Panjang Lebih Nikmat?

Isu kesihatan lelaki yang tidak putus-putus diperbincangkan oleh mana-mana lelaki seluruh dunia ialah soal panjang dan pendeknya anggota kemaluan mereka. Jika wanita sibuk membicarakan soal buah dada, lelaki pula sibuk bercakap tentang kemaluan mereka.Jika ditinjau pada laman web berkaitan dengan perkara pembesaran zakar, lebih 50 peratus laman web yang membincangkan isu tersebut secara terbuka termasuk rawatannya. Bagaimanapun, laman web tersebut hanyalah laman web komersial yang kebanyakannya memperkenalkan alat untuk membantu membesarkan zakar.

Ini termasuklah pam vakum atau alat penile extender, alat penarik zakar dan pil-pil herba yang kononnya dapat membesarkan tisu dalam zakar ke tahap yang diinginkan lelaki. Ada juga laman web yang menawarkan rawatan pembedahan untuk pembesaran zakar.Tinjauan rambang yang pernah dilakukan di Amerika Syarikat (AS) dan beberapa buah negara lain berkenaan pendapat pasangan wanita tentang saiz dan bentuk zakar serta bandingan kepada teknik persetubuhan, mendapati lebih 60 peratus wanita Barat rasa tidak puas hati tentang saiz dan bentuk zakar pasangan lelaki mereka. Lebih 70 peratus daripada mereka menyatakan antara teknik bersetubuh dengan saiz zakar, mereka memilih teknik bersetubuh. Ini kerana mereka lebih selesa dengan sentuhan intim dan tumpuan pasangan kepada mereka daripada sentuhan kasar pasangan yang mementingkan diri sendiri.

Satu kajian yang pernah dilakukan di Universiti Kebangsaan Singapura tentang saiz zakar lelaki keturunan Cina, Melayu dan India mendapati, kesemua lelaki tersebut mempunyai saiz zakar yang berukuran lebih kurang 12 sentimeter dan lilitan 11 sentimeter semasa terangsang. Ia lebih daripada mencukupi untuk melakukan hubungan seksual tanpa keraguan tentang kekurangan anggota kelamin mereka. Dalam kajian yang sama juga didapati saiz zakar dalam keadaan tidak menegang tertakluk kepada beberapa faktor.
Antaranya, kesihatan lelaki, keadaan minda, tahap rangsangan, kekerapan melakukan hubungan seksual dan umur lelaki itu. Sehubungan itu, keadaan zakar waktu terangsang dan pada waktu tidak terangsang berubah-ubah dengan faktor tersebut.

Sebagai contoh, lelaki yang kerap melakukan hubungan seksual, akan mendapati anggota kelaminnya sentiasa tegap dan mantap, jika dibandingkan dengan lelaki yang kurang melakukan hubungan kelamin. Ini adalah perubahan semula jadi.

Secara umum, saiz zakar lelaki Cina dalam keadaan tidak terangsang ialah 8.3 sentimeter dari segi ukuran lilit zakar dan 8 sentimeter panjang. Lelaki India, 8.8 sentimeter dari segi ukur lilit dan 8.4 sentimeter panjang. Manakala, lelaki Melayu 8.6 sentimeter dari segi ukur lilit dan 7.8 sentimeter panjang. Bagaimanapun, lelaki Barat mempunyai kepanjangan 9.71 sentimeter dari segi ukur lilit dan 8.85 sentimeter panjang.

Kajian yang pernah dilakukan di unit urologi di beberapa buah klinik urologi swasta dan kerajaan tentang saiz zakar ketika dalam keadaan tegang (ketegangan dilakukan dengan menyuntik ubat pengembang otot zakar) mendapati, purata saiz zakar yang terpanjang ialah 16 sentimeter dan yang terpendek 8 sentimeter.

Zakar terpanjang yang pernah diperiksa di sebuah klinik sakit tuan ialah 24 sentimeter dan ukur lilitnya 16 sentimeter. Namun, lelaki tersebut bermasalah untuk bersetubuh dengan pasangan wanitanya. Terdapat juga lelaki yang mempunyai zakar yang kurang daripada ukuran tersebut dan bermasalah ketika melakukan persetubuhan. Bagaimanapun, kehamilan masih boleh berlaku akibat pancutan air mani di permukaan pintu faraj sekalipun tanpa tusukan.

