Pasangan romantik tak curang

FLORIDA: Pasangan yang mengamalkan aksi romantik seperti mengirim surat cinta atau bersiar-siar bukan sekadar mampu memenangi hati insan tersayang tetapi dapat menghangatkan lagi percintaan, dakwa satu kajian terbaru Amerika Syarikat.

Lebih penting lagi, memikirkan perasaan sayang dan sentiasa mengenang orang tersayang juga antara faktor yang mampu mengelak seseorang itu curang, lapor edisi terbaru jurnal Evolution and Human Behaviour.

“Hanya berfikiran sedemikian akan menjadikan kita tidak tertarik kepada orang lain sekali gus membahagiakan hubungan sedia ada,” kata Ketua Pakar Psikologi Universiti Florida State, Dr Jon Maner yang mengetuai kajian terbaru berkenaan.

Kajian ke atas 113 pelajar yang sedang menjalin hubungan cinta, juga mengiyakan apa yang sememangnya dipercayai ramai serta saintis – cinta sememangnya menjadikan kita buta.

Hasil kajian itu juga sekali gus dapat menegaskan alasan mengapa manusia mampu menjalin hubungan dengan seorang pasangan seumur hidup mereka.

Penyelidik itu juga percaya keinginan untuk menulis surat cinta mengenai pasangan, dikaitkan dengan penghasilan hormon dikenali oxytocin atau hormon ‘pelukan,’ yang berperanan mengukuhkan ikatan perhubungan dan mencetuskan rasa kasih sayang. – Agensi


Kamasutra Bergambar Melayu, sila klik sini


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Rahsia Kecurangan Pasangan. Keterangan lanjut, sila klik sini.

161 thoughts on “Pasangan romantik tak curang

  1. Even si suami x romatik tp kuasa isteri romantik lagi deboomm..
    hehehe.like my auntie, she’s romantic..until now anak dah besar & kawin, she still xmalu2 beromantik dgn suami..hehehe..sweet couple..contoh yg baik..

  2. Ujian Allah tetap ada tapi usaha juga perlu ada. Saya sudah berkahwin 15 tahun dan selalu ingatkan wife supaya buat terbaik untuk saya sehingga apabila saya di luar saya sentiasa berperasaan bahawan my wife yang terbaik..tiada tandingan..alhamdulillah sehingga sekarang dan insyallah sehingga ke syurga doa saya supaya kami bersama. Saya pun berusaha buat terbaik untuk keluarga. Dugaan macam-macam itu pasti ada..kan namanya pun kehidupan!!

  3. bile lebih romantik, rasa sayang tuh akan semakin bertambah, n akan membuatkan cinta semakin bercambah..

    tp kalu sorang je romantik, payah gak sbb mesti dua2 baru leh kata 90% tidak akan curang kepada pasangan…

    jika hati suci mencintai seseorang, walau macam mana teruk pun perangai, insan itu tidak akan berlaku curang pd pasangannye…

  4. tapikan…pakcik ngan makcik sy sorang ni memang romantik sgt..
    kalo duduk asyik nak berkepit je.. kalo si suami duk atas kerusi, si isteri duk bawah sambil tangan tu merayap kat kaki pakcik sy..
    tapi romantik dorang ni lain mcm.. depan nenek sy pun duk pelok2 laa..pegang2 laa..
    ipar2 tgok pun naik menyampah… yg kami ni sbg anak buah lagi laaa geeliii nengok adegen free..hehehhehehe
    mcm2 manusia ni..

  5. x salah pun nak tunjuk romantik, asalkan x melampaui batas..

    open minded la sikit kan hehe 😀

    bagi i la, kalu psgn tuh tunjukkan romantik tanpa segan silu menunjukkan diorang ikhlas dalam perhubungan mereka, tanpa ade sedikit ragu2 pun…

    susah nak jumpe org mesia camtuh skang, yg ade rata2 malu tp mahu :p

  6. hehehee.. tapi agak2 laaa sikit nak romantik pun… depan mak mentua pun cover2 laa sikit kan…hehhehehe..

  7. ala xya cover2, da besar, diorang pun paham, nta2 diorang jeles xdpt seromantik yg diorang lihat hehe 😛

    kak jie,
    x dinafikan ego adalah salah satu punca diorang segan nak tunjukkan sifat romantik mereka..

    baik lelaki mahupun pompuan, ego tuh ttp ade…

    apela salahnye kurangkan sikit ego tuh untuk org tersayang, bukannye org lain pun, yg nak seidup semati tuu…..

  8. tulah lelaki ke pompuan same jer..
    tak mati nyer klu buang rs ego tu…ego ni cam stupid proud..
    dengki bile tgk org lain romantik..teringin nak..tp xnak tunjuk..
    cam kak jie & kayeye ckp la..EGO 8..hahaha

  9. truth dat romantic is important especially to cure DE (mati pucuk) patient..
    salah satu rangsangan utk memulihkan pasangan yg DE…
    dpt memupukkan rs syg & kasih..:-)

  10. romantik apasalahnya…..basically romantik ni ada dua jenis
    1) Berbau keikhlasan dari hati yang sejujurnya
    2) Berbau sex…

    so kalau yang dah kawin tu especially pak cik dgn makcik hang tu dah tentu kategori
    1 di atas….tapi kene jaga jangan romantik jadi beromen lak dan jatuh ke kategori 2
    di bawah….

    tapi tanya gua…gua bangun tabik lah kat pakcik makcik hang….pasal org asia especially org melayu ni bila dah tua gua jalan depan lu jalan belakang…

    saya romantik dgn bini….tapi bermacam cara,,…masak sama….berkemas sama…menonton sama…tidur dah tentu lah kan…he he…gi kerja sama
    breakfast sama…jalan pegang tangan for sure walau pun dah 15 thn kawin…

    salam sume

  11. bestnyeee kalo macam tukan.. bahagia rumah tangga.. harap2 suami sy pun mcm tu jugak laaa. Aaamiinnn…..

  12. cayalah ek ele .. aku pon kalau naik motor dengan hubby pelok dia kuat kuat .. bukan aper takut jatuh .. itu pon romantik jugak aper ..

  13. aminn…

    tu la, mmg susah nak carik org asia yg romantik openminded nih hehe..

    laki kat depan, bini sekilo kat belakang hehe 😛

    bile nak ngengada sikit, mulala ckp ‘isk ape hal u nih, buang tebiat ke ape’..

    cian, baru nak bermanja2 kene sergah camtuh huhu…

  14. Saya dan suami saya memang romantik, kalau orang tengok dikatakan pasangan ideal lah…tapi belakang suami curang gak….romantik dgn ppuan lain pulak. Memang usaha perlu ada tapi kalau salah seorang tak jujur, usaha pun gagal juga. Orang yang tak kena saja tak akan merasainya sebab kehidupan mereka lengkap belun diuji lagi.

  15. hehehhehe..sy nak share story mak ngan arwah abah sy..
    diorang ni dua2 g pasar kat mana ntah.. bila dah siap beli barang, abah sy pun start motor laaa… pastu tiba2 je abah terus je jalan.. dia tak ingat yg mak sy belom naik lg.. last2 mak sy balik naik bas jee.. bila mak smpai umah, abah kata “ingat dah naik tadi, patut laa ringan je rasa” sabar jelah…hehehhe…
    kesian betooll.. smpai sekarg mak sy ingat citer ni lg walaupun abah dah pergi 9 tahun yg lepas..

