Haematospermia

HAEMATOSPERMIA atau campuran darah dalam air mani jarang berlaku kepada lelaki, sebilangan daripada mereka mungkin tidak sedar dan sebahagian lagi sedar dan cemas berhubung kejadian itu.

Ia boleh berlaku pada bila-bila masa, secara mikroskopik iaitu sel darah merah hanya kelihatan apabila air mani diteliti dengan mikroskop atau kelihatan jelas dengan warna air mani bertompok merah atau merah dan coklat secara menyeluruh.
Ada kalanya lelaki yang mengalami haematospermia rasa sakit setiap kali mencapai ejakulasi dan air mani berwarna merah cerah, seolah-olah ada geselan air mani dalam salur kencing, sama ada bahagian hujung zakar atau paras pangkal zakar.

Jika rasa perit pada penghujung zakar, kemungkinan salur bahagian itu melecet, maka ada campuran darah dalam air mani. Jika lelaki itu membuang air kecil, tentu terasa perit dan mungkin ada luka pada penghujung lubang kencing.

Apabila melecet itu hilang, air mani kelihatan normal. Jika keperitan dirasai di pangkal, kemungkinan ada kaitan dengan batu karang. Mungkin ada batu karang dalam salur pundi prostat dan pundi seminal.

Air mani yang keluar bercampur darah, yang mana warna air mani lebih coklat kerana darah beku. Keadaan ini menjadi seperti sedia kala apabila batu karang itu terlepas keluar atau hancur dalam salur pundi prostat.

Air mani yang mengandungi darah, kandungan sperma masih aktif dan lelaki itu masih mampu membuatkan pasangan wanitanya hamil. Biasanya apabila haematospermia berlaku, pasangan akan cemas dan terfikir pelbagai perkara seperti kanser dan jangkitan.

Pasangan akan rasa takut untuk meneruskan hubungan seksual dalam keadaan begitu. Ini dijangka jika haematospermia berlanjutan walaupun tanpa rasa sakit.

Haematospermia bukan petanda lelaki itu mandul, membawa kuman atau mendapat jangkitan dan boleh menjangkiti pasangannya. Jika sperma normal bercantum dengan telur wanita, janin tidak terencat walaupun lelaki itu menghasilkan sperma bercampur darah.

Simptom ini bukan petanda awal barah salur kencing atau pundi prostat atau seminal, haematospermia akan reda dan boleh kembali semula pada bila-bila masa.

Saya pernah mengendalikan beberapa lelaki yang mengalami haematospermia. Mereka sangat cemas, lebih-lebih lagi pasangan masing-masing.

Sebilangan daripada mereka pernah menghidap penyakit batu karang. Mereka diberi rawatan konservatif dan masalah itu reda. Bagi lelaki yang mengalami haematospermia, rujuk kepada doktor untuk pemeriksaan.

Pemeriksaan termasuk melakukan ujian x-ray KUB (buah pinggang, salur kencing dan pundi kencing) untuk meneliti kemungkinan ada batu karang di situ.

Jika ada batu karang, doktor akan beri ubat untuk melegakan salur kencing dan salur prostat supaya batu karang boleh keluar.

Biasanya tidak perlu menjalani pembedahan pembuangan batu karang dalam salur prostat kerana ia sangat kecil dan mudah hancur.

Jarang hematospermia disebabkan keradangan pundi prostat yang kronik.

~ DOKTOR SAKIT TUAN bersama Dr.Ismail Thamby

2 thoughts on “Haematospermia

 1. Hi Dok,

  Saya boleh tanya

  Air mani saya bercampur dengan sedikit darah tetapi saat saya buang air kecil seperti biasanya saja (normal). Apakah itu berbahaya?

  Thx,

  Mr.D

 2. Hi Doc.

  Saya nak tanya…

  Air mani saya bercampur darah dan bila saya ingin membuang air kecil terasa pedih pada bahagian alur kencing,dan saya dapati zakar saya gatal2…apakah punca gejala ini…boleh ke doc. memberi cara untuk mengubatinya……

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s