Suami Panas Baran

Saya telah berkahwin selama tiga tahun dan dikurniakan seorang anak yang berusia dua tahun. Pada mulanya perkahwinan kami amat bahagia, tetapi masuk tahun kedua suami mula panas baran, suka memaki-hamun saya, memalukan saya dan menghina keluarga saya di khalayak ramai. Saya tidak tahu mengapa suami berubah secara mendadak. Saya rasa seperti bodoh, terhina dan sangat tertekan setiap kali suami memaki hamun saya dengan kata-kata kesat. Saya tidak sanggup lagi hidup dalam keadaan begini, melihat anak saya yang masih kecil itu menangis ketakutan setiap kali suami bergaduh dengan saya. Bagaimana caranya untuk saya memohon cerai tanpa persetujuan suami saya?

Amy,
Padang Jawa, Selangor.

Jawapan

Perkahwinan merangkumi satu pertalian kekeluargaan yang meliputi kesaksamaan, hormat harmoni, dan tanggungjawab. Hubungan suami isteri seharusnya bersandarkan dengan perasaan hormat menghormati dan kasih sayang. Kitab suci al-Quran menekankan nilai-nilai ini malah melarang dengan keras sebarang bentuk kezaliman sesama manusia. Seperti yang dinyatakan di dalam surah Ar-Rum: 21 bermaksud,” Dan di antara tanda-tanda yang membuktikan kekuasaan-Nya dan rahmat-Nya bahawa Dia menciptakan untuk kamu isteri-isteri daripada jenis kamu sendiri supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya dan dijadikan kamu sendiri di antara kamu suami isteri perasaan kasih sayang dan belas kasihan.”

Islam menggariskan landasan yang terperinci agar perkembangan manusia di muka bumi ini berlaku dengan baik dan mengikut kaedah syariat Islam, seperti menjaga kehormatan manusia, kesucian zuriat, keturunan yang mulia dan supaya terjalin kasih-sayang yang harmoni.

Penderaan berbentuk mental dan emosi berlaku apabila suami melayan isteri dengan buruk, memanggilnya dengan panggilan menghina, menjatuhkan maruahnya di hadapan orang lain sehingga menimbulkan darar terhadapnya.

Secara amnya, pengertian darar dilihat sebagai penganiayaan suami ke atas isteri yang melibatkan lima perkara asas yang wajib dijaga iaitu penganiayaan atau pencabulan terhadap agama, nyawa, keturunan, akal dan juga harta isteri. Sikap suami seperti ugutan, penghinaan, menjatuhkan maruah wanita boleh meninggalkan kesan buruk sama seperti penderaan fizikal kerana ia boleh membahayakan nilai harga diri dan perasaan wanita dan keupayaan beliau mengawal kehidupan sendiri. Penderaan ini mengakibatkan tekanan perasaan yang boleh mempengaruhi perubahan sikap dan emosi yang negatif kepada isteri tersebut.

Puan ada menyatakan bahawa puan ingin bercerai, tetapi suami enggan menceraikan puan. Penceraian suami dan isteri seharusnya dilihat sebagai jalan terakhir selepas tiada jalan penyelesaian lagi untuk mempertahankan rumahtangga yang dibina.

Islam membuka ruang kepada keharusan bercerai jika perkahwinan itu boleh menimbulkan kemudaratan kepada salah satu pasangan atau anak-anak hasil daripada perkahwinan itu.

Berdasarkan soalan yang diajukan, dapat dinyatakan di sini bahawa puan boleh memohon penceraian melalui penceraian secara fasakh berdasarkan kemudaratan yang dialami oleh puan. Merujuk kepada Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 iaitu pembubaran perkahwinan melalui fasakh.

Seksyen 53(h) (i) Enakmen tersebut, menyatakan bahawa antara alasan yang membolehkan isteri memohon penceraian melalui fasakh adalah dengan perlakuan aniaya suaminya iaitu, antara lain, lazim menyakiti atau menjadikan kehidupannya menderita disebabkan oleh kelakuan aniaya tersebut. Peruntukan tersebut bukan sahaja menyentuh mengenai penderaan dari segi fizikal sahaja malahan ia juga merangkumi penderaan dari segi emosi dan mental.

Merujuk kepada soalan yang diajukan, puan boleh memohon cerai di Mahkamah Rendah Syariah di bawah peruntukan yang dinyatakan di atas. Permohonan penceraian boleh difailkan di Mahkamah Rendah Syariah. Adalah dinasihatkan bahawa puan melantik seorang peguam syarie untuk mengendalikan kes puan. Ini adalah kerana peguam syarie lebih mahir dan arif dalam pengendalian kes-kes di mahkamah.

Sekiranya puan masih tidak jelas berkenaan prosedur perceraian ini, dinasihatkan agar mendapatkan khidmat guaman sama ada daripada Biro Bantuan Guaman atau Pusat Bantuan Guaman atau mana-mana peguam syarie bagi mendapatkan nasihat berhubung dengan prosedur tersebut.

89 thoughts on “Suami Panas Baran

  1. Assalamualaikum Puan,

    Saya jugak terkilan dgn sikap suami puan sedemikian.Saya tak menafikan bahawa saya sebagai orang laki tak kurang panas barannya…Ini pendapat saya,jika orang laki marah or perempuan perlu dibalas dengan kelembutan.Saya berpendapat jugak,cerai bukan jawapan yang terbaik dalam menyelesaikan masalah rumah tangga.Saya sarankan cuba cari jalan..cerai tue macam cara nak larikan diri dari masalah.bukan cara yang terbaik bagi saya…kalau difikir-fikirkan (fikir panjang) memang tidak digalakan..Bagi soalan diri sendiri,macam maner nak selesaikan supaya suami tak marah or kurang panas baran…Saya yakin ader jawpan nya…Memang betol cakap mak saya,perkahwinan bukan mudah,banyak cabaran,dugaan perlu tempuh..saya sendiri yang memilih untuk berkahwin n mencari pasangan..jadi bagi saya penceraian bukan jawapan yang terbaik…cari jalan,berdoa,bertawakal,mintak nasihat orang tua,membaca…or jalan yang kedua ialah ambil hati suami,(lemah lembut),masak masakan kegemaran suami..benda nie memakan masa tapi percayalah ia akan menjadi insyallah…CERAI bagi saya KEMUSNAHAN….kalau seboleh-bolehnya saya nak selamatkan rumah tangga…3 tahun jangka yang amat pendek…untuk mengenali pasangan suami atau isteri..keluarga saya sebenarnya ader masalah macam puan.sama ceritanya…Tetapi respect betol2 kat mak saya sebab dapat tahan kerenah bapak..sekarang mak saya berumur 61 tahun…sudah 30 tahun lebih mak bertahan…akhirnya seperti yang diusahakan bapak kembali menjadi bapak solehah…Mak tak pernah menyebut perkataan cerai or putus hubungan….mak membalas dgn kelembutan…Ini lah nasihat mak pada saya,jadi saya kongsikan pengalaman saya kat puan…supaya ia memberi inspirasi.Assalamualaikum

    • hai romzi..
      sya jgk da berkahwin dan dapat suami yg panas baran,memang perempuan kena lemah lembut,sya jgak da hampir 5 tahun sya bthan xkan awak nak sya bertahan mcm mak awk 30 tahun penuh derita,sengsara dan x mengecapi kebahagian mcm rumah tangga org laen,..
      pepatah berkata,siapa tak syg bini..dan sya benci dengan pepatah tersebut..jikalau sayang mengapa perlu ader kekasaran,..???kenapa..?? wanita tak ader kekuatan nak melawan semua 2,cuma menangis dan terus menangis,….sampai bile..?? sampai suami bertindak lebih ganas sampai sangup bunuh anak bini sendiri,kita sebagai kaum wanita perlu bijak dan cepat buat keputusan,anda kenal suami anda,jika anda percaya ia akn berubah,ia akn berubah jika tidak,please save yourself and child..please,suami tempat bergantung bkn tempat digantung..saya pernah buat keputusan untuk report polis,untuk bercerai boleh dikatakan jiran2 taw kami bergadoh dan bila suami rasa bersalah,menyesal akn perbuatan dia tidak lagi perlekeh kn saya,saranan saya,wanita juga perlu bertindak supaya suami berubah,bak lirik lagu rossa,BILA WANITA SUDAH BERAKSI DUNIA HANCUR,..

  2. salam utk semua yg membaca…
    saya pun rasa nk berkongsi sket psl panas baran ni
    saya setuju ngn pndpt saudara romzi tu…sbb saya pun seorang yang baran jugak…
    kisah Pn Amy tuh, saya pun alami tapi tak lah smpai di khalayak ramai…cukup lah setakat di rumah…
    tp saya setuju sgt if seorang isteri sedar yg suaminya seorang yg baran, seorang isteri tuh harus tahu cmner nk tackle dengan kelembutan n bukan secara kasar…
    pngalaman saya, mmg cepat naik darah tp sbenarnya klu isteri pndai main peranan n tidak turut baran sama, ia akan cepat reda…tp klu api disimbah ngn minyak, itu yg leh jadi smpai bercerai berai tuh…
    tp yg pnting, si suami pun kena sedar jugak, klu dh cool down tuh kena la pk blk apa yg dia dh buat tuh…jgn terlalu ego, langsung tak nak pk…
    sbb pada pendapat saya (pengalaman saya la, bila baran tuh sbenarnya kita kurang sedar n di luar kawalan kita…so sbb tuh saya setuju yg isteri kena berlembut pada waktu tu…klu nk tegur ke apa ker, tunggu waktu cool n dengan cara yg baik…jgn main terjah jer, dh tau suami tuh baran, ckp baik2 la…klu ckp pun mcm nk menyakiti hati dia, jwbnya baran dia datang blk la…hahahaha…
    sbenarnya, setiap pasangan nih ada ego yg tersendiri n ego tuh la yg selalu memusnahkan kita…
    saya selalu pesan pd isteri n saya sendiri, klu salah seorang tgh marah, salah seorang kena mengalah n buang ego tuh dulu…klu tak mmg melarat la jadinya. sbb kita nih ego kuat sgt especially lelaki la…tul tak kaum adam????
    so, hrp dpt share pngalamn masing2.

    • assalamualaikum…saya terpanggil ingin berkongsi cerita saya…baru berkahwin 2 minggu..saya tak pernah abaikan tanggujawab saya..memasak..basuh baju..iron baju..sediakan baju utk dia ke kerja..pendek kata segalan keperluan saya pentingkan dia…tapi itu pn dia masih tak puas hati..dia cakap saya tak jalankan tanggungjawab sebagai isteri pn..sy dengan lembut jawab saya cuba jalankan tugas saya sebagai isteri..dia dengan kasar kata..tugas ape kau buat?..kau nak agungkan sangat ke yg kau basuh baju semua tu?..saya xtahu ape lagi harus saya buat..setiap hari balik dr kerja trus sambung bt kerja rumah..tak rehat lgsung..dia cakap kalau dia xpuas hati..hari2 saya akan berdosa. stiap kali dia maki hamun saya..saya cuma diam..tunduk..tp dia xsuka dan dia tampar sy berkali2..pukul sya dengan botol mineral besar yg ada air kt dalam..mmg sakit..dan smpai skrg sakit kepala masih terasa..muka saya diterkam..ada parut kukunya terbenam dlm pipi sy..saya mmg tak tahan..apa perlu saya buat..saya tak sanggup utk tggu lebih lama.. saya berusaha hari2 hepikan dia..jadi lebih baik..saya xbuat ape2 yg dia x suka..saya xcurang..handfon pn xpernah main..saya tak tahu apa mslh dia..cakap saya isteri celaka..macam binatang..panggil saya babi..Ya Allah..berat nya ujian MU ….saya tak kuat..

