Penyakit Pening Vertigo – Dunia Bagai Berputar

VertigoMasalah pening Vertigo – Penyakit ketidakseimbangan dalam telinga.

Ruang yang dilihat di sekelilingnya seakan-akan sedang berputar. Pandangannya yang berpusing-pusing itu seperti orang yang baru kali pertama menaiki roller coaster. Disertai pula rasa loya dan muntah, si penderita keadaan ini adakalanya takut untuk bergerak.

Diagnosis Pakar Telinga, Hidung dan Tekak (ENT), Pusat Perubatan Prince Court, Dr. Kuljit Singh mendapati semua itu adalah simptom kepada penyakit pening yang berpunca daripada ketidakseimbangan dalam telinga atau dikenali juga sebagai vertigo.

Jelas Kuljit, terdapat beberapa simptom yang menjadi petunjuk kepada penyakit ini seperti pergerakan ritma mata yang abnormal (nistagmus), pening serta loya dan muntah.

Dalam kes-kes lazim, seseorang pada mulanya hanya menganggap ia sekadar pening biasa, namun tidak dapat menggambarkan keadaan sensasi tidak stabil, rasa melayang serta penglihatan yang berpinar-pinar.

“Bagi penghidap vertigo Benign Paroxysmal Positional (BPPV), serangan seringkali berlaku ketika bangun tidur pada waktu pagi dan disertai kombinasi simptom lain.

“Tempoh serangan mungkin hanya sekitar satu minit namun sensasi serangan tersebut mungkin berakhir setelah beberapa minggu,” jelasnya tentang episod pening melampau namun singkat itu.

Vertigo

Ketidakseimbangan tekanan dalam telinga menyebabkan vertigo.

Dalam pada itu, vertigo postur phobic pula boleh terjadi apabila wujud faktor stimulasi berdiri seperti menaiki tangga, berdiri atau melakukan apa saja pergerakan terutama melibatkan kepala.

Sekiranya vertigo muncul dari pusat keseimbangan otak, ia lebih rumit kerana berkait dengan kerosakan neurologi. Ini menjelaskan berlakunya pertuturan yang tidak jelas, penglihatan berganda dan ketidakseimbangan tubuh.

Kuljit turut memberitahu bahawa serangan vertigo terdapat dalam beberapa jenis mengikut situasi dan penyakit yang berkaitan dengan pesakit.

“Misalnya vertigo periferal disebabkan oleh trauma pada kepala akibat kecederaan, manakala bagi kes penyakit Meniere, vertigo tercetus akibat berlaku keadaan abnormal pada telinga dalam.

“Ia bukan saja menyebabkan keadaan kepala seolah-olah merasa kesan berpusing, malah telinga berdesing (tinitus),” terang Kuljit.

Di samping itu, fistula perilimfa merupakan abnormaliti yang terjadi di antara ruang dalam telinga yang mengandungi cecair iaitu meliputi koklea dan telinga tengah yang terdiri daripada gegendang telinga dan tulang-tulang osikel iaitu tukul, rakap dan andas.

Terang Kuljit, serangan vertigo jenis ini tidak kronik dan boleh sembuh dengan sendiri walaupun dalam kes tertentu memerlukan pembedahan untuk pulih semula.

“Satu lagi jenis vertigo disebut sebagai idiopatik. Penyebab bagi jenis ini ini tidak menemui penjelasan sebenar kerana ia merupakan kombinasi beberapa jenis vertigo. Namun, pencetus utamanya adalah pergerakan,” katanya.

Kebanyakan pesakit adalah daripada golongan pertengahan umur dan ia mungkin berpunca daripada vestibul yang menjadi lebih sensitif.

Rawatan

Rawatan yang perlu dijalani bergantung kepada jenis vertigo yang dialami oleh pesakit. Namun, diagnosis terhadap keadaan telinga dalam pesakit akan menentukan pencetus utama penyakit ini.

Menurut Kuljit, terdapat beberapa cara untuk mengubati penyakit ini termasuk menggunakan ubat-ubatan seperti betasere, stemetil dan stugeron.

Beberapa siri pergerakan yang dikenali sebagai Prosedur Menempatkan Semula Canalith bagi melegakan BPPV merupakan rawatan utama bagi vertigo.

Mudah dan tidak mengambil masa yang lama, prosedur berkenaan terdiri daripada beberapa pergerakan ringkas untuk meletakkan kepala dalam kedudukan yang betul.

“Paling utama, partikel-partikel daripada kanal separa bulat berisi cecair (labirin vestibular) digerakkan untuk memasuki struktur seperti beg halus (utrikel), di mana partikel-partikel ini tidak lagi mengganggu selama sekitar 30 saat,” ungkap Kuljit.

Usai prosedur, pesakit perlulah mengelak daripada baring terlentang selama 24 ke 48 jam. Malah pesakit juga digalakkan untuk meninggikan bahagian kepala di atas bantal semasa tidur.

“Ini memberikan masa kepada partikel-partikel tadi untuk terapung-apung di dalam labirin sebelum mendap di dalam utrikel ataupun diserap semula oleh cecair-cecair tubuh,” katanya.

Oleh SHANIKA ABDULLATIB

119 thoughts on “Penyakit Pening Vertigo – Dunia Bagai Berputar

  1. saya menghadapi penyakit pening ini lebih kurang enam tahun sehingga sekarang.telingga saya sentiasa berdesing seperti ada tekanan(sebelah kiri.badan saya tidak seimbang, jika saya meniarap terasa badan saya spt berombak rasa macam ulat berjalan.jika pening terlalu kuat biji mata saya akan bergetar.tengkok saya sentiasa rasa lengguh dan tegang rasa sampai ke mata, mata saya berasa letih,sentiasa rasa loya macam nak muntah.macam-macam teknik perubatan telah saya jalankan tapi masih seperti itu juga.beberapa ubat sepert stugeron dan bbetesere dan beberapa jenis ubat juga telah saya ambil tapi masih tidak sembuh.mohon pertolongan dari doktor untuk penyakit saya ini.

    • Saya menghadapi vetigo. Kepala pusing dan berbayang seolah2 mabuk.. Keadaan mata yg berpinar2.. Bagaimana untuk saya wat rawatan ini..?? ubat betaserc pun sifah saya makan.. Tetapi tiada apa berubah..kepada sesiapa yg nak kongsi penyakit ini dgn saya boleh telefon saya 0122298861

  2. ….SEBENAR NYA PENYAKIT INI TIADA UBAT NYE..TENGGELAM TIMBUL..BARANGKALI TERJADI AHKIBAT TRAUMA DI KEPALA …TELIGA..ATAU PENYAKIT URAT SARAF…CUMA DAPAT MENGURANG KESAKITAN DERINGAN MEMANG ADA (BERBAGAI JENIS UBAT YG TERSEDIA ADA DI KLINIK PAKAR MASA KINI) TETAPI UBAT UBATAN INI HENDAK DIKURANGKAN PENGGUNAAN-MENGELAK SIDE EFFECTS…..KURANGKAN TEKANAN EMOSI—-JAUH DRP SEKELILING YG AMAT MEMBISINGKAN —- ELAK KAN STRESS- GUNAKAN EAR PLUG-ATAU SUMBAT DGN KAPAS EFFECTED EAR(BERKEADAAN BERSELESA)………..