  16. cahaya .. betul kata you .. romantik .. tak romantik .. hanya pada mata luaran saja.Kita suami isteri saja yang tahu taring masing masing ..

  17. Kita tidak betul2 beriman selagi belum di uji begitu juga kita belum di kira betul setia selagi belum di uji … emak saya pun pernah kena tinggal dengan abah..sampai sekarang tak abis cerita

  18. denaihati .. teringat aku orang tua perempuan yang duduk depan rumah.Aku rajin layan dia borak , dia tinggal seorang .Setiap kali cerita pasal arwah suaminya ,dia mesti menangis … menangis kerana ditipu suami untuk berkahwin lagi ..sungguh pun sudah berbelas belas tahun ..merajuknya mungkin bawa sampai ke mati ..

  19. romantik dan curang tak de kaitan kawan2….tak romantik pun ada yang curang…
    kita buat apa yang perlu kita buat….jangan sampai kita cakap kat diri sendiri camni
    nanti

    buat apa nak makan…satu hari mati gak….

    kalau dah sampai tahap tu mau korang jalan tepi jalan pegang calculator….he he..(gila)

    aku direct aje..selain mendekati diri dgn surau/masjid

    dunia sekarang penuh cabaran dan pancaroba..ke panca raba..
    .penuh dengan mini skirt….punggung yang montel dan clevage yang menggiurkan..

    so aku sedaya upaya buat bende2 yang bleh merapatkan lagi aku dgn bini dan bende2
    yang bleh exlusivekan giur aku kat bini aku aje…termasuk berlaku romantik kat bini

    bukan senang gak jadi lelaki nak elak bende2 camni….so nasihat aku kat kawan2
    pempuan sume….bila laki hangpa nak buat bende2 yang bleh merapatkan dia dgn hangpa dan anak2 dia..sokong lah sedaya upaya…walau pun kita tak tahu apa
    di belakangnya..

    salam sume

  20. setuju tapi ada yang tak setuju.

    Romantik ke atau tidak pokok pangkalnya hati. Romantiknya mungkin ada maksud tersirat siapa tahu.

  21. haha naik motor tuh romen x sengaja tuh hehe 😛

    kalu nak curang tuh, romantik ke x leh aje curangnye…

    member aku laki, ex gf die dulu, nampak punye la baik, sampai member aku belikan kete lg sbb syg sgt kat gf die..

    sekali tgk ade saman kat melaka, padahal duk kl, da musykil, cek2 gf die kuar ngan balak lain, trus clash on spot, kete pun terus amik huhu..

    laki pompuan sume sama jek…

    ye ye sok jumaat, sukenye org da kahwin yek huhu 😦

    aku lom kahwin lagi, so dok uma men game je la huhu 😛

  22. Romantik perlu ikhlas. Jika disertai dengan saje nak tunjuk kat orang saya ini suami romantik dengan niat so orang pandang or pompuan lain minat, Baik toksah lah…….

    Hemmm, cahaya, same kes with me last time. Suami kak jie romantik and isteri org teringin sebab suami dia terlalu sibuk. Nak share the attention and romantik with me. he he he bila ingat balik semua tu rasa gelak pula sekarang. Geli dan rasa singkatnya pemikiran isteri org tu dan tak matangnya suamiku.

    Tak pe la. Rasanya attention tu memang bukan rezeki jie masa tu. Semoga janji Allah nak beri bidadara itu akan dapat jie kecapi nanti. Insya Allah.

    Sabar jer la…….

  23. Nak cerita sikit, saya ada sorang kawan yang berminat dengan suami orang sebab lelaki itu sungguh romantik, understanding, baik hati dan caring. Tapi Allah Maha Kaya, one day perempuan tu lalu rumah suami orang tu dan terdengar suami tu menengking isteri dia dan terdengar jerit pekik dalam rumah tu. Dia terkejut yang amat sangat, sebab tak sangka lelaki itu berperangai macam tu. Lepas tu terus dia putus. Dia kata kalau macam ni, one day, tak mustahil lelaki itu akan buat perkara yang sama kat dia, sekarang romantik la sebab tengah bercinta.. Itulah pengajarannya, si suami boleh romantik dan baik hati dengan perempuan lain tapi dengan wife baru nampak true color. Allah is Great.

  24. Kadang kala kita sepatut nya padang lihat dan menyelidik perilaku atau menyiasat dlm masa – waktu tertentu sebelum membuat keputusan atau apa2 penuduhan terhadap mana2 insan. .kawan aku man jonnah kawin dgn kiah anak pak aji,dah tentu seluruh keluarga memakai tudung kan,dah tentu ada basic halal haram dosa pahala…itu semua lakunan semata2 …dah di luar san tu terselak luas untok di tojah…..kita belum pasti isi hati sesaorang itu,walau pun kulit dia licin putih melepak…muka beseri2 ada cahaya iman kata org lah-(yg aku tahu dia pakai cream campuran minyak babi) dgn suara yg lemah lembut -kehalusan -kira merdu sodap di dongar….kata man ..kiah selalu aje berinternet dgn kata2 lucah-agak nya.. biasa nya 10 mlm hingga 3 pagi,kerap kali ke bilik ayer..kot2 bab lucah buat kiah stem kot..bila man nak masok bilek kiah…. dio kunci bilek,kadang kala man maki hamun hingga jiran terjaga,…bil talipon man bayar ..menyebab mereka selalu bergaduh,terutama bila man meninggi kan suara menyebabkan jiran wasangka dia panas baran orang nya , kaki dera … isteri nya (isteri man dgn nada tone yg halus tu..serta dgn tingkah laku yg amat lembut sama sekali..menyebabkan jiran memuji ,”saolah olah macam ‘ayer tenang tak do boya’ agak nya lah …macam cerita orang sakit jiwa depan org sopan satun..blkg takbir allah yg tahu..kata man.

    aku kerumah man minggu lalu,sambil melihat pintu bilek man papan lapis biasa belopak pecah ,aku tanya ..dia dgn nada natural aje..man kata …Pada malam …..7 bulan yg lalu dia tengah naik gian..sedih dan pilu bersendiran di hall..bini dia amat di cintai.. biasa lah berinternit kunci pintu..kata man secara spontan ..oleh kerana geram..aku tumbok aje pintu tapi gagal memasuki hingga ke pagi.

    tapi kata man …kat aku lagi …skrg ni pintu dah tak berkunci …dia tidur bersendirian tiap2 malam,kiah pergi ke kroeke hinga larut malam…awal pagi,,,,

    Skrg kebanyakan orng yg menuduh man dahulunya…sebagai sa orang baran kaki pukul isteri memaki hamun ,,,telah memahami keadaan the reality of tragedy…jadi jgn dengar sekali aje atau berapa kali pun kita kita menuat keputusan menuduh sesaorang itu..dgn sewenang wenang mengikut perasaan kita…

  25. btul ckp ek ele romantik & curang lain citer nye..basic nyer cam kata azitamusa keikhlasan..klu ikhlas luhur dr hati xwujud la curang tu..bile2 mase jer leh curang..tgk gurl dahi licin pun leh curang..tgk balak muke iras2 rosyam nor pun leh curang..

    Aktor Jalaludin Hassan even dah tua pun still romantik..and masih menitiskan air mata bile rindukan anak2 and isteri..so touching..romantik leh diungkap bukan sj dr layanan but tlg wife or husband wat keje,masak,cuci kete,shopping, mandikan anak, berkebun ke..ape2 aje..walaupun simple tp klu wat dgn ikhlas automatik timbul romantic feel and of cause love & caring..

