Mahkamah Syariah tempatan boleh sah talak

Soalan:
ADIK saya bernikah di Selangor dan kemudian mengikut suaminya yang bertugas ke Arab Saudi. Selepas dua tahun di sana, mereka kembali ke Malaysia. Sampai di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), suaminya menyuruh adik saya pulang ke rumah ibu kami dan meminta menunggu sehingga beliau datang dengan alasan ada urusan penting perlu diselesaikan. Dua minggu kemudian, suaminya menyerahkan sijil perceraian berbahasa Arab yang didaftarkan di Arab Saudi dan sekeping cek bernilai RM30,000. Tarikh sijil perceraian didaftarkan adalah dua minggu sebelum mereka pulang ke Malaysia. Walaupun sehingga kini adik saya cuba menghubungi suaminya, beliau hanya mendiamkan diri. Persoalannya, mengapakah perceraian itu didaftarkan secara rahsia di Arab Saudi dan apakah yang perlu dilakukan oleh isteri? Mengikut pengiraan kami, tarikh tamat edah adalah pada 5 Mei 2008. Adakah RM30,000 itu boleh dianggap sebagai sagu hati dan bolehkah isteri menuntut sagu hati tambahan kerana suami mampu memberi lebih daripada itu dan sikap berdiam diri beliau sehingga kini. Bolehkah isteri menuntut harta sepencarian dalam tempoh dua tahun perkahwinan?

Abang prihatin,
Gombak, Selangor

Jawapan:
Tahniah di atas keprihatinan terhadap permasalahan rumah tangga adik saudara. Sikap ini wajar dicontohi saudara lelaki yang lain apabila saudara perempuan dilanda masalah rumah tangga, bukannya membiarkan mereka bersendirian menderita.

Beberapa isu perlu diberi perhatian dalam permasalahan ini, iaitu sama ada perceraian di Arab Saudi sah ataupun tidak dan jika ia sah, sama ada sijil cerai di Arab Saudi boleh diterima sebagai sijil cerai yang sah ataupun tidak di Malaysia?

Adakah pihak-pihak perlu mendaftarkan semula perceraian itu di Malaysia? Bagaimana pula dengan tuntutan selepas perceraian? Sama ada cek RM30,000 itu boleh dianggap sebagai mutaah atau sagu hati?

Saudara menyatakan pasangan adik dan suaminya bernikah di Selangor, namun tidak dinyatakan di manakah mereka tinggal kini. Suami sudah mendaftarkan perceraian di Arab Saudi tanpa pengetahuan isteri walaupun mereka bernikah di Selangor, Malaysia.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s