Mengikut kajian Universiti Kebangsaan Singapura, perasaan kurang yakin tentang saiz dan bentuk zakar sedikit sebanyak mempengaruhi tahap ketegangan zakar. Justeru, tidak hairanlah jika zakar itu kelihatan tidak mantap atau kecil daripada biasa. Kajian pakar kesihatan seksual berkaitan dengan teknologi pembedahan pembesaran zakar mendapati, lelaki yang tidak puas dengan saiz dan bentuk zakarnya tidak akan rasa puas tentang hasil yang didapatinya selepas menjalani prosedur pembesaran zakar.
Walaupun saiz dan zakarnya telah meningkat 10 hingga 25 peratus, mengikut kemampuan hasil yang diberikan oleh prosedur tersebut. Lelaki tersebut akan berjumpa doktor lain untuk tujuan yang sama dan sudah tentu tidak akan rasa puas juga. Lelaki perlu tahu bahawa fungsi anggota kelaminnya ialah untuk menyalurkan air mani ke dalam faraj pasangannya untuk mendapatkan zuriat.

Zakar yang berukuran 6 sentimeter dalam keadaan tegang dapat disalurkan ke dalam faraj dan berkemampuan menyalurkan air mani ke dalam faraj. Berdasarkan pengalaman mengendalikan kes pasangan kelamin yang mengalami masalah kesuburan, saya mendapati zakar suaminya terencat (lebih kurang 3 sentimeter sebelum menegang dan 5 sentimeter semasa menegang) dan menghasilkan bilangan sperma yang banyak.

Isterinya berjaya hamil selepas masalah ovulasi dapat diatasi. Sehingga kini tidak pernah menyatakan ketidakpuasan hatinya berhubung kelamin suaminya yang kecil. Isu zakar kecil tidak timbul sama sekali untuknya. Isu ketidakpuasan wanita sebenarnya jarang berlaku kerana 1/3 bahagian faraj wanita di bahagian luar sahaja yang mempunyai rasa.

Kebanyakan bahagian sensitif wanita terletak dekat luar dan bukan jauh ke dalam faraj. Maka tidak hairanlah jika wanita tadi tidak rasa ralat kerana saiz zakar suaminya. Mengikut pengalaman beberapa wanita yang mempunyai banyak kekasih lelaki, mereka lebih selesa dengan kekasih lelaki yang mempunyai saiz zakar yang sederhana daripada saiz zakar yang besar.

Mereka juga mendapati kekasih yang suatu ketika dahulu mempunyai zakar yang kurus dan kurang mantap, lama-kelamaan menjadi lebih padat dan mantap, kerana anggota itu kerap digunakan. Jadi kekerapan penggunaan zakar memantapkan saiz dan bentuk zakar.

Malah, lelaki yang kerap mengurut zakar dengan minyak mendapati ketegangan zakarnya mantap dan membesar 1 hingga 2 sentimeter dalam masa 2 hingga 3 bulan, jika tidak diteruskan. Sama seperti lelaki yang menggunakan alat pam vakum selama setahun lebih, mendapati ketegangan zakarnya akan meningkat antara 2 hingga 4 sentimeter dari segi ukuran panjang atau ukuran lilitan. Bagaimanapun, ia tidak kekal dan akan menurun jika lama tidak menggunakannya.

Kesan sampingan berkaitan dengan penggunaan pam tersebut ialah melecet, kulit menebal, memanjang, boleh lebam jika penggunaan lebih setengah jam dan dalam keadaan penggunaan yang keterlaluan, otot zakar boleh rosak dan menjadi keras. Jadi mustahak untuk mendapat nasihat doktor terlebih dahulu dan pemeriksaan susulan dilakukan oleh doktor supaya perkara yang tidak diingini tidak berlaku. Zakar yang kecil akibat kekurangan hormon testosteron boleh diatasi dengan pengambilan hormon tersebut. Keadaan ini dikenali sebagai hipogonadisme.

