Pelbagai punca sakit dada

Sakit dada, sakit jantung. Ini telah menjadi satu pemahaman dan ketakutan di kalangan masyarakat negara ini sehinggakan banyak drama atau filem di negara ini menjadikannya satu klise untuk menunjukkan bencana dan tragedi keluarga. Setelah bertahun-tahun masyarakat didedahkan kepada ‘kefahaman’ ini, tidak hairanlah ramai yang bergegas mencari doktor apabila mengalami sakit dada kerana khuatir diserang sakit jantung.

Tidak boleh disangkal bahawa penyakit jantung menjadi pembunuh utama di negara ini dan banyak negara lain lagi. Memandangkan semakin ramai golongan muda yang diserang sakit jantung, tidak menghairankan juga golongan yang cemas ini terdiri daripada semua peringkat umur.

Namun, orang ramai perlu pandai membezakan antara serangan jantung dengan penyakit lain supaya perasaan cemas ketika mengalami sakit dada tidak membawa kepada kemudaratan lain.

Pakar Perunding Gastroenterologi dan Ketua Jabatan Perubatan Hospital Putrajaya, Datuk Dr. Ahmad Shukri Md. Salleh menjelaskan, serangan jantung biasanya menyebabkan kesakitan pada bahagian kiri atau tengah dada tetapi kadangkala boleh berlaku pada bahagian kanan dada juga.

“Rasa sakit ini seperti dada ditindih (ditekan), berat atau dibelit (sempit), dan boleh merebak dari dada ke leher, rahang atau lengan kiri

“Selain itu, rasa sakit akibat serangan jantung turut dikaitkan dengan simptom lain seperti berpeluh, rasa mual, sesak nafas dan rasa berdebar-debar (palpitation),” jelas beliau.

Kata beliau, rasa sakit ini juga datang dan pergi dan cuma bertahan untuk beberapa saat atau beberapa minit sahaja, serta dapat dikurangkan dengan berehat.

Tambahnya, serangan jantung juga dikaitkan dengan aktiviti fizikal berat seperti senaman terlalu kuat, mengangkat barang yang berat atau naik banyak anak tangga. Jika stres ditambah dengan perasaan marah yang membuak-buak, terdapat juga kemungkinan serangan jantung berlaku secara mendadak.

Jantung vs reflux

Perkara pertama dalam mengelakkan kekeliruan dan rasa cemas akibat sakit dada adalah mengenali simptom ketika berlakunya serangan jantung. Perasaan cemas adalah normal jika kesakitan timbul di tempat yang sebelum ini tidak pernah berasa sakit.

Tetapi jangan terlalu risau atau cemas sehingga memudaratkan lagi keadaan dan menyebabkan rasa sakit itu semakin kuat.

Antara punca sakit dada bukan akibat serangan jantung yang biasa ditemui adalah masalah reflux asid perut yang menyebabkan radang dan bengkak kepada esofagus serta rasa pedih hulu hati.

“Sistem badan manusia telah diatur untuk berfungsi dengan elok, dari atas turun ke bawah, yang mengalir pula dalam satu arah. Jika fungsi sistem badan terganggu sehingga menjadi songsong, itu mungkin tanda hadirnya penyakit tertentu dan rasa sakit itu pula sebagai petanda daripada badan, memaklumkan terdapat kepincangan dalam fungsi sistem berkenaan,” kata Dr. Ahmad Shukri.

Penyakit yang dikenali Reflux Gastroesophageal (GERD) ini merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh reflux asid dari perut yang menghakis struktur salur penghadaman.

Dr. Ahmad Shukri menjelaskan, rasa pedih hulu hati yang berhampiran dengan kedudukan jantung ini mungkin menyebabkan kekeliruan di kalangan orang ramai.

“Selalunya reflux berlaku selepas makan terutama bila individu berkenaan mengambil makanan dalam jumlah yang banyak,” kata beliau.

Beliau menyatakan reflux juga menyebabkan rasa mual, rasa asid (masam) di dalam mulut dan tidak melibatkan simptom seperti serangan jantung (sesak nafas, rasa berdebar) serta tidak dikaitkan dengan aktiviti fizikal.

Tambahnya, reflux juga boleh menyebabkan simptom batuk yang kering pada waktu malam, serangan asma (lelah) disebabkan kekejangan bronkiol atau menyebabkan pesakit bangun mengejut pada waktu malam akibat sakit di bahagian dada.

Rasa pedih hulu hati berbeza dengan sakit jantung kerana melibatkan perasaan seperti terbakar (heart burn) yang berpanjangan. Makanan pedas atau berlemak boleh menyebabkan simptom ini berlaku atau menjadi bertambah teruk.

Saringan dan rawatan

Selain simptom, perlu juga diketahui ujian saringan bagi menentukan keadaan kesihatan anda serta menentukan rasa sakit pada dada berpunca daripada masalah jantung atau sebaliknya. Bukan sahaja ujian saringan, malahan cara rawatan untuk serangan jantung dan reflux juga berbeza.

Menurut Dr. Ahmad Shukri, doktor akan menjalankan ujian elektrikal kardiogram (ECG) jika pesakit disyaki mempunyai masalah jantung atau mengalami serangan jantung.

“Selain ECG, ujian darah juga dijalankan untuk menentukan kandungan kolesterol dan gula di dalam darah.

“Doktor juga akan mengambil tekanan darah pesakit dan menguji kehadiran enzim jantung yang dikeluarkan jika jantung mengalami kecederaan,” kata beliau.

Jika ECG adalah normal tetapi masih disyaki masalah jantung, Dr. Ahmad Shukri memaklumkan doktor akan melakukan ujian ECG tekanan (stres) yang memerlukan pesakit berlari di atas mesin treadmill bagi menguji kesannya terhadap jantung.

Beliau menjelaskan jantung akan memerlukan lebih banyak oksigen ketika menghadapi tekanan atau berlari dan perubahan pada bacaan ECG akan berlaku jika terdapat salur darah yang tersumbat.

Bagaimanapun, ujian ECG tekanan tidak memberikan bacaan yang 100 peratus tepat dan kadangkala boleh memberikan bacaan positif atau negatif yang salah. Ini merupakan antara batasan terhadap ujian saringan ini yang kadangkala boleh menunjukkan pesakit yang mempunyai masalah jantung sebagai sihat.

Dr. Ahmad Shukri memaklumkan pesakit boleh menjalani ujian koronari angiogram jika ujian stres ECG juga normal sedangkan doktor masih mengsyaki masalah jantung.

“Ujian koronari angiogram boleh menunjukkan bilangan dan tahap salur darah koronari jantung yang tersumbat dengan lebih tepat. Selain angiogram, pesakit juga boleh menjalani ujian angiogram MultiSlice Computer Tomography (MSCT) yang hanya memerlukan suntikan di tangan dan lebih cepat,” jelas beliau.

Selain itu, beliau turut menyatakan rawatan masalah jantung berbeza mengikut keadaan dan tidak semestinya memerlukan pembedahan besar.

Sekiranya doktor mengesan tanda positif pada ECG, Stres ECG atau MSCT, maka kaedah seterusnya yang terbaik adalah koronari angiogram yang membolehkan rawatan dilakukan pada saluran darah yang tersumbat melalui belon angioplasti dan stenting. Pembedahan pintasan jantung mungkin perlu dilakukan sekiranya bilangan dan tahap saluran koronari tersumbat terlalu serius. Selain itu, pesakit juga perlu meneruskan rawatan yang melibatkan penggunaan ubat bagi mengelakkan serangan jantung berulang.

Dalam pada itu, Dr. Ahmad Shukri memaklumkan masalah reflux pula dapat ditentukan dengan ujian endoskopi (OGDS) bagi menentukan sama ada terdapat radang atau luka di saluran penghadaman esofagus, atau hiatal hernia yang menjadi punca masalah berkenaan.

“Ujian lain untuk masalah reflux adalah kajian pH saluran penghadaman esofagus selama 24 hingga 48 jam.

“Rawatan untuk masalah reflux pula lebih mudah dengan bertumpu kepada mengurangkan penghasilan asid perut,” jelas beliau.

Menurut Dr. Ahmad Shukri, penghasilan asid perut boleh dikawal menggunakan ubat tertentu yang perlu diambil secara berkala oleh pesakit.

Dr. Ahmad Shukri menasihatkan sesiapa yang menghadapi sakit dada untuk berjumpa dengan doktor untuk menjalani ujian lanjut dan juga untuk dirujuk kepada doktor pakar perut, jantung atau paru-paru mengikut penyakit yang disyaki.

“Perlu diingat sakit dada itu bukan hanya petanda sakit jantung tetapi mungkin juga melibatkan masalah kesihatan lain yang perlu dikenalpasti dengan segera untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin.

“Jangan ambil mudah walaupun jika bukan disyaki serangan jantung dan dapatkan nasihat serta pandangan doktor anda dengan segera,” tegas beliau.

Sebarang pertanyaan mengenai sakit dada boleh diajukan kepada Datuk Dr. Ahmad Shukri Md. Salleh melalui e-mel ashukris@yahoo.co.uk

Risiko dan pencegahan

Terdapat dua jenis faktor risiko serangan jantung iaitu faktor tidak boleh ubah dan boleh ubah. Faktor tidak boleh ubah termasuk umur lebih 40 tahun, jantina lelaki dan mempunyai sejarah keluarga sakit jantung pada usia muda. Faktor boleh ubah pula lebih melibatkan gaya hidup yang boleh dikawal seperti merokok, kolesterol tinggi, darah tinggi, diabetes, obesiti dan stres.

Serangan jantung juga boleh berlaku seawal usia 20-an akibat amalan pemakanan dan gaya hidup tidak sihat.

Bagi mereka yang aktif dalam sukan dan boleh berlari dalam jarak dua kilometer dengan mudah, rasa sakit dada berkemungkinan bukan akibat serangan jantung. Namun bagi mereka yang bermain sukan kurang tekanan seperti golf, sakit dada berkemungkinan menandakan serangan jantung terutamanya jika mereka kurang berjalan dan banyak menaiki kereta buggy sepanjang bermain golf. Senaman, diet rendah lemak dan tidak merokok menjadi antara kaedah utama yang dicadangkan untuk mengurangkan risiko dan mengelak mengalami serangan jantung.

Antara kumpulan yang berisiko menghidap reflux asid pula adalah perokok, berat badan berlebihan, mempunyai masalah hiatal hernia dan kuat minum kopi. Merokok dan tabiat sering minum kopi boleh melemahkan cerut atau spinkter esofagus dan akan memudahkan asid perut naik ke dalam saluran esofagus. Pesakit yang menghidap reflux perlu menjaga pemakanan dan mengamalkan pengambilan makanan dalam hidangan kecil dengan kekerapan lebih tinggi, atau makan sedikit-sedikit, banyak kali setiap hari.

Punca-punca lain sakit dada

Aneurisme aorta yang bocor atau pecah

Masalah ini melibatkan salur darah yang membengkak dan lebih berbahaya daripada serangan jantung kerana boleh menyebabkan kematian mengejut pesakit. Masalah ini biasanya berlaku di kalangan mereka yang sudah lanjut usia dan antara punca utamanya adalah tekanan darah tinggi. Selain itu, pesakit yang dijangkiti kuman siflis ketika masih muda juga menghadapi risiko aneurisme yang lebih tinggi selepas melewati umur 50 tahun.

* Pleuritis

Masalah ini melibatkan radang pada lapisan pleura iaitu membran yang melitupi paru-paru. Pesakit biasanya berasa sakit ketika menarik nafas akibat paru-paru yang mengembang menyentuh lapisan pleura. Pleuritis mungkin berlaku akibat jangkitan kuman dan cara rawatannya adalah dengan merawat jangkitan tersebut.

* Costochondritis (Sindrom Tietze)

Masalah ini melibatkan keradangan dan bengkak pada satu atau lebih tulang rawan costal pada tulang rusuk pesakit. Antara puncanya adalah trauma atau batuk yang berpanjangan. Kesakitan akibat masalah ini turut melibatkan tulang rusuk dan pesakit akan berasa lebih sakit jika kawasan terbabit ditekan. Rasa sakit pada dada akibat masalah ini juga berpanjangan dan boleh mencecah berhari-hari lamanya.

Selain tulang rusuk dan rawan costal, kesakitan pada otot dada juga diletakkan di bawah kumpulan ini. Antara punca kepada masalah ini adalah senaman keras atau terlalu berat yang mencederakan struktur tulang, otot atau rawan pada dada. Kebanyakan pesakit yang mengalami masalah ini menyangkakan mereka, mengalami serangan jantung tetapi costochondritis mudah dibezakan dengan sakit jantung atau reflux asid memandangkan kedua-dua keadaan berkenaan tidak menyebabkan kesakitan bertambah jika dada ditekan.

Pesakit selalunya hanya perlu mengambil ubat penahan sakit untuk masalah ini dan akan pulih selepas satu masa tertentu, bergantung kepada punca masalah berkenaan.

* Tekanan pada saraf

Masalah ini berpunca daripada tekanan pada saraf tunjang akibat dihimpit tulang belakang ‘cervical’ yang semakin rapat. Kesakitan yang mulanya dirasakan pada leher boleh beralih ke dada dan boleh berlaku kepada golongan muda ataupun yang berusia. Walaupun jarang berlaku, masalah ini mungkin dihadapi mereka yang mengalami kecederaan teruk pada leher.

Masalah ini boleh dikesan melalui imbasan Sinar-X atau imbasan MRI (Magnetic resonance imaging) ke atas tulang belakang pesakit. Rawatan untuk masalah ini biasanya melibatkan ubat dan fisioterapi tetapi pembedahan mungkin diperlukan untuk pesakit dengan masalah yang lebih serius.

Oleh: NURUL ANUAR KARI


Rahsia Hukum Tarikan, keterangan lanjut, KLIK SINI

266 thoughts on “Pelbagai punca sakit dada

 1. saya baru2nie menghadapi serangan jantung setelah di maklumkan oleh doktoe hospital kerajaan.tandanya2 saya mengalami demam dan masalah gastrik.tapi yang peliknya saya merasa pedih pada dada kiri dan sakit lengan kiri(kebas)dan darah saya di periksa dan di maklum terdapat enzim dan kecederaan pada jantung.adakah penyakit ini boleh sembuh??minggu hadapan saya akan melalui ujian stress.

 2. Assalamualaikum w.b.t dr..baru2 ini saya mengalami sakit dada sebelah kiri..rasa mencucuk2..saya telah dapatkan rawatan di hospital kerajaan di mersing..ujian ECG dan ujian darah telah dilakukan..hasilnya dr menyatakan kadar degupan jantung normal dan ujian darah tidak menandakan ada sakit jantung..rumusan yg dibuat oleh dr selepas rawatan selama 3 hari 2 malam,mungkin otot2 saya koyak,alahan makan ataupun persekitaran yg berhabuk..sekarang rasa sakit di dada itu masih ada jika saya tidak memakan ubat penahan sakit..boleh dr jelaskan apa sebabnya..saya bimbang takot2 simtom2 itu mmg simton penyakit jantung…

 3. Saya berumur 35 tahun. Dua bulan yang lepas saya telah mengalami sesak nafas dan pitam. Apabila dirujuk ke HKL, pihak hospital telah membuat ECG dan menambil darah keatas saya. Pemeriksaan didapati bahawa saya hanya sakit normal. Doctor telah memberi ubat Hydration Salt, Vitamin B complex dan Prochlorperazine Maleate 5mg/25mg. Selepas 3 hari saya sesak nafas kembali. Saya telah dirujuk kehospital Selayang. Doctor juga telah membuat pemeriksaan seperti pemeriksaaan diHKL. Hasilnya doctor menyatakan saya tidak mempunyai masalah kesihatan yang kronik dan kemungkinan stress. Doctor telah memberi ubat Vit C, Multi Vit, Vit B complex dan Prichkorperazine Maleate. Tetapi minggu lepas saya telah mengalami sakit dada di sebelah kanan, sakit kerongkong beberapa hari dan merasa lemah ketika perjalanan ke tempat kerja. Saya terus merujuk ke HKL sekali lagi. Semua pemeriksaan (ECG, Darah, Urine) adalah berkeadaan baik. Tetapi doctor menasihat datang semula pd 15hb Ogos untuk mengambil darah bagi ujian Tyroid. Doctor meyatakan kemungkinan berlaku perubahan hormon pada diri saya boleh menyebabkan sengal-sengal badan termasuk sakit dada. Doctor telah memberi ubat Propranolol HCL 40mg, Vit B Complex dan Mefenamic Acid serta ubat gastrik (bila perlu). tetapi saya masih bimbang dengan kesihatan saya. Didalam hati saya saya merasakan saya mempunyai penyakit jantung atau paru-paru. Dr. tolong jelaskan kepada saya.