  3. Vertigo is the feeling that you or your environment is moving or spinning. It differs from dizziness in that vertigo describes an illusion of movement. When you feel as if you yourself are moving, it’s called subjective vertigo, and the perception that your surroundings are moving is called objective vertigo.

    Vertigo Causes

    Vertigo can be caused by problems in the brain or the inner ear.

    •Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) is the most common form of vertigo and is characterized by the sensation of motion initiated by sudden head movements or moving the head in a certain direction. This type of vertigo is rarely serious and can be treated.

    •Vertigo may also be caused by inflammation within the inner ear (labyrinthitis), which is characterized by the sudden onset of vertigo and may be associated with hearing loss. The most common cause of labyrinthitis is a viral or bacterial infection.

    •Meniere’s disease is composed of a triad of symptoms: episodes of vertigo, ringing in the ears, and hearing loss. People have the abrupt onset of severe vertigo, fluctuating hearing loss, as well as periods in which they are symptom-free.

    •Acoustic neuroma is a type of tumor that can cause vertigo. Symptoms include vertigo with one-sided ringing in the ear and hearing loss.

    •Vertigo can be caused by decreased blood flow to the base of the brain. Bleeding into the back of the brain (cerebellar hemorrhage) is characterized by vertigo, headache, difficulty walking, and inability to look toward the side of the bleed. The result is that the person’s eyes gaze away from the side with the problem. Walking is also extremely impaired.

    •Vertigo is often the presenting symptom in multiple sclerosis. The onset is usually abrupt, and examination of the eyes may reveal the inability of the eyes to move past the midline toward the nose.

    •Head trauma and neck injury may also result in vertigo, which usually goes away on its own.

    Vertigo Symptoms

    Vertigo implies that there is a sensation of motion either of the person or the environment. This should not be confused with symptoms of lightheadedness or fainting.

    •If true vertigo exists, there is a sensation of disorientation or motion. In addition, the patient may also have any or all of these symptoms:

    ◦Nausea or vomiting

    ◦Sweating

    ◦Abnormal eye movements

    •The duration of symptoms can be from minutes to hours, and symptoms can be constant or episodic. The onset may be due to a movement or change in position. It is important to tell the doctor about any recent head trauma or whiplash injury as well as any new medications the patient is taking.

    •The patient may have hearing loss and a ringing sensation in the ears.

    •The patient might have visual disturbances, weakness, difficulty speaking, decreased level of consciousness, and difficulty walking.

    Vertigo Treatment

    Self-Care at Home

    Home therapy should only be undertaken if you have already been diagnosed with vertigo and are under the supervision of a doctor.

    Medications

    Commonly prescribed medications for vertigo include the following:

    •meclizine hydrochloride (Antivert)

    •diphenhydramine (Benadryl)

    •scopolamine transdermal patch (Transderm-Scop)

    •promethazine hydrochloride (Phenergan)

    •diazepam (Valium)
    These medications should be taken only as directed and under the supervision of a doctor – side effects-khayalan

    Di malaysia bebagai jenis ubatan pengurangan boleh di dapati di Hospital kerajaan -( biasa masa penungguan lambat) atau hospital pakar -Pusrawi hospital,ampang medical centre-kpj,kg baru medical centre,sentosa medical centre, sjmc , universiti hospital,hukm’s -(giliran menuggu )

    (di malaysia

  4. Sya pengidap vertigo dah dkt 5 tahun..awal tahun pertama xturun dr katil kerana takut jatuh..lama2 dah biasa,skrg ni baring,jalan,duduk umpama berada atas sampan..berombak je..sya mkn betarerc n tanakan tp sama je..treatment dr doc dah bermcm2..ada sesiapa yg bleh bantu merawat.

    • Saya mengalami sakit kepala sehingga tidak dapat berjalan. Setiap kali sakit kepala tengkok dan tulang belakang akan terasa sakit. Apakah jenis penyakit ini dan cara rawatannya.

  5. Setahun lepas saya kena juga. mcm2 ubat sy dapat tp tak berubah. cuma bila saya ke homopathy, goyang2 ni ilang,
    sekarang dah timbul semula. sy ke klinik krajaan, saya dapat ubat pening yang mengantuk,,, mana2 saya boleh tidur! tapi goyang2 ni tak berubah.
    Saya dah berpindah so, sy tak dapat pergi klinik homopathy tu.

  6. kalau teliga dah berbunyi… ing …ing …ing berdesing .. berkaitan dgn kemalangan atau semula jadi( akan reda sementara waktu sahaja tapi kalau expose kembali kpd bunyian yg agak kuat – letupan atau hentakan yg kuat..buyi2an yg terlalu kuat …ia akan berulang lagi… bunyian ing ini kekal seumot idup..amat mengganggu suasana keriangan tak do ubat melainkan kita cuba menjauhi daripa pada kawasn hiruk periuk dgn bunyiidup di kawasan penoh damai kesunyian..

    • guna ear plug bang..atau sumbat dgn kapas serderhana jerr..memang betul..kalu bunyian terlalu kuat.. ia akan memggamgu emosi..naik marah hilang pertimbangan..jauhi drp kawasan yg bising…

  7. saya bepusing dalam setahun dalam dua kali dalam seminggu..lepas tu hilang…urm..
    telingga ada bedesing dah lama ada…5 thn kot..
    urmm rawatan mane patut pegi..homopatic ker hospital kerajaan…ni tgh tgu turn g cek kat hospital ampang

    • samala kita,kamu mkn ubat apa skrg? ramaila org dpt penyakit cm ni..ada kata beterusan xde ubt kawal je,so cm menderita,bukan menyalahi takdir tp skurang2nya biarla dpt d ubati walaupun lama utk sembuh..klu berpuluh2 thun cmni mesti ada effect kat telinga @ mana angota kite yg lain terutama anggota kepala,so sapa2 yg ada tau penyembuhnya,olong lah e mail..!lgpun kat sabah x byk rawatan cm di west,saya org sabah..

  8. saya pun da 6 tahun bedengung tlinga kanan,pening da lebih setahun..mkn gingko,betaserc,multivitamin,ubt ni kawal je pening beberapa jam tp tetap blik tiap hari cmtu,lpas tu tkut ada kesan sampingan bb da lama mkn ubt,tolongla sapa tau cmana nk sembuhkan..apa pun dlakukan cm berombak goyang2..

  9. masalah saya ketika saya memandu kereta, kalau saya pandang pergerakan saya mula pening , mata jadi kabur dan hati debar2 . apa masalah ni dan punca apa

    • Muhd ridzuan sy pun mempunyai masalah mcm awak. Ketika memandu sy berasa mcm itu, sampai nk memotong lori terasa berdedar2… Dan terasa angin didlm badan.

  10. (1)Penggunaan hp yg terlalu kerap & terlalu lama tiap kali dan (2)Menggunakan komputer terlalu lama selepas tgh mlm menjadikan kurang tidur & bila mahu tidur, amnesia pula (saya pernah dgr dari seorang doktor, waktu kemuncak tekanan darah naik wpun sdg tidur ialah antara jam 1 ke 3 pagi). Saya disahkan tiada darah tinggi tapi 2 minggu lalu tekanan darah sgt tinggi, doktor memberitahu saya kena Vertigo. Apakah benar jika saya mengandaikan 2 faktor tadi antara punca berlakunya vertigo?