Pengambilan hormon testosteron perlu dalam kawalan doktor kerana ada kesan sampingan. Terdapat beberapa herba yang menghasilkan `testosteron’ secara semula jadi yang dapat membantu memantapkan zakar. Tongkat ali ialah herba yang mempunyai fungsi yang sedemikian. Ia tidak berkesan kepada lelaki yang belum baligh. Ia berkesan kepada lelaki yang mempunyai tahap hormon testosteron yang normal (rendah).

Pembedahan untuk pembesaran zakar melibatkan penambahan otot kepada zakar dan tisu selaput untuk meningkatkan ukuran lilitan zakar. Untuk ukuran panjang, pembedahan seperti memotong ligamen zakar boleh dilakukan dan zakar akan kelihatan terjuntai dan `panjang’. Bagi lelaki yang tidak puas dengan saiz zakar, jangan melakukan perkara yang boleh merosakkan fungsi zakar seperti mendapat nasihat dan rawatan orang yang tidak bertauliah. Berjumpalah pakar dan dapatkan maklumat yang tepat.


Teknik Pancutkan Isteri. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Seni Melambatkan Pancutan. Keterangan lanjut, sila klik sini.

79 thoughts on “Panjang Lebih Nikmat?

 1. Sebenarnya panjang pendek tu bukan masalah besar. Dalam hubungan intim, lelaki perlu pandai melakukan foreplay sehingga pasangan benar-benar bersedia untuk mencapai klimaks. Tak guna panjang kalau tak tahu foreplay! Juga kalau panjang aje pun tapi terpancut awal tetap tak bermanfaat untuk keduanya. Kepada para suami tu, foreplay tu jangan diabaikan kalau nak pasangan puas. Dan lagi, isteri mesti dalam keadaan tenteram, tak ada tekanan fikiran….perempuan ni kalau tengah tension atau tengah stress, sukar nak capai klimaks! Dalam kehidupan sex suami isteri, mesti sentiasa ada pembaharuan dan kedua-dua pihak kena selalu berbincang mengenai kehendak masing-masing. Jangan malu untuk meluahkan apa yang dikehendaki sebab bila dah kawin, sex itu sudah menjadi saluran yang sah, jadi pergunakan sepenuhnya selagi masih ada nyawa di badan…he he….

 2. kalo bsr n panjg sngt tu menyeksakan isteri palk namanya…. ye lah kalo benda alah tue besar n yang isteri palk kecik sakit dowwww…..pape pn pandai2 lah dalam mencari nikmat yang maha kudus….hehe

 3. kalo panjang & besar…tpi lembik..tak guna gak….yg peting persembahan/mainan tu biar berkualiti….biar ada ummmm k..yg pling minima 30minit oklah

 4. Aku punya tak le besar sangat dalam 6.9 inci. Hampir 7 inci. Tapi alhamdulilah lah. Dulu aku punya dalam 51/2 inci. Rasa macam tak puashati aje. Aku buat urutan tiap-tiap hari. sebelum tidur, waktu nak mandi. Buat urutan selalu. Tapi kena caranya takut salah urut pulak. Kalau betul caranya batang yang panjang boleh keras gila. Tahan lama. Kena pakai psikologi sikit. Buat ler senaman harimau/kucing tiap-tiap malam. Insyallah. Penting untuk suami ni.

 5. nk tnye sket..sye umo 20 thn, tp panjang penis sye just 13cm..lbh kurang 5.1 ini diameter lbh kurang 4cm.. kre nyer ok ke x panjang penis saye utk puaskn isteri saye tme kawin nanti? ape pendapat kamu semua?

 6. ..terlalu panjang menyakitkan,yg enaknya kalau boleh tahan lama,kalau besar panjang sekojab ajo terpancut keluarbuat apo..tak do thrills,nanti bini cari yg kecil tahan lama dia puas.

 7. ala… tapi si isteri msti penah terpikir gak nk rase penis yg panjang and besar..

  mcm kite laki msti penah terpikir nk isteri breast yg besar..