   • fara anda mungkin mengalami hyperthyroid atau hypo kdang peringkat awal memang akan rasa mcmni kalau nk tahu lebih lanjut joint kitaorg kt facebook TAIROD DAN ANDA

  • salam saudara, sy pernah mengalami simptom2 ini hampir beberapa tahun, hinggkan berata badan sy turun mendadak dan badan tak tentu rasa. dari pitam hinggakan kpd rasa sakit dada, badan, sesak nafas. mata mula hitam, muka kusam, memang nampak tak sihat.

   masuk hospital pakar 3 kali dalam masa 4 bulan, doktor bagi ubat yg sama, menjalani prosedur dari ecg, stresstest, mrcp, eus, endoskpik, xray, ctscan,, namun begitu juga, sy beritahu doktor ‘sy makan ubat rasa tak sedap badan, tak makan ubat ok’ jadi doktor beri pandangan ‘ok , stop dulu’..

   sy mohon pd Allah, agar ditunjukkan jalan. Alhamdulillah sekarang elok dan baik. sy ditemukan dgn Dr Jahid Sidek, ‘www.primanara.com.my’

   • salam en ahmad saya juga mengalami maslah spt tuan dan masih lagi tidak sembuh. Dapat kiranya tuan hubungi saya 012-6701890 . Pengalaman tuan mungkin dapat membantu saya. sekian terima kasih.

  • Saya mengalami lenguh tulang belakang , nafas pendek dan perut berangin .. Dh p cek kt klinik doktor kata sbb merokok . tapi tngok kwn2 yg dh merokok lagi lama steady ja .. Mohon pencerahan tentang sakit yg saya alami

   • saya sakit cam awk..aduhaii rasa vam tulang belakang sakit..susah nafas.tpkadang rasa sakit kat belah dada dpn..punca merokok ke??

 4. saya berumur 30 tahun. sejak setahun lalu saya mengalami sesak nafas yang kadang kadang hilang dan kadang kadang datang menyerang. saya juga telah berjumpa dengan doktor, dan beliau memberikan saya ubat asma. untuk makluman saya juga telah diserang resdung sejak 7 bulan yang lepas, yang mana tonsil saya telah membengkak. saya juga pernah diserang gastrik sejak 3 tahun lepas tetapi telah hilang sebaik sahaja memakan ubat yang diberikan oleh doktor. sekarang sesak nafas saya menyerang kembali, nafas saya selalu tersekat dibahagian kerongkong dan ulu hati serta perut berasa tidak selesa apa bila sesak nafas menyerang.
  saya memperolehi sesak nafas selepas menghidu asap rokok yang berterusan selama lebih 24 jam , semenjak itu, saya diserang selsema yang agak serius.
  tolonglah saya, adakah saya mengalami sakit paru paru atau jantung?

 5. asslamualaikum,saya berumur 40 tahun.Cerita saya begini…pada awal january 2008 ketika saya pulang dari kerja keadaan saya lesu dan letih dan pada masa yang ama saya mengalami sakit di bhg belikat saya,jadi saya minta isteri menyapu minyak angin pada bhg tersebut dan juga tulang belakang.Saya sendawa berterusan.setelah selesai saya bangun dari keadaan meniarap ,tiba2 saya terasa sakit di bhg dada(rasa terik) lantas saya merasa cemas akibat dari keaadan tersebut.Keadaan tersebut berterusan sehingga lbih kurang 2 jam..akibat rasa cemas saya terus pergi klinik untuk membuat periksaan.Hasil dari pemeriksaan ketika itu tekan darah saya 160/112.doktor menyuruh saya rehat dan bertenang dan selepas itu ujian dijalankan tekanan darah saya 150/90.Saya dikesan menghidap darah tinggi.Saya diberikan ubat utk darah tinggi dan juga gastrik(spt yg dimaklumkan oleh doktor).keadaan berkurangan selama seminggu tetapi setelah seminggu hujung kaki dan tangan saya mengalami keadaan sejuk terlampau walaupun dibawah cahaya matahari.

 6. Bahagian kiri dada saya merasa sakit mencucuk..terasa seperti di cengkam..rasa mencucuk kadang2 beralih kekanan…hilang dan datang.Sayay rujuk masalah saya ke IJN dengan membuat ujian darah,ujian stress dan juga ECG.
  Hasil dari itu keadaan paru2 saya normal,jantung juga normal cuma saya mengalami masalah berat badan,paras kolesterol tinggi(5.5) dan juga saya dinasihat kan agar berhenti merokok.
  Setelah 8 bulan …saya membuat ujian semula hasil nya tekanan darah saya diparas 120/70 hingga 130/80,berat badan turun 16kg dgn cara kawal permakanan dan juga senaman(4 bulan)paras gula normal(4.5-5.4).ujian untuk tyroid juga menunjukkan hasil yang normal.

 7. Pada waktu ini saya masih mengalami masalah sejuk terlampau kaki tangan ketika bangun pagi dan lebih2 lagi bila saya berada didalam bilik hawa dingin.Sakit di bahagian dada masih ada tetapi dalam kadar seminggu sekali dan hilang dalam tempoh bawah 30 minit dan ketika ia berlaku saya dalam keadaan normal(tiada FACES)
  Kemusykilan saya ialah adakah keadaan saya ini dikategorikan mengalami sakit jantung?

  • Saya recomend satu produk Khas untuk masalah jantung iaitu Dannshen plus anda leh lihat testimonial kat sini.

   berminat sms saya 0125675807

  • assalamualaikum saudara zaini othman mcmna keadaan saudara sudah pulih ke? saya pun mempunyai simtop yg sama dengan saudara boleh tuan kongsikan dgn pengalaman tuan pada saya whatsaap saya 0126817571 memohon bantuan saudara.

 8. Assalammualaikum….

  Saya berusia 31 tahun, berkahwin dan mempunyai 3 orang anak. Sejak 6 tahun yang lalu saya selalu mengalami sesak nafas dan apabila dirujuk kepada doktor, kata mereka saya mengalami stress dan ubatnya adalah bernafas menggunakan plastik. (Maksudnya menyedut semula udara yang saya keluarkan di dalam plastik tersebut). Tetapi sejak 1 tahun yang lalu saya kerap mengalami sakit dada dibahagian tengah. kesakitan itu datang tidak menentu dan apabila berjumpa doktor, alasan yang sama juga diberikan. Apakah yang harus saya lakukan dan adakah ini diketegorikan dalam tanda2 sakit jantung?

  • hai rina, macamana keadaan awak skrang. Sya pn kena sesak nafas februari tahun ni. masuk hospital selayang kena nafas melalui paper bag. alasan : stress , skrang sya berumur 41 tahun. Dada pn sering rasa menyucuk. Awak dah sihat ke?

   Terima kasih.

  • salam..
   hai..umor sy skrg 33 thn/3 org anak..sy juga mengalami masalah yg sma spt rina..blom jmp doktr..sesak nafas dibhgn tgh dada terutama slps lahirkn anak ke-3..baru2 ni kencing berdarah & doktr sahkan jangkitan kuman sbb kurang minum air n tahan kencing..adakah simptom ini tanda2 awl penyakt sakit jantung @ lain2..keadaan rina bgmana skrg?ingin tahu..

   • salam awak boleh cuba produck vken,saya pun macam puan2 semua dah hampir 8 tahun saya kena sakit dada mencucuk2 sehinga nak pitam.tapi alhamdulilah sejak saya gunakan stoken vken ni ada perubahan rasa nak pitam dah berkurangan.

 9. dokter memutuskan bahwa saya mengidap jantung koroner, tindakanya harus di lakukan balonisasi atau bypass, pertanyaan saya adakah cara yang lain untuk pengobatanya …?

 10. Assalamualaikum w.b.t dr..baru2 ini saya mengalami sakit dada kiri..rasa mencucuk2..saya telah dapatkan rawatan di hospital changkat melintang..ujian ECG dan ujian darah telah dilakukan..hasilnya dr menyatakan kadar degupan jantung normal dan ujian darah tidak menandakan ada sakit jantung..rumusan yg dibuat oleh dr selepas rawatan selama 3 hari 2 malam,mungkin otot2 saya koyak,alahan makan ataupun persekitaran yg berhabuk..sekarang rasa sakit di dada itu masih ada jika saya tidak memakan ubat penahan sakit..boleh dr jelaskan apa sebabnya..saya bimbang takot2 simtom2 itu mmg simton penyakit jantung…

 11. assalamualaikum…

  Saya berumur 24 tahun, cerita saya begini. Ketika malam2 saya merasa sakit dada sehingga sukar untuk tidur. sakit seperti dada ditekan,sesak nafas, rasa mual dan batuk2. Yang peliknya sebelum ni saya x pernah berasa sakit sepeti ini, dan ini kali pertama. Dan saya x da masalah jantung sebelum ni dan xda keturunan yang menghidapi masalah jantung. Saya takut ni simptom2 sakit jantung. boleh x doktor bagi penjelasan pada saya secara detail.

 12. adik sarah .. mungkin adik ada asthma agaknya .. sebab dari simptom adik .. sama macam penghidap asthma .. dan penyakit asthma sering menyerang pada waktu malam kerana suhu sejuk ..

 13. 3 bulan yang lepas saya kena buat medical check up,sbb nak masuk u. selepas selesai x-ray,doktor dapati jantung saya bengkak sebelah kiri. apakah puncanya. setahu saya saya suka tidur tindih di badan kiri. dan terasa pedih sesekali di jantung kiri saya. selepas itu saya terus putus hubungan hospital. saya x jalani rawatan. apakah ia akan merebak?

 14. saya mengalami sakit dada yang amat sgt..seolah2 ditindih atai ditekan dgn kuat..sakit bertambah apabila saya menrik nafas… merebak hingga ke leher… sebelum ni saya ke hospital untk memeriksa kesihatan jantung.ECG dibuat dan doktor mengesahkan tak ada apa2 sedangkan kadang2 saya sukar untuk bernafas dan sesak di dada..sakit dada yg saya alami ni pernah menyerang sebelum ini…kdg2 saya mengalami sesak nafas seolah2 saluran pernafasan sempit. doktor, beri pandagan pada saya…terima kasih

 15. seperti fairuz……..tetapi x pernah sebelum ini….dan dah di x ray sekali…tetapi doc mengesahkan x ada apa2……….

 16. salam untuk semua.

  pada pandangan saya simptom2 spt yg dsebutkn oleh ika, sarah, fairuz, bodystar dan kengkawan yang lain adalah petanda sakit gerd, asid refluk atau dyspepsia.

  penyakit ini adalah serumpun dgan sakit gastrik. kebiasaannye semua ujian berkaitan jantung yg djalankn oleh doktor adalah normal dan doktor mengatakan kita sihat.. walhal kita sendiri merasakan badan kita tidak berapa sihat dan seperti ada sesuatu yg tidak kene pada perut, ulu hati, bahagian dada atau pernafasan. cuba dapatkn nasihat dr pakar gastroenterologist/perut.

  satu soalan.. perhatikn lidah anda.. adakah terdapat seperti selaput putihan pada lidah anda????????

  • Salam semua,

   Harap dapat penjelasan dr. kd tentang selaput putih pada lidah kerana saya mengalami masalah tersebut dan juga mengalami sakit dada dan angin yg berlebihan dalam badan.

  • saya setuju dengan anda saya sendiri telah mengalaminya,ujian ecg normal,kolesesterol dan gula pun normal akhirnya saya di diagnos mendapat penyakit gerd dan telah diberi ubat omeprazole selama 8minggu,alhamdullilah sya sihat sepenuhnya..tq kepada doktor pakar gastroenterologist yang telah merawat saya…

   • zaiti,,,saya nak kongsi pengalaman awak tentang masalah ini sbb saya dah buat Angiogram, Stres test, ecg, doctor kata normal semuanya tapi saya rasa angina banyak dlm badan , rasa tercekik kat kerongkong, tak puas bernafas dan pernah jadi sesak nafas. Harap dapat sms saya di 012-6701890 roziah. Lidah saya juga terdapat keputihan. Pengalaman awak mungkin dapat membantu saya. Terima kasih.

   • Assalamualaikum Zaiti, masalah awak rasa sama apa yg saya alami bole sms saya 0177744991 (Erwan) utk penerangan lebih kerana mungkin dapan membantu saya, terima kasih

 17. kadang kadang apa yang kita alami ada kaitan dengan stress .. apabila emosi kita tenang .. segala sistem badan akan berfungsi dengan baik ..

 18. betul kebayan….kengkadang check doktor sume ok aje…tapi check punya check…kesannya hantu jeruk…mana tak pedih ulu hati

 19. A/kum sy dah dua tahun mengalami masalah sakit dada seperti mencucuk, rasa lemah badan, rasa berdedar2 aadang x bersemangat nak bekerja.
  dah banyak kali buat rawatan hasilnya masih sama….
  bagaimana rwatan yg sepatutnya Dr

  • Yang ade komen dalam nie…..Cuba goggle tentang asid refluks atau dikenali sebagai gerd…..tanda2 refluks sama dengan sakit jantung.wassalam

 20. saya mengalami sakit dada dibahagian kiri. bila penyakit tu menyerang saya tak boleh tarik nafas,saya akan bertambah sakit bila saya tari nafas…bila saya sapu minyak angin yg panas penyakit tu beransur pulih tapi sekejap je sbb dia akan kembali sakit. saya jugak alah pada cuaca sejuk.

 21. assalamualaikum…dulu,dada saya selalu bdebar2..bl jumpa dr,katanya gastrik.dkt 1thn la juga.kdng2 ok,tp kdng2 tak.bln 12thn lepas saya rasa bdn semacam je.tiba2 saya tsedar dr tidur dgn perasaan yg pelik.nak muntah,buang air besar..dada bdebar kuat..slps kejadian tu bdn mcm letih je..saya jumpa pakar,bl buat ecg kurang ok.tp bila scan x nmpk apa2.saya tpaksa buat angiogram,tp keputusan ok.x de saluran sumbat..buat echo pun ok..skrg saya mkn ubat kolestrol/cair darah.tp dada saya ni still rasa semacam je…apakah masalah saya sbnrnya..skrg nie bl tsedar tengah mlm,saya susah nak lelap semula,dan mimpi yg buruk2 je….

  • Ana, try berubat secara tradisional atau spiritual. kadang2 ada juga penyakit di bahagian abdomen ni yang bukan ‘fizikal’ semata-mata, berkemungkinan ada kaitan dengan ‘gangguan’ yang mistik atau halus. Wallahua’lam

  • saya pernah jadi mcm tu..terlelalap je jantung mcm nk berhenti…pastu pikir benda bukan2,pikir org lain mati la,napa ek..

   • gangguan.. jumpa org yg arif.. usaha la cpt.. sblm diganggu.. saya pun mcm awak.. tgh berubat lagi.. harap allah smbuhkan cpt… amin..

  • asalamkm..saya dh 15 tahun seperti yg ana alami..sekarang sudah 2 minggu serangan tu..adakah ana sudah pulih..

 22. salam dr nk tanya.. saya sakit dada di kiri sekitar jam 10-11am setiap hari…rasanya spt mencucuk2 apbla tarik..ttp slps bbrapa minit ok…tp saya menjadi berhati2 menarik nafas sbb kalau tarik terlalu kuat sakit…apekah masalah ini? boleh menjadi serius kah? terima kasih~ -ema-

 23. salam ana…masalah ana tu rasanya kena jumpa perawaat Islam kot..sebab tu masalah lain dah tu…insyaALLAH diberikan kesembuhan oleh ALLAH..berusahalah yer…

 24. salam,

  saya mempunyai masalah yang hampir sama dengan puan hanisah. Puncanya adalah batuk yang berpanjangan lebih 2 bulan. Setelah itu, sakit di dada di bahagian tengah dada menyerang terasa seperti ditekan. Kesukaran bernafas dan tidak selesa di kerongkong. Belakang sebelah kanan turut merasa sakit.Kadang – kadang terasa kembung perut dan sakit serta pedih di ulu hati. Walaupun kini batuk agak berkurangan kecuali pagi, saluran pernafasan saya masih tidak begitu selesa. Seolah – olah kerongkong saya sempit. Saya telah pergi berjumpa banyak doktor di HKL, Ampang Puteri dan juga Pertama Specialist, namun jawapan yang diberikan hampir sama iaitu kemungkinan saya asthma, brongkitis. Sedangkan sehingga ini, saya masih merasa sukar untuk bernafas dan sering letih. Apakah masalah saya sebenarnya. Adakah ini tanda – tanda sakit jantung atau ianya berkaitan dengan paru – paru? Untuk makluman, keluarga saya tidak ada yang mengidap ashtma. Adalah sesiapa yang boleh membantu saya?