    Selain tu romantik leh dicetuskan dgn ubahsuai ur bedroom or bathroom (part of ur house yg meyatukan suami isteri).warna, decoration and, kedudukan perabot pun penting..simple and x berselerak..gunakan 4 unsur alam iaitu air,bau,bunyi and cahaya..bile 4unsur ni disatukan, akan timbul keharmonian, rs relaks, and of case romantik lor..xpayah nak gune belanja yg byk..gunakan kreativiti sendri..u can use aromaterapi, soft music, beautiful lamp with soft light, bela ikan (goldfish etc )dalam balang kaca, letakkan sepasu kecil pokok berdaun hijau..mcm2 lagi lor..the best part klu dpt buat same2..lagi romantik..

    Tapi jgn sorg je yg bersungguh2..yg sorg tu buat xtau jer..sorg duk rajin berkemas and nak maintain tp sorg lg sibuk wat sepah..hargailah ape yg dia dah buat..bukan utk kebaikan sorg tp berdua..so selamat mencuba..

  26. pakkochok, suruh aje kawan awak tu ceraikan bini dia kalau dia tak berjaya nak didik isteri dia dan isteri tak nak dengar kata. Simpan buat apa lagi? Isteri dia dah tak berminat nak jadi isteri, biarkan lah dia..yang duk tumbuk pintu tu buat apa? Kekerasan tak akan mengubah sikap isteri…lenturlah secara lembut, ikut panduan dari hadith nabi macamana nak lenturkan isteri.

  27. betol cakap cahaya tu… mgkin pmpuan tu tak puas enjoy lagi.. takut2 nanti si suami dpt title dayus plak sbb taknak tgur perbuatan suami yg melampau2 sgt… ada jugak pmpuan mcm ni yeee…
    merosakkan nama baik perempuan sungguh…

  28. Ada lelaki memang suka bermuka2 supaya org lain nampak dirinya the best. Dan lagi tak matang, buat statement pulak dekat bini bahawa semua kawan pompuan dia cakap bestnya kalau jadi is3 u yek.

    Adakah itu sudah jelas menunjukkan dia suka menunjuk2 atau sengaja nak buat bini jeles?

    Entahlah jie tak paham lelaki ni…..

  29. manusia tu samo ajo..tapi zaman skrg kebanyakan laki tak korjo tinggi ..jadi misti cari yg canggih sikat …boleh tumpang kesenangan tapi mereka lupa,pompuan lebeh bijak ..kaki pusing langit,,jadi laki kena “tongkat langit”….semua nya ya lah …sebulum kawen …kato demo samo 2 lah kita bincang..tapi lepas kawin “sorry la laki kena tanggong ikut hukum” …..yg korjo lebeh tinggi tu buet kitao “macam babu aje” lebeh kurang personal assistant la…….

  30. CAHAYO thanks 4 your suggestions,I have passed over the messages to MAN JONNAH,dia kata itu lah contoh kalau kita mencintai sesaorang tampa dihargai-betepok sebelah tangan aja -mencurah ayor di daun keladi…itu lah contoh perkawinan “guna2” ilmukan org atau paksa orang cara cara ilmu itam untok kawin dgn kita kata nya …dgn penoh keinsafan……….

  31. romantik ke tidak..pokok pangkal nya …wang..duet duet..mano ko duit…ada duit hati sonang orang pun sayang…duit boleh beli sayang ok…..money is antidote for happiness….

  32. curang ni bkn kira seseorg tu romantik atau x..pokok pangkalnya hati..buat apa romantik bagai nak rak tapi belakang kita dia curang dan romantik dgn semua wanita yg dia kenal..

  33. Manja setuju ngan Effa…. betul sesangat tu, kalo romantik tahap gaban pun, tapi kalu curang xde maknenya… wat lagi sakit hati ada laaa….

  34. kita di kurnia akal…1st sekali romantik kene ikut limit tempat…takkan depan
    mak mentua nak cemolok…contohnya lah….

    tapi saya tak setuju kenapa tak bleh romantik tahap gaban….bleh apa….kita tak bleh
    kata pasal ada org yang romantik tahap gaban dan curang…so semua org yang tak curang dah tak bleh romantik tahap gaban dah….

    kan org perempuan suka di belai2….tul tak…he he..jeng3

    romantik dan curang takde kene mengene….

    Salam

  35. CAHAYA ..KATA MAN KAT AKU…CAKAP MEMANG SENANG CERAI MEMANG JALAN YG MUDAH TAPI NAK DAPAT PENGANTIAN,,, KENA TUNGGU DAN LIHAT DAN CARI..SEMENTARA TU ADIK NYA NAK MAKAN JUGAK…….MACM MANA NAK BAGI…

  36. I cakap bahasa malaysialah tu…nak cakap mandarin tak tau…ye lah….tumbuk pintu boleh selesai masalah ke? Isteri berubah ke? Baguih juga si Man tu….setia kat isteri..lelaki lain dah ada isteri sibuk cari lain, senang dapat pulak tu…yang si Man ni punya lah susah nak cari pengganti…pakkochok, ko suruh lah bini ko nasihatkan lah bini man tu…Suruh dia masuk blog ni dan baca masalah kaum ppuan yang dpat suami curang, mungkin dia akan sedar kut dan berasa bertuah dapat suami setia macam Man tu…

  37. ek ele,

    memang x dinafikan orang pompuan memang suka dibelai. Maksud saya tadi tu, bukannya tak bleh nak romantik tahap gaban ke, apa ke…. boleh sesangat…

    Pendapat manja pun sama, romantik ngan curang ni xde kena mengene…., yang penting hati….

    cuma effectnya lah pada pasangan, klo ngan wife tu romantik tahap gaban, mestilah as a wife kita rasa sangat disayangi dan dihargai setiap masa. tapi cuba imagine, once dah curang ngan pasangan kesannya tentulah lebih parah lagi… ye x??

    Ngan kita romantik tahap gaban, alih2 ngan orang lain pun sma gak tahapnya…. Tentulah rasa sakit hatinya juga setahap ngan tahap gaban….

  38. so itu isolated case…you tak leh sama kan dengan yang lain……..if you take it
    positively…and compare….atleast org yang romantik ni masa belum curang best…
    compare dengan org yang tak romantik sebelum curang…at least you dapat
    merasa keromantikan dia sebelum dia curang…yang org tak romantik tu u apa dapat?
    tolo ayam jo lah….

  39. take the risk la…

    mmg la kalu romantik nih bile dicurangi lg pedih rasanye, tp at least u dpt merasai indahnye bile romantik n terasa diri amat dihargai…

    think positively, u will know a person kalu romantik tuh dgn jujur or not… romantik itu indah, jgn kerana takut curang, u x amik peduli romantik tuh…

  40. selalunya lelaki yy curang ni adalah romantik men..sbb dgn keromantikan dia tulah dia blh memperdaya kaum wanita dan wanita yg seblm ni x pernah di layan sebegitu akan alpa dan merasa dihargai..walau tidak semua lelaki begitu..more than 60% mcm tu la..
    klu x caya, cuba tanya wanita2 yg pernah mengalaminya..knp dia blh terpikat atau jatuh hati kpd lelaki buaya mcm tu..