 8. utk pengetahuan korang semua, pmpuan tak kan pikir sbenarnye ttg benda2 sulit as long as dia tk pernah tgk/rasa org lain punya! as a wife, kita orang tetap bersyukur dengan apa yg ada…perkara utama yang paling berharga buat pmpuan ialah PERHATIAN YANG TAK BERBELAH BAHAGI dari seorang suami/kekasih! So, jgn risau le adik2 suma, kalau dapat wife yg baik, layan dengan baik, makan pakai sume tanggung dan tunjukkan kasih sayang yg tak berbelah bagi, dah syurga bagi nya!

  • Kecik ke besar ke sma je…brkedip mata pun dngan izin ALLAH,brsyukur lah dlm ape keadaan skali pun…pandai2 lah

 9. Betul tu nazrida…yang penting kesetian dan tanggung jawap .Lelaki yang
  selalunya tak cukup dengan satu.Mentang mentanglah dia orang ada
  koata yang lebih.

 10. kite laki ni semua kene brainwash dgn citer2 blue barat sb tu selalu beranggapan penis panjang and besar dapat beri kepuasan kat perempuan. ahanks~ mcm ni da org kite skrg ek..

 11. aku ada tgk kisah sorang artis korea umur 58, husband dia baru 43! Tapi dah kawin almost 10 years, bahagia jugak. Bila tanya ttg seks, laki tu jawab, dia tak kisah sangat ttg seks sebab dia rasa life dia ‘full’ kerana mereka berdua penuh kasih sayang! Memang nampak caring kedua-duanya.
  Agaknya begitu la bila umur meningkat ye, seks masih penting tapi bukan lagi perkara nombor satu sebab bila dah tua, pasangan lebih menjadi kawan bercerita, buat aktiviti bersama2…..begitu ke ek ele? he he

 12. i sokong u nazrida…sifat sayang mesti diutamakan mendahului nafsu…baru hidup ni tenteram dan bahagia…makin tua,makin intim..bukannya makin tua,pk nak tambah lg..

 13. ye lah,….aku dah tua nanti memang dah set..nak gi jalan2 serata dunia dgn bini….
  seks jadi no berapa tu tak tau lah..tapi bila time nak projek tu sex jadi no satu lah..he
  he…alah bende2 camni tak kan nak berajar gak…kalau melukis..memandu ke…racing
  ke main game ke..masak ke…sume bukan main creative lagi…part ni blurr lak ye tak..
  patut lagi creative…..

  kang cerita details lang melampau lak…pk sendiri lah

 14. topic panjang lebih nikmat?? semua bg idea yg best2..

  amcam dgn bengkok mcm sabit, kerambit, pedang arab lebih nikmat ke???

  klu aku jawab..i feel good!

  kau org amacam????? comment skit

 15. ko cakap u feel good? ko cakap mcm ko pempuan jer penah rase yg bengkok mcm sabit etc..tu? x silap ari tu ko cakap ko laki kan? aik peliK?

 16. kecik@besar tiada pengukurnya…tapi kalau tau nk bg bini klimaks…dia dh tk fikir pjg@pendek,…yg penting dia pun puas..

 17. to quintas..

  soalan diatas ditujukan kpd pihak wanita….

  apa komen wanita??? amacam seronok ke klu dpt mcm sabit,kerambit or pedang arab??

 18. tak daye aku korang punya discussion ni, mcm tkde self konfiden je terhadap kemampuan diri sendiri!

  to mohd fakrulrazi, nak jawab soalan cepumas ko tu, kena la ada comparison! Maksudnya, hanya dapat dijawab bila seseorang pmpuan tu ade test byk lelaki punye!