  • saya pun mempunyai masalah yg sama dgn ida..saya batuk hampir dua bulan.sakit di bhagian dada kiri seperti menyucuk2.. x ray pn sudah dibuat,tp tiada masalah..lebih 5 kali saya ke klinik dan berjumpa doktor..sampel kahak pn sudah diambil doktor,tp sehingga kini masih blum bg jawapan..ujian darah belum saya buat lg..

  • Nampaknya macam simtom acid reflux. Cuba google acid reflux, awak akan jumpa keadaan yang serupa dengan apa yang awak alami.

 25. saya sering mengalami masalah sakit dada… umur saya pada ketika ini baru berumur 20 tahun..apabila saya mengangkat barang yang berat-berat dan bersukan saya akan sakit dada.. saya berkerja di tempat yang berhawa dingin ini menambahkan lagi kesakitan di dada saya..apakah ini tanda-tanda sakit jantung ataw sebaliknya?

  • assalamualaikum,saya nk bertanya,saya ad masalah,rasa sakit disebalah dada kiri,mcm senak,bila saya rasa di antara dada kiri dan kanan,disebelah dada kiri terasa seperti ad bonjolan mcm bonjolan bengkak..kdg2 rasa senak tiba2 dtg,lenguh di bahagian bdn blakang belah kiri..saya risau sangat..so, skunk ni saya nk tanya pendapat dr kd…tq,

 26. simptom gerd dan gastrik banyak persamaanya..tetapi punca dan fisiologinya berbeza…

  kekadang banyak faktor dan penyebab..
  kekadang tak semistinya berpunca drpd gangguan dlm perut gak
  …..tetapi berkemungkinan juga dipengaruhi oleh gangguan organ lain…cam sistem hati kita…pundi hempedu..pankreas..saluran cerna…atau organ yg berjiran ngn sistem perut..n bla..bla..
  kekadang serangan gerd yg serang kat dada selalu disalah anggap sakit jantung…
  ape ape pun..selalu ler kita pi check kat doktor tahap kesihatan kita..tak kira waktu kita sihat or sebaliknyer…”hargai kesihatan”…

 27. Saya pun mengidap sakit jantung dah hampir 4tahun tapi sekarang dah sembuh berubat secara tradisonal atau orang kata cara kampong kalau ikut doktor nak oprate cosnya 27,000 tapi cara ni 1,000 pun tak sampai sekarang bolih makan semua dahulu kena pantang silap makan sakit kalau ingin mencoba call saya kat no 019 4646957

 28. Sekarang dunia tanpa batasan obat secara tradisonal orang dah lupa tapi kalau setakat obat doktor hanya bolih mencegah atau tahan sakit sahaja tapi kalau obat secara tradisonal dan memohon serta berdoa kepada maha kuasa mungkin akan diberinya

 29. asalamualaikum kawan2..
  …sekiranya anda sakit dalam dada tak kira kerana sakit jantung,barah,luka atau lebih2 lagi yang doktor tak dapat sahkan punca dan sakitnya…
  …dan ada antara gejala2 sampingan seperti di bawah ini…iaitu
  1.ada gejala tekanan perasaan seperti benci,takut,sedih,rindu ,bingung atau gembira tanpa sebab.
  2.kadang2 jantung terasa berdebar2 tanpa sebab(seperti bukan kerana penat atau takut).
  3.tempat sakit terasa berpindah2 tempat.
  4.kadang2 terasa ada benda tajam menyucuk.
  5.tempat sakit kadang2 terasa panas.
  6.ada benda bergerak dalam dada seperti cacing2,semut2,angin2 atau ada tempat tertentu yang terasa bergegar.
  7.susah mengawal rasa marah atau kadang2 rasa marah tanpa sebab.
  8.kadang2 tapak tangan sentiasa terasa panas,lebih panas dari badan…
  …maka saya harap anda tak mengabaikan rawatan sakit dari sebab gangguan jin.
  …sakit ini mungkin semata2 gangguan…
  …atau ada sakit biasa tapi di ambil kesempatan oleh bangsa jin…kadang2 di tambah2kanya…
  dan kadang2 ada penyakit biasa tapi jin sembunyikan agar seseorang itu tidak mendapat rawatan yang sepatutnya dari hospital…Walloohu A,lam.

  • Sahabat ku junied,
   Saya mengalami masalah sesak nafas dan saya rasa ada yang tak kena.ada tak pengamal perubatan islam yang junied kenal.minta alamat dan no talipon boleh?
   sila emel kepada saya.jasa mu tetap dikenag
   terima kasih
   sahabat mu
   Mohd Farid Abdullah

   • Maaf ya kerana saya dah lama tak melawat ke-
    halaman ini…

    Kalau sahabat ada kelapangan…harapnya dapat
    kiranya melawat ke blog rahsia nampak jin…
    dan pada bahagian hujung blog tersebut saya
    ada sertakan no hp guru saya…

    Tentang lain-lain perawat…maaf ya saya juga
    kurang tahu kecuali kita boleh rujuk sendiri
    ke blog-blog perawat Islam…

    Manalah tahu ada yang dekat pada tempat kita
    ya…

    Untuk amalan sendiri..saya yakin sebaiknya
    sahabat amlakan Ayat Manzil secara tetap…

    Insya Allah..

 30. salam semua
  hai junied

  ….saya terpaku dengan ayat awak……

  (..kadang2 ada penyakit biasa tapi jin sembunyikan agar seseorang itu tidak mendapat rawatan dari hospital…)

  …nak percaya atau tidak…hanya orang yang mengalami gangguan ni sahaja yang merasa…

  …doktor pun tak tahu nak bagitau apa penyakit…semua result diognosis normal…ada juga kes,doktor suh famili pesakit tu ikhtiar cara rawatan traditional..

  mana junied tahu akan gejala-gejala sampingan tu?..adakah junied ponah alami keadaan sedemikian?.Kekadang pengalaman seseorang itu terluah dengan apa yang dirinya rasa dan hadapi…

  berdoa dan berusaha moga ada jalan selesai semuanya kan?!..amin…

 31. …salam semua…
  …terima kasih Shamni…Insya Allah..
  …dan saya nak tambah lagi…iaitu kadang2 rasa sesak nafas (tiada kahak) kerana rasa berat dada (atau seperti di himpit sesuatu benda berat).namun elok di faham ya…kalau anda ada antara gejala2 di atas,tak semestinya anda sakit dada,tapi sebaliknya kalau anda sakit dada dan ada antara gejala2 tersebut maka pertimbangkan juga rawatan sakit kerana gangguan jin.ini sangat penting untuk mengelakkan ujian2 hospital yang tidak perlu sedangkan pada hakikatnya sakit dada anda itu terbiar begitu saja (kerana tak sesuai dengan rawatannya).namun begitu,jangan pula tinggalkan rawatan hospital begitu saja tanpa di rujuk,terutama kalau baru minta rawatan kerana mungkin rawatan hospital lebih sesuai untuk anda.
  …semua ni dari pengalaman saya sendiri di samping bertukar2 pengalaman dengan kawan2.
  …dulu saya pernah sakit jantung (masa tu yang saya fikirkan mungkin ada pembuluh darah dalam jantung yang sempit).kadang2 datang dan akan mengambil masa 5 ke 10 minit ia akan hilang begitu saja.tapi hampir setiap hari sakit itu datang hinggalah saya mengamal kan membaca Ayat Manzil (Ayat 33). selama sebulan badan terasa panas membahang setiap malam. bila ‘sakit panas’ itu hilang hinggalah bertahun2 ke hari ini,sakit jantung itu tak pernah terasa lagi.
  …adapun jin menyembunyikan penyakit itu berlaku kepada seorang perempuan (non muslim) berumur 18 tahun.bila sakitnya datang,perutnya mengembung seperti ada bola di dalam kemudian pengsan,tapi hospital mengesah kan ia normal (sihat).bila minum air yang di doakan Ayat Qur’an,akhirnya ‘bola’ itu terasa pecah dan berlubang2.dalam beberapa minggu ‘bola’ itu hancur sepenuhnya.dan hospital mengesan barah dalam perutnya membolehkan ia di rawat(dibedah).perkara sebegini tidak akan hanya boleh berlaku di bahagian perut sahaja.kerana itu anda perlu bersedia untuk rawatan lain terutamanya kalau hospital sentiasa tidak dapat mengesan, atau ‘ragu2’ dengan penyakit anda.

 32. Askm…
  Dr. saya berusia 29 thn.mempunyai 2 org anak. sejak jun 08 saya mula merasa sesak nafas.tp tak sakit dada sama sekali.cuma sempit sangat untuk bernafas.saya kerap menarik narik nafas yg pendek ni untuk dapat bernafas dengan lega.dalam 5 or 6 kali tarik kadang baru dapat tarik sampai ujung dan lega.sehingga kini keadaan itu tetap sama. tahun lepas saja telah 5 kali ke klinik dan ada juga buat xray. dan sekali ke hospital subang. setelah di rawat sekejap,mereka kata saya mempunyai stress.dan stress adalah musuh utama abab ini(yg dikatakan dokter tersebut).
  doktor..jika punca stress,..saya telah cuba bertenang walau hakikatnyer tk mempunyai masalah sangat…tp keadaan itu tetap berlaku..
  macam mana saya nak mengatakan diri sihat sedangkan saya tidak dapat bernafas dengan sempurna seperti hari2 sebelumnya..

  apakah yg harus saya lakukan dokter…
  anak2 saya masih kecil dan kalo bole saya nak rawat awal dari dah terlambat…

  ..ibu penyayang.
  salam..

  • salam pn.mel saya juga mempunyai masaalah yg sama dgn pn.mel soalan saya sudah kah pn.mel bertemu dgn penyelesaiannya harap boleh berkongsi dgn saya. terima kasih.

  • Salam,pada ibu penyayang,saya pernah mengalami masalah spt.anda.Puas berubat merata,klinik dan ubat tradisional tp tiada kesan.Kata seorang dokter,cikgu selalu menghadapi masalah gangguan pernafasan sebab banyak sedut habuk kapur.Tapimemang betul tak selesa.Tarik nafas macam tak sampai,akibatnya badan letih,tak bermaya.Seorang dokter jolok lubang hidung sampai kerongkong punya la sakit.Lastly katanya semua normal.Akhirnya saya pergi doktor pakar ENT Metro.Panjang lebar dia terang tp ringkasnya masalah resdung.Ingat lagi dia bagi ubat “actafed” pahit yang amat tapi memang berkesan.Sekarang msalah tu dah takde cuma sekali sekala kena ambil ubat resdung nalahan makanan gatal adale jugak.kena pantang lah sikit.
   Semoga ibu penyayan sudah menemui penyelesaian.Tq

 33. salam semua
  to junied..
  yaps junied..!!!!
  percaya atau tidak terpulanglah pada mereka yang memahami dan pernah mengalami keadaan sedemikian kan?!…

  kak mel ibu yang penyanyang…
  kalau akak terbaca kiriman komen dari shamni nih..
  cuba akak terjah masuk blog intim ni gak..taip title “pedih ulu hati”..blog tu banyak info yang berguna…
  ape ape pun sebagai wanita..kita pun turut terasa terbeban dengan kepelbagaian tekanan kak..cuba akak bersikap terbuka untuk berterus terang dan berkongsi masalah setiap kali berhadapn dengan situasi sebegini..

  dr kd…dr kd…oooooo dr kd…ke mana hang lama tak kirim komen..

  wassalam

 34. Buat ana dan mel saya tinggal di Pulau Pinang dan bertugas di Sg.Petani.Minggu lepas saya ada mengantar obat buat saorang hamba allah yang mengidap sakit jantung di Kuala Lumpur sakiranya anda berdua ingin tahu apakah obat tersebut dapat mengobatinya nya sila hubungi Puan Rozilah di no taliponnya 0163303066 kerena saya menolong dan hanya allah yang menentukannya.

 35. tuan nak tanya dalam tiga minggu ni saya rasa dada sbelah kiri macam pedih seperti menyucuk(dkt diafram sblah kiri), tapi setiap minggu saya buat senaman dgn berjogging dan berjalan dlm 1.5km tetapi tak rasa teruk sgt dan ok ja bernafas,cuma masih rasa pedih kat sebelah kiri dada dkt diafram kiri,apakah punca dan ujian yang akan dijalankan untuk mengetahui sakit dan bahagian ini dan apakah ubatnya…minta tolong tuan jelaskan sikit utk kita kongsi bersama…

 36. Asalamualikum jet,
  penyakit tu hanya angin medu kalau mengikut loghat orang utara. angin dan darah jalan tak sama kena tunning macam kereta jugak maknanya kalau manusia kena cari orang mengurutlah.

 37. …salam semua…
  kalau ada yang nak uji cara mudah samada apa juga penyakit yang anda hidapi samada penyakit biasa semata2 atau ada penglibatan gangguan, caranya…
  …ada tiga jenis makanan yang akan menguatkan jin dalam badan (ertinya sakit atau masalah kesihatan akan rasa bertambah jika memakannya)…
  1.daging binatang 4 kaki
  2.telur ayam
  3.buah pisang (menurut ust k pisang emas, tapi seorang kawan yang mengidap sakit dada yang hospital sahkan sihat beritahu sakit dadanya datang atau bertambah asal saja makan buah pisang).
  …bukan bererti anda tak boleh makan langsung…tapi bila makan dan rasa masalah bertambah berat…ertinya anda kena berpantang sementara…dan jika pada satu masa lain anda tak rasa (sakit atau masalah bertambah)…maka anda bolehlah makan seperti biasa.
  …ini kerana gangguan ini ada dua jenis masa iaitu berterusan atau ‘bermusim’…jadi bila masa boleh makan… atau bila masa perlu berpantang,terpulang pada rasa dan penilaian anda sendiri…

 38. Salam buat junied,
  kita berserah kepada yang maha kuasa kerana jin terbagi pada dua ia itu jin islam dan kafir maka usah lah kita risau sangat tentang penyakit yang kita hadapi banyak berzikir dan selawat baru kita tahu apa punyanya.

 39. asalam buat semua,
  Zaman sekarang zaman fast food dan jungkies mana kita semua tak dapat penyakit. Dizaman waktu saya sekolah dulu semua masakan dimasak pakai kayu api tapi sekarang semua main pakai gas dan karan.Sampai sekarang kalau saya balik kampong dirumah pusaka tinggalan orang tua saya masih guna dapur kayu.Bila nak masak mula cari ranting kayu atau batang getah yang jatuh untuk dibuat kayu api.Saya ingin tahu ada sesiapa yang pernah makan jantung pisang hutan dan beri tahu apa rasanya.Anak anak sekarang mana tahu mandi sungai panjat pokok dan lain lain.Budak budak sekarang hanya pandai surface internet dan main game dilaptop atau handphone. Cuba musim cuti sekolah bawa anak anak anda ke kawasan pendalaman untuk melihat bagimana kehidupan orang kampong baru mereka tahu akan keseusahan orang kampong dihulu sana.

  • ya lah pak aji .. yang dirisaukan terutama yang tinggal dibandar bandar .. anak saya tak pernah tengok ayam hidup .. dia tahu ayam yang dah dimasak saja hehe ..

 40. .. tapi yg paling merisaukn bukan anak2 je.. yg bapak2 kt bandar ni pun sama.. cakap pasal ayam kepala terus ingat ayam2 yg kt coket tuh… sesungguhnya zaman sangat banyak berubah dan mengheret kita bersama2 melayari arus perubahan tersebut………..

 41. ..jantung pisang…ambik kat pokok..kupas kulit..basuh ia bersih2…rebus….makan buat ulam cicah ngn sambal…rasenyer payau2,lemak berkrim n yummi..nak makan buah..panjat jer pokok rambutan..pokok jambu..pokok mangga..bila panas bdan..pi jer terjun air bukit ke..sungai ke…ala moden..ala traditional…semua kene serba sikit tahu..
  betul cakap wak aji tuh..zaman la ni..semua segera..nak ape..cari je kat kodai..siap packing lagi..