  41. korang sume..jgn nak salahkan sape2 dlm hal camni..xkan seorg je lelaki yg romantik tp salahnye jatuh kat sume lelaki yg diciptakan atas bima sakti ni..seorg lelaki yg romantik curang tu mgkin suami anda, teman lelaki anda, pakcik tiri anda, arwah jiran sebelah rumah anda tp nape nak same kan salah seorg tu dgn ayah si milah, suami si kiah, anak teruna makcik rashidah, atlet2 lelaki yg bertanding kat beijing nun, uncle steven kat perth australia, drug addict yg tgh tido bwh jambatan tu,serta mereka yg lain yg xbersalah.(bukan name sebenar).

    seorg pempuan pun same gak..yg romantik ade gak gediknye pegi ngorat suami org, teman lelaki org, anak bujang org lain..alasannye nak berkawan je la, nak mengeratkan silaturrahim la, tp sebenarnye nak test power la.. salah seorg pempuan tu gak, org lelaki bagi sms pegi layan, org call pi jawab, dpt email pi reply..suara klu menjawab call taik telinga leh mengeras..seram.. ayat2 plak mengalahkan ayat power ERA, powerroot, powerrangers..

    dua2 same jer..klu dah ade yg melayan tu sangkut gak..bukan seorg pempuan jer yg cair bile dilayan romantik tp seorg lelaki pun same..bukan setakat cair jer tapi meleleh basah..

    hati seorg wanita klu dah tersentuh, feel dia xleh nak cakap la..asyik terbayang sampai leh mimpi2..jiwa seorg lelaki klu dah bergetar, iman seteguh menara KL pun leh bergoyang cam bontot si inul..

    so moral of the story cermin diri mereka2 yg terasa tu yer…reflection dia same x dgn org lain..jgn la sbb nila setitik rosak susu sebelanga..Wassalam..

  42. memanglah tepuk sebelah tangan tak kan bunyi..tapi kalu bab curang nie aku rasa datang dari diri sendiri..tak kira lah die ni romantik ker tak romantik ker..kalu dah nak buat perangai ape leh buat..

    Tak kira lah laki ker pempuan, kalu dah nak tegedik- gedik tu apa leh buat.. So, beringatlah dengan diri sendiri..tangungjawablah dan setialah pada hubby or wife..once dah berlaku curang.. susah nak berpatah balik..ingatlah hati yang dilukai dan selamilah perasaan org yang dilukai..

  43. betul pucuk paku….

    Luka dah sembuh, parut akan ada sampai bila2….

    Kekadang jie belek tangan jie ada parut lama, memang dah lupa bila kena luka dan dimana but still parut tu still ada. Tenyehlah bedak ker faundation setebal mana. But bila cuci, parut tu still ada lagi… dan kekadang teringat sakitnya camna.

    :)……………………..sejarah bukan untuk ditangisi, untuk ku belajar.

  44. Sorry kiranto. I still have my dignity as married women. Maybe some woman feels it is okay to dance with others. Biasalah semua orang buat or biasala kami kat ofis panggil semua orang sayang or darling or mydearest. But to me zina bukan bermula sedetik or sekejap. Ia bermula dengan steps yang kecil juga. Kalau iman senipis kulit bawang, inilah dugaan Allah bagi. Some people thinks I am ego. But to me, I have a pride to protect as dignity women. Hidup Siti Khadijah. Idola ku.

  45. yup..sejarah lepas buat kita lebih matang dan berjaga – jaga.. tak gitu..kiranto.. iyup..dance sampai bergolek2..

  46. pucuk paku

    yup u r right… jadikan kita lebeh mengetahui dan
    mengenali masaalah jika berhadapan dgnnya..

  47. Betul tu…. bila kita sabar, kita doa, kita jadikan Allah yang utama, tempat kita mengadu hal. Allah buka hati kita. Dia bagi nampak hikmah dalam ujian ini dan kesedihan ini. Ada pelangi.

    Ia benar2 mengubah diri ini. Merasa begitu kerdil depan Allah. Banyak benda lain lagi jie perlu pikir selain suami. Amalan ku, tanggung jawab ku, Dosaku yang lepas…. sudah aku beraubat?….. banyak lagi. Romantik ker or what rasa cam pekara kecik jer. So what? Suami romantik ker idak ker. Kalau dia curang nak buat camna. Ingat diri kita jer udah. ….. anak2, mak ayah. diri yang sering diabaikan………..kasih Allah itu penting. Nak tanya korang? Pernah romantik dengan Allah? Rasa rindu pada Allah? Rasa sayang Allah?…. tak abis2 cari sebab apasal curang dan apasal tak romantik dsbnya. …. betul tak?

    just my 2 cents

  48. kebayan

    adehh bukan kita kata kebayan makan lady herbs tu..kamariah tu hubby
    dia accident kene langgor.. ermmm its okke
    ingat kebayan in contact wif her…

  49. Biasanya masa dulu2 kalau budak lelaki yg romantik, mat jiwang2 atau yg kaki ayat ke ngorat kirana, ish… takut nak layan. Memamg tak layan langsunglah, takuuuuut! Sebab biasanya lelaki2 cam ni ‘buaya’. Cam ne dia romantik kat kite, cam tu jugak le ngan pompuan lain.

  50. bukan kak kamariah lah .. mana ader aku kontak dia .. aku ni selalu berebut pc dengan anak , tak sempat nak kontak dia .. yang aku tahu stokis namanya kak jah .. yang macam effa cakap ..

  51. kebayan

    ok ok… noted… hubby dia dah dalam 2 minggu di hospital UKM
    kalau kebayan get back to old posting..then u get who kamariah is
    hehehe

  52. Manja nak tanya pendapat kak Jie, kebayan, kiranto dll…

    Manja dh kawin dekat 6 thn dan ada 1 anak pompuan umo 3thn++
    So far, Manja bahagia sgt ngan Hubby, dia quiet romantic laaa, penyayang, manja dan ayah yang sporting. Setakat nie rumahtangga kami aman bahagia, setakat gaduh kecik2 tu perkara biasa le….

    Ada sekali tu, Manja penah tanya ngn hubby… sepanjang hidup dia as a man
    pernah x terdetik kat hati dia rasa nak kawin lg satu in the future…
    FYI… father inlaw Manja ada 2 wifes…..

    Nak tau jawapan dia? Dia cakap sbgai lelaki, tipulah klo xde langsung niat nak tambah is3, tanylah kt mana2 lelaki pun, semua nak….. cuma berkemampuan ngan x jer…

    Dia kata lagi, lelaki ni x sama cam pompuan. Ruang untuk menyayangi tu ada banyak, berbanding ngan pompuan….Dia cakap klo dan boleh berlaku adil, dan mampu apa salahnya… Tak taulah plak ngan pendapat lelaki2 lain.

    Actually Manja sedih sgt bila dia ckap cam2. Walaupun dah lama dia ckap cam2. Manja x pernah lupa…. Kekadang 2 sampai terdetik dlm hati. Biarlah kami hidup bersederhana, nanti klo dia banyak duit dan hidup senang ke kaya raya ke…., tentu dia nak tambah is3 lagi….. sampai macam tu skali Manja fikir….

  53. dalam post2 yang banyak2 tanya pasal stokis lady herbs tu lah…
    then ada satu pos dari cahater kata stokis ada kat hospital hubby
    accident.. and kiranto ada gak chat ngan dia kat YM but laelydia sibuk ke
    sana sini tu..maklum lah nak kejar ke sana dan sini..mana nak uruskan anka2 g skul dan yg kat hospital tu… anyway just fyi je lah..

