Berdamai ikut sulh

Suami telah melafazkan cerai pada awal tahun 2009. Saya dimaklumkan bahawa isteri berhak membuat beberapa tuntutan selepas penceraian.

Saya juga telah dimaklumkan mengenai kaedah sulh/majlis sulh yang dilaksanakan di mahkamah syariah.

Oleh itu, saya ingin tahu keberkesanan dan kebaikan mengenai kaedah sulh berbanding tuntutan saman atau notis permohonan di Mahkamah Syariah.

Kaseh Mysara
Shah Alam

Jawapan

Secara amnya, definisi sulh adalah merujuk kepada penamatan sesuatu pertikaian. Pendalilan mengenai kaedah Sulh juga terkandung dalam al-Quran dan sunnah Rasulullah SAW yang menjelaskan bahawa kaedah sulh digalakkan untuk menyelesaikan persengketaan.

Firman Allah merujuk kepada Surah al-Nisa’ ayat 128 yang bermaksud: Jika seorang perempuan melihat kesalahan suaminya atau telah berpaling hatinya, maka tiada berdosa keduanya, jika keduanya mengadakan pendamaian antara keduanya. Berdamai itulah terlebih baik (daripada bercerai). (Memang) manusia itu berperangai kikir. Jika kamu berbuat baik (kepada isterimu) dan bertaqwa, sungguh Allah Maha Mengetahui apa-apa yang kamu kerjakan.

Secara umumnya, kaedah penyelesaian melalui konsep sulh telah menunjukkan kesan yang positif. Kajian Jabatan Kehakiman Syariah Malaysia pada tahun 2002 mendapati bahawa kaedah ini berjaya mengurangkan hampir 65 peratus kes di Mahkamah Syariah Selangor sejak ia diperkenalkan pada tahun 2001.

Maka, jelaslah bahawa kaedah sulh merupakan salah satu alternatif yang efektif kepada masyarakat selain kaedah perbicaraan dan timbangtara untuk mendapatkan penyelesaian.

Selain itu, kaedah ini merupakan opsyen kepada kaedah perbicaraan yang kebiasaannya memakan masa yang lama dan melibatkan kos yang tinggi.

Keberkesanan pelaksanaan kaedah sulh di Mahkamah Syariah Selangor membuktikan bahawa kaedah ini mampu untuk mengurangkan masalah kes tertangguh yang membelenggu Mahkamah Syariah selama ini.

Perlaksanaan sulh yang digunapakai di Mahkamah Syariah Selangor adalah berdasarkan Enakmen Pentadbiran Agama Islam (Negeri Selangor) 2003, Enakmen Tatacara Mal Mahkamah Syariah (Negeri Selangor) 2003 dan beberapa peruntukan undang-undang berkaitan yang lain.

Tuntutan atau permohonan yang dibuat mestilah melibatkan hak dan tanggungjawab dalam hal ehwal kekeluargaan Islam di bawah bidang kuasa Mahkamah Syariah.

Antara contoh tuntutan atau permohonan menurut Enakmen Undang-undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 adalah seperti tuntutan berbangkit daripada suatu perceraian seperti mutaah, nafkah idah, nafkah tertunggak, harta sepencarian, hutang mas kahwin dan lain-lain yang difikirkan munasabah.

Manakala tuntutan seterusnya adalah seperti hak jagaan anak (hadhanah) dengan melihat kepentingan anak-anak tersebut dalam tempoh perkahwinan, mahupun selepas perceraian, nafkah anak dan lain-lain perkara yang difikirkan sesuai oleh Pendaftar.

Bagaimanapun, kejayaan sesuatu majlis sulh banyak bergantung kepada faktor pihak bertikai. Oleh itu, setiap pihak hendaklah serius dan bersungguh-sungguh untuk mencari penyelesaian.

Setiap pihak juga hendaklah mampu menahan diri dari melakukan perkara-perkara yang melampau dan tidak relevan. Ketiadaan persetujuan daripada kedua belah pihak merupakan salah satu faktor kegagalan dalam aplikasi kaedah sulh.

Sebagai rumusan sulh yang diamalkan di mahkamah syariah dari sudut undang-undang dan praktikalnya ialah ia suatu kaedah penyelesaian secara damai di antara pihak-pihak bertikai khususnya suami dan isteri.

Secara dasarnya, prosedur kaedah sulh terhadap sesuatu tuntutan atau permohonan ialah pihak-pihak tersebut menghadiri satu proses perbincangan di dalam suatu majlis perundingan yang dipimpin secara rasmi, yang diatur oleh pegawai Mahkamah.

Sebarang penyelesaian yang dicapai oleh kedua-dua belah pihak akan direkodkan di hadapan hakim dan dijadikan suatu perintah.

Prosedur sulh mesti dipatuhi bagi memastikan proses penyelesaian pertelingkahan ini akan dapat dilaksanakan dengan lancar dan berjaya.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s