  11. doc, saya seorang sakit darah tingi, selepas saya makan ubat tingi darah semua penyakit akan tembul; sesak nafas, legic, resdung, gastrik. dan sekarang tembul bedengung tinga..tulonglah doc selesaikan masalah saya

  12. Ini pengalaman ingin berkongsi.saya baru sahaja kena vertigo ini pagi tadi…bangun tido bila saya lihat sebelah kiri terasa kepala dah berpinar2..dalam 10 second..tak terkata seprti bilik yang saya duduk tu berpusing…lepas tu semasa nak solat subuh ketika sujud sahaja saya dah nak rebah kerana pusing2 yang amat sangat..tak lama lepas tu terus muntah… tak terkata camna nak cakap kalau pusing2 tu berlaku..suffer gak..terus p check up kat pantai hospital..doc bgtau saya kena vertigo..so dia bagi saya ubat betaserc.. lanjutan saya terjadi keadaan ni adalah kerana saya stress akibat banyak berfikir tentang bukan hal2 yang penting..kurang tidur selalunya saya tidur dalam 3 jam sahaja sehari..akibat mengadap komputer membuat kerja…sehinga lewat pagi..selepas ini saya perlu banyakkan berubah tentang segalanya…ada ubat tradisional yang agak mujarb adalah dengan membuat bekam…ini akan saya cuba minngu ni juga..

  13. saya rozita, sama penyakit vertigo dengan tuan2 semua. setiap bulan dan minggu saya akan mengalami pening yang berpanjangan sejak 4 tahun yang lalu. tetapi alhamdulillah sudah 2 bulan saya dikurniakan kesihatan yg sangat baik dengan mengamalkan penawar sekarang ini. alhamdulillah setakat sekarang saya sudah tidak ada pening sperti dahulu.insyaallah mudah2an akan sembuh seterusnya. kalau tuan2 mahu penawarnya boleh berhubung dengan saya 013-4063061

  14. apakah penawar penyakit vertigo ni sbb saya dah 6 bulan dh kena penyakit ni.saya dah naik gila disebabkan penyakit ni.ade siapa2 yg dapat tolong saya x??

  15. Saya baru didiagnose dgn vertigo, doc bg ubat betaserc 24mg dan prochlorperazine maleate 5mg. Dah 2 x kena masuk harini..last month ingat kena food poisoning, waktu tu doc bg charcoal, ubat pening n angin. Tp tak baik gak. Mcm dr kuljit kata sensation last about 1 week. Nak sujud pun tak boleh..mmg tension betul..kalau ada ubat traditional nak juga cuba..sekadar berusaha, InsyaALLAH.

  16. Jom LIKE facebook page REMEDI TV9 & join group REMEDI TV9. New programme for TV9 viewers related with alternative treatment and traditional treatment. Vaidya (DR) Luqman – Ayurvedic Specialist, pengasas LUQMAN HERBS CENTRE akan muncul dalam program REMEDI di TV9 pada Selasa 22 Mei 2012 pada pukul 9.30 mlm.

  17. saya juge ade simptom penyakit ni. 6 tahun lepas mule2 dia terjadi. dunia macam berpusing sehingga saya bertahan dengan kuat pada cermin tingkap kereta seolah kerata sedang terbalik.padahal timu tu sy sedang duduk di tpmt pemandu dan baru shj parking. selepas itu sy pernah juga menagalami ketika sedang duduk di kerusi di pejabat. seingat sy belum pernah dalam keadaan berdiri. 3bulan lepas sy pernah diserang ketika sedang menunggu lampu merah di persimpangan kuchai lama. bayangkan sy tengah drive dunia seolah berpusing sy bertahan dengan ke2 belah tangan di tingkap. kesesakan teruk berlaku kerana sy. hampir 3minit sy double signal kt lorong tengah. selepas sedikit reda barulah sy boleh menggerakkan kereta ke tepi.tunggu lagi hampir stgah jam baru boleh bawak kereta slow2. sy pergi HKL n dr bg appointment E&T tp sy takut nak pergi. dah lama xde pastu dalam sebulan dua ni makin kerap menerang. last sekali semalam ketika sedang ngadap laptop pukul 245 pagi.tibe2 jadi berpusing n mual. sy terus tido.

  18. PERHATIAN!!!

    Nantikan kemunculan VAIDYA (DR) LUQMAN – Pengamal Perubatan Ayurveda dari LUQMAN HERBS CENTRE, Subang Jaya, di TV9 dalam rancangan ‘REMEDI’ yang akan ke udara pada 22 dan 29 Mei 2012 (Selasa), jam 9.30 malam dan diulangsiar pada 25 Mei dan 1 Jun 2012 (Jumaat), jam 7.30 malam.

    Harap maklum

    *** mungkin beliau yang anda cari untuk merawat masalah penyakit anda.

  19. assalammualaikum…sya rsa pening mcm ni 2 mggu lalu..masa tu sya bngun utk solat subuh..tba2 sya rasa bilik berpusing pusing mcm nak terbalik…skrng ni dah kurang sikit,tp msih terasa klau nk baring dn bngun mengejut,kena baring perlahan dn mengiring baru rasa stabil..rasa btul2 rasa tak selesa..

  20. assalamualaikum …
    sy alami penyakit vertigo ni seminggu yg lepas. bangun dari tidur rumah nampak berpusing2 , rasa mual dan nak muntah .muka juga kelihatan pucat. setelah ke klinik kesihatan doktor menasihatkan sy buat pemeriksaan saringan – tekanan darah, glukos dlm darah , periksa mata, jantung dsb. kesemua result memuaskan. disebabkan telinga sy tidak ada gangguan pendengaran , doktor mengesahkan ia bukan berpunca drp inner ear . ubat yg disyorkan tu mengantuk habis , setelah 30 minit telan terus tidur … mungkin unt rehat secukupnya sambil mengurangkan pening, sekarang ni dah kurang sikit tapi masih pening terutama bila tundukkan kepala dan bila bangkit semula … penig akan datang semula ….rawatan apa yang sesuai ?

  21. I have ringing to my left ear..due to traumatic exposure..there is ringing for life..especially when continuing in noisy environments…spinning feeling..as far am concern ones have to be accepted to live with..no cure

  22. Saya menghadapi simptom yang sama seperti saudara/ri di atas.. Kena pada usia 19 tahun dan sekarang sudah berlarutan selama 7 tahun.. Sekarang setiap bulan jumpa pakar ENT di ppum.. makan juga betars 24mg.. tetapi macam tidak berkesan.. sesiapa ada tip untuk mengelakkan vertigo (BPPV) nie sila lah bagitau yer.. Hilang sudah hidupku disebabkan vertigo nie..