    • sampai bila mahu berlembut sahaja dengan lelaki panas baran sedangkan tak berubah pun.hanya prempuan sahaja yang beralah,sampai bila.macam awak sebagai lelaki sedar pun awak panas baran.pada pendapat saya si suami yang seharusnya cuba untuk berlembut.Kalau isteri saja berlembut,panas baran tu nak hilang rasanya satu dekad pun susah.Itukah yang dikatakan sayang…….sayang tapi tetap berkira…

  3. amy…kalo u raso boleh atu mampu hidup sendirian go ahead…minta cerai jo..atau ado pengganti yg sedia menanti tapi kalo tidk boleh berdikari sendiri lebeh baik tunggu dgn celaan menyakitkan hati.. hingga ke…atau boleh menyebabkan “kemalangan” merana diri.

    Barangkali dia kaki botol..byk utang..tak berwang..dah ada connection yg laen atau menyula yg aen..

    Kes macam ni selalu nya tengelam timbul selepas counselling….dlm jangka panjang memakan diri.

    Counselling hanya membuang masa aja..u buat kata putus sendiri.

    • sy sgt2 setuju dgn pendapat langsuiyor. klu la semua si isteri di dunia ini hanya ambil keputusan utk bersabar dan terima aja apa yg berlaku sampai bla plak kaum lelaki mau buka mata.
      counselling tak da guna kalau sikap panas panas baran tu memang sikap si dia.
      klu sikap panas baran hanya dari segi percakapan sahaja cuba la bersabar tapi kalau hati dah terlalu terseksa lebih baik bawa haluan masing2 before kena serang penyakit mental.
      klu si suami panas baran dari segi percakapan beserta dgn sikap kaki pukul aduh..sampai bila pula si isteri nak bersabar?? gara2 sabar nanti diri pula bertambah sengsara dan sering jadi mangsa kaki pukul.
      bla badan si isteri biru sana sini dia minta maaf pula lepas tu buat lg. sampai mati pun rmh tangga tak akan bahgia kalau itu dah sikap semula jadi si suami.
      so..taniah pd si suami yg tdk panas baran dgn isteri. sy turut tumpang gembira pd kebahgiaan rmh tangga org lain kerana sy juga mahukan suami yg tdk memiliki sikap panas baran.

  4. hmmm…ALLAH tu adil…dia bagi kita pasangan yg berlawanan..sy harap puan dpt bersabar…perceraian bukan la perkara yg terbaik…fikir kan demi anak2…

    dlm rumah tangga komunikasi yg paling penting….mungkin puan boleh mainkan peranan puan untuk ambil kembali hati dia…lelaki ni selalunye panas baran bila dia tertekan…sbg isteri…puan pasti lebih memahami dia….

  5. Assalamualaikum langsuiyor,cerita awak ader kebenarannya..saya tak nafikan aper yang awak cakap tue ader betul..Bagi saya(pengalaman),conversation dari kawan2,keluarga,saudara terdekat,jiran2…sepatutnya kita bagi sesuatu(cakap)yang bermanfaat atau cakap benda yang boleh menghindarikan sesuatu musibah pada orang lain…bagi Puan Amy,jgn sesekali bercerai…jgn..tak digalakkan..awak langsuiyor kenapa perlu timbulkan perkataan cerai,merana badan,…awak tau tak,cakap tue orang yang berputus asa…nama lagi dugaan perkahwinan,memang asam garam..semua orang akan rasa mana2 yang berkahwin..Puan amy,kenapa orang suka nak down kan orang lain…terus terang saya cakap,orang suka rumah tangga orang lain hancur…orang suka memburukkan daripada menaikkan…saya paling benci dgn golongan orang yang suka down kan orang n orang yang down…kenapa perlu cerai…tak perlu cerai…satu lagi BARANGKALI minum arak,tak ader duit etc…aper tue…ehhh kenapa cakap macam tue…saya teringat satu kesah…pasal syaitan kecik yang menunggu dekat pintu rumah setiap orang(manusia)….kerja syaitan tue merosakkan rumah tangga…syaitan tue akan menanamkan sifat aper yang langsuiyor kata(sifat was-was pada suami kat luar) n si suami pulak akan berasa was-was pada isteri kat rumah(contoh bawak orang laki kat rumah yang bukan muhrim)….jgn ambik satu pun yang langsuiyor tulis…its nothing,it will destroyed your life your future your kids,your spirit,your heart…no..

  6. Panas baran- isu menarik, tapi dari pengalaman berkawan dan dalam rumah tangga sendiri, lelaki ini memang tinggi egonya. Walaupun dia bersalah, tapi masih kata betul. Dalam apa2 hal, siisteri kena pandai memainkan peranannya. Masa dia sedang marah, biarkan…biar dia lepaskan kemarahannya tersebut. Jangan dijawab, diamkan diri sahaja. Walaupun kita betul. Sebab bila kita menjawab, dia tak kan dengarnya ape yang kita perkatakan…tapi dia sebenarnya marah sebab kita menjawab.

    Bila dah cool, masa itu kita sebagai isteri kena ambik peluang. Tanya balik, kenapa marah sampai macam tu sekali?? Macam naik hantu?? Tanya dengan cara kelakorlah sikit… Dalam kelakor tu kita pukul dia balik…Kita perbetulkan mana22 yang tak betul tu dengan cara lembut, selembutnya….

    Tapi ade masa kita tak dapat nak sabor juga…kita perbetulkan dengan cara mintak dia dengar dulu ape yang hendak kita perkatakan… Tapi yang penting janji dulu masa sedang baik22 tu…cakap awal222, janji awal22…MASA SAYA SEDANG MARAH, TOLONG JANGAN MENJAWAB…MASA KITA SEDANG MARAH, MINTA TOLONG DIA JANGAN MENJAWAB…JANJI AWAL222 LAGI…Inilah ape yang akak amalkan dari dulu22 lagi 26 tahun dahulu, sehingga sekarang masih amalkan…Alhamdulillah, bahtera akak dapat belayar sehingga sekarang dengan aman..walaupun sesekali laut bergelora, tapi tidaklah sampai karam.

    salam dari akak.

    • saya sudah setahun berkahwin…slps berkahwin suami berubah perangai dari seorang penyayang bertukar kepada panas baran,kami tinggal berasingan kerana tidak mempunyai rumah. suami suka memalukan saya dihadapan abangnya.dengan perkatan sial,babi dan sebagainya. kadang-kadang hal kecil seprti anak muntah di baju saya, saya hanya minta tolong dia mengelap muntah anak dibaju saya kerana tangan saya mendukung anak. dia boleh menjawab “so” dan berlalu begitu sahaja dengan penuh sombong. kami bertemu 2 mingu sekali. setiap kali saya datang dia keluar bersama kakak atau kawannya dan balik lewat malam, masa saya dan dia hanya diatas katil. dia baik dengan saya apabila dibilik tidur sahaja. selebihnya dia layan saya tak ubah seperti orang gajinya. selalu anak menangis dia letakkan anak di sudut penjuru..dan biarkan anak menangis sendirian, pernah sekali anak menangis dengan kuat sekali. dia meletakkan anak didalam bilik gelap, lalu saya menghalangnya melakukan sedemikian. dia menolak kepala saya dihadapan abangnya, bayangkan anak saya umurnya hanya beberapa bulan tapi diperlakukan seperti budak 7th..semakin hari saya makin membencinya, saya dalam proses melupakan dirinya…dan apabila saya berjaya melupakan dia saya akan menuntut fasakh di mahkamah..betulkah apa yang saya lakukan ini…?

  7. sy pn ade pengalaman berhadapan dgn suami panas baran.. Allah je je yg tahu mcm mn sy menahan kesabaran 2.. smg rumahtangga kami kekal ke akhir hayat.. Amin..

  8. salam sekali lg…

    saya setuju sgt ngn akak kalogen kita tuh…
    cuma satu jer akak, masa baik mmg kita leh janji cmtuh, tp biler dh tgh pns tuh mmg tak ingt la kan…(tp sy ingt la..hehehe)
    pastuh klu si pasangan yg kena marah tuh mmg ingt jnji tuh n still leh bersabar, mmg jd petua tuh…tp sejauh mana sgt leh sbr kn klu dh selalu…tp saya mmg sokong cara tuh…n satu lagi, pnglamn sy gak la..mmg setiap org yg marah tuh sbenarnya dia mrhkn psl menjawab tuh yg lebih…punca yg dimarah tuh sket jer…tp biler dickp sekali balas, ckp lg dibalas lagi…ada ajer menda nk dijawab..haa itu yg jd berpnjangan tuh…so as a conclusion, setiap psangan kena pndai memainkan peranan masing2 biler pasangan nya tgh marah…sekian, wassalam.

    • bagusn jugk pndapat ko tu…aku mmg suke menjawab lau kksih aku mrh…tu yang di hangin ngan aku…dalm sminggu x sah lau ktorang x bertekak…masing2 xnak mgalah…camni la padah nye…aku geram ar lau kksh yang panas baran..ni lum kwin ag…t dah kwin ntah ape jdnye…redo je la…dah ni pilihan aku…

      • ye betul dilla..masa kekasih pun dah panas baran…ingat berubah bila dah kahwin tp hampa…krn benda sikit kene belasah…bukan saja mak ..tp anak pun kena juga

  9. Suami saya pulak, kalau dia marah dan saya diam, dia lagi marah. Dia kata “Kenapa diam, kenapa tak jawab, macam bercakap kat tunggul. “jawab la, jawab la”, terus hempas barang. Macamana tu?

    So, saya jawab kat dia ,” Saya tak nak jawab kat orang gila. Org yg tengah marah ni sebenarnya otak tak betul”. Dia terus diam.

    Any comments?

    • Salam Nurin,saya salute la cara awak.Wahai..isteri2 ikut la contoh Nurin menangani suami2 yg baran nescaya aman r/tangga. Gerek la tips ni kelaka seh..hahaha3

      • kalau saya jawab camtu mesti saya akan mati kt tangan suami..sy akan diam sampai dia dah letih marah2 dan pukul saya..sekurang2nya awak berani jawab camtu dan dia trus diam… awak lg beruntung dari saya..
        : (

    • Sama la dengan sy..sy pun mmg jenis berat mulut..kdg2 sy buat tak tau je..tp bila diam makin dia baran plak..dah masuk 6 tahun kahwin..bukan setakat hempas barang, buang brg, menjerit sampai bingit telinga..sampai satu tahap sbb perangai baran dia tu, sy trus keluar rumah check in hotel dgn anak yg berusia 5 tahun..waktu tu dia dah janji nak berubah, tapi skejap je la janjinya..pastu ulang balik..tu la reason sy kenapa anak sy sorg je..sbb anak sorg ni pun baran dah truk..sy pantang bila dia mula tampar anak..dia jd makin baran bila marah anak, pastu anak tak nak jwb pertanyaan dia..sbb anak takut..anak dah jadi mcm sy..memberontak dlm senyap..mcm trauma pun ada nak tambah anak dgn keadaan laki baran mcmni..kebetulan arwah bapak sy pun baran, mak sy 23 tahun bertahan..sy salute betul..anak smapai 4.. tp last2 bercerai jugak..bkn sbb baran, tp sbb bapak kawin lain n betina muda tu soh bapak ceraikan mak..hmm..sejujurnya sy pun tak tau cara apa yg paling baik utk tangani suami baran ni..sy bertahan pun sbb time dia ‘siuman tu dia baik..caring..tp bila baran, mmg sakit hati..sy selalu doa je supaya sy bertahan..