 42. Salam kepada semua,
  saya masih terkenang pada zaman kanak kanak saya yang dikelilingi dengan pokok pokok buah buahan saperti buah tampoi ,buah pulasam, buah jentik jentik,buah rambai dan daun ulam saperti pucuk beka,pucuk setang pucuk putat,pucuk bebuas, pucuk beluntas dan lain lain lagi tetapi sekarang hanya terdapat pucuk ubi kalau dibandar lainlah macam orang desa semua masih ada tapi ramai yang tidak mengenalinya.Dizaman saya dahulu semua benda ini didepan umah tapi sekarang hanya tinggal nama saja bagi anak anak gen x mungkin tidak akan dapat melihat benda benda ini lagi.

 43. Saya razidi Osman yang dipanggil oleh rakan rakan pak aji penang adalah orang yang sama.Gelaran pak aji sebab dah sampai ketempat seluruh umat islam datang menyahut seruannya pada tahun lepas.

 44. salam,
  ada tak ayat2 Al-Quran yg boleh d amalkan untuk melawan penyakit2 aneh (sakit d bahagian dada berpanjangan) walaupun sudah membuat pemeriksaan d hospital tetapi normal..

 45. salam Zee…
  dan salam semua.
  …setakat pengalaman saya,kalau kita tak ambil ijazah
  amalan di mana2 (zikir dan ayat Quran…atau Tenaga Dalam -yang halal)…maka antara sebaik2 amalan adalah Ayat Manzil atau juga dikenal sebagai Ayat 33.
  …ia di baca sekurang2nya sekali sehari…atau lebih baik pagi petang dalam keadaan berwuduk dan duduk mengadap Qiblat…
  …sambil tu utk sementara pantang makan dengan pisang,
  telur ayam dan daging binatang 4 kaki…
  …jika ada sebarang tindak balas bila mengamalkan ayat ini,tidak kira seperti perkara biasa atau ganjil yang kita rasa …menunjukkan ada gangguan…
  …atau tiba2 rasa bertambah sakit…menunjukkkan amalan ini sesuai dan ia biasanya untuk sementara
  saja…dan sangat baik diteruskan…
  …juga siapa2 nak amal,letakkan air sebotol didepan
  utk guna minum juga disapu pada muka dan dada…
  …bagi siapa yang kurang lancar baca Quran…
  cuba gunakan Air Yasin malam jumaat..atau minta buat
  kan air Yasin dengan siapa2 yang di rasa sesuai…
  …caranya pegang gelas yang berisi air Yasin,
  baca Bismillah…1x,salawat 3x dan shahadat 1x…
  (atau lebih baik Istighfar 3x,Bismillah 3x…
  salawat 3x…shahadat 3x…)…dan
  niat dalam hati atau cara berbisik…Ya Allah, jadikan air ini penawar kepada sakit dadaku (atau
  lain2),juga penawar segala bisa dan gangguan dalam tubuhku…minum 3 teguk,tinggalkan sedikit , sapu pada muka dan bhg. dada yang sakit…jadikan ini amalan biasa…setiap pagi dan petang..
  …mudah2an ada manafaatnya….
  …atau yang lebih khusus kalau boleh…guna air yang di bacakan Ayat Manzil…
  …tentang Habatussaudah ia ada di sebut dalam Hadis
  juga madu antara amalan perubatan terbaik…dan kalau nak tambah khasiatnya lagi boleh di bacakan Ayat Manzil…Wallohu a’lam…

 46. Terima kasih banyak dari saya, yaitu fapereira email nanda5061@yahoo.com from Timor Leste. aku mau tanya pada dokter mengenai sakit di tengah dada, tapi aku tidak minum kopi, rokok, tapi kalau sudah sakit rasanya ada ditengah dada luka ditekanpun sakit minta ampun, tapi kalau di pijat minyak telong, sakit nya hilang, maka itu tolong jelaskan.sekali lagi terima kasih banyak, dari fapereira Dili Timor Leste.

 47. …Salam semua…
  ada satu petua…tujuan utamanya adalah untuk ujian samada dalam badan kita ada gangguan makhluk halus…
  1.tadah dua tangan seperti berdoa…
  2.dekatkan ke hujung bibir…
  3.baca BISMILLAA HIRROHMAA NIRROHIIM 7x.(seolah-olah Ayat tadi kita sambut ditapak tangan).
  4.sedut dengan hujung bibir- dengan tarikan nafas panjang kedalam perut…atau kalau ada tempat sakit,masa menyedut tadi…tumpukan perhatian pada tempat sakit…(masa menyedut…tutup mata dan rasakan perjalanan nafas sampai ke perut…atau ke tempat yang sakit …doa dengan keberkatannya minta Tuhan sembuhkan)…
  …dan petunjuknya… jika ada sebarang tindakbalas yang kita rasa samada rasa panas badan (atau tindakbalas lain)…atau panas tempat sakit atau tiba2 sakit berdenyut2…menunjukkan ada gangguan…
  …kalau tak rasa apa2 ulang 2x (jadi semua 3x)…kalau tak rasa sebarang tindakbalas…tandanya tak ada gangguan atau sakit biasa saja..
  …Insya Allah kalau gangguan masih ringan…kadang2 kaedah ini cukup untuk mengusir keluar makhlus halus dari tubuh kita…kehadirannya yang paling ketara bila kita rasa semut2 merayap atau ada benda bergegar terutama pada… atau sekitar tempat yang sakit (tak kira sakit apa)…kalau boleh …ulang sampai terasa benda itu keluar atau hilang…
  …kalau sakit bertambah kuat…menunjukkan ada kesan dan kemungkinan besar sesuai…dan teruskan bila2 masa dalam sehari dan kesehari… kerana sakit itu adalah untuk sementara saja…
  …petua ini boleh di buat oleh siapa saja…orang dewasa…remaja…kanak2…termasuk kaum wanita yang sedang cuti…dengan niatkan sebagai doa…
  …kalau ada tindakbalas tapi anda rasa perlu rawatan lanjut…
  kerana mungkin penyakit yang anda tanggung agak berat…maka di samping rawatan hospital saya syorkan berubat secara doa atau ayat Quran dari ustaz2…atau yang paling penting jangan perawat yang guna jin…kerana biasanya akan menambah masalah atau sakit itu sendiri….wallohu a’lam.

   • …saya minta maaf banyak-banyak pada En.Zul…sudah lama saya tak lawat ruangan ini.sebenarnya saya tahu sikit saja…tapi saya berbesar hati menjemput En.Zul ke google tajuk rahsia nampak jin…moga ada manafaatnya untuk kita semua.
    Secara ringkas konsepnya…bagaimana nak mengesan samada apa saja yang kita rasa itu…hanya penyakit biasa semata-mata atau melibatkan gangguan makhluk halus tanpa perlu menuntut ilmu kebatinan…dan semoga dapat menjadi panduan samada rawatan hospital sudah memadai bagi kita atau perlu kepada rawatan rohani juga…Insya Allah.bagaimana pun terima kasih atas perhatian tuan…

 48. askum doktor, saya berumur 28 tahun dada berasa tersumbat, kebas dan lenguh tangan kiri dan belakang.Rasa tekak panas.bila picit dada bersendawa dengan rasa masam. ini terjadi apabila makan benda yang pedas dan masam.ia berlarutan dalam lama.minta pandangan simtop apa. makasih

 49. slm.. kate org kalaugangguan jin ni slalu sakitnye berlaku waktu senja kalu xsilap.. pada pndangan en junied n semua la ye, kalu yang sakit nyer xkira waktu ni leh jadi kene gangguan gak ke ea?

 50. assalamualaikum doktor…saya juga ada sakit seperti dada terasa dipijak pijak bagai setapak kaki gajah diletak di dada kiri(kanan tak rasa lak kaki gajah)dan kadang kala disertakan dengan jantung berdegup kencang mcm tgk wayang seram kemudian terus gelap mata.

  umur saya hampir² menjangkau ke 27 hujung tahun ni.doktor pernah chek dan dier bagi saya serbuk hydrate salt,paracetamol dan vitamin B…apedaa

  apakah gejala yang saya hadapi ini doktor?kata beliau tekanan darah saya tinggi dalam 160/?? mcm tueh lah.

  ada tak rawatan ubat susulan untuk elak kejadian gelap mata berlaku?bahaya gak kalau tengah pandu atau tunggang moto tetiba jatuh atas jalan.kalau ada pemandu yang perasan takpe gak dier boleh elak.kena kalau yang dok tengak main hanpon atau dok bersiol masa pandu tueh tak ke naya saya pergi ke alam lain nanti?

 51. Dr. Saya berumur 45 tahun seorg yang aktif berjoging(3-4 kali seminggu).saya juga suka makan makanan yang bergoreng dan perokok bukan tegar(1-2 batang sehari).kadang kala saya sering sakit di hulu hati terutama kiranya jadual makan saya tidak teratur (saya seorang yang cuai dari segi jadual pemakanan) dan kekadang juga saya mengalami seperti susah bernafas. Adakah itu salah satu sintom sakit jantung. Terima Kasih Dr.

 52. walaikum salam En.ali.tak semestinya…kadang-kadang tak menentu masa.kerana ganggun jin ini pun ada bermacam bentuk dan keadaan.kalau gangguan saka umpamanya…tak tentu masa…tapi tak mustahil juga sakit biasa saja…bagaimana pun kalau nak tau lebih lanjut En.ali (dan siapa saja…)boleh la taip tajuk rahsia nampak jin junied digoogle…lihat tajuk gejala gangguan jin di bahagian dada dan kepala…gejala fizikal dan rohani…juga tajuk-tajuk lain yang berkaitan…saya harap En.ali akan dapat menilai sendiri.tkasih.

  • en junied,
   betulkah perawatan cara islam terutamanya saka hanya boleh menjauhkan diri pesakit dari saka sahaja tanpa membuangnya selamanya?saya pernah berubat cara islam tapi saya masih terasa yang ‘menda’ tersebut masih ada.hal ini kerana saya ada mengalami tanda-tanda yang orang lain sebutkan di ruang forum ini..dan juga telinga berdesing,lebam di peha,mimpi dikejar binatang buas seperti harimau putih,dada yang sentiasa berdebar,…bagaimana cara hendak membuangnya.saya masih muda berusia 22 dan masih belajar….

   • Salam Cik lily…

    Bergantung kepada kaedah rawatan…iaitu antara caranya
    boleh dibuang terus ialah dengan cara saka itu dibunuh…
    dikurung dalam botol…diikat dimana-mana…disuruh
    bersumpah untuk menjauhi manusia dampingannya
    (kebanyakannya suka berbohong)…saka itu berpindah
    kepada orang lain terutamanya ahli keluarga dan sebagai-
    nya…

    Namun kebanyakannya agak liat untuk ditangkap atau
    dibunuh…maka sebaik-baik cara ialah anda mengamal-
    kan pendinding diri…dan antara yang terbaik adalah
    Ayat Manzil…disamping meminta rawat…

    Untuk lebih lanjut harapnya Cik Lily dapat ‘melawat’
    pada blog rahsia nampak jin…dan ada padanya keter-
    angan lebih lanjut tentang gangguan jin pada dada dan
    tanda-tanda saka serta amalan ayat manzil…

    Insya Allah Cik ya…

 53. dr, saya 57 tahun, mengalami sakit dada sebelah kiri bagaikan diblok.. sesak nafas, jahtung berdebar kuat dan agak laju 85 degup dalam 1 minit. Saya dah ECG di HKL semuanya negatif. Saya ada asma dan darah tinggi tapi sentiasa kontrol. Juga ada gastrik. Adakah jantung saya terganggu?

 54. saya suhaimi saya alami sakit dada belah kiri kejap2 ujian ecg darah dan x-ray tapi doktor cakap jankitan kuman ni yg risau sekarang pun sakit2 lg

 55. Assalamualaikum,

  saya bakal mencecah umur 27 tahun ni. saya sebelum ni ada mengalami sesak nafas, dah jumpa doctor di beberapa buah klinik dan hospital dan result yg smua doctor bagi hampir semua sama. kebanyakan doctor ckp punca penyakitnya sbb saya selalu mengalami stress sampai saya punya stress tu mempengaruhi kesihatan badan. ada juga doctor yg cakap berpunca dari masalah sistem pencernaan. sesak nafas yg dialami skg dah berkurangan tp masih lagi ada rasa sakit dibahagian dada.

  cuma apa yg saya bingung sampai sekarang, di bahagian tengah dada saya selalu terasa macam ada ketegangan. bila saya depakan tangan atau menggeliat, bahagian yg terasa tengang tu seperti ‘terpatah’ serupa mcm kita main2 patah2 kan jari utk rasa lega bila sengal2. selalu terkena macam ni bila waktu bangun tidur dan bila bangun dari duduk. kadang2 rasa sakit dan kadang2 x sakit dekat bahagian yg terasa tegang tu bila seperti ‘terpatah’. tiap kali saya depakan tangan dan menggeliatkan badan,memang kerap jadi mcm tu.

  selain dari tu, saya rasa sama aje macam org2 lain yg mana dorg mengadu sakit dada belah kiri mcm kena cucuk bila tarik nafas dalam2 dan kadang2 saya rasa lega bila saya berubah posisi atau kedudukan. cuma yg masih jadi persoalan dalam diri saya, apa benda yg mcm ‘terpatah’ dekat tengah2 dada saya bila saya menggeliat? benda ni ada kena mengena dgn penyakit2 di dada atau yg lain..? saya harap doctor boleh memberi maklum balas. terima kasih 🙂

  • encik najib kita mengadapi masalah yang serupa…iaitu bahagian dada macam ade benda terpatah…saya tak tau ape penyakit nya tu..

 56. Terima kasih banyak dokter menberi penjelasan mengenail sakit dada.karena saya juga mengalami sakit dada dan kadang kalah tiba-tiba, tetapi kalau dipisit hilang juga. sekali lagi terima kasih dari fapereira Dili Timor Leste

 57. Saya mengalami sakit jantung dan telah menjalani rawatan angiogram di hospital kerajaan lapan bulan yang lepas. Masaalahnya sekarang boleh dikatakan setiap masa saya mengalami perasaan berdebar-debar dan menyebabkan saya rasa letih untuk melakukan kerja-kerja harian. Apakah masaalah yang saya hadapi sekarang, apakah kesan daripada ubat yang saya ambil ataupun penyakit lain yang mungkin saya hadapi. Tolonglah bagitahu Dr…. Tq

 58. salam.. say 31 thn dan m`punyai seorg anak..family takde sejarah sakit jantung..saya juga mengalami simptom yg hampir sama dengan pengadu2 di sini…sakit dada mencucuk2 yg datang kadang..tp akhir2 ni mcm kerap sakit dada… tapi yg membimbangkan saya bila rasa lenguh pada lengan bahagian kiri yang berlarutan…adakah sy juga mengalami sakit jantung?..bila jumpe doktor , dr selalu ckp sbb gastrik…memang perut selalu rase sebu…say risau dgn keadaan sy..

 59. SALAM..sy dulu dulu selalu je sakit dada bahagian kiri. fuhhhh time sakit tu nak tarik nafas pun tak boleh. kalau tarik nafas semakin sakit.bukan tu je..nak baring pun x boleh. sy ingat tahun lepas sy kena sakit ni sampai dua hari. last sekali sy pergi ke pusat perubatan universiti malaya buat pemeriksaan. lepas dokter chek dokter bg tau sy gestrik je. dalam badan sy ni byk sangat angin.so angin tu pergi ke bahagian dada sy sbb tu sy rasa sakit . lepas makan ubat yg dokter bg dah x rase sakit mcm dulu. siapa siapa yg sakit di bahagian dada tu lebih baik pergi buat pemeriksaan dokter. jgn biarkan mcm tu je..

 60. assalamualaikum dok…sy nk tanya,adik sy tlah menjalani pmbedahan jntung berlubang pd april 2009.slpas 10 bln dia kte rase sakit dada mencucuk2 sebelah kanan…dia memag ade gastrik..ape puncanya doc

 61. salam dok, tiga hari lalu apabila bangun dari tidur saya dapati dada sebelah kiri saya sakit. terasa seperti dicucuk cucuk apabila menarik nafas panjang. Kadangkala subuh hari saya terjaga dari tidur bila rasa seperti ada angin yang berjalan didada sebelah kiri saya.apabila disapu minyak panas sakit tu reda sekejap, tapi akan datang balik. Sekarang ni keadaan saya amat tidak selesa kerana apabila menarik nafas bahagian rusuk kiri seperti dicucuk cucuk. apa sebabnya?