    • Kepada sesiapa yang mengidap penyakit ini, rawat segera dengan kaedah rawatan AYURVEDA di LUQMAN AYURVEDIC HERBS CENTRE. Maklumat lanjut dan temujanji, hubungi Vaidya Dr Luqman (Phd) – Ayurvedic Specilist di 014 6332307. Boleh juga ke facebook beliau:- Luqman Ayurvedic. Penyakit ini mmg tidak ada rawatan dalam perubatan moden.

      **Untuk makluman, seorang pakar patologi perubatan moden (bersara) telah datang mendapatkan rawatan dengan Dr Luqman untuk penyakit ini.

  23. kadangkala gastrictis pun buleh menyebabjkan pening lalat muntah selain daripada SHNL pills,, betaserc/sibelium/orphenadrine..dikira buleh mengurangkan…jumpa doktor pakar ..doktor biasa buang nasa ajerr…

  24. Saya mkn betaserc 24mg atas saranan doktor.try dlm dua minggu tapi ubat tu ada side effect pada saya.antaranya,badan tak selesa,pening,sakit sendi,menggigil sejuk,kerap haus,sakit perut dan mata berpinar.terus saya stop mkn ubat tu

  25. Kepada sesiapa yang mengidap penyakit ini, rawat segera dengan kaedah rawatan AYURVEDA di LUQMAN AYURVEDIC HERBS CENTRE. Maklumat lanjut dan temujanji, hubungi Vaidya Dr Luqman (Phd) di 014 6332307.

    **Untuk makluman, seorang pakar patologi perubatan moden (bersara) telah datang mendapatkan rawatan dengan Dr Luqman untuk penyakit ini.

  26. Ainul: oh patut pon saya lepas makan ubat betasrc 24mg tu sllu pening pada awal pagi.. sebelum nie ok jer.. Now pon dah stop makan ubat tu.. next week physical therapy lagi aduiii

  27. Peter boleh google side effects betaserc.pagi lepas saya mkn ubat tu,mmg lemah la kat pejabat.tp bila dah tghari barula saya cergas sikit.means ubat tu dah abeh dlm badan,hehe.tp mlm bila saya mkn utk dos mlm,siapla.kipas slow pun saya menggigil mcm org dadah je🙂

  28. Saya br mengalaminya..mmg dlm sejarah keluarga ada yg menghidap penyakit ini..sy rasa sgt tdk selesa bila berlaku vertigo..malah saya akn keletihan..

    Saya selalu mengalami vertigo ketika tunduk n dongak kn kepala..malah ketika mandi..menyebabk’ saya terpaksa berpaut n memejamkan mata ketika mandi…

    Bagaimanakah cara utk saya mengurangkan gangguan vertigo ini??perlukah mengambil ubt??sekiranya saya menyusukan anak bagaimana pula kesannya??

  29. sy juga mengalami pnyakit ni dh hampir 3 4 bulan tp 3 minggu kebelakangn ni makin teruk sampaikn telinga sy berdesing n btl2 mngganggu kehidupan.dulu sy seorng yg sgtceria ngn famly n kwn2.tp skrg dh jd seorng yg pendiam n pemarah,dlm masa yg sama sakit pening2 dtng ngn mual,kdng2 rasa nk bernafas pun susah,dh jmp dktr pun ,dktr smpai dh x tau nk buat apa..skrg ni gastric plak datang ngn pnyakit ni..rasa dh lemah 1 badan smpai smua kena x blh nk buat..bila tdur n bgun je rasa masam dlm mlut sbb asid tu naik ke atas..xtau la punya ada gastric or ada dua pnyakit dlm 1 masa ngn vertigo ni skali..dh mcm2 kaedah sy cuba..penah la skali tu berurut ngn seorng ustad alhamdulillah pening yg slm ni ada lpr berurut tu esk ada nmpk perubahan,skrg sakit ni dtng blik..uztad tu pnh ckp mungkin ada mslh ketegangan pada urat kat tengguk n mana2 bahagia badan..urut ngn ustad tu skit dia jgn ckp la allah je tau mcm mana dia urut bukan pakai tgn..tp pakai siku…tp sy blh ckp ada perubahan bila dpt berurut ngn dia.skrg ni blm smpt lg nk jmp sbb sibuk nk beraya…ada call dia kata blh dtng seminggu lps raya…klu ada sapa yg nk cuba skali ngn sy blh la mnguhungi sy 0127466674 sama2 la kt berkongsi masalah..n mmbantu..

  30. saya cuma nak berkongsi petua. saya menghidap vertigo + simptom2 diatas sejak 2009 lagi. betaserc tu dah biasa sangat makan. doktor kata kurangkan kopi dan garam. tapi, saya sampai sekarang masih ambil kopi lagi cuma taklah sedahsyat dulu.
    apapun, ada pernah sekali tu, saya dapat attack, jadi mak saya syorkan saya minum 100plus. Alhamdulillah, kurang sikit rasa menderita tu. sampai sekarang, saya masih minum air 100plus setiap kali kena attack. tapi, itu semua kuasa Allah. Jadi, kita doa je, satu hari nanti ada penawar utk penyakit ni.

  31. Hai saya ana.. saya juga mengalami vertigo, baru-baru ini.. saya rasa memang pening melayang-layang.. memang simpton jelas di mana ketika saya mahu bangun tido ataupun mendongakkan kepala akan jadilah pening ini.. tetapi keadaan buat masa ini masih terkawal.. tapi kadang kala saya rasa takut juga.. bila saya tengah bawak kereta.. vertigo akan menyerang… saya memang rasa tak seceria dulu…. saya nak makan ubat apa untuk hilangkna vertigo ini??

  32. Salam… saya pun dah 3 bulan kene penyakit ni… makan, minum, tidur, bersosial dan macam2 benda susah nak buat (rasa pening sesak nafas). dah macam2 ubat dah makan tapi tak kurang pun… skarang ni saya try dengar bacaan al quran dan ruqyah syariiyah dan alhamdulillah penyakit ni beransur kurang… harap2 boleh sembuh.. amin….

  33. Assalam, saya ni dr thn 1997 kena penyakit ni,tapi mula2 x lah teruk sgt ..lama kelamaan makin memburuk..dah bmcm pakar ent saya jumpa n tradisional pun..tapi msh x putus asa,betaserc,tanakan, dn bmcm jenis ubt2 cuma tahan kejap je..selang bbrp bulan serangan mula lg…sblm ni dlm 1 thn cuma sekali dua je serangan …mulai thn 2010 serangan vertigo btmbh hebat…skrg ni selang bbrp mggu ia menyerang.sampai dh x boleh nak hidup normal mcm org lain…rasa kena berhenti kerja akhirnya….sesiapa yg ada penawar bg penyakit miniere ni tlg la kongsi bsama penderitaan ini ya…

    • Assalamualaikum, saya amalkan makan madu setiap pagi(saya dpt dlm AlQuran). Dan kalau rasa2 nak kena saya cepat2 makan madu. Kena yakin pada Allah, madu sebagai satu usaha saja. Disamping tu cuba epley maneuver position (check kat youtube) Alhamdulillah last saya kena masa pagi pilihanraya lepas, sampai skrg tak kena lagi, dan saya berdoa semoga penyakit ni terus pergi dan hilang biiznillah.