  54. Manja….

    Kawan kak jie bagi statement ni…. dan sememangnya kak jie pegang itu sekarang:

    kita kena sentiasa ingat . laki kita tu pinjaman Allah kat kita.. dan kita juga pinjaman Allah kat diorang.. Kalau tak reti jaga.. kita hilang atau diorang hilang dari kita.. so jaga Allah dulu lah.. Peminjam utama yang Pengasih dan Penyayang.. The One and Only buah hati..

    Aku sentiasa tanam dalam hati. Aku nak jumpa Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang itu bila aku mati.. Hidup ini jambatan ajer..

    Ini aku jugak selalu amalkan.. Kalau aku nak cerite.. aku cerita kat Allah.. Dan memang aku tunggu jawapan nya. Alhamdulillah.. sentiasa ada.. Masalah nya kalau aku salah pun Allah tunjuk juga……

    ___________________________

    Statement dia menusuk hati jiwa and raga. So manja…. hubby u pinjaman jer. and so do manja kat dia. Kalau dah takdir dia kawin …. mengadu kat Allah untuk belajar redha. Susah memang susah but hati akan tenteram dan tenang. Kekadang nak accept memang susah. Cam kak jie, parut still ada. But hubby kena ingat kita pun pinjaman Allah untuk dia. Kalau dia tak jaga, so camna?…. kita doakan pekara terbaik jer kay

  55. Tima kasih Kak Jie….

    Manja pun sentiasa doakan yang terbaik untuk kami….

    Untuk kak Jie pun sama……..
    Harap2 Manja akan jadi sekuat & setabah kak Jie…. InsyaAllah….

  56. Tuan punya stokis sinaris kak jah tu mmg la hubby dia accident..teruk juga la..kena langgar, pas tu org yg tolong dia pegi kebas hp dia lepas call ambulans..kena pasang arial kaki hubby dia tu..semoga kak jah tabah menerima ujian hidup ini dan semoga hubby dia cepat sembuh..kami semua dari sinaris mendoakan kesejehteraan beliau sekeluarga..apatah lagi iklan sykt sinaris telah keluar di media harakah keluar 8 ~ 14 Ogos 2008..Dalam iklan tu hubby kak jah yg bernama en Rusli bin Alias, testimoni utk gula herba..

  57. manja .. aku juga pernah bertanya soalan yang sama dengan suami .. dan jawapan nya hampir serupa .. sebagai manusia biasa .. kadang kadang dia sendiri tak dapat nak menolak godaan ini .. So .. sebagai isteri .. jangan berasa selesa sangat dengan kehidupan bahagia kita sekarang. Kita tak tahu apa yang menunggu di hadapan .Manja maseh muda .. aku ni dah melangkah ke 40an .. sudah merasa banyak kekurangan diri .. sedangkan suami semakin gagah dan berkeyakinan .Baru baru ini aku mengikut suami ke percutian hari keluarga syarikatnya .. melihat staff perempuannya , tak mustahil benda benda ini tak terjadi .. mereka maseh muda muda dan bergaya .. nampak rapat dengan suami.Lagi .. rasanyer aku tak yakin ..
    Aku tahu situasi suami .. dia pon memang cuba berusaha mengelak dirinya daripada terperangkap dengan godaan diluar .. dia amat rapat dengan aku dan anak anak .. kita boleh rasa .. kalau suami kita agak rapat dan manja seolah olah mahu perhatian .. janganlah salah sangka sebenarnya dia sedang berperang dengan dirinya mungkin untuk melupakan godaan yang sedang cuba untuk menghampiri .. suami kita dirumah pon kadang kadang ingin dibelai .. sebagai seorang isteri kita juga kena ader unsur unsur keibuan ,bercakap lemah lembut .. kena dulukan dirinyer dari segala hal , makan minumnya .. pakaian nya macam mak kita dulu dulu .. kita juga kena jadi isteri yang bijak dalam urusan rumahtangga.Kadang kadang suami ni .. dia hanya tahu urusan kerjanya saja .. tapi hal hal rumahtangga dia tak tahu .. suami aku ikan kembung pon tak kenal .Segala urusan dirumah dari membayar bil , hal anak anak ,malah servis kereta pon aku yang buat.Tapi aku tak kisah .. yang penting hari hari dia balik rumah ..

  58. laki nih, kalu die da wat sumthing yg wat kite terharu, ingatlah yg die amat menyayangi kite…

    maybe kat luar sana byk dugaan, tp percayalah, kalu si laki tuh x penah abai makan minum isteri, sakit sihat isteri, nakfah zahir n batin isteri, selalu menggembirakan kite, x penah selindung pape daripada kite, ketahuilah yg die amat mencintai n menghargai psgnnye itu…

    kite nih x perfect, tp kalu trust tuh ada di jiwa psgn masing2, insya allah xkan ade pape yg nak dirisaukan..

    tuhan akan menolong hambanye yg sentiasa berusaha n meminta pertolongan daripadaNya..

    aku selalu ckp kat tunang aku, kalu aku travel, ingatla ape yg aku da wat kat dia, tanda kasih aku kat dia, cinta aku kat dia, anything for her.. so dia akan berasa tenteram n x riso kalu aku travel…

    aku pun kekadang riso gak kat tunang aku bile aku travel, tp bile pkkan die pun sygkan aku, x penah wat sumthing yg mencurigakan aku, always cter kat aku sume benda, cite future aku n dia nnt, so lega n tenteram sikit hati aku…

  59. apo kau org ni susah2 hati ni…hari jumaat ni woi,…weekend….mari menyanyi bersama2

    ..oh ayang….abang nak kawin lagi….kawin dengan siapa…dengan siapa saja
    …oh ayang ..abg nak kawin lagi….kawin dengan anak pak mat…tungggg…tengah nyanyi
    kene ketuk dengan kuali….

    ….nak kawin camno woi…tarif api dah naik…duit api aje dekat RM250.00 sebulan….mampus…..cukai pintu lagi..maintenance apartment lagi…astro lagi..streamyx lagi…utang keta..utang rumah…duit klas music lagi…duit
    tution anak aku lagi….duit pertrol lagi…duit ustaz mengaji takleh komplen lah kan,,,..mampus aku..sib baik ayang tolong….kalau tak melayang2

    oh ayang abg nak kawin lagi…kawin dengan anak pak mat toke petrol pumo…

    happy weekend all….SALAM…

  60. Kan main enjoy lagi klo ari jumaat yek…
    Manja pun sama, huhuhu….

    Td baru dapat e-mail dari kawan Manja, ingat nak syerlah kat sini ngan korang sumer…. bukan apa sekadar nak wat renungan sesama kita….

