Bahaya darah dalam najis

PENDARAHAN semasa membuang air besar sering berlaku kepada sesetengah orang dan masalah ini biasanya dikaitkan dengan penyakit buasir. Ramai yang berasa malu bagi mendapatkan rawatan doktor dan mengambil keputusan untuk merawat sendiri.

Buasir merupakan bengkakan yang terjadi di dalam dubur. Bengkakan ini tidak normal dan mereka yang mendapat buasir biasanya tidak berasa sakit apabila membuang air besar.

Boleh dikatakan setiap seorang daripada tiga orang pernah mengalami pendarahan akibat buasir dalam hidupnya. Pakar berpendapat buasir adalah implikasi kepada postur manusia yang berdiri kerana haiwan merangkak jarang mendapat buasir.

Demikian dijelaskan oleh Pakar Perunding Pembedahan Am, Hospital Damai Service (Melawati), Dr. Chaw Chee Kien pada forum awam mengenai Bahaya Darah Dalam Najis di hospital tersebut baru-baru ini.

Menurut Chee Kien, di dalam saluran dubur manusia terdapat struktur yang dikenali sebagai vaskular endocushions yang menyebabkan otot-otot dubur kenyal.

Biasanya struktur ini kecil dan tidak ketara. Walau bagaimanapun apabila seseorang itu mengalami sembelit atau meneran semasa membuang air besar, struktur ini membengkak.

“Selepas beberapa lama, ia hilang sifat kenyalnya dan terjulur keluar daripada dubur. Proses ini sering diiringi dengan pendarahan dan akhirnya menjadi buasir.

“Dengan kata lain, buasir adalah akibat langsung sembelit dan proses meneran,’’ katanya.

Beliau menambah, terdapat beberapa simptom buasir. Pesakit biasanya mendapati ada darah berwarna merah cerah yang keluar sebelum atau selepas meneran ketika membuang air besar.

Darah tersebut mungkin menitis, menyembur keluar atau hanya memberi kesan kepada tisu tandas yang digunakan.

“Jika perkara ini berlanjutan untuk beberapa lama, pesakit mungkin akan mengalami anemia akibat kehilangan banyak darah. Ada juga pesakit yang mengalami pendarahan yang membimbangkan sehingga menyebabkan mereka sering pitam.

“Ada juga pesakit yang tidak mengalami pendarahan. Buasir jenis ini hanya berbentuk gumpalan di dalam alur dubur. Gumpalan ini mungkin keluar semasa pesakit membuang air. Ia boleh masuk semula ke dalam alur dubur apabila ditekan tetapi ada juga yang kekal di luar dubur. Pesakit mungkin tidak berasa sakit tetapi ada masanya mereka berasa tidak selesa dan gatal-gatal,’’ katanya.

Beliau menjelaskan, buasir boleh dirawat apabila doktor sudah pasti yang pesakit benar-benar penghidap buasir dan bukan kanser anorektal atau penyakit lain.

“Doktor akan melakukan ujian rektal dan protoskopi terlebih dahulu. Adakalanya pesakit diminta menjalani ujian sigmoidoskopi atau kolonoskopi.

“Buasir Tahap 1 dengan pendarahan akan diberikan ubat vasotopik dan dinasihatkan agar mengubah diet. Diet tinggi serat seperti buah-buahan, sayur-sayuran dan bijirin tinggi serat amat baik bagi kesihatan. Suppositories juga biasa diberikan selain ubat Daflon yang berkesan. Pendarahan biasa berhenti selepas dua atau tiga hari.

“Buasir Tahap 2 dengan pendarahan juga akan dirawat dengan kaedah sama. Bagaimanapun, oleh kerana pada tahap ini sudah ada jisim yang terlunjur keluar daripada dubur, prosedur yang dilakukan ialah rubber ligation, suntikan fenol dan photocoagulation.

Inovasi terbaru

“Buasir Tahap 3 dan 4 biasanya memerlukan rawatan pembedahan. Kaedah yang telah lama digunakan ialah haemorrhoidectomy sama ada secara terbuka atau tertutup.

“Kaedah ini didapati sangat berkesan namun pesakit akan menghadapi kesan yang menyakitkan selepas pembedahan. Proses penyembuhan juga lambat dan biasanya mengambil masa sehingga tiga hingga empat minggu sebelum pulih sepenuhnya,’’ ujar beliau lagi.

Chee Kien berkata, kini terdapat inovasi terbaru dalam rawatan buasir yang dikenali sebagai PPH, iaitu dengan mengikat dan memotong buasir menggunakan alat seperti stapler yang berbentuk bulatan.

Melalui kaedah ini, pesakit merasai sakit yang minimum atau tidak berasa sakit langsung serta tidak meninggalkan luka yang perlu dirawat. Pesakit boleh kembali melakukan tugas harian seminggu selepas rawatan.

Beliau menambah, selain buasir, sebab lain pendarahan semasa membuang air besar berlaku kemungkinan disebabkan ketumbuhan barah di dalam usus besar.

Barah usus besar adalah barah kedua kerap berlaku di kalangan kaum lelaki selepas barah paru-paru dan barah ketiga kerap berlaku di kalangan kaum wanita selepas barah payudara dan barah serviks di Malaysia.