  34. A far am concern there is no cureables ..if u have ‘ringing’ i meant inging sound in the ear’s..even thouh ones WERE consuming with predescriTION of medications..’..unbearables inging sound could trigger to maximun disturbances by intake of certain unpredesriptions drugs – self consume drug’s or exposing to prolong noisy environments..could minimized chances of reducing ringing in the ear..the best situations is to be in remote..or quite environments..try to avoid loud noise..like crackers…..ear plug should be in handy..in reducing of the symptoms..ones could only reduce its for time being..will triggering on with situation of environments… goodlucks…no cure…exceptys on certain miracle souls …happy new yeaR

      • Saya berumur 21 dan mengidap vertigo pada akhir tahun lepas. Ketika saya baring, dan ingin mengubah posisi ke arah lain, kepala saya pusing dan keadaan sekeling bilik berpusing2. Kadang2 tehuyun-hayang ketika berjalan dan mandi. Sehingga rasa mual dan nak muntah. Keadaan ini sangat menganggu saya untuk belajar. Saya dapati ianya berlaku kerana ketidak seimbangan pendengaran saya kerana sebelum2 ini sy memang mnglmi mslh telinga dan pndgran dsblh tlinga kiri. Mslh ini akan hilang apbila telinga sy kmbli normal pndgrnny apbila doktor memberi sy ubat untk mncairkan thi tlinga. Adakah pykit vertigo ni boleh mybabkn tumor otak?

  35. barangakalie jikalau sesaorang tu sudah berumor ..agak agak tipis untok di pulih semula..agak nyao laa..barangkali..jikalau yg maseh muda kecuali jika yg maseh muda muda..ketahan physical badan nyao maseh motel..penyembuan mungkin dapat di pulih kan mengikut masao..goodlucks

  36. Sy kne vertigo sejak 7 bulan lepas. Smpai skrg xbaik2 lg, dulu rajin bersukan. Skrg nk g maen futsal pn takut. Tkut pengsan. Drive jln jauh pn da xbole. Mntak share penawar terbaik dr dokter. Da xtahan sgt da ni

  37. dah hampir 8 tahun sy kena penyakit ni drpd bujang sampai la skrg dah anak empat org..drive jln jauh dah x bleh..mata silau semacam bleh pengsan di buatnya…jalan rasa mcm berombak nk jatuh..sabar ja lah mungkin ada hikmah disebaliknya..ALLAHUMMASYFI MARDHONA….

  38. Saya pin alami bnda sama tpi x rasa berpusing2 cuma rasa pening spnjng hari nk berjln n buat kerja pon sush adakah vertigo atau ketumbuhan pada otak..sya klu teruk Sgt mata jdi kabur n nk pitam..MRI ckp ada cyst tpi pkar ckp x de pe yg to dah jmp pkar Neuro n ent ckp ok normal..cuma bila pening tkot Sgt darah naik..masa darah normal po pening jgk tlg bantu sya

  39. salam…….saye mengalami masalah ni jgk…. terlalu teruk start sy berumur 12 thn… sakit kepala smpai gugur rmbot sy… pastu semakin lame sy dapati pendengaran sy semakin kurang…mcm2 rwtn sy wat tp xjmp gak utk sembuhkan pnykit sy ni…semua pakar kate mslh saraf dan xle diubati…sy sgt la kecewa… kemudian dtkdirkan oleh mak sy utk p kat hospital pakat kat kelana jaya… die suggest utk ke umsc sbb die ckp mslh sy ni mungkin menieres disease namenye… n setelah wat ujian audio mmg menieres disease dn alhamdulillah..katenye ade rawatan iaitu ubat betaserc.. bile sy stat makan sebulan ade perubaha ketara iaitu tlinge dh xberdesing…pendengaran juge pulih…tp malangnye sy terskip amek ubat sbb xd mase nak p hospital semula..kesannye pnykt dtg balik…pendengaran plak makin teruk…skg makan balik ubat…harap sembuh… sedih la..mude2 lg dh dpt pnykt mcm ni… sape2 nak kongsi mengenai pnykit ni leh la wasap2 0139398167

  40. as salam…
    sy mgalami virtigo yg kronik baru 1bln, tlah buat ENT dan ct scan smuanya ok, tp sy msih mengalami tidak kesimbangan badan lebih-lebih belah kiri, telinga berdesing, sgt sensitif dgn cahaya dan bunyi,sy tidak boleh pergi ke tpt yg pack yg myebabkan sy pening, sy sdg mnuggu giliran ke doktor pkar saraf skrg krn dkuatiri urat saraf bengkak, ada siapa2 boleh bkongsi pengalaman bersama sy…

  41. Saya tidak pasti samada saya ada vertigo atau tidak. Yang pasti saya telah bertemu dgn pakar ENT di KPJ Shah
    Alam. Ujian MRI sudah dibuat juga beberapa ujian lagi tapi tiada punca dikaitkan dgn otak. Akhirnya saya diberi yg biasa utk vertigo spt betaserc dan diambil lebih dari 2 tahun seingat saya. Namun gejala pening tidak berkurangan. Adakah ini juga berkaitan dgn panic attack, anxiety akibat stress?mohon bantuan kerana penyakit ini amat menjejaskan. Terima kasih

    • perjalanan darah kurang memuaskan..ahkibat penyakit…urat injuries ..sempit….cuba gamoden…lain2 permakanan traditional bayi pengaliran darah ..pakai ear pluq atau sumbat dengan apa2 yg menyenangkan ke effected ear..atau jauh dari bunyi bising..

  42. Baca surah Al-Hijr ayat ke21 sebanyak 21kali..selepas baca tiup ke dlm air minuman kemudian minum air tersebut..

    Rujukan dari buku Al-Quran The Best First Aid

  43. Sy bru blk dr pakar ENT HSA JB…. Doc xtau nk ckp sy sakit ap… Sbb telinga kiri n kanan berdengung hampir 6 tahun dh… Bila doc Check keadaan telinga ok sgt bersih n cantik.. Ujian pendengaran juga di lakukan semuanya ok… Bila ujian ap yg gna kamera masuk hidung…rupanya tulang hidung sblh kiri ad tertonjol keluar membuatkan ruangan dlm hidung tu mengecil.. So soalan sy pd Doc Mazlina adakah hidung berkait dgn telinga??? Mmm doc pun xpasti…. Sy xde pening kepala spt yg uols cerita simptom “vertigo”…. Bila berdengung mmg menganggu perjalanan hidup ini…. Doc kasi ubat Betaserc 24 n Vitbion Forte utk saraf… Next appointment 9/3/2015… Tgk gaya sy xkn amek ubat ni….

  44. As salam..sy mengalami pening2 mcm simpton vertigo..skrg sy buat rawatan akupuntur dan mkn ubat homeopathy..alhamdulillah nmpknya ada improvement.