  10. saya nak minta pendapat dan harap semua dapat membantu. Saya berumur 28 tahun dan telah mendirikan rumahtangga pada 2004 ketika saya masih belajar di u.sebelum berkahwin saya dengan suami bercinta selama setahun bermakna saya mengenalinya sehingga kini selama hampir 5 tahun.Namun sejak 2 3 tahun kebelakangan ni suami saya kerap marah,maki,hina,pukul,terjah,caci serta ugut saya dengan cerai.Saya sebenarnya orang susah dan selepas tamat belajar masih tidak mendapat pekerjaan tetap.suami saya sangat bijak semasa belajar dan mendapat keputusan yang paling cemerlang dalam u,sekarang tengah bekerja di kerajaan dam menyambung master.

    setiap kali dia marahkan saya mesti akan keluar perkataan CERAI dari mulutnya sedangkan saya langsung tidak mahu bercerai.saya sangat sayangkannya dan hormat padanya.setiap saat saya langsung tak pernah lupakannya walau dimana saya berada.bila bergaduh dia akan kata KAU NAK APA?AKU CERAIKAN KAU DENGAN TALAK 1,AKU CERAIKAN KAU MULAI ARI INI.AKU CERAIKAN KAU BERAPA KAU NAK? dan macam -macam lagi dia pernah cakap walaupun pada ketika itu saya nasihatkannya perkataan tersebut tidak boleh di main-mainkan.namun suami kerap mengugut saya dengan perkataan yang saya tidak akan terima dalam hidup saya.

    kadang saya rasa tertekan dan setiap masa akan menangis bila dia mengugut sebegitu.air mata saya bagi dia tak ada nilai.dia akan ejek dan rendah-rendahkan maruah saya sehingga anggota badan saya pun menjadi bahan ejekannya.hanya Allah yang tahu mecam mana perkataan buruk yang dia lemparkan pada saya,bukan itu saje keluarga saya juga dia selalu hina depan saya dengan memacam hinaan yang menyakitkan telinga,bila saya menjawab semua kemarahannya pasti akan keluar CERAI.

    Kadang saya akan menangis dan bertanya kenapa dia jahat sangat pada saya,dia menjawab dia memang tak pernah nakkan saya,dia kahwin dengan saya pun atas dasar kesian kan saya.hanya Allah yang tahu macam mana seksanya saya menangung derita.

    saya sebenarnya tidak mahu bercerai kerana saya asal bukan dari semenanjung.suami asal dari pantai timur.semasa berkahwin kami cuma kahwin gantung,dan ketika itu suami langsung tak memberikan apa-apa belanja dan hantaran melainkan mas kahwin 100 je yang dia berikan,ayah terpaksa terima pernikahan kami kerana kehendak saya.masa tu saya langsung tak tetrfikir yang suami sebenarnya tak nakkan saya,kalau dia bagitahu awal-awal saya sebenarnya takkan terima dia.semua orang kampung pelik kenapa saya kahwin awal sedangkan masih belajar,mereka beranggapan saya mengandung lah apa lah namun saya tak mengandung,cuma sebab tak tahu kenapa terniat nak kahwin saya pun tak pasti.

    seluruh ahli keluarga saya mendapat malu kerana majlis nikah saya sederhana saje bukan seperti penduduk kampung yang menjalankan majlis penuh gilang gemilang,ayah merupakan imam kariah sebab itu dia sendiri ikut kehendak saya kerana dia risau akan berlaku apa-apa yang lagi memalukan kerana saya masih belajar dan duduk jauh dari mereka.

    tolong wahai semua yang membaca rintihan saya,berikanlah saya panduan apa perlu saya buat.saya tidak mahu bercerai kerana tidak mahu orang tua saya akan malu buat kali kedua lagi.cukuplak mereka dicaci orang kampung sampai sekarang,jangan pula bila saya bercerai mereka akan lagi malu.sebab itu saya tidak mahu bercerai dan tetap bertahan walau dipukul dan dicaci.kadang jika dia memukul akan lebam dan bengkak semua badan,mulut dan memacam lagi.saya tetap kuatkan semangat hanya kerana tidak mahu orang tua saya akan malu lagipun saya orang susah tidak mencukupi duit jika bukan suami yang bagi makan.

    saya langsung tidak dipedulikan.minta duit pun rasa takut je sebab bila saya menggunakan duit untuk beli belanja akan dimaki dan dihina.saya nak beli seluar dalam pun amat susah terpaksa curi-curi beli.sampaikan masa mengidam pun apa makanan yang saya nak dia tak bagi.sekarang baby saya selalu meleleh air liur orang tua-tua kata mesti ada makanan saya tak dapat masa mengandung.saya sangat tertekan dan selalu menangis sebelum tidur.

    sampai sekarang dia cuma tahu nak buat hubungan dengan saya je baru dia cuba dekat dengan saya kalau tak dia akan memacam entah buat apa je.sehingga sekarang juga masternya tidak habis-habis lagai dah 4 tahun tertunggak.apa perlu saya lakukan.tolong

    • akum asnu..sya sgt brsimpati ats musibah yg awk alami..apa yg kebayan ckp ada betulnya.eloklah awk rujuk perkara ini ke pejabat kadi.mungkin dgn mndapat kaunseling,hatinya akan terbuka.anggap lah ini semua takdir bg awk.nasib awk lebih kurang sma dgn sya.klu kita tahu akhir perbuatan kita mcm mna,tentu kita pn xmahu alami semua ini kn?bnyk2 la bersabar..anggap lah ini semua dugaan dari tuhan..klu awk ingin berkongsi mslh dgn sya,sila lah e-mail sya aza_9161@yahoo.com

  11. Asnu .. simpati saya membaca kisah awak .Sebenarnya lafaz cerai bukan perkara mainan dan bukan perkara yang boleh disembunyikan .. ditakuti talak boleh jatuh dengan sendiri tanpa kita sedari .. maka hubungan kita dengan suami akan menjadi haram .Kalau sudah suami mempermain mainkan perkataan cerai .. anda perlu rujuk perkara ini ke pejabat kadi untuk mendapat pengesahan .
    Asnu ..
    mungkin anda tersilap langkah .. kerana berkahwin dengan cara yang tergesa gesa .. maklumlah maseh muda lagi .. keluargalah tempat rujukan yang paling selamat ..ibubapa tidak sekali kali menyisihkan anaknya ketika dilanda masaalah hidup .Anda maseh muda lagi dan berpelajaran .. berusahalah untuk mendapat pekerjaan .Apa yang penting anda positif dengan dugaan ini .. jangan dipikirkan pandangan orang terhadap kita .

  12. To Shah,

    Memanglah masa tengah marah kita tak ingat apa22..Tapi kita kena lihat sape yang marah dulu…Macam yang akak kata tu….bila dia sedang marah kita diamkan jer…tak kemananya marah dia tu…tak rugi langsung kalau kita diam…last22 dia sengih22 kat kita bila kita diam…bila dia dah habis lepaskan kemarahannya…

    Kita kena ingat, yang dia marah tu..bukannya diri dia…dia cuba lepaskan ketidakpuasaan hatinya..tulah kita kena dengar apa yang dia luahkan, sebab apa yang diluahkan itulah, adalah sebenar22nya yang ada kat dada dia….kalau dua22 bercakap, saper nak dengar..anak22 jer yang dengar, tapi point penting kita tak ambik…Lagi satu nak pesan, kalau nak bergaduh tu, janganlah depan anak22…kesian kat depa tu. Kita telah tunjukkan perkara yang tidak baik kat depa tu..

    Salam dari akak.

    • Salam..kalau diam pon kne jugak macm mne tu? Kne maki,kne pukul,ttbe mse nk bsame boleh pulak lembut ngn isteri.??boleh peluk2 mcm xd bnd jd..perasaan isteri ad ke pk?? Nk xnk kne gak bg sebb tanggungjwb isteri..ble maki sgale jnis binatang kua dr mulut..ble diam kne,ble jwb pown kne..jnji dh bnyk kali xnk pkul,tp pkul gak..

  13. Setuju dgn Kebayan kena rujuk pejabat kadi utk kes Asnu. Teman pun sokong pendapatan Romzi kalu org lelaki baran yg belum sampai tahap GABAN i.e. takat mulut je belum sepak terajang org pompuan kalu boleh diam aje la jgn simbah petrol lagi nanti jadi lain lak lagi susah…melalui pengalaman la gak (ada la sikit2 BARAN bertempat.

  14. hmm..saya blum kawin g..
    tp bler dgr cite2 cmni..
    saye jd takut..
    sbb bf sy yg skg..mmg pns baran..
    kwn2 sume tau cmne prangai die..
    die xcderakan org..
    tp ble die dh mrh sgt..
    die akan cderakan dri..
    pnah skali..
    die ccuk tgn die pkai pisau smpai tmbus..
    pnah gk die sengajakan eksiden..
    mgkin ke org cmni de msalah mental..
    tp sy tgk,spupu2 n sdare die..sumenye pattern2 cm 2..
    pnyakit ke pe..
    (t nk bwk die g klinik r,check otak..)

    utk topik ni..
    mmg kte prlu bls ngn klembutan ngn suami pnas baran ni..
    tp kte pn xtau pe prasaan kak asnu n kak amy..
    dorg yg dh alami sume 2..
    sy dngar crite die pn sy rse dh ckup sram..
    xdpt nk bygkan klu brade d tmpat dorg..klu sume care akak2 dh try..
    lbih baik ikut haluan msing2 r..
    dh try sume xmnjadi..
    kte pn xtau thap baran yg cmne suami dorg 2..
    ksian la kt ank2..

