buah rantai atau sepasang subang.

Potongan zamrud juga dipanggil step cut kerana ia mempunyai ciri yang amat teguh dan leperkan serupa seperti tangga. Potongan hati amat sinonim dengan sifat romantik dan banyak digunakan bagi cincin pertunangan untuk melambangkan cinta sejati.

Sentuhan sempurna sebentuk cincin datangnya daripada jenis bahan yang digunakan bagi mengikat batu permata pilihan hati sebagai sentuhan terakhir cincin berkenaan.

Wanita membeli cincin bukan hanya kerana mereka ingin berkahwin atau bertunang, tetapi juga kerana mereka ingin memakai aksesori yang senang dipakai dan pada masa sama mempunyai impak kuat pada penampilan. Sebab itulah wanita sanggup membeli sebentuk cincin yang beribu harganya.

Aneka pilihan jenama terkenal

Tiffany & Co tidak asing lagi pada wanita serata dunia yang mengenali jenama barangan kemas berkenaan untuk potongan berlian menarik, reka bentuk anggun dan dikenali juga untuk harganya yang agak tinggi. Ramai wanita memilih cincin daripada butik berkenaan kerana koleksinya yang besar dan kebolehan pakar mereka untuk membuat sebentuk cincin menurut permintaan pelanggan, selain rekaannya yang mudah dan sederhana tanpa kelihatan berlebihan.

Setiap tahun, bagaikan tradisi bagi Tiffany untuk mengeluarkan ‘The Blue Book’ iaitu buku katalog yang lengkap dengan pelbagai jenis barang kemas yang boleh diinginkan oleh wanita. The Blue Book menampilkan beberapa pilihan cincin yang mengagumkan seperti cincin diperbuat menggunakan berlian berwarna yang amat unik.

Antara koleksi ditampilkan dalam The Blue Book ialah Tiffany Novo dan Tiffany Celebration Rings. Tiffany Novo ialah rekaan baru dengan potongan potongan kusyen menonjolkan semangat, bara dan gaya masa kini dengan sentuhan klasik. Diinspirasikan oleh Berlian Tiffany 128.54 karat terkenal, ia sememangnya cincin yang sesuai bagi pertunangan.

Tiffany Celebration Rings pula mempunyai empat bentuk cincin yang boleh digandingkan antara satu sama lain bagi mencipta campuran yang sempurna. Setiap cincin yang dipilih mempunyai sifat tersendiri dan melalui proses berkenaan, seorang perunding Tiffany akan membantu setiap proses pemilihan. Untuk maklumat lanjut anda boleh mengunjungi butik Tiffany&Co di Suria KLCC atau Pavilion di Bukit Bintang.

Oeding-Erdel Fine Jewellery (OE) berasal dari Jerman dan dibuka di Malaysia sejak 1974 menampilkan dua bentuk cincin, dalam emas kuning atau emas putih dengan berlian. Cincin emas putih itu berharga RM6,526, sementara cincin emas kuning berharga RM8,639.

Diinspirasikan oleh koleksi jam tangan wanita Miss Protocole, Piaget ingin meneruskan rekaan berkenaan, tetapi dalam bentuk cincin pula. Menggunakan potongan empat segi pada berlian, ia menjadi objek keinginan semua wanita. Koleksi itu dirangkumi enam jenis cincin yang berbeza rekaannya, tetapi tetap tampil dengan potongan berlian yang sama bersesuaian dengan identitinya.

Lima daripada enam cincin berkenaan dijual dalam bentuk emas putih dan dikenakan sama ada dengan batu permata kecubung, nilam atau berlian. Cincin emas kuning pula digandingkan dengan berlian. Anda boleh berkunjung ke butik tunggal Piaget di Suria KLCC.

