Kuat marah, lambat sembuh

TERDAPAT perumpamaan mengatakan gelak-tawa sebagai ubat yang paling mujarab. Ini mungkin susah untuk dibuktikan tetapi satu kajian baru mendakwa mereka yang senang atau kuat marah memang akan lambat sembuh daripada kecederaan atau penyakit yang dihadapi.

Beberapa kajian terdahulu telah berjaya mengaitkan sifat ‘panas baran’ seperti menggertak atau pembuli jalan raya dengan peningkatan kejadian strok, tekanan darah tinggi dan penyakit jantung, terutamanya bagi golongan lelaki.

Namun, kumpulan penyelidik dari Universiti Ohio, Amerika Syarikat pula berjaya merekodkan tahap pemulihan yang jauh lebih baik bagi golongan yang berjaya mengawal emosi dan kemarahan mereka.

Dengan menyebabkan kecederaan ringan yang serupa pada lengan sekumpulan sukarelawan, kumpulan penyelidik berkenaan mendapati mereka yang gagal mengawal kemarahan memerlukan tambahan empat hari untuk pulih.

Bagaimanapun, faktor kemarahan ini dilihat cuma menjejaskan mereka yang gagal mengawal rasa marah mereka sementara individu yang sememangnya sering marah (agresif, bermusuhan) pulih sepantas mereka yang tidak panas baran.

Tahap pemulihan berbeza ini dikaitkan dengan penghasilan hormon cortisol yang menyebabkan penurunan dalam pengeluaran dua jenis protein yang diperlukan dalam pemulihan kecederaan sel dan tisu badan.

One thought on “Kuat marah, lambat sembuh

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s