    • Salam…saya nasihatkan lebih baik awak berpisah dgn boy friend awak tu segera…. Jika Baru boyfriend girlfriend dah tak segan silu menunjukkan kemarahan dia…esok bila dah kahwin…saya yakin kehidupan awak akan lebih teruk keadaannya..percayalah….org yg baran nih sering dipengaruhi syaitan…sebab marah2 itu sifat syaitan..wallahua’lam… Selamatkanlah kehidupan masa depan awak

  15. asnu… minta maaf kalau nasihat ni kasar sikit.. aku sebagai lelaki rasa malu dengan suami macam tu. x reti malu. benda pertama u kena buat pegi rujuk pejabat kadi sebab apa yang diceritakan tu talak dah jatuh banyak kali tapi cuma mahkamah yang boleh tentukan. apa nak takut n malu kalau diri sendiri merana. lebih baikhidup sorang diri dari dapat suami samseng macam tu. elok di lempang je sorang sekali jantan x sedar diri macam suami u tu. memalukan bangsa dan negara je. yang suami tu pun satu dah x suka buat apa nak tunggu kalau cuma nak itu je (main) banyak lagi pompuan lain ader dari dok menghina orang. pelik jugak hina2 orang tu tapi tang batang tu dok keras jugak. mau di potong je anunya tu

  16. saya simpati dengan asnu..
    saya juga alami perkara yang lebih kurg sama dgn asnu..
    saya dah kenal dengan suami 10 tahun sebelum kawen. n then baru setahun berkahwin. skrg tgh mengandung anak pertama 5 bulan. suami juga seorg yg panas baran..
    saya berkahwin dengan dia atas dasar cinta dan juga ats dasar kesiankan dia..
    kadang semasa bercinta saya rimas dengan perangai dia yang teramat panas baran yang melampau dan sesekali membuatkan saya jadi bencikan dia..dan telah banyak kali kami putus hubungan. panas baran dia sehinggakan pernah naik tangan pada saya.
    sbnrnya saya juga pada awalnya tidak bersedia untuk bkahwin mmandangkan saya baru hbs belajar n tidak ada pekerjaan lagi pada masa tu..n memikirkan sikap dia itu.tp tak dinafikan saya juga sayangkan dia.
    tp apa yang membuatkan saya terima dia adalah krn waktu itu dia terkena buatan orng sebelum kami kawin. waktu terkena buatan org, dia seolah2 membenci saya tp dalam masa yg sama dia seolah terkejar-kejarkan saya juga.dia terkejar2 untuk berkahwin dgn saya.rimas dgn sikap dia waktu itu yg “gila”, saya terpaksa membantunya agar dia tidak bterusn “tidak betul” dengan menerimanya untuk berkahwin. kerana jika saya tak berkahwin dgnnya, saya akan berterusn jadi mangsa keadaan.
    bila dah kahwin,bila marah2 skit, dia maki saya depan family dia. kadang2 cawan pinggan habis dia lempar ke lantai bl ada dia tak puas hati..
    sampai satu tahap dia pernah cederakan saya.. bila saya mintak cerai, dia makin marah. dia bersumpah dia takkan ceraikan saya walau apapun terjadi.
    yg menderita adalah saya.
    tp suami saya time dia ok, dia seorang yang amat penyayang sgt2, bila dia marah2, dia btl2 marah tahap gunung berapi…
    skrg saya mengandung, sesekali sikap panas baran dia ada juga walaupun sudah berkurangan… apa saja yang saya mengidam untuk makan,dia akan bagi walaupun masa tu tgh bergaduh..tp dia seorg yang cepat lembut hati juga sebenarnya..
    cuma sesekali saya mmg kena bersabar dgn sikapnya..
    bila bergaduh,dia tidak suka jika saya menjawab walaupun saya nak menegakkan kebenaran n mengatakan dia yang salah dan sememangnya dia yg salah, tp dia tak suka saya menjawab…
    saya tak tau apa masalah sumai saya dan saya jadi malas nak ambil tahu n ambil pusing bila bergaduh dgn dia..sbb saya tau dia sememangnya seorg yang suka cari pasal tak pasal…tp patutkah saya sebagai seorg isteri menyimpan perasaan sakit hati pada suami sendiri?walaupun di depannya saya berpura2 biasa, dalam hati hanya tuhan yang tahu…

  17. MY DEAREST >>> Kenanga ati dia tak ado atau tak menghargai u..atau diri nya bermasaalah ..tempat kerja..dgn orang atau utang piutang kot..kalo u mudo lagi ..kalo ado yg baik punyo ..syonara aje kat die…

    Kawan i pun macam tu dio kawei keadaaaaaan syok2..dulu (cantik-korjo baik punyo- ado harto) …berkeadaiea bertepok sebelah tangei ajo

    Walau bagaei mano pon .. jika U tetap bersama nyo memang kekal ..kokal ado nyo ..tapi ”’bersandirwara”’ lah u dalam jiwa hingga ketuo.

    Cuba sembayang hajat bertakwa pada ALLAH…AMIN

  18. Pada mulanya saya memikirkan hanya saya saja mengalami kes suami panas baran ni,tapi bila dapat tahu saya tidak bersendirian dalam kes makan hati ,ulam jantung cecah darah ni saya reda,cuma bila mengenangkan kita ada suami tapi tak leh nak mencurah rasa hati dan perasaan ,karang dia pula naik darah, atau berkongsi masalah (coz dia cepat tension),bosan juga,apalah erti sebuah perkahwinan.Last-last curah kat orang lain jadi cerita lain pula,affair pula.Tak ada manusia yang nak bercerai di muka bumi cuma perasaan tak puas hati yang jadi lagu tu.Akhirnya,pendam selagi daya dan jadi aktres tak bergaji demi menyelamatkan sebuah perkahwinan.( Kita minta pun tak dilepas alasan nak seksa kita )Amacam apa kata rakan yang senasib,salah ke kita?

  19. Akum kpd suma yg membaca..sya berasa simpati trhdp puan ats apa yg trjadi.Sya turut ign brkongsi mslh ini dgn puan kerana sya turut berada dlm situasi yg sama.Suami sya juga berkelakuan sma sperti suami puan.Sya sering d pukul,d maki hamun dan dia juga turut menghina keluarga sya yg selama ini telah bnyk membantu dia.Adakala sya sering d pkul tnpa ada sebab yg berasas.Sya cukup trtekan dgn situasi ini.Sya mempunyai sorang anak berusia 8 bulan dan kini sya dlm proses penceraian walaupn suami sya tdk mahu menceraikan sya.Sya telah mengajukan perkara ini kpd pihak mahkamah.Selama sya brsama dgnnya,sya tdk pernah meninggikan suara walaupn telah d maki hamun dan d pukul olehnya.Jd sya rsa brsikap lmbut dgn suami yg panas baran mmg xdpt menjernihkan rumah tgga krna sya sndri yg brsikap lmbut pn lg ‘dipijak’ oleh suami sya.Di mna letaknya hak kita sbg seorang isteri??Jd puan fikirlah apa yg sepatutnya,sya hnya mmberi pendapat.

    • hai cempaka,
      saya sangat setuju dengan tindakan kamu. kita harus berani kalau memang orang yang betul-betul kita sayang sengaja tidak mahu beri kbahagiaan pd kita.
      bukan semua sikap panas baran manusia boleh deredakan dengan kelembutan dan kaunseling, rasanya tidak akan beri apa2 kesan kalau panas baran itu memang sikap nye before kahwin cuma kita yang tak tahu sejak bla dia bsikap begitu coz lelaki biasanya berusaha menyembunyikan sikap sebenar mereka sebelum berkawain. lepas kawin bru la sikap sebenar si suami terbongkar.
      kalau la si suami panas baran hanya dari segi percakapan sahaja tak apa kita boleh bersabar dan diam sahaja seperti mana yang org lain bagi pendapat dlm ruangan ini tapi…….kalau suami itu memiliki sikap panas baran beserta dengan perangai kaki pukul bila marah patutkah kita terus bersabar dan berdoa agar dia berubah??? patutkah seorang isteri terus bersabar dan mempertahankan rmh tangga walaupun tangan dan kaki suami sering memberi kesan di badan??
      bagi yang memiliki suami yang hanya panas baran dari segi percakapan aje..boleh la teruskan sikap sabar mana la tau sidia boleh berubah kan.
      tapi…kalau suami itu panas baran beserta dgn kaki pukul rasanya lebih baik kita kuatkan diri dan buat keputusan sendiri utk terus hidup berdikari kerana kalau kita terus bertahan pun hati dan badan tetap sakit.

  20. asslamualaikum….
    saya bersimpati sangat dgn ashnu..saya tahu…bagaimana situasi ashnu sekarang….hendak bercerai bagaimanakah pula dengan perasaan mak dan ayah di kg…tentu lebih susah hati…tapi saya rasa ashnu jangan bercerai lagi…cuba buat qiamullai…sembahyang tahajud, taubat dan hajat tambahan pula bulan syaaban ni sangat baik….kemudian dalam masa yang sama cuba keraskan hati….buat tak peduli dengan apa yang suami cerca…masuk telinga kanan dan keluar telinga kiri…mintak duit nafkah..itu tanggungjawab dia…laknatlah seorang suami bila dia tidak amanah terhadap isterinya….dan himpun duit itu sedikit demi sedikit dalam diam….jgn sesekali beritahu….kdg2 perempuan juga perlu bijak…kemudian..cuba bina keyakinan diri…senyumlah dengan manis dan ikhlas pada semua…awak ada ijazah..jgn putus asa mencari pekerjaan…sambil memohon pekerjaan berdoalah dengan bersungguh-sungguh semoga mendapat pekerjaan yang baik….bina kerjaya sendiri…jgn menoleh kebelakang lagi…majukan diri..jadi wanita bijak dan berkarier…percayalah..suami akan terdiam juga nanti….bila dah berjaya…jika suami masih tidak berubah..maka redhailah jika dia mahu bercerai…jgn risau..awak akan mendapat kebahagiaan yang lebih baik…jgn biarkan hinaan dan cercaan dia melemahkan semangat awak….teruskan berusaha ya…awak tahu saya juga mengalami seperti awak…bercinta 4 tahun…kemudian berkahwin…belum dikurniakan zuriat…apa yang tak dikata oleh suami…syaitanlah…muka macam lembu….memang kadang-kadang rasa tertekan..dan terlalu rendah diri…lama-lama saya ambil secara positif..saya bukan tidaj cantik kemana saya pergi walaupun dah kahwin..pasti akan ada yang melekat…namun saya sentiasa menjaga agama…menjaga aurat dan sentiasa mentaati suami…apa yang saya lihat suami yang sikapnya sebegini sebenarnya kurang amalan agamanya..betultak ashnu…sembahyang pun belum tentu cukup 5 waktu sehari…betultak..saya berusaha sudah 4 tahun berkahwin..saya tidak putus2 berqiamullai…biarpun belum nampak hasilnya…namun saya fikir positif..mungkin Allah mahu menduga kita…memang berta…sangat berat..pedih …sedih…semua ada tetapi jika kita sentiasa bersedih…bila kita akan nampak jalan yang betul….maka dari situlah saya bangkit…saya memohon sebagai guru..bila dah ada pendapatan sendiri saya cuba mencantikkan diri lagi….maka semakin panas suami saya…biarkan dia…dia tak layak untuk mencemburui saya…bagi saya dia perlu memperbetulkan dirinya dulu sebagai khalifah keluarga…kemudian saya menyambung lagi pengajian i peringkat master…ramai kawan…ada kerjaya…ini membuatkan kita lebih yakin…maka kita tidak peduli lagi dengan ugutan….suami…jadi pada waktu inikah suami saya terasa….baru dia sedar..yang kaum wanita bukan lagi boleh dibuat main..main… ia adalah amanah Allah…dalam masa yang sama saya taat pada suami…makan minumnya idjaga rapi…tutur kata masih lembut…aurat dijaga…suami tetap seperti itu…sentiasa mahu menunjukkan kekuuasaannya…sedangkan kaum lelaki tidaklah sehebat manapun…sebenarnya…cuma kita sebagai wanita ja tak sanggup memalukan dan menghina suami kita….maka saya bersyukur..saya dapat membantu ibu dikampung..dapat membina kerjaya..ada salon sendiri…tetap taat pada agama…masih giat berusaha berdoa agar suami berubah menjadi suami yang soleh dan beriman….seperti mana yang diidamkan oleh emua wanita…jadi jangan pandang belakang lagi…maju ke depan dan fikir positif…bergantunglah dengan Allah kerana pada waktu ini DIA sahaja yang dapat menolong kita semua…..semoga jika ada sang suami yang membaca emel ini..maka ingatlah hargailah isteri anda walaupun dia mempunyai kelemahan….sedarlah….bahawa tidak ada manusia yang sempurna….maka redhailah dengan setiap apa yang dimilinya ….jadilah suami yang soleh..yang mampu membetulkan rumahtangga anda….jangan fikirkan untuk seronok sahaja kerana lambat laun kita kan tua…maka sampai bila kita harus begini…orang lain sebuk mengumpul harta selain beribadah…kita sebuk mencari kelemahan isteri…sedangkan si lelaki sendiri mempunyai beribu kelemahan….cuma isteri saja yang tutup mulut kerana…apa? itulah sayang namanya…mahu menjaga maruah suami…..semoga kita semua menjadi manusia yang diredhai…amin….