 62. salam semua.Antara petua kita nak tahu samada sakit yang kita rasa itu semata-mata sakit biasa atau ada penglibatan gangguan makhluk halus…kita guna Air Yasin malam Jumaat…atau air yang didoakan dengan Ayat-ayat Qur’an.caranya baca Bismillah…1x dan minum seteguk.Satu perkara yang mesti kita perhatikan
  kalau sesudah minum kita rasa sesuatu tindakbalas seperti kurang selesa , dada berdebar , rasa marah , panas , bertambah sakit , ada sesuatu yang bergerak seperti semut-semut dan sebagainya…bererti sakit itu ada penglibatan gangguan…atau kadang-kadang punca asalnya seratus peratus daripada gangguan makhluk halus.Adapun perubatan cara Islam itu adalah gabungan antara cara Rohani dan perubatan moden…dan bukan cara moden semata-mata.Ertinya sesuatu penyakit itu mungkin perubatannya cara moden semata-mata…atau mungkin perlu digabungkan…atau cuma perlu rawatan rohani semata-mata.Wallohu a’lam

 63. …dan kalau anda sendiri nak buat air doa…bacakan pada air surah Al Fatihah 7x atau lebih baik 21x.kalau air itu untuk kegunaan anda sendiri…dekat kan muncung botol air ke mulut…iaitu setiap kali anda membacanya…nafasnya biar sampai ke permukaan air…

 64. Assalamualaikum.

  Saya mengalami sesak nafas dan sakit dada. Selalunya saya akan kena bila dalam keadaan sedang duduk. Bila diserang saya akan berajalan barulah merasa selesa. Malah yang menarik, bila diserang dirumah saya akan melakukan senaman (berlari², membuat kerja² rumah) dan nafas saya akan lebih stabil. Apakah simptom yang ada pada saya? Bila periksa hospital takde apa. Masalah selalu saya hadapi bila duduk lama dalam kenderaan. Akan sesak nafas bila bawa kereta. Pelik.

 65. Assalamualaikum

  Suami berumur 54 thn. Sudah hampir 15 thn dia mengalami kesukaran bernafas..bila dia nafas seperti tak cukup oksigen.tercungap2. Dia telah dirujuk ke IJN dan disahkan tidak ada masalah jantung. Dalam masa 6 bulan kebelakangan nie pulak dia mengalami peluh yg melampau. Walaupun kadang2 hanya membuat kerja2 yg ringan seperti basuh kereta dan menyapu sampah di laman rumah. Masalah yg di alaminya amat menrisaukan saya.

 66. Hai Dr saya mimie tahun ni saya berumur 26 tahun dan tak lama lagi saya akan berkahwin saya mengalami sakit asma yang sangat teruk sejak berumur 10 tahun sehingga sekarang, hidup saya banyak bergantung dengan ubat iaitu “Pam” dulu masa saya umur belasan tahun asma saya taklah seteruk sekarang bila dah mencecah 22 tahun barulah asma saya teruk sekarang ni bila nak berjalan jer saya mesti bawa ubat (pam) sekarang ni asma saya kerap sangat menyerang sehingga saya menjadi takut kena-kena lagi saya akan berkahwin tak lama lagi bila dah berkahwin mestilah impian nak menjadi ibu tu ada tapi ketakutan dalam diri tu ada takut apa akan jadi pada diri and ank dlm kandungan nanti Dr tolongla saya carikan jalan penyelesaian… please email saya di bealz84@yahoo.com

 67. AS’kom Doktor.Sy berumur 28tahun.Saya telah mengalami sesak nafas(Bila tarik nafas rasa ada yang mengganggu macam tersangkot di paru2).Kemudian ada kalanya saya rasa pening,hendak pitam dan rasa sejuk di dada selama 6hari,hampir 6hari sy boleh dikatakan ke hospital apabila merasakan sesak nafas.Sy telah menjalani rawatan saringan jantung iaitu ECG(Normal),Darah Tinggi(Normal)dan Ujian darah(tiada menunjukkan sebarang masalah jantung.Sy tidak diberi ubat kecuali nasihat drpd doktor utk mengurangkan stress.Adakah kerana sy terlalu memikirkan masalah sesak nafas dan telampau risau takot masalah sesak nafas sy sekarang melibatkan masalah jantung ini sy boleh sesak nafas Dr.
  Sy terlalu risaukan keadaan sesak nafas sy sekarang.Sy mengalami masalah sesak nafas ini dengan masa yg agak lama dr pg hingga ke mlm.Kadang2 membuatkan sy tidak boleh tidor.Saya sejak 5 ke 6bulan kerap sendawa yang kuat.Xsedap perut.Apabila membuang air besar sy mengalami cirit birit.Sy harap Dr dapat memberi pendapat apa yg perlu sy lakukan sekarang.Terima kasih.

 68. salam. pada bulan januari yang lalu saya mengalami sesak nafas yang agak teruk juga. lalu saya ke klinik swasta YANG PAKAR DALAM JANTUNG, dr. mengesan jantung saya lemah dan perlu dirujuk ke hospital. saya ke hospital dan menjalankan rawatan jantung dan didapati oleh doktor kerajaan jantung saya lemah, lalu saya di syorkan oleh doktor tersebut ke IJN pada bulan april saya ke IJN untuk menjalanani rawatan angiogram dan didapiti tiada jantung saya tersumbat cuma jantung saya memang lemah mungkin akibat kesan dari tekanan darah saya tinggi. setelah selesai saya balik berjumpa dengan doktor kerajaan dia menyatakan jantung saya normal….tapi sejak dari itu saya dibekalkan ubat untuk rawatan jantung/tinggi darah dan kolesterol saya…cuma sejak balik dari IJN dada saya sentiasa sakit, sya pergi klinik swasta biasa mereka semua tidak berani untuk merawat saya mau tidak mau saya klinik pakar jantung swasta dan di menyatakan punca sakit dada saya kerana otot dan di beri ubat penenang dan ubat otot, namun dada saya masih sakit juga hingga sekarang daoktor tersebut yakin saya sakit oto da bahagian dada tapi saya yang menanggung kawskitan sepanajang hari

 69. skrg dunia perubatan tanpa sempadan.sape ada masalah boleh email saya dan saya akan tunjukkan testimoni2 dari pesakit2 yg telah sembuh dan boleh telepon dia org.sebab org sakit dan dah sembuh bila cakap lagi org percaya.bukan setakat cakap saja siap ad report doktor lagi sahkan diaorg dah sihat.insya Allah.ingatlah pada jaji Allah bahawa semua penyakit ada penawarnya kecuali penyakit MATI…!

 70. baru2 ni saya amik antibiotik disbbkan masalah alargi pd hidung.selepas 3 x mkan antibiotik saya mula rasa sakit pd bahagian dada. pd mulanya rasa sakit itu selang seli seperti mengikut pergerakan angin dlm bdn.selepas itu saya mula perasan bila nak minum air atau makan akan rasa sakit pd saluran esofagus.sakit selang seli disebabkan angin sudah hilang yg tnggal adalah rasa sakit bila nak minum atau makan. sakit sangat.sudah 4 hari.saya ada dengar sakit radang esofagus disebabkan antibiotik yg tersekat dida esofagus yg kemudiannya menyebabkan radang.kalau ada sape2 yg tau info ni bole bagitau saya. buat masa ni saya belum gi follow up ke klinik lg.

   • Esophagus Related Causes

    Chest pain originating from the esophagus may have several causes.

    •Acid reflux (GERD) may be caused by any factors that decrease the pressure on the lower part of the esophagus, decreased movement of the esophagus, or prolonged emptying of the stomach. This condition may be brought on by

 71. bila makan obat kena minum ayor byk2, kalo idak subtances obat akn memakan lapisan dlman organ badan menyebab terluka..bila makan atau meminum , ia akan terasa sakit..brgkali

 72. kalau pergi klinik swasta yg pakar alamat bayaran kow kow tapi kalau ke hospital kerajaan bayaran kita mampu

 73. gastrik pun boleh menyebabkan pening loya atau lighthead- rasa berpusing hilang imbangan, nafas berbau

 74. salam kepada semua pengunjung,sekiranya anda mengalami penyakit di dada…dan ingin mengesan sama ada penyakit biasa atau gangguan,dapatkan sebotol mineral water brands spritzer.baca surah qulhuwallah 3kali dan ayat kursi 40 kali pada air tersebut.jaraknya bibir anda lebih kurang 1cm dr permukaan botol.

  seeloknya selepas waktu isyak.satu lagi cara ialah baca bismillah 100kali pada mineral water.buat amalan setiap hari.
  kesannya,jika ada gangguan..anda akan terasa yg amat sakit pada waktu pagi…dan anda blh amalkan sehingga sakit hilang.
  anda juga blh mengamalkan ayat lima..dan dibaca pada air.
  sekian.
  joe..

 75. Baru2 ini saye menghadapi degupan jantung yg terlalu kencangsecara tiba2 adakah ini salah satu simptom serangan jantung….adakala terasa mual dan sering berpeluh..umur saya 31 thn tiada sejarah sakit jantung,suamiseorang perokok

  • cek darah.. mungkin hypertiriod.. jgn biar kan ye.. dan kolestrol mungkin tinggi.. jgn kawal kolestrol mnggunakan ubat.. makan je oat 2 kali sehari.. (5 sudu bsr buat dlm mug, campur satu sudu susu pekat.. air panas) kalo pns sgt letak 1ketul ais.. minum 2 kali.. kalo makan ubat kolestrol nih bhy utk jgka masa pnjg,.. lagi satu kemungkinan kekurangan zat besi dlm badan.. dan perlu makan ubat tambah darah.. jumpe doc ok.. cek darah dalam rm200lbh.. jgn jumpe doc sebrngan,.. takut2 dia bg ubat yg tak perlu..cth ubat memperlahankan degupan jantung.. padahal kemungkinan itu disebabkan tiroid hiper.. jumpe doc pakar ok.. KPJ ke.. mane speacialist la..

 76. ketika tidur, kadangkala saya berasa sakit di bahagian paru-paru kanan, lebih-lebih lagi apabila menarik nafas dalam..kenapa agaknya ya?

 77. saya berasa sakit di bahagian dada kiri, lebih-lebih lagi apabila menarik nafas dalam..kenapa agaknya ya?kadang2 la..

 78. saya sebelum ni stress y amat sgt..
  saya da teroverdos..
  akibtnye lpas 2 saya sakit dada sukar bernafas…
  saya nak pengsan…
  tp saya x daptkan ape2 rawatan doktor..
  saya cuma berehat dan tido..
  bada,bibir menggeletar..
  slera mkn pun ilang sebb rase tersangkut kat dada ni..
  tp lepas bpe ari sy paksa utk mkn..
  sbb sy mmg da x bemaya..
  ble mkn saya da ok cket..
  cuma sakit dada x mau ilang..
  rasa sempit..
  dan sesak nafas..
  adakah kesan dari panadol 2?
  dan adakah ia nya berpanjangan disebbkn kesan lain dari ubat 2?
  atau hanya sementara?

 79. Sya mengalami sakit dada sejak 1 thn ini,rasanya sepeti berat,ditekan2,berdenyut2,tetiba sesak nafas,terus satu kepala sakit teramat2 sangat dan kebas pada tangan sebelah kiri hingga ke muka,,,tolonglah,,,,,,,,masalah saya ini dan bagaimanakah utk saya mendptkn rawatan yg sebaik2 mungkin……tolong balas,DOKTOR…terima kasih…

  • buat ecg dan pemeriksaan darah..complete.. kolestrol tinggi.. makan oat 2 kali setiap hari campur susu pekat.. disiplin kan diri makan oat botol merah.. jgn miss.. tgk dalam masa 1-2bln.. insyaallahh..

 80. Go to emerg and have an ECG and blood work done right now.

  Although right arm involvement is not indicative of heart, women can present differently and oddly at times.

  If you’re over 30 and are having chest discomfort and respiratory distress, it’s time to go to ER.
  alisongi

 81. assalamualaikum Dr. saya berumur 31 thn punyai seorang anak.Masalah sy memang serabutkan kepala sy sebab sy punya dada sakit dibahagian kiri kanan ..jantung bergerak terlampau laju dan perkara ini berlaku selepas makan pagi.yang peningnya semua ujian telah sy lalui ECO scan,berlari,darah,kencing semua ok kecuali ECG sy yg tak OK..semua pakar sy jumpa termasuk pakar jantung KPJ tapi result kata asid.sy cuma nak tau mengapa ECG sy tak normal setelah lebih kurang 7kali ECG di hospital yg berlainan telah sy buat result masih keliru.RYTEM ABNORMAL..tolong Dr

 82. doc pakar,say sakit darah tinggi bp 234/115, tapi say masa itu tidak ada sakit apa2, selepas say makan ubat, banyak penyakit dialami saya, masalah jantung, gastrik. tolonglah doc

 83. salam kawan2, kita juga boleh dengar ayat ayat shifa(penyembuh) ayat ruqyah dari youtube bertujuan merawat penyakit kita, banyak ulama silam mgunakan ayat ayat ini untuk mengubati penyakit zahir dan batin, just taip je kat youtube,
  dan dengar. inshaalah kita akan dapat shifa, petunjuk dan rahmat keamampunan dari Allah.

 84. salam untuk semua,

  ingat lah bahawa Allah sayang kepada kita yang sakit kerana setiap kesakitan dan kepayahan yang kita alami akan diganjarkan pahala. Umpama , berikhtiar dapat pahala , kalau redha dengan penyakit dapat pahala. Selain itu , adanya penyakit , kita akan selalu mengingat Allah, kita akan sentiasa membasahi dengan berzikir. Antara ikhtiar saya ialah , semoga Allah taala makbulkan :

  1. banyakkan membaca al quran – baiki pernafasan
  2. solat sunat – senaman
  3. puasa – diet
  4. zikir – kurangkan stress
  5. mendengar kuliah agama , bacaan al quran – tenangkan perasaan – stress
  6. berbasikal
  7. amal minuman rozell
  8. minum jus epal + peria katak – blend
  9. ulam peria, bendi, bawang putih
  10. air buah gorek + kulim – gastrik

  Pesanan saya : amalkan kerana Allah dan yakinlah hanya Allah sahaja yang maha penyembuh , bukan apa yang kita buah . dibimbangi akan merosakkkan aqidah kita. Ingatlah ketentuan Allah sebagai kifarat dosa atau untuk memberi pahala .

  wallahu ‘alam

 85. Saya pernah manjalani ujian stress(jantung) dan scope saluran penghadaman. Kedua-dua ujian ini dijalankan apabila saya mengadu terdapat keganjilan pada degup jantung iaitu seakan akan ianya melompat bagi setiap 50 degupan. Saya ada memeriksa nadi pada pergelangan tangan dan didapati rentak nadi seakan-akan ‘dilewatkan sebentar’ (delay pada kadar sekali denyutan nadi) apabila ia berlaku. Manakala ujian skop dibuat apbila saya sering mengadu mudah pening setiap kali makan dan perut yang sering berbunyi meskipun ketika kenyang atau rehat. Saya juga akan merasa penat selepas mengambil makanan.

  Setelah ujian pakar dibuat, didapati memang ada sedikitn gangguan pada rentak jantung tetapi keadaan jantung saya masih bekerja secara normal. Walau bagaimana pun ujian skop menunjukkan ada bahagian-bahagian tertentu di dalam saluran penghadaman membengkak dan ianya mengandungi kuman. Selepas mengambil antibiotik selama 2 minggu keadaan perut menjadi stabil dan keadaan jantung ‘melompat’ beransur hilang. Setelah setahun mendapat rawatan, gangguan pada rentak jantung muncul semula dan sesekali merasa pening selepas mengambil makanan. Saya pohon jasa baik doktor untuk beri pandangan tentang masalah tersebut. Saya tidak pernah merasa sakit pada bahagian dada.