  Pmpuan hanya dpt tgk dan rasa laki dia punya aje, jd tk dapat le nk compare2! he he

 19. Quintas…guy talk ke gay talk…ha ha ha ha…

  ..camni lah…kalau bini dah cakap camni..”bang dah lah bang..tak larat dah ni”..
  5 gol berbalas satu gol…baru power…he he..

  camtu baru lah ada self confident bak kata nida…ha ha

  note :…kalau nak tau gak camne rasa sabit…pi tanya rumput

 20. ek ele, kalau lelaki perut dia buncit, alat sulit akan memendek! Setiap 1 kg lemak berkumpul kat perut, zakar tu akan pendek 1 cm!! Jadi, keadaan saiz tu nanti dikhuatiri menjejaskan hubungan seks suami isteri! So, sapa2 yang perut buncit tu cepat2 le kempiskan…bukan ape, untuk kebahagiaan rumahtangga jugak! he he

 21. walauwei…btul ke kak ida? xpenah dgt plak slame ni..
  hehe nak cube la haha, ader jaminan ker kak?

  abg senior ek ele, still guy talk hehehe(still blushing)..

 22. woit..bahaya tu nida…buncit sikit aje ni..ye ke..h ehe…ye lah…nak kene buat sit up exercise ni yang paling malas ni….so kalau aku kurang kan 3 kg…bertambah 3cm camni..mau tokojut bini den ni…h ehe

 23. quintas…guy talk ke gay talk ke, yg penting aku dah bagitau ape yang aku tau…ha, kalau tak caye, u cuba la kasik buncit perut tu. Ko sendiri kalau dah buncit, nk tgk kat bwh pun tk nampak kan? he he

  quintas, rancangan tu dari TV channel korea (KBSW) – program vitamin. Kat situ byk info kesihatan yang bermanfaat. Yg ckp tu sorang doktor sakit puan, kira kak ida ni copy paste le ape dia ckp…utk keharmonian rumah tangga..kak ida ade letak kat blog kak ida jgk! he he

 24. bukan doktor sakit puan..silap…doktor sakit TUAN..

  ek ele, takde lak dia ckp bleh panjang ke tak! Rasanye kalau dah pendek tu pendek jugakkk……kah kah

 25. woit kebayan ini mesti buncit kategori lain ni..aku tahan lama biasa je ni he he…ok nanti aku kempis kan perut aku ni….tapi yang herannye dia akan ikut pemakanan aku..
  bila makan banyak dia naik buncit..bila kurang dia tak sangat….

  nanti dah kempis aku ukur kasi tau kau org..ha ha

 26. amboi korang kutuk aku ni…he he…tapi camni pun bini surrender selalu ni…kang kempis lagi lah siap cakap abg gi kain lagi satu lah..he he

 27. Panjang lebih nikmat? Betul juga. Pendek lebih nikmat? Pun betul juga.
  Kalau tak panjang, panjangkanlah..apa susah.
  Yang paling tepat panjang memang nikmat. Sebabnya yang panjang boleh beraksi berbagai2 gaya. Kalau nak petua panjang senang saja. Gunakan minyak lintah. I ve tried. Proven. Banyak jual kat kedai2 ubat tradisional

 28. sory kalau aku cakap sikit. bagi pempuan yg pernah buat curang, setakat ni, panjang yg aku jumpa tp x mantap le… aku pulak yang kena hayon lebih kasih benda dia terus bernyawa….. suami aku orgnya besar,tinggi tp buncit kene le aku dok kat atas kalau nak feel lebih. tp mantap !!! walaupun pendek ckit dri yang aku jumpa.

  ek ele…aku pernah suruh suamiku kempiskan perutnya, oleh kerna aku malu nak bagi tahu sebenarnya kalau dia kurus sikit dan perutnya x menggeleber, anu nya mungkin tambah panjang.. tp kekerasannya memang x pernah diragui. oleh krana sukar bagi dia nak kempiskan perut, aku ubah posisi ….dok atas lebih bagus dan wow…. (cubalah malam ni) sebenarnya dlm kepala ni kene fokus betul2…. Aku…. walau aku x ada rasa sayang pada suami..walau selalu gadoh mcm nak rak, tpi bab tu aku kene jaga…. bahaya kalau aku x capai klimaks….. Sebenarnya betul cakap Nazrida, kalau isteri tension, x jadi …… jgn buat isteri tension ye abang2, adik2… kalau mood isteri baik, yg pendek jadi panjang… dan masa beraksi akan lebih panjang lagi…. he he he