    Ni kira lebih kurang pantun 2 kerat laaa… wat suami & isteri renung2kan… hehehe

    JIKA SUAMI

    Jika suami sayangkan isteri
    Dapat gaji semua diberi

    Jika suami sayangkan isteri
    Kerja rumah rela dikongsi

    Jika suami sayangkan isteri
    Kereta diberi suami naik LRT

    Jika suami sayangkan isteri
    Duit poket diberi setiap hari

    Jika suami sayangkan isteri
    SMS dikirim tanda rindu dihati

    Jika suami sayangkan isteri
    Kongsi masalah nasihat dikasi

    Jika suami sayangkan isteri
    Diberi ciuman setiap pagi

    Jika suami sayangkan isteri
    I love U, I miss U katanya setiap hari

    Jika suami sayangkan isteri
    Isteri gemuk, dikatakan seksi

    Jika suami sayangkan isteri
    Sakit sikit selongkar laci ubat dicari

    Jika suami sayangkan isteri
    Kemana sahaja dibawa pergi

    Jika suami sayangkan isteri
    Sentiasa jujur perihal diri

    Jika suami sayangkan isteri
    Status berkahwin bangga sekali

    Jika suami sayangkan isteri
    Cintanya suci hingga ke mati

    KALAU SUAMI

    Kalau suami mula berahsia..
    Itu tandanya dia tak setia

    Kalau suami meninggi suara
    Itu tandanya dia dah ada mak we

    Kalau suami mengaku bujang tua
    Itu tandanya dia nak ngurat anak dara

    Kalau suami selera tak ada
    Itu tandanya dia nak pasang dua

    Kalau suami lambat balik aje
    Itu tandanya dia dah syok kat setiausaha

    Kalau suami tidur di ruang tamu
    Itu tandanya dia dah jemu

    Kalau suami malam jumaat buat tak tahu
    Itu tandanya tak lama lagi hidupmu bermadu

    Kalau suami garang macam singa
    Itu tandanya hati dia dah tak cinta

    Kalau suami asyik komplen aje
    Itu tandanya dia dah tak suka

    Kalau suami mula sepak terajang ke muka
    Itu tandanya dia nak memberimu title JANDA..

    PESANAN KEPADA ISTERI2 :
    Adakah suami2 kita tergolong dlm kategori JIKA SUAMI atau KALAU SUAMI ?
    JIKA SUAMI … lebih banyak dari KALAU SUAMI maka bersyukurlah kerana rumahtangga anda umpama SYURGA.

    TETAPI ….
    KALAU SUAMI…. lebih banyak dari JIKA SUAMI… maka berhati-hatilah. ..
    wahai kaum isteri jangan sampai rumahtangga mu umpama NERAKA.

    PERINGATAN KEPADA SUAMI2 :
    Bukankah lebih baik jadikan rumahtangga itu SYURGA dari menjadikan ia NERAKA ?????
    JANGAN ANDA MERASA MENYESAL KERANA MENCINTAI ISTERI..KERANA DIALAH BIDADARIMU DI DUNIA INI..
    DAN JANGANLAH ANDA SERONOK MENZALIMINYA KERANA DOA ORANG TERANIYA DITERIMA ALLAH YANG ESA…

    =)

  61. sy setuju sebb saya pon selalu tulis surat cinta bila sy rindu pada bakal tunang sy.dan dia membalasnyer dengan kad yg disertakan sekali lakaran wajah saya…..comel sgat2….sweeet…romnatik sgat2…sebb itu kami x pernah bermasam muka selalu…jarang sekali..kalau gaduh pon sikit2 jer dan lekas2 baik….

    lagipon dia suka lemah lembut dgn saya….seronok bercinta….alhamdulillah ..cinta kami akn di serikn dgn perkahwinan…cinta kami tidak akan berakhir…

  62. pada saya…say berterus terang kepada bakal suami saya…yang saya rela di madukn…saya x rasa bermadu itu sesuatu yg slah…juga bukn sesuatu yg membanggakn …cuma bermadu itu dpat menyenangkn hati suami…kerana dapat menjadi ketua yg berwibawa di dalam rumah dan di luar rumah….

    kenaper lelaki di beri amanah dan di bolehkn berkahwin 4?
    sebb lelaki akalnyer pnjang…biler berdepan dgn masalah lelaki dapat mengatasinyer walau apa pon..

    lelaki adalah sumber benih yg baik…kerana lelaki menghasilkn semakin byk sperma apabila semakin lanjut umurnyer…dan juga sebb wanita semakin kurang ovumnyer apabila umurnya lanjut…kan matching tuh….

    lagipon…lelaki yg akan menanggung dosa isteri2 nyer….

    kedua…kalau isteri masing2 punyer anak dari bapa yg sma….adakah org lain tahu kalau anak2 itu berbeza ibu tetapi sama bapa?tidak sebb anak2 itu di bin kn atau dibintikn dgn nama bapa yg sama.

    bersyukurla kita dgn ketentuan tuhan yg kita diamadukn…

    wanita jgn la terlalu ikutkn emosi…

    cuber la hidup dalam berharmoni…

    jgn jadikn hati sebagai raja…

    tidak semestinyer suami berahsia punyer kekasih lain…mungkinkah dia punyer penyakit yg disembunyikn dari kita semata2 x mahu kita susah hati?

    dan kalau si suami balik lmbat dari kerja..kenaper perlu kita tambah algi beban si suami dgn leteran kita dan suara yg nyaring did epan anak2?????kan malu namanyer???

    kalau si suami sering tidur di ruag tamu…ap salahnyer klau kita pon sam2 tidur di ruamg tamu???ambil berat sikt ap masalah suami dgn lemah lembut…bukn dgn kekasaran…

    sifat wanita adlah lemah lembut….itulah yg menjadi penyebab lelaki tertwan dgn wanita…

    walau ap pon yg terjadi…suami isteri hendakla saling berkomunikasi….dgn tenang dan lemah lembut…duduk berdua tanpa ad campur tgan org lain terumatanyer ibu bapa dan ibu bapa mertua…selesaikn sendiri pergolakan rumah tangga….

    jgn cepat putus asa……

    dan jgn selalu racunk fikiran diri snediri dgn drama2 melayu yg pebuh dgn pergolakan rumah tangga….

    lu pikirla sendiri….ad akal x mau pakai…ad hati jadikn dia raja sedangkn akal letaknyer lebih tinggi dari hati….

    lu pikirla sendiri….

  63. Tahniah kepada Nurul Azwa kerana mempunyai fikiran yang positif. Tapi apa-apa pun, berkahwinlah dulu, dan rasai alam perkahwinan itu dahulu. Jangan bercakap banyak dan berjanji macam-macam sebelum menempuh alam perkahwinan. Go through it first then you tell us your experience selepas berkahwin. Memang bertuah Azwa dapat bakal suami yang baik dan memang bertuah bakal suami dapat isteri macam Azwa ni…..aman dunia…kalau lah semua macam ni, tak adalah cerai-berai.

  64. orang yang belum menempuh gerbang perkahwinan .. bolehlah berfikir sedemikian .Sama juga sebelum berkahwin ,bakal isteri sanggup bersusah payah jika gajinya lebih banyak dari suami .Tapi selepas berkahwin .. semua nya sudah jadi ribut.Masa bercinta dan selepas berkahwin adalah situasi yang berbeza ….

  65. btul tu bunga..mase bercinta kite mudah melafazkan janji, sanggup buat ape saje utk bakal suami dek kerana syg yg tak terkata..

    Mgkin di masa awal perkahwinan kite masih berpegang pd janji tu tp bile dah bertahun melayari alam rumahtangga semua akn berubah..janji, kata setia, kesanggupan utk bersame2 mengharungi kepayahan hidup gugur satu-persatu seiring dgn perubahan masa dan keadaan sekeliling..(tahniah kpd yg masih mampu pertahankannye..)

    jgn tlalu mudah merelakan sesuatu yg belum pasti..