 86. pada tahun 2007 saya telah mengalami sakit sesak nafas dan telah beberapa kali mendapatkan perkhidmatan doktor.Jawapan yg saya terima adalah saya mengalami gastrik.Jadi selama 3 tahun saya sentiasa makan ubat gastrik yg dibekalkan oleh doktor.Pada tahun 2010 dibulan februari,baru lah jelas yg saya sbenarnya mengalami serangan jantung dan menghadapi saat cemas semasa memandu.Saya telah koma dan hampir meninggal dunia semasa mendapat rawatan dihospital.
  Pada sebelum perkara ini terjadi saya telah meminta doktor utk memeriksa jantung atau merujuk kepada pakar di unit kardiologi,tetapi doktor mengatakan tidak perlu…sehinggalah serangan jantung terjadi..
  Jadi di sini saya mengharapkan kerjasama dari setiap doktor, baik di swasta atau di kerajaan memandang serius jika berdepan dgn pesakit seperti kami ini,agar apa yg terjadi pada saya tidak berlaku kepada yg lain..Semoga pemeriksaan kesihatan bagi kami yg sakit dada dan sesak nafas ini di buat dgn lebih teliti dan lebih meyakinkan..
  sekian terima kasih

  • saya mmg ada masalah gerd. tapi baru tahun ni kerap sakit dada kiri. bila sakit sangat, terutama malam, g bahagian kecemasan, cek tak ada apa. kalau time ngajar pun, kdg sakit dada kiri serang tibe2. dan time mandu. tapi cek normal. dan g rawatan tradisional pun normal. macamana nak wat ni.

 87. salam,nanti saya call.saya pun nak cuba perubatan tradisional nie.mana th,blh sembuh.skrg masih lg terasa.lenguh badan sblh kiri..lenguh bahu,kaki..dada tekan.bl bangun pagi,pinggang rasa lenguh sangat2.

 88. saya ade rase sakit pada dada…kadang2 rase sesak nafas dan rase mcm tercekit…tp saya tak ade makan ape2…rase nak muntah jgk pon ade…

  • hai ina, mgkin anda mngalami sakit asma dan angin. penyakit ini kita x boleh berada dlm keadaan yg terlampau panas dan kdg2 ada juga yg x boleh berada dlm keadaan yg terlamoau sejuk. coz ibu saya ada mengalami sakit seperti ini.

 89. Assalamualaikum..

  Sy slalu skt dada. dh 3 kali wat ECG. sumer kate normal. tp skt dada sy ttp x ilang. sy penah 2 3 kali tbe2 xleh nk b’nfs. kena b’nfs ikut mlt. sy penah mengalami batuk yg berpanjangan slame 4 5 bln gak. sy slalu b’debar2. kdg2 2 jantung b’denyut laju. nape ye ngan diri sy ni? sy konfius.. huhu…

 90. saya pernah mengalami sakit dada yg amat sangat2 dan kerap pd satu ketika dulu.sakit dada tersebut adalh berpunca drpd sakit reflux yg saya alami…tp skrg alhamdulillah tiada lagi sakit tersebut stlh sy mnjalani operation for reflux.
  nasihat saya, jika sakit berterusan, berjumpalah terus dengan pakar untuk mengetahui sakit kita lebih lanjut…

 91. saya pelik dgn pnyakit yang saya hidapi skrang…
  rasa nafas xpuas n kadang2 sesak nafas,dah2 minggu benda ni terjadi
  pegi wat ecg,paru2 doc kata ok
  keliru2…

 92. saya mengalami sakit dada dan leher dlm 2minggu ini selepas saya terhidu ubat nyamuk. dh 2 kli saya gi jumpa dok, dok, kata denyutan jantung i normal jdi tk perlu buat ecg. dok cuma bgi i ubat grastik tpi tetap sama. jdi gi jumpa dok lain, dok kata denyutan jantung pun ok, mungkin badan i ada angin dan otot sakit. lepas ambil ubt, sakit dada pun tk ilang juga. apa masalah ni..??

 93. Salam Semua,
  sakit jantung ni ada macam jenis,saluran darah tersumbat,berlubang dll.Kalau tak buat enjogram atau bypass sampai bila bila tak sembuh.Saya dah hidapi penyakit pembuluh darah tersumbat dua tahun dan ahkirnya enjogram saya yang dapat memberi keputusanya.Buah makhota dewa atau buah merah pun berguna untuk menyembuh

 94. Salam, masalah pedih di bahagian dada ini di alami oleh anak lelaki saya yg baru berusia 10 thn, sejak 3 minggu kebelakangan dia sering mengadu sakit pada bahagian dada dan sakit berubah-rubah dari dada kiri kemudian ke dada kanan pula dan seterusnya jantung jadi berdebar-debar macam baru lepas berlari. Di samping itu anak sy juga sering megadu sakit kepala. Adakah ini simtom sakit jantung? Perlukah saya membawa ke doktor untuk di periksa? Patut berjumpa doktor paediatric atau Gastroenterologi? Di harap Dr dapat memberi sedikit panduan. Terima kasih.

 95. masalah saya,sakit dada sebelah kiri,tp dh buat ecg dan srees test,doc ckp ok…tetapi setelah 5 bulan,penyakit tu dtg balik,sekarang tiap2 hari sakit…rasa macam pedih je urat jantung tu…risau jugak..harap dapt bantu,masalah saya…

 96. Aslmkum.. saya berumur 25thn. Pada pertnghn 2010 saya telah dimasukkan ke hospital kerana mengalami sakit dada. tetapi selapas rawatan saya hanya disahkan mengalami sakit biasa sahaja. namun sehinga sekarang ini saya masih mangalami sakit dada yang menyababkan saya sesak nafas, lemah dan cepat penat. kadang2 di waktu malam saya boleh terjaga kerana dapat merasa degupan jantung saya sangat kuat. pada masa ini doktor hanya memberikan saya ubat penahan sakit sahaja. saya berasa sangan tidak selesa kerana saya merupakan seorang yang aktif tetapi sejak dari keluar wad.. perkerjaan saya amat terhad. kerana merasa letih.. bayangkan memandu pun terasa penatnya. sedangkan rumah ke tempat keja tidak lah jauh sangat. tq

 97. Salam. saya menghadapi masalah sakit di bahagian hulu hati apabila menarik nafas dan apabila ingin bangun dari kedudukan duduk perut akan sakit . apakah punca penyakit ini atau adakah ini tanda -tanda penyakit jantung . Terima kasih .

 98. salam dr.saya mempunyai adik yg b’umur 9 tahun,,dia sering sakit dada dan degupan jantongnye lebih laju dr biase..kami pernah check di klinik dan mengatakan degupan jantung dia 160..saya pown x brape faham..harap dr, boleh membalas

 99. Salah satu sebab punca sakit dada adalah kerana kemungkinan udara tak dapat nak tembus atau mengalir dengan baik di kawasan tu. Di uratan, byk angin tersekat. Sebab terjadi kemungkinan dlm badan ada kotoran atau lendir yg menyekat saluran urat-uratan. Untuk permulaan, saya boleh rekemenkan cara untuk mencairkan kahak, kotoran serta lendir yg men’block’. Info lengkap ada di:

  Mencair dan mengeluarkan kahak, lendir dan kotoran dlm badan

  Bila benda2 tu dah ‘clear’ insyaallah sistem aliran udara dalam badan jadi normal; darah pula dapat mengalir dengan elok ke semerata tubuh.

 100. salam, kepada yang ingin bertanya masaalah penyakit jantung sila hubungi saya kat talian 016 4705046 cos saya jarang buka internet dan email kerana sibuk dengan tugasan dan perniagaan

 101. Salam sejahtera…saya ada 1 info untuk di kongsikan bersama sebagai ikhtiar mencari penawar dlm mengubati penyakit..untuk mereka yg mementingkan kesihatan..

  Bagi yang berpenyakit seperti kawan saya (Anuar – admin NoniClick), jantung block, darah tinggi (180/110), diabetis (Glucose : 9 keatas), kolestrol (Triglycerides : 12 keatas).. cukup berisiko tinggi.
  Setelah membuat rawatan di hospital dan dinasihatkan membuat pembedahan, beliau diperkenalkan dengan enzim Noni. Kesannya cukup menakjubkan selepes 3 minggu.
  Boleh rujuk lampiran keputusan saya di web dibawah (dalam – testimoni) dari Hospital Lam Wah Ee, Penang.
  Jantung block – clear, darah tinggi (130/80-maintain), diabetis (Glucose : 6.4-), kolestrol ( Triglycerides : 2.10 )… sehingga doktor pakar sendiri terkejut dengan keputusan tersebut.. Alhamdulillah dgn izin Allah dia menggunakan produk ni hanya 3 minggu saja, tanpa side effect. Pertanyaan anda boleh email ke – anotmb@hotmail.com atau 013-4886891 – Anuar.

  Lihat Testimoni Dan Maklumat Lanjut Di:

  http://www.noniclick.com/index.php?ref=good4u
  http://www.noniclick.com/index.php?ref=good4u

 102. Ibu saya skarang ini mengalami sakit sudut hati, angin dan sakit2 sendi. sekarang ini dia dlm keadaan yg agak teruk juga lah… sudah mndpt rawatan d hospital tp masih tiada perubahan. Saiz perut ibu saya agak besar dan doktor mengatakan ada bnyk lebihan air dlm bdn… kepada sesiapa yg boleh mmbantu sekiranya ada petua2 org2 lama…. sila beri komen anda
  Ibu saya seorang pesakit darah tinggi dan asma.

 103. dr…
  sekarang saya mengandung 5 bulan dr. check jantung saya ada bunyi [tak nomal]sebelum ini saya tak pernah pulak sesak nafas atau sakit dada…1 bln lagi saya kena buat echo scan…boleh beri komen…

 104. assalammualaikum
  lately ni sy da rasa mcm xselesa kat bahu, leher sebelah kiri….tp dah ok tp da terasa mcm xselesadi tangan kiri kat ditapak tgn hingga ke siku..kdg2 terjg tengahmlm sb rasa kebas kat tgn…tp kdg terasa jgk sblah kanan mcm kebas tp sekejap ajer. sy da gastrik bila sakit serang sy kena mkn ubat…tp sy memang dr dl2 lg sakit kat bhgian tengah dada jika cuaca terlalu sejuk ataupon mengangkat benda2 berat
  masalah nya tgn kiri sy masih rasa xselesa..tetapi hr ni tetiba ja sedang buat kerja rumah mcm biasa setiap hr terasa semcm dibhgian dada kiri tp sekejap jer xpernah jd terkejut jgk n tgn kiri still lenguh jer
  apa yg perlu buat adakah ini simptom2 nk sakit jantung..sejarah keluarga xda penyakit kronik..
  tetiba risau sgt sb tgn kiri stil rasa mcm kebas n lenguh
  tolong bg pandangan

 105. salam..saya berumur 22 tahun..pada 26/7 lpas..sy mandi pada jam 3 pg..dan dada saya tros rasa sakit..serta saya m’gigil kesejukan..2 hari slpas itu saya ke klinik kerana sakit dada ini tidak hilang..dan doktor tlh m’berikan saya ubat angin,tahan sakit dan antibiotik..ttp shgga ke hari ini sakit dada saya ini tidak sembuh..saya merasa sakit di tgh2 dada,ia sakit apbila menarik nafas dan m’hembus..jika di tekan juga ia akan merasa sakit..saya risau dgn keadaan ini..harap dapat beri pandangan..terima kasih..

 106. saya berumur 35 thn , bulan mei 2011 ketika sedang tidur jam 4 am saya terbangun dan terasa kebas seluruh badan and berpeluh. Sudah di masukkan hopsital , ECG, STRESS TEST, ECO sume dah buat , keputusan normal tapi masih sakit di dada kiri and tulang dada .masih buntu dan kerana doktor pun tak blh kesan sayahanya mgambil XANAX sekirannya saya risau dan tidak blh tidor mlm

 107. terhidu udara toxic materials..luka dalaman..makanan berracid,gastritis..pengalran darah urat tersumbat…darah beku…xanax mempunyai kesan sampingan…ubat cairkan darah -urat tersumbat..lengkuas cara traditional…gamoden..dari house of healing

  • aku tak leh tdor malam, ado ambik ubat ambik ubat darah tersumbat-takut ado side effects …….terkemudian aku minum GAMODEN aku leh tidoq lena sikit..

   • Pil Charcoal leh mereda sakit dada, pill pill imour-,plavix-cardiprin-vasteral-cozaar-spiromolactone-kalu sakit dado ado kaitan darah tersumbat jantung. kalo makei kueh bersantan leh mereda sakit dado sekojab..

 108. salam, saya amirul! sy ny sdg dlm proses rawatan TB sy nk tau npe sy selalu rsa sesak nfas dan ase skt dada d belah kiri ase cm menyucuk2 ckt kdg ilang kdg reda bila leka. skt pada dada ny buat rsa x sedap nk tdo malam. hidong pula rsa sumbat bila tgh mlm. ap ini pn pnca skt jantung jgk kew?

 109. salam, saya amirul! sy ny sdg dlm proses rawatan TB sy nk tau npe sy selalu rsa sesak nfas dan ase skt dada d belah kiri ase cm menyucuk2 ckt kdg ilang kdg reda bila leka. skt pada dada ny buat rsa x sedap nk tdo malam. hidong pula rsa sumbat bila tgh mlm. ap ini pn pnca skt jantung jgk kew? pas 2 ad jgk la ase pning dkt kepala.

 110. Assalamualaikum..sy berumur 32 thn. nk tanya sy masalah sakit dada dan sesak nafas beberapa minggu ni kekadang menyucuk2 belah dada kanan.belah kiri kekadang snap jgk tngah pn terasa.apakah ni petanda penyakit paru2 ke atau jantung??sakit sllu dtang dan pergi.selain tu sy ada sejarah gastrik ulser smenjak thn 2001 hingga sekarang. 3 minggu lepas ni sy mengalaminya lagi.tp sebelum ni sy mengalami sesak nafas dan batuk2 dh jmpa dktor bagi obat gastrik dn obat batuk. apakah rawatan sesuai dngan penyakit sy ni??tlng beri penjelasan sekiranya doktr sudi sy amat berterima kasih..

 111. dktr….help me…rase risau sgt….sblm ni sy mmg ade stress ckit2..skang ni dh 4 hari rase dada kiri mcm sakit cucuk2…rase kdg2 panas kat dada kiri… dktr kate ecg ok…ujian darh pon ok…tp nape sakit mcm x hilang…. risau lor….

 112. salam.. saya berumur 20 tahun. nk tanye ya. dada saya terasa sakit belah kiri. saya ni kje tempat sejuk. pastu tido pagi. makan ptg x ikut masa. tido kadang2 x ckup. x bersenam. rase ape masalah sya ya?
  mungkin gaya hiudp saya ke? sile bantu 😀
  saya ni jenis obesiti.. tapi sya tinggi. rasenye saya kne turun berat badan ya? sya masa kecik2 menghidap penyakit asma. skrg kadang-kadang je kne asma.

 113. saya berumur 33 tahun dan mengandungkan anak ke2 setelah 10 tahun tidak mengandung.kandungan saya sekarang 3 bulan.masalah saya di sini adalah saya selalu sendawa.dan perkara ini bukan sekali dua..tapi,dalam sejam saya akan sendawa dalam 30-40 kali.kadang kala saya akan sakit dada sebelah kiri tetapi ia hanya beberapa saat dan sakit dada kiri apabila menarik nafas.

 114. sy b’umur 19 thun..msih muda lgi…2 ari yg lps sy ke klinik dgn alasan utk mnx ubt mslh lenguh2 bdn…tpi sy mceritakan yg sya slalu lenguh di tgn kiri hingga ke leher…n sy jgk xbleh cuaca sjuk…sakit sgt kt saraf dan slalu sakit dada shinggakan x bleh bnafas..hsil ujian ecg,,heart beat sy tggi..136..n 3 dseases dtected hsil rsult ecg…skrg sy tgh mnunggu rsult blood test…sy tlh dberi ubt propanolol..kesan ye slps mkn,,trasa sgt skit di bhgian kanan pggg,sakit perut n x bleh tdo…apa yg patut sy buat??

   • saya pun selalu sakit dada belah kanan dan kiri…sya pnye kerongkong pun sakit samapi lidah saya terasa kejang dan kering…saya rasa kat kerongkong saya ada kahak…badan-badan saya pun lenguh sngat rasa smpai saya nak tido pon xlena…
    pliz email me farra_lyssa89@yahoo.com

 115. assalamualaikum….saya mengidap sakit dada da lama…puas berubat di hospital..buat CT SCANECG< berbagai bagai lagi sampai test darah berkalix… tapi saya tetap sakit dada yg teramat sangat samai saya sesak nafas..tolong budi bicara sesiapa yg bole bantu saya…..doktor kata saya tak mengidap sakit jantung…darah saya ok..jantung ok….sekian terima akseh ..salam
  ……..

