Pengambilan Makanan Tambahan

APABILA memperkatakan tentang kepentingan pengambilan makanan tambahan, antara soalan sering diajukan; bila waktu yang sesuai dan apakah jenis serta berapa banyak diperlukan dalam kehidupan sehari.

Selain itu, ada yang juga yang bertanya atau ingin tahu, apakah kepentingan dan keperluan mengambil makanan tambahan. Lebih-lebih lagi, pada masa kini semakin banyak mengenai makanan tambahan diperkatakan dan pada masa sama, masih ramai yang kabur tentang fakta terhadapnya.

Fakta:

Pengambilan makanan tambahan sebaik-baiknya dimulakan dari peringkat awal, iaitu ketika masih kanak-kanak kerana mereka turut mewarisi pemakanan tidak seimbang dalam keluarga dan perlu diteruskan sehingga tua.

Bagi individu yang mahu memulakan makan makanan tambahan, disaran mengambil pil multivitamin dengan mineral dan mengandungi 400 mikrogram asid folik. Apabila selesa, barulah mengambil pil kalsium (penting untuk wanita khususnya), pil antioksidan seperti vitamin C dan E.

Keperluan orang tua terhadap pengambilan makanan tambahan biasanya lebih banyak berbanding golongan muda kerana ramai mengalami masalah kesihatan.

Bagi amalan kesihatan yang sihat, selain mengambil makanan tambahan anda perlu melakukan aktiviti sihat seperti bersenam dan mengelakkan kegiatan tidak elok misalnya, merokok.

Jika ingin mengetahui keperluan dan apakah makanan tambahan yang sesuai untuk diri anda, elok berbincang dengan doktor atau pakar pemakanan.

Pil makanan tambahan boleh diambil sebelum, semasa atau selepas makan, tetapi elak memakannya ketika perut kosong bagi memudahkan penyerapan.

“ Lambakan pelbagai jenama mungkin menyukarkan pengguna membuat pilihan. Untuk lebih terjamin, pilih jenama mantap dan disokong kajian saintifik. Ia menandakan produk itu dihasilkan melalui kajian teliti dan boleh dipercayai.

Pilih jenama yang turut mempamerkan manfaat atau kesan pil makanan tambahan itu pada label.

4 thoughts on “Pengambilan Makanan Tambahan

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s