  45. salam..mak sy mengalami terlinga xdgr jdi cm berdesing n berdengung tu..nk bgun pon sush jdi xseimbang n mata plak jdi kabur..sudah smgu lebih dah..bila cek doc hosp n klinik,doc ckp xde ape2..cuma xpergi pakar lg..nak berjalan pon sush sebb tlinga sblh kiri tu mslh..apa harus sy lakukan?mintak bantuan…

  46. salam saya kena dah masuk 3 bulan:ada x kwn2 yg ada simptom sama mcm saya iaitu:
    1) kepala berpusing. tiap2 hari ada rasa dr kata vertigo.dan seperti yg lain dr bagi betaserc( mkn sebiji pagi sebiji mlm
    2) telinga sebelah kiri berdesing
    3) nafas rasa pendek(kadang2 je berlaku)
    4) tengkuk tegang dan jadi pening bila pandang ke kiri
    5)cepat panic

  47. Saya pun dah 3 bulan lebih alami pening pening berterusan..doktor bagitahu saya mengalami vertigo.. serabut sgt dgn penyakit ni..sbb nak kerja pun jadi tak bersemangat sbb pergerakan terbatas.

  48. Sy pun kena simptom2 spt anda semua..xlarat dah..dulu mmg ada kena zaman sekolah men..then ok smpai sy habis study n awal bekerja ada juga. Rujuk pkr ent then xda result pun..just mkn ubat chinnarazine kebah la..skrg lps 6 thn dia menyerang semula..skrg lbh teruk..dh hampir 3 bln asyik menyerang..doktr suggest betaserc..perubahan cuma kepala pusing tp sy dh x muntah..

  49. Saya alami penyakit ni sejak 5 bulan lepas. Serangan paling teruk berlaku masa saya bawa motor dahulu, hinggakan dah tak naik motor dah sebab serangan menyebabkan saya pening. Sekarang dah naik komuter jer. Cuma kadang kadang masih bawa kereta sekali sekala. Yang saya perasan, serangan vertigo ni terjadi bila suasana bising, sesak macam kat shopping complex, traffic jam, bunyi hon kereta, bunyi enjin kenderaan seperti motor lalu tepi kereta masa jam. Masa serangan, tak boleh buat apa kecuali bagi signal kecemasan dan berehat di tepi jalan. Sekarang saya amalkan minum madu lebah malam dan pagi. Alhamdulillah pening semakin pulih. Kalau sebelum ni saya kerap gunakan hp sehingga lewat pagi, tapi selepas kurangkan penggunaan hp, alhamdulillah pening makin berkurangan. Kurangkan minum kopi. Saya cadangkan kita buat satu group whatsapp, facebook atau instagram vertigo malaysia untuk kongsikan pengalaman bagi yang telah pulih.

    • Salam En.Hairi & semua penghidap vertigo. Saya kene vertigo dah 11 tahun. Setiap hari rasa spining, nak pitam bila kt tmpt ramai org especially shopping complex, traffic jam, kat kedai mkn nak pulak bile dengar sudu garfu org keliling duk berlaga & org keliling duk berbual (dgr mcm lebah). Masa kene attack, hujung jari tgn akan rasa sejuk, rasa sesak nafas mcm kene cekik pun ade. tengkuk rasa mcm lenguh. Skrg tgh continue betaserc & neurobion. tp lately keadaaan makin teruk sampai gi kenduri jiran sebelah rumah pun cuma sempat 1 suap sbb tetibe rasa spinning kuat n nk pitam. Saya SOKONG cadangan En.Hairi utk bt whatsApp group. Mmg sy dah lama cari group cmni. nk kongsi /tanye pendapat, nak cari solution & nak sama2 tau yg ade lagi org yg senasib dgn kite. So En.Hairi myb blh wujudkn group kite secepat mungkin. TQ.

  50. Selain tu saya dah pernah buat full medical checkup, dah jumpa pakar Ent. Ubat yang diberikan ialah betasert. Perubatan tradisional pun buat juga seperti gi urut saraf, jarum akupuntur, rawatan ubat cina di sepang dan bekam. Semua rawatan bagus, cuma saya rasakan bekam antara rawatan yang berkesan untuk mengurangkan penyakit ni. Perkongsian ni diharapkan untuk faedah kita bersama.

  51. Alhamdulillah, selepas 2minggu mengambil ubat homeopathy, pening vertigo dah hilang. Dah boleh bawa kereta macam biasa. Hopefully keadaan berterusan. Ameen.

    • Assalamualaikum, En. Hairi.
      Saya baru disahkan oleh doktor, alami vertigo…
      Saya baru kena, serangan selepas Hari Raya Haji.
      Boleh En. Hairi, beritahu…di mana dapatkan rawatan homeopathy & berapa harga rawatan yg dikenakan. Harap En. dpt beri maklumbalas secepat yg mungkin.Terima kasih.

      • Kos ubatan homeopathy dlm rm70. Saya disahkan vertigo berkaitan urat saraf dan diberikan ubat kemam warna hijau dan ubat tambah vitamin, avena sativa. Selain tu, saya ada juga buat rawatan dengan rakan saya dari sebuah kelab pidato perdana. Dia membantu saya untuk rawatan dalaman. Membaca Alquran juga sangat membantu. Moga tuan cepat sembuh. Ameen.

  52. assalamualaikum
    terima kasih atas perkongsian.sy baru kena pening berpusing but Kali pertama.sy perlu sihat utk menjaga anak2.insyaAllah nak amal homeopathy,bekam,madu

  53. terima kasih atas perkongsian, saya juga mengalami simptom2 vertigo terhuyung hayang sewaktu berdiri dan solat, ianya maybe ada kaitan dengan bloid pressure, saya bercadang untuk meneruskan rawatan akupuntur,bekam dan homeopathy.sungguh tidak selesa dan menganggu fokus, hidup kita sentiasa akan resah, saya berdoa agat cepat baik untuk menjalani kehidupan dan utk mencapai solat yang kusyuk.

  54. Bila saya baca quran, masa tiba ayat ni saya dengar siling rumah saya bergegar. Saya ulang banyak kali sampai tak dengar apa2. Then cuba google ayat ni nak tahu maksudnya….
    Bilmillahirrahmanirrahim….
    Baris ayat quran tersebut seperti dibawah….
    Rabbana ma khalaqta hadha batila Subhanaka faqina ‘adhaban-Naar.”-“Wahai Tuhan kami! Tidaklah Engkau menjadikan benda-benda ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari azab neraka.” (A-li’Imraan 3:191) 

    • Salam tuan hairi..sy di bangi jugak..sy nak cuba homeopathy jugak..tiap kali solat jumaat rasa nak tumbang..lemah lutut..kalau org sebelah goyang2..sy pun ikut goyang..dah ada group whatsapp ke?

  55. salam

    saya disahkan vertigo sejak 4 bulan lalu.telinga pun berdesing,rasa tak selesa.mcm2 kaedah rawatan saya buat tapi masih tidak hilang.skrg cuba produk HPA. harap sahabat semua boleh membantu dan berkongsi pengalaman.saya sokong cadangan en hairi buatkan group whatsup..012-4986504.