  • aida suka punai besar dan panjang ye…punai abg ni panjang besar.awek banyak yang x tahan dan suka sagat punai besar…batang abg selalu jadi pemuas nafsu anak dara….butoh yang besar panjang ni idaman anak dara

 29. nak joint….. ek ele…. perut suamiku buncit gak, soal pendek x jadi masalah, asal kekal tegang dan lebih lama membenam….. fikiran pun kena free hanya untuk itu saja. Tension akan membuat lakonan hambar. Belaian perlu…. baru datangnya feel tu… kalau sukar nak capai klimaks ubah le posisi. dok kat atas ….. ayon le sikit dek oiii…. Aku… walau gadoh cam mana pun bab tu aku kena jaga…. Pnjang pendek no problem. asal kekal aktif….. Malam ni malam ape ekkk….

  ek ele…aku pernah suruh suamiku kempiskan perutnya, oleh kerna aku malu nak bagi tahu sebenarnya kalau dia kurus sikit dan perutnya x menggeleber, anu nya mungkin tambah panjang.. tp kekerasannya memang x pernah diragui. oleh krana sukar bagi dia nak kempiskan perut, aku ubah posisi ….dok atas lebih bagus dan wow…. (cubalah malam ni) sebenarnya dlm kepala ni kene fokus betul2…. Aku…. walau aku x ada rasa sayang pada suami..walau selalu gadoh mcm nak rak, tpi bab tu aku kene jaga…. bahaya kalau aku x capai klimaks….. Sebenarnya betul cakap Nazrida, kalau isteri tension, x jadi …… jgn buat isteri tension ye abang2, adik2… kalau mood isteri baik, yg pendek jadi panjang… dan masa beraksi akan lebih panjang lagi…. he he he

 30. Tuuu diaaa ..pak long dah bagi no hp..apa lagi tunggu..lepas ni wife pasti tak komplain dah..mau tak keluar bilik..tq pak long dok mana..kalau dkt malam ni kita nak nak mai satu kereta..lama tak service adik kecik ni..

 31. aku punye xde la panjang sabgt n xde la pendek sangat..tp masalahny kadang2 dapat thn lmekdg2 cpt terpancut..satu lg..aku jrg puas mase buat sex ngn bini aku..aku xpuas sbb krg nikmat..sape blh tlg ek..ni email aku..harimau771@yahoo.com

 32. Biasela tu..dah lumrah saiz org asia..x sama cam org barat tu…setiap ciptaan Allah tu bersesuaianlah dgn keadaan kita…saiz x menentukan kepuasan..pokok pangkal cara kita handle permaianan tu…

 33. hai nak tanye ckit kat pompuan..dri luar vagina smpai ke dinding serviks berape panjang ek…tkut zakar yang pendek x dpt smpai…

  • Secara umum, saiz zakar lelaki Cina dalam keadaan tidak terangsang ialah 8.3 sentimeter dari segi ukuran lilit zakar dan 8 sentimeter panjang. Lelaki India, 8.8 sentimeter dari segi ukur lilit dan 8.4 sentimeter panjang. Manakala, lelaki Melayu 8.6 sentimeter dari segi ukur lilit dan 7.8 sentimeter panjang.

 34. aduhai!perkara paling penting..sebelum main nikah dulu…lepas tu sebelum nk memulakan pelayaran buat solat sunat dgn baca doa dulu supaya syaitan kat kacau..ni keja nak hayun saja..tu yg tak kuat..

 35. bermasalah tahan hanya 2 mint memang buatkan wanita stress
  kecil tegang mcm tak tegang je aduhai memang bukan jantan
  add saya di fb pacak pacak bera
  semua masalah pasti ada jalannya penyelesainya.

 36. Punai yang panjang besar macam saya awek paling suka nak kulum je hisap tapi puki memang gatal lah merayu mintak di enjut..cair anak dara bila kena punai aku hari msg wasap rindu kat punai abg ni hehe.kote pakwe diorg kecik pendek xpuas sebab sebab dah kena batang besar kecik x rasa dah x puas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s