Direnjis-renjis: Teknik solekan air brush lebih kemas, tanah lama

Oleh Halina Mohd Noor

Kaedah dari New York diamalkan juruandam elak kulit berminyak, kering catatkan penampilan wajah pengantin

MASALAH utama yang sering menghantui pengantin wanita adalah apabila solekan mudah menjadi cair akibat berpeluh atau terlalu kering sehingga solekan tebal kelihatan retak yang menimbulkan garis halus pada bahagian seperti hujung mata. Keadaan ini sudah tentu menyebabkan solekan kurang menarik sedangkan matlamat sebenar adalah untuk mendapatkan solekan yang cantik, tetapi kelihatan semula jadi.

Mengatasi masalah ini, satu lagi teknologi baru solekan diperkenalkan iaitu teknik ‘air brush’. Ia adalah revolusi baru solekan yang diperkenalkan Temtu, New York untuk golongan profesional dalam bidang kecantikan dan industri kosmetik. Berbeza dengan solekan biasa, teknik air brush melalui kaedah semburan dengan menggunakan sejenis mesin khas atau kompressor. Setiap kosmetik seperti bedak asas, pemerah pipi, pembayang mata dan gincu disapu menggunakan semburan ini, menjadikan solekan lebih kemas dan tahan lama.
Teknik solekan ini cukup popular digunakan untuk majlis istimewa seperti perkahwinan selain turut digunakan di kalangan pelakon filem, iklan komersial televisyen, sitkom, teater, sesi foto atau pertunjukan fesyen. Teknologi yang sudah 27 tahun diguna pakai di New York ini membawa selangkah lagi dalam seni solekan yang menjadikan impian untuk kecantikan semula jadi menjadi kenyataan.

Di sini, teknik air brush diperkenalkan Pengarah Urusan Neew Cosmetics, Raja Azewin Raja Wahid yang menawarkan khidmat solekan untuk pengantin selain solekan untuk acara lain sejak dua tahun lalu. Raja Azewin yang ditemui di Pameran Perkahwinan Mid Valley 2008, berkata teknik ini bersesuaian digunakan untuk pengantin kerana ia lebih tahan lama sehingga 12 jam berbanding solekan biasa.

“Lazimnya pengantin mula disolek lebih awal sejam atau dua jam sebelum bersanding. Sementara menunggu waktu bersanding, solekan boleh menjadi cair akibat berpeluh. Jika terlalu tebal pula, ia mudah kering dan menyebabkan rasa tidak selesa kerana terasa berat. Berbeza dengan teknik air brush, solekan ini bukan saja membuatkan pengantin kelihatan cantik secara semula jadi dan tahan lama kerana ia tidak mudah cair akibat berpeluh,” katanya.

Beliau berkata, air brush memberikan kesan solekan lebih kemas dan menutupi noda pada wajah sama ada seperti jerawat atau bintik hitam dengan hanya menggunakan semburan tipis. Ia kelihatan lebih semula jadi, ringan dan rata serta membuatkan pengantin lebih selesa.

“Kebanyakan kosmetik kecuali penggaris mata dan maskara, semuanya didatangkan dalam bentuk cecair yang mengandungi oksigen. Kandungan oksigen ini baik untuk kulit kerana ia membantu kulit bernafas dengan lebih baik. Hasilnya, ia mampu mengelakkan liang pori daripada tersumbat atau kulit menjadi kering.

“Walaupun didatangkan dalam bentuk cecair, solekannya tidak membuatkan wajah kelihatan berminyak. Ia juga mudah disapukan iaitu hanya dalam tempoh setengah jam berbanding solekan biasa,” katanya.

Bedak asas didatangkan dalam 12 tona pilihan mengikut warna kulit seperti porcelain ivory, peachy beige, gold tan, warm cocoa, true ebony dan natural beige. Berasaskan formula silikon, ia memberikan kesan kilauan wajah lebih sihat dan segar pada setiap jenis kulit. Bedak asas yang ringan dan menghasilkan kesan sekata ini hanya perlu digunakan beberapa titik bagi mendapatkan kesan diinginkan. Ia juga boleh disapu dengan menggunakan span, berus atau hujung jari.

Warna terang boleh dipilih untuk pembayang mata seperti merah, kuning, hijau, biru, ungu, merah jambu, hitam dan putih yang mudah dipadan dengan warna konsep perkahwinan anda, manakala pemerah pipi lebih semula jadi digunakan seperti natural mocha, warm cocoa, dark cocoa dan true ebony. Tona seperti pink pearl, true gold dan copper bronze digunakan untuk ‘highlighters’.

“Menggunakan kompressor khas yang kecil dan mudah dibawa ke mana saja, ia dilengkapi dengan boleh ubah tekanan udara yang sempurna untuk solekan. Bahan kosmetik seperti bedak asas dimasukkan ke dalam alat penyembur yang dikenali sebagai ‘air gun’ sebanyak dua atau tiga titik sebelum disembur ke wajah. Selain terjamin dari segi kebersihan kerana ia tidak menggunakan berus atau span, mesin ini juga mudah dibersihkan dengan hanya menggunakan air,” katanya.

Neew Cosmetics menawarkan pelbagai pakej istimewa untuk pengantin, antaranya pakej sehari iaitu untuk acara pagi atau petang termasuk dandanan rambut (RM750), pakej sehari (lengkap) untuk pagi dan petang termasuk dandanan rambut (RM1,150), pakej untuk dua hari untuk pagi atau petang termasuk dandanan rambut (RM1,350), pakej tiga hari untuk pagi atau petang termasuk dandanan rambut (RM1,850) dan pakej untuk pengantin, keluarga dan pengapit untuk seorang hingga lebih sembilan orang dengan harga bermula RM 150 sehingga RM 200 seorang. Anda juga boleh mencuba solekan dan mendapatkan rundingan pada harga RM120. Bagi khidmat tambahan seperti kemasan solekan atau dandanan, berharga RM300.

2 thoughts on “Direnjis-renjis: Teknik solekan air brush lebih kemas, tanah lama

 1. Your site has a great look and feel about it. Ever thought about promoting it? Would you like some high quality backlinks to increase your PR? Increase traffic as well?

  Now you can do this easily via Online Advertising through the BlogPayz web portal. It does not cost a small fortune to get some seriously good site related backlinks. Through article marketing via BlogPayz, this can be achieved for little cost.

  Article Marketing is increasing in popularity to get your web site a great boost. Google loves juicy backlinks and the more you have pointing to your web site, the more Google values your web site and the more customers visiting your web site.

  So, head on over to BlogPayz now and register for free. Then see how much the costs are to help you get exactly the right start your web site needs.

  Regards,

  Col 🙂
  BlogPayz Admin

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s