Dicerai, kekasih enggan bermadu

Isu poligami memang hangat. Banyak pandangan diterima, ada yang setuju, ramai tidak tentang kisah minggu lalu Poligami gagal kerana suami lemah. Salah satu pandangan datang daripada Puan Mazmah. Dalam e-melnya, beliau berkata, banyak lelaki yang nak kahwin lebih dari satu hanya kerana ikutkan hawa nafsu.

‘‘Cuba tengok ulama terkenal di seluruh negara. Berapa kerat yang berpoligami. Kenapa? Kerana mereka tahu agama, takut nak pikul beban di akhirat. Mereka tahu buruk baiknya. Poligami bukan perkara remeh, bukan boleh diambil mudah mesti fikir berpuluh kali kalau nak kahwin lebih. Ini soal amanah dan tanggungjawab.

‘‘Kepada anak-anak gadis yang menganggap isteri tamak kerana tak izinkan suami kahwin lagi, hentikanlah! Ramai isteri tak suka poligami sebab mereka faham sangat siapa suami mereka, ekonominya, kemampuannya dan kelakuannya yang sebenar.

‘‘Kepada Haniza yang menyeru kaum wanita memahami ajaran Islam, saya setuju, dan dia juga patut suruh kaum lelaki juga mendalami Islam. Kerana lelaki itu pemimpin keluarga, dia boleh menjadi contoh yang baik dan buruk kepada keluarga.

‘‘Biasanya suami yang beriman tidak akan mengurat gadis-gadis apa lagi isteri orang, kerana dia tahu status dirinya. Anak dara pun takkan mengorat lelaki yang beriman. Ramai suami suka menggoda ini bukan kaki masjid! Betul tak? Dan cuba lihat kenapa isteri kedua amat cemburukan suami mereka bila tiada di hadapan mata. Sebab dia tahu perangai suaminya dengan dia dulu di belakang isteri pertama,’’ kata Mazmah.

Lis dalam e-melnya pula berpendapat hanya isteri yang faham siapa suami mereka sebenar. Kalau dengan isteri dan anak-anak punyalah kedekut, tapi kalau dengan perempuan lain, dia macam santa claus. Dengan isteri dia bukan setakat kedekut duit, tapi kedekut kasih sayang, tenaga malah nak bercakap mesra dengan keluarga pun dia kedekut. Sebab itu ramai isteri yang lebih rela minta cerai daripada dimadukan.

‘‘Sebab semasa satu isteri pun suaminya kedekut dalam segala hal, apa lagi setelah kahwin dua. Jadi daripada berdosa bergaduh tak cukup duit, lebih baik minta nafkah setelah bercerai, itu lebih mudah. Tetapi si suami yang tak mampu tahu, kalau bercerai dia kena bagi nafkah anak-anak. Jadi gajinya berapa yang tinggal. Kerana itu dia tak mahu ceraikan isteri, supaya dia boleh kontrol duitnya, pasal anak-anak pandai-pandailah isteri nak bagi makan. Kalau tak ada duit mereka punya pasal.

‘‘Kalau ada yang komen lebih baik bermadu daripada jadi anak dara tua atau janda, anda fikirlah masak-masak. Kalau nak kahwin juga good luck, tapi ingat hidup ini macam roda. Kepada isteri yang rela bercerai, bulatkan tekad dan niat menjaga anak-

anak. Banyak rahmatnya. Mana tahu hidup anda lebih bahagia setelah bercerai,’’ demikian nasihat Lis.

Lina pula menambah, dulu dia benci isu poligami, tetapi setelah lama mengharungi hidup dan banyak membaca serta mengkaji dia lebih terbuka kini.

‘‘Semua makhluk milik Allah, bukan milik isteri seorang hingga tidak boleh dikongsi. Bila mati semuanya jadi tanah. Jika Allah benarkan lelaki berpoligami mengapa isteri menentang? Wahai isteri gunakanlah akal jangan ikutkan kata hati. Allah mengetahui kerana Allah yang menjadikan kita. Namun suami mesti telus, jangan ambil kesempatan atas isu ini,’’ demikian cerita Lina.

Sementara itu isu hangat poligami membawa penulis bertemu Puan Haslinda di sebuah restoran di ibu kota. Katanya, dia hairan, banyak pandangan bahawa isteri pertama tamak dan menentang poligami sebaliknya orang ketigalah yang menghasut suami menceraikan isterinya.

‘‘Saya tak bohong, saya bercakap dari pengalaman. Saya diceraikan walaupun saya izinkan suami berpoligami. Semuanya kerana kekasihnya tak mahu bermadu, dia mahu ambil suami kita menjadi miliknya.