The Carat Club di Bangsar dan Parkson KLCC menampilkan koleksi baru dengan bantuan tiga pakar dari Itali untuk musim ini. Stefan Hafner, LaNouvelle Bague dan Scavia’s IO SI mengeluarkan koleksi yang cukup unik dengan ciri kontemporari. Sering kali tampil pada pemegang kunci, rekaan masyarakat Cina bercorak bunga dan kipas, Bague menampilkan corak serupa pada koleksinya yang berkonsepkan warna emas, putih, hitam dan merah.

Koleksi IO SI boleh didapati dalam emas kuning dan perak iaitu Coronado, Rosier, Fior di Loto, Afrodite, Etoile dan Eclissi. Rekaan menarik dan berlainan itu pasti akan menarik perhatian ramai.

Cartier melihat sebentuk cincin itu sebagai satu bentuk kegembiraan seperti letupan emosi yang diterapkan pada warna yang ada pada setiap batu permata. Dengan definisi itu, Cartier memperkenalkan Delices de Cartier. Koleksi berkonsepkan musim bunga itu sudah tentu menarik dengan pilihan barangan kemas yang pelbagai.

Pilihan antara dua bentuk cincin emas putih dengan 128-129 berlian, ia juga digandingkan bersama batu permata merah jambu, biru, hijau, ungu dan oren. Kunjungi butik Cartier di Suria KLCC bagi melihat sendiri cincin berkenaan.

Mes Couleurs a toi bermaksud My Colours To You dan itulah nama koleksi cincin dikeluarkan oleh Mauboussin. Dengan rekaan tidak kelihatan semak dengan bentuk tiga segi, cincin itu mempunyai dua cabang yang menyokong batu permata membawa simbol pelbagai personaliti unik yang digabungkan menjadi satu.

Kegunaan batu permata 6.5 karat pelbagai warna, ia mempunyai berlian yang ditempatkan pada ketiga bucu batu permata membawa makna perlindungan, kepercayaan dan harmoni untuk seorang wanita yang teguh dan tetap bergaya serta mencari keseimbangan sempurna di antara badan, minda dan rohani.

FAKTA

Panduan untuk memilih berlian

Rujuk kepada 4C-Carat, Clarity, Colour, Cut

 • Carat merujuk kepada berat berlian berkenaan. Lebih karat bermakna lebih berat tapi tidak selalunya lebih mahal.
 • Clarity bermakna kejernihan. Butiran kecil-kecilan yang tidak boleh dilihat mata kasar sering kali ada dalam batu berlian kerana cara ia dihasilkan. Lebih kurang butiran kecil itu bermakna lebih baik.
 • Colour, iaitu warna bermaksud jika ia lebih kurang warnanya dan lebih dekat kepada tiada warna langsung bermakna batu itu lebih bernilai.
 • Cut atau potongan ialah satu-satunya ciri yang boleh diubahsuai. Potongan pada berlian amat penting, lebih licin potongannya bermakna lebih bernilai jika cara potongannya betul.

  Panduan memilih batu permata

  Dilihat sebagai batu bernilai dan berharga, seseorang itu haruslah memilihnya berdasarkan warna, keunikan, bentuk kristal yang dijadikan dan ciri optik. Pakar permata mengatakan ada lima jenis batu permata yang dikategorikan sebagai amat berharga iaitu berlian, delima, zamrud, nilam dan kecubung.

  Panduan memilih mutiara

  Kilauan, warna, saiz dan bentuk simetri. Saiz itu penting dan dikatakan lebih besar mutiara itu lebih bernilai. Walaupun mutiara mempunyai lapan jenis bentuk, bentuk bulat yang sempurna dikatakan paling berharga kerana sukar ditemui. Mutiara ternakan lebih murah berbanding mutiara asli, tetapi tidak lari kualitinya.

 • 3 thoughts on “Kuasa cincin pengikat dua hati

  1. Manisnya saat cincin disarungkan setelah akad dilafazkan.. Tidak ternilai pengertiannya lebih-lebih lagi dengan Tiffany&Co..hehe

  Tinggalkan Jawapan

  Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

  WordPress.com Logo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

  Twitter picture

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

  Facebook photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

  Google+ photo

  Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

  Connecting to %s