Jalinan cinta dua planet

Oleh NOOR HASLIZA NUSI

Konflik dalam sebuah perhubungan tidak akan berakhir sekiranya timbul perbezaan pendapat dan cara komunikasi antara pasangan.

CUBA bayangkan kisah percintaan seorang lelaki yang didatangkan dari sebuah planet Marikh dan pasangannya dari planet Zuhrah.

Suatu hari, lelaki Marikh telah mengintai seorang wanita Zuhrah menerusi teropong teleskop miliknya, bagi tujuan menerokai sejauh manakah cinta seorang wanita Zuhrah terhadapnya dengan sepintas lalu.

Dalam misi pengintipannya, dia mula memperoleh kepastian bahawa mereka saling menyintai antara satu sama lain. Menganggap cintanya akan datang sekiranya dia mencari, lelaki Marikh terus menjelajah ke ruang angkasa untuk menemui wanita idamannya.

Percintaan yang dijalin di antara kedua-dua planet ini dianggap sebagai suatu kejadian yang aneh dan magis. Mereka bersetuju untuk disatukan sebagai pasangan suami isteri dan berkongsi kehidupan bersama.

Hubungan dari dua dunia yang berbeza, dan mereka juga mengharung dua temasya perhubungan yang berlainan. Setelah bertahun-tahun melayari alam perkahwinan, mereka cuba meluangkan masa memahami, menerokai dan menghargai apa yang diinginkan pasangan. Lantas mereka membuat keputusan untuk turun ke planet Bumi.

Pada mulanya, semua perkara yang dilakukan indah-indah belaka, tetapi apabila tiba sahaja di muka bumi, mereka kemudiannya dilanda amnesia atau hilang ingatan.

Kedua pasangan Marikh dan Zuhrah terlupa akan kelahiran mereka dari planet yang berbeza dan kedua-duanya mengalami perubahan sikap.

Mereka mula memikirkan perbezaan kehendak dan diri masing-masing sehingga terpaksa melupakan segala memori indah yang berlaku antara mereka berdua selama ini. Akibat daripada permasalahan itu, Marikh dan Zuhrah ditimpa konflik dalaman yang besar.

Begitulah kisah percintaan kedua-dua pasangan itu yang dipetik menerusi buku Men Are From Mars, Women Are from Venus, oleh penulis John Gary.

Merujuk pada tajuk dan tip yang diketengahkan, sebuah bengkel khusus untuk pasangan suami isteri dan orang ramai telah diadakan di MPH Bookstore, pusat beli-belah 1 Utama, Damansara, Kuala Lumpur baru-baru ini.

TEORI, kemahiran dan pelbagai jenis latihan serta tip mencipta hubungan yang lebih kreatif diperincikan di dalam buku ini.

Bengkel tersebut telah menggabungkan paparan klip video oleh pembentang, John Gary.

Turut ditampilkan ialah teori, kemahiran dan pelbagai jenis latihan serta tip mencipta hubungan yang lebih kreatif.

Menurut pembimbing dari Mars Venus Success, Huey Hua, kisah percintaan antara kedua-dua planet yang berbeza itu sememangnya perlu dijadikan teladan kepada pasangan kekasih mahupun suami isteri.

Panduan yang dibukukan itu memberi pendedahan terhadap pasangan betapa pentingnya persefahaman dan komunikasi dalam sesebuah perhubungan.

Katanya, perhubungan yang sihat datangnya daripada hati, sikap dan perasaan seseorang. Setiap pasangan seharusnya mempunyai nilai dan identiti tersendiri yang akan membentuk ke arah kemantapan perhubungan.

“Paling penting, setiap pasangan perlu memahami isi hati pasangan dan menjadi seorang pendengar yang bijak dalam mencari jalan penyelesaian. Contohnya, sekiranya pasangan memberitahu hal yang berlaku ke atas dirinya atau meminta pasangannya memberi sebarang pendapat, jangan sesekali mengabaikan perhatian yang sedang dikemukakan.

“Bahasa badan seperti ekspresi muka akan memberi maksud yang mendalam terhadap pasangan anda. Pandang dan tatap wajahnya dengan tajam ketika dia mula berbicara tentang masalah yang dihadapinya. Ingat, walaupun disebabkan suatu perkara yang kecil berlaku, ia akan menjerumus ke arah satu perbezaan yang amat besar.

“Cara ini dapat menyakinkan si dia untuk menceritakan kisah sebenar yang berlaku dan berasa lebih dihormati dengan jawapan serta perhatian yang diberikan anda kepadanya,” ujarnya di dalam satu sesi yang diadakan di bengkel tersebut.

Sehubungan itu, katanya, sebelum melayari alam rumah tangga, setiap wanita seharusnya melatih diri memberi nasihat atau mengkritik pasangannya, demi mewujudkan hubungan yang lebih baik.

“Dengan cara ini, pasangan lelaki bukan sahaja akan menghargai pasangan hidupnya malah akan memberi tumpuan sepenuhnya kepada anda.

“Bagi pasangan lelaki pula, mereka semestinya melatih diri menjadi seorang pendengar yang setia kepada pasangan mahupun teman-teman di sekeliling,” jelas Hua sambil menegaskan perbincangan mestilah dilakukan secara personal tanpa ada sebarang gangguan.

Menyentuh mengenai cara komunikasi yang berkesan, katanya: “Tidak dinafikan, medium komunikasi merupakan salah suatu elemen paling menyukarkan bagi pasangan untuk menempuhinya.

“Ia antara cabaran paling berat dalam sesebuah perhubungan percintaan sekiranya pasangan itu mempunyai perbezaan pendapat.

Mengambil contoh kisah perbezaan percintaan Marikh dan Zuhrah, mereka seringkali bertengkar sehingga membuatkan hati masing-masing hilang perasaan dan bukannya perhubungan.

“Komunikasi adalah elemen paling penting dalam menangani setiap perkara yang berlaku, manakala pertengkaran pula merupakan api yang mampu membinasakan sesebuah ikatan perhubungan.

“Tanpa memahami bagaimana perbezaan yang berlaku di antara Marikh dan Zuhrah, ia membuatkan kita berhadapan dengan pelbagai risiko pertengkaran yang bukan sahaja dengan pasangan malah dengan diri sendiri,” tambah Hua lagi.

Oleh itu, rahsia mengelak sebarang pertengkaran adalah jalinan percintaan sejati serta memiliki tahap komunikasi yang baik.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s