  66. yg penting hati n perasaan n tanggungjawab…

    jgn mudah putus asa, tu jek..

    laki bini, kalu nak rasa pahala dunia akhirat, bersabar je la..

    yg wat x sabar tu sbb setan kaco, tu jek…

  67. kalau nak kawin besok .. biarlah dengan restu mak bapak .Orang tua lebih berpegalaman .. mereka lebih tahu gelombang hidup berumahtangga .Pengalaman ini tidak diajar di universiti. So … jangan sekali kali membelakangi mak bapak.Keluargalah tempat rujukan yang paling selamat bila berlaku masaalah rumahtangga .Ingat tu pesan nenek ..

  68. farahani,

    yup, mujur x kahwin, leh prepare manyak2 heheh 😀

    kebayan,

    yup, betul gak.. restu mak bapak penting.. n sbb tu lah aku x kahwin2 lg tunggu 6 bulan pas aku balik india baru kahwin huhu..

    aku tau restu diorang penting, sbb pape nnt diorang la tempat kite mengadu, lgpun tunang aku mak bapak da xde, parents aku la gak tmpt diorang mengadu..

    so nak x nak kenela jaga hati n perasaan org tua aku huhu…

    sb baikla parents aku pun syg kat bakal bini aku hehe 😀

  69. Nurul azwa….hang bakal no 2 / 3 / 4 ke?…he he…ke hang lelaki ni…he he..
    elok ler kalau sanggup di madu tu….sodap lah laki kau nanti….apo pekerjaan
    laki kau?…mesti loaded gila…..tapi yang tak bestnye org pakai term isteri tua
    dan isteri muda…guna lah isteri no 1 2 3 4 kan….takut nanti kau jadi isteri tua…he he

    aku pun tak nafikan….best tu dapat lain2 landasan….he he….tapi entah lah….
    bukan pasal duit aje….nak perfectly pimpin satu keluarga pun kelam kabut ni…ni lagi
    nak pimpin lagi satu….bab agama…bab akhlak…bab apa lagi….

    ingat lah ye…kalau anak kau jenis gi KLCC dgn kawan2 dia pakai sleeveless dan bini
    kau stock colour rambut merayau shopping aje…pastu kau nak kawin pasal ada duit..
    MAMPU?…….MAMPU nak kawin lagi bukan tang bab duit aje….

    jangan nanti kita MAMPU MEMIMPIN 3 4 KELUARGA MASUK NERAKA…

    nauzubillah…ni nasihat tuk aku gak ni ..utk SATU keluarga yang aku pimpim ni…

    aku tau nanti kuar lah kata2 bahawa kita org lelaki sepatutnya itu ini perfect bab itu
    ini……cakap sonang…..lalui dulu….

    fail tul hari isnin ni kan…lembab je keje rasa…..uwaaa nak balik lah…

    SALAM

  70. farahani,

    thanx, aminn 😀

    kayeye pun doakan kebahagiaan farahani n psgn.. amin.. 😀

    adeh malasnye nak keje, ngantukzzz….

  71. Kesian kat Nurul Azwa. Niat dia murni. Kita terima la nasihat dia. Untuk Nurul Azwa. Suami kak jie romantik jugak. Dari bujang sampai kawin. Actually we never expected what will happen. Dulu kak jie seperti Nurul. Sentiasa mempercayai suami. Tak pernah sedikit pun curiga. Sampai nasihat kat org lain lagi suruh percayai suami anda. Biarlah depa nak keluar sekali sekala dgn kengkawan. Pi minum teh tarik balik kerja. Dsbginya
    By the end, time pregnant anak ke 5, kita dok tunggu kat LRT sejam 2jam sebab tak boleh bawak keta dah balik keja, dia pi minum teh tarik dengan isteri org kawan seofis. Itu pun positif minded lagi, kesian suami I, nak realease tension. Bila call dengar suara pompuan tu tergelak2 manja lagi. Still, sabar dan tunggu dan cakap tak pe minumla dulu…….. just imagine suami yg romantik dan begitu jaga hati kak jie dan kak jie jaga hati dia boleh berubah sekelip mata dengan renggekan isteri orang yang minta perhatian. Laki kita nak perhatian gak la sebab kita pergnant tak mampu……. he he he
    Kira dua2 salah la masa tu. Suami kak jie dan bini orang tu. Biarlah Allah sahaja beri pengadilan seadil2nya. Amin.

    Sesungguhnya Allah sayang wanita mengandung dianiya suami sendiri……….

  72. Sabar… kerana sabar itu indah sebenarnya. Allah Maha mengetahui dan mengasihani. ………..

    Sabar jie, akan ada istana di syurga buat mu…. akan ada bidadara sekacak Nabi Yusuf menanti…. ehemmmmm….

    Sabar jer la

  73. Wat Nurul Azwa…
    Baguslah berifkiran positif cam tu….

    Tapi… macam kengkawan lain cakap gak le…. kawin dulu then baru leh cerita…
    Sbb klo x lalui alam rumah tangga ni, kita x tau rasanya…..
    Masa bercinta semuanya manis….. kentut pun leh jadi wangi….. huhuhu….
    Psal tu la disebut asam garam rumahtangga….
    xde lak disebut gula batu rumahtangga ke… apa ke….
    Pendek kta x semuanya manis… yang pnting kita sama2 berusaha ke arah yang lebih baik….. dan terpulanglah pada kita nk cari inisiatif yang bersesuaian….
    Yang tu kena pk sendiri laaaa…..

  74. aku bukan apa manja….aku yang anti sangat tu yang jenis yang masa kawin yang 1st
    susah duit ringgit…..nak makan pun susah…dengan berkat usaha dan pertolongan
    dan sokongan dari isteri ..keluarga jadi senang dan kaya lah sikit….tup2…nak tambah bini…..kalau ikut mampu memang lah mampu…..

    kalau siang2 dah kaya lain lah….

  75. tp kalu kaya nih payah gak, sng lupe diri…

    at least bile susah tuh teringat la gak kekurangan diri n pengorbanan isteri..

    nih yg kaya, bile x best je, mula la kuar p clubbing carik lain…

    pastuh emrendah2kan yg baru nak carik duit nak kahwin, tu lg aku tensen..

  76. Alhamdulillah..walau bakal husband mampu bg kesenangan zahir tp dia xmampu nak kawin lbih..kata nye ckup la satu..xmampu nak bagi nafkah batin…
    so sumthing happened ade hikmahnyer..

  77. betul farahani….”ada hikmah” ni adalah sebenarnya sama dengan menganalisa sesuatu
    kejadian secara positive…..lumrah manusia selalu cari yang negative aje dari sesuatu kejadian….cuba tiap2 kejadian kita lihat secara positive….dan move on dari situ
    buatkan ia sebagai panduan….

    tapi jangan lak amik no ekor masa org accident ye…he he

  78. ya betul….hear this something funny….tau sapa introduce sup ekor kat I….one of
    my girlfren masa bujang dulu……hebat org pompuan ni…he he

  79. SALAM..
    wat Nur azwa..

    Just nak taye..dah kawen ke lum? Saya rase lah ..kalu u belum kawen my b lah u bole fikir mcm tu.. bagus sebenarnyer..tapi once u dah kawen u akan rase sendiri..apa yang u cakap tu u bole buat ker tak.. jgn lah nanti ckp ajer..bukan ape.. isteri nie kuat perasaan cemburu dia..apa tah lagi ngan suami tercinta…..saya ckp ikut pengalaman saya.. coz saya nie kuat gak cemburu ngan my hubby saya.. cemburu sayang.. tak salah rasenye kalu kita pikir negatif dulu b4 think positif untuk diri sendiri..

