Amalkan Membelai Pasangan

Perkahwinan adalah manifestasi cinta antara pasangan kekasih. Namun ironinya cinta di alam rumahtangga bukan sandaran yang kukuh untuk satu hubungan yang kekal hingga ke hujung nyawa. Ia menagih begitu banyak pengorbanan, pengertian serta yang paling utama ialah kejujuran.

Dalam usaha memberi kefahaman itu kepada pasangan suami isteri seharusnya sikap kerjasama dan tolak ansur adalah penting dalam melayari hubungan rumah tangga. Setiap perhubungan mesti ada kerjasama, baru hidup berkekalan. Malah sikap terbuka dalam hubungan termasuk seks amat penting untuk mengekalkan hubungan.

Masalah intim dapat dilihat menerusi pelbagai aspek. Ia mungkin di sebabkan oleh masalah psikologi, rohaniah dan kebatinan serta tindak balas fizikal yang membuatkan kita memerlukan hubungan intim dalam perhubungan. Intim di sini bukan bermaksud melakukan hubungan seksual, tetapi cara berinteraksi dan tindak balas dalam sesebuah perhubungan.

Yang paling utama kita sebagai pasangan perlulah berkongsi hidup sama ada dari segi intelektual, sosial, emosional, kerohanian dan kebatinan serta fizikal. Begitu juga dalam memenuhi kehendak seksual, suami harus memainkan peranan dalam memastikan hubungan itu saling memberi kepuasan bagi kedua-dua pihak.

Jadi, dalam mendapatkan kenikmatan itu, suami isteri harus bersama-sama bertanggungjawab memberi kepuasan.

Seks merupakan salah satu kehendak manusia yang perlu bagi tujuan murni iaitu meneruskan kesinambungan zuriat dan untuk pasangan menikmati hubungan manis dalam satu ikatan yang sah. Namun jangan jadikan seks segala-galanya dalam perkahwinan semata-mata tetapi suami harus memberi keutamaan dalam perkara yang lain dalam meneruskan bahtera tersebut.

Bercerita tentang tanggungjawab, suami sebenarnya mempunyai kuasa yang cukup besar, tidak semata-mata memberi nafkah batin, tetapi sebagai ketua atau pemimpin dalam sebuah keluarga. Tanggungjawab kepimpinan dalam sebuah rumahtangga ada kaitan dengan pemberian nafkah batin dan zahir, sifat kekuatan jasmaniah, azam, keberanian, kesabaran dan berpandangan jauh dalam sebuah rumahtangga.

Dalam melayari sebuah rumah tangga, pasangan digalakkan supaya sentiasa menjalin hubungan mesra, saling faham memahami dan sentiasa berbincang antara satu sama lain. Lebih menarik, dalam meneruskan hubungan, sikap membelai-belai antara satu sama lain perlu diamalkan dalam hubungan suami isteri. Malah pasangan juga digalakkan untuk berterus terang mengenai semua perkara.

Sememangnya kita tidak mahu badai besar merempuh rumah tangga kita, oleh itu hanya melalui sikap berterus terang dan bersemuka adalah cara yang paling tepat. Berterus teranglah dengan pasangan kita, malah jadikan pasangan kita sebagai kawan karib kita yang boleh berkongsi suka dan duka yang berlaku pada diri kita.

Apa jua krisis yang dihadapi, harungilah sebagai satu unit dan bukan secara individu. Buatlah keputusan bersama dalam meneruskan bahtera perkahwinan. Komitmen yang mempersetujui sesuatu keputusan akan memaksa pasangan untuk bercerita secara mendalam dengan pasangan.

Ketidakupayaan suami isteri berkomunikasi secara efektif adalah punca menyebabkan timbul pelbagai masalah seperti buruk sangka di antara satu sama lain. Oleh itu, kurangkan sikap sering bergaduh, saling tidak mempercayai dan salah sangka antara pasangan.

Sebenarnya komunikasi antara suami isteri merupakan satu proses yang bermula dari dalam diri individu itu sendiri. Melalui komunikasi, suami isteri boleh menyampaikan segala maklumat terpendam, impian, hasrat dan harapan. Malah dengan cara ini, ia akan mengurangkan perasaan salah sangka dan dendam yang boleh menghancurkan hati. Komunikasi berkesan akan melahirkan rasa intim antara suami isteri dan perasaan ini boleh mencetuskan rasa bahagia. Hanya melalui perkongsiaan bersama, ia mampu menyelesaikan permasalahan.

Cuba amalkan sebelum tidur, bercerita dan berkongsi dengan pasangan mengenai kejadian yang berlaku pada diri anda hari ini. Pastinya ada komen dan juga pandangan antara satu sama lain, malah ia juga boleh menghangatkan lagi perhubungan tersebut.


Kamasutra Bergambar Melayu, sila klik sini


Rahsia Doa Pengasih. Keterangan lanjut, sila klik sini.


Super Isteri. Nak tau, sila klik sini


Seni Ciuman. Keterangan lanjut, sila klik sini.

4 thoughts on “Amalkan Membelai Pasangan

 1. ya .. kita digalakkan untuk sentiasa membelai pasangan .Bila berjalan beriringan cubalah berpegangan tangan.Kalau menunggang motor berduaan isteri dibelakang cubalah memeluk erat sisuami dihadapan .Bila berpisah untuk ketempat kerja … ciumlah kening pasangan kita .Semua ini adalah sebahagian yang boleh dijadikan tabiat untuk mengekalkan kaseh sayang dan kemesraan …

 2. Pengaiian Ilmu oleh Tok2 Guru(15-16 Ogos 2009)

  Pengajian Bulanan Bersama Syaikh Ahmad Fahmi Zamzam di Bandar Baru Salak Tinggi
  Pengajian Bulanan Bersama al-Fadhil Syaikh Ahmad Fahmi Zamzam al-Banjari al-Maliki an-Nadwi (Khatam kitab Kiamat Hampir Tiba)

  Tarikh: 25 Sya’ban 1430/ 16 Ogos 2009 (Ahad)
  Masa: 9 pagi – 12 tengahari
  Tempat: 15, Jalan Vista 2/1, Desa Vista, Bandar Baru Salak Tinggi
  Kitab: Kiamat Hampir Tiba

  Maklumat lanjut sila hubungi Pak Su Ridwan 019-6689885.

  Ceramah: Tuan Guru Abdul Hamid Haji Daud al-Fathoni (Pondok Seligi, Kelantan)
  Muslimin dan muslimat dijemput untuk mengikuti ceramah oleh Tuan Guru Abdul Hamid bin Haji Daud al-Fathoni (Baba Mid, Pengasas Pondok Seligi, Pasir Puteh, Kelantan)bertajuk AQIDAH DAN PERJUANGAN.

  Tarikh: 25 Sya’ban 1430/ 16 Ogos 2009 (Ahad)
  Masa: Selepas sholat Maghrib
  Lokasi: Surau Sri Baiduri, Ukay Perdana 4

  Pengumuman: Perubahan Tempat Pengajian Syaikh Nuruddin Dari Masjid Wilayah ke Masjid Negara
  24 Sya’ban 1430/15 Ogos 2009

  Masa: Selepas sholat Maghrib

  Lokasi: Masjid Negara, Kuala Lumpur

  http://pondokhabib.wordpress. com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s