  56. Salam semua..

    dah 2 tahun saya pening dan telinga berdesing. penah check ngan pakar buat MRI, brain scan , mata ngan ENT.result semua normal. dalam 2 tahun surf internet cari pasal penyakit ni, memang 90% bunyi berdesing tu tak ada ubat. jadi saya pun cuba layankan aja..alhamdullilah dapat hiraukan bunyi tu…kalau boleh , jauhkan dari bunyi bising, garam ngan caffeine mcm kopi, chocolate. jangan stress fikir yang bukan2..kena sentiasa positif. kalau kena panic attack, ada cara nak cool down. saya cuma duduk setempat dan tarik hembus nafas pelahan2 macam buat senaman…pening2 pulak dulu doc bagi makan betaserc24mg, saya makan 2-3 kali je sebab bila surf baca baca pasal kesan sampingan tu buat saya stop. harap semua kuatkan semangat dan kekal positif. insha ALLAH kita semua akan kembali sihat macam biasa.

    • salam..
      saya ada cuba buat senaman vertigo yang saya ambil dari youtube..alhamdulillah pening dah kurang..saya dah xder pening kuat.cuma pening sikit2 jer..dah boleh keje mcm biasa…cuma bunyi desingan telinga tu je yang agak menganggu..keje xbleh strees..kena buat2 biasa jer..harap kita boleh berkongsi dan sembuh seperti sedia kala..InsyaAllah..

  57. Salam.. Sy skrg mengalami pening ketika baring atau bgun dri tidur.. Telinga sy juga seperti berdengung di sebelah kiri..emosi jugak agk trganggu..sy belum rujuk mna2 doktor lg.. Dah sebulan sy hadapi pekara ni.. Sy ingin brtanya.. Dgn simpton2 yg sy alami ini..Adakah sy juga mengalami vertigo?

  58. Cara mengatasi gejala penyakit vertigo

    Gejala yang terjadi pada penyakit vertigo yang anda derita dapat dicegah dengan cara melatih vestibuler pada diri anda. Anda dapat melatih vestibular untuk mengatasi gejala vertigo yang anda derita yang dapat anda lakukan dengan cara:

    1. Berdiri dengan tegak, buka mata dan kemudian tutup kembali. Lakukan gerakan ini secara berulang-ulang sebanyak 5 kali.

    2. Gerakan dengan kepala berputar. Pasang dagu anda ke dada, mulai putar kepala ke kiri, dan mengubah ke arah kanan, lakukan berulang-ulang sebanyak 3 kali.

    3. Gerakan wajah menghadap ke atas, lalu turunkan wajah dengan perlahan-lahan sampai menghadap ke bawah. Kemudian naik lagi menghadap ke atas dengan perlahan-lahan dan lakukan gerakan seperti itu sebanyak 3 kali.

    4. Melatih gerakan dengan kepala miring, yaitu dengan mencoba untuk tetap telinga bagian kiri ke bahu kiri anda. Tahan pada posisi tersebut sampai 15 detik, kemudian lakukan pada telinga sebaliknya. Ulangi setiap bagian telinga masing-masing sebanyak 3 kali.

    5. Duduk dengan posisi punggung yang lurus dan mata terbuka dan kemudian berdiri. Pada saat Anda berdiri, tutup mata anda dan ulangi gerakan tersebut sebanyak 3 kali.

    6. Melatih gerakan bola mata anda untuk bergerak ke kanan dan ke kiri secara horizontal dengan mata terbuka. Ulangi pada setiap arah masing-masing 3 kali. Yang kemudian di lanjutkan dengan menggerakkan bola mata ke atas dan ke bawah secara vertikal yang dilakukan masing-masing sebanyak 3 kali juga sama seperti gerakan awal.

    7. Lakukan praktek pada otot mata dengan mengikuti gerakan kemana arah objek yang bergerak, fokuskan mata anda pada obyek stasioner yang bergerak.

  59. Penyebab gejala vertigoStress

    Jika sadang mengalami stress atau bahkan depresi karena beban fikiran yang menumpuk atau bahkan sedang meghadapai masalah pribadi juga bisa menjadi penyebab gejala vertigo terjadi pada anda.

    Minuman beralkohol

    Jika setelah minum minuman beralkohol dengan kadar yang tinggu juga dapat menjadi penyebab gejala vertigo karena kandungan yang ada pada minuman yang mengandung alhol tidak baik untuk kesehatan tubuh sehingga menjadi penyebab gejala vertigo.

    Lelah

    Melakukan beberapa aktifitas yang mengurasa energi anda setiap hari juga bisa menyebabkan anda terkena penyabab gejala vertigo. Karena tubuh ada batas toleransi pada rasa lelah sehingga membutuhkan istirahat untuk menyembuhkan nya.

    Suka marah

    Memiliki termpramental yang tinggi, sehingga mudah sekali marah oleh banyak hal yang dapat menyinggung perasaan anda, juga merupakan penyebab gejala vertigo. Oleh karena itu sebaiknya anda mengatur emosi anda agar tidak marah. Dan juga agar anda tidak terkenapenyakit hipertensi.

    Kurang tidur

    Kurang tdiur akibat lembur di kantor akibat pekerjaan yang mendesak sehingga mengharuskan menyelesaikan pekerjaan dengan cepat. Juga bisa membuat anda stress dan juga kurang istirahat tidur. Sehingga anda menahan ngantuk yang tidak tertahankan dan menjadi penyebab gejala vertigo.

    Kurang olahraga

    Olahraga dapat membantu peredan darah ke seluruh tubuh menjadi lancar. Karena olahraga melakukan semua gerakan gerakan tubuh. sehingga jika jarang olahraga akan  peredaran daran tubuh akan tersumbat dan menyebabkan anda menderita pusing atau menjadi penyebab gejala vertigo.

  60.  Makanan untuk penderita vertigoBayam

    Bayam mengandung vitamin B6 karena penyakit vertigo merupakan penyakit yang bisa di sebabkan karena kekurangan vitamin B6. Sehingga sangat cocok di konsumsi setiap hari jika anda terkena penyebab gejala vertigo.

    Paprika

    Paprika biasa nya kita temukan di berbagai banyak masakan. Atau paprika bisa di konsumsi langsung setelah di cuci bersih. Kandungan dalam paprika juga terdapat vitamin B6  sama seperti sayur bayam. Dan jika anda konsusmi untuk menghilangka vertigo anda paprika sangat bagus untuk penyembuhan nya.

    Ikan air tawar

    Ikan termasuk dalam makanan yang berprotein dan ikan tawar tidak mengandung banyak garam yang dapat penyebab gejala vertigo. Karena jika mengalami vertio tidak boleh mengkonsumsi daging dagingan sebaiknya anda rajin mengkonsumsi ikan air tawar.

    Putih telor

    Putih telur juga mengandung banyak protein yang bagus untuk tubuh. dan biasanya untuk membentuk otot otot juga mengkonsumsi banyak putih telur agar pembentukan dengan maksimal. selain itu juga putih telur sangat bagus di konsumsi untuk penderita vertigo agar vertigo tudak akan kambuh.

    Buah mengkudu

    Buah mengkudu memiliki rasa yang pahit dan juga aroma yang di keluarkan sangat bau dan menyengat. namun kekurangan buah mengkudu masih dapat di tutupi dengan banyak kelebihannya menyembuhkan berbagai penyakit. sehingga jika anda mengkonsumsi buah mengkudu dengan cara di jadikan jus atau sudah telah menjadi obat herbal berbentu pil bisa menyembuhkan vertigo yang anda derita.