 116. saya berumur 22 tahun..saya mengalami batuk dr 1 April 2012 sehingga sekarang..hampir dua bulan..dlm seminggu ini dada saya rasa seperti menyucuk2 sebelah kiri..saya sukar tidur dan bernafas rasa tidak selesa..nafas saya ada bunyi penat bila ditarik..malam tidur pun tidak selesa,saya terpaksa bangun duduk apabila hendak batuk sewaktu tidur..dah lebih 5 kali saya ke klinik dan berjumpa doktor..ubat di farmasi pun dah banyak kali saya beli..ada juga ke klinik kerajaan dan mereka ambil sampel kahak saya,tapi sampai sekarang dah lebih seminggu masih tidak call dan bagitahu result..emm entahlah..x ray saya telah buat di klinik swasta,x ray bahagian dada,tapi tiada apa masalah..terbaru ini saya ke klinik dan bagitahu doktor yang saya sakit dada,doktor cakap saya gastrik pulak..kadang2 ada terfikir,doktor ni bersikap sambil lewa je ke..ada 1 klinik tu sampai doktor x check saya punya pernafasan pun..bercakap pun seperti tidak bermaya doktor tu..dan saya perlu ke hospital untuk ambil ujian darah..saya belum pergi lagi..setiap hari saya lakukan kerja rasa tidak puas dan selesa..saya juga rasa kawan2 ditempat kerja kurang selesa dengan saya yg batuk berpanjangan..saya nak lalui kehidupan ini seperti biasa,saya nak sihat …tolong la saya..apa saya perlu lakukan lagi?saya buntu…

  • jgn jumpe doc biasa bila kita ambil ujian darah..jumpe mana specialist cth KPJ.. kalo adek tak keberatan sila inform akak ape dia bloodtest result adik tu.. dan kalo adik rasa malu.. sila la text akak kat fb ye..

 117. Salam semua…

  Saya cadangkan pada anda yang mengalami sebarang
  sakit yang nyata pada mana-mana bahagian khususnya
  yang berkaitan dengan dada…tapi…

  1.Hospital mengesahkan anda sihat…atau tiada masalah
  atau tak dapat mengesan puncanya…

  2.Rawatan hospital kurang berkesan…atau langsung tidak
  berkesan…atau sembuh sekejap..kemudian berulang…

  3.Anda mengalami gangguan perasaan juga fikiran yang
  anda sendiri kurang jelas puncanya…contohnya rasa
  tertekan atau sangat tertekan tanpa sebab…atau dengan
  sebab yang anda sendiri sebenarnya menganggapnya
  perkara kecil…tapi rasa sangat tertekan…atau rasa
  berputus asa…atau menghadapi masalah mengawal
  perasaan marah…dan sebagainya…

  …sebaiknya anda cuba rawatan lain…dan saya cadang-
  kan rawatan berkaitan gangguan jin…minta pada mana-
  mana perawat Islam yang diyakini dan tak guna sebarang
  pendamping…

  Wallohu a’lam

 118. emm rawatan tradisional saya belum cuba lagi..insyaAllah dalam masa terdekat ini..emm kita kena berusaha juga kan rawatan moden dan tradisional..mgkin benar kata junied,takut sakit berpunca dr lain kan,jika klinik n hospital xdapat kesan..baru2 ini 19 Mei 2012,lepas blk dr keja saya mengalami sakit dada yg teramat sgt..smpai menangis2 saya dibuatnya..ibu saya terlalu risau telah pun membawa saya ke hospital kerajaan unit kecemasan..nama je kecemasan,smpai 2 jam menunggu baru dpt jumpa doktor..doktor mengesahkan saya demam panas masa tu n diberi pernafasan oksigen dua kali..doktor cakap kemungkinan ada masalah paru-paru kerana nafas saya bunyi x sedap seperti penat.sepatutnya kena masuk wad hari tu.tp ibu minta xmasuk wad sbb esok hari tu majlis akad nikah kakak..oleh kerana sayang n kesiankan kakak,saya pun xnak masuk wad..n diberi ubat..alhamdulillah kakak selamat akad nikah..saya yg jd peneman kakak.saya bertahan dgn ubat yg diberi hospital.smpai hari ni saya xpergi hospital semula untuk rawatan susulan..saya cuba bertahan sbb ahad ni 27 Mei 2012 adalah majlis perkahwinan kakak saya..saya xnak menyusahkan ahli keluarga dan xnak mereka terlalu risau..yg saya pergi hospital ari tu pun dah cukup merisaukan mereka..mgkin lusa saya akan buat rawatan tradisional..mudah-mudahan dapat sembuhkan sakit saya ni yg dah hampir dua bulan..sama2 kita berdoa pada Alllah..Sesengguhnya Dia yg memberi penyakit,dan dr Dia juga datangnya penwar..Amin…

   • emmm.kelmarin saya pergi hospital untuk rawatan,x ray n kena cucuk untuk check TB..saya kena hantar sampel kahak selama 3 hari berturut-turut..emm mgu depan selasa ada temujanji lagi dgn doktor..so,mgu dpn bru dpt tau result cmna..skrg saya bertahan dgn ubat je la..rawatan tradisional saya sdh buat tp tiada kesan juga..

 119. selamat sore…
  baru dua hari ini saya merasakan sakit di rusuk kanan bawah saya. Sakit itu terasa pada saat setelah menarik nafas. Sakit tersebut juga terasa saat saya bersin-bersin dan juga saat cegugukan.
  Rasa sakit itu akan makin terasa kalau saya menarik nafas yang panjang.
  Pertanyaan saya : Apa penyebab rasa sakit tersebut ?Bagaimana cara mengatasinya ?
  Trimakasih.

 120. Assalamualaikum…
  Klu terasa kebas secara tiba2 di dada sebelah kiri dan berulang2 adakah itu tanda menghadapi masalah jantung?

  Terima Kasih

  • Alhamdulillah..saya skrg beransur sembuh..masa sakit saya xleh tido baring,kna sandarkn badan baru leh tido..skrg saya tido dgn sempurna seperti biasa..saya buat rawatan tradisional n minum air penawar..saya juga amalkan minum air anugerah iaitu air doa ayat2 al-Quran yg laris di pasaran skrg..saya minum setiap hari..ubat hospital pn saya ada mkn juga..

 121. bagaimanakah rawatan@cara yang patut diambil bagi pesakit penyakit jantung yang datang dengan pergi dan cuma bertahan untuk beberapa saat atau beberapa minit sahaja

 122. Asalam.Saya kdg2 a/bila sebelum dan selepas makan,kdg2tue adele sakit dada.Dh bnyk kli periksa gie hsptl..tpi dokto kte sy gastrik gaut.Tmbhn lgi a/bla sya mndgr brta yg krg menyenangkan,dada ni seolah2 berdebar2..kdg2tue sya jd pelupa skjp.,sesak nfs nfs tue mcm2 seolah2 tak tahan lg..menangis menahan dan mencari nfs dgn cra yg btol.Tiap2 ptg tue klau kdaan mengizinkan sye slu pergi snmn cm2.Tpi msh juga bgni.Adakah ni tndanya sya tergolong dlm sakit jantung?bntulh sy..shgga skrg sy xthu apa pnykt nie..mnta penjelasan dari pihak doktor.

 123. Salam..sejak 2,3 bln ni sy asyk sakit dada di belah kiri,tengah n belakang..tp jd waktu mlm..sy pegi klinik doc ckp gastrik jer.tp kdg2 nafas sy jd laju n skt hingga ke leher..tp sy kerap sendawa..n slalu muntah..kdg2 tu rs cengkam di dada..x thn rs camni,smpai takut bla mlm..tlg bantu sy..adakah ini tanda skt jantung?sy hrp biarlah x serius..

 124. Salam,
  Saya berusia 14 tahun. Saya sering mengalami sakit dada (Kadang-kadang di bahagian kiri, tengah dan kanan dada). Saya rasa sesak nafas, rasa dada dicucuk dan kadang-kadang berdebar-debar (Dengupan jantung saya berdengup lebih cepat dari biasa tapi pada masa tu saya tidak melakukan apa-apa aktiviti). Rasa sakit ini datang dan pergi (Seperti yang dinyatakan). Saya agak takut sebab sering mengalami sakit ni ( 2 kali atau lebih sebulan).

 125. Saya nak tanya. Saya pernah mengalami sakit dada sebelah kiri sewaktu sedang tidur. Sakit semakin kuat bila saya mengiring sebelah kiri. Sampai sesak nafas. Kenapa ya?

 126. salam..sy sering mnyucuk di dada kiri..kadangkala sehingga ke belakang..rususk juga sering mnyucuk2..sukar untuk bernafas,bernafas tidak puas..kerap melakukan ECG tp keputusannya normal..blh bntu maslah sy..tq..

 127. salam.. boleh saya tanya sikit – adakah angin boleh menyebabkan dada saya tidak selesa..? dada saya di bahagian (tulang xiphoid process) berasa sakit bila di tekan tetapi tak selesa kalau tidak di tekan, simptom2 sakit jantung rasanya semua saya tak alami… dan adakah postur dengan tidur mengireng atas lantai karpet tanpa memakai baju dengan membuka kipas dengan laju juga menjadi sebab..? saya seorang perokok dan sukakan makanan yang pedas-pedas.. waktu ini juga saya rasa bahagian kerongkong saya macam ada benda tesekat dan kahak saya menjadi pekat dan banyak… saya juga selalu sedawa dan bahagian perut terasa panas…. boleh tolong kenal pasti apa yang saya alami…? terima kasih

 128. assalamualaikum..saya berusia 38th, ibu bekerjaya dan mempunyai 6 anak berusia 18 bln hingga 12 th..saya sering merasa sakit di bhg dada & belakang sebelah kanan, tetapi kesakitan itu hilang apabila ibu jari kaki kiri saya di urut yg menyebabkan saya sendawa mengelurkan angin berterusan..sy pernah berjumpa doktor mendapatkan rawatan dan doktor memberikan ubat sakit sendi dan pain killer kpd saya tetapi rasa sakit itu masih berulang.. boleh sy tau ape masalah sy tu? tq

 129. 18sx…
  Kajian Menunjukkan… 70% Dari Para Suami Gagal Memuaskan Isteri Mereka (Klimaks Tak Sampai) Ketika Melakukan Hubungan Seksual !

  Satu dialog antara sepasang suami isteri…

  Suami : Macam mana Ayang, Ayang puas tak tadi?
  Isteri : Hmm… oklah puas…
  Suami : (Dalam hatinya… “puas jugak isteri aku ni… masih power aku ni…”)
  Isteri : (Dalam hatinya… “ kalau aku cakap tak puas nanti kecik pulak hati dia”)

  semua ini akan berakhir..pm saya jika berminat
  add saya di facebook/pacak pacak bera / pacak langit bera/vimax pacak langit

 130. Assalamualaikum..sy berumur 22 thun…sy mempunyai masalah sakit dada di bahagian kiri..sy mempunyai gastrik…tapi sebelum ni sekiranya sy makan ubat gastrik, sakit akan hilang dari perut ke dada..sekarang ni sy mempunyai masalah sakit di bahagian dada..sy jogginng biasanya boleh ja bertahn..nak cakap tinggal lama dah jogging tu..
  tak juga..

  baru2 ni sy jogging..sy terasa sakit di bahgian kiri dada..
  tak boleh tarik nafaz habis..
  msa tu sy hanya berjalan 2 pusingan…..lepas tu baru mula jogging…lepas tu terus sy pergi jumpa doktor..

  dah tiga kali pemeriksaan sy lakukan
  doktor cakap sy mgnkn buat aktiviti berat, doktor lain pula cakap..mungkin tulang berlaga, ..
  sy dah buat pemeriksaan ECG, X ray ,…yang terbaru sy bbuat pemeriksaan tu lepas sy jogging tu la.. tapi tetap sakit itu ada

  doktor hanya bagi ubat sapu dan tahan sakit..sy ada sakit belakang juga..semua ke arah sebbelah kiri…rasa pedih pada belah tengah, kiri dada pun ada..

  rasa lenguh2 di bahagian kiri belakang..
  dah 3 bulan lebih sy ada penyakit ni…..

  Minta penjelasan doktor..apa penyakit yanng sy alami sebenarnya…

 131. salam. saya mengalami sakit pedih pada dada n macm pedih ulu hati gak.dah 3 hari. tp berlaku semasa sya tidur dan x dpat tdur kerana sakit. setelah minum air msalah berkurangan.. apakah nasihat doktor pada sy? adkah sy perlu pergi ke klinik?

 132. Assalamualaikum w.b.t dr saya mengalami sakit dada sebelah kiri..rasa mencucuk2,apabila mencucuk2 didada saya akan berasa lemah dan macam nak pitam.sakit dada saya ni hampir 8 tahun.saya telah dapatkan rawatan di hospital kerajaan dan swastar..ujian ECG dan ujian darah telah dilakukan..hasilnya dr menyatakan kadar degupan jantung normal dan ujian darah tidak menandakan ada sakit jantung..rumusan yg dibuat oleh dr selepas merawat,mungkin otot2 saya koyak,.atau asid urik naik ke dada.sekarang rasa sakit di dada itu masih ada. makan ubat pun sakit tak makan ubat pun sakit pening saya memikirkan nya dr.boleh dr jelaskan apa sebabnya..saya bimbang takot2 simtom2 itu mmg simton penyakit jantung…

 133. From a proved check within the anxiolytic efficiency in
  the duck unit, haloperidol, mecamylamine, along with ketanserin were definitely given to figure
  out the actual walk ways aniracetam varies according to
  so that you can put out its anti-anxiety problems.
  Haloperidol fully stopped any anxiolytic results, plus mecamylamine as
  well as ketanserin pretty much utterly changed the effects.

  This specific demonstrates aniracetam’s anxiolytic process is triggered by D2/D3, nACh, plus 5-HT2A receptors.[1]
  Aniracetam has been demonstrated to selectively modulate all the AMPA receptor[2] together with was adopted because mother or father composite to help come a category of medicine termed as a ampakines which might be remaining examined because nootropics along with neuroprotective medication to your cure for Alzheimer’s disease and other neurodegenerative
  issues.one
  In spite of the fats solubility from aniracetam, the half-life is much not as long compared to frequent racetam analogs including piracetam.

  [citation needed]
  Regularly used levels are generally 750-3,a thousand milligram day to day commonly consumed
  in 2-3 amounts.
  Unwanted Effects [edit]

  Common unwanted side effects include things like: anxiety, nervousness, uneasiness,
  sleeplessness. More uncommon negative effects contain: problems, somnolence, vertigo, slight epigastric problems,
  queasieness, associated with the bowels, hasty. Those results are often momentary, as well as in the reports just where these
  people were noted simply because harmful occurrences, could not need to have termination in remedy.

 134. Simptom yang saya rasa…

  – Rasa kurang puas nafas dan kurang bertenaga.
  – Sakit dada KANAN dan kiri. Seperti kejang atau sengal.
  – Penat selepas bangun tidur.
  – Penat apabila membuat kerja berterusan.
  – Selepas bagun tidur rasa tidak fresh.
  – Kadang-kadang pernafasan ada bunyi desiran. (wheezing)
  – Apabila bernafas seolah tidak masuk dalam tubuh dengan jayanya.

  Apabila keadaan ini semakin kritikal muncul pula simptom tambahan:-
  – Rasa ingin tercekik.
  – Rasa haus dengan cepat walaupun baru 15 minit minum air.
  – Mual.
  – Bibir sangat kering.
  – Rasa macam buasir.
  – Gelabah, risau, murung.

  Penyakit ini kadang2 akan berkurangan apabila selepas sembuh demam. Selepas lama tidak demam penyakit ini akan berulang lagi mengikut kitaran masa nya.Tapi bila makan tersilap,sakit cepat datang…

  Apabila saya berjumpa dengan doktor biasa atau pakar di Hospital:-

  Setelah diagnosis menggunakan alat:-
  – Flow peak = Paru-paru NORMAL
  – Spirometri test = Paru-paru NORMAL
  – ECG = Jantung NORMAL
  – Ujian Darah = Semua Normal
  – Steteskop = Jantung dan paru-paru NORMAL
  – X Ray = Paru-Paru NORMAL
  – Sputum Test = NORMAL
  – Masuk kamera dalam tekak = NORMAL (tiada sempit atau tersekat)
  – Ujian Tiriod = NORMAL
  – Pulse oximetry = 100 % NORMAL
  – ABG (Artery blood gases = NORMAL

  Pernah juga saya berjumpa dengan bomoh atau ustaz..tapi tak pasti la apa sebab…sebab ustaz tu tk leh scan..