  21. suami sy pula suka memaki sy dan keluarga. dia hina ayah sy tak tahu malu krn menghrp duit blanja dr saya. ms blum kahwin sy dah trgkan dgn dia sy mmg dr kluarga susah dan ingin menyenangkan ibubapa dahulu. tp dia x kisah sanggup pikul t/jwb bersama. tapi skrang dia slalu mengungkit.pendek kata setiap hr dia mrh w/pun atas pekara yg kecil. sy x dibenarkan call keluarga. kalau sy nk balik kpg pun dia mrh2.sy x pernah sikit pun melawan jauh skali utk m’jawab kata2nya. sy dah b’putus asa dgn perkahwinan ini. sampai bila lgi sy mampu bertahan..sy memamg slalu muram. sy bekerja ttp duit gaji dia yg control..masalah tpt kerja pun dia akan bawa balik rmh dan melepaskan kemarahannya dgn sy. sy tak tahu sampai bil sy boleh bertahan..

  22. Itu laa nak kawin jgn nak cari yg sedap mata memandang aje…jgan membelanja lebeh drp kemampuan suami..jagn bikin sesautu tampa berunding – bersama dulu..keputusan bersama..kalo pompuan tu jgn nak berlagak lebeh canggih drp suami yg serba berkurangan..

    Mungkin kesihatan die terggangu..masaalh tempat kerja..hutang yg pompuan buat atau die sendiri.. tiada berduit..berbelanja tampa berkemampuan…

  23. Agak2 dah tak tahan lagi..berpisah aje lagi baik..sebab kehidupan seterus nya..kebiasaan nye lah akan merusingkan diri hingga kemati..fikiran tak tenteram melihat wajah benci membenci..boleh menahkibat kecacatan diri..

  24. Ini masaalah peribadi.. mak ayah orang luar ..cuma boleh beri pendapat mereka aja,,keputusan diri sendiri…dulu kata alibapu ..isteri die tinggal dgn mak nye.. atas feedbacks mak nye..kenyataan nye memang kelihatan jelas with strong evidence seen..bila dengar dan melihat..die mecerai isteri nye..tambah lagi die berpendapat sorga bawah tapak kaki ibu..takan seorang ibu nak mereka2 kan story..last last die dapat tahu ..ibu nye menggalmi tekanan mental..macam cerita melihat benda atau mendegar suara yg tak wujud…

  25. masa dalam asmara dana , cerita yg di nyatakan tak akan masuk terselit dlm fikiran hingga kemati..semue nye indah indah belaka..seolah olah hembusan asap rokok..berbunga bunga aje..hilang entak kemana, yg penting nak mau lepas geram gian aje ..lepas tu dah terpaksa…mengheret ke alm kedukaan nestapa aja..lama2 menjadi kenang dlm kalbu..nati2 masa mengenali dan becinta..jgn mengadai Mah,,,ta masuk neraka..blum sempat bertaubat..maaf zahir batin

    • tulisan akuni ni entah apa2…tak paham dek orang.
      menulis tu biarlah bermatlamat…macam orang tk sekolah je…sori la…

  26. salam semua.saya mempunyai kisah yg hampir sama dg qaisara.sy mengambil langkah bijak spt qaisara.Allah adalahsebaik-baik tempat mengadu dan meminta pertolongan.Kesabaran adalah segala-galanya.suami sy sngt jahil dlm agama,ego dn panas baran.setelah berbelas tahun,saya serahkan semuanya pd Allah.DIAlah yg seadil-adilnya menghukum.sy teruskan hidup,membesarkan 6 org anak berlandaskan islam.dugaan sgt hebat.Dugaan dtg dlm pelbagai bntuk.Sy redho.sy yakin syurga dan neraka itu wujud.Kepada Allah kita kembali.lagi bnyk kita berdoa ,lagi sayang Allah kepada kita.Setelah sy tidak mampu lagi mengubah suami,biarlah dia dg dunianya.semoga suatu hari nanti dia akan berubah.yg pnting diri kita dan anak-anak.Perdulikan ,sekiranya para suami tidak mahu berubah.Yakinlan bantuan Allah sentiasa datang .Sekian.

  27. saya amat bersimpati dgn isteri2 yg dpt suami panas baran. saya sendiri sudah berbelas tahun menanggung derita bersuamikan lelaki yg panas baran. dari anak satu sampai dah empat..dari anak kecil sampai dh remaja…dia begitu juga. kalau bergaduh asyik halau saya. kononnya kalau saya tk thn dgn dia keluarlah cari org lain. bila hatinya dh sejuk dia menyesal, mintak maaf bagai nk rak..tapi kejap je. paling lama pun 2 minggu.. lepas tu buat balik. marahnya dtg saban hari, ada saja yg tk kena. dia suka cari pasal..
    bukan dgn saya saja tapi dgn anak2 pun sama. kesian budak2 kena marah hari2 tanpa sebab yg munasabah.
    anak lelaki saya sudah meningkat remaja dan mula memberontak (tunjuk penumbuk di belakang ayahnya, saya teramat risau keadaan ini dan selalu pujuk dia supaya sabar dan jgn ambil hati dgn sikap ayahnya.
    tak tau lah sampai bila nk berlarutan…nk tinggalkan takut anak2 terkesan hidup tanpa bapa…nk tunggu pun anak2 terkesan juga dgn panas baran ayahnya…rasa bagai nk gila bila memikirkannya…..bagi org yg tk mengalami situasi ini mungkin akan mengatakan saya dan rakan2 senasib hanya menghebahkan keaibab suami, tapi sebenarnya inilah antara cara nk luahkan perasaan. lagipun macam mana nk katakan hebah aib suami sedangkan identiti suami tidak diketahui sesiapa. yang tk kena jgn la sedap bercakap….tak rasa tk tahu….
    walau bagaimanapun saya masih belum berputus asa berdoa mohon Allah lembutkan hati dan insafkan dia. moga dimakbulkan satu hari nanti..insyaAllah…

    • salam kak mizaharaka,

      nasib sy pun sama..sy dah 8 tahun merana dgn sikap panas baran suami…semoga allah je yg maha adil ..kerana dia maha mengetahui apa sebenarnya…tapi kak sy skrg tengah mengumpul kekuatan utk meninggalkan dia..tunggulah masanya ..kerana saya sudah x tahan lagi ..dulu sy sering pujuk hati saya agar dia berubah tp sekarang sy dah buat keputusan utk mjadi isteri yg tpaksa meminta taklik kerana saya takut sy yg akan jadi mental krn mlayan mental…cuma skrg dia xnak lepaskan sya n saya tahu perangai gilanya..so saya tunggu masa yg sesuai jerkk…amin

  28. saya juga se nasib dgn . kalian semua…. Tak tahu apa lagi yg nak saya lakukan hanya berserah 100% pd allah .Malah lebih pedih dari itu … unt. makan yg sedap saya terpaksa mencari senderi tak kira apa keja saya lakukan. Jual kain buat kueh asal ada wang masuk.asal anak minta wang saku ada….kita tinggalkan dia dgn . diri dia . banyak2 berdoa dan terus berdoa pasti tuhan bagi kelegaan pd. kita.. pikirkan diri kita dan anak saja. Dia biarlah dgn. diri dia mudahan tuhan degar juga doa kita. jgn mengeluh klu lambat sikit kabul doa kita .teruskan berdoa….pasti ada kelegaan dlm jiwa kita sudah cukup unt buat kita kuat…saya hari2 di maki walau sekecil zarah kesalahan saya pasti di akan berkata mampus cepat lagi bagus……yg saya nampak org seperti ini tak pegi jauh segala2 di sempitkan allah. bukan saja rezeki malah akal mereka juga bertambah sempit…..bila kita kuat pasti kita dlm lawan dgn cara kita. saya dah hampir 11 thn mengahadapi ini semua..walaupun perit saya hadapi semua dgn tenang demi anak2 baca lah yasin tiap kali lepas soalat…

  29. salam,saya setuju sangat dgn wan rajipah…saya rasa klau kita bercerai khwin dgn org lain mungkin laki tu lbih teruk dari suami kita..jln terbik adalh sentiasa berdoa..dan fikirkan anak anak je..klau memang dah tak boleh sangat bertahan lebih baik kita hidup dgn anak je,dan bagi saya semua laki sama je…

    • salam wan rajipah…

      dah jadi mcm ni…nak terima org lain pun mungkin susah…cukup2lah penderitaan yg ditanggung…mmg kita berdoa tp kes akak sama dgn saya….aduss sakit perit hati mmg xlah di ungkapkan…tp sy nekad suatu hari sy pasti akan tinggalkan dia cuma masa yg sesuai.kerana masa yg diberi sudah tlalu lama..org baran ni mmg dah ttulis mcm tu…time dia baran dia x akan sedar ..kita menangis airmata darah pun x berguna tp lepas tu elok dia memujuk rayu…dah macam org sakit jiwa plak rasanya..maaflah kak tp mmg itu pengalaman sy…krn org baran ni dia marah memaki mcm x sedar diri….tp takkan kita ni nak jadi isteri yg x rasa…kitakan punya hati dan perasaan bukannya BONEKA…dah puas saya berdoa tp masih belum dimakbulkan….ingatkan di bulan ramadhan yg mulia dia akan insaf tp dah 2 hari sy dlm keadaan TRAUMA ….ada jerk yg x kena tp dah berbuka elok plak dia kejap ..sok pagi marah balik…balik kerja marah lg…masyaallah ini semua dugaan saya kak…

  30. kisah saya juga menyedihkan…

    saya berkahwin dgn suami ats dasar cinta… ttp semasa saya mengandung anak pertama saya… ketika usia kandungan menjangkau 8 bulan … suami saya selalu panas baran dan meninggalkan saya sendirian d rumah sesuka hati dan dia plg ke rmh mak dia… 1,2 minggu… apabila melahirkan dia gembira tgk baby tapi masa sy berpantang ketika itu baru 2 miggu saya di tinggalkan lagi.. katanya saya menyusahkan dia..saya cuma suruh dia belikan makanan saja…bukan suruh buat kerja rumah… bayangkan saudari semua… saya tak boleh bergerak sangat.. nak uruskan baby sorang2.. nak mandikan baby.. susu badan yang kurang kerana tiada pengalamn anak pertama…dia tergamak tinggalkn saya dengan anak berusia 2 minggu! tanpa makanan dan panggillan telefon… akhirnya ibu sy datang mengmabil saya pulang ke kg… selepas berpantang dia pujuk saya.. wlpun hati luka saya menerimanya supaya anak ada ayah.. tapi rupanya dia mmg tak berubah… sekarang sya telah bercerai…hidup saya gembira sangat terlepas dari seksaan suami… saya ada kerjaya, ada rumah, ada kerja.. dan paling tidak ternilai ada anak yang comel.. buah hati mama!…

  31. kita kahwin utk dapatkan perhatian dan kasih sayang dari lelaki yg bergelar suami. kepada saudari yang tidak mendapatkan apa yang diinginkan dlm rmh tangga bangkitlah jangan biarkan hidup anda terus berendam air mata. tabahkan hati dan kuatkan semangat okay…buatlah keputusan sendiri seperti emma kerna kegagalan rmh tangga pertama tidak bererti kita gagal utk kali kedua. tuhan maha adil kalau kita memang isteri yg baik dan tidak buat salah pada bekas suami. yang penting kebagiaan hati kita, org tua dan anak. apa guna kalau kita hanya tahu jaga hati org lain sedangkan hati kita sendiri bertambah derita hari demi hari gara-gara org yg kita cinta dan sayang tidak pandai atau sengaja tidak mahu menghargai perngorbanan kita.