‘‘Saya dan Kay berkahwin atas dasar suka sama suka lebih 10 tahun lalu. Walaupun waktu itu kedudukan pendapatan, pendidikan dan pangkat saya lebih tinggi, tetapi itu bukan halangan untuk kami berkahwin. Kami sama-sama ikhlas sambil mengharapkan masa depan lebih baik.

‘‘Atas dorongan saya dan minatnya, dia berhenti kerja kemudiannya menyertai perkhidmatan kerajaan berpakaian seragam. Katanya, dia memang suka kerja tu. Walaupun gajinya jauh lebih rendah daripada saya, tetapi saya beri dia semangat kalau rajin, satu hari nanti dia boleh naik pangkat juga. Berkat kesabaran, pangkatnya naik dan hidup kami harmoni dan ceria selalu.

‘‘Tetapi biasanya orang lelaki bila dah berduit, hati mudah berubah. Selama 10 tahun berkahwin, cuma lapan tahun kami cukup bahagia. Masuk tahun kelapan saya mula nampak perubahannya, dah mula bawa cerita ramai kawan menyindirnya kenapa tak punya anak lagi.

‘‘Sebenarnya dulu lagi setelah empat tahun berkahwin saya dah kata padanya, kita perlu buat sesuatu supaya dapat anak, katanya, itu tak penting, jumpa doktor memang dia tak suka, katanya rezeki Allah yang bagi. Tetapi sebagai wanita, jiwa tetap terusik bila dia bercerita pasal anak.

‘‘Pernah satu ketika saya beritahu dia kalau ditakdirkan masih tak dapat anak, saya rela dia kahwin lagi jika itu kehendaknya. Tetapi dia mendakwa saya merapu. Tapi naluri manusia tak boleh ditutup. Semakin hari semakin banyak dia menipu. Selalu kerja luar, balik malam. Alasannya banyak kerja, banyak kes nak diselesaikan.

‘‘Tapi yang buruk tu mana nak sorok, akan terbongkar juga. Mula-mula saya terpandang gambar perempuan dalam telefonnya, lepas tu message yang berbunyi lemah longlai. Bila saya tanya, katanya, saja kawan-kawan mengusik nak uji kesabarannya, kerana kawannya cemburu tengok kami hidup bahagia, selalu berbincang dan berpakat tentang apa juga benda yang hendak dilakukan. Saya fikirkan apa yang dikatanya itu betul. Kay memang suami yang baik, tak banyak soal dan tak banyak kerenah. Apa yang dilakukan adalah untuk kebahagiaan saya dunia dan akhirat.

‘‘Kerana kebaikan, kejujuran, sikap bertimbang rasa dan seorang yang berpegang kuat kepada agama jugalah saya pilih Kay. Dia memang lain dari kebanyakan lelaki yang sering tinggalkan sembahyang.

‘‘Malangnya, kerana kebaikannya membuat ramai wanita terpikat. Tetapi Kay layan. Saya memang percayakan dia walau ke mana dia pergi. Saya tak perlu telefon dan bertanya di mana dia dan apa dia buat. Sebab saya tahu dia memang jujur kepada saya.

‘‘Akhirnya masuk tahun kesembilan perkahwinan, saya dapat tahu Kay sedang mabuk bercinta dengan seorang anak dara tua satu pejabat dengannya. Saya tanya, benarkah dia berhajat nak kahwin lagi, tetapi Kay tetap menafikan. Katanya, wanita itu satu pejabat dan mereka hanya teman sepejabat. Saya katakan lagi kalau nak kahwin pun beritahu saya secara jujur.

‘‘Agaknya godaan asmara terlalu kuat dari wanita tersebut akhirnya beberapa bulan kemudian Kay mengaku dia memang ada hajat nak kahwin lagi. Walaupun pahit saya terpaksa telan. Tetapi dengan syarat Kay mesti kenalkan kami biar saya tahu hati budinya, sebab kami akan bermadu. Kay setuju. Dan kami bertemu enam mata pada hari yang ditetapkan oleh Kay dan dipersetujui oleh kekasih bernama Hanim.

‘‘Saya kata pada Hanim, saya sanggup dimadukan maka dia pun mestilah sanggup bermadu dan berkongsi suami. Bila dah berkongsi suami mestilah berkongsi segala-galanya, jangan cuba mengatasi hak orang lain. Saya rela bermadu kerana saya terlalu sayangkan Kay. Dan terimalah Kay seadanya. Keluarganya bukan orang kaya dan tolong jangan minta lebih yang mana nanti akan merosakkan masa depannya.

‘‘Hanim langsung tak bercakap, dia cuma makan, minum dan mendengar saja, walaupun panjang soalan yang saya tanya tapi cuma satu jawapannya. Kadang tu dia diam aja. Tetapi dari raut wajahnya, tidak menampakkan kesediaannya menerima saya sebagai madu, apa lagi tersenyum, mukanya memang garang dan masam mencuka.

