Salah makan sukar mengandung

Pemakanan merupakan antara elemen yang penting dalam mempengaruhi kadar peningkatan kesuburan dan sekali gus kehamilan seseorang wanita.

Jika selama ini ramai yang menyangka bahawa kehamilan hanya boleh dibantu dengan rawatan kesuburan iaitu ujian diagnostik, ubatan dan peralatan berteknologi tinggi, ia adalah sangkaan yang meleset kerana pilihan makanan juga menyumbang kepada keadaan normal untuk kitaran kesuburan wanita.

Pengambilan makanan yang tidak berkhasiat sama ada banyak atau sedikit telah dikenalpasti sebagai faktor utama yang menyumbang kepada ketidaksuburan seseorang wanita yang ingin mendapatkan zuriat.

Begitu juga dengan berat badan yang berlebihan dan berkurangan juga boleh mengganggu kitaran kesuburan wanita tersebut.

Menurut pakar pemakanan New Rochelle, New York, Maria Biasucci-Vianna, ovari dan sel-sel lemak mengawal estrogen yang menjejaskan kesuburan dan sekiranya anda terlalu gemuk atau obes, estrogen akan keluar dengan banyak.

“Bagi wanita yang terlalu kurus pula tidak cukup untuk mengeluarkan estrogen. Kedua-dua keadaan ini boleh mengakibatkan ketidaksuburan dan mengalami masalah kemandulan.

“Justeru itu, bagi mengekalkan berat yang sesuai dan keseimbangan kitaran kesuburan, dinasihatkan supaya wanita memeriksa indeks berat badan (BMI). BMI dalam lingkungan 19 hingga 24 menunjukkan berat yang sesuai. Jika di bawah atau di atas lingkungan itu, perlu mendapatkan nasihat pakar,’’ katanya.

Bagaimanapun, sekiranya berat badan tidak bermasalah tetapi mengalami masalah kesuburan, seseorang wanita itu perlu mengubah pengambilan makanan.

Baru-baru ini, Harvard School Public Health telah melaporkan penemuan daripada kajian yang telah dijalankan ke atas 18,000 wanita.

Kajian yang telah dilakukan selama lapan tahun itu ke atas diet mereka menunjukkan pemakanan sememangnya mempengaruhi kemampuan untuk mengandung.

Hasil kajian itu mendapati, sebanyak 20 peratus wanita yang makan makanan yang mengandungi banyak lemak, protein haiwan dan karbohidrat mengalami gangguan penghasilan telur oleh ovari. Justeru itu, bagi membantu, mereka harus mengubah corak pemakanan dan gaya hidup.

Oleh SARI HERMAWATI MASRUL

2 thoughts on “Salah makan sukar mengandung

  1. slm..
    nice topic coz sy ade kwn yg da kawen 8thn,12thn..& 5thn tp xder rezeki lg…cam2 mika2 da wat tp lom dpt hasil…byk faktor sukar prgnant…wpon kitaran haid tetap..mungkin fktor laen kaan..mkn kerang klu nk dpt rmbut ank kerinting..hik2..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s