  32. salam semua…bila sy baca semua hati sy pun sebak krn kes yg sy alami pun sama..mdpt seorang suami yg sgt panas baran n pemarah yg over.Suami akan marah pd benda2 yg remeh temeh..sy kesiankan diri sy n anak2 tp sy pun x tahu kenapa sy bsabar n terus bsabar.Tp sy mmg rasa dia mmg ada mental..bayangkanlah balik dr kerja jer terus maki hamun aku (always),sedangkan benda yg dmarah tu langsung x masuk akal..cthnyer cadar katil x licin,kat pantry ada air sket,meja mkn nmpk setitik kotor..bayangkanlah n banyak lg le.aku mmg dah x tahan …dahlah masalah kewangan melanda dia lg mcm tu,kebetulan aku yg berkerja tpaksa bhenti kerja krn anak2 tiada org jaga..tp pengorbanan aku lgsg x dhargai malah aku sering dcaci n dmaki.keluarga ku serba sedikit tahu kisah aku krn dari mula sehigga aku kahwin aku merana..dia amat mbenci keluargaku sedangkan bila bsama keluarganya dia ok…DR awal aku ingin undur diri krn aku dpt rasakan dia ada masalah mental..skrg aku cuma bersabar sementara aku nak mcari kekuatan utk meninggalkannya setelah 8 tahun aku bsabar n bersabar.
    Aku tahu n pasti dia akan jadi mengganas.AKU dah masak n faham sgt sikap dia…dia sebenarnya seorang lelaki yg amat pengecut..n dayus.Dia seorg psikologi yg hanya tahu memujuk sesudah mengamuk.Aku rasa sampa masa mmg akan aku tinggalkan dia buat selama2nya.Wang ringgit yg aku korbankan usah cakaplah..dia mmg selama ni hidup dtanggung oleh aku tp dia x pernah perasan …cuma srg dia rasa aku ni mbebankan dia…hehe.pelik mmg pelik setelah 8 tahun baru dia rasa ada tanggungjawab mcari nafkah tp itu pun dia x boleh terima lg..Lelaki oh lelaki kenapakah kau terlalu EGO..kau tunggulah masa yg sesuai…aku akan mengucapkan SAYONARA.anak2 akan bsamaku..insyallah amin.semoga allah mengampuni segala dosa2ku..dan semoga allah tahu segala kesengsaraanku..Sehingga saat ini aku masih mampu meneruskan hidup ini..wpun zahirnya mmg aku tlalu kecewa..

  33. sedih n sayu nyer membaca nukilan kalian trutama akuygmerana..brsbar n ambil tindakan sewajarnye jangan samapi nasi dah menjadi bubur seperti kisah semalam kejadian di perak & terengganu..ksian para is3…kenapa lah di zaman skrg ramai sgt suami yg panas baran..psaiko ..x solat ker dia org tu..

    • Dieorang nie solat memang solat..entahlah…sedangkanlah..orang yg kuat sembahyang pon boleh panas baran..tak taulah di mane silapnye kan…agaknye solat mereka tu tak beri ape2 kesan kot.betul kata aku yg merana….benda yg remeh temeh.. blh jadi isu utk cr gaduh.tak phm aku dgn lelaki ni.kalau ye pon ade masalah luar jgnlah jadikan isteri sebagai tempat melepaskan marah..bile dah tengking2..sepak terajang,memalukan isteri dihadapan org.mlm pulak menggauli isteri.Ape punye suamilah..mmg tak tahu malu.perkataan tak guna punye isteri,bodoh,bangang,celaka,pegi mampus la….dh jadik makanan harian tuk semua para isteri..mase bercinta panggilan sayang,baby,darling,kanda-dinda,tp bile dh kawin….engkau2..aku2…kekadang anak yg tak berdosa pon turut jd mangsa amarah dieorg.Bile ckp bab dosa….katenye kite nie isteri derkata..selalu melawan ckp suami..tapi die yg mulekan dulu..berleter mcm pompuan…sampai telinga kite panas nk dengar..hati pon jd sakit.padahal isteri terpaksala membisu menahan sebak dan terasa ati nie dek cacian yg dilemparkan..mmg aku tak phm dgn lelaki nie..bagi aku better berpisah dari isteri buat tambah dosa..yela…kalau suami rase isterinye tu membuatkan die sakit hati…maka berdosalh isteri sebab sakitkn hati suami, walaupon pada hakikatnye tidak. secara tak langsung sebenarnya kite sebagai isteri mmg byk dosa….kekadang aku fikir lebih baik idup sendiri…dr kawin yg byk dosa dh aku kumpulkan..aku pon dah tak tahan hidup mcm nie…rase mcm dh jadi pesakit mental.

  34. …mungkin dia ada penyakit dalam anggota badan..memakan makanan yg tercemar..ahkibat ubat ubatan yg dia ambil..tekanan emosi..atau perasaan dendam marah atas tingkah laku isteri itu sendiri, terhardap nya tempoh hari..menghayatkan ati .. terpahat di sanubari..tenggelam timbul..macam lahar gunung berapi yg tersembunyi..bila terkenang atau berputar di pemikiran…,buat die marah..doa buat ayur yassin gie die minum..

  35. brsabar laa puteri…nak kata aper …ni dah bahgian masing2..pasti ader hikmah nyer..Allah tu maha adil lagi bijaksana..Syukur yg tidak terhingga kerna dikurniakan seorang suami yg baik..penyayang..warak..rajin membantu dirumah..kiter sama2 menrima kekurangan masing2..Alhamdulillah..terima kasih abang..

  36. jgn main2 panas baran ni .. klu dah tahu sakit mental jgn didiamkan.Skrang ni bnyk kes bunuh .Yg trbaru dlm paper ada kluar bininya mati psal kna tetak dgn laki yg diprcayai sakit mental ..

  37. salam…
    bg sesiapa yg penah tuntut fasakh, bole x cite kat sy mcm mana prosedurny n lama x?
    suami sy panas baran, kalo marah suke hina n sebut ttg ayah sy
    keluargany huru-hara n panas baran mcm die jgk
    suke bergaduh, cakap besar, krg amalan agama, cakap lepas, suke maki hamun, tengking2, mencarut, marah x tentu pasal etc
    sbb tu suami sy pon mcm tu
    sy penah ngadu kat mertua tp diorg baking anak
    ayah die siap ckp, ape salahny maki hamun kalo btul
    ajaran agama mane ntah die pakai

  38. salam… tergerak hati ni mencari laman web utk suami panas baran,,, seperti yg saya alami sekarang..
    Ingin saya luahkan disini >> ye.. memang tension dan makan hati dibuatnyer..saya telah bkahwin selama 10 tahun.. sepanjang pkahwinan ini saya tidak dikurnia anak.tetapi suami x kisah… katanyer tiada rezeki.. tapi pada tahun 2009 saya telah disahkan mengandung.. dan lahirlah seorg puteri yg comel. suami begitu gembira sekali.tapi sebelum ini memang suami sorg yg panas baran.. pernah sekali dilafazkan cerai talak satu kepada saya.. suami menyesal x sudah.. melutut mintak rujuk balik.. family semua tahu.. bila time marah semua x ingat.. cakap suka hati.. ape nak cakap. bila dah terjadi baru mnyesal tak sudah. fikir punya fikir saya pun rujuk kembali. kadang saya pun tak tahu ape yg ade dalam kepala otak dia.kadang rasa nak lari rumah!baru baru ni dia mengamuk sebab makanan lambat sampai.. habis dia campak nasi bertabur atas lantai.. dia pecahkan mesin basuh … jerit mcm org hilang akal.. depan anak saya.. saya rasa sungguh sedih masa itu. ingat dah ade anak berubah … x jugak berubah.kadang tu fikir nak jer pegi berubat utk dia.dah la x nak sembahyang.lagi satu tabiat yg saya memang x suka.. dia suka hisap gan..>> tension tension>>> :(… >> bila kite tegur dia marah.. dia ckp “bukan duit awak ini duit sya” eeiii geram betul.kadang tu mcm mane saya nak respect dia sebagai suami.kadang tu nak bagi nafkah “batin” pon malasss bila fikir hal ini.tapi tu lah x beri bdosa.. suami tension tension… ok lah.. kalunak tulis sampai esok pagi pon tak habis cerita.wasalam

  39. Nurin…sebaiknya kalau boleh ada jalan tolong selamatkan rumahtangga…seharusnya du=iusahakan…jangan buat keputusan terburu-buru…Mmg la sakit menanggung keadaan semua ni…ada banyak lagi cara…kaunseling…n iburungsing kata nak pi berubat…pi berubat cari ustaz yang boleh buat air penawar…selain itu buat la solat hajat sendiri n baca yasin…utuk suami….insya Allah DIA akan menolong kita..

    Sebab setiap kejadian tu ada rahsia tersembuyi disebaliknya….sama ada yang kita tak tahu atau pun yang kita tak sedari… mmg senang nak becerai…tapi hidup diluar sana kita tak tahu bagaimana pancarobanya lagi….so berusaha…melainkan dah tidak ada jalan lain dan temui jalan buntu…dapatlah nasihat dari orang tua n pejabat agama….semoga berjaya.

