Makin lama kahwin pasangan makin ‘senyap’

Satu kajian dijalankan sebuah laman web di Britain mendapati, pasangan yang sudah berkahwin selama 50 tahun atau lebih, hanya bercakap satu sama lain selama tiga minit bagi setiap sejam. Percakapan mereka biasanya pada waktu makan tidak melebihi 150 perkataan.

Kajian turut mendapati pasangan kekasih menghabiskan 50 minit sejam untuk bercakap, pasangan berkahwin 10 tahun, 29 minit.

“Jelas sekali perkahwinan yang panjang ‘membunuh’ minat untuk bercakap,” kata laman web itu. – Agensi

15 thoughts on “Makin lama kahwin pasangan makin ‘senyap’

      • kocokman pe nii…dulukata nak pikul memikul tanggongan bersama sama lepas dah puas..laa itu dah tanggong jawab u laa…dulu sentiase nyanya menanti..kini dah tertutup dan halangan The Great Wall..bantal lah..nak jagoo diri lah konon..tampa chssiss tak lari lah konon…

      • If dah macam keadaan gambor atsa tu elok lah berpisah, kalu tunggu lama lama pun ,like duri dalam daging tampa kesudahan, best to split up kalu belum ada zuriat, kalau ada sama2 berbincang bagi tujuan kerharmornian kehidupan mereka seterus nya.

        Bunga bukan sekuntum ,kumbang bukan sekor, pilih lah yg di minati,sometimes berjaya ke ahkir idup dgn laluan yg mengembirakan lagi,tetapi ada juga wilt di pertengahan jalan, terpaksa tercari cari cahaya untok diterangi…tiba tiba merasi dah mati

  1. kita tgk cara nabi kita melayan karenah isteri dan keluarganya dgn byk bergurau dan menyenangkan hati keluarga. barulah rumah tangga aman damai.

    rumah tangga yg sunyi dan serius je.
    mmg tak lama la. di ambang kehancuran.
    apatah lagi bila sunyi sepi.

    • keadaan dulu – sekarang laen booss,dulu pompuan lepak kat rumah tutup seluroh anggota badein..tampak biji mato ajo..lagie pun taat sunggoh demo kat laki..sekarang lain lak..pompuan dah jadi boss, ado jugak laki jadi domestik maid…orang dulu pijak semut tak mati..skrg setengah mati..chaos

  2. iye laa tu…blum kawin sumer nampak cantik..nampak baik..wangi…duduk serumah..seminggu jer..haha..sumer perangai sebenar tau laa…baik suami atau pn istri..mula laa x sesuai..ntah laa…kalau bole tukar2 pasangan agak nyer..ramai pasangan yg x sesuai kan..tapi sakit jiwa gak kalau senyap cam org bisu…baik kawin org bisu btul..huhu..sebenarnye pasangan kenalah sama2 menyesuaikan diri..tu jer asas nyer..terima seadanyer.. btul x kekawan disini

  3. sonyap tu lebeh afdal daripada cakap2… O ..silap tercakap perang saudara..mu tidoq laen sempadan lah…tapi nak hilangkan ‘senyap’ …dgn duit..money aje buleh mengembirakan apa saja ..nak bertakwa pun khusuk.. kalo bini tak mau..tiba2 mau lak dakap dekat2 bila ada duit……ada duit tersenyum selalu

  4. salam..bagi pendapat saya ada banyak sebab bila semua ni terjadi,pertama mestilah ego masing2 tu terlalu tinggi,kedua bila kurang mengimbas kenangan lalu masa syok bercinta,ketiga mungkin terlalu penat bekerja dan banyak sangat tekanan di tempat kerja,..banyak masalah dan banyak juga cara penyelesaian masalahnya..dan bila perkara sbegini terjadi salah seorang dari nya kenalah memainkan peranan,selalu kena buat perkara2 yang boleh mendatangkan senyuman..bila dah senyum mesti akan ada tanda2 untuk di ceritakan,buang lah rasa ego tu bila yg satu cerita tentang masalah yg satu lg kenalah mendengarkanya..baru akan terasa ada yg mengambil berat,bila ini tak diperhatikan bimbang ada pihak ketiga yg akan cuba mengambil berat…pikir2 kan lah

  5. BETUL TU..aWAS jika salah seorang pasangan kekasih jenis beratmulut dan hanya ‘yes’apa2 topik.Atau jika anda dating lebih banyak diam,tgok wayang@orang lain aja,itu petanda kurang baik jika makin lama berumahtagga,makin senyap…Makin tua (terutama wanita) makin tak sedap dipandang oleh suami(dulu kekasih tersayang).Cari pasangan yang sama2 kecoh mulut pun susah juga jadinya..coz masing2 nak menang..So pilihan di tangan kita juga..apa2 takdirpun anggap sebagai cabaran.Masalah senyap dlm rmhtgga sama juga spt masalah curang,penyakit,anak bermasalah dsb..Apa-apapun bersedialah menangani zaman senyap sebaik mungkin..

  6. Senang je kalau tak nak bisu…si isteri cari la kes ke apa ke…boleh la dia komunikasi nak selesai masalah…isteri bebel banyak2 baru ada komunikasi…

    Cuba kita pikir itu sebab Allah bagi masalah dalam rumahtangga walaupun kecik ke besar…boleh la saling tolong menolong dan saling berkomunikasi…hehehe kan ada hikmah kan.

  7. salam

    topi nie mmg bagus.. saya dah kawin lebih 20 thn..
    dlm rumahtangga kekadang berdiam diri lebih baik..
    baru2 kawin tu rajin gak laa lawan brtekak..hehe..
    biler dah lama..kalau rasa kecil hati ke..x puas hati ke…diam jer..dah malas nak tanyer2..so..bile ati dah sejuk..lupa dah ..x payah nak gaduh2 ke ..bising2 ker..aman lah rumahtanga..mudah2an kekal ke akhir hayat…

    • kawini lah orang yg kita mergerti diantara satu sama laen,saling mencintai nescaya tersenyum selalu dlm hidupan harian hingga ke mati…kebanyakan nye lah

      Tapi laen pula, kalu kita tidak mencintai diantara satu sama lain, kata orang dah berkeadaan kopak makan dulu,dah terpaksa, terjebak, tak semenamena dah terjadi tak di redai atau perancangan yg tak rapi,akan mengadapi duka lara nestapa hingga ke mati..

  8. Iyalah…ada 2 pilihan nak senyap spt air sungai yang mengalir lesu ke hujungnya..kalau masing2 x wat hal x apa..diam2 yg senyap tu tgh rancak bercinta dgn oranglain?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s