‘‘Sepatutnya muka saya yang masam, garang dan marah sebab dia nak kongsi suami saya, tetapi berlainan dengan Hanim, dia pulak yang lebih garang dan bencikan saya.

‘‘Dalam pertemuan itu juga saya katakan, saya akan pergi meminangnya dan hadir di majlis perkahwinan mereka. Hanim diam lagi. Tetapi syarat saya kalau nak bertunang dan kahwin pun tunggu selepas kami berdua balik dari umrah. Hanim diam juga.

‘‘Sebulan kemudian kami ke Mekah. Dua bulan, empat bulan lepas tu saya tanya lagi Kay bila nak pergi meminang. Tapi Kay diam. Rupa-rupanya sejak pertemuan itu Hanim membuat keputusan, dia tidak mahu bermadu, sebaliknya mahu saya diceraikan.

‘‘Hari berlalu begitu cepat, dan hubungan saya dengan Kay mula renggang, tidak ada manis, ketawa gembira. Kay banyak habiskan masa di rumah Hanim, hinggakan Hari Raya, dia nak berkubang di rumah Hanim. Dia lebih betah tinggal bersama Hanim. Malah setiap pagi Kay akan ambil dia di rumah untuk sama-sama ke pejabat.

‘‘Lebih setahun mereka buat hubungan, saya gesa mereka cepat kahwin, kerana saya tak mahu Kay bergelumang dengan dosa. Tetapi kata Kay, Hanim belum sedia. Tapi hubungan mereka macam suami isteri.

‘‘Satu hari Kay beritahu saya dia kerja out station empat hari. Saya diam sebab sebelum ini pun dia selalu out station tapi sebenarnya dia makan angin dengan Hanim. Saya syak kali ini pun sama. Sebelum pergi Kay peluk cium saya begitu erat, memang luar biasa perangainya. Pagi Jumaat dia telefon bertanya khabar. Oleh kerana saya tengah meeting, saya katakan akan telefon sekejap lagi. Kay diam.

‘‘Habis meeting pukul12 saya telefon Kay, katanya, dia cuma tanya khabar. Pukul 2.30 petang saya terima surat saman saya fikirkan untuk pejabat, tetapi katanya khas untuk saya. Alangkah terkejutnya bila saya buka surat itu dari peguam yang diarahkan oleh Kay meminta saya ke Mahkamah Syariah pada hari Isnin untuk proses perceraian.

‘‘Saya hampir pengsan, saya telefon Kay tetapi telefonnya ditutup tiga hari lamanya. Saya jumpa Kay hari Isnin untuk diceraikan di mahkamah dengan alasan saya isteri yang ingkar kepada suami. Saya cuba bercakap dengan hakim tetapi tak dibenarkan. Kata hakim, kuasa cerai di tangan suami.

‘‘Kemudian saya berjumpa pegawai atasan Kay. Saya ambil peguam sambil memohon diadakan rundingan sulukh, tetapi ditolak, kerana Kay tidak mahu berunding. Dia cuma mahu ceraikan saya. Saya kata pada Kay, saya sedia bermadu, tetapi mengapa diceraikan. Kata Kay, Hanim tak mahu bermadu.

‘‘Walaupun peristiwa ini sudah berlaku lebih dua tahun lalu, tetapi kesannya menghiris jantung hati. Lihatlah perangai sesetengah wanita, sanggup lihat wanita lain menderita dan diceraikan asalkan dia tidak dimadukan. Jadi bukan isteri pertama tamak, isteri kedua lebih teruk. Namun kesalahan juga terletak di bahu Kay kerana dia tidak tegas dan lemah menguruskan isterinya, kerana takutkan Hanim.

‘‘Benar seperti tajuk DCCK minggu lepas. Sebab itu ramai isteri pertama tidak mahu dimadukan, kerana mereka tahu kekurangan dan kelemahan zahir batin, tetapi juga keadilan menggembirakan isteri-isterinya.

‘‘Teringat saya peristiwa semasa dalam edah barulah Kay berani datang ke rumah secara sembunyi berjumpa saya, bertanya khabar kerana dia rindukan saya dan dia takutkan Hanim,’’ demikian cerita Haslinda kenapa dia diceraikan walaupun dia izinkan suaminya berpoligami. Malangnya sampai kini mereka belum ada anak lagi.

Itu dia secebis kisah benar nasib wanita diceraikan walaupun dia izinkan suami berpoligami. Agaknya kalau tak izinkan mereka akan kahwin lari kerana dia takut isteri pertama. Kalau isteri pertama berlembut maka cacing pun naik ke mata.

http://www.dcckmona.com

dcckmonaum@hotmail.com

One thought on “Dicerai, kekasih enggan bermadu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s