    • walaupun sya dah bercerai tp saya ttp menasihatkan org lain agar bersabar.. bercerai tak seindah yg kita sangka.. melainkan kalau empunya badan mmg dah tak tahan tahap gaban n decide nak bercerai itu ok.. tp kalau empnye badan masih boleh sabar tp org di sekeliling (esp family) desak suruh bercerai nanti sudahnya jadi macam saya.. baru 8 hari bercerai tapi rasa mcm nak gila.. tp kene steady cool sbb tak nak menjejaskan keje2 lain… ini masalah yg saya hadapi 8 hari setelah bercerai
      1. tak lalu makan
      2. tido tak lena..akan terjaga tengah2 malam dan menangis..
      3. jauh dari anak… mak jaga anak saya..stress sbb rindukan anak…
      4. menyimpan dendam pada org yg paksa saya bercerai..
      5. cepat melenting..
      6.masalah kewangan
      saya bercerai sbb keluarga saya dah tak tahan dgn sikap suami saya sedangkan saya masih memaafkan suami walaupon pelbagai karenah baran yang die lakukan…. Tp keluarga beri kata dua “suami@keluarga”.. saya akhirnya memilih keluarga krn tidak yakin suami akan beruabah.. tapi kesannya memakan diri sendiri
      Saya bercerai atas masalah

      • Ko ni masih syg lg kat suami ko..tu psl pas bercerai ko rasa tertekn..klu yg dh bnci kat suami tu,pad bercerai g bhgia

  40. salam..maaf yer andai tulisan saya agak kasar spt komen2 diatas..sebenarnya saya nak beri semangat gak kt para is3 yg ramai traniaya tu..masih ramai lagi lelaki yg masih brkualiti ..n brtanggung jawab..so bagi lelaki yg panas baran tu..biar kan dia idup sorang2..

  41. Ye…kalau kita fikir pasal cerai itu la cari terakhir untuk menyelesaikan kesakitan…perkara tu mmg tak berdosa tapi perkara paling dibenci Allah…kekadang tak tahan perangai yang berulang mau je lari dari masalah ni…tapi setakat mana boleh lari dari masalah…siapa nak mengubah keadaan suami kalau bukan kita…suami juga anugerah Allah seperti juga isteri saling melengkapi antara satu dengan lain…cabaran berumahtangga mmg perit sakit dan pedih…sama juga dengan pentas lakonan….

    Alangkah bagusnye jika dikurniakan Allah suami yang cukup sifat penyayang dan bertanggungjawab…perkataan “JIKA” itulah yang tak mau didengar…sbb bermakna kita tak syukur pulak pemberiannya….kadang2 cemburu melihat org yang boleh bergurau senda dengan suami…tapi nilah dikatakan cabaran berumahtangga…nak ubah bukannye sesenang mcm memetik jari…sifat dan sikap sukar difahami…sering berubah2…Moga kita semua isteri2 yang bersedih dan terluka dikurniakan berjuta kesabaran…Insya Allah kita semua akan berjaya merentanginya.

  42. Salam semua,
    Bila membaca kisah2 sedih kalian terutama asnu, sy begitu tersentuh kerana kisah yg sy alami hmpir serupa dgn asnu tp mgkin sy lbih bernasib baik sedikit. Tp sy jg tdk lepas dari sikap panas baran suami. Sebenarnye niat sy berkongsi disini bukan utk mengaibkan suami cuma kdg2 sy sgt tertekan dgn keadaan hidup yg sy alami. Tp sy tdk mahu menyalahkan sesiapa di dlm hal sb keputusan berkahwin dulupun sy yg putuskan. Sebenarnye waktu berkahwin sy masih belajar..(master) tp di pertengahan masih ada baki setahun belum dihabiskan. Tp mgkin jodoh telah sampai dan sy berkahwin wpun pd awalnye sy keberatan dan kalo boleh mahu menamatkan masterr spt kwn2 yg lain. Tp suami mendesak ingin berkahwin jg dn berjanji akan benarkan sy sambung smula pelajarn selepas berkahwin. Kami bertunang pun hanye sbulan dan semua persiapan kahwin keluarga yg uruskan sb sy msh belajar. Bila sudah kahwin, lain jadinye, suami mula buat perangai, sy terpaksa extend selama setahun sb lahirkan zuriat dan selepas anak berumur 6 bulan, sy amik keputusan smbg blik belajar. Tp baru smggu sy kt u, suami dh curang. Betapa pedih hati ini, padahal smggu skali sy balik rumah. Betapa hancur hati sy krn suami mula beri kata dua cita2 atau keluarga. Sy terpkse pilih keluarrga dn smpai sekarang sudah 6 tahun sy jd surirumah sepenuh masa. Sy dh byk berkorban wpun sy tahu sy adalah harapan keluarga. Masa sekolah sy dh buktikan dpt masuk sek asrama penuh, dpt masuk u tp akhirnye tak dpt buktikan ape2 pd keluarga. Sy terpakse dgr kata suami tp akhirnye sy yg merana. Dia seorg yg panas baran dan sering menghina sy dgn pggilan yg mengaibkan. Sy tahu dia mempunyai kerja yg hebat, gaji besar dn sy bersyukur tp sy x blh terima bila dia marah dia hina sy, ckp sy ni masuk je u tp bodoh, sial, celaka,babi dan mcm2 lgla. Sy tak nak lgsung bebanka dia dan bila sy mtk utk bekerja. Dia akan mako hamun sy, ckp sy suka cari pasal. Dia jga penah buat hubungan sulit dgn pompuan lain dgn alasan sb sy suka cari pasal mtk nak kerja. Logik ke tu? Hinggalah dia ceraikan sy dgn talak satu sb pompuan itu. Pada sy dunia ni sudah gelap gelita, dahla dia x bg sy kerja dia ceraikan pula sy. Hancur berkecai seluruh jiwa. Rasa ingin mati je. Saat mendengar lafaz itu, sy pengsan. Smpai skrg sy masih trauma wpun dia sdh rujuk krmbali dan wpun sdh masuk 3 tahun kami rujuk. sy terima demi anak yg masih kecil tp hati ini sudah terlalu tawar. Sy seolah2 berlakon. Sy lgsung tk boleh tnye ape yg dia buat dn penceraian itu jg berlaku sy bertanye perihal dia dn perempaun itu. Apa hak sy sbg isteri. Dia slalu ckp suami milik masyarakat, kat rumah je jd milik isteri. Skarang ni sy berasa sgt tawar hati malah sy rasa mcm mls nak amik tahu pasl dia, biarlah dia dgn caranye dan sy dgn cara saya. Panas barannye kdg2 buat sy sakit jiwa. tolongla bg nasihat mcmana nak atasi semua ni spy sy jd ceria spt org lain.

    • awak ni bnyk sgt pikir .Tak la teruk sgt jadi surirumah ni .Zaman skrang belajar tinggi2 pon blum tentu ada kerja lagi.Apa yg penting kreatifkan hidup ini dgn melakukan perkara yg berfaedah .Kesunyian haruslah diisi dgn pekerjaan .. lakukanlah pkerjaan yg sesuai dgn awak yg tinggal dirumah .Dgn itu tidaklah jiwa rasa tertekan memikirkan hal suami ..

      • Memang laa desperate kalo hubby dok temper aja ja aja selalu nak lepas gian pun rase segan.silu….desperate selalu ..menagis kalbu sendirian di dalam kelambu..tak de orang tau..call me to ease your desperaterado..call me at your service..ha ha ha ..take cares

  43. saya telah mendirikan rumah tangga selama 10 tahun & dikurniakan 3 org cahaya mata, suami memang jenis panas baran melampau..hari2 nak cari kesalahan saya, kalau tidak salah pun di katakan salah,kalau dia tengah marah saya tidak dapat nak bersuara kerana marahnya makin menjadi. Saya hanya mampu menangis dan terus menangis. ada ketika saya hanya mendiamkan diri saja tetapi itu membuatkan nya makin baran lalu sampai tangan ke atas saya. Tapi saya masih lagi dapat bersabar. Cacian yang melampau lampau..sial,celaka kau,ciss…aku terima jer..yang menyakitkan hati lagi dia lepas tu cool down tapi hati saya ni masih lagi x dapat nak menerima apa yang dia telah buat kat saya sebelum tu..dia buat seolah-olah dia x pernah pun maki hamun aku..lagi2 kalau nak ditulis sebuku kesalahan ku di nyatakan..yang dia tu x pernah buat salah ker..menyakitkan hati lagi bila dia menyatakan perkara yang jauh sekali utk saya buat seperti dia tuduh saya curang dengan dia padahal dulu dia pernah curang sekali kat saya tu dia x bangkit pulak..ape yer dalam hotak diorang masa tu?..sampai dia siap cakap lagi kalau x dapat nak terima keadaan silakan bungkus baju dan berambus dari rumah tu..saya seperti manusia bodoh diperlakukan begitu tanpa sebab..tolong beri nasihat panduan supaya saya akan terus bersabar dgn keadaan begini..saya seperti dah x tahan lagi dengan perangai suami yang semacam itu..hari2 saya terfikirkan saat saya diludah semasa dimarahi..kalau hari2 macam ni saya rasa saya akan mengalami mental akibat terlalu stress..kenapa dia sanggup nak ludah saya seperti sampah..sedangkan sekarang ni dia tak bekerja pun dan saya terpaksa tanggung belanja rumah dgn gaji yang x seberapa ini..kalau ikut hati nak juga ludah dia balik..saya dah x tahan lagi.

  44. wanita malang…
    sayu hati membaca citer awak…berat mata memandang berat lagi bahu memikul..untung nasib dlm perkahwinan sukar nak diramal n dibayangkan…bnykkan bersabar..brdoa n brtawakal pd Allah…bnyk pahala yg awak dpt berkat kesabaran dlm menempuh ujian dari Allah ni..awak bukan wanita malang sebenarnya tetapi wanita terpilih yg diduga oleh penciptanya dgn dugaan yg hebat ini..
    Tepuk dada tanya iman…adakah awak masih dapat bertahan atau perlu keluar dari belenggu perkahwinan ini…fikirkn sedalam2 nya..anak..perasaan dan kebahgiaan diri sendiri..mudah2an suami awak berubah berkat doa dan kesabaran yang awak tunjukkan..amin

  45. Ya Allah ..berikanlah kekuatan menghadapi sifat baran suami.Saya ni bekerja besar dan terpelajar..Rupa pun ada..keluarga pun lagi bagus dr keluarga dia..perbelanjaan rumah dan anak pun saya yg bayar lebih..tapi suami cepat marah kalau ada hal hal kecik mcm anak tengah main bersepah ( baru umur 2 tahun) or anak terconteng dinding..marah berlebih lebihan siap baling2 barang sampai pecah..masa dia marah saya diam sahaja…lepas tu langsung x boleh discuss pasal benda tu as if saya yang salah sampai bila-bila..kalau ikutkan hati nak je bercerai sebab bukan saya x mampu hidup sorang sorang..tapi masih yakin yang sabar itu lebih baik..hanya pada Allah tempat saya mengadu, semoga kesabaran ini dibayar di akhirat..amin..