    Pisang

    Pisang juga terkenal akan khasiat yang dapat melancarkan pencernaan agar tidak mengalami susah buang air besar. Dan pisang juga bisa menambah enrgi anda ketika anda mengkonsumsi pisang sebelum melakukan olahrga. Selain itu juga pisang dapat menjadi penyembuh vertigo, sehingga jika anda sedang terserang vertigo sebaiknya anda memakan pisang agar vertigo anda segera sembuh. Selain memiliki banyak kesehatan, pisang juga memiliki harga yang sangat terjangkau, sehingga tidak akan membebani anda.

    Bawang putih

    Bawang putih yang biasa di jadikan bumbu dapur ini ternyata memiliki segudang khasiat yang dapat menyembuhkan beberapa penyakit. penyakit yang dapat di sembuhkan salah satu nya adalah vertigo. Karena bawang putih vitamin B6  yang bagus untuk tubuh.

    Kacang

    Kacang sangat enak di konsumsi karena sudah memiliki rasa gurih tanpa harus di tambahkan bumbu. Kacang juga kaya akan vitamin B6 yang baik untuk menyembuhkan vertigo.jikaanda mengkonsumsi kacang secara langsung atau dengan me jadikan nya selai dan dimakan bersama roti juga tidak akan menghilngkan khasiat kacang oleh karena itu makan kacang agar vertigo anda sembuh dengan cepat.

    Buah alpukat

    Alpukat kaya akan lemak yang baik untuk tubuh, alpukat juga memiliki kandungan B6 yang dapat mengobati vertigo. Alpukat biasa nya diolah dengan cara di buat es seperti jus atau di tambahkan untuk makanan. Dengan cara apapun mengkonsumsi aplukat maka tidak akan mengurangi kandungan nya.

  61. Saya telah didiagnosis mengidapi penyakit meniere sejak April 2015.
    Antara simtomnya ialah:
    1. telinga terasa penuh
    2. pening/sakit kepala
    3. telinga berdesing
    4. panic attack/murung
    Doktor cuma memberi ubat betaserc dan stugeron dan saya dapati tidak begitu berkesan. Saya nak kongsi pengalaman dengan sesiapa yg mengidapi keadaan yag sama. Kalau ada sesiapa nak kongsi pengalaman sila whatsapp 0192182678

  62. saya hampir masuk 3 bulan kene penyakit vertigo.. mohon sesiape yg ada group whatsapp sila add saya. sy ingin tahu cara2 perubatan vertigo ni. dah tak tahan rase asyik pening kepale.
    Tasqil 013-4639853

  63. Saya pun sama dah masuk 5 tahun kena vertigo ni.. Tapi yg hairannya doktor kata bukan vertigo cuma simptom nye je mcm vertigo.. Mohon add saya jika ada groups vertigo ni.. 012-6541608 terima kasih semua..

  64. As salam..
    Saya juga pengidap vertigo..dah 5 bulan. Baru 3 minggu mula bekerja..dlm 3 minggu ni saya dh kali amik mc n cuti sbb pening..pagi ni saya kena lagi..kali ni lebih teruk berpusing smpai muntah..smlm saya terlalu fokus dpn komputer..
    Kalau ada group wasap boleh la share apa2 info atau rawatan vertigo ni dgn saya..0172338220

  65. saya dh 8 bln mengalami vertigo dan insomnia. Dh pergi jumpa pakar ENT tp x dpt kesan apa2. Cuma diberi ubat betaserc 24mg dan gingo biloba tp kesan baik nyr hanya sementara jr. Masih ade serangan vertigo lg. Harap sesiapa yg telah dpt penawar yg berkesan kongsi pengalaman bersama dan add dlm whatsapp atau FB. hp 012-7166907

  66. saya baru sahaja diberitahu kemungkinan menghidapi vertigo. dokter berikan saya 2 jenis ubat proPerazine & betaserc. keadaan bermula dgn telinga berdesing, hidung terase perit seperti tersedak air dan bengkak pade tekak. saya jugak mendapatkan nasihat dari pakar permakanan. mereka mengalakkan pemakanan yg tinggi vit B, vit E, vitC untuk kawalan ENT secare natural. sya akan cuba dulu, jika ade kesan yg baik, saya akan kongsikan di sini. semoga boleh share kebaikan bersama2. sangat rasa tidak selesa dan tidak mau bergerak aktif

  67. salam semua.. kepada semua yang menghidap masalah vertigo ada tak yang mengalami masalah penghadaman dan juga ruam di muka semasa pengambilan betaserc?

  68. Salam semua sahabat..sy ada create group wsap utk penyakit ini..jadi shbt2 yang ingin berkongsi tentang simptom ini boleh la join group ..012-4986504 tq..

  69. Assalamualaikum. Saya telah mengalami masalah vertigo ini dekat 4 tahun. Saya ada mendapatkan rawatan di hospital kerjaan tetapi tiada apa-apa perubahan. Saya memang diberi ubat Betaserc 24mg dan Mecobalamin 500mcg. Cuma nak tahu kalau nak bekam tu, adakah maksudnya bekam hanya di bahagian tertentu tubuh badan atau bekam keseluruhan seperti yg saya lihat biasa dibuat orang.

  70. Assalamualaikum. Saya mengalami vertigo yang teruk sehingga satu ketika tidak boleh bangun selama 5 hari selepas turun dari kapal terbang ketika di luar negara. Waktu pusing vertigo terjadi makan macam-macam ubat pun tidak baik termasuklah ubat Betaserc & Metycobal. Bila dah jadi pening berpusing hendak ke pejabat pun tidak boleh. Saya berdoa agar Allah tunjukan jalan penyembuh bagi penyakit ini. Alhamdulilah, syukur kini saya sudah sembuh, In sya allah saya boleh berkongsi rawatan yang saya gunakan dan itu juga niat saya sewaktu sakit dahulu. Whasapp saya 0193798118.

  71. Saya mengalami vertigo agak lama .. penyakit ini berpunca akibat ketidak stabilan cecair dalam telinga. Ada kadangnya ia terjadi disebab kan tekan mata atau kerja . Saya juga mengambil beteserc … neurobion.. b complex … vit c. Tapi setelah jumpa beberape pakar Ent saya dapat combinasi ubat ini dapat membaik vertigo saya dari hari ke hari . Ubat nya ialah: diezepam (valium) 5mg.. neurobion …. dia suruh makan betaserc jugak tp sy tak minat sebab badan lemah. Ubat diezepam ada sedikit kesan sampingan tp sy rela ambil sedikit kesan sampingan daripada menangung hidup yang sensara . 01115400084 add dalam group jika ada.

  72. Sebelum ini saya mengalami penglihatan yg bertindih utk seketika…dan hari ni saya mengalami pening + saya melihat sekeliling berputar dan tekak berasa loya n muntah…tmbahan sewaktu memandu siang tadi sya nyaris tersasar sbb kpala tiba2 pening beputar tu. saya ada tanya mak dia kata kemungkinan darah tinggi naik…sya xpasti betul ke x…adkh kemungkinan saya juga mnhidapi vertigo? Dan patut ke saya ke klinik? Mohon pencerahan sbb pening beputar ni bgaikan baru tuk saya…add sya dlam group jgak kalo ada…0134024519 terima kasih

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s