Mengikut Pendaftaran Barah Nasional 2003, kekerapan barah pada keseluruhannya di Malaysia adalah 134.3/100,000 di kalangan kaum lelaki dan 154.2/100,000 di kalangan kaum wanita. Ini bermakna lebih daripada 40,000 kes barah baru akan dikesan setiap tahun di negara ini.

“Kekerapan barah usus besar kian meningkat selepas umur 50 tahun dan umur purata pesakit-pesakit barah usus adalah di antara 70 dan 75 tahun.

“Di negara Barat, risiko mendapat barah usus besar dalam jangka hayat adalah enam peratus. Ini bermakna seorang daripada 18 individu akan mendapat penyakit ini dalam jangka hayatnya.

“Kebanyakan kes barah usus terjadi secara semula jadi tetapi lebih kurang 15 peratus kes-kes barah usus besar ada unsur genetik. Risiko mendapat barah usus termasuk pemakanan yang kurang serat atau daging merah dan lemak yang berlebihan. Rokok dan alkohol yang berlebihan juga dikaitkan dengan penyakit ini.

“Satu lagi punca barah usus yang lebih jarang berlaku di negara ini adalah penyakit radang usus besar. Serat di dalam pemakanan boleh mengurangkan risiko barah usus kerana ia mengurangkan kerosakan usus besar oleh bahan toksik yang terdapat dalam najis.

“Unsur-unsur yang boleh mengurangkan risiko barah usus termasuk sayur-sayuran seperti brokoli, vitamin A, C dan E dan ubat aspirin yang ada aktiviti anti-oksida,’’ jelas Chee Kian.

Kata beliau, ramai orang mempunyai salah tanggapan bahawa barah selalunya menyebabkan kesakitan ataupun tidak boleh dirawati selepas dikesan. Barah usus yang dikesan pada peringkat awal berpotensi bagi dirawati dengan sepenuhnya.

Oleh sebab itu, ujarnya, ujian pengesanan barah usus besar perlu dimulakan dari umur 50 tahun. Kaedah ini telah dibuktikan berkesan dalam mengurangkan kadar kematian daripada penyakit barah usus besar.

“Pengesanan barah usus besar adalah penting dan ia dijalankan oleh doktor melalui pemeriksaan yang teliti berserta ujian darah dalam najis, endoskopi usus besar dan X-ray usus besar. Apabila barah usus sudah dikenal pasti, ia biasanya memerlukan rawatan pembedahan dan rawatan kemoterapi atau radioterapi.

“Terdapat banyak inovasi dalam perjuangan menentang penyakit barah, misalnya ubat yang boleh mengurangkan ketumbuhan saluran darah baru dalam barah dan mengehadkan ketumbuhan barah tersebut. Teknik-teknik baru dalam bidang pembedahan seperti pembedahan laparoskopik juga mengurangkan kesakitan kepada pesakit dan membolehkan penyembuhan yang lebih cepat,’’ ujar beliau.

Chee Kien menjelaskan, walaupun pendarahan dalam najis biasanya disebabkan oleh buasir, kemungkinan kewujudan barah usus besar yang boleh memberi gejala yang sama perlu dikecualikan. Lebih-lebih lagi kewujudan barah usus besar boleh menyebabkan ketumbuhan buasir.

Pesakit-pesakit yang ada ketumbuhan buasir digalakkan untuk berjumpa dengan doktor supaya mereka boleh diperiksa dengan sepenuhnya.

“Secara kesimpulannya, walaupun pendarahan dalam najis biasanya disebabkan oleh buasir, pesakit-pesakit dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan daripada doktor supaya kemungkinan ketumbuhan barah usus boleh dikecualikan.

“Barah usus besar yang dikesan pada peringkat awal boleh dirawat dengan sepenuhnya. Kaedah-kaedah baru di dalam rawatan buasir dan barah usus besar membolehkan pesakit-pesakit dirawat dengan lebih selesa dan sembuh dengan lebih cepat,’’ ujar Chee Kien lagi.

Anda boleh dapatkan panduan merawat buasir di sini

5 thoughts on “Bahaya darah dalam najis

  1. Apabila terdapat simptom2 berkenaan dengan buasir, maka eloklah dijaga diet. Makan buah betik slalu. Makan sayur sawi selalu. untuk peringkat pertama dan kedua eloklah makan pil Daflon 2 biji sehari. Terdapat juga minuman fibre seperti Fybo gel yang amat baik diminum untuk melancarkan sistem perkumuhan. Elakkan makan daging sebab daging sifatnya panas dan keras. Bhagian hujung usus besar bahagian dalamnya mudah terkoyak apabila bergesel dengan benda2 keras. Akibatnya berdarah dan kena jangkitan. Bengkak dan akan menonjol keluar. Secara tradisional, betik dan sawi amat baik dan mudah didapati dari ubat2 moden lain. Tu jelah tambahan Arjuna.

  2. adakah gastrik boleh menyebabkan barah usus? penyakit yang menyebabkan angin berlebihan dalam perut dan badan yang dalam tempoh yang lama, adakah di sebabkan asid gastrik yang banyak dalam badan? yang menyebabkan sistem pencernaan terganggu.

  3. adakah buasir boleh menybabkan seseorang itu mengalami sakit dada secara mengejut? adakah kemungkinan pesakit buasir akan menempah maut?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s