  46. rahsia berkongsi,
    saya dah berkahwin 3tahun mempunyai suami yang panas baran,pernah meringkuk penjara kerana bergaduh,mak ayah suami dari keturunan yang baik-baik,amal ibadat tak perna tinggal,malah dah mengerjakan suruhan-NYA,menetap di rumah PPR,mempunyai 2beradik,suami dan adiknya perempuan,adik suami sangat baik tapi suami sangat hati kering,bak kata jangan ada orang kurang ajar dan carik hal dengan dia..saya pernah berkata kalau inilah jodohku da di tentukan,ku terima nikahnya,hidupku pernah di tendang dan dimaki,meja makan berkecai,tv plasma hancur pecah,menjerit macam da tak kenal iteri sendiri,kumampu menangis dan bertannya dengan nada lembut seakan-akan geram,NAPA DENGAN ABANG?!!TOLONGLA ABANG JANGAN BEGINI,KESIAN ANAK…macam nila semua hamba-hamba ALLAH,kita bawa je akhlak yang baik tak kira pada orang lain,.untuk suami kita buat demi saat,tunjuk teladan yang baik,SOLAT TIANG AGAMA.akhirnya suami ku sayang teramat padaku ini disebabkan ku bersabar dan terima ia seadanya,,,,satu yang ku pandang pada suamiku…kebaikan yang pernah ia buat,,,HORMAT PADA ORANG TUA,,,!saya seorang doktor yang mampu hidup sendiri,tapi ku berpegang pada ketentuan ALLAH dan ALLAH memberikan ku cinta abadi pada suamiku,,,kita yang membentuk ALLAH yang MENYATAKAN NYA.AMIN

  47. Salam semua, saya nak minta cadangan atau pendapat anda. Saya Sudah 3 tahun bendirikan rumah tanga. Suami tinggal bersama keluarga saya kerana suami tidak dapat sediakan tempat tinggal kami.Nasib adik beradik saya semua sudah berkahwin dan tingal rumah sendiri. Selepas kami mendapat anak lelaki sikap suami saya dah berubah suka maki hamun saya perkataan babi, betina sial, gampang, beruk, celaka, haram jadah, pergi mampus banyak lagi lah saya pun dah x ingat. Apa yang dia tak puas hati dengan saya pun saya tak tahu.Duit rumah, jaga anak, kereta, kereta, barang dapur, bil air, bil elektrik, keperluan ana seperti susu, pempers, baju semuanya kami syer kerana saya faham situasi kewangan dia.

    Dia juga pernah cakap saya bodah depan keluarga dia hanya kerana bedah terkena seluar di. dia sering balik lambat dengan alasan yang dia OT padahal dia x ot pun, kerana saya dah tengok payslip dia x ot langsung.

    Saya siang bekerja balik pun bekerja juga bukan bersungut tetapi dia langsung tidak bekerja sama langsung, bila saya minta dia mandi untuk jaga anak anak saya pulak yang kena maki.

    Pernah sekali dia tengah jaga anak, anak menagis dia boleh cakap BAIK AKU JAGA BERUK DARI MANUSIA, suami jenis apa ni.Dia juga pernah cakap pada anak saya dah besar nanti jangan ikut keturunan bodah ni(keluarga saya). Dia juga pernah mendoakan family saya mati kena langar lori sampah.

    Dia juga pada cakap kenapa saya tak mati je masa menlahirkan anak.

    saya nak bercerai denga dia tetapai saya sering terfikir tentang anak.

    Tolong saya.

    • Isi Kandungan Buku;

      Ayat Pengasih Ilmu Supaya Dikasihi oleh Masyarakat Ilmu Pengasih Cahaya Muka Ilmu Pengasih Supaya Jadi Pemimpin Ilmu Pengasih Supaya Dilembutkan Hati Ilmu Pengasih Supaya Disegani Orang Ilmu Pengasih Khasiat Hati Surah Al An’am Khasiat Hati Surah Al An’am untuk Memiliki Isteri Ilmu Pengasih Imam Sya’rani Ilmu Membuat Minyak Pengasih Ampuh Teknik Rahsia Menggoda Melalui Salaman 7 Chakra Pada Badan Anda

      Terdapat pelbagai topik lagi dalam Ebook Ilmu Pengasih ini.Jika anda berminat hubungi saya atau sms untuk pertanyaan di 016 600 3827.Harga Sebuah Ebook Ilmu Pengasih ini RM 100 sahaja.Bank in ke akuan Maybank saya Mohd Khairul 151240036964.Saya akan hantar buku Ebook ini selepas masa bekerja saya 5 petang jika tidak sibuk.Sila berikan email anda untuk proses penghantaran Ebook ini selepas membuat bayaran.

  48. Salam semua, saya juga ingin meminta pandangan anda semua.sudah nk masuk 4 tahun saya berkahwin dn mempunyai seorang cahaya mata lelaki.dari saya mengandung lagi suami sering cemburu dn bila bergaduh dia akan menggunakan kata2 yg kesat terhadap saya.bila saya jawab akhirnya tangan n kakinya naik kebadan saya.pada hari ini saya berselisih faham lg dengan suami saya, kali ini macam biasa dia mengunakan bahasa2 yg kesat dn sengaja menyakitkan hati saya.saya melawan setiap perkataan yg dilemparkan kepada saya kerana sudah tidak tahan.dia naik marah dn menarik rambut serta memukul tengkuk dan menyepak pinggang saya.saya dengan tidak sengaja mengambil kunci kereta dn mencucuk kearahnya kerana terlalu geram.kemudian kunci tersebut terkena tangannya dan darah pun mula mengalir keluar.dia meminta bantuan adiknya untuk menghantarnya ke hospital.apa bila pulang , lukanya kena 3 jahitan.tetapi saya tetap tidak menegurnya kerana terlalu marah.dan suami saya pn tidak menegur saya.apakah yg perlu saya buat sekarang bg menyelesaikan masalah saya ini.

  49. Assalamualaikom..sy ingin kongsikan khidupan sy bersama suami ego dan panas baran,btul kta wife stress baik hanya di katil sj,selebih nya memperlakukan sy seperti bibik,sy selalu di marahi suami,suami sy mmperlakukan diri nya seperti boss di dalam rumah,sy sungguh berasa tkot dgn nya..perkahwinan kami sudah 2thn dan di kurniakn anak seorang berusia 2bulan,dulu msa kmi sblum khwin dy bk dgn sy hormt keluarga sy tp stelh berkhwin dy sedikit dmi sdkit sy nmpk dy dh berbeza skg dy pns brn ego melmpau2..suami sy pnh malukn sy depn adik n kuarga dy masa bulan puasa thun lepas..dy tolak sy jtuh mse perut sy 2bulan megandung,dy juga xhirau kn sy berbuka puasa hnye dgn air masak tmpa mknan,kluarga suami sy semua masuk belah dy,n sy xpnh mgadu ape y suami sy bt pda sy kpda kluarga dy,sy hnye diam kn diri,n sy selalu mgalh n xmlwan kta2 suami sy bla dy mrah kn sy,sy pnh suruh dy pkai kn bju ank tp dy bt xtahu je dy biarkn ank sy tmpa bju sluar,sy suruh suami sy pkaikn ank sy pmprs dy bt tuli je smbil main hnfon,bile ank sy kncg dy marahkn2 kn sy…sy pnt sume kj sy kne lakukan n dy lgsg tidk mnolong sy,slpas sy mlhirkn ank bdn sy tidak berapa sht..sy selalu mntak tolong tp dy xpnh tolong sy…malah sy y sllu kne mrah dgn dy,pnh beberapa kli sy trlewat jge bgun sahor sbb jm x bunyi sy gerak dy dy bgun trus marah sy maki2 sy mcm nk pukul..sy,sy diam kn diri n menangis sndri hmpir setiap hari dy mrahkn sy..maki sy2 tertekan,sy xboleh silap sikit pon dgn suami sy,sy y kne mrh,pnh suami sy agkt tap n trjtuh atas kpla sy dy bt bodo je lgsg xrasa baslh.selama sy khwin dgn suami sy dy xpnh mtk mf pd sy atas ksalhn dy..n dy xpnh pujuk sy atas maki kemrahan dy pd sy.dy jga pnh ckp dy nk penampar mk sedara sy,suami sy sllu agong2kn kluarga dy bk dgn kluarga dy..kluarga dy jg pnh pulaukn sy smsa sy brpntg besalin di rumh nye..dlm sakit brpntg mk dy sruh sy bt kj sndri..n xjga sy.bla sy nk blk kg sy suami sy mrah2kn sy dy dera mntel sy hri2 sy mnggis..mgigatkn ap y dy bt pda sy..sy letih sy penat..tp lgsg suami sy xpedulikn sy.sy pnh di kjarkn ke wod kcemasan d sbbkn sy ssk nfs tp suami sy xpnh hirau pon.sy sdag pujuk diri sy melupakn dy…

  50. tiada apa untuk tulis, nasib kita semua serupa..sama..sy setuju dengan berserah dan redha..pasti ada kebahagiaan di hujungnya…
    doa sahaja senjata yang paling tajam.. wish all best of luck dalam melayari bahtera perkahwinan…

  51. Sepatutnye..suami yg pns baran ni yg patut pergi cari ubat..ubh perangai ko tu..ni asyik nk suh bini berlembut dgn ko je..ko ingt ko tu raja ke nk suh bini lyn prangai buruk ko yg pns baran tu..klu nk bertahan 30 thun,ko bertahan la sesorg..ak x kuasa nk berthn..bg ak..setiap mnusia berhak hdup bahagia..

  52. hi, sy nak share pada kekawan kat sini, sy baru mendirikan rumah tangga, dah 2 tahun..suami saya seorang panas baran….tak nak tinggal kat rumah..tinggalkan sy dan anak perempuan sy macam tu jer..saya dah tak tahan lagi ngan perangai dia…sampai sekarang anak, saya yang jaga..beli susu, pampers semua saya yang tangung dengan gaji 1400….dah x tahan dah……sekarang 2 bulan dah hilangkan diri…stress dah x tahan dah..macam meletup je kepala i…apa yang saya perlu buat…

  53. Assalammualaikum….suami sy juga seorang yang panas baran…suka menyakiti sy..memaki hamun dh mmg sebati dengan jiwa dia…15 tahun sy berkahwin…15 tahun jugakla sy bsabar dan bdoa mudah2an suami akn berubah suatu hari nt..sy pernah dipukul teruk smpai muka kna xray utk pastikan tiada tulang pipi retak…suami pernah curang semasa sy mengandungkan anak sulung kami..sy syak suami isap dadah…dh mcm2 perkara sy wt utk bahagiakan keluarga…korbankan wang…berhutang keliling pinggang utk miliki rumah selesa demi keluarga..suami mcm xhargai…boleh dikatakn semua urusan rumah sy yg wt…bahkan menukar mentol lampu..mengecat umah..membaiki paip tersumbat..sy yg lakukan..mbeli barangan dapur..ikan dipasar pun sy..menguruskan anak..pun sy..untungnyer suami balik umh pas abes keje goyang kaki jer…men hp…kalo lapar mntk mknn..jujur sy x mampu lg nk ikhlas utk lelaki mcm nie..dh pergi kaunseling pon msih xnk berubah..sy dh penat sgt…br2 nie dia pukul lg sy sbb sedikit perselisihan faham…sy wt repot polis dan laporan doktor..sy pun dh tuntut cerai fasakh…masih dlm proses…suami dh menangis merayu x mahu bcerai..bdn dh x terurus..dh mcm org x siuman..pada mulanya dia ugut sy mcm2…ckupla 15 tahun…waktu yg sgt lama untuk dia perbetulkan keadaan…tp syg dia sia2kan mcm 2 saje.kali nie sy nekad utk bcerai..sy dh x larat lg nk mcm nie..biarlah sy hidup sendirian drpd ada suami tp mcm xde suami..mudah2an jd pengajaran wt suami2 yg x mahu hargai isteri…perbetulkanlah keadaan sblm tlewat..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s