Beli keperluan bayi ikut bajet

Cute Baby

Fasa mabuk hamil di peringkat awal kehamilan serta keghairahan untuk membeli baju mengandung sudah berlalu. Kini tiba saatnya yang dinanti-nantikan iaitu masa untuk membeli kelengkapan bayi.

Jika anda memiliki banyak wang, pastinya akan menghiasi bilik bayi dengan pelbagai kelengkapan dan hiasan.

Namun begitu, dinasihatkan supaya membeli kelengkapan bayi mengikut bajet yang munasabah kerana kebanyakan kelengkapan itu hanya digunakan sekejap sahaja. Ini disebabkan bayi cepat membesar dan tidak memerlukan lagi kelengkapan yang dibeli secara mewah.

Sebenarnya, apakah kelengkapan bayi yang perlu anda sediakan?

Jika dilihat barangan yang telah disenaraipendekkan, terdapat barangan bayi yang telah diklasifikasikan bermula daripada barangan mewah sehingga yang tidak masuk akal.

Kesudahannya, adakah bayi anda dapat memberikan perbezaan pada barangan tersebut?

Ingat! Barangan yang dibeli dalam kuantiti yang sedikit adalah lebih baik kerana ini akan mengelakkan daripada pembaziran.

Mari kita tinjau barangan yang lebih berbaloi untuk dibeli.

Katil bayi Perlu diberi keutamaan ialah ciri-ciri keselamatan dari segi ketahanan, pembuatan dan ketinggiannya.

Tempat duduk bayi dalam kereta Perlu memenuhi serta lulus peraturan keselamatan.Selepas itu, mari kita melihat apakah keperluan lain yang perlu dan tidak perlu bagi bayi anda.

Monitor pengesan bunyi Ia merupakan peralatan yang terbaik bagi keluarga yang baru menimang cahaya mata.Dengan monitor ini, ibu bapa boleh mendengar bunyi-bunyian yang amat perlahan yang boleh mengganggu tidur bayi anda dan tangisan bayi.Persoalannya, adakah anda betul-betul memerlukan peralatan tersebut?Mungkin tidak, kerana naluri seorang ibu dapat merasakan apa yang berlaku kepada bayi mereka.Lebih baik sekiranya anda menyimpan wang ataupun membelikan peralatan yang lebih diperlukan.

Beg gendong bayi Sekiranya anda mempunyai anak lebih daripada seorang, beg gendong bayi pastinya memudahkan anda. Ini kerana bayi sememangnya suka dipeluk.

Bantal busuk Ia merupakan satu situasi yang mahu dielakkan oleh ibu bapa. Dengan kehadiran bantal busuk, ia akan menyusahkan anda serta bayi anda sekiranya ia hilang atau lupa dibawa ketika berjalan-jalan. Ia juga boleh menjadikan satu tabiat anak anda mengusung bantal busuk ke mana sahaja.

Gim kecil Ia merupakan satu alat permainan yang mampu memudahkan kerja anda. Secara tidak langsung ia adalah alat pembelajaran bagi bayi anda.

Alat permainan Menyediakan permainan untuk anak anda seperti gelongsor, buaian dan sebagainya. Sebelum membeli kesemua alat permainan tersebut, anda perlu berfikir, lama mana ia boleh digunakan.

Insurans Kebanyakan ibu bapa zaman ini tidak ketinggalan membelikan insurans nyawa untuk bayi serta anak-anak mereka. Daripada membeli insurans nyawa, apa kata anda membeli insurans pendidikan yang dapat menjamin masa depan anak anda.

Kereta sorong Sebaik-baiknya, belilah kereta sorong yang ringan, kecil dan mudah dibawa. Bagi ibu bapa yang gemar membeli kereta sorong yang berwarna -warni dan besar, baik difikirkan semula kerana selain membebankan anda, ia juga memerlukan tempat simpan yang besar.

3 thoughts on “Beli keperluan bayi ikut bajet

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s