  PS: Sesiapa yang ingin bertanya atau telah menemui apakah penyakit ini atau penawarnya. Atau ada sebarang ilmu yang ingin dikongsi bersama, boleh la email saya vastavista[at]yahoo.com atau tel 013-4568049 (amran).

  • Assalamualaikum..cuba dapatkan bantuan pakar pskiatri..mungkin En. Amran terkena penyakit Panic Disorder..Terima kasih

 135. salam doktor, saya aida natasya 23 tahun.Doktor kenapa ye saya sering mengalami sakit dada lepas makan,pening,kebas kaki,mual,muntah2 lepas makan. sy minum air pun muntah air, makan nasi pun muntah nasi. jadi sekarang hanya mkn roti je itu pun pelahan2 dan sikit2..pada mulany sy igt gastrik sbb sy mmg ade gastrik.tapi setelah sy mkn ubat gastrik perot sy dh xsakit dh.cume yg sakit ni lah.muntah,sakit dada,pening,mual dan kebas stil ada . knp ye doktor tolong sy. sy stresss sgt. 😥

 136. saya Mazilawati…dada saya berdebar debar , dah bila saya rujuk kepada doc.. meraka kata dengutan saya tak stabil. mereka beri ubat untuk stabil kan dngutan jantung. Dengutan kadar purata dalam keadaan normal adalah 65 – 68 perminit dan jika berdebar debar dia kana menjadi 85 – 95 perminit. Doc kata tiada masaalah lain dan yang menjadi kemunskilan saya kenapa berdebar debar tanpa sebab

 137. assalamu’alaikum sya akhr2 nhe mengalami panas d skitr dada n kdang jga sesak napas, pda jam2 trtentu smpe2 kdang pkranq mkin kah umurq ini gk bklan lama lgi???
  apa kah sy bza sehat?
  trkdang shalat d sisi lain ada yg mngatkn insy allah sy bza sehat tpi d sisi lain ada yg blng umurq gk bklan lama lgi….

 138. Sy ingn brtya..abg sy mgalami skit jntg..ketika duduk dn x mlakukan sbrg aktvti..dia juga brasa pning dan nk pitam.adakah dia mgalami masalah jntg??

 139. Saya berumur 44 thn..3 thn lps sy dimasukkan ke wad kemaman slps sakit dada yg simptomnya angina pektoris kata Dr..tlh buat ecg, angiography, dn stresstest tp dr menyatakan tiada masalah jantung..slps 2 thn saya discharge klinik pakar di sini dan masih temujanji klinik pesakit luar utk drh tinggi..masalahnya sehingga kini sy masih tidak jelas samada saya mempunyai masalah jantung wpun berulangkali sy menanyakn soalan yg sama tp dr2 masih belum memberikan jawapan sama ada ya atau tidak..sy slalu mengalami sakit dada sepanjang thn dan slalu ke klinik..hospital mahupun emergency dn alhamdulillah ecg yg dibuat tdk menunjukkan tanda dn sy hanya dberi ubat gastrik..persoalan saya apakah rumusan drp para dr ttg keadaan sy atau sakit dada saya disebabkan kesan aspirin..ubat anti kolesterol atau ramipril yg sy mkn setiap hari..keadaan saya sekarang cukup membingungkan apabila sy slalu lemah badan, sakit dada, lemah otot, pening tak stabil berdiri, rasa meremang sampai ke dlm kepala dan mcm2 lg..semua ini sy tlh jelaskan kpd dr tp hasilnya sama..hrp dpt membantu..in shaa Allah

 140. likely saraf tesumbat..darah beku..likely ayour dalam bandan -darah ..kurang…pernah di gigit binatng berbisa..keracunan..MVA cuba ubat/herba (pil pegaGA)LAIN2.. pengaliran darah..agin dalam bandan poin leh jadi..- gastrik

 141. diabetes miracle cure book

  Hello, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome bl…

 142. Mohon bantuan…
  Isteri saya sarat mengandung ketika ini… Dan beliau sering mengadu sakit dada sebelah kiri di tambah rasa panas seperti terkena cili api…mohon penjelasan..T.K

 143. Assalamualaikum.. dr. Sye mengalami sakit dada mcm senak kne tekan bila sye tekan2 dada dn bdn sye mula sendawa.. skit dada sye ni kadang2 dtg kadang2 hilang xterasa dan lg stu sye bekerja didlm pejabat yg agak sejuk. Adakah skit dada sye ni berpunca pada suhu yg sejuk? Dan sye ni adakah berada dlm golongan yg bakal mendapat sakit jantung atau paru2?

 144. Assalammualaikum.. sye sering merasakan sakit dada.. terasa berat dan sakit smpai kebelakang.. sendi-sendi jga bergerak dgan sendrinya dan sering berpindah-pindah dari 1 tempat ke 1 tmpat jga. Oleh itu sye merasa sukar untuk tidur malam..

 145. […] Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam, Sakit dada, sakit jantung. menjadi satu pemahaman ketakutan kalangan masyarakat negara sehinggakan drama filem negara . File Name : Pelbagai punca sakit dada | Dunia Perkahwinan – Asam Garam Source :intimku.com Download :Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam […]

 146. […] Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam, Sakit dada, sakit jantung. menjadi satu pemahaman ketakutan kalangan masyarakat negara sehinggakan drama filem negara . File Name : Pelbagai punca sakit dada | Dunia Perkahwinan – Asam Garam Source :intimku.com Download :Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam […]

 147. salam. doktor, saya mengalami sakit ditengah dada dan sedikit kesebelah kiri. kadang kadang sakitnya merebak ke belakang dada serta lenguh tangan kiri dan leher. selain itu saya juga kerap berasa pening dan loya bila buat check up doktor ckp angin. bila makan ubat angin, tak sembuh pun. pagi2 juga terasa sakit kerongkong. minta penjelasan..harap doktor dapat membantu masalah yg sya hadapi.

 148. […] Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam, Sakit dada, sakit jantung. menjadi satu pemahaman ketakutan kalangan masyarakat negara sehinggakan drama filem negara . File Name : Pelbagai punca sakit dada | Dunia Perkahwinan – Asam Garam Source :intimku.com Download :Pelbagai punca sakit dada | dunia perkahwinan – asam garam […]

 149. assalamualaikum. saya farzana. saya baru 19. akhir taon lepas, saya ada masalah gastrik. awal tahun ini pula doktor sahkan saya ada migrain. setakat ini sudah hampir 2 bulan saya tidak makan pil ranitidine iaitu sejenis pil yang doktor bagi pada pesakit gatsrik. tahun ini memang saya sedikit stress dan sejak saya mula stress ini, saya kerap kali rasa berdebar. boleh dikatakan hari hari saya rasa berdebar. tapi rasa berdebar ini tidak lama. cuma kadangkala rasa seperti bahagian dada dihempap dengan sesuatu yang berat. saya juga kerap kali rasa mual dan selera saya juga semakin kurang. pernah sekali saya rasa berdebar yang teramat dan sangat lama. kawan saya membuat keputusan untuk membawa saya ke klinik. apabila berjumpa doktor, doktor hanya menyatakan yang saya mungkin tidak mengawal pemakanan dan ia mendatangkan balik gastrik yang saya alami. setiap kali saya pergi ke klinik, pasti doktor kata ianya hanyalah gastrik. baru baru ini, sedang saya tidur pada waktu malam, saya terjaga. saya berpeluh dan tercungap cungap untuk bernafas. saya tidak mengejutkan ibubapa saya untuk membawa saya ke klinik kerana saya percaya doktor pasti akan kata perkara yang sama iaitu gastrik. jadi saya mengambil keputusan untuk duduk bersandar di atas katil dan cuba bertenang. ia memakan masa sedikit sebelum ia reda. namun malam itu saya tidur tidak lena kerana rasa berdebar dan sesak nafas itu masih ada cuma dalam keadaan yang tidak begitu teruk. selepas kejadian itu sehingga sekarang, saya kerap kali rasa berdebar dan saya tidak selesa dan bimbang tentang hal ini. persoalannya, adakah simtom2 yang saya alami ini benar2 berpunca daripada gastrik walaupun sudah sampai tahap saya tercungap cungap hendak bernafas ? dan apakah yang patut saya buat lagi ?

 150. salam.sy stress sjk belakangan ni.dada trase bdebar2.dah 3 kli bt ujian ecg.smua nrmal.mngkin gastrik.kdg2 rse cepat cemas.pdhal xde pape pn.sy terlalu ikt perasaan.sy cadangkan kpd sape2 yg trase mcm ni pergi brubat kg.cnth darussyifa.bg pulih smangat.fmily kne main pranan.ni smua ujian dari Allah di sebabkan dose yg kt lakukam slame ni

 151. salam saya fara. 20 tahun. saya sering mengalami sakit dada pada sebelah kiri. seperti ditekan tekan. saya juga mengalami masalah penafasan. sukar untuk bernafas serta nafas pendek. saya juga mengalami pedih ulu hati. selalunya pedih ulu hati akan berlaku pada waktu malam. mungkin kerana saya ada gastrik. sakit di bahagian dada kerap terjadi kepada saya. sehinggakan saya tidal boleh tidur di waktu malam. apakah puncanya?

 152. saya pun ada menghadapi masalah sesak nafas lepas makan, sakit cucuk di dada..tangan dan kaki terasa sejuk. sy telah berjumpa doktor dan mengatakan saya menghadapi masalah refluks. dktor telah buat ultrasound ke atas saya dan mengesahkan ada batu dalam hempedu..

 153. Salam sejahtera.. Sejak kebelakangan ini Saya mengalami rasa kebas-kebas di Bahagian bawah dada Dan ada masa ke Bahagian rusuk…terasa kebas /tembal ini tidak hilang akan tetapi Saya masih rasa sakit Kalau di tekan.. Tolong Saya apakah permasalahan yang Saya alami ini..tq

 154. Hai..sy berumur 19 thun..
  Sy selalu rasa sakit pd bhgain tengah2 dada..rasa mcm kena tekan n susah tuk bernafas tpi hnya dlm masa beberapa saat shj…selalu rasa kandang2 dlm sehari 4 atau 5 kali jugak kena mcm tu…dan sy jugak selalu batuk berkahak..batuk berkahak dah lama lebih kurang setahun dah..

 155. assalamualaikum…baru2 ni saya ada mengalami mslah sakit dada pedih berdenyut – denyut dada kerap jugak berlaku saya tak tahu apa puncanya selalu sendawa…dlm hati fikir aku ni sakit jantung ke…mula gelabah…skitnya Allah saja yg tahu…sebab tak tahan sangat sypergi jumpak pkar…1st sy jumpak pkar tulang xray ok…kali ke2 sakit lagi jumpa pkar ke2…sy kena buat scope ultra sound dan check jantung…jantung ok…ALHAMDULILLAH….dr gmbar yg diambil masa buat scope tulang pemakanan sy longgar gastrik…br ni skit plak kat perut trik nafas sakit sy trus minum garam buluh automatik lega…garam buluh untuk baik untuk gastrik..sy bukan nak jual brang tp sy cuba kongsi apa yg sy pernah alami sbb sy tahu peritnya…blh whatsapp sy 0195044452

 156. Saya sering sakit dada dan rasa macam panas di bahagian tengah kerongkong. Bila tarik nafas, rasa panas semacam. Selalu juga sakit di dada. Memang tak selesa. Berbagai ujian dah buat, tapi bukan masalah jantung kata doktor. Apa sakit ni sebenarnya?

  • Saya adalah seorang pengamal perubatan islam menggunakan 100% ayat quran dalam rawatan gangguan jin seperti saka, sihir, sakit mental dll. Pernah merawat penuntut Malaysia diluar negara yang kena sihir pendarahan selama 2 tahun. Jika saudara /saudari masih lagi bermasalah boleh lah berhubung dengan saya melalui email sekiranya rawatan doktor gagal.
   md.ariffin_darus@yahoo.com.my atau watsapp 012-3779564

 157. Lebih kurang 1 minggu sebelum puasa saya kasih pengsan dalam bilik air sekitar jam 4 pagi, di bawa ke hospital Seremban dgn ambulan. Doctor diagnosis saya kena heart attack. Sebelum kejadian, saya rasa angin di bhgn Dada. setelah sebulan rasa sakit masih ada..bila berjalan asyik nak pitam rasa Dunia pusing. saya follow up di IJN tp masih dlm permerhatian doctor. ada org di sana saran kan amik live xtra..rawatan jantung tanpa operation..alhamdulillah banyak perubahan dah sekarang. bagi yg nak Cuba saya saran kan sangat. boleh beli online kt http://www.rawatanjantungalternatif.com

 158. Salam ..saya pengeluar herba warisan yang telah dirumus khas bagi tujuan penyembuhan penyakit yg mampu memusnahkan pelbagai jenis kanser seperti ; ✅Kanser Usus ✅Kanser Payudara ✅Kanser Lymphoma dan lain-lain lagi. Turut mampu mengubati penyakit lain seperti ; ✅Batu Karang ✅Batu Hempedu ✅Saraf Parkinson ✅Slip Disk ✅Gout ✅Resdung ✅Demam Campak ✅Denggi dan lain-lain lagi
  Proses penyembuhan juga perawatan secara semulajadi ini tanpa menyakitkan atau merosakkan buah pinggang.
  ✔Keberkesan JUS INFINITI sudah terbukti dan saya menjaminkan kelebihan produk ini akan membuatkan pengguna terkejut dengan rawatannya yang cepat dan selamat untuk sembuh.Sama-sama kita merawat dan seterusnya mencegah apa saja penyakit yang dihadapi dari terus merebak ke tahap yang lebih kritikal. Insyaallah ,JUS INFINITI turut membantu melambatkan penyakit terus merebak dengan cepat lantas mampu merawat sehingga sembuh, mudah-mudahan.contoh pesakit gout belum ada lagi herba untuk gout yang mampu hilangkan terus gout.banyak yang Cuma mampu menahan saja dan kena makan hari hari berbeza dengan jus infiniti keluaran jutawan herbs.cukup untuk makan berapa botol saja gout anda telah pulih dan tidak perlu risau lagi dan hari hari boleh makan udang dan ikan bilis macam sebelum sakit gout.memang hebat sama jugak degan saraf,,.batu hempedu dan lain lain peyakit boleh rujuk testimony saya yang banyak banyak kes lain..jika anda hendak menjaga kesihatan jus ininpaling terbaik sebab mampu menurunkan paras kolestrol dengan cepat tidak perlu risau lagi serangan jantung atau kolestrol tinggi
  ✔Hutan belantara kita tersembunyi 1 juta rahsia.Hanya ramuan herba terpilih sahaja yang terkandung di dalam JUS INFINITI ini, ✔JUS INFINITI amat mujarab jika diamalkan dengan betul dan konsisten. Jangan dibiarkan penyakit yang ditanggung dalam diri kita tanpa berusaha merawatnya. ✔Ramai yang sudah berjaya sembuh dengan produk JUS INFINITI ini .Ia terbukti dengan testimoni pelbagai jenis penyakit yang sudah sembuh dengan penggunaan yang betul dan konsisten. ✔JUS INFINITI ini juga boleh dijadikan makanan tambahan yang selamat diambil oleh sesiapa yang ingin menjaga kesihatan dan pencegahan awal pelbagai jenis penyakit.
  ✔Insyaallah sama-sama kita berikhtiar. ✔Untuk sebarang pertanyaan yang lebih lanjut serta jika ingin meminta pandangan, perkongsian serta maklumat tentang JUS INFINITI ,sila hubungi sy :
  ✅Encik Mohd Zuhairi 0174687570 (Whats App ,Call,SmS ) ✅HARGA 1BOTOL: RM180 ✅NAMA SYARIKAT: JUTAWAN HERBS ✅NO. PENDAFTARAN SYARIKAT: PG 0346818-W ✅NAMA PEMILIK : MOHD ZUHAIRI BIN NOORDIN 0174687570 (WHASTAPP,SMS&CALL)

 159. I have checked your page and i’ve found some duplicate content, that’s why you don’t rank
  high in google’s search results, but there is a tool that can help you to create 100%
  unique articles, search for; boorfe’s tips unlimited
  content

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s