Tip Berterusan Mencari Kebahagiaan

ADA kalanya kasih sayang diuji dalam hubungan antara lelaki dan perempuan.

Ujian datang dalam pelbagai bentuk. Hanya yang kuat, tabah dan tidak kenal erti putus asa akan menikmati kebahagiaan hingga ke akhir hayat perhubungan mereka.

Dalam soal memupuk kebahagiaan, ada pendapat mengatakan pasangan harus menempuh beberapa fasa dalam rumah tangga.

Berikut beberapa petua untuk pasangan mengekalkan kebahagiaan.

 

 

  • Tunjukkan sayang terhadap isteri sama ada melalui kata-kata atau perbuatan seperti pelukan.
     

     

  • Jauhi ucapan yang menyinggung perasaan isteri sekalipun dalam keadaan marah.
  • Apabila terlalu marah, kawal diri anda. Beristighfar dan bersalawat serta berwuduk.
  • Ingatlah semula segala kenangan manis dan memahami isteri memerlukan bimbingan suami dan memahami tiada sesiapa terlepas melakukan kesilapan.
  • Apabila timbul rasa bosan ataupun jemu terhadap isteri, cubalah ulangi kembali saat manis dulu atau ajak isteri keluar makan di tempat yang agak istimewa, ataupun melancong ke tempat indah.
  • Jangan merendah-rendahkan isteri di depan orang lain.
  • Jangan memuji wanita lain di depan atau belakang isteri.
  • Hargai dan beri pujian kepada pengorbanan isteri.
  • Bantu isteri melakukan kerja seharian di rumah seperti memasak dan mengemas.
  • Fahami keadaan dan masalah isteri dengan mengambil berat perasaan serta kesihatan isteri terutama ketika haid dan mengandung.
  • Beri bimbingan kepada isteri dalam melakukan sesuatu agar ia bertambah semangat dan bermotivasi.
  • Bantulah isteri dalam melakukan kebaikan dan ibadah.
  • Berdoalah agar hati dan perasaannya sentiasa patuh kepada Allah dan hormat suaminya.

    Bagi mengeratkan lagi jalinan kasih, berikut adalah perisa untuk menambah kebahagiaan yang didamba.

  • Bisikkan kasih sayang dari semasa ke semasa.
  • Buktikan kasih sayang daripada suami seperti hadiah dan penghargaan, senyuman, perbualan mesra dan gurauan.
  • Kerjasama mendidik anak, menyelesaikan masalah dan hal lain.
  • 13 thoughts on “Tip Berterusan Mencari Kebahagiaan

    1. isteri saya banyak kali minta di ceraikan oleh kerana ada sekali saya keluar rumah balik agak lewat hanya pergi bersembang dengan kawan2.Dia salah sangka dan menuduh saya yang bukan.Apa yang perlu saya buat dengan perkara berikut

    2. En.Isa Ahmad, isteri anda tergolong dlm ktgri cemburu buta, walau cemburu tanda syg, tapi cemburu yg x bertempat amat bahaya..tak kan bersembang dgn kwn pun x blh? Kita hidup ada kitaran..ada masa utk keluarga, masyarakat, diri sendiri dn juga kwn2..mesti ada sbb lain kot..atau isteri anda sengaja mencari pasal atas sbb yg x masuk akal..

    3. barangkali dia dah hilang ‘magnetic fields kat awak’ berangkali juga dia dah mula merasai ‘putik cinta’ drp unknown person kot…klu dia maseh sygkan u, dia akan pelok cium atas katil tampa byk ‘songeh’.walau pun u blk lambat dgn tangisan marah sekali pun…power syg kat u mulai hilang-pudar…aksi2 lain akan dituruti dgn berbagai sandiwara sandiwara tak kena….take cares… (dan juga berangkali dia telah dapat ‘menghidu’ yg u ada membuat perhubongan di belakang ‘takbir’ kot….nafsu nafsu ..sentiasa mau punya.aku tak kan lupa apek tua mati atas perut dikedai kopi itu….

    4. naper leh jd mcm tu lak yer…cian sy tgk en isa ni. takper la, balik umah layan istri macam biasa dan kalu ader masa free tu cuba tanya dia naper marah sangat.. kalu dia tak suka, tak leh kater aper la…en isa je yg paham isi hati istri en isa..good luck

    5. saya ada pgalaman ni….biasanya,suami dah la blk lbt, pastu tak bagitau. kita tggu,risau memikirkan dmana suami kita..ntah2 dlm bahaya,accident ke….kita risau,sbb tu kita marah. tapi kalo smpai minta cerai….xtau lah. mungkin dia terasa di abaikan,just nak curi phatian sj. lbh kan lah masa untuk isteri…..

    6. Kadang2 si suami ni tak sensitive, kalau dah balik lambat, telefonlah isteri dan bagitau kenapa balik lambat. nak jumpa siapa, let her know your activities, tunjukkan kejujuran anda. Selalunya isteri akan ada syak wasangka bila si suami ada tunjukkan keraguan. Kalau si suami sentiasa telus dengan isteri, insyaAllah, isteri tak akan curiga dengan suami. Ini tidak, dah balik lambat, biar isteri tercari-cari dan tertunggu-tunggu, kdg2 hp pun off. Yg keluar hanya voice mail.

    7. saya xtau kenapa suami sy suka marahkan sy.sy rs mcm dh give up nk hidup bersamanya. walaupun kami kawin atas dasar sama suka…….rasa hidup mcm xde ertinya lagi.sy amat menyayanginya……tp, sikapnya membuatkan cinta sy padanya hampir mati n pupus…andainya xde jodoh antara kami, sy redha.

    8. mungkin peredaran masa telah mengatasi segala2 nya..ilmu bah batin dah tawor agak nye..mungkin dulu u seksi ayu pandei jago badan masak memasak – skrg nie dah cincai aje..sebutan perkataan macei madu..leh telan tu dah bertukaq macei ciki burong..dulu kata sama2 pikul memikul segala kehidupan seharian..sekarang mungkin u asik tarah pocket dia aja..u buat dia macam sampah kot ..tak do nilai ..keistimewaan lagie..u bongkak asik nak make up.mungkin jugak selalu ada ”’overtime”” kot..u agak diri u ado harga lagi..beranggapan satu pergi 10 mali kot..ia lah bahan free 44 olang pun nak..dia tidak..ado pakwe mato bute himpit u ..jadi u fikiaq diri u maseh ada pasaran lah..

    9. mungkin perangai u dah bongkak diri..ek ek ek tak kemana ahkir nya pergie jugak..tingkah laku u seta janji manis sebelum bersatu….tak serupa bikin..lah ipoh mali

    10. Tak jugak abang,barangkali dia dibelengu dgn masaalah kehidupan hutang piautang mengatasi kegidupan harian atau problems kat tempat kerja..terpecik aja api sikit terbakar keseluruhan nya..goodlucks

    11. Saya mao nanya gimana sih cara menyikapi suami yang masih kekanak_kanakan dan egoisnya besar keras kepala?.. apa mungkin saya harus mengalah trus_trusan.

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

    w

    Connecting to %s