  80. sy pun setuju dgn pucuk paku…. kta yg belum kawin ni blom tau hidup berumah tangga 2 macam mana..tp mmg la xslah kta prepare awl sblom kawin n ada positive thinking… apa pun sama2 la kta berusaha utk kebahagian keluarga di dunia n akhirat…

  81. Apa yang ek ele kta tu mmg btul 100%….
    Hidup ek elle!!…..

    Manja dulu pun masa baru kwin , x yah tunggu hujung bulan laa…
    slalu x cukup duit….Mkan ala kadar jer….
    Klo x sardin pun telur goreng, xpun bilis goreng….
    Tp cinta nyer pasal, telan ler hari-hari…
    Barang dlm umah pun x cukup….
    Semua tu kita laki bini tanggung sama2
    Tapi bila kenang2 balik…. sweet sgt….sma2 susah, sma2 senang…

    Masa 2 kita kongsi gaji kita ngan hubby, tolong mana yang patut…
    Tambah mana yang terkurang……
    bkn nak kecikkn hubby, masa 2 gj manja lebih dari suami….
    Tapi sampai skrang semua 2 x jadi issue…. yang penting kita saling memahami….

    Mcm ek ele kata laaa… kalau masa senang ni dia nk lupakn kita as a wife yang dah
    byk tlg di masa susah….. berseronok & bersenang lenang ngan usaha kita selama ni…. memanglaaa boleh mendtangkan marah….
    Tanya laa kat bini mana pun……

  82. azwa..
    btul ckp pucuk paku and kwn2 yg lain.kami bukan nak perlekehkan niat azwa..kami tau niat azwa baik.
    azwa lum kawinkan apatah lg bertunangkan..so azwa jgn pikir pendek. cube azwa pikir klu bf azwa bg sweet card with romatic words kat pompuan lain..ape u rase..bahagia? bak kate azwa “lu pikir la sndri”..azwa je tau kan..

  83. U ni macam bini I gak manja…kita org dulu struggle…sekarang lega sikit….so hari2
    cuba nak kuatkan lagi perhubungan dgn bini I….kalau bleh….sampai akhirat nak
    hidup bersama kluarga tercinta….

    Salam sume.

  84. tersentuh hati aku bila masa baru baru suami tukar kereta .. kami menziarahi mak saudaranya .. dia mengusik suami ku .. tukar kereta tak aper .. jangan tukar bini .. jawap suami ku .. dia dah sain mati dengan aku … alahai laki aku ..

  85. bestnye nek kebayan…bahagia rasanye..
    cam lagu Ungu “Tercipta untukmu”

    Corus..
    Aku ingin engkau slalu
    Hadir dan temani aku
    Disetiap langkah
    Yang meyakiniku
    Kau tercipta untukku
    Meski waktu akan mampu
    Memanggil seluruh ragaku
    Ku ingin kau tau
    Kuslalu milikmu
    Yang mencintaimu
    Sepanjang hidupku…

    Touching..sob..sob.sob..

  86. wahhh..Happy Birthday My Dear Nek Kebayan..walau usia dah meningkat, farah hrp semangat juang nek kebayan utk menempuh cabaran hidup ni tak pernah luntur..
    Bukan dipinggiran tp disanjungi kerana nek kebayan Wanita Sejati…May Allah Bless my dear Nek Kebayan…

  87. sama bulan kita kebayan..aku 31st august ni tambah lagi satu tahun……

    korang dengar tu lagu peter pan….

    …maafkan aku….menduakan cinta mu….berat rasa hati ku…tinggal kan dirinya….

    aku ingat dia curang…kesannya dia nyanyi kat kubur ex dia…touching gak…

  88. farahani .. ek ele .. terima kaseh .. dah lama orang tak wish aku .. even laki aku pon .Tapi tak kisahlah .. orang lelaki memang macam tu ..

  89. takpe kebayan….org lelaki memang camtu….tapi aku tak miss lagi hari ulang tahun kawin tiap2 tahun hantar bunga kat bini aku….last year tukar florist canggih sikit…tapi
    hampeh…bunga dah nak layu…pastu aku komlen dia ganti lain …bangang tul..bleh ganti2 lak..aku cakap special event camni kau org buat main2 lak….this year aku gi PS balik lah…lagi elok bunga dia

  90. happy besday to nek kebayan gak…
    wahhh.. makin bertmbah umor bermakna makin tambah lah ilmu kita semua sbb nek kebayan nak ajar semua nye kan,kan,kan,….

  91. happy b;day to kebayan

    hope more wishes to come

    mudah2an kebayan berada dalam kesihatan yang sihat dan walafiat sentiasa
    hendaknya dan dulimpahkan rezeki…

  92. lagu untuk kebayan

    wahai nenek nenek kebayan

    rambut nenek tak ada uban

    nenek kurus sebab tak makan

    mulut nenek sentiasa bley layan

    HAPPY BIRTHDAY !!!

    salamz

  93. Kita tidak seharusnya memberikan sepenuh kepercayaan kepada pasangan kita. Dalam apa keadaan tinggalkan sedikit kepercayaan itu untuk diri kita sendiri. Apa yang berlaku pada masa depan kita belum tahu. Untuk menggelakkan diri merasa teramat kecewa , kekurang-kurangnya kita masih yakin dan percaya pada diri sendiri.

  94. Sekadar nak berkongsi pandangan. Sepatutnya kita ucapkan Selamat hari Lahir bukan selamat hari jadi sebab kita hanya tahu tarikh kita lahir sahaja dan kita tak tahu bila kita mula jadi ………….

  95. heppy belated bes day kebayan… semoga panjang umur n murah rezeki…
    kalu wish org kirana suka……………tapi bila org wish kat kirana, takuuuutttt………..
    sbb dah makin tua setahun mmmmm………..nak sentiasa mude………….ehek ehek…

  96. alah kalam….takyah remeh2 sangat…..dah tentu kita tahu apa yang org ucapkan tu
    maksudkan…..susah hidup kita kalau remeh tak bertempat ni…

    Salam

  97. betul tu kayeye .. makin kita berusia ,kita jadi semakin matang .. semakin kita berusia semakin kita menuju ke kebaikan .Pecayalah ..

  98. saya dapat tahu suami curang ngan saya masa ngandung anak ke3…itupun baru dua hari lepas saya dpt tahu,dari mulut orang lain.

    siap ajak pompuan tu kawin,patutla asyik tny pendapat saya pasal poligami masa sy ngandung dulu. pompuan tu bujang lagi,ngaku xde pakwe. kenal ngan suami pun melalui chatting.

    saya keje kl,tgh tggu transfer ke kg,anak da 3. 2 boys n 1 girl. bila saya tny ngape tipu saya,dia kata x sampai hati nak lukakan hati saya. sunyi katanya kalau saya xde,itu yg buat dia lalai n fikir nak kawin lain.

    MasyaALLAH….,sy mcm x percaya ms ngandung sorang2 keje kat kl dia boleh cari n keluar berdua-duaan ngan pompuan tu. wlpun da mintak maaf n nyesal tapi saya x boleh nak terima sume tu apatah lagi anak yg saya lahirkan sumbing bibir(mgkn ada hikmahnya….disebalik perbuatan suami pd saya masa sy ngandung)

    saya xkan maafkan pompuan tu sampai bila2,dan sy doakan dia dpt semula apa yg sy alami sekarang,,,,amin..

  99. sape yg ingin bg pendapat dalam kes sy ni. hati sy dah twar dan sy x tahu mana hala tuju rumah tangga sy